Αγγελίες    Επικοινωνία

Ευχαριστούμε πολύ τον κόσμο που παρευρέθηκε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23.06.2019 στο καφενείο Καλογεράκη.

Η συγκέντρωση ήταν ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη και έγινε ανταλλαγή απόψεων σε θέματα πολιτιστικά της ευρύτερης περιοχής  με αφορμή το μνημείο του Αγίου Δημητρίου που βρίσκεται εκεί, καθώς επίσης τέθηκαν σε συζήτηση ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους του τόπου.

Γεώργιος Ντελής,

Δημήτριος Φούντας

 

Με κατάνυξη και ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε Αρχιερατική Θεία λειτουργία στον ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Βονίτσης, την Κυριακή μετά τα Φώτα 13 Ιανουαρίου 2019. Την αρχιερατική Θεία λειτουργία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς ο οποίος κήρυξε και τον Θείο λόγο.

Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή και στα μηνύματα που προσφέρει, επισημαίνοντας ότι ο Χριστός είναι το Φως που φωτίζει, ανακαινίζει και σώζει τον άνθρωπο και τόνισε ότι δεν γνωρίζουμε το Φως εάν δεν έχουμε μετάνοια στην καρδιά μας, ο Κύριος μας είπε "Μετανοείτε... ."

Μπορούμε τώρα με την έλευση του νέου χρόνου να μετανοήσουμε και να συναντήσουμε το Φως, να το ζήσουμε, να σωθούμε.

Πλήθος πιστών προσήλθαν στον Ιερό Ναό για να παρακολουθήσουν την Θεία λειτουργία και να λάβουν την ευλογία του Επισκόπου.

Μετά το τέλος της Θείας λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος κ. Κοσμάς, μετέβη στην Ιερά μονή Αγίου Δημητρίου Δρυμού Βονίτσης, όπου επισκέφθηκε τα υπό ανακαίνιση κτίρια της Ιεράς μονής και το ολοκαίνουριο αρχονταρίκι, τα οποία έγιναν με την καθοδήγηση της καθηγουμένης της μονής Μαριάμ μοναχής, την ευλογία του Σεβασμιωτάτου και την ευχή του μακαριστού γέροντος Παγκρατίου.

Πηγή: katounanews.blogspot.com
Ευάγγελος Κουτιβής 

Πλήθος κόσμου φέτος, πρώτη φορά στα χρονικά τόσος κόσμος στο Μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου της Ζαβέρδας στον μέγα εσπερινό μετ' αρτοκλασίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα 25/10/2016 από τον εφημέριο της Παλαίρου πάτερ Κώστα Γατσούλη, τον π. Χρήστο Βέττα και άλλους ιερείς και ιεροψάλτη τον κ. Φραδέλο. 
Τα λεωφορεία και τα αυτοκίνητα έφταναν μέχρι κάτω χαμηλά κόντευαν στην επαρχιακή οδό Παλαίρου-Μύτικα. Απ’ όλα τα γύρω χωριά ήρθε πολύς κόσμος φέτος.

Ανάμεσα στον κόσμο μπροστά με τους ιερείς και η καλόγρια του Μοναστηριού Μητροφανεία. Ανάμεσα στο πλήθος ξεχωρίσαμε το Δήμαρχο Ακτίου Βόνιτσας Γεώργιο Αποστολάκη, τον πρόεδρο του Χωριού Δημήτρη Στάχτιαρη τον Αντιδήμαρχο Φραδέλο Κώστα το δημοτικό Σύμβουλο Γιώργο Κατσαμπίρη, τον πρώην δήμαρχο Σολδάτο Νίκο.


Ενώ ο Μπάμπης Δελαπόρτας μαγείρευε στο καζάνι στην είσοδο έξω από το Μοναστήρι μακαρονάδα με κρέας και μοίραζε στον κόσμο μαζί με τα άλλα παιδιά. 

Όπως όλοι ξέρουμε οι Ζαβερδιανοί έχουν για μεγαλύτερη γιορτή και προστάτη τον Άγιο Δημήτριο.
Γιορτάζει ο Αι Δημήτρης και το πρωί θα τελεσθεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία

Χρόνια πολλά σε όλους.

Πηγή: katounanews

Με άλογα γιορτάστηκε και φέτος η παραμονή του Αγίου Δημητρίου στο Μεσολόγγι, όπως συνηθίζεται αυτή την ημέρα που, εκτός από τον θρησκευτικό της χαρακτήρα έχει και ιστορικό, σηματοδοτώντας την έναρξη της πρώτης πολιορκίας του Μεσολογγίου στις 25 Οκτωβρίου του 1822.

Χθες το απόγευμα τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός και πλήθος πιστών συνέρρευσε στο εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στο γηροκομείο, προκειμένου να προσκυνήσουν την ιερή εικόνα. Φυσικά και φέτος δεν έλειψαν οι καβαλαραίοι που ιππεύοντας τα άλογά τους έφθασαν στο προαύλιο του ναού, όπου ευλογήθηκαν από τους ιερείς τηρώντας ένα έθιμο δεκάδων ετών και δίνοντας τιμή στον έφιππο Άγιο.

Το ιστορικό εκκλησάκι, δίπλα στο γηροκομείο της πόλης, πανηγυρίζει δύο φορές το χρόνο, την πρώτη στις 26 Οκτωβρίου και την δεύτερη στις 3 Νοεμβρίου επί της αναμνήσεως του θαύματος κατά την έλευση στον Ναό του Αγίου της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Προυσιώτισσας κατά την διάρκεια μεγάλου λοιμού, που μάστιζε την ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου το 1918, τον οποίο και σταμάτησε η Παναγία.

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

Ο Οκτώβριος είναι ταυτισμένος στη μνήμη του λαού μας με τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου. To μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου στον Αετό Ξηρομέρου, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μεταβυζαντινά μνημεία της Αιτωλοακαρνανίας. Το παμπάλαιο μοναστήρι καταρρακωμένο από το χρόνο, αγωνίστηκε και κατάφερε να σταθεί όρθιο στην πλαγιά του βουνού περιμένοντας το ανθρώπινο ενδιαφέρον. 

Σε πείσμα των αιώνων που πέρασαν διατήρησε, εκτός από την εκκλησία, και τις θαυμάσιες αγιογραφίες στο εσωτερικό του ναού, αν και κάποιοι ασβέστωσαν πολλές από αυτές. Είναι καθολικό παλαιάς Μονής, που χρονολογείται από το 1622 μ.Χ. και βρίσκεται σε βαθιά, δύσβατη χαράδρα περιβαλλόμενο από μαγευτική φύση. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα μνημεία της περιοχής. Η μονή αφιερωμένη στον Μεγαλομάρτυρα Αγίου Δημητρίου συνεχίζει εδώ και αιώνες την μοναστική παράδοση αυτού του τόπου. 

Αποτελεί προορισμός για πλήθος προσκυνητών όλο το χρόνο και ιδιαίτερα στο ετήσιο πανηγύρι που διοργανώνει στις 26 Οκτωβρίου. Το ναό θεμελίωσε ο ηγούμενος Δημήτριος το 1622 μ.Χ και το 1637 η μονή έγινε γυναικεία στην οποία υπηρετούσαν 22 μοναχές.

Κατά την διάρκεια της τουρκοκρατίας λειτουργούσε σαν κρυφό σχολειό και ταυτόχρονα περιέθαλπε και συντηρούσε όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Στις 26 Οκτωβρίου τιμάται η μνήμη του Αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του μυροβλήτου.

Πηγή: katounanews 

Εορτάζει και πανηγυρίζει η Ιερά μονή Αγίου Δημητρίου Δρυμού τον έφορο και προστάτη της Άγιο Δημήτριο.

Το πρόγραμμα της πανήγυρης έχει ως εξής:

Πέμπτη 25/10/2018

4:30 μ.μ. θα ψαλλεί η ιερά παράκληση προς τον Άγιο Δημήτριο

5:30 μ.μ θα τελεσθεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά θείου κηρύγματος και αρτοκλασίας

 

Παρασκευή 26/10/2018

7:00 π.μ θα τελεσθεί η ακολουθία του Όρθρου και ακολούθως η πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά θείου κηρύγματος

 

Παρακαλούνται οι φιλάγιοι και φιλακόλουθοι χριστιανοί να τιμήσουν με την παρουσία τους τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο τον Μυροβλήτη και να λάβουν την χάρη και την ευλογία του.

 

Εκ της Ιεράς Μονής

 

Σελίδα 1 από 6

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία