Αγγελίες    Επικοινωνία

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 917

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν οι κάτοικοι της Κατούνας έξω από το Κέντρο Υγείας του χωριού, με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου.

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν την υποστελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και την έλλειψη υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Η συγκέντρωση είναι σε εξέλιξη με μεγάλη συμμετοχή κατοίκων και από τα γύρω χωριά...

Πηγή: xiromeronews.blogspot.com

Ερώτηση στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Καραγκούνης σχετικά με το Κέντρο Υγείας Κατούνας το οποίο εξυπηρετεί πληθυσμό 8.000 κατοίκων με έναν μόνο γιατρό. Ο κ. Καραγκούνης ζητά την στελέχωση της μονάδας υγείας προκειμένου οι κάτοικοι να αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια. Στην ερώτηση αναφέρεται χαρακτηριστικά:

Κύριε Υπουργέ,

Το Κέντρο Υγείας Κατούνας όπως ήδη γνωρίζετε αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις και προβλήματα με αποτέλεσμα οι πολίτες της περιοχής να μην μπορούν να λάβουν την απαραίτητη φροντίδα, να υποχρεώνονται να μετακινηθούν περίπου 25 χιλιόμετρα προς το πλησιέστερο- πιο καλά στελεχωμένο- Κέντρο Υγείας που βρίσκεται στην Αμφιλοχία ή 45 χιλιόμετρα προς το Νοσοκομείο του Αγρινίου.

Πιο συγκεκριμένα, το Κέντρο Υγείας Κατούνας που εξυπηρετεί περίπου 8000 κατοίκους και ειδικότερα τους κατοίκους της Κατούνας, Κονοπίνας, Τρύφου, Αετού, Κομπωτής, Αγίου Νικολάου, Αχυρών και Φυτειών και που το καλοκαίρι αυτός ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται, λειτουργεί με έναν παθολόγο μόνο πρωινές ώρες Δευτέρα με Παρασκευή.  Όσο καλός και να είναι ο γιατρός, όσο μεγάλη προσπάθεια και να καταβάλει για να παρέχει ιατρικές υπηρεσίες είναι αδύνατον να αντιμετωπίσει τις ανάγκες του πληθυσμού. 

Ερωτώ,

Προτίθεται το υπουργείο να στελεχώσει επιτέλους το Κέντρο Υγείας Κατούνας διορθώνοντας λάθη και παραλείψεις που μόνο ταλαιπωρία δημιουργούν στους πολίτες αλλά που πέρα από την ταλαιπωρία μπορεί να στοιχίσουν και σε ανθρώπινες ζωές;

 

Αθήνα, 22-8-2018

Ο Ερωτών Βουλευτής

Κωνσταντίνος Καραγκούνης

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ν.Δ, κ. Μάριος Σαλμάς προς τoν Υπουργό Υγείας με θέμα την υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας Κατούνας.

Συγκεκριμένα το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«ΘΕΜΑ: Το Κέντρο Υγείας Κατούνας εξυπηρετεί περίπου δέκα χιλιάδες πληθυσμό καθώς εξυπηρετεί εκτός από την περιοχή του Δήμου Μεδεώνος αλλά και πολλά χωριά από το ορεινό τμήμα του Δήμου Ξηρομέρου.

Επί διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ήταν πλήρως στελεχωμένο και έβγαιναν καθημερινά εφημερίες με αποτέλεσμα να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες που διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή.

Από πέρσι όμως είναι υποστελεχωμένο με αποτέλεσμα να μην υπάρχει απογευματινός γιατρός και έτσι το Κέντρο να μην μπορεί να λειτουργήσει πια τις απογευματινές ώρες καθώς και τις αργίες. Στο Κέντρο Υγείας επίσης δεν υπάρχει ασθενοφόρο έτσι όταν τύχει κάποιο έκτακτο περιστατικό θα πρέπει ιδιωτικά να μετακινηθεί 25-30 λεπτά απόσταση προς την Αμφιλοχία με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Εάν και πότε προτίθεται το Υπουργείο να στελεχώσει πλήρως το Κ.Υ Κατούνας;»

Νέες αντιδράσεις προκαλούνται στην Κατούνα μετά την πρόσφατη απόφαση στης 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, που ενέκρινε στο τέλος του 2015, την μετακίνηση δυο γιατρών υπηρεσίας υπαίθρου από το τοπικό Κέντρο Υγείας στην Παθολογική και την Χειρουργική κλινική του νοσοκομείου του Αγρινίου.

Όπως αναφέρει το blog Katounanews παρά τις κινητοποιήσεις που έγιναν από κατοίκους και δήμο ώστε να ενισχυθεί με ιατρικό προσωπικό του Κ.Υ. της Κατούνας, για άλλη μια φορά αυτό αποδυναμώνεται.

 Δειτε την σχετική απόφαση:

katouna-kentroigeias-xarti.jpg

 

katouna-kentroigeias-xarti2.jpg

Πηγή: katounanews.blogspot.gr

Πηγή: xiromeronews.blogspot.gr

Το πρόβλημα της έλλειψης ιατρικού προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Κατούνας, που έχει οξυνθεί ακόμη περισσότερο κατά τη θερινή περίοδο, έθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος στον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιώργο Γιαννόπουλο, με τον οποίο επικοινώνησε για το θέμα αυτό.

Ο κ. Γιαννόπουλος δεσμεύτηκε να ανακαλέσει αμέσως την εκπαιδευτική άδεια στο νοσοκομείο του Ρίου που έχει λάβει ο ένας από τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας, ούτως ώστε, μετά και την επιστροφή των δύο αδειούχων συναδέλφων του, να εξασφαλιστεί η επάρκεια του προσωπικού και η ομαλή λειτουργία του Κέντρου.

 

Στο θέμα της δυσλειτουργίας του Κέντρου Υγείας Κατούνας καθώς και την παράδοση και στελέχωση του νέου κτιρίου επανέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση στον κοινοβουλευτικό έλεγχο της Βουλευτού Μαρίας Τριανταφύλλου.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε σχετική ερώτηση που είχε κατατεθεί από τους βουλευτές Γιώργο Βαρεμένο και Μαρία Τριανταφύλλου, από τις 9/7/2013, με αρ. πρωτ. 12691, καμία απάντηση δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα από τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνη Γεωργιάδη και το πρόβλημα παραμένει ταλαιπωρώντας πολλούς ασθενείς αλλά και προβληματίζοντας τους κατοίκους της περιοχής για τις διαθέσεις του Υπουργού.

Η κ. Τριανταφύλλου στην ερώτηση της σημειώνει πως κοινά προβλήματα αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία των μονάδων Υγείας της χώρας μας. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα με τις τροποποιήσεις των οργανισμών στα νοσοκομεία , τις συγχωνεύσεις , το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και τον ξαφνικό θάνατο του ΕΟΠΥΥ, ως σύστημα παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης, τη διαρκή μείωση της χρηματοδότησης και την υποστελέχωση στις δομές Υγείας , έχουν δημιουργηθεί από πλευράς Υπουργείου οι προϋποθέσεις για κατάργηση μονάδων υγείας και απολύσεις προσωπικού.

Στο Κέντρο Υγείας Κατούνας υπάρχουν 2 γιατροί με ειδικότητα γενικής ιατρικής , μια μόνιμη νοσηλεύτρια , μια αποσπασμένη νοσηλεύτρια, και μια περιστασιακά αποσπασμένη νοσηλεύτρια για ένα μήνα. Υπάρχουν οργανικές θέσεις, εδώ και 4 χρόνια, νοσηλευτικού προσωπικού και παραϊατρικού προσωπικού που δεν έχουν καλυφτεί.

Πρόσφατα υπήρξε παραίτηση ενός γιατρού , με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην υπάρχει η δυνατότητα καθημερινής εφημερίας αλλά ουσιαστικά να δυναμιτίζεται η ίδια η έννοια της εφημερίας. Από αναφορές των κατοίκων πληροφορηθήκαμε ότι αυτό το μήνα θα πραγματοποιηθούν μετ΄ εμποδίων μόνο 12 εφημερίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κέντρο Υγείας Κατούνας εξυπηρετεί περίπου 5000 κατοίκους σε μια περιοχή με δύσκολο οδικό δίκτυο και αποψιλωμένη από υπηρεσίες.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτηση της ζητάει από το υπουργείο να ενημερώσει αν προτίθεται να ακολουθήσει το οργανόγραμμα και να στελεχώσει με τον απαιτούμενο (από το οργανόγραμμα) αριθμό ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό για την απρόσκοπτη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Κατούνας στην Αιτωλοακαρνανία καθώς και αν το νεοαναγειρόμενο Κέντρο Υγείας , ακριβώς δίπλα από το υπάρχον έχει παραδοθεί, αν όχι πότε προβλέπεται; Και ποια μέριμνα υπάρχει για τον εξοπλισμό και την στελέχωσή του.

Η ερώτηση αναλυτικά: Ερώτηση και Α.Κ.Ε.

9/3/2014

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Δυσλειτουργίες και απαξίωση του Κέντρου Υγείας Κατούνας Αιτωλοακαρνανίας.

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα με τις τροποποιήσεις των οργανισμών στα νοσοκομεία , τις συγχωνεύσεις , το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και τον ξαφνικό θάνατο του ΕΟΠΥΥ ως σύστημα παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης, τη διαρκή μείωση της χρηματοδότησης και την υποστελέχωση στις δομές Υγείας , έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για κατάργηση μονάδων υγείας και απολύσεις προσωπικού.

Κοινά προβλήματα αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία των μονάδων Υγείας της χώρας μας.         Ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα διάλυσης αποτελεί και το Κέντρο Υγείας Κατούνας στην Αιτωλοακαρνανία.

Εννέα ολόκληρους μήνες μετά την κατάθεση ερώτησής μας για τα λειτουργικά προβλήματα στο κέντρο Υγείας Κατούνας (πρόκειται για την ερώτηση 12691, που κατατέθηκε στις 9-7-2013) το Κέντρο Υγείας Κατούνας συνεχίζει να υποβαθμίζεται.

Είχαμε επισημάνει ότι είναι εξαιρετικά υποστελεχωμένο τόσο σε ιατρικό όσο και σε νοσηλευτικό προσωπικό . Στο Κέντρο Υγείας υπάρχουν 2 γιατροί με ειδικότητα γενικής ιατρικής , μια μόνιμη νοσηλεύτρια , μια αποσπασμένη νοσηλεύτρια, και μια περιστασιακά αποσπασμένη νοσηλεύτρια για ένα μήνα. Υπάρχουν οργανικές θέσεις, εδώ και 4 χρόνια, νοσηλευτικού προσωπικού και παραϊατρικού προσωπικού που δεν έχουν καλυφτεί.

Πρόσφατα υπήρξε παραίτηση ενός γιατρού , με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην υπάρχει η δυνατότητα καθημερινής εφημερίας αλλά ουσιαστικά δυναμιτίζεται η ίδια η έννοια της εφημερίας. Από αναφορές των κατοίκων πληροφορηθήκαμε ότι αυτό το μήνα θα πραγματοποιηθούν μετ΄ εμποδίων μόνο 12 εφημερίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κέντρο Υγείας Κατούνας εξυπηρετεί περίπου 5000 κατοίκους σε μια περιοχή με δύσκολο οδικό δίκτυο και αποψιλωμένη από υπηρεσίες.

Στην πολύ δύσκολη αυτή κατάσταση πληροφορηθήκαμε (από αναφορές κατοίκων) αλλά και ιδίοις όμμασι ότι η διευθύντρια του Κέντρου Υγείας λειτουργεί ως από μηχανής θεός τις περισσότερες των περιπτώσεων.

Τέλος , αξίζει να επαναλάβουμε την έκκληση των εργαζομένων ιατρών και νοσηλευτών του Κέντρου Υγείας Κατούνας να επιλυθούν προβλήματα έλλειψης υλικοτεχνικής υποδομής και υποστελέχωσης.

Οι παραιτήσεις πολλών γιατρών του Κέντρου Υγείας έχουν να κάνουν με την πλήρη αδυναμία να επιτελέσουν το έργο τους λόγω των τραγικά αντίξοων συνθηκών.

Επειδή, η ελληνική κοινωνία εξαθλιώνεται καθημερινά από τις επιπτώσεις των αντικοινωνικών μνημονιακών μέτρων.

Επειδή , αριθμούμε , ως χώρα , πάνω από 3 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες χωρίς καμία δυνατότητα πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Επειδή, παρόλα τα παραπάνω στοιχεία, υλοποιείται η οριστική απόσυρση του κράτους από τη βασική υποχρέωση παροχής υγειονομικής φροντίδας με ολέθριες συνέπειες για την υγεία του ελληνικού λαού και κόστος σε ανθρώπινες ζωές

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. 1.Προτίθεστε να ακολουθήσετε το οργανόγραμμα και να στελεχώσετε με τον απαιτούμενο (από το οργανόγραμμα) αριθμό ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό για την απρόσκοπτη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Κατούνας στην Αιτωλοακαρνανία.
  2. 2.Το νεοαναγειρόμενο Κέντρο Υγείας , ακριβώς δίπλα από το υπάρχον έχει παραδοθεί; Αν όχι πότε θα προβλέπεται; Υπάρχει μέριμνα για τον εξοπλισμό και την στελέχωσή του;

Αιτούμεθα να κατατεθούν στη βουλή:

Οι κενές οργανικές θέσεις στο Κέντρο υγείας Κατούνας, καθώς και σε όλο τον οργανισμό του Νοσοκομείου Αγρινίου Αναλυτικά.

Η ερωτώσα Βουλευτής

Τριανταφύλλου Μαρία

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία