Αγγελίες    Επικοινωνία

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Αλλαγή Πορείας στο Δήμο Θέρμου σημαίνει ότι το νέο Δημοτικό Συμβούλιο θα εστιάσει στο μέλλον του Δήμου. Ένα μέλλον που είναι άρρηκτα συνυφασμένο με τις προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης της περιοχής μας με την ορθολογική αξιοποίηση των πολλών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της στη λογική της βιώσιμης ανάπτυξης και της αειφορικής διαχείρισης.

Με την παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα, με βάση τα δεδομένα του Δήμου μας.

Στη Γεωργία, την κτηνοτροφία, την μελισσοκομία, την αλιεία.

Με την στήριξη ομάδων παραγωγών, κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων και άλλων φορέων, που με σύγχρονες μεθόδους θα παράγει και θα τυποποιεί τα τοπικά προϊόντα, (γαλακτοκομικά - τυριά, βούτυρο,- λάδι, κρασί, σαγκουίνι Γουρίτσας, λεμόνια Γουρίτσας, αθερίνα Τριχωνίδας, μέλι, αρωματικά φυτά κ,λ) προσφέροντάς τα στην αγορά με διακριτό και αναγνωρίσιμο όνομα, υψηλή ποιότητα και ικανοποιητική τιμή για τους παραγωγούς.

Ο Δήμος μπορεί και πρέπει να βοηθήσει αποτελεσματικά σε αυτή την κατεύθυνση. Με ενημέρωση, επιμόρφωση, δημιουργία υποδομών, με την καλλιέργεια μιας ολόκληρης κουλτούρας, με την διάθεση, ανενεργών πόρων σε εκτάσεις, κτίρια, αγροκτήματα, σχολάζουσες γαίες, δασικές εκτάσεις, πάγιο εξοπλισμό.

Δεν διαθέτουμε τις μεγάλες γεωργικές εκτάσεις ή τους απέραντους βοσκότοπους. Η παράλληλη ενασχόληση σε διάφορους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, οι πολυλειτουργικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις, για την περιοχή του Θέρμου είναι δοκιμασμένες από αιώνες και συμβαδίζουν με τις νέες τάσεις.

Ο Δήμος Θέρμου προσφέρεται για τουριστική ανάπτυξη στην κατεύθυνση του εναλλακτικού τουρισμού με ήπιες παρεμβάσεις στο περιβάλλον. Με την προϋπόθεση ότι δεν θα βλέπουμε το Θέρμο ως σημείο ολιγόωρης στάθμευσης διερχομένων που θα επισκεφτούν τον Αρχαιολογικό Χώρο και τον ΠατροΚοσμά, αλλά ως Κέντρο πολυήμερης παραμονής επισκεπτών στους οποίους θα προσφέρεται ένα πλήθος από δραστηριότητες και διαδρομές. Για γνωριμία με το πλούσιο φυσικό περιβάλλον. Τη λίμνη Τριχωνίδα, το ποτάμιο σύστημα του Εύηνου με τα γεφύρια, τα φαράγγια, τα μονοπάτια, τον ορεινό όγκο με την προστατευόμενη περιοχή Natura. Να γνωρίσουν τον τρόπο ζωής των ανθρώπων της περιοχής μας, όπως αυτός διατηρείται για χιλιάδες χρόνια.

Να γνωρίσουν τα θρησκευτικά μας μνημεία, τους ναούς και τα μοναστήρια, τους αρχαιολογικούς μας χώρους, τα ανθρώπινα έργα, τις αναβαθμίδες με τις ξερολιθιές, τα αυλάκια και τους μύλους. Όσον αφορά τους μύλους, ως πρώτο βήμα, θα πρέπει το νέο Δημοτικό Συμβούλιο να αναλάβει πρωτοβουλία ή να στηρίξει πρωτοβουλίες άλλων φορέων, έτσι ώστε να υποβληθεί φάκελος με στόχο να ενταχθεί η τέχνη της άλεσης στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO.

Να κάνουμε γνωστή την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής μας. Και την προσφορά της στην Πατρίδα και στην ανθρωπότητα. Από την αρχαιότητα με την Αιτωλική Συμπολιτεία ως την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, με το απελευθερωτικό μήνυμα του ΠατροΚοσμά, με την συμβολή του Απόκουρου στον απελευθερωτικό αγώνα του 21, με την πορεία μας ως τα σήμερα.

Να κάνουμε τελικά την μεγάλη έκταση και τα πολλά χωριά, δύναμη για τη συνολική ανάπτυξη, συγκροτώντας μια μεγάλη εικόνα για το Δήμο Θέρμου, που θα περιλαμβάνει το σύνολο των δυνατοτήτων του.

Η τουριστική όμως ανάπτυξη απαιτεί προϋποθέσεις στις οποίες ο Δήμος δεν ανταποκρίθηκε μέχρι σήμερα.

Απαιτείται τουριστική προβολή του τόπου μας και ανάδειξή του με όλα τα διαθέσιμα μέσα, έντυπα και ηλεκτρονικά. Να κάνουμε γνωστή την περιοχή του Δήμου Θέρμου στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Και το πιο σημαντικό. Ανάπτυξη χωρίς δρόμους δεν νοείται. Στην κατεύθυνση αυτή καλείται το νέο Δημοτικό Συμβούλιο να κινηθεί σύσσωμο και μεθοδικά προς την Περιφέρεια και την Κεντρική Κυβέρνηση διεκδικώντας το αυτονόητο. Την άρση της οδικής απομόνωσης της περιοχής μας με την σύνδεσή της με τα πλησιέστερα αστικά κέντρα του Αγρινίου, της Ναυπάκτου και την Ιόνια Οδό. Και βέβαια παράλληλα να απαιτήσουμε την ολοκλήρωση της ασφαλτόστρωσης των εσωτερικών δρόμων για να είναι όλα τα χωριά μας προσβάσιμα.

Υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι κατά αλφαβητική σειρά:

ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Ανδρέα, πολιτικός μηχανικόυ

ΑΡΤΙΚΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ του Νικολάου, παντρεμένη με τον Μιχαλόπουλο Γεώργιο πολιτικό μηχανικό μητέρα δύο παιδιών.

ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ του Χρήστου, Διευθύντρια του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχής.

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ του Χρήστου, επαγγελματίας φωτογράφος παντρεμένος με την Κούτα Κωνσταντίνα πατέρας δυο παιδιών..

ΖΕΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Κωνσταντίνου και της Φωτεινής Υφαντή. Απόφοιτος Τεχνικής Σχολής Μηχανολόγων. Είναι δημοτικός υπάλληλος του Δήμου Πατρέων. Ασχολείται με τα κοινά και το συνδικαλιστικό όργανο του φορέα του.

ΖΙΟΒΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ του Δημητρίου, δασκάλα πρώην υποψήφια περιφερειακός σύμβουλος , μητέρα τριών παιδιών.

ΚΟΥΚΟΥ ΜΑΡΙΑ του Δημητρίου, Σύζυγος Θεοδώρου Κούκου του Σπυρίδωνος Κούκου (ΤΣΕΛΕΠΗ), μητέρα δύο παιδιών ιδιωτικός υπάλληλος. Ο γιος της Σπύρος Κούκος είναι ποδηλάτης και διοργανωτής ποδηλατικών αγώνων. Έχει διοργανώσει ποδηλατικούς αγώνες στο Θέρμο με μεγάλες συμμετοχές.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ τουΧαραλάμπους , Τεχνολόγος Γεωπόνος με ειδίκευση στην μελισσοκομία. Έχει κάνει σπουδές στην Πληροφορική και την Διοίκηση Επιχειρήσεων. Για είκοσι δύο χρόνια εργάστηκε ως στέλεχος μηχανογράφησης σε μεγάλη εμπορική επιχείρηση στην Αθήνα. Από το 2014 ασχολείται με την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.). Πρωτοστάτησε για την δημιουργία της Κοιν.Σ.Επ.Ορεινή με έδρα το Αργυρό Πηγάδι, μια εκ των πρώτων Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων στην Αιτωλοακαρνανία, που έχει σαν στόχο την Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών. Είναι Γεν.Γραμματέας του ΔΣ της ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ, δευτεροβάθμιου φορέα Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Διατέλεσε πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Αργυροπηγαδιτών την περίοδο 2014 -2018. Είναι παντρεμένος με την Φανή Χρονίδου, Χειρουργό Θώρακος – Καρδιοχειρουργό, του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και έχει ένα γιο το Στέφανο, φοιτητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πάτρας στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων

ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ του Αθανασίου, κάτοικος Αγ. Σοφίας. Απόφοιτη Νοσηλευτικής καθώς και βοηθός φαρμακοποιών. Εργάστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου.

ΛΩΡΙΔΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Στυλιανού, απόφοιτος λυκείουΘέρμου, ιδιωτικός υπάλληλος.

ΜΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΣΜΑΣ του Αποστόλου, επαγγελματίας υδραυλικός, πρώην δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος .

ΜΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ του Νικολάου, πρώην ταχυδρομικός υπάλληλος και πρόεδρος ταχυδρόμων Αθήνας και Ν. Αττικής, εκλεγμένο μέλος της εκτελεστικής ομοσπονδίας. Παντρεμένος με την Σπυριδούλα Πελεκάνου και πατέρας τριών παιδιών.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ του Θεοφάνη, ιδιωτικός Υπάλληλος.

ΠΡΙΟΝΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Κωνσταντίνου, συνταξιούχος Δικηγόρος.

ΣΑΓΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ του Αθανασίου , εμπορικός αντιπρόσωπος , τα τελευταία επτά χρόνια διατηρούσε το βιβλιοπωλείο ΄΄Ατραπός΄΄ στο Θέρμο. Παντρεμένος με την Ελένη Αναγνωστοπούλου τελωνειακό, πατέρας δύο παιδιών.

ΣΜΟΥΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ του Γεωργίου, τελειόφοιτος οικονομικής σχολής.

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ του Γεωργίου, καθηγητής φυσικός.

TOSKA KLAINTI του Ιωάννη , γεννήθηκε το 1994 και είναι απόφοιτος λυκείου Θέρμου, ποδοσφαιριστής. Πέρασε από τις ακαδημίες του Παναιτωλικού και σήμερα αγωνίζεται στον Τηλυκράτη Λευκάδος.

ΤΣΙΓΚΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του Ευσταθίου, εν ενεργεία αστυνομικός στην Αθήνα,μέλος της ΠΟΑΣΥ, παντρεμένος με την Βαιτσοπούλου Θεοδώρα και πατέρας δύο παιδιών.

Οι δυνατότητες αξιοποίησης των Ενεργειακών Κοινοτήτων για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Πρωτογενή Τομέα αναλύθηκαν σε βάθος στη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα.

«Η αγροτική παραγωγή είναι ο πιο δυναμικός παραγωγικός κλάδος για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Έχουμε τα μεγαλύτερα αρδευτικά δίκτυα. Σε Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία έχουμε το μεγαλύτερο αρδευτικό δίκτυο της χώρας, αλλά το πρόβλημα εντοπίζεται στη διαχειριστική λειτουργία. Εδώ χρειάζεται η παρέμβασή μας» τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στην εισαγωγική του τοποθέτηση, επισημαίνοντας τα υψηλά ενεργειακά κόστη που λειτουργούν επιβαρυντικά για τον πρωτογενή τομέα.

«Είναι ώρα να διαμορφώσουμε μια νέα κουλτούρα. Οι ενεργειακές κοινότητες θα μας δώσουν τη δυνατότητα να μειώσουμε το κόστος παραγωγής, επομένως να επωφεληθεί ο αγρότης – παραγωγός, ώστε να έχουμε βιώσιμες αγροτικές καλλιέργειες» πρόσθεσε ο κ. Κατσιφάρας και ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις προσκλήσεις που έχουν βγει από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» και αφορούν τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων για ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων και των υποδομών υγείας. «Δεν επιτρέπεται να σπαταλάμε ενέργεια και δεν επιτρέπεται να έχουμε τόσο ακριβό κόστος λειτουργίας στο Δημόσιο Τομέα» παρατήρησε.

Συνεχίζοντας ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Μπαλαμπάνης ανέλυσε τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Περιφερειακή Αρχή σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά έργα και δήλωσε πως «η Δυτική Ελλάδα είναι η πρώτη Περιφέρεια που διαθέτει εγκεκριμένο από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ενεργειακό Στρατηγικό Σχεδιασμό. Απαρίθμησε τις δράσεις που υλοποιεί ήδη η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας κι εξήγησε ότι «είναι απαραίτητο ο πρωτογενής τομέας να κατανοήσει το θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί και να το αξιοποιήσει, προκειμένου να αποκομίσει ενεργειακά οφέλη».

Ακολούθως, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μητρόπουλος αναφέρθηκε στην τεράστια δυνατότητα παραγωγής πλούτου που υπάρχει στον πρωτογενή τομέα, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η μείωση τους κόστους παραγωγής είναι μια δύσκολη διαδικασία που απαιτεί μεθοδική προσπάθεια και κατέληξε λέγοντας: «Ενώνουμε δυνάμεις για να δώσουμε το φιλί της ζωής στον πρωτογενή τομέα».

Στην ημερίδα ανέλυσαν ενδιαφέρουσες πτυχές του κεντρικού θέματος οι Μιχάλης Κορνάρος Καθηγητής Τμήματος Χημικών Μηχανικών- Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών, Δημήτριος Τσέκερης Ειδικός Σύμβουλος Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος σε θέματα ΑΠΕ και Ηλεκτρικής Ενέργειας, MSc. Χρήστος Ζαφείρης Υπεύθυνος Έργων Βιοαερίου του τμήματος Βιομάζας του ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) Γιώργος Καναβάκης Προϊστάμενος Τμήματος Βιομηχανίας και Μετρήσεων Εξοικονόμησης Ενέργειας ΚΑΠΕ και Ευφροσύνη Βασιλακοπούλου Τομεάρχης Ανάπτυξης και Λειτουργίας Δικτύου ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.

Απόσπασμα από την τοποθέτηση του Περιφερειάρχη, στο σύνδεσμο: https://youtu.be/cwXxX_EhrK4

Μεταποιητικές μονάδες της Ηλείας που συνδέονται με την πρωτογενή παραγωγή επισκέφθηκε την Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017 ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Πρόκειται για ένα οινοποιείο και δύο ελαιοτριβεία που εκσυγχρονίστηκαν,  αξιοποιώντας τον αναπτυξιακό νόμο, αυξάνοντας την παραγωγή τους και αναβαθμίζοντας τα προϊόντα τους.

«Η μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους του δευτερογενούς τομέα παραγωγής. Η δραστηριότητά της είναι συνδεδεμένη με πρώτες ύλες που παράγει ο τόπος μας. Δεδομένου ότι  η πρωτογενής παραγωγή αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας για τη Δυτική Ελλάδα, βρισκόμαστε κοντά στους ανθρώπους της παραγωγής, οι οποίο παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, παλεύουν με κάθε τρόπο να γίνουν ανταγωνιστικοί» δήλωσε ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.

Οι επισκέψεις ξεκίνησαν από το «Κτήμα Σταυρόπουλου Ο.Ε.» στη Γαστούνη Ηλείας. Εκεί έχει αναπτυχθεί ένα σύγχρονο οινοποιείο, στη θέση  Παλαιοχώρι, το οποίο   λειτούργησε για πρώτη φορά το 2000. Αναπτύχθηκε και εκσυγχρονίστηκε αργότερα υλοποιώντας το  επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας  για τον  εκσυγχρονισμό και την  επέκταση του  οινοποιείου, συνολικής δαπάνης 163.400,00 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν κτιριακές παρεμβάσεις και αγορά σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού.

Η επόμενη στάση έγινε στο ελαιοτριβείο  των Διον. και Γερ. Λευκαδίτη  στο Κάστρο Κυλλήνης του  Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης στην  Ηλεία.  Η μονάδα εκσυγχρονίστηκε με την υλοποίηση επένδυσης ύψους 550.700,00 ευρώ. Το ελαιοτριβείο απέκτησε νέο,  σύγχρονο μηχανολογικό  εξοπλισμό. Επίσης, προχώρησε  σε εκσυγχρονισμό, επέκταση υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων και η επένδυση ολοκληρώθηκε με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. 

Η περιοδεία ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο ελαιοτριβείο «KOURIS OLIVE OIL» στο Κάστρο Κυλλήνης, Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, στην Ηλεία. Η εταιρία «Κωνσταντίνα Κουρή – Αντώνιος Κουρής ΟΕ» προχώρησε σε σημαντική  επένδυση ύψους 1.043.045,00  ευρώ    για τον εκσυγχρονισμό της  μονάδας.  Συγκεκριμένα,  το επενδυτικό σχέδιο που υλοποιήθηκε συμπεριέλαβε την  αναπαλαίωση υφιστάμενου πέτρινου ελαιοτριβείου, την προθήκη νέων κτιριακών εγκαταστάσεων, την αγορά νέου - σύγχρονου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού, την αγορά μεταφορικού μέσου (περονοφόρο ανυψωτικό), την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και την εγκατάσταση και εφαρμογή συστήματος ISO 22000/2005 .

Από τις συζητήσεις με τους ανθρώπους της παραγωγής προέκυψε ότι φέτος φαίνεται να είναι μια καλή ελαιοκομική χρονιά, τόσο σε απόδοση, όσο και σε ποιότητα.

Τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα στις επισκέψεις του συνόδευαν o αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Γεώργιος Γεωργιόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης  ΠΔΕ  Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Παναγιώτης Μπράμος, η περιφερειακή σύμβουλος ΠΕ Ηλείας Εύη Βεργοπούλου, ο  Σταύρος Βέρρας - Γενικός Διευθυντής  Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, καθώς επίσης ο Λυκούργος Σταματελάτος - Προϊστάμενος Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού

Το ότι η Ελλάδα είναι µία αγροτική και τουριστική χώρα ουδείς το αµφισβητεί. Όµως είναι γεγονός ότι τα δύο αυτά συγκριτικά πλεονεκτήµατα της, ως τώρα δεν έχουν κατορθώσει να λειτουργήσουν συνδυαστικά δηµιουργώντας ένα ολοκληρωµένο brand name, κάτι που φιλοδοξεί να επιτύχει η κυβέρνηση, δροµολογώντας ολοκληρωµένο σχέδιο µε αιχµή δόρατος την µεταποίηση στον αγροδιατροφικό τοµέα.

Την προοπτική ο πρωτογενής τοµέας να αποτελέσει το βασικό τροφοδότη του ελληνικού τουρισµού υπογράµµισε ο πρωθυπουργός από την 82η ∆ΕΘ, τονίζοντας πως το µεγάλο στοίχηµα για την επόµενη µέρα της χώρας είναι «το πώς θα µπορέσουµε να κάνουµε πιο ελκυστικά τα τουριστικά πακέτα, αξιοποιώντας και άλλα συγκριτικά πλεονεκτήµατα της χώρας, όπως είναι τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, που πρέπει να µεταποιούνται εδώ και να παίρνουν Ονοµασία Προέλευσης. Και βεβαίως οι ξενοδοχειακές µονάδες να τα αξιοποιούν, χωρίς να αναγκάζονται να αγοράζουν προϊόντα εισαγωγής χαµηλής ποιότητας».
Στην κατεύθυνση αυτή, µε Κοινή Υπουργική Απόφαση (Χαρίτσης, Αποστόλου, Κουντουρά) ανασυνίσταται το Συντονιστικό Συµβούλιο Αγροδιατροφής-Βιοµηχανίας-Τουρισµού µε την επωνυµία «Φόρουµ Αγροδιατροφής-Βιοµηχανίας-Τουρισµού» που θα λειτουργεί υπό την επιµέλεια 13µελούς συντονιστικής Επιτροπής στην οποία θα προεδρεύει ο γενικός γραµµατέας Βιοµηχανίας, στην προκειµένη περίπτωση ο Ευστράτιος Ζαφείρης. Μάλιστα, τα πρώτα δείγµατα γραφής της Επιτροπής, µε τη µορφή άµεσων και µεσοπρόθεσµων προτάσεων (ορίζοντας 3ετίας) προς τους αρµόδιους Υπουργούς θα φανούν µέχρι τις 20 ∆εκεµβρίου 2017.
Μάλιστα, σύµφωνα µε την ΚΥΑ ο ρόλος του Φόρουµ θα είναι συντονιστικός για τη χάραξη πολιτικής και την υλοποίηση δράσεων των εµπλεκόµενων µερών που θα συνδέουν τον τουρισµό µε τον πρωτογενή τοµέα και τη µεταποιητική βιοµηχανία µε αιχµή του δόρατος την µεταποίηση στην αγροδιατροφή.
Στόχος η σταδιακή αλλαγή του τουριστικού προτύπου της χώρας και η µετεξέλιξή του σε ένα σύγχρονο συνδυαστικό µοντέλο που θα αξιοποιεί της σύγχρονες µορφές επιχειρηµατικής λειτουργίας, µέσω της δηµιουργίας αλυσίδων αξίας, δικτυώσεων και άλλων συνεργατικών σχηµάτων των τουριστικών και παραγωγικών επιχειρήσεων πρωτογενούς και δευτερογενούς τοµέα, επιτυγχάνοντας να βελτιώσει τις οικονοµικές επιδόσεις µε αύξηση της εγχώριας προστιθέµενης αξίας.

Καταγραφή αναγκών σε πρώτες ύλες και υποστήριξη δικτύων διανομής
Το «Φόρουµ θα υποστηρίζεται από έξι εξειδικευµένες τοµεακές Οµάδες Εργασίας για την καταγραφή και ανάλυση όλων των δράσεων διασύνδεσης Αγροδιατροφής- Βιοµηχανίας-Τουρισµού, οι οποίες έχουν υλοποιηθεί ως σήµερα, των ισχυρών και αδύνατων σηµείων τους, για τον προσδιορισµό βασικών παραµέτρων του νέου Στρατηγικού Σχεδιασµού. Στους υποστηρικτικούς παράγοντες συµπεριλαµβάνονται οι δεξιότητες, η έρευνα και καινοτοµία και η πληροφόρηση, ενώ στην ανάλυση του επιχειρηµατικού περιβάλλοντος εντάσσονται το πλαίσιο της αγοράς, η χρηµατοδότηση και οι υποδοµές. Το σχέδιο θα αφορά τουλάχιστον τους κάτωθι αναφερόµενους κλάδους:

Προµηθευτές:

 • Μεταποιηµένα τρόφιµα
 • Φρέσκα τρόφιµα φυτικής και ζωικής προέλευσης
 • Εξοπλισµός (επίπλωση, µηχανολογικός εξοπλισµός κλπ)
 • Αναλώσιµα (ιµατισµός, είδη καθαρισµού, hotel amenities κλπ)
 • Είδη λαϊκής τέχνης, τουριστικά είδη
 • Ανθρώπινο ∆υναµικό
 • ∆ίκτυα διανοµής (τοπικά -εθνικά)


Πελάτες:

 • Ξενοδοχεία και αλυσίδες αυτών
 • All inclusive ξενοδοχεία
 • Ενοικιαζόµενα ∆ωµάτια
 • Εστίαση
 • Αγροτουρισµός
 • Chef ελληνικής κουζίνας
 • Τουριστικοί πράκτορες

Μάλιστα, µεταξύ των αρµοδιοτήτων των οµάδων εργασίας ο εντοπισµός των ειδικών µορφών που συνδέουν τον τουρισµό µε την αγροδιατροφή (π.χ. οινοτουρισµός, αγροτουρισµός κ.α.) και ο τρόπος προώθησης των τοπικών προϊόντων από τις τουριστικές επιχειρήσεις µε σκοπό τη διαφοροποίησή τους και την ανάπτυξη της τοπικής οικονοµίας (µαθήµατα τοπικής κουζίνας, περιηγήσεις κλπ) αλλά και η καταγραφή των εµποδίων:

 • στην απορρόφηση, αξιοποίηση εγχώριων πρώτων υλών από τις παραγωγικές µονάδες ειδών διατροφής για κάλυψη (ποιοτική και ποσοτική) της βιοµηχανίας τροφίµων από την πρωτογενή παραγωγή και
 • στην αύξηση της κατανάλωσης και της καθιέρωσης των εγχώριων προϊόντων αγροδιατροφής στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Γιουρουκέλη Μαρία
Πηγή: agronews.gr

Σε συνέχεια των προηγούμενων επιτυχημένων Συνεδρίων της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, που αποτελούν πλέον θεσμό για τον εγχώριο αγροδιατροφικό τομέα, διοργανώνεται και φέτος το 4o Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, στις 9 & 10 Νοεμβρίου 2017 στη Θεσσαλονίκη στο ξενοδοχείο Porto Palace. Το 4ο Συνέδριο θα έχει θέμα: «Καινοτομία & γνώση στον πρωτογενή τομέα: Απελευθερώνοντας τη δυναμική της υπαίθρου». Το φετινό Συνέδριο πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), έναν από τους σημαντικότερους φορείς εξωστρέφειας στη χώρα.

Σκοπός του Συνεδρίου είναι να αναδειχθεί στην εθνική ατζέντα, όπως ακριβώς και στη διεθνή και ευρωπαϊκή, ο καταλυτικός ρόλος της καινοτομίας και της γνώσης στην ενίσχυση της γεωργικής επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας, αλλά και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεγάλων σύγχρονων προκλήσεων για τον αγροδιατροφικό τομέα της ΕΕ: την επισιτιστική ασφάλεια και την παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων, την προστασία του περιβάλλοντος, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης στην ύπαιθρο. Μέσα από τα εργαστήρια και τις θεματικές ενότητες του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου αναμένεται να αναδειχθούν ζητήματα κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη του πρωτογενούς και του αγροδιατροφικού τομέα, με καταλύτες την καινοτομία και τη γνώση και τελικό στόχο την απελευθέρωση της αναπτυξιακής δυναμικής της υπαίθρου, η οποία είναι κρίσιμη για την ευρύτερη εθνική οικονομία.

Την 1η ημέρα του Συνεδρίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία ναπαρακολουθήσουν 4 εργαστήρια (workshops) με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι θα συμβάλλουν με την εμπειρία και τη γνώση τους, στην ουσιαστική ενημέρωση των συνέδρων σε σχέση με ζητήματα ευφυούς γεωργίας, ψηφιοποίησης της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων και έξυπνης περιφερειακής εξειδίκευσης. Παράλληλα, στο πλαίσιο ειδικού εργαστηρίου θα επιχειρηθεί η εξέταση των προοπτικών και η σύναψη επιχειρηματικών συνεργασιών για την ενίσχυση του αγροδιατροφικού εμπορίου στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

 Η 2η ημέρα του Συνεδρίου θα διαρθρωθεί σε τρεις θεματικές ενότητες, οι οποίες σε συνδυασμό με τα εργαστήρια και με τη συμβολή υψηλών προσκεκλημένων από την ΕΕ, θα συμβάλλουν στην εμβάθυνση των ζητημάτων γεωργικής καινοτομίας & γνώσης για την ανάπτυξη του αγροδιατροφικου τομέα. Η πρόκληση της αύξησης της παραγωγής με λιγότερους πόρους και η αντιμετώπισή της στο πλαίσιο της μελλοντικής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) θα αποτελέσει το αντικείμενο της 1ης ενότητας του Συνεδρίου ενώ στη 2η ενότητα θα αναδειχθεί ο ρόλος τηςκαινοτομίας στην επιχειρηματική ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών συνεταιρισμών. Το Συνέδριο θα ολοκληρωθεί με την 3η ενότητα που αφορά στις τάσεις και προκλήσεις για τα συστήματα γεωργικής γνώσης και καινοτομίας στην ΕΕ, και ειδικότερα στους τρόπους με τους οποίους η έρευνα, η εκπαίδευση και οι γεωργικές συμβουλές μπορούν να συμβάλλουν αποτελεσματικότερα στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας.

 Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Συνέδριο και για να δηλώσετε συμμετοχή πατήστε εδώ: https://www.c-gaia.gr/congress2017/

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μαζί με τους παραγωγικούς, τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς και τις επιχειρήσεις της αγροδιατροφής, συμπράττουν και συνεργάζονται. Στόχος μας και επιθυμία μας είναι η Αγροδιατροφική Σύμπραξη να αποτελέσει την «ατμομηχανή» της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην αναβάθμιση του πρωτογενή τομέα, καθώς και ένα εργαλείο ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας».

Αυτό υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας ανοίγοντας τις εργασίες της πρώτης τακτικής Γενικής Συνέλευσης της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας» που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Στην κοινή προσπάθεια πρέπει να σταθούν τα μέλη της Σύμπραξης, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, καλώντας τους όλους να ανταποκριθούν στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει καθένας: «Ενώνουμε δυνάμεις, πάμε όλοι μαζί. Δίνουμε προτεραιότητα στις μεγάλες δυνάμεις που έχουμε στον αγροδιατροφικό τομέα. Βρίσκεται υψηλά στην αναπτυξιακή ατζέντα μας και εκεί στηριζόμαστε».

Και κατέληξε ο Απ. Κατσιφάρας: «Είναι στο χέρι μας να αποδείξουμε πως αυτό το νέο εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας, θα το στηρίξουμε όλοι μας, θα φέρει νέο οξυγόνο σε αυτή την κοινή προσπάθεια. Η χώρα μας σε παρατεταμένη κρίση. Δεν έχουμε την πολυτέλεια της πολυδιάσπασης, αντίθετα έχουμε χρέος να ενώσουμε τις προσπάθειές μας. Δεν είναι εποχή να παρατηρούμε άλλο και να περιμένουμε από τους άλλους τα πάντα. Είναι η ώρα που βγαίνουμε μπροστά συντεταγμένα με σχέδιο, καλή πρόθεση και με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση».

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μητρόπουλος επεσήμανε πως «οι επιχειρήσεις του πρωτογενή και μεταποιητικού τομέα αναμένεται να είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από τη λειτουργία της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης εκμεταλλευόμενοι στο μέγιστο την ευχέρεια που δίνεται στους επιστημονικούς και ερευνητικούς μας φορείς να εφαρμόσουν τα αποτελέσματα της έρευνας και της καινοτομίας στην παραγωγή, τη μεταποίηση και την εμπορία των αγροδιατροφικών μας προϊόντων».

Συστάθηκε το Δ.Σ. της Εταιρείας

Η Περιφερειακή Αρχή έκανε την αρχή για την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, όπως τόνισε ο Απ. Κατσιφάρας ορίζοντας ως μέλη της Αγροδιατροφικής, τρεις Περιφερειακούς Συμβούλους από την αντιπολίτευση, ζητώντας από τους συμμετέχοντες να δείξουν την ίδια καλή διάθεση και να προχωρήσουν όλοι μαζί, χέρι – χέρι, ενώ κατά τη σημερινή συνεδρίαση εκλέχθηκαν και τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου με τους αναπληρωματικούς τους.

Αναλυτικά τα μέλη που ορίστηκαν από την Περιφερειακή Αρχή και όσα εκλέχθηκαν είναι τα εξής:

Πρόεδρος Κωνσταντίνος Μητρόπουλος – Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης

Μέλη ορίστηκαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ανδρέας Κατσανιώτης, Γεράσιμος Παρασκευόπουλος, Απόστολος Ευθυμίου και ο Βασίλης Μιχαλόπουλος – προϊστάμενος Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και αναπληρωματικά μέλη ορίστηκαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Αδαμαντία Ζαχαροπούλου – Στούμπου, Γεωργία Παπαναγιώτου – Μαρτζάκλη, Χρήστος Μπούνιας, Παναγιώτης Λαλιώτης, Κωνσταντίνος Κούστας.

Εκλέχθηκαν επίσης, σήμερα από τους Δήμους – Αναπτυξιακές ως τακτικό μέλος ο Βασίλης Χριστόπουλος – Δήμος Αιγιαλείας και αναπληρωματικό Χαρίκλεια Γεωργακοπούλου – Δήμος Καλαβρύτων.

Από τις Συλλογικές Αγροτικές Οργανώσεις εκλέχθηκε τακτικό μέλος ο Ιωάννης Καλλίμωρος – Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου και αναπληρωματικό ο Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος – Ομάδα Παραγωγών «Μονοπάτι Α.Ε.»

Από τα Επιμελητήρια – Επιχειρήσεις τακτικό μέλος ο Παναγιώτης Τσιχριτζής – πρόεδρος Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωματικό ο Πλάτωνας Μαρλαφέκας – πρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας

Από τους Επιστημονικούς φορείς εκλέχθηκε τακτικό μέλος ο Γιώργος Σαλάχας – ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και αναπληρωματικός Αθανάσιος Καλογεράς – ΙΝΒΙΣ.

Στόχος της Σύμπραξης

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, οι Δήμοι, οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, φορείς και επιχειρήσεις της βιομηχανίας, του εμπορίου, του τουρισμού και της εστίασης που δραστηριοποιούνται στο χώρο των αγροδιατροφικών προϊόντων και τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τα Ερευνητικά Κέντρα και τα Επιμελητήρια που δραστηριοποιούνται σε γνωστικά και ερευνητικά πεδία στον τομέα της Αγροδιατροφής, Συμπράττουν και Συνεργάζονται με στόχο:

1. Τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων μας με την διάχυση της έρευνας και της καινοτομίας τόσο στην παραγωγική διαδικασία όσο και στην εμπορία (marketing)
2. Την ανάδειξη, προβολή και προώθηση των αγροδιατροφικών μας προϊόντων στις εγχώριες και διεθνείς αγορές και
3. Την παροχή υπηρεσιών τεκμηρίωσης υποστήριξης και προώθησης των αγροδιατροφικών προϊόντων της Περιφέρειας.

Σελίδα 1 από 2

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία