Αγγελίες    Επικοινωνία

Συνάντηση σε πολύ εγκάρδιο κλίμα, με τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά είχε ο Σπήλιος Λιβανός στα γραφεία της Ιεράς Μητρόπολης στην Ι.Π. Μεσολογγίου.

Ο υποψήφιος Βουλευτής της ΝΔ στην Αιτωλοακαρνανία συζήτησε με τον Μητροπολίτη όλα τα θέματα που αφορούν την εκκλησία και το ποιμαντικό της έργο, αλλά και ζητήματα παιδείας. Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης ενημέρωσε τον κ.Λιβανό για το πολύ σημαντικό και ουσιαστικό έργο που επιτελεί η Ιερά Μητρόπολη στην Αιτωλοακαρνανία δίνοντας έμφαση στις κοινωνικές δομές και στην ανακούφιση των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, ενώ από την πλευρά του ο κ. Λιβανός παρουσίασε σε γενικές γραμμές το όραμά του για την ανάπτυξη του νομού αλλά και τις θέσεις του για τη στενότερη συνεργασία του κράτους με την Εκκλησία. Μιλώντας για την ανάγκη να υπάρξουν κοινά πεδία δράσης, ο υποψήφιος Βουλευτής αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία και σε αναπτυξιακές δράσεις, όπως είναι η ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού.

Ο υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ, κ. Κώστας Καραγκούνης επισκέφτηκε σήμερα τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά με τον οποίο είχε την τιμή και τη χαρά να συνομιλήσει επί πολλών θεμάτων. Ζητήματα πολιτισμού, ανάπτυξης καθώς και θέματα της επικαιρότητας στάθηκαν η αφορμή για μία ουσιαστική συζήτηση.

Ο Μητροπολίτης ευχήθηκε στον κ. Καραγκούνη καλή δύναμη και επιτυχία στον αγώνα του ενώ εκείνος με τη σειρά του ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη για τη φιλοξενία και το αξιοθαύμαστο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο που επιτελεί η Μητρόπολη για το καλό του τόπου μας. Ο κ. Καραγκούνης εξέφρασε επίσης το σεβασμό του όλους τους κληρικούς οι οποίοι όπως δήλωσε στηρίζουν τις κοινωνίες και για αυτό επιβάλλεται η στήριξή τους από την επίσημη Πολιτεία. Διαβεβαίωσε δε ότι στο πρόσωπό του τόσο η εκκλησία της Αιτωλοακαρνανίας όσο και ό ίδιος ο σεβασμιότατος θα βρει ένα καλό και πιστό φίλο από την πλευρά του. 

Σε έναν ευλογημένο τόπο, όπως η Αιτωλοακαρνανία που έζησαν και λειτούργησαν Άγιοι της εκκλησίας μας, έχουμε χρέος να στηρίξουμε την ορθόδοξη παράδοση, την πίστη, την αγάπη και την αλληλεγγύη της εκκλησίας» σημείωσε ο Κώστας Καραγκούνης.   

 

Μεγάλη τιμή σήμερα για το Μενίδι, καθώς στην ακολουθία της Γ' Στάσης των Χαιρετισμών στον Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου χοροστάτησε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς

Πολλοί ήταν οι πιστοί από την ευρύτερη περιοχή του Μενιδίου που παρευρέθηκαν στην σημερινή ακολουθία.

Και είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον κ. Κοσμά να ψέλνει ολόκληρη την Γ' Στάση των Χαιρετισμών και να απευθύνει βαρυσήμαντο κήρυγμα για την μεγάλη αξία των Χαιρετισμών στην Παναγία μας και την συμβολή τους στην πνευματική προετοιμασία των χριστιανών στα πλαίσια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας.

Υπέροχη ήταν και η ψαλμωδία από τους  ιεροψάλτες κ.κ. Κατσικογιώργο, Τζουμερκιώτη και Φίλιππα.

Καλό υπόλοιπο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής να έχουμε!

Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς: «…δυστυχώς δεν στηρίζονται σήμερα οι Ιερείς από το Κράτος»

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, την Κυριακή 17 Φεβρουάριου 2019, προεξήρχε των ιερών ακολουθιών και της Θ. Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, με την ευκαιρία του ιερού προσκυνήματος της Κάρας του Αγίου Παρθενίου, Επισκόπου Λαμψάκου, η οποία παρέμεινε στον Ιερό Ναό από την Παρασκευή 15 έως τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου.

Κατά την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος χειροτόνησε στον βαθμό του πρεσβυτέρου τον διάκονο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Αστακού π. Νικόλαο Καραβά, ενώ στο τέλος τέλεσε ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού προκατόχου του Μητροπολίτου Θεοκλήτου, με αφορμή τη συμπλήρωση 12 ετών από την κοίμησή του.

Στην σύντομη ομιλία του, πριν την χειροτονία, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην μεγάλη ευλογία της παρουσίας της Κάρας του Αγίου Παρθενίου, αλλά και στην αξία και την τιμή του Μυστηρίου της Ιερωσύνης. Προέτρεψε τον νέο Ιερέα να διακονήσει με πιστότητα και φόβο Θεού το Ιερό Θυσιαστήριο, στα ίχνη των Αγίων και των Πατέρων της Εκκλησίας μας, λαμβάνοντας ως παράδειγμα ιερατικής διακονίας τη ζωή του Αγίου Παρθενίου.

Δεν θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει απλώς τυχαία «την τέλεση του Μυστηρίου της Χειροτονίας εμπρός στην παρουσία του Αγίου Παρθενίου σήμερα στον Ιερό Ναό», επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος, τονίζοντας ότι «είναι πράγματι μεγάλη ευλογία, γιατί ο Άγιος Παρθένιος ήταν και είναι πρότυπο Ιερωσύνης. Ολιγογράμματος μεν, απέκτησε όμως πολλές αρετές, γιατί όταν άκουγε Λόγο Θεού έσκυβε ταπεινά να ακούσει και να λάβει ανάπαυση βαθιά στην ψυχή του, ενώ πλησίαζε με φόβο Θεού το Ιερό Θυσιαστήριο. Πίστεψε και αγάπησε το Θεό, γονάτισε μπροστά στο Χριστό, άκουσε το Ευαγγέλιο κι έζησε σύμφωνα με την διδασκαλία του Ευαγγελίου, αγάπησε τον άνθρωπο και θυσίασε τα πάντα για την σωτηρία του, κι έφερε στη ζωή του το αποτέλεσμα του δικού του αγιασμού».

«Πρέπει να συγχαρούμε σήμερα τον χειροτονούμενο», είπε ο Σεβασμιώτατος, «γιατί παρότι άμισθος προχώρησε στην Ιερωσύνη, θέλησε να γίνει Ιερεύς του Θεού. Τίποτε ανώτερο και τίποτε αγιότερο δεν υπάρχει από την Ιερωσύνη. Βλέπουμε όμως, δυστυχώς, ότι δεν στηρίζονται σήμερα οι Ιερείς από το Κράτος. Δεν θέλει να τους δώσει τα απαραίτητα για να ζήσουν την οικογένειά τους. Ας έχουν εκείνοι την ευθύνη που τάχα θέλουν το καλό της Πατρίδας. Εμείς θέλουμε να διακονούμε το Θεό. Οι Ιερείς δεν είναι υπάλληλοι, είναι λειτουργοί. Έχουν Φώς Χριστού οι Ιερείς μας, έχυσαν αίμα οι Ιερείς κι έγινε φλάμπουρο το ράσο τους για να σώσουν τον τόπο και το Έθνος μας. Είμαστε αγνώμονες, όμως, σήμερα απέναντι σ’ εκείνους που θυσιάστηκαν, αφήνουμε τους οικογενειάρχες κληρικούς χωρίς στήριξη, δεν σκέπτονται οι υπεύθυνοι τι θα γίνουν!».  

Τελώντας, ο Σεβασμιώτατος κ. Κοσμάς, το 12ετές Μνημόσυνο του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας Θεοκλήτου, αναφέρθηκε στον μακαριστό προκάτοχό του, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «προσευχόμαστε σήμερα, ταπεινά και ευγνωμονούντες επί τη επετείω της κοιμήσεώς του, ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του αειμνήστου στην αιώνια Βασιλεία Του. Ζητούμε τις ευχές του και παρακαλούμε πάντα να εύχεται για εμάς, ώστε να διακονούμε το θέλημα του Κυρίου, όπως θέλει Εκείνος κι όπως θέλει η σωτηρία των αδελφών».

 

Εκ  του  Γραφείου  Τύπου  και  Επικοινωνίας

της  Ιεράς  Μητροπόλεως

O Διευθυντής, ο Σύλλογος διδασκόντων και οι μαθητές-τριες του Γυμνασίου Νεοχωρίου ευχαριστούν θερμά το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά για την επίσκεψή του στο σχολείο και την πνευματική ενίσχυση που προσέφερε με την ομιλία του.

Την Τρίτη 29  Ιανουαρίου 2019, ενόψει της εορτής των Τριών Ιεραρχών, ο σύλλογος διδασκόντων του Γυμνασίου Νεοχωρίου προσκάλεσε το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά προκειμένου να μιλήσει στους μαθητές και τις μαθήτριες για το πολυσήμαντο κοινωνικό και πνευματικό έργο των Τριών Φωστήρων της Εκκλησίας μας.

Ευχαριστούμε θερμά τον Άγιο Σεβασμιώτατο που αποδέχτηκε την πρόσκλησή μας και έδωσε την ευκαιρία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να ακούσουν πνευματικά λόγια που ενισχύουν τον άνθρωπο στον αγώνα του. Ο Σεβασμιώτατος, στο λόγο του, παρότρυνε τους μαθητές να ακολουθούν στη ζωή τους υγιή πρότυπα ανθρώπων, κυρίως Αγίων, όπως οι Τρεις Ιεράρχες, αφού η Εκκλησία αποτελεί την πλουσιότερη πηγή αγίων, άξιων προς μίμηση.

Με όλη μας την αγάπη, ευχόμαστε να επαναλαμβάνονται ανάλογες ψυχωφελείς εκδηλώσεις για να  ενισχύονται πνευματικά οι νέοι μας και ν΄ αντιμετωπίζουν δυναμικά τη ζωή. Παράλληλα, γίνεται αντιληπτό από τους νέους ανθρώπους ότι η Εκκλησία είναι μαζί τους σε κάθε βήμα της ζωής τους και είναι έτοιμη να τους προσφέρει την αγάπη και τη στήριξή της.

 

Ο Διευθυντής

Σκληρός Φώτης

Ο Σύλλογος Διδασκόντων

 Οι Μαθητές- τριες

Κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως, στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, συνάντηση με τους επικεφαλής της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Αφορμή για τη Συνάντηση αυτή αποτέλεσε ο εορτασμός της 30ης Ιανουαρίου, προς τιμήν των Αγίων Τριών Ιεραρχών, ενώ στην πρόσκληση του Μητροπολίτου ανταποκρίθηκαν ευγενώς οι Διευθυντές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας κ. Χρήστος Κολοβός και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Χρήστος Καζαντζής, οι Διευθυντές και Διευθύντριες των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου, καθώς και ο κ. Αναστάσιος Σκαρμούτσος, Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και Αιρετός Π.Ι.Σ.Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.

Ο Σεβασμιώτατος, καταρχήν εξέφρασε προς όλους πολλές ευχαριστίες για την σημερινή τους παρουσία, ενώ επεσήμανε την άριστη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της τοπικής Εκκλησίας και των εκπαιδευτικών όλων των σχολικών βαθμίδων, σε ολόκληρη την Ιερά Μητρόπολη.

Στη συνέχεια, συζητήθηκε το θέμα της καλύτερης προετοιμασίας της εορτής των Αγίων Τριών Ιεραρχών και της καλύτερης διοργάνωσης του σχετικού εορτασμού της ημέρας. Όλοι συμφώνησαν να παρουσιάσουν στα παιδιά τις μορφές των Αγίων Τριών Ιεραρχών, οι οποίοι αποτελούν ολοκληρωμένα πρότυπα επιστημόνων με κοινωνική προσφορά, σε μια εποχή μάλιστα που στερείται από πρότυπα ανιδιοτελών ανθρώπων. Επίσης, αποδέχθηκαν ομοφώνως την πρόταση του Σεβασμιωτάτου να προτρέψουν τα παιδιά να εκκλησιασθούν την ημέρα της εορτής, κατά την οποία θα ευλογηθεί και η καθιερωμένη αρτοκλασία υπέρ υγείας των διδασκόντων και διδασκομένων.

 Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας
της  Ιεράς  Μητροπόλεως

Σελίδα 1 από 24

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία