Αγγελίες    Επικοινωνία

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 65
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Από τη Μυρτιά, συνεχίζοντας προς το Θέρμο, συναντάμε το χωριό Αγία Σοφία, με τα άφθονα νερά, τις νεροτριβές και τα αιωνόβια πλατάνια της.

Στο κοιμητήριο του χωριού υπάρχει ένα σύμπλεγμα τριών βυζαντινών ναών του 13ου αιώνα...
Οι δίδυμοι ναοί των Ταξιαρχών και του Αγίου Νικολάου, καθώς και ο ερειπωμένος παλαιότερος ναός της Αγίας Σοφίας χτίστηκαν κατά τη διάρκεια της ηγεμονίας του Θωμά Νικηφόρου Αγγέλου (1296) από τη μητέρα του Άννα Κατακουζηνού. Υπάρχουν στο χώρο αυτό και ακρωτηριασμένες βυζαντινές επιγραφές του 14ου μάλλον αιώνα, ίσως επί αυτοκράτορα Κατακουζηνού.

Σε μία από αυτές τις ακρωτηριασμένες λίθινες επιγραφές αναγράφεται το όνομα κάποιου Μιχαήλ Ζωριανού, ο οποίος ονομάζεται: "Ο Ταξιάρχης του Μεγάλου Δεσπότου και Δυσμικής φάλαγγος ο Πρωτοστάτωρ". Οι ναοί αυτοί στο κοιμητήριο της Αγίας Σοφίας είναι χτισμένοι με τους δόμους (λαξευμένα αγκωνάρια) του αρχαίου ναού των Αιτωλών που υπήρχε εκεί και ο οποίος ήταν αφιερωμένος στην "Αρτέμιδα Ηγεμόνη", που είναι άλλη ονομασία της αιτωλικής αυτής θεότητας.

Πηγή: kainourgiopress.blogspot.com
Βίντεο: του Ανδρέα Κουτσοθανάση 

Οταν η νεα γενια συναντα την παλια και δηλωνει παρων για να διατηρησει και να κρατησει ασβεστα τα εθιμα του τοπου!
Το γαιτανακι δηλωνει πολλα ουσιαστικα πραγματα εκτος απο ενα χορο! Και του χρονου! Υγεια σ´ολους και να μας εχει ο Θεος καλα να ανταμωσουμε του χρονου παλι!!!
Xρήστος Τριμιντάνης

Στην Κοινότητα Αγιας Σοφίας δήμου Θέρμου συνεχίστηκε η παράδοση να χορεύουν το Γαϊτανάκι.
Ενα έθιμο απο την εποχή της τουρκοκρατίας που αποτελεί ξεχωριστό γεγονός για ολους μας. Συγχαρητήρια στους φορείς του χωριού, στο Κέντρο Πολιτισμού του δήμου και κυρίως στους κατοίκους που μικροί και μεγάλοι διατηρούν την παράδοση!!! Και του χρόνου!!
Σπύρος Κωνσταντάρας

e-nafpaktia.gr

Κουφός Βασίλης

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία