Αγγελίες    Επικοινωνία

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Αγαπητοί φίλοι και μέλη της Αστρονομικής και Αστροφυσικής εταιρείας Δυτικής Ελλάδος, ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος ομιλιών μας με την πέμπτη δημόσια εκδήλωση για το 2019 στις 18 Μαΐου ημέρα Σαββάτο στις 6:30μμ. με δύο ομιλίες:

7:00 – 07:40 μμ.
«Ανίχνευση και καταγραφή αστεροειδών και κομητών» Νίκος Σιούλας – Εκπαιδευτικός / ΝΟΑΚ Observatoty – MPC: LO2
(Αστρονομική & Αστροφυσική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος - ΑΑΕΔΕ)

7:45 – 08:30μμ.
«Πληροφορίες από το αστρικό σκοτάδι – Αποκρύψεις αστέρων από αστεροειδείς» Βαγγέλης Τσάμης – Εκπαιδευτικός ΜEd/ Science Education
(Αστρονομική Ένωση Σπάρτης – ΑΕΣ).

*Θα υπάρχει σε ανάπτυξη μόνο κατά την βραδιά αστρονομίας, κλίμακα 50 μέτρων το ηλιακό μας σύστημα.

*Μετά το πέρας των ομιλιών θα υπάρχουν διαθέσιμα για τον κοινό τηλεσκόπια για παρατήρηση - καιρού επιτρέποντος.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Αστρονομική η Εταιρεία για το 2019 διοργανώνει δημόσιες εκδηλώσεις - ομιλίες είτε με ή και χωρίς την συνεργασία με άλλους συλλόγους αστρονομίας της Ελλάδας με σκοπό την διάδοση και διάχυση της επιστήμης της αστρονομίας στο κοινό.

Τον Φεβρουάριο που ήταν η κοπή της πίτας της ΑΑΕΔΕ διοργανώθηκε ομιλίες με καλεσμένο τον Δημήτρη Μπαλάση από την Ελληνική Ερασιτεχνική Αστρονομική Ένωση (ΕΕΑΕ) με θέμα «Τεχνικές παρατήρησης και «Ο αστερισμός του Σκορπιού»

Τον Μάρτη διοργανώθηκαν τρεις ομιλίες με καλεσμένους τον Γρηγόρη Μαραβέλια και τον Ιάκωβο Στρτίκη από τον Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας (ΣΕΑ) με θέματα «Ερασιτεχνικής Αστρονομία» & «Παρατήρηση και καταγραφή Μεταβλητών Αστέρων» και «Της ημέρας τα καμώματα» για τον αστέρι μας τον Ήλιο.

Στις 13 Απριλίου είχαμε καλεσμένο τον Σταμάτη Κριμηζή στο Παπαστράτειο Μέγαρο και η 14η Απριλίου ήταν αφιερωμένη στον Γιούρι Γκαγκάριν “Yuri’s Night”, καθώς συμμετείχαμε και στον αγώνα δρόμου του «Άγιος Αρτέμιος».

Ευχόμαστε να πετυχαίνουμε στο ελάχιστο τον σκοπό μας, που είναι η έμπνευση και να θυμόμαστε ότι κοιτώντας και κατανοώντας το Σύμπαν που μας περιβάλει, ερχόμαστε σε σύνδεση με τον εαυτό μας.

Πολύ σπουδαίες επιτυχίες σημείωσαν στη 2η φάση «Ίππαρχος» του 24ου Διαγωνισμού Αστρονομίας οι μαθητές, από όλη την Ελλάδα, Γυμνασίων και Λυκείων, οι οποίοι παρακολουθούν δωρεάν μαθήματα Αστρονομίας μέσω της ηλεκτρονικής τάξης της Αστρονομικής Εταιρείας Πάτρας «Ωρίων», https://eclass.orionas.gr/.

Στο Λύκειο κατέκτησαν τα 3 πρώτα βραβεία και 7 από τους 11 επαίνους. Μάλιστα, οι 9 πρώτοι από τους 10 μαθητές, οι οποίοι θα διαγωνιστούν μεταξύ τους στην 3η φάση «Πτολεμαίος» για να διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους στην Εθνική Ομάδα Αστρονομίας που θα πάρει μέρος στην ερχόμενη Ολυμπιάδα Αστρονομίας, είναι μαθητές της.

Στο Γυμνάσιο κατέκτησαν το 2ο βραβείο και 1 από τους 5 επαίνους. 

Ειδικά από από την Αιτωλοακαρνανία κατέκτησαν έπαινο οι μαθητές:

Ξενοφών Δούρος, του 2ου ΓΕΛ Ναυπάκτου

Γιώτα Ντόβα, του 2ου ΓΕΛ Μεσολογγίου

και Κώστας Μαλιάρης, του 1ου Γυμνασίου Ναυπάκτου.

Στα μαθήματα διδάσκει ο Αργύρης Δρίβας, Φυσικός στο 3ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου και μέλος του «Ωρίωνα», με βοηθό τη φοιτήτρια Ιατρικής και δις βραβευμένη σε Ολυμπιάδες Αστρονομίας, Αγγελίνα Μπανιά.

Συγχαρητήρια στους βραβευθέντες μαθητές και καλή συνέχεια στην επόμενη φάση.

 

Αργύρης Δρίβας

Αγαπητοί φίλοι,

Η πρώτη μέρα των προβολών των επιστημονικών ντοκιμαντέρ στον δημοτικό κινηματογράφο «Άνεσις» δεν πραγματοποιήθηκε λόγο τεχνικού προβλήματος.  Κατόπιν ενεργειών από την Δημοτική αρχή η δεύτερη μέρα των προβολών, Σαββάτο 16/3, θα πραγματοποιηθεί κανονικά όπως ήταν προγραμματισμένη.

Η πρώτη προβολή που τελικά δεν έγινε την Παρασκευή 15/3 θα γίνει την Κυριακή 17/3 στις 9μμ.

Οι προβολές αρχικά ήταν τέσσερις τη Παρασκευή και τέσσερις το Σαββάτο. Λόγο που υπάρχει λιγότερος χρόνος προβολής διαθέσιμος την Κυριακή, θα προβληθεί ένα ντοκιμαντέρ επιπλέον το Σαββάτο που θα αφαιρεθεί από το πρόγραμμα της Κυριακής, οπότε θα έχουμε πέντε προβολές το Σαββάτο 16/3 και τρεις την Κυριακή 17/3.

Το ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί το Σαββάτο 16/3 και θα αφαιρεθεί από της Κυριακής 17/3 είναι το  Τι ζει μέσα σου;– 53’, NOVA, ΗΠΑ.

Οι εκλαϊκευμένες ομιλίες αστρονομίας την Κυριακή 17/3 από τις 11μμ έως τις 2:00μμ στην παλαιά Δημοτική Αγορά ισχύουν κανονικά.

Απολογούμαστε εκ μέρους της διοργάνωσης για την αναστάτωση που προκλήθηκε.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών διαμορφώνεται έως εξής:

Συνδιοργάνωση του Δήμου Αγρινίου και της Αστρονομικής και Αστροφυσικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας.

16 και 17 Μαρτίου.

Ο Δήμος Αγρινίου και η Αστρονομική και Αστροφυσική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας διοργανώνουν ένα διήμερο Αστρονομίας, το οποίο περιλαμβάνει αρχικά την προβολή 8 επιστημονικών ντοκιμαντέρ από το 12ο Φεστιβάλ επιστημονικών ταινιών της Αθήνας, το Σάββατο 16 Μαρτίου και την Κυριακή 17 Μαρτίου, σε συνεργασία με το Caid Center–[Κέντρο Κοινωνίας Επιστήμης και Τέχνης - Διεθνές φεστιβάλ επιστημονικών ταινιών Αθηνών], στον Δημοτικό κινηματογράφο <<Άνεσις>>.

 Είσοδος ελεύθερη.

Το πρόγραμμα των προβολών είναι το εξής:

Σάββατο 16 Μαρτίου

(1)6:00 – 6:50μμ: Κυνηγώντας σεισμούς – 50’, Terra Mater, Αυστρία

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει πώς τον Αύγουστο του 2016 μια ομάδα επιστημόνων άδραξε την ευκαιρία να συγκεντρώσει πρωτοφανή όγκο δεδομένων την επαύριο ενός καταστροφικού σεισμού στο Αματρίτσε. Οι μήνες που ακολούθησαν επιφύλασσαν εξίσου μεγάλες εκπλήξεις.

(2) 7:00 - 7:52μμ: Τι είναι το σύμπαν;– 52’, NOVA, ΗΠΑ

Το NOVA Wonders οδηγεί τους θεατές σε ένα ταξίδι στα όρια της επιστήμης, όπου οι ερευνητές ασχολούνται με ορισμένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της ζωής και του σύμπαντος. Στο επεισόδιο αυτό εξετάζουμε τι είναι το σύμπαν.

(3) 8:02 - 8:54μμ: Είμαστε μονοί;– 52’, NOVA, ΗΠΑ

Το NOVA Wonders οδηγεί τους θεατές σε ένα ταξίδι στα όρια της επιστήμης, όπου οι ερευνητές ασχολούνται με ορισμένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της ζωής και του σύμπαντος. Σε αυτό το επεισόδιο ανακαλύπτουμε εάν είμαστε μόνοι στο σύμπαν.

(4) 9:04 - 9:54μμ: Βουτιά θανάτου στον Κρόνο  – 53’, NOVA, ΗΠΑ

Σχεδόν όλα όσα γνωρίζουμε σήμερα για τον πανέμορφο, γιγάντιο δακτυλιοειδή πλανήτη είναι απ’ το Κασσίνι, μια αποστολή ρομποτικού οχήματος από τη NASA, το  1997, που έφτασε στον Κρόνο το 2004. Από τότε το διαστημικό αεροσκάφος στέλνει εκπληκτικές εικόνες και επιστημονικά στοιχεία, αποκαλύπτοντας αναρίθμητές θαυμάσιες πληροφορίες για τον πλανήτη.

(5)10:05 – 10:58μμ: Τι ζει μέσα σου;– 53’, NOVA, ΗΠΑ

Το NOVA Wonders οδηγεί τους θεατές σε ένα ταξίδι στα όρια της επιστήμης, όπου οι ερευνητές ασχολούνται με ορισμένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της ζωής και του σύμπαντος. Σε αυτό το επεισόδιο θα εξεταστούν τα μικροβια που ζουν στον ανθρώπινο οργανισμό.

Κυριακή 17 Μαρτίου

(1) 9:00 - 9:50μμ: Η ζωή στα όρια της, Επεισόδιο 1– 50’, Terra Mater, Αυστρία

Στο δάσος του Αμαζονίου, το μεγαλύτερο δάσος της βροχής στη Γη, τα ζώα έχουν να αντιμετωπίσουν υψηλές βροχοπτώσεις και περιοδικές πλημμύρες. Πρέπει να βρουν έξυπνους τρόπους να επιβιώσουν.

 (2) 10:00 – 10:52μμ: Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ζωή; – 52’, NOVA, ΗΠΑ

Το NOVA Wonders οδηγεί τους θεατές σε ένα ταξίδι στα όρια της επιστήμης, όπου οι ερευνητές ασχολούνται με ορισμένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της ζωής και του σύμπαντος. Το επεισόδιο αυτό εξετάζει εάν μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ζωή.

(3)11:02 – 11:52μμ: Διαμορφωτές του αύριο - Ρομπότ – 50’ Effervescence Doc, Γαλλία

Η διευκόλυνση της καθημερινότητάς μας αφήνοντας τις πιο δύσκολες δουλειές στις μηχανές είναι ένα υπέροχο όνειρο το οποίο πολύ σύντομα θα μπορεί να γίνει αληθινό για όλους.

Ομιλίες την Κυριακή 17 Μαρτίου

Την Κυριακή διοργανώνονται  εκλαϊκευμένες ομιλίες αστρονομίας από τις 11πμ έως τις 2:00μμ., στην Παλαιά Δημοτική Αγορά σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας (ΣΕΑ) μετά από προσκλήσεως του από την Αστρονομική & Αστροφυσική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας.

Από το 2003 μέχρι και σήμερα ο “Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας”(ΣΕΑ) είναι στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων στον τομέα της παρατηρησιακής αστρονομίας, με δεκάδες ερευνητικά προγράμματα, δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδας και του Εξωτερικού αλλά και προγράμματα διάδοσης και εκλαΐκευσης της επιστήμης της Αστρονομίας.

Από τις 11:00 έως τις 12:00 ομιλία με θέμα:

«Τι είναι η ερασιτεχνική αστρονομία».

Ομιλητής: Γρηγόρης Μαραβέλιας - Αστροφυσικός (PhD),

Πρόεδρος Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας (ΣΕA),

Ερευνητής Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης - Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Από τις12:00 έως τις 1:00μμ ομιλία με θέμα:

«Παρατηρώντας τα τερτίπια των άστρων» με ομιλητή πάλι τον Γρηγόρη Μαραβέλια.

Τέλος από τις 1:00 έως τις 2:00μμ θα γίνει ομιλία με θέμα:

«Της ημέρας τα καμώματα»

Ομιλητής: Μάριος Ιάκωβος Στρίκης - Φωτογράφος, Γραμματέας Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας (ΣΕΑ).

Τριήμερο Αστρονομίας στο Αγρίνιο

Ο Δήμος Αγρινίου και η Αστρονομική και Αστροφυσική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας διοργανώνουν ένα τριήμερο Αστρονομίας, το οποίο περιλαμβάνει αρχικά την προβολή 8 επιστημονικών ντοκιμαντέρ από το 12ο Φεστιβάλ επιστημονικών ταινιών της Αθήνας, την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Μαρτίου, σε συνεργασία με το Caid Center–[Κέντρο Κοινωνίας Επιστήμης και Τέχνης - Διεθνές φεστιβάλ επιστημονικών ταινιών Αθηνών], στον Δημοτικό κινηματογράφο "Άνεσις".

Είσοδος ελεύθερη.

Το πρόγραμμα των προβολών είναι το εξής:

Παρασκευή 15 Μαρτίου

(1) 6:00 - 6:50μμ: Η ζωή στα όρια της, Επεισόδιο 1– 50’, Terra Mater, Αυστρία

Στο δάσος του Αμαζονίου, το μεγαλύτερο δάσος της βροχής στη Γη, τα ζώα έχουν να αντιμετωπίσουν υψηλές βροχοπτώσεις και περιοδικές πλημμύρες. Πρέπει να βρουν έξυπνους τρόπους να επιβιώσουν.

(2) 7:00 – 7:52μμ: Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ζωή; – 52’, NOVA, ΗΠΑ

Το NOVA Wonders οδηγεί τους θεατές σε ένα ταξίδι στα όρια της επιστήμης, όπου οι ερευνητές ασχολούνται με ορισμένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της ζωής και του σύμπαντος. Το επεισόδιο αυτό εξετάζει εάν μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ζωή.

(3)8:02 – 8:52μμ: Διαμορφωτές του αύριο - Ρομπότ – 50’ Effervescence Doc, Γαλλία

Η διευκόλυνση της καθημερινότητάς μας αφήνοντας τις πιο δύσκολες δουλειές στις μηχανές είναι ένα υπέροχο όνειρο το οποίο πολύ σύντομα θα μπορεί να γίνει αληθινό για όλους.

(4)9:02 – 9:55μμ: Τι ζει μέσα σου;– 53’, NOVA, ΗΠΑ

Το NOVA Wonders οδηγεί τους θεατές σε ένα ταξίδι στα όρια της επιστήμης, όπου οι ερευνητές ασχολούνται με ορισμένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της ζωής και του σύμπαντος. Σε αυτό το επεισόδιο θα εξεταστούν τα μικροβια που ζουν στον ανθρώπινο οργανισμό.

 

Σάββατο 16 Μαρτίου

(1)6:00 – 6:50μμ: Κυνηγώντας σεισμούς – 50’, Terra Mater, Αυστρία

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει πώς τον Αύγουστο του 2016 μια ομάδα επιστημόνων άδραξε την ευκαιρία να συγκεντρώσει πρωτοφανή όγκο δεδομένων την επαύριο ενός καταστροφικού σεισμού στο Αματρίτσε. Οι μήνες που ακολούθησαν επιφύλασσαν εξίσου μεγάλες εκπλήξεις.

(2) 7:00 - 7:52μμ: Τι είναι το σύμπαν;– 52’, NOVA, ΗΠΑ

Το NOVA Wonders οδηγεί τους θεατές σε ένα ταξίδι στα όρια της επιστήμης, όπου οι ερευνητές ασχολούνται με ορισμένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της ζωής και του σύμπαντος. Στο επεισόδιο αυτό εξετάζουμε τι είναι το σύμπαν.

(3) 8:02 - 8:54μμ: Είμαστε μονοί;– 52’, NOVA, ΗΠΑ

Το NOVA Wonders οδηγεί τους θεατές σε ένα ταξίδι στα όρια της επιστήμης, όπου οι ερευνητές ασχολούνται με ορισμένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της ζωής και του σύμπαντος. Σε αυτό το επεισόδιο ανακαλύπτουμε εάν είμαστε μόνοι στο σύμπαν.

(4) 9:04 - 9:54μμ: Βουτιά θανάτου στον Κρόνο – 53’, NOVA, ΗΠΑ

Σχεδόν όλα όσα γνωρίζουμε σήμερα για τον πανέμορφο, γιγάντιο δακτυλιοειδή πλανήτη είναι απ’ το Κασσίνι, μια αποστολή ρομποτικού οχήματος από τη NASA, το 1997, που έφτασε στον Κρόνο το 2004. Από τότε το διαστημικό αεροσκάφος στέλνει εκπληκτικές εικόνες και επιστημονικά στοιχεία, αποκαλύπτοντας αναρίθμητές θαυμάσιες πληροφορίες για τον πλανήτη.

 

Ομιλίες την Κυριακή 17 Μαρτίου

Την Κυριακή διοργανώνονται εκλαϊκευμένες ομιλίες αστρονομίας από τις 11πμ έως τις 2:00μμ., στην Παλαιά Δημοτική Αγορά σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας (ΣΕΑ) μετά από προσκλήσεως του από την Αστρονομική & Αστροφυσική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας.

Από το 2003 μέχρι και σήμερα ο “Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας”(ΣΕΑ) είναι στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων στον τομέα της παρατηρησιακής αστρονομίας, με δεκάδες ερευνητικά προγράμματα, δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδας και του Εξωτερικού αλλά και προγράμματα διάδοσης και εκλαΐκευσης της επιστήμης της Αστρονομίας.

Από τις 11:00 έως τις 12:00 ομιλία με θέμα:

«Γενική εισαγωγή στην ερασιτεχνική παρατηρησιακή αστρονομία».

Ομιλητής: Γρηγόρης Μαραβέλιας - Αστροφυσικός (PhD),

Πρόεδρος Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας (ΣΕA),

Ερευνητής Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης - Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Από τις12:00 έως τις 1:00μμ ομιλία με θέμα:

«Εισαγωγή στην παρατήρηση μεταβλητών άστρων» με ομιλητή πάλι τον Γρηγόρη Μαραβέλια.

Τέλος από τις 1:00 έως τις 2:00μμ θα γίνει ομιλία με θέμα:

«Της ημέρας τα καμώματα»

Ομιλητής: Μάριος Ιάκωβος Στρίκης - Φωτογράφος, Γραμματέας Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας (ΣΕΑ).

Εξαίσιες και εντυπωσιακές φωτογραφίες από το νυχτερινό ουρανό του Λιγοβιτσίου, της αρχαίας Στράτου και της λίμνης Οζερός έχει αποθανατίσει τους τελευταίους μήνες με τον φωτογραφικό του φακό αλλά και το απαραίτητο τηλεσκόπιο, ο συμπατριώτης μας Κωνσταντίνος Μπακολίτσας, "φανατικός" φίλος της της αστροφωτογράφισης!

Ο Κωνσταντίνος Μπακολίτσας, μένει μόνιμα στο Αγρίνιο, είναι Βιολόγος, Αντιπρόεδρος της Αστρονομικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας, μέλος του Συλλόγου Φίλων της Βελανιδιάς και Περιβάλλοντος "Η Αμαδρυάδα", αλλά και ερασιτέχνης σπηλαιολόγος, και αρέσκεται να ανακαλύπτει άγνωστους ή ανεξερεύνητους φυσικούς χώρους της Αιτωλοακαρνανίας ή νέους ουράνιους… κόσμους του σύμπαντος!

Η αστροφωτογράφιση είναι η φωτογράφιση αντικειμένων στο διάστημα. Οι φωτογραφίες μπορούν να τραβηχτούν με κάθε φωτογραφική μηχανή, από κινητό τηλέφωνο έως ψηφιακή φωτογραφική μηχανή και διαστημικό τηλεσκόπιο προσαρτημένο σε ένα ειδικό σύστημα της φωτογραφικής μηχανής. Το θέμα μπορεί να είναι οτιδήποτε, από τη Σελήνη έως το Γαλαξία (αστέρες, πλανήτες, αστεροειδή, κομήτες κ.λπ.)

Δείτε τις καταπληκτικές φωτογραφίες που μας παραχώρησε ο κ. Κωνσταντίνος Μπακολίτσας:

1 και 1α) Φωτογραφίες από το κοντινό ύψωμα Λιγοβίτσι, όπου βρίσκεται η ιστορική Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, σε δεσποτική θέση στη κορυφή του λόφου. «Προσπάθεια να καταγράψουμε τον ουρανό πάνω από το Λιγοβίτσι, στοχεύοντας το νεφέλωμα του Ωρίωνα ... με μια μικρή "μετατόπιση" στον χώρο και στον χρόνο. Ο Αϊ Γιάννης ... το εκκλησάκι δίπλα στη Μονή Λιγοβιτσίου»

2) Από την καρδιά του βελανιδόδασους του Ξηρομέρου, είναι πράγματι μαγικό να απολαμβάνεις το νυχτερινό τοπίο, (τον Άρη πλάι στη Σελήνη), είτε κοιτώντας από το Λιγοβίτσι προς τον απέραντο κάμπο και την Λίμνη Οζερό, είτε προς το Παλαιόκαστρο…

3) Νυχτερινή θέα από ψηλά, με τη λίμνη Οζερός και στο βάθος τα φώτα της πόλης του Αγρινίου…

3) Αρχαία Στράτος: Το αρχέγονο φως που μας στέλνουν οι γαλαξίες και ο φακός μας λαίμαργα απορροφά, στολίζει τους Δωρικούς κίονες, που δυόμισι χιλιάδες χρόνια περιμένουν δίπλα στα ερείπια κάποιον να αναστηλώσει τον ναό του Δία, του βασιλιά των θεών...

4) Το ιερό του Δία στην Στράτο ήταν λατρευτικό και πολιτικό κέντρο όλων των Ακαρνάνων. Η ονομασία “Στράτιος” προέρχεται από την ονομασία της περιοχής, όπου εκεί γινόταν η στρατολόγηση, η στρατιωτικοποίηση και η συγκρότηση των Ακαρνάνων σε στρατεύματα.

Ο ναός είναι περίφημος δωρικός διαστάσεων 34,47 x 15,41, με 6 κίονες στη στενή και 11 στη μακριά πλευρά του. Κτίστηκε μεταξύ 321-312 π.Χ. Έμεινε όμως ημιτελής λόγω πολεμικών συγκρούσεων με τους Αιτωλούς. Η φωτογραφία του γαλαξία τραβηγμένη τον Ιούλιο με νέα Σελήνη.

5) Νεφέλωμα του Ωρίωνα ... το πιο μακρινό αντικείμενο του ουρανού πάνω από το Αγρίνιο (1344 έτη φωτός και η κοντινότερη στη Γη περιοχή παραγωγής νέων αστέρων) που καταγράψαμε χωρίς τηλεσκόπιο ... νικώντας το φως της Σελήνης και την φωτορρύπανση της πόλης...

6) Το φεγγάρι λίγο πάνω από τις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας… τραβηγμένο με τηλεφακό 1200 mm και καΐκι ναυλωμένο για να πλεύσει σε ένα ακατοίκητο νησάκι του Ιονίου... 

7) Αν και το κρύο ήταν δριμύ απόψε στο Αγρίνιο, κατάφερα να αποτυπώσω ένα απείρως μικρό τμήμα του ουρανού μας, τις Πλειάδες, οι οποίες βρίσκονται ανάμεσα στα άστρα που σχηματίζουν την ράχη του αστερισμού του Ταύρου. Από τα πιο όμορφα ανοιχτά αστρικά σμήνη που αντιπροσωπεύουν, όπως τις λέει ο λαός μας, την Πούλια. Είναι ένα κοντινό σε μας κι αρκετά χαλαρό ανοικτό σμήνος, περίπου 500 άστρων, γνωστό ως οι Επτά Αδελφές, που όλα τους είναι χρώματος ανοιχτού μπλε-λευκού: Αλκυόνη, Άτλας, Ηλέκτρα, Μαία, Μερόπη, Ταϋγέτη, Πλειόνη. Οι Πλειάδες, συντρόφισσες της θεάς Άρτεμης, ήταν οι εφτά κόρες του Τιτάνα Άτλαντα και της Ωκεανίδας Πλειόνης που γεννήθηκαν στο όρος Κυλλήνη (και θεωρούνταν θεότητες του βουνού) κατά την Ελληνική μυθολογία. Ήταν οι αδελφές των Εσπερίδων, των Υάδων, του Ύαντα και της Καλυψούς. Οι Πλειάδες ήταν Νύμφες στην ακολουθία της θεάς Άρτεμης, και μαζί με τις Υάδες αποκαλούνταν "Ατλαντίδες", "Δωδωνίδες" ή "Νυσιάδες", οι τροφοί και δασκάλες του μικρού θεού Διονύσου. Από την ένωσή τους με το θεό Δία, τον θεό Ποσειδώνα και τον θεό Άρη γεννήθηκαν θεοί και ήρωες....

Πηγή: kalyvia.gr
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Μπακολίτσας

Ημερίδα Αστρονομίας στο Θέρμο

Ο Δήμος Θέρμου, η Λέσχη Μικτού Αθλητισμού Θέρμου (ΛΕ.ΜΑ.Θ) και η Αστρονομική και Αστροφυσική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας (ΑΑΕΔΕ), συνδιοργανώνουν την 23η Δεκεμβρίου 2018 ημέρα Κυριακή στις 18:00 στο σεμιναριακό κέντρο Δήμου Θέρμου – πλατεία Νικολίκτσα, ημερίδα με παρουσιάσεις - ομιλίες σχετικά με την Αστρονομία.

Πριν τις ομιλίες στις 6:00μμ θα γίνει παρουσίαση Έκθεσης γνήσιων Μετεωριτών από όλον τον κόσμο. Μετά το τέλος των ομιλιών, καιρού επιτρέποντος, θα γίνει παρατήρηση με τα τηλεσκόπια της Αστρονομικής της Σελήνης, διαφόρων ουράνιων σωμάτων καθώς και θα γίνει προσπάθεια παρατήρησης για τον κομήτη 46P/Wirtanen που είναι στη γειτονιά μας αυτή την περίοδο.
https://physicsgg.me/…/46p-wirtanen-%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CE…/

Τέλος, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει μια 10λεπτη διακοπή για την ζωντανή σύνδεση με τον αναπληρωτή καθηγητή μαθηματικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρο της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος με έδρα τον Βόλο κ. Λουκά Ζαχείλα.

Το πρόγραμμα των ομιλιών αναλύεται στην αφίσα μας για την Ημερίδα.
Η φωτογραφία της αφίσας απεικονίζει τον χειμερινό αστερισμό του Ωρίωνα.

Σελίδα 1 από 7

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία