Αγγελίες    Επικοινωνία

Αναγκαστικό οδικό πέρασμα από την Αιτωλοακαρνανία για το νησί της Λευκάδας και δέκα μόλις χιλιόμετρα μακρυά του.

Με κρυμμένες ομορφιές, που για να γίνει κανείς κοινωνός τους θα πρέπει να λοξοδρομήσει από τον κεντρικό δρόμο.

Η λίμνη της Βουλκαριάς από τη μια μεριά και η θάλασσα από την άλλη. Τις ενώνει η διώρυγα της Κλεοπάτρας. Από το σημείο αυτό διέφυγε η καλλονή βασίλισσα της αρχαιότητας, παρατώντας στα κρύα της θάλασσας τον εραστή της και συνδιεκδικητή του απέραντου ρωμαϊκού κράτους, μετά τη δολοφονία του Καίσαρα, Μάρκο Αντώνιο, όταν είδε τη πλάστιγγα να γέρνει υπέρ του Γάιου Οκτάβιου (του μετέπειτα αυτοκράτορα Αύγουστου ή Οκταβιανού) στη Ναυμαχία του Ακτίου το 31 π.Χ.

 

 

 

 

 

Το χωριό κτίσθηκε το 1925 από πρόσφυγες του Πόντου. Η ιστορία λέει ότι μετακινήθηκαν από την Πέρδικα Θεσπρωτίας, όπου είχαν εγκατασταθεί αρχικά, γιατί δεν έβρισκαν τόπο βοσκής για τα γιδοπρόβατά τους. Βρήκαν άπλα στην περιοχή και ρίζωσαν.

Ληξιαρχικό βιβλίο το νεκροταφείο του χωριού: Κυριακίδης, Φούντογλου, Μαυρίδης, Ηλιάδης, Μουρατίδης, Κυρικλίδης, Οικονομίδης, Κωφίδης, Σαββουλίδης, Τρανουλίδης, Μυλωνίδης, Τσολακίδης, Κασσαπίδης, Τσιτουρίδης, Αναστασιάδης, ενώ μεταξύ των οικογενειακών επιθέτων βρίσκονται -λογικό είναι μετά τόσες δεκαετίες- και αρκετά λευκαδίτικα.

 

 

 

 

Πολλά τα νεόκτιστα ή πλήρως ανακαινισμένα σπίτια στον οικισμό, ο οποίος διατηρεί όμως ακόμη ένα παλιό οικιστικό πυρήνα, ιδιαίτερα προς τη μεριά της ανοιχτής θάλασσας. Εντύπωση προκαλούν τα όμορφα διώροφα σπίτια, δίπλα σε παλιά προσφυγικά χαμόσπιτα.

Με μπαλκόνι, εξωτερική σκάλα και τα περισσότερα ανοίγματα στην επιμήκη πλευρά τους. Με ευρύχωρες αυλές απ΄ όπου δεν λείπουν τις περισσότερες φορές το πηγάδι (ή στέρνα) και ο φούρνος. Όλα βγαλμένα από το ίδιο σχέδιο. Μοιάζουν σαν μικροί πυργίσκοι με το δυσανάλογο ως προς τις άλλες διαστάσεις τους ύψος.

 

 

 

 

Δεν ξέρουμε πότε ακριβώς κτίσθηκαν. Θα πρέπει όμως να έγινε σε μια εποχή που οι κάτοικοι απέκτησαν μια οικονομική ευμάρεια.

Προστάτης του χωριού ο Άγιος Νικόλαος. Μην τον μπερδεύεται όμως, πρόκειται για τον Άγιο Νικόλαο τον εν Βουνένοις, που έζησε περί τα τέλη του 9ου με αρχές του 10ου αιώνα στην Ανατολή. Γιορτάζει, και μαζί του το χωριό, στις 9 Μάη. Μια μεγάλη νεόκτιστη εκκλησία δεσπόζει στην ομώνυμη και επίσης μεγάλη πλατεία του χωριού, δίπλα από τα παλιό κοινοτικό γραφείο: Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας, Επαρχία Βόνιτσας, Κοινότητα Αγ. Νικολάου, γράφει η ταμπέλα στην πρόσοψη του κτιρίου.

Το γραφικό λιμανάκι του χωριού είναι γεμάτο με παλιά ξύλινα παραδοσιακά σκαριά: πριάρια, βάρκες και μικροκάικα.

Οι παραλίες του χωριού βρίσκονται λίγο πιο έξω από τον οικισμό. Η παραλία «Πευκάκια», στην άκρη ενός μικρού πευκοδάσους και η παραλία «Άγιος Ιωάννης» που είναι πολύ γνωστή για το άθλημα του Kite surfing.

Πηγή: katounanews.blogspot.com

Φέρεται εἰς γνῶσιν τῶν εὐσεβῶν χριστιανῶν ὅτι την 10ην Μαΐου 2018, Ἑορτη τοῦ Ἁγίου Ὁσιομάρτυρος Νικολάου τοῦ ἐν Βουνένοις, πανηγυρίζει ὁ φερώνυμος Ἐνοριακός Ἱερός Ναός τοῦ τοπικοῦ διαμερίσματος τοῦ Ἁγίου Νιιολάου Βονίτσης

Παρακαλοῦνται και προσκαλοῦνται ὅλοι οἱ χριστιανοί να συμμετέχουν συμπροσευχόμενοι στις Ἱερές Ἀκολουθίες.

Οἱ Ἱερές Ἀκολουθίες θα τελεσθοῦν κατα το Ἀκόλουθο πρόγραμμα:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ

Τετάρτη 9 Μαΐου

19:00 μ.μ.: Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός.

Πέμπτη 10 Μαΐου 

7:00 π.μ.: Ὄρθρος – Πανηγυρικη Θεία Λειτουργία μετα Θείου Κηρύγματος.

Μετα το πέρας τῆς Θείας Λειτουργίας θα ἀκολουθήσει ἡ καθιερωμένη Λιτάνευσις τῆς Ἱερᾶς Εἰκόνος τοῦ Ἁγίου Νικολάου.

19:00 μ.μ.: Μεθέορτος Εσπερινός μετά Ἱερᾶς Παρακλήσεως τοῦ Ἁγίου Νικολάου τοῦ ἐν Βουνένοις.

Παρασκευή 11 Μαΐου

19:00 μ.μ.: Ἑσπερινος ἐπι τῇ Ἀνακομιδῇ τῶν Ἱερῶν Λειψάνων τοῦ Ἁγίου Μύρωνος, ἐπισκόπου Κρήτης τοῦ θαυματουργοῦ, μετα Ἱερᾶς Παρακλήσεως τοῦ Ἁγίου.

Σάββατο 12 Μαΐου

7:00 π.μ.: Ὄρθρος – Θεία Λειτουργία ἐπι τῇ Ἀνακομιδῇ τῶν Ἱερῶν Λειψάνων τοῦ Ἁγίου Μύρωνος, ἐπισκόπου Κρήτης τοῦ θαυματουργοῦ.

 

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΒΟΥΝΕΝΟΙΣ 

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ  ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΟΝΙΤΣΗΣ 

Με κατάνυξη τελέστηκε η Γ' Στάση των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο το απόγευμα της Παρασκευής 9 Μαρτίου 2018 στον ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου του εν Βουνένοις, τοπικής κοινότητας Αγίου Νικολάου Βόνιτσας. Στην Ιερά Ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και ανέλυσε τον χαιρετισμό “Χαίρε κυοφορούσα οδηγών πλανωμένοις”. Η Παναγία μας εκυοφόρησε ως άνθρωπο Τον Κύριο και Θεό μας Ιησού Χριστό, ο οποίος μας χάρισε την σωτηρία. Με τον αλάθητο λόγο Του, με την Ορθόδοξο Εκκλησία μας, με τα άχραντα μυστήριά Του έγινε και γίνεται οδηγός όλων των ανθρώπων που παρασύρονται σε πλάνες και οδηγούνται σε δρόμους απωλείας…

Κατά την διάρκεια της Ιεράς Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος κ. Κοσμάς, χειροθέτησε οικονόμο και πνευματικό τον εφημέριο της ενορίας π.Αλέξανδρο Διγενή.

Εκ του Ιερού Ναού

Χθες το απόγευμα, στον Άγιο Νικόλαο Βόνιτσας, εντοπίστηκε από ημεδαπό, μια οξειδωμένη μη λειτουργική οβίδα. Στο σημείο μετέβησαν αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Ακτίου - Βόνιτσας, καθώς και αρμόδιο συνεργείο του Ελληνικού Στρατού, για τη συλλογή και την καταστροφή του πολεμικού υλικού.

Γραφείο Τύπου Αστ. Δ/νσης Περ. Δυτικής Ελλάδας

Πυρκαγιά από άγνωστη  αιτία ξέσπασε πριν απο λίγο σε οικόπεδο, δίπλα από τα σπίτια, μέσα στο χωριό ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Βόνιτσας.

Στο σημείο επιχειρούν οχήματα της Πυροσβεστικής και πολλοί εθελοντές κάτοικοι προσπαθώντας να κατασβέσουν τη φωτιά θέτοντας υπό έλεγχο την κατάσταση...

Πηγή: xiromeronews.blogspot.gr

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή 28.7.2017, η τελετή αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στον Άγιο Νικόλαο Βόνιτσας.

Το Μνημείο της Γενοκτονίας φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Γιώργο Κικώτη από την Θεσσαλονίκη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία του προέδρου της Τ.Κ. Αγίου Νικολάου κ. Ανδρέα Φούντογλου, ο οποίος έκανε λόγο για ιστορική στιγμή και εκπλήρωση ενός ονείρου πολλών ετών και υπογράμμισε ότι έχουμε ιερό χρέος να θυμόμαστε και να τιμούμε την μνήμη των προγόνων μας και να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις προσπάθειες της πλήρους δικαίωσης των αγώνων του Ποντιακού Ελληνισμού.......

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, έγιναν καταθέσεις στεφάνων και ακολούθησαν από τον Ποντιακό Σύλλογο Αγίου Νικολάου εξαιρετικοί χοροί, υπό τους ήχους της λύρας με πολλά παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα.

Πηγή: xiromeronews.blogspot.gr

Σελίδα 1 από 2

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία