Αγγελίες    Επικοινωνία

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

«Παρέλαση ντροπής...»

28η Οκτωβρίου. Ημέρα Εθνικής Εορτής, ημέρα Εθνικής  μνήμης, ημέρα τιμής για τους ήρωες - πεσόντες και μη – συνανθρώπους μας. Και … ημέρα Ντροπής για την Κατοχή Οινιαδών.

Ενώ οι μαθητές των σχολείων μας είχαν προσέλθει για να συμμετάσχουν στην παρέλαση και να τιμήσουν τους εθνικούς μας ήρωες, αυτό δεν ήταν εφικτό. Κάποιοι  συμπολίτες μας είχαν φροντίσει να διπλοπαρκάρουν στον κεντρικό δρόμο της Κατοχής, εκεί όπου κάθε χρόνο (γνωστό σε όλους) διεξάγονται οι εκδηλώσεις των εθνικών μας εορτών.

Εικόνα ντροπής, πράξη αναίδεια; Και ασέβειας. Αυτή η εικόνα ντροπιάζει την τοπική μας κοινωνία, μας ντροπιάζει ως πολίτες και ως Έλληνες. Ζητούμε από τους μαθητές μας να συμμετέχουν στις παρελάσεις αλλά ως κοινωνία τι πρότυπα δίνουμε στα νέα παιδιά; Την  αδιαφορία μας ως προς την ιστορία μας;

Προσωπικά ως Κατοχιανός πολίτης , ως εκπαιδευτικός και ως άνθρωπος  διαμαρτυρήθηκα.  Ανέφερα το περιστατικό στον πρόεδρο Τοπικού ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι ενημέρωσε τον Διοικητή Α.Τ. Αιτωλικού, ωστόσο δεν έγινε καμιά ενέργεια.

Οι μαθητές μας παρήλασαν αξιοπρεπώς  παρόλο που κάποιοι φρόντισαν να έχουν κλείσει το κεντρικό δρόμο. Συγχαρητήρια στους μαθητές των σχολείων μας. Και να θυμίσω ότι δεν μπορούμε να διεκδικούμε την αναβάθμιση της περιοχής μας.

Κάθε φορά λίγο πριν τις δημοτικές και βουλευτικές εκλογές  όταν οι πράξεις μας, ο ατομικισμός μας και η αδιαφορία μας υποβαθμίζουν σε καθημερινή βάση τον τόπο μας.   

 

Με τιμή

Επαμεινώνδας Πανάς

Η Ελληνική Κοινότητα του Καντονιού του Τιτσίνο με έδρα το Λουγκάνο, στα πλαίσια του Εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, οργάνωσε εορταστικές εκδηλώσεις οι οποίες ξεκίνησαν με την Θεία Λειτουργία και την Επίσημη Δοξολογία στον Ελληνορθόδοξο Ναό της πόλης, όπου έψαλαν ο Λευτέρης Δακαλάκης, οποίος ζει στο Λουγκάνο συμπαραστατούμενος από τον Μαέστρο, Χρήστο Βλαχογιάννη.

Συγκινητική ήταν η παρουσία των Ελλήνων που ζούν στο Λουγκάνο και την ευρύτερη περιοχή, οι οποίοι γέμισαν ασφυκτικά τον ιστορικό Ναό.

Κατά την διάρκεια της επίσημης Δοξολογίας, ο Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ελβετία, Αγάπιος Καλογνώμης, ανέγνωσε το μήνυμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και δήλωσε την συμπαράστασή του στην πολυπληθή ελληνική ομογένεια της Ελβετίας.

Στην συνέχεια, σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης, οργανώθηκε επετειακό αφιέρωμα με τίτλο: «Ο παραλογισμός των πολέμων». Το αφιέρωμα επιμελήθηκε ο Χρήστος Βλαχογιάννης, ο οποίος κλήθηκε επί τούτου από την δραστήρια Ελληνική Κοινότητα. Στην απόδοση του αφιερώματος μετείχαν επίσης η Φαίδρα Ραχούτη, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Τιτσίνο, ο αδερφός της Νίκος Ραχούτης και ο Λευτέρη Δακαλάκης.

Στην Ελληνική κοινότητα προσφέρθηκε από τον Χρήστο Βλαχογιάννη το εμβληματικό αγαλματίδιο, που φέρει την επιγραφή «Κάθε ελεύθερος άνθρωπος είναι Δημότης Μεσολογγίου», μέσα σε ενθουσιώδη χειροκροτήματα.

Να σημειωθεί, πως πλάνα από τις εκδηλώσεις, με την σκηνοθετική επιμέλεια του Λευτέρη Δακαλάκη, μετέδωσε η Δημόσια Τηλεόραση ΕΡΤ.

Πραγματοποιήθηκε χθες η μαθητική παρέλαση και στο Ευηνοχώρι στο πλαίσιο των εορτασμών για την 28η Οκτωβρίου.

Σε αυτήν συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες από το δημοτικό σχολείο, το Γυμνάσιο και το Λύκειο του χωριού ενώ χειροκροτήθηκαν από πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς για να θαυμάσει τη νεολαία.

ΦΩΤΟ: Δημήτρης Δημητρίου

Ψηλά η σημαία μας

Στις δύσκολες στιγμές που περνάει και σήμερα η Ελλάδα η επέτειος της 28ης Οκτώβρη και το ΟΧΙ που είπαν με την θυσία τους οι ήρωες του 40 ας δίνουν σε όλους μας την έμπνευση και την δύναμη που έχουμε ανάγκη για να συνεχίσουμε να παλεύουμε ενωμένοι απέναντι στον φασισμό και την κοινωνική αδικία.

Ας κρατήσουμε ψηλά τη σημαία μας απέναντι σε κάθε μορφή κατοχής της πατρίδας μας.

Ο Επικεφαλής
Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος

Με λαμπρότητα και εθνική υπερηφάνεια πραγματοποιήθηκε η παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου της 28η Οκτωβρίου στο Μεσολόγγι.

Μαθητές, στρατιώτες (ένα μικρό τμήμα πλέον...) και το τμήμα του Ε.Ε.Σ, με την γαλανόλευκη και τις δύο φιλαρμονικές να προηγούνται, παρέλασαν μπροστά στον κόσμο με σύμμαχο την καλό καιρό, εισπράττοντας θερμό χειροκρότημα.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Δημαράς, ενώ ο Μητροπολίτης μας κ.κ. Κοσμάς, οι βουλευτές Μαρία Τριανταφύλλου και Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, οι αντιπεριφερειάρχες Χριστίνα Σταρακά και Νίκος Μπαλαμπάνης, ε κπρόσωποι των Στρατιωτικών, Αστυνομικών, Πυροσβεστικών και Λιμενικών Αρχών, η δημοτική αρχή, εκπρόσωποι συλλόγων και άλλοι επίσημοι παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις μνήμης και πατριωτισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για άλλη μια φορά απείχε η φιλαρμονική του δήμου, παρά τις ανακοινώσεις για επανασύσταση ενώ αυτή την φορά μεγάλη ήταν η παρουσία επισήμων στο βάθρο.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, στο μήνυμά του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, τονίζει:

«Η Πατρίδα, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, τιμούμε εκείνους που βροντοφώναξαν ένα ηχηρό ΟΧΙ, πολεμώντας μέχρις εσχάτων για τα ιδανικά που γαλούχησαν την ελληνική ψυχή. Την Ελευθερία, την Εθνική Υπερηφάνεια, τη Φιλοπατρία και την Αξιοπρέπεια.

Η 28η Οκτωβρίου σηματοδοτεί τη νεότερη σελίδα ηρωισμού των Ελλήνων.

Η αυταπάρνηση και η αυτοθυσία των προγόνων μας έγιναν φωτεινό παράδειγμα για κάθε λαό. Ας τιμήσουμε τους ήρωες μας, με πράξεις και όχι με λόγια. Ας μείνουμε πιστοί στα ιδεώδη της φυλής μας. Ας διατηρήσουμε αταλάντευτη την ενότητα μας.

Ας υμνήσουμε το πάθος για την ελευθερία όπως ο Οδυσσέας Ελύτης στο “ Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας”:

….Tου κόσμου η πιο σωστή στιγμή σημαίνει:
EΛEYΘEPIA
Έλληνες μες στα σκοτεινά δείχνουν το δρόμο:
EΛEYΘEPIA
Για σένα θα δακρύσει από χαρά ο ήλιος…»

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

 

 

 

 

 

Σελίδα 1 από 16

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία