Αγγελίες    Επικοινωνία

Μπροστά σε ένα πολυπληθές κοινό έγινε χθες Τετάρτη 17 Απριλίου στον εξωτερικό χώρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Σπυρίδωνα, η κατανυκτική μουσική παράσταση που συνδύασε την Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων με την Σταύρωση «Εξόδου προσευχές».

Στην εκδήλωση συμμετείχε η φιλαρμονική του Μουσικού Ομίλου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου «Ιωσήφ Ρωγών», υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Δημήτρη Μανωλάτου. Διοργανώθηκε δε από την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, το Πνευματικό Κοινωνικό και Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και τον Μουσικό Όμιλο «Ιωσήφ Ρωγών».

Του Σπύρου Συμεών

Ήταν παραμονή του Αγίου Στεφάνου και στον πολιούχο της πόλεως του Μεσολογγίου, του Αγίου Σπυρίδωνα, μια οικογένεια παρακαλεί τον ιερέα να ξενυχτήσει το παράλυτο παιδί τους μέσα στην εκκλησία.

Με ικεσίες, παρακλήσεις και πολύ πίστη για ένα θαύμα.

Η αγάπη ενός γονιού για το παιδί του, εκεί που δεν το χωράει ο νούς του να βλέπει το παιδί του, το ίδιο του το σπλάχνο να μην μπορεί να περπατήσει και ειδικά εκείνες τις παλεές εποχές αυτό γινόταν πιο δύσκολο μιας και δεν μπορούσε να έχει ειδικές φροντίδες αυτό το παιδί από κανέναν πέραν αυτής, των γονιών του.

Και τι θα απογίνονταν αν οι γονείς έφευγαν από την ζωή; Ποιος θα διακονούσε με τόση αγάπη και υπομονή το παράλυτο παιδάκι τους; Ποιος;

Ο Ιερέας δέχεται και τους επιτρέπει να ''ξενυχτήσουν'' το παιδί μέσα στον ναό. Τους αποχαιρετά ευχόμενος να πιάσουν οι παρακλήσεις τους.

Όλη την νύχτα ξάγρυπνοι οι γονείς, γονατιστοί, με ικεσίες προς τον Πανάγαθο Θεό μπροστά στην εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνος, του προστάτου της πόλεως τους, αυτουνού που άκουγε κάθε μέρα τα παρακάλια τους.

Του ζήταγαν για ακόμη μια φορά να μεσιτεύσει στον Θεό να κάνει καλά το παιδί τους.

Και ω του θαύματος !!!!! εκεί κάπου στα ξημερώματα το παιδί ξαπλωμένο και ανήμπορο όπως ήταν να σταθεί στα πόδια του, μπροστά στην εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνα, βλέπει τον Άγιο Σπυρίδωνα να βγαίνει από την εικόνα του να του απλώνει το χέρι δίνοντάς του κάτι, σαν ένα μικρό κομμάτι αντίδωρου έμοιαζε, και να του λέει σήκω.

«Σήκω και περπάτα, μπορείς, είσαι καλά τώρα»

Το παιδί σηκώνεται και ξαφνικά το βλέπουν οι γονείς του να περπατά, άρχισαν τα κλάματα. Αυτήν την φορά δάκρυα χαράς κύλισαν στα ξάγρυπνα πρόσωπά τους.

Δεν πίστευαν στα μάτια τους και όταν ρώτησαν το παιδί τους τι έγινε αυτό τους είπε τι είχε δεί.

Γονατιστοί ευχαριστούσαν τον Θεό μα και τον Άγιο που πραγματοποίησε την μεγαλύτερη ευχή τους, να γιάνει το παιδί που τόσο αγαπούσαν.

Το θαύμα αυτό έγινε ξημερώνοντας του Αγίου Στεφάνου, δυστυχώς ο χρόνος μα και τα λοιπά στοιχεία δεν διεσώθησαν.

Διασώθηκε όμως η καταγραφή αυτού του θαύματος από τον έναν πρωθυπουργό της Ελλάδας. Τον Σπυρίδωνα Τρικούπη.

Όχι μόνο κατέγραψε το θαύμα αλλά συνέταξε και ειδική ακολουθία για το γεγονός αυτό προς τιμήν του Αγίου Σπυρίδωνος και του Αγίου Στεφάνου ανήμερα της μνήμης του οποίο έγινε το θαύμα.

Από τότε και κάθε χρόνο ψάλετε ανήμερα του Αγίου Στεφάνου αυτή η ακολουθία που συνέταξε ένας πρωθυπουργός και εκείνη την ημέρα σαν σήμερα δηλαδή στο Μεσολόγγι έχουν την λεγόμενη Μονοεκκλησία.

Τελείτε δηλαδή (εκτός αν πέσει ημέρα Κυριακή) Θεία Λειτουργία μόνο στον μητροπολιτικό ναό της πόλης, αυτόν του Αγίου Σπυρίδωνος παρευρισκόμενων όλων των ιερέων της πόλεως και σύσσωμου του πληρώματος της εκκλησίας.

Ενώ περίλαμπρο προσκυνητάρι με την εικόνα του μαρτυρίου του πρωτομάρτυρα και Αρχιδιακόνου Στεφάνου κοσμεί τον ναό.
Θαυμαστά τα έργα σου Κύριε εν τοις Αγίοις σου.!!!

Πηγή: romfea.gr

Με λαμπρότητα και πάνδημη συμμετοχή των πιστών η Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου τίμησε τον προστάτη και πολιούχο της Άγιο Σπυρίδωνα, τον θαυματουργό, Επίσκοπο Τριμυθούντος.

Στις ιερές ακολουθίες που τελέσθηκαν στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, προεξήρχε, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Κοσμά, ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Κανάγκας κ. Θεοδόσιος, Αρχιερεύς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Ο Σεβασμιώτατος Κανάγκας χοροστάτησε στην ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού, όπου τον θείο λόγο κήρυξε ο πανοσιολογιώτατος αρχιμ. Αρτέμιος Αργυρόπουλος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.

Προσφωνώντας και καλωσορίζοντας τον Σεβασμιώτατο κ. Θεοδόσιο, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως αρχιμ. Επιφάνιος Καραγεώργος, μετέφερε την αδελφική αγάπη και την εκτίμηση του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, ο οποίος απουσιάζοντας στην Αθήνα για να συμμετέχει στις συνεδρίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος της οποίας είναι μέλος κατά το τρέχον έτος, κάλεσε τον Μητροπολίτη Κανάγκας να προεξάρχει των λατρευτικών εκδηλώσεων στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Αναφέρθηκε στους πνευματικούς δεσμούς που συνδέουν τον Μητροπολίτη κ. Θεοδόσιο με τον Ποιμενάρχη μας κ. Κοσμά, ενώ του ευχήθηκε για την εκλογή και χειροτονία του, να τον στηρίζει ο Θεός στην ιεραποστολική και αρχιερατική πλέον διακονία του στο Δευτερόθρονο Πατριαρχείο της Αλεξανδρείας.

Το πρωί της Τετάρτης, ο Μητροπολίτης κ. Θεοδόσιος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Κηρύσσοντας τον θείο λόγο αρχικά ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Κοσμά για την πρόσκληση και την άδεια να προεξάρχει των ιερών ακολουθιών κατά την πανήγυρη του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας και αναφέρθηκε στους πνευματικούς δεσμούς που τον συνδέουν με τον Ποιμενάρχη μας, τονίζοντας: «Έχω το λόγο να καυχώμαι κι εγώ για τον Ποιμενάρχη σας Σεβασμιώτατο κ. Κοσμά, διότι είναι ο Πνευματικός μου Πατέρας και το ότι σήμερα κατέχω βαθμούς Ιερωσύνης, το οφείλω και στη δική του καθοδήγηση».

Επίσης μετέφερε τις πατρικές ευχές, την αγάπη και την πατριαρχική ευλογία του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. κ. Θεοδώρου, τόσο προς τον Μητροπολίτη μας κ. Κοσμά, όσο και προς το ιερό κλήρο και τον φιλάγιο λαό της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Θεοδόσιος, μιλώντας για τον Άγιο Σπυρίδωνα τόνισε ότι «υπήρξε ο Άγιος της απλότητας που συνδύασε πολλές αρετές και θεία χαρίσματα στο πρόσωπό του, ενώ αποτελεί πρότυπο για τον κάθε χριστιανό, αφού ήταν ο άγιος άνθρωπος της αγάπης, της φιλανθρωπίας και της βαθειάς Πίστεως προς τον Θεό». Επεσήμανε ότι αποτελεί ιδιαίτερη ευλογία να έχει Πολιούχο τον Άγιο Σπυρίδωνα η Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, αναφερόμενος στην πανήγυρη του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού, ενώ τόνισε ότι αποτελεί ιδιαιτέρα τιμή να είναι κάποιος Μεσολογγίτης, απόγονος των μεγάλων προμάχων αγωνιστών και ηρώων της ιστορικής Εξόδου 1826.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, ακολούθησε η πάνδημη λιτάνευση της ιεράς εικόνος του Αγίου Σπυρίδωνος, στους κεντρικούς δρόμους, με τη συμμετοχή πολλών ιερέων, των δύο φιλαρμονικών της Ιεράς Πόλεως και των πολιτικών και των στρατιωτικών αρχών της περιοχής.

Αξίζει να αναφερθεί η μεγάλη συμμετοχή των πιστών στις ιερές ακολουθίες καθώς ο Άγιος Σπυρίδων αποτελεί σημείο αναφοράς, όχι μόνο για την Ιερά Πόλη, αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

 

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας

της Ιεράς Μητροπόλεως

Με τίτλους μοναδικούς έχει διακοσμηθεί ο μέγας των αγίων Επίσκοπος Τριμυθούντος της Κύπρου, ο Άγιος Σπυρίδων, ο θαυματουργός, που χαρακτηρίστηκε από την Εκκλησία ως άνθρωπος του ουρανού και είναι προστάτης – άγιος του Μεσολογγίου.

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε σήμερα και με πλήθος πιστών να συρρέουν από το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό για να προσκυνήσουν την Ιερή Εικόνα. Με την παρουσία τους τίμησαν τη μεγάλη γιορτή του Μεσολογγίου ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας, οι αντιπεριφερειάρχες Χρ. Σταρακά και Ν. Μπαλαμπάνης, ο δήμαρχος Ν. Καραπάνος και δημοτικοί σύμβουλοι, υποψήφιοι δήμαρχοι, καθώς και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κ. Σπηλιόπουλος, ο πρώην και εκ νέου υποψήφιος βουλευτής Σπ. Λιβανός, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Π. Παπαγεωργίου, εκπρόσωποι του Στρατού, των Σωμάτων Ασφαλείας και συλλόγων και φορέων της περιοχής.

Την περιφορά της εικόνας, της οποίας προπορεύονταν οι φιλαρμονικές «Διονύσιος Σολωμός» και «Ιωσήφ Ρωγών» ακολούθησε με κατάνυξη πλήθος κόσμου, ενώ στην πανηγυρική θεία λειτουργία που τελέστηκε το πρωί χοροστάτησε ο Πρωτοσύγκελος π. Επιφάνιος καθώς και ο Επίσκοπος Κατάγκας Μελέτιος.

Και σε αυτή τη μεγάλη εκδήλωση απουσίαζε η φιλαρμονική του δήμου, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα λειτουργήσει και πάλι σύντομα.

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

Στις 12 Δεκεμβρίου 2018 ημέρα Τετάρτη η Αγία μας Εκκλησία γιορτάζει τη μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος Επισκόπου Τριμυθούντος του Θαυματουργού.

Ο Άγιος Σπυρίδων είναι πολιούχος της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου, της Κέρκυρας, όπου στον ομώνυμο Ιερό Ναό βρίσκεται αδιάφθορο το λείψανό Του, της Βόνιτσας, του Πειραιά, της Κισάμου Χανίων Κρήτης και της Ελαφονήσου Πελοποννήσου. Ανά την Ελλάδα βρίσκονται Ιεροί Ναοί και παρεκκλήσια όπου και εκεί με κάθε λαμπρότητα γιορτάζεται την ημέρα εκείνη, ο Άγιος Σπυρίδωνας.

Ο Άγιος Σπυρίδων γεννήθηκε το 270 μ. Χ. στο χωριό Άσκια. Σύμφωνα με τον μαθητή του και πρώτο Επίσκοπο Λευκωσίας Άγιο Τριφύλλιο. Το χωριό Άσκια ήταν το κατεχόμενο σήμερα χωριό της Επαρχίας Άσσια Αμμοχώστου  της Κύπρου, κοντά στη Τριμυθούντα. Οι γονείς του Αγίου, βοσκοί το επάγγελμα, ως οικογένεια ήταν αρκετά εύποροι, πολύ ενάρετοι και πιστοί, μεγάλωσαν τον Σπυρίδωνα κοντά στη Εκκλησία. Ο Σπυρίδων αν και δεν έλαβε μεγάλη μόρφωση συνέχισε και αυτός να είναι βοσκός........

Αχώριστος σύντροφό του ήταν η Αγία Γραφή και πολλές ήταν η στιγμές που καλούσε και άλλους βοσκούς για  να διαβάζουν μαζί του την Αγία Γραφή. Στην εποχή του υπήρξαν πολλοί διωγμοί κατά των χριστιανών. Με την βοήθεια και προτροπή των γονιών του παντρεύεται μια χωριανή του όπου απέκτησε μία κόρη που την ονόμασε Ειρήνη. Μετά από λίγο χρονικό διάστημα έχασε την αγαπημένη του σύντροφο και έμεινε μόνος με τη χαριτωμένη κόρη του. Παρηγοριά είχε πάντα τα λόγια του Κυρίου Του, γιατί τα λόγια του Κυρίου τέτοιες στιγμές ξεκουράζουν την ψυχή του ανθρώπου.

Όταν πέθανε ο ιερέας του χωριού του όλοι οι συγχωριανοί του τον κάλεσαν και τον παρακάλεσαν να χειροτονηθεί αυτός ιερέας και να γίνει αυτός ποιμένας των ψυχών των. Μετά από αυτό το γεγονός κλήρος και λαός ανέδειξαν πρώτο Επίσκοπο Τριμυθούντος τον πράο και ταπεινό Σπυρίδωνα που σε όλη του τη ζωή ήταν η προσωποποίηση της καλοσύνης και της αγάπης. Η Αγιότητά του ήταν θαυμαστή και είναι πάρα πολλά τα θαύματα που έκανε με τη βοήθεια του Χριστού μας και δίκαια η Εκκλησία μας του έδωκε την προσωνυμία του θαυματουργού Αγίου.

Κάποτε στην Κύπρο υπήρξε μεγάλη ανομβρία μετά από πολλές κατανυκτικές προσευχές προς τον Άγιο Σπυρίδωνα η ανομβρία σταμάτησε και άρχισε να βρέχει στο νησί. Ο Άγιος Σπυρίδων  συμμετείχε στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο που έγινε στην Νίκαια της Μικράς Ασίας, σ’ αυτή τη Σύνοδο ο Άγιος αναδείχτηκε υπερασπιστής της Ορθόδοξης Πίστης.

Η παράδοση αναφέρει ότι ο Άγιος μετά την ομιλία του, έκανε το σημείο του Σταυρού και με το αριστερό χέρι, που κρατούσε ένα κεραμίδι είπε: «Εις το όνομα του Πατρός» και αμέσως επάνω απ' το κεραμίδι φάνηκε φωτιά από την οποία είχε ψηθεί το κεραμίδι. Στη συνέχεια είπε: «Και του Υιού», τότε έπεσε κάτω νερό, που σημαίνει ότι το κεραμίδι ζυμώθηκε από το χώμα, και όταν ο Άγιος είπε: «Και του Αγίου Πνεύματος» έμεινε μέσα στη χούφτα του μόνο το χώμα από το κεραμίδι.

Απόρροια αυτού είναι η Τριαδικότητα του Θεού: Πατήρ, Υιός και Άγιον Πνεύμα και αποδίδεται στον Άγιο το θαύμα του κεραμιδιού.  Το 348 μ. Χ. ο Άγιος Σπυρίδων εκοιμήθη και λόγω των θαυμάτων του  η Αγία μας Εκκλησία τον κατάταξε μεταξύ των Αγίων της το δε λείψανό του οι χριστιανοί τον 7ο αιώνα το μεταφέρανε από την Κύπρο στην Κωνσταντινούπολη για να το προφυλάξουν από τους αλλόθρησκους Άραβες.

Μετά την άλωση της Πόλης, 1453,  για περισσότερη ασφάλεια οι χριστιανοί το μεταφέρανε στην Ενετοκρατούμενη τότε Κέρκυρα όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα στον Μεγαλοπρεπή Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του νησιού που φέρει το Άγιο όνομά Του. Ο Ιερός Ναός  του Αγίου Σπυρίδωνα κτίστηκε το 1589 μ. Χ.

Η σημερινή λάρνακα φτιάχτηκε στη Βιέννη το 1867 μ.Χ. Είναι από σκληρό, πολυτελές ξύλο με εξωτερική ασημένια επένδυση. Βρίσκεται τοποθετημένη μέσα στην κρύπτη, η οποία δημιουργήθηκε ειδικά για να δεχθεί το λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνα.  Το  Ιερό λείψανο είναι ένα από τα τρία άφθορα λείψανα που το επισκέπτονται χιλιάδες πιστοί κάθε χρόνο. Τα άλλα δύο είναι του Αγίου Γερασίμου στην Κεφαλονιά και του Αγίου Διονυσίου στη Ζάκυνθο. Πολλά τα θαύματα του Αγίου Σπυρίδωνα ακόμα και στις ημέρες μας.

Στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου που ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Σπυρίδωνα παραμονή της εορτής του Αγίου Στεφάνου μια Μεσολογγίτικη οικογένεια παρακαλεί τον Ιερέα του Ναού να αφήσει τους γονείς και το παράλυτο παιδί τους να παραμείνουν μέσα στην εκκλησία όλη τη νύχτα για περισσότερη μετάνοια και προσευχή προς τον Άγιο και με πολλή πίστη  να τον παρακαλέσουν να κάμει καλά το άρρωστο παιδί τους.

Η διακονία των γονιών προς το παράλυτο παιδί τους ήταν μεγάλη το ίδιο η αγάπη και η υπομονή τους. Η οικογένεια με την άδεια του Ιερέα παρέμεινε όλη τη νύχτα στον Ιερό Ναό μπροστά στην εικόνα – προσκυνητάρι του Αγίου Σπυρίδωνα και του ζητούσαν για άλλη μια φορά να μεσιτεύσει στον Τριαδικό Θεό μας να κάνει καλά το παράλυτο παιδί τους. Η νύχτα ήταν αρκετά μεγάλη για τους γονείς, οι ώρες περνούσαν και κάπου προς τα ξημερώματα το θαύμα από τον Άγιο Σπυρίδωνα έγινε.

Το παιδί βλέπει τον Άγιο να βγαίνει και να του απλώνει το χέρι Του και να του λέει «σήκω παιδί μου και περπάτα είσαι καλά τώρα». Το παιδί αμέσως σηκώνεται και άρχισε να περπατά και δάκρυα χαράς κύλισαν από τα μάτια των γονιών του, δεν πίστευαν ότι το παιδί τους έγινε καλά και περπατά. Γονατιστοί μπρος την εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνα ευχαριστούσαν τον Άγιο για το θαύμα Του.

Το θαύμα αυτό έγινε ξημερώνοντας του Αγίου Στεφάνου. Η καταγραφή του θαύματος αυτού διασώθηκε από τον Μεσολογγίτη ιστορικό και Πρωθυπουργό της Ελλάδας Σπυρίδωνα Τρικούπη. Ο Σπυρίδων Τρικούπης για το θαύμα αυτό συνέταξε ειδική ακολουθία για το γεγονός προς τιμή του Αγίου Σπυρίδωνα και του Αγίου Στεφάνου. Η ακολουθία αυτή ψάλλετε  στην Πανηγυρική  Θεία Λειτουργία που γίνεται στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος κάθε χρόνο ανήμερα της εορτής του Αγίου  Στεφάνου.  Στον Ιερό Ναό υπάρχει περίλαμπρο προσκυνητάρι με την εικόνα του μαρτυρίου του πρωτομάρτυρα Αγίου  Στεφάνου. Πλήθος πιστών από την πόλη και την γύρο περιοχή προσέρχονται την ημέρα εκείνη στον Ιερό Ναό για να προσευχηθούν στο Άγιο και να ανάψουν το κεράκι τους.

Ακολουθεί το Απολυτίκιο του Αγίου Σπυρίδωνος:

Της Συνόδου της πρώτης ανεδείχθης υπέρμαχος,
και θαυματουργός Θεοφόρε, Σπυρίδων Πατήρ ημών
διό νεκρά σύ εν τάφω προσφωνείς,
και όφιν εις χρυσούν μετέβαλες,
και εν τω μέλπειν τας Αγίας σου Ευχάς,
Αγγέλους έσχες συλλειτουργούντας σοι Ιερώτατε.
Δόξα τω σε δοξάσαντι,
Δόξα τω σε στεφανώσαντι,
Δόξα τω ενεργούντι δια σου, πάσιν ιάματα.

Πηγή: xiromeronews.blogspot.com
Γράφει ο Καθηγητής Χρήστος Γερ. Σιάσος

Με την πατρική ευχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά «να μείνουμε όλοι, μέχρι βαθέως γήρατος, γνήσιοι Ορθόδοξοι και Έλληνες μέσα στην ελεύθερη Πατρίδα μας», ολοκληρώθηκε η δεύτερη κατά σειρά Ιερά Αγρυπνία για την Πατρίδα μας, την Ελλάδα, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Ι. Π. Μεσολογγίου, το βράδυ της Δευτέρας 16 Ιουλίου.

Της Αγρυπνίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς, ενώ συμμετείχαν οι ιερείς της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και της ευρύτερης περιοχής, τιμώντας πανηγυρικά την ιερά μνήμη της Αγίας μεγαλομάρτυρος Μαρίνης (17η Ιουλίου). Τα αναλόγια του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού πλαισίωσαν Ιεροψάλτες της περιοχής, οι οποίοι έψαλαν την ακολουθία της Αγίας και τους ύμνους της αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, προσφέροντας την δυνατότητα στο πλήθος των πιστών ευσεβών χριστιανών να προσευχηθούν για την σωτηρία της πατρίδας.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Κοσμάς, έδωσε συγχαρητήρια στους πιστούς, οι οποίοι με ευλάβεια ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του και προσήλθαν να προσευχηθούν για την Πατρίδα μας, την Ελλάδα, ενώ τους προέτρεψε να παραμείνουν προσευχόμενοι θερμά σε όλη τη διάρκεια της Αγρυπνίας, εξηγώντας και την αναγκαιότητα της κοινής προσευχής υπέρ του Ελληνικού μας Εθνους.

Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κοσμάς, ανέπεμψε ειδική δέηση υπέρ της Πατρίδος και της Μακεδονίας μας.

Κατά το σύντομο μήνυμά του στο τέλος της Αγρυπνίας, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε, εκτός των άλλων, και στο θαυμαστό παράδειγμα του μαρτυρικού αγώνα και μεγάλης πίστεως της Αγίας Μαρίνας, επισημαίνοντας τα εξής:

«Με όλη μας τη δύναμη να ευχηθούμε να λυτρωθεί η Πατρίδα μας, κι εμείς να ζούμε λυτρωμένοι και να είμαστε ελεύθεροι. Αλλά θα μείνουμε κι εμείς ελεύθεροι, όταν μιμηθούμε την Αγία Μαρίνα. Δεκαπέντε ετών κοριτσάκι ήταν! Κι όμως, δεν λύγισε, δεν υποχώρησε. Αγάπησε τον Νυμφίο Χριστό κι έδωσε τα πάντα και το αίμα της! Έχει κάνει και κάνει σήμερα θαύματα πολλά η Αγία Μαρίνα. Αυτή είναι η ορθοδοξία! Κι αυτή είναι η Ελλάδα και η Ορθοδοξία! Αυτή θέλουμε να κρατήσουμε. Να τη ζούμε εμείς και να ζούμε ελεύθεροι, με την πίστη μας, με το Χριστό μας, με την Παναγία μας και τους Αγίους. Να ‘χουμε τα παιδιά μας μέσα στη Χάρη του Θεού, όχι στη διαστροφή και τη βρομιά, όχι στην κτηνώδη κατάσταση, όχι στην άρνηση του Θεού, όχι στο ξερίζωμα των ιδανικών και των αξιών. Όλοι μας να επιστρατεύσουμε τον εαυτό μας στην προσευχή, στην αγάπη, στα πνευματικά όπλα. Να αγωνιστούμε να μείνουμε όρθιοι όπως η Αγία Μαρίνα.

Θα κρατηθεί η Ελλάδα μας, γιατί την αγαπάει ο Θεός! Χρειάζεται όμως απ’ όλους αγώνας πολύς για να μείνουμε Ορθόδοξοι και Έλληνες. Ας μείνουμε, μέχρι βαθέως γήρατος, γνήσιοι Ορθόδοξοι και Έλληνες μέσα στην ελεύθερη πατρίδα μας!».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, αναφερόμενος στην τραγικότητα της σημερινής καταστάσεως στην Ελλάδα, που ήταν και ο λόγος για την τέλεση της Ιεράς Αγρυπνίας, κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, τόνισε τα εξής:

«Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί,

Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί και ως Έλληνες ουδέποτε πιστεύαμε ότι θα φθάσουμε σε αυτό το κατάντημα˙ ουδέποτε πιστεύαμε πως η χώρα μας, η πατρίδα μας θα έφθανε σε τέτοιο χαμηλό επίπεδο˙ ουδέποτε πιστεύαμε ότι οι Χριστιανοί Έλληνες που πατάνε πάνω σε ιερά χώματα, μέσα στα οποία είναι θαμμένα ιερά λείψανα Μαρτύρων και Αγίων θα αμάρταναν τόσο πολύ, με τόση ασέβεια, με τόση επιμονή, και με τόση αναισθησία˙ ουδέποτε πιστεύαμε ότι οι νομοθετούντες, πάσης αποχρώσεως – ουδέποτε κομματίσαμε και ποτέ δεν θα κομματίσουμε˙ Θεός φυλάξοι – θα έφθαναν σε αυτό το σημείο να νομοθετούν ανερυθρίαστα και με «καμάρι» νόμους που θωπεύουν και υμνούν και επαινούν την διαστροφή, που διαλύουν την παραδοσιακή ελληνική χριστιανική οικογένεια, νόμους οι οποίοι κατακερματίζουν την νεότητα. Ουδέποτε πιστεύαμε ότι θα θριαμβολογούν για νόμους οι οποίοι αφαιρούν το πρόσωπο από τον άνθρωπο και τον κάνουν πράγμα και αριθμό. Και από το άλλο μέρος, ουδέποτε πιστεύαμε ότι με τόση προχειρότητα υπεύθυνοι άνθρωποι της πατρίδος θα αντιμετώπιζαν την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδος μας με τόση, πραγματικά, ανευθυνότητα και προδοσία.

» Εμείς πονούμε για όλα αυτά. Πιστεύουμε, είμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί και Έλληνες συνειδητοί, και θέλουμε να αντισταθούμε. Δεν θα αντισταθούμε με τα μέτρα εκείνων που πολεμούν τον Χριστό και την Πατρίδα. Εμείς γι’ αυτό συγκεντρωθήκαμε απόψε στον Ιερό Ναό˙ γνωρίζουμε ότι ο Χριστός μας αγαπάει την Ελλάδα, αγαπάει την πατρίδα μας, ότι η Παναγία μας, μητέρα μεγάλη, σκέπει την πατρίδα μας, ότι όλοι οι Άγιοι προσεύχονται για την πατρίδα μας, η Αγία Μαρίνα που αγιάζει την πατρίδα με την ιερά της κάρα και με τα ιερά της λείψανα και όλοι οι Άγιοι πραγματικά προστατεύουν την πατρίδα μας.

» Γι’ αυτό συγκεντρωθήκαμε απόψε˙ να κάνουμε αυτήν την, μικρή βέβαια, αγρυπνία, αλλά να προσευχηθούμε θερμά για την πατρίδα, για την Ελλάδα, για τους Έλληνες, να προσευχηθούμε να φωτίσει ο Κύριος εκείνους που θέλουν να καταστρέψουν την Ελλάδα, να μ ε τ α ν ο ή σ ο υ ν γιατί – αλίμονο! αλίμονο!– δεν πολεμείται και δεν εξαγοράζεται η πατρίδα μας με τίποτε. Ποταμοί αιμάτων χύθηκαν γι΄ αυτήν. Δεν έχουμε δικαίωμα εμείς την Ορθοδοξία και την Ελλάδα να τα διαπραγματευόμαστε τόσο ελαφρά και τόσο ασυναίσθητα και πρόχειρα και ανυπεύθυνα.

» Γι’ αυτό απόψε κι εμείς οι κληρικοί κι εσείς μέχρι τέλους της λειτουργίας ας καθίσουμε με εκτενή προσευχή να παρακαλέσουμε τον Θεό μας: «Κύριε, σώσε την Ελλάδα. Κύριε, σώσε την Πατρίδα. Κύριε, φώτισε τους υπευθύνους να μετανοήσουν, να φύγουν από την θέλησή τους, από τη διαστροφή τους, από την άρνησή τους, από την αθεΐα τους, από την σκοτοδίνη τους». Να φωτίσει ο Κύριος τους Έλληνες να συνέλθουν, να μετανοήσουν, να πάψουν να είναι πιόνια της κάθε σκοτεινής καταστάσεως και να ζήσουν ως Έλληνες ελεύθεροι πάντα, όπως ήταν, είναι και θα είναι.

» Αγαπητοί, και στον όρθρο και στην Θεία Λειτουργία ας προσευχηθούμε θερμά. Ακούει ο Θεός. Ακούει η Παναγία μας, οι Άγιοί μας, ο Άγιος Σπυρίδων, οι Άγιοι του Μεσολογγίου, της Πατρίδος, της Ελευθερίας. Και όλοι μας να φύγουμε με αυτήν την απόφαση: κι εμείς να μείνουμε Ορθόδοξοι Χριστιανοί, Έλληνες αγαπώντες τον Χριστό μας, ζώντες τη Ορθοδοξία, αγαπώντες την Πατρίδα μας˙ Αμήν!».

 

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας

της Ιεράς Μητροπόλεως

Σελίδα 1 από 6

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία