Αγγελίες    Επικοινωνία

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Οι βουλευτές Νίκος Μωραΐτης και Νίκος Καραθανασόπουλος κατέθεσαν ΑΝΑΦΟΡΑ το ψήφισμα της Γεν. Συνέλευσης Εταιρείας Φίλων Μουσείου & Αρχαιολογικού Χώρου Θέρμου σχετικά με το καθολικό αίτημα των δημοτών για την άμεση σχεδίαση αλλά και κατασκευή του προβληματικού, έως τριτοκοσμικού οδικού άξονα, που συνδέει το Θέρμο με τη Ναύπακτο και το Αγρίνιο.

 

Ο αρμόδιος Υπουργός, σχετικά με το παραπάνω αίτημα, απάντησε τα εξής:

Σε απάντηση της ανωτέρω Αναφοράς, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ. Νικόλαος Μωραΐτης και κ. Νικόλαος Καραθανασόπουλος, αναφορικά με το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης Εταιρείας Φίλων Μουσείου & Αρχαιολογικού Χώρου Θέρμου για άμεση σχεδίαση αλλά και κατασκευή του οδικού άξονα που συνδέει το Θέρμο με τη Ναύπακτο και το Αγρίνιο, κατά λόγο αρμοδιότητας, σας διαβιβάζουμε για ενημέρωσή σας, το υπ’ αριθμ. πρωτ. 358510/4580/15-11-2018 έγγραφο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και επιπλέον, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Η χρηματοδότηση των Περιφερειών της Χώρας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), γίνεται βάσει των πιστώσεων που εγγράφονται κάθε έτος στον Κρατικό Προϋπολογισμό, ο οποίος ψηφίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων. Με κοινή δε απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται ύστερα από πρόταση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), καθορίζεται το ύψος των πιστώσεων που προορίζονται για την κάλυψη επενδυτικών καθώς και λοιπών λειτουργικών δαπανών τους.

Ειδικότερα, για το προηγούμενο έτος οι πιστώσεις των Κ.Α.Π. που κατανεμήθηκαν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για την κάλυψη επενδυτικών δαπανών και δαπανών συντήρησης και αποκατάστασης του οδικού δικτύου, ανήλθαν σε ποσό ύψους 2.304.000,00 € ενώ αντίστοιχο ποσό έχει προγραμματισθεί να αποδοθεί στην εν λόγω Περιφέρεια και για το τρέχον έτος.

Η περαιτέρω διαχείριση των πόρων αυτών γίνεται κατόπιν σχετικών αποφάσεων των οικείων περιφερειακών συμβουλίων υπό την εποπτεία του κράτους, η οποία συνίσταται αποκλειστικά στον έλεγχο νομιμότητας των πράξεων τους και στον πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ζητήσει στοιχεία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου και τους Δήμους Αγρινίου, Καρπενησίου και Ναυπακτίας με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 63538/12-11-2018 έγγραφο και μόλις περιέλθουν οι σχετικές απαντήσεις, θα ενημερωθεί η Βουλή των Ελλήνων με νεότερο έγγραφό μας.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου επισκέφτηκε στις 24 Αυγούστου 2018 η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας Σίσσυ Παυλοπούλου συνοδευόμενη από την σύζυγο του δημάρχου Θέρμου κα Αγγελική Σταυροθανασοπούλου.

Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Φίλων Μουσείου και Αρχαιολογικού Χώρου Θέρμου κος Αντώνης Βασιλόπουλος ανέλαβε την ξενάγηση της κας Παυλοπούλου, η οποία έγραψε για τις άριστες εντυπώσεις της στο βιβλίο επισκεπτών.

Πηγή: xiromeronews.blogspot.com

Όταν το όνειρο ενός αιώνα γίνεται κιβωτός πολιτισμού, και το μικρό δώμα του πρώτου μουσείου, υπερσύγχρονο μέγαρο ιστορίας, μπορούμε και μεις να πούμε ότι ερχόμαστε από μακριά φορτωμένοι τη μνημειακή αιτωλική κληρονομιά, σε αναγνωστικό ψηφιδωτό, του πηλού, του λίθου, του χαλκού.

Πριν από δύο χρόνια «ηνεώχθησαν αι πύλαι» του νέου μας μουσείου, και συνάμα οι διαδικτυακές πύλες εσήμαναν στην παγκοσμιότητα τη λειτουργική του ύπαρξη.

Την ύπαρξη σ΄ έναν τόπο με λιόδεντρα απ΄ όπου και το καθαρό νερό της σοφίας, κατά τον Ελύτη. Με λιόδεντρα και τούτα στεφανωμένα με πρίνους που στο λιόγερμα ακούν ακόμη τον άνεμο να φέρνει ήχους λύρας και χρώματα ίριδας, αντανάκλαση από το άθροισμα των αιώνων, λαού που συλλογάται ελεύθερα και πράττει δίκαια…

Νέο μουσείο σε τόπο παλιό να αιωνίζει, ν΄ ανακαινίζει, ν΄ αντικατοπτρίζει χειρόγραφα ιδεών και ιδανικών, αρχών πολιτικών και ερεισμάτων πολιτειακών σε καιρούς σαρακωμένους, φαλκιδευμένους και παγιδευμένους σε πολύμορφες κρίσεις.

Νέο μουσείο στο νέο Θέρμο. Από τη μέρα των εγκαινίων η οδός Γ. Σωτηριάδη και Κ. Ρωμαίου φιλόξενα και φιλόδοξα ακουρμαίνεται ταξιδιωτών πολλών τις εντυπώσεις, και διατυπώσεις για όσα στο νέο μουσείο είδαν, άκουσαν, σημείωσαν.

Και οι διακονούντες εργασιακά το νέο αυτό μουσειακό μας χώρο μιλούν με ενθουσιασμό για το πλήθος των επισκεπτών όλων των ηλικιών που στην κάθε μέρα και ιδιαίτερα των εκδρομικών εποχών κατακλύζουν το νέο αρχαιολογικό μουσείο Θέρμου.

Ξέχωρη και πρώτη θέση στο νομό μας κατέχει η επισκεψιμότητά του και τ΄ όνειρο είναι ν΄ ανεβαίνει σκαλοπάτια, ν΄ αποκτά γνωριμίες, ν΄ αποκομίζει άριστες συστάσεις. Σε τούτο βέβαια θα συμβάλλουν οι μικροί του φίλοι, οι μαθητές που μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώνονται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλ/νίας και Λευκάδας και τη στήριξη της Εταιρείας φίλων του Μουσείου και του Αρχαιολογικού χώρου Θέρμου, εκφράζουν το θαυμασμό τους και τον νεανικό ενθουσιασμό τους.

Αξιοσημείωτη είναι η συμβολή και η στήριξη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Θέρμου με τα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα επίσκεψης στο Αρχαιολογικό μουσείο.Τα προγράμματα αυτά αποτελούν αφορμή να ασχοληθούν εκπαιδευτικοί και μαθητές με την τοπική ιστορία και τη διαμόρφωσή της μέσα από το φυσικό, κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον.

Μέσα από τις λαμπερές ιστορίες φωτιάς, τις πνοές του ανέμου, τους μικρούς αρχαιολόγους και όλες τις διαδραστικές εφαρμογές με την κ. Γαβρίνα Δήμητρα τα παιδιά δηλώνουν θαυμαστές αφ΄ενός και αφ’ ετέρου ότι δεν αρκεί μια επίσκεψη και μόνο μια μέρα…

Για τους περιηγητές με γνώσεις και ενδιαφέρον, η διάρθρωση του μουσείου στις έξι θεματικές του ενότητες, καθοδηγεί, ενημερώνει, διδάσκει μέσα από τα ιστορικά του ευρήματα και θησαυρίσματα.

Και όσοι αγαπάμε αυτό τον τόπο ας κάνουμε ένα βήμα ακόμη, μια κουβέντα ακόμη για το νέο μας μουσείο, ιδιαίτερα τώρα που θα απολαμβάνουμε τη δρόσο της πλατάνου, με τη γνωστή του καφέ μας φλυαρία. Μπορεί δίπλα μας να πίνουν τον καφέ τους επισκέπτες της περιοχής μας. Τους καλωσορίζουμε διακριτικά κι ευγενικά και τους ρωτάμε αν επισκέφθηκαν το νέο μας μουσείο. Αν όχι, προτείνουμε σε συμφωνία με το χρόνο τους να μη χάσουν αυτή την ευκαιρία. Και σε κάθε ευκαιρία οι απανταχού Θέρμιοι μπορούν να γίνονται οι πρεσβευτές αυτού του Νέου και ωραίου αρχαιολογικού μουσείου.

Ένα μουσείο, πρόκληση και πρόσκληση για τους Ελληνολάτρες και Ελληνομνήμονες και για όλους όσοι έχουν μάθηση ιστορίας κι αγαπούν ν’ ατενίζουν τη διαδρομή του ανθρώπου στον απέραντο χρόνο.

Γιατί όπου κι αν ταξιδέψουμε η Ελλάδα μας ενώνει και τούτος ο τόπος και κάθε τόπος πολύ αγαπιέται κατά το Ρίτσο και αγαπιέται με υπομονή και περηφάνια.

 

Εταιρεία φίλων του Μουσείου και του Αρχαιολογικού χώρου Θέρμου

Αγώνας δρόµου για την δηµοτική αρχή η εξεύρεση πόρων για την ανασκαφή του Αρχαίου Θεάτρου

 

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 23/11/2017

 

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον του κόσμου για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία που φιλοξενούν τους θησαυρούς του παρελθόντος.

Όσα μουσεία κατασκευάστηκαν, βουλιάζουν από κόσμο τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, όπου το ενδιαφέρον είναι μεγαλύτερο, δεδομένου ότι η χώρα μας αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο πολιτισμού. Ένα μέρος του πλούτου της φιλοξενείται στα μουσεία, ενώ το μεγαλύτερο βρίσκεται ακόμα θαμμένο στη γη. Το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από επισκέπτες για τέτοιους χώρους αποδεικνύεται και από την επισκεψιμότητα στο νέο αρχαιολογικό μουσείο Θέρμου, το οποίο λειτουργεί πλέον εδώ και ένα χρόνο περίπου και πιο συγκεκριμένα από τον Ιούλιο του 2016, που έγιναν και τα εγκαίνια. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου εκτίθενται ευρήματα 2.500 χρόνων. Η μόνιμη έκθεση φιλοξενεί ευρήματα από το Ιερό του Απόλλωνος Θερμίου, από μικρότερα γειτονικά ιερά, καθώς και ευρήματα από πόλεις-μέλη της Αιτωλικής Συμπολιτείας, που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς χρόνους έως και τη ρωμαϊκή κατάκτηση. Το αρχαιολογικό υλικό εμπλουτίζεται με επεξηγηματικά κείμενα, σχέδια και αναπαραστάσεις, αποσπώμενες καρτέλες με επιπλέον πληροφοριακό υλικό, κείμενα σε μορφή Braille. Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων δίνονται περισσότερες πληροφορίες μέσω διαδραστικών εφαρμογών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

 

Περισσότεροι από 10.000 οι επισκέπτες τον τελευταίο ενάμισι χρόνο

Αδιάψευστος μάρτυρας για την μεγάλη επισκεψιμότητα είναι τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που δείχνουν την εκτόξευση της επισκεψιμότητας στο Θέρμο, παρόλο που δεν πρόκειται για μια ιδιαιτέρως τουριστική περιοχή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα στοιχεία που για τον μήνα Μάιο του 2017, δείχνουν ότι οι επισκέψεις ξεπέρασαν τις 1.100. Το 2015 οι επισκέψεις στο παλιό μουσείο ήταν μόλις 536. Το 2016 ξεπέρασαν τις 4.000, ενώ άλλοι 4.000 άνθρωποι επισκέφτηκαν το μουσείο μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2017, πράγμα που σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα εκτοξευτεί ίσως και στο διπλάσιο.

 

Με τις χορηγίες ιδιωτών συνεχίζεται η ανασκαφή

Η δημοτική αρχή Θέρμου καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την προβολή της περιοχής, δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στην συνέχιση της ανασκαφής του αρχαιολογικού χώρου που ακόμα δεν έχει τελειώσει. Όπως υπογραμμίζει ο δήμαρχος Θέρμου, Σπ. Κωνσταντάρας, η ανασκαφή συνεχίζεται με τις χορηγίες ιδιωτών, δεδομένου ότι το υπουργείο Πολιτισμού δεν πρόκειται να δώσει χρήματα, καθώς δεν υπάρχουν σχετικά τομεακά προγράμματα. Ήδη έχουν δοθεί δυο χορηγίες την Cosmote ύψους 5.000 ευρώ και από την Τράπεζα Πειραιώς 8.000 ευρώ, προκειμένου να έρθει στο φως και το αρχαίο θέατρο Θέρμου που αποτελεί το στόχο της δημοτικής αρχής, αφού, όπως υπογραμμίζει ο δήμαρχος, πρόκειται για ένα σημαντικό αρχαιολογικό μνημείο της περιοχής. 

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 23/11 σε όλα τα περίπτερα του νομού

Στην επικοινωνιακή δράση πανελλαδικής εμβέλειας «Περιβάλλον και Πολιτισμός», με θέμα «ΠΝΟΕΣ ΑΝΕΜΩΝ» και σε διοργάνωση του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας του ΥΠΠΟΑ, συμμετείχε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, με υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου.

Το εκπ. πρόγραμμα «Ίρις, το Ουράνιο τόξο… στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου» παρακολούθησαν 155 συμμετέχοντες του 17ου Δημοτικού σχολείου Αγρινίου, του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Ζευγαρακίου, του Δημοτικού Σχολείου Θέρμου και του Κέντρου Διημέρευσης Ηλιαχτίδα, την Πέμπτη 19 και την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου.

Το εν λόγω πρόγραμμα σχεδιάστηκε και εκπονήθηκε από την μουσειοπαιδαγωγό της Εφορείας Δ. Γαβρίνα, με αφορμή την Ίριδα, που απεικονίζεται σε τμήμα πήλινης ζωγραφιστής πήλινης πλάκας μετόπης(;) του ναού Απόλλωνος Λυσείου και που εκτίθεται στην υποενότητα 4 του αρχαιολογικού μουσείου Θέρμου. Η Ίριδα -θεά του ουράνιου τόξου, γυναίκα του Ζέφυρου και αδερφή της θύελλας- ενέπνευσε τους μαθητές να την ζωγραφίσουν με την ορμή βροχής, με χρυσά φτερωτά πέδιλα, να φτάνει στη γη να βοηθήσει την Λητώ, προκειμένου να γεννήσει τον Απόλλωνα και την Άρτεμη, αφού πρώτα έχει πείσει την Ειλειθυία (θεότητα του τοκετού) να την βοηθήσει. Αποτυπώθηκε εύστοχα με κηρύκειο στο χέρι ως αγγελιοφόρος μηνυμάτων μεταξύ θεών και ανθρώπων να χαράζει στην ατμόσφαιρά επτάχρωμο δρόμο από τον ουρανό στη γη. Μεταξύ άλλων έγινε αναφορά σε μυθολογικές προεκτάσεις των Ανέμων καθώς και στον αρχαιότερο γνωστό μετεωρολογικό σταθμό, το Ωρολόγιο Ανδρονίκου Κυρρήστου (Αέρηδες- Ρωμαϊκή Αγορά Αθήνας), που υπολόγιζε τον χρόνο και μετεωρολογικές μετρήσεις.

Έχοντας ως στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών στην προστασία του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της περιοχής μας, συνεχίζουμε να προσελκύουμε κοινό στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμο, σχεδιάζοντας επόμενες επικοινωνιακές δράσεις.

Η Προϊσταμένη

Δρ. Ολυμπία Βικάτου
Αρχαιολόγος

Ένα χρόνο πριν, στις 17 Ιουλίου 2016, εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου.

Ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό τόσο για την πολιτιστική και τουριστική προβολή της περιοχής, όσο και για την τεράστια σημασία που έχει η ύπαρξη ενός σύγχρονου και κατάλληλου χώρου για την ανάδειξη της πλούσιας ιστορικής κληρονομιάς αυτού του τόπου.

Στο Μουσείο φιλοξενούνται ευρήματα από το Ιερό του Απόλλωνος Θερμίου, από μικρότερα γειτονικά ιερά, καθώς και ευρήματα από πόλεις-μέλη της Αιτωλικής Συμπολιτείας, που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς χρόνους έως και τη ρωμαϊκή κατάκτηση. Αποτελεί δε ήδη σημείο αναφοράς για αρχαιολόγους και αρχαιολάτρες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από τα εγκαίνιά του, με πρωτοβουλία του Δήμου Θέρμου, κυκλοφόρησε από τον ΟΤΕ τηλεκάρτα με θέμα το Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου. Η τηλεκάρτα απεικονίζει στην μία όψη το έμβλημα του δήμου και στην άλλη το κτίριο του νέου Μουσείου.

Ο Δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας αναφορικά με την παρέλευση ενός χρόνου από τα εγκαίνια του Μουσείου και την κυκλοφορία της θεματικής τηλεκάρτας από τον ΟΤΕ δήλωσε τα εξής: “Με πρωτοβουλία του δήμου κυκλοφόρησε τηλεκάρτα με θέμα το Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου, ενδυναμώνοντας την προβολή του τόπου μας. Ευχαριστώ τον Θέρμιο Γιώργο Παπανικολάου για την συνδρομή του και την κα. Βασιλική Αναστασίου του ομίλου ΟΤΕ για την έκδοση και κυκλοφορία της τηλεκάρτας“.

 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Σελίδα 1 από 3

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία