Αγγελίες    Επικοινωνία

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλ/νίας και Λευκάδας συμμετέχοντας για έβδομη συνεχή χρονιά στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, σχεδίασε δυο εκπαιδευτικά προγράμματα, με κεντρικό άξονα το θέμα του εορτασμού 2018 «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό, που διαμορφώνονται ως εξής:

Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου:

Κένταυρος Νέσσος: μια σήραγγα της Ιόνιας Οδού.
Πληροφορίες: Γαβρίνα Δήμητρα

Αρχαιολογικό Μουσείο Θυρρείου:

«Αρχαία και σύγχρονα δίκτυα: από τους αγγελιαφόρους και τις φρυκτωρίες στο ίντερνετ».
Πληροφορίες: Τσαντήλα Βασιλική

Και τα δυο προγράμματα θα υλοποιηθούν την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018 με ελεύθερη είσοδο.

Απαραίτητη η τηλεφωνική επικοινωνία: 26310 55654

Η προϊσταμένη της Εφορείας
Δρ. Ολυμπία Βικάτου
Αρχαιολόγος

Μεγάλη χαρά για το Μουσείο Θυρρείου αφού ζωντάνεψε και γέμισε με παιδικές φωνούλες από το δημοτικό σχολείο Θυρρείου η ερημωμένη αυλή του Μουσείου.

Τα παιδιά ξεναγήθηκαν από τη συγχωριανή μας αρχαιολόγο Γκέκα Μαρία που κατάγεται από το Θύρρειο και τους φύλακες Σίσκα Γιάννη και Τηγάνι Παναγιώτη. Ελπίζουμε και άλλα σχολεία της περιοχής μας να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό.

Μπράβο σε όλους!!!

Πηγή: katounanews.blogspot.gr

 

Ξεκινούν οι διαδικασίες για προσλήψεις 400 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας πέντε (5) μηνών, σε Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ειδικότερα τo υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εγκρίνει την κίνηση των διαδικασιών πρόσληψης, τετρακοσίων (400) ατόμων, διαφόρων ειδικοτήτων και ειδικότερα 350 ατόμων ΔΕ Ημερήσιων Φυλάκων Αρχαιοτήτων, 25 ατόμων ΔΕ Νυχτοφυλάκων Αρχαιοτήτων, 15 ατόμων ΥΕ Προσωπικού Καθαριότητας και 10 ατόμων ΥΕ Εργατών, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και για διάστημα πέντε (5) μηνών. Δείτε τη σχετική απόφαση εδώ.

Οι προσλήψεις θα γίνουν προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων και κατανέμουμε το ως άνω προσωπικό κατά Οργανική Μονάδα, ειδικότητα και αριθμό, ως εξής : Η πρόσληψη του εν λόγω προσωπικού στις ανωτέρω Υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α. θα γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 παρ. 1 του Ν. 2190/1994 «Σύσταση ανεξάρτητης αρχής για την επιλογή προσωπικού και ρύθμιση θεμάτων διοίκησης» (Φ.Ε.Κ. 28/Α/1994), όπως τροποποιήθηκε, συμπληρώθηκε και ισχύει σήμερα. Η κατανομή του προσωπικού στους επί μέρους Αρχαιολογικούς Χώρους και Μουσεία, που αναφέρονται στην παρούσα απόφαση, θα καθορίζεται από τον Προϊστάμενο της εκάστοτε Υπηρεσίας.

Για το Φυλακτικό Προσωπικό (Ημερήσιοι Φύλακες και Νυχτοφύλακες) και το Προσωπικό Καθαριότητας, εγκρίνεται η απασχόληση με αμοιβή κατά τις Κυριακές, αργίες και λοιπές εξαιρέσιμες ημέρες καθώς και η εργασία πέραν του πενθημέρου, που εμπίπτουν στο χρονικό διάστημα της σύμβασης, μετά τη δημοσίευση σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Εφιστάται η προσοχή των αρμοδίων Προϊσταμένων για την αυστηρή τήρηση των νομίμων διαδικασιών, καθώς επίσης και των κριτηρίων πρόσληψης (άρθρο 21 του Ν. 2190/94, όπως τροποποιήθηκε, συμπληρώθηκε και ισχύει σήμερα). Σχετικά Υποδείγματα παρέχονται στην ιστοσελίδα του Α.Σ.Ε.Π.

 Πηγή: www.asep.gr

Στο πλαίσιο εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2017, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας και Λευκάδος διοργανώνει εκπαιδευτικές δράσεις με θέμα που έχει επιλεγεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: Τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται».

Το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

Πέμπτη, 18 Μαΐου: Αρχαιολογικό μουσείο Θέρμου, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε μαθητικό κοινό.

Παρασκευή, 19 Μαΐου: Αρχαιολογικό μουσείο Θυρρείου, ξενάγηση σε μαθητές Α/θμιας Εκπαίδευσης.

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση

Είσοδος ελεύθερη για το ευρύ κοινό

(Διάρκεια: 8:30-13:00)

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 26310-55654, 26440-23336 (Γαβρίνα Δ., Τσαντήλα Β.)
FAX: 26310-55653
E-MAIL:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ΚΑΙ ΛΕΥΚΑΔΟΣ

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο Νίκος Μωραΐτης προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού για το Μουσείο Θυρρείου που συνεχίζει να παραμένει κλειστό.

Αγανακτισμένοι είναι οι κάτοικοι του ΔΔ Θυρρείου του Δήμου Ακτίου - Βόνιτσας γιατί παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις το Μουσείο παραμένει κλειστό.

Βέβαια το κλείσιμο του μουσείου δεν είναι "κεραυνός εν αιθρία". Είναι μια συνειδητή επιλογή υποβάθμισης και απαξίωσης των μουσείων που δεν ενδιαφέρουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού. Αυτό υπονοούν άλλωστε και με την αιτιολόγησή τους ότι το ορεινό Θύρρειο είναι μακριά από τα αστικά κέντρα και δεν διευκολύνεται η πρόσβαση πολιτών και τουριστών. Αντί να δημιουργήσουν οδικά δίκτυα προσβάσιμα και άλλες προϋποθέσεις για να μπορεί ανεμπόδιστα ο λαός μας να γνωρίσει την πολιτιστική του κληρονομιά, κλείνουν τα μουσεία. Αυτή την πολιτική ακολουθεί και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Η πρόσβαση στον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί κοινωνικό δικαίωμα και όχι εμπόρευμα που μπορεί να μετριέται με τους όρους του κέρδους και της αγοράς, γι’ αυτό πρέπει να διευκολύνεται με κάθε μέσον σε όλη τη διάρκεια του χρόνου για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Όλα τα χρόνια παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι το μουσείο Θυρρείου θα επισκευαστεί, θα γίνει επέκταση του εκθεσιακού χώρου για να στεγαστούν τα ευρήματα της περιοχής, αυτό ποτέ δεν έγινε. Και όταν ερχόταν στην επιφάνεια όχι από ανασκαφές, αλλά από άλλα έργα (διανοίξεις δρόμων, εκσκαφές οικοδομών), πάντα οι αρμόδιοι επικαλούνταν λόγους ασφάλειας, τα μετέφεραν σε μουσεία μεγάλων πόλεων όπως στο Μουσείο Κορίνθου, Πατρών, Αγρινίου ή ακόμα και σε ...άγνωστες κατευθύνσεις. Επίσης πριν 2,5 χρόνια έγινε απόπειρα να μεταφερθούν βυζαντινά ευρήματα που στεγάζονται στο Μουσείο Θυρρείου σε άλλο μουσείο, αλλά η ενέργεια αυτή έπεσε στο κενό κάτω από την αγωνιστική κινητοποίηση των κατοίκων του Θυρρείου. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε και τις τεράστιες ευθύνες των τοπικών διοικήσεων που είτε σιγόνταραν είτε σιωπούσαν σε τέτοιες ενέργειες. Έτσι έγινε πριν 7 χρόνια με τα ευρήματα των ανασκαφών στην περιοχή Ακτίου.

Παρότι υπήρξε στο παρελθόν υπ.αρ. ΥΠΠΟ/ΔΙΟΙΚ/Α1/70458 που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Εφημερίδα της Κυβέρνησης με αρ. φύλλου 1903,22/12/2003 έχουν κατανεμηθεί 3 οργανικές θέσεις στο Μουσείο Θυρρείου ΔΕ φύλαξης-πληροφοριών. Αυτές όμως δεν καλύφθηκαν ποτέ.

Τα ευρήματα των ανασκαφών πρέπει να εκτίθενται στο φυσικό χώρο τους σε σύνδεση με την ιστορία και τη γεωγραφία του. Άλλωστε μπορεί να είναι καθ’ όλα ασφαλή στο Μουσείο Θυρρείου αρκεί αυτό να λειτουργεί με τις απαραίτητες προϋποθέσεις, προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός:

  • Σε ποια μέτρα θα προβεί το Υπουργείο ώστε να καλυφθούν όλες οι μόνιμες και τρέχουσες ανάγκες φύλαξης του Μουσείου Θυρρείου από εξειδικευμένο προσωπικό για την άμεση λειτουργία του.
  • Θα φροντίσει ώστε τα αρχαία ευρήματα της περιοχής να επιστραφούν στο Μουσείο Θυρρείου όπου ανήκουν.

Ο βουλευτής
Νίκος Μωραΐτης

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και αθλητισμού, με τίτλο «αυγουστιάτικη πανσέληνος 2014», το Μουσείο του Θυρρείου θα είναι ανοικτό το βράδυ στις 10 Αυγούστου 2014.

Μπορείτε να επισκεφτείτε τους χώρους του Μουσείου (είσοδος ελεύθερη) και στις 9.00 μμ στο προαύλιο του Μουσείου θα παρουσιαστεί με πολυμέσα «Η ναυμαχία του Ακτίου 31 πχ» με οργάνωση των συλλόγων Απανταχού Θυρρειωτών και Αμφικτιονίας Ακαρνάνων. Ο αύλιος χώρος του Μουσείου Θυρρείου παραχωρείται με την άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η «ναυμαχία του Ακτίου» πρόκειται για εργασία των σπουδαστών, περιόδου 2008-2009, των Εκπαιδευτηρίων Πληροφορικής Βόνιτσας (από τον Ιούνιο του 2012 ανήκουν στις δομές του Υπουργείου Παιδείας/ΕΟΠΠΕΠ) , στηριγμένη αποκλειστικά πάνω στα αρχαία κείμενα, τους χάρτες της περιοχής , τους αναλλοίωτους φυσικούς κανόνες   και τις έρευνες του Γερμανού Αρχιτέκτονα-αρχαιολόγου Goest Faisst. Η εργασία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2009, έχει κυκλοφορήσει σε βιβλίο και στην ιστορική έρευνα θεωρείται μια σοβαρή, με στοιχεία και αξιόπιστη παρουσίαση των γεγονότων που συνέβησαν επί ένα χρόνο στην περιοχή του Ακτίου (32 πχ-31πχ).

Το μουσείο μας αντιπροσωπεύει την πολιτιστική μας κληρονομιά και την ταυτότητα της Ακαρνανίας

Είμαστε όλοι εκεί, για το αυγουστιάτικο φεγγάρι.

Σύλλογος Απανταχού Θυρρειωτών – Αμφικτιονία Ακαρνάνων

Σελίδα 1 από 2

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία