Αγγελίες    Επικοινωνία

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Με την ακολουθία του πανηγυρικού αρχιερατικού Εσπερινού ξεκίνησαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Ισαποστόλου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στην ομώνυμη Ιερά Μονή, που βρίσκεται στη γενέτειρα του Αγίου, στο Μέγα Δένδρο Αιτωλίας.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευκαρπίας κ. Ιερόθεος και συγχοροστάτησαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλος και ο Ποιμενάρχης μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Επίσκοπος Ευκαρπίας, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη μας για την πρόσκληση και του ευχήθηκε για τα ονομαστήριά του, αναφέρθηκε συνοπτικά στα πρώτα βήματα του Αγίου Κοσμά στην Αιτωλία και στο Άγιον Όρος. Στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενέστερα στη διδασκαλία του Αγίου, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «με την διδασκαλία του, ο Άγιος Κοσμάς, εφανέρωσε εις τους ανθρώπους την άπειρο αγάπη του Θεού εις τον άνθρωπον και εις την κτίσιν ολόκληρον, έδωσε ελπίδα σωτηρίας εις τους αμαρτωλούς, συγχώρηση αμαρτημάτων μέσα από το μυστήριον της ιεράς εξομολογήσεως και μετανοίας».

Επίσης ο Θεοφιλέστατος ανέφερε ότι: «Ο Άγιος Κοσμάς είναι ο φορεύς του μηνύματος της Αναστάσεως του Χριστού, μεταδίδει ελπίδα ζωής αιωνίου, Αναστάσεως ψυχικής-πνευματικής και αναστάσεως του Γένους. Χαρίζει ελπίδα εις τους αμαρτωλούς, δίδει χείρα βοηθείας προς πάντα άνθρωπο, παρηγορεί τους ραγιάδες και οδηγεί αυτούς εις τον Χριστόν και εις την Εκκλησίαν Του … Ο Θεός, δια τον οποίον ομίλησε και δίδαξε ο Άγιος Κοσμάς, είναι ο Θεός της αγάπης και της συγχωρητικότητος, ο Θεός της ειρήνης, της κατανοήσεως και της συμφιλιώσεως με τον άνθρωπο».

Καταλήγοντας την ομιλία του ο Επίσκοπος κ. Ιερόθεος, έκανε μια αναφορά στην σημερινή πραγματικότητα και στα μηνύματα του Αγίου, επισημαίνοντας:

«Δυστυχώς εις την εποχήν μας αρεσκόμαστε εις το να αφαιρούμε από τον Κύριον την χλαμύδα και τον ακάνθινο στέφανο και να τον ενδύουμε με την δικαστική τήβεννο, αλλά αλίμονο αν ο Θεός ήταν αυτός ο αδίστακτος δικαστής που εμείς θέλουμε να παρουσιάζουμε. Τί θα πούμε αν ερωτήσει κάποιος τί είναι ο Θεός; “Ο Θεός είναι αγάπη, είναι αυτός που γίνεται άνθρωπος δια να σώσει τον άνθρωπο, αυτός που θυσιάζεται σε κάθε Θεία Λειτουργία δια το ηγαπημένο πλάσμα Του”.

Αδελφοί μου ο Άγιος μας διδάσκει όλους με τον λόγο του, με το παράδειγμά του, με το μαρτύριό του, την μίμηση του Χριστού. Ας ακουσθεί η φωνή του απόψε από αυτό το ιερό Μοναστήριο, από αυτή την ιερά εικόνα του, τα ιερά λείψανά του, από όλους μας να ακουσθεί να λέγει “αδελφοί μου να προσεύχεσθε, να νηστεύετε, να μεταλλαμβάνετε, να έχετε αγάπη μεταξύ σας, να συγχωρείτε ο ένας τον άλλον”».

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς, στην σύντομη προσλαλιά του ανέφερε ότι εορτάζουμε με πολύ χαρά και με πολύ αγάπη τον προστάτη μας Άγιο επισημαίνοντας ότι: «Αν οι Έλληνες σήμερα ακούσουν την φωνή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, θα μπορέσουν να διατηρήσουν την Ορθοδοξία, την Παιδεία, την Γλώσσα τους και την Ελληνικότητά τους».

Επίσης παρουσίασε τους αγίους Αρχιερείς στον πιστό λαό, που κατέκλυσε την Ιερά Μονή και τους ευχαρίστησε γιατί ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του, ώστε να λαμπρύνουν με την παρουσία τους τις εορτές του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Άγιος.

Το ιερό αναλόγιο διακόνησε θαυμάσια χορωδία ιεροψαλτών, αποφοίτων και μαθητών του παραρτήματος Θέρμου, της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Θέρμου.

Εκκλησιάστηκαν μεταξύ των πολλών προσκυνητών ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας, εκπρόσωποι του Αστυνομικού Τμήματος και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θέρμου και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και φορέων.

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας
της Ιεράς Μητροπόλεως

Την ιερά μνήμη του Προστάτου και Εφόρου της, Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, πανηγύρισε με μεγαλοπρέπεια από την Παρασκευή, η Ιερά Μητρόπολις Αιτωλίας και Ακαρνανίας, με επίκεντρο του εορτασμού την ομώνυμο Ιερά Μονή που βρίσκεται στο Μέγα Δένδρο Θέρμου.

Τις φετινές λατρευτικές εκδηλώσεις λάμπρυναν με την παρουσία τους, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Αβύδου κ. Κύριλλος και Ευκαρπίας κ. Ιερόθεος.

Στην ακολουθία του Όρθρου, που τελέσθηκε στο Καθολικό της Ιεράς Μονής, χοροστάτησε ο Επίσκοπος Αβύδου, ενώ στην πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς, ο οποίος αυτή την ημέρα άγει τα ονομαστήριά του.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Επίσκοπος Αβύδου, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή, το ήθος και τη διδασκαλία του Αγίου Κοσμά, εστιάζοντας κυρίως στη μαρτυρία που καταθέτει ο Άγιος στον σύγχρονο κόσμο. Επίσης αναφέρθηκε εκτενώς στις αξίες που πρόβαλλε ο Άγιος Κοσμάς μέσα από τις διδαχές και το βίωμά του, τονίζοντας ότι όλες αυτές οι αξίες «έρχονται κόντρα» στο σύγχρονο τρόπο ζωής και σκέψης.

«Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός δεν είχε σακούλα, δεν είχε χρήματα, δεν είχε πτυχία, δεν είχε σπίτι, δεν είχε δεύτερο ράσο. Ο κόσμος σήμερα θέλει να έχεις αξιώματα, να έχεις χρήματα, να έχεις πτυχία. Τότε μόνο σε υπολογίζει και σε θεωρεί σπουδαίο. Η ζωή του Αγίου Κοσμά έρχεται κόντρα σε αυτή τη νοοτροπία. Διότι αξία και σημασία δεν έχει το τι είσαι, αλλά το ποιος είσαι και το πώς ζεις και πολιτεύεσαι στη ζωή σου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Θεοφιλέστατος.

Και συνέχισε: «Ο Άγιος Κοσμάς με αυτό το πνεύμα εγκατέλειψε το μοναστήρι του, όπου έκλαιγε για τις αμαρτίες του, ενώ προηγουμένως είχε εγκαταλείψει τον κόσμο. Ο Άγιος Κοσμάς είχε αμαρτίες και έκλαιγε για αυτές. Οι άνθρωποι σήμερα είμαστε ασυνείδητοι και ότι κάνουμε το θεωρούμε δεδομένο, το θεωρούμε φυσικό και ζητάμε να το αποδεχθούν οι άλλοι».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο εκκλησιολογικό φρόνημα του Αγίου λέγοντας: «Ο Άγιος Κοσμάς σεβόταν την Εκκλησία και πριν αφήσει το μοναστήρι του για να βγει προς τον κόσμο ζήτησε την άδεια, την ευχή και την ευλογία της Εκκλησίας. Δεν έβαλε τον εαυτό του πάνω από την Εκκλησία. Δεν ήρθε κόντρα στην Εκκλησία. Και αυτό μας διδάσκει όλους. Ένας μοναχός, μια μοναχή ένας ιερεύς πρέπει να γνωρίζουν τα όρια τους. Να γνωρίζουν ότι υπάρχουν όρια. Ότι υπάρχει η Εκκλησία, υπάρχει ο Επίσκοπος, υπάρχει η Σύνοδος, υπάρχει ο Πατριάρχης. Αυτό διδάσκει ο Άγιος.

Επίσης ο άγιος μας διδάσκει και κάτι ακόμα. Δεν περίμενε να πάνε οι άνθρωποι σε αυτόν. Ο ίδιος πήγε να βρει αυτούς που τότε είχαν αγριέψει και είχαν αγριέψει πολύ γιατί είχαν χάσει την ταυτότητά τους. Είναι φοβερό πράγμα να μην έχεις ταυτότητα, να μην έχεις προσανατολισμό, να μην έχεις πυξίδα στη ζωή σου. Τότε ταλαντεύεσαι μέσα στα ποικίλα ρεύματα που έχει αυτή η ζωή.

Τον Άγιο τον ενδιέφερε να αφυπνίσει την ταυτότητα στον Έλληνα, να του μεταδώσει την αλήθεια. Ήθελε να βγάλει τον άνθρωπο από την τραγικότητα και το αδιέξοδο, γιατί είναι τραγικότητα να ζεις χωρίς το πνεύμα του Θεού, να ζεις χωρίς πίστη. Η πίστη δεν είναι μια θεωρητική πρόταση. Είναι ένας τρόπος ζωής που εμπνέει την ψυχή και το σώμα και είναι δυστυχής αυτός που δεν μπορεί να έχει αυτή τη ζωή».

Επίσης ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο έργο του Αγίου Κοσμά και στη συμβολή του στην ίδρυση σχολείων λέγοντας ότι: «Ο Άγιος Κοσμάς έκανε ένα έργο το οποίο πολλά Υπουργεία Παιδείας μαζί δεν μπορούν να το κάνουν. Βεβαίως αναλογικά πολλοί Υπουργοί Παιδείας μαζί δεν μπορούν να φτιάξουν τόσα σχολεία, γιατί τα σχολεία ανοίγουν τις εκκλησίες, τα σχολεία ανοίγουν τα μοναστήρια, τα σχολεία είναι εκείνα τα οποία δίνουν στον άνθρωπο τη γνώση και την κατά Θεόν σοφία».

Ολοκληρώνοντας ο Θεοφιλέστατος την ομιλία του αναφέρθηκε στον Ποιμενάρχη μας και του ευχήθηκε για τα ονομαστήριά του:

«Έχετε την ευλογία ο Ποιμενάρχης σας να έχει σεμνότητα, να έχει ήθος, να έχει ταπείνωση. Ξεπέρασε την ανάγκη να προβάλλεται. Διότι όλοι σήμερα προσπαθούν να προβάλλονται, να βγουν μπροστά, να δείξουν ποιοί είναι. Ο δικός σας Μητροπολίτης, μου έχει δώσει πολλές φορές την εντύπωση, και δεν κάνω λάθος, ότι έχει ξεπεράσει αυτό το δαιμόνιο που ταλαιπωρεί τους ανθρώπους. Μιμείται τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό. Προσπαθεί, με αγάπη και υπομονή, να μεταδώσει και να εμπνεύσει μέσα στις ψυχές του ποιμνίου του το λόγο του Θεού. Δεν ξέρω πόσο εσείς το εκτιμάτε αυτό, αλλά εμείς οι απ’ έξω το εκτιμούμε πάρα πολύ. Όχι μόνο γιατί είναι σπάνιο, αλλά γιατί αυτό αποτελεί το ιδανικό της ορθόδοξης πολιτείας. Με όλη μας την ψυχή να προσευχηθούμε, να ευχηθούμε και να ευχόμαστε τα χρόνια του να είναι πολλά, όχι για να περνάει καλά, αλλά γιατί είναι χρήσιμος στην Εκκλησία, γιατί είναι χρήσιμος και ακτινοβολεί τη χάρη του Θεού. Τα έτη του να είναι πολλά, καρποφόρα, ευλογημένα. Να οδηγεί τους ανθρώπους στη Βασιλεία του Θεού. Να έχει υπομονή, όπως έχει αγάπη. Να έχει δύναμη. Να τον στερεώνει ο Θεός κι εμείς να τον βλέπουμε, να τον καμαρώνουμε, να παραδειγματιζόμαστε και να φωτιζόμαστε».

Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς για την παρουσία τους και τις ευχές τους, τους άρχοντες της περιοχής, τους ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως και των άλλων Μητροπόλεων, τους πανεπιστημιακούς καθηγητές, τους χορούς των ιεροψαλτών, και τον πιστό και φιλέορτο λαό, που προσήλθαν με τόση ευλάβεια για να τιμήσουν τον μεγάλο Άγιο Κοσμά. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην οσιολογιωτάτη Καθηγουμένη Γερόντισσα Ευθυμία και την Αδελφότητα της Ιεράς Μονής, η οποία με τόση αγάπη υπηρετούν αυτό το μοναστήρι. «Ευχηθείτε να αγαπήσουμε κι εμείς τον Άγιό μας, να τον φέρουμε στην καρδιά μας, να ακούσουμε τν μήνυμά του, ότι Ψυχή, Χριστός και Ελλάδα μας χρειάζονται. Και αν τα ακούσουμε αυτά τότε πραγματικά θα τιμήσουμε τον Άγιό μας και τότε θα είμαστε και αληθινοί ορθόδοξοι χριστιανοί και γνήσιοι Έλληνες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Τα αναλόγια, υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτου κ. Αλεξίου Σιάχου, πλαισίωσε θαυμάσια χορωδία αποφοίτων και μαθητών του τοπικού παραρτήματος Θέρμου, της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Αγρινίου της Ιεράς Μητροπόλεως.

Μεταξύ άλλων στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Μεσολογγίου, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Θέρμου, εκπρόσωπος του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων και εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος.

Μετά την Θεία Λειτουργία, στο Αρχονταρίκι της Μονής, ο Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς δέχθηκε τις ευχές των παρισταμένων.

Ακολούθησε επίσκεψη στο χωριό Μέγα Δένδρο, πλησίον της Ιεράς Μονής, όπου σώζονται τα θεμέλια της πατρικής οικίας του Αγίου Κοσμά. Εκεί οι Αρχιερείς, προεξάρχοντος του Επισκόπου Αβύδου κ. Κυρίλλου, τέλεσαν ειδική δέηση.

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας
της Ιεράς Μητροπόλεως

Με την καθιερωμένη λιτάνευση της ιεράς Εικόνος του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην πόλη του Θέρμου κορυφώθηκαν οι φετινές λατρευτικές εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας προς τιμήν του προστάτου και πολιούχου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Η ιερά Λιτάνευση ξεκίνησε από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Θέρμου, όπου τελέσθηκε η ακολουθία του μεθέορτου αρχιερατικού Εσπερινού χοροστατούντος του Επισκόπου Ευκαρπίας κ. Ιεροθέου και συγχοροστατούντος του Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.

Πριν τον Εσπερινό στα προπύλαια του Ιερού Ναού έγινε η υποδοχή της Εικόνος του Αγίου Κοσμά από την ομώνυμο Ιερά Μονή.

Υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Αγρινίου και με τη συνοδεία στρατιωτικού αγήματος του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, ξεκίνησε η λιτανευτική πομπή της ιεράς Εικόνας του Αγίου με κατεύθυνση τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ενώ προηγουμένως, στην κεντρική πλατεία, ενώπιον των Αρχιερέων και του ιερού κλήρου τελέσθηκε αρτοκλασία και μίλησε στους πιστούς ο αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Καλλιακμάνης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο π. Βασίλειος εξαρχής τόνισε την ανάγκη να ενωτισθούμε όλοι το βίωμα και τη διδαχή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. «Στη σύγχρονη κοινωνία, στην οποία κυριαρχούν η γρήγορη και εναλλασσόμενη πληροφορία, η υπερβολή, ο κοινωνικός θόρυβος, η συνεχής διαμαρτυρία και καταγγελία εναντίον των άλλων, η καχυποψία και η μεμψιμοιρία, καθίσταται σχεδόν αδύνατο να αφουγκρασθεί κάποιος τα μυστικά και διαχρονικά ακροάματα του Πνεύματος. Συνήθως προβάλλουμε στους αγίους τις δικές του μικρότητες. Με τις ακρότητες στο δημόσιο βίο και την εύκολη αναπαραγωγή τους από τα λεγόμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι δύσκολο να επικρατήσει ο «κοινός νους» και το μέτρο, η Αριστοτελική μεσότητα και αγιοπατερική διάκριση. Δυσκολότερο είναι να ακουσθεί ο νηφάλιος αγιοπατερικός λόγος και να εμπνεύσει το παράδειγμα των αγίων. Όσοι όμως βρισκόμαστε εδώ απόψε, ως ευλαβείς προσκυνητές του αγίου Κοσμά, θεωρώ ότι είμαστε προσκεκλημένοι από τον ίδιο τον άγιο σε δείπνο μυστικό και είμαστε αποφασισμένοι να ακούσουμε «ρήματα ζωής αιωνίου» και να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις σοφές Διδαχές του».

Ο ομιλητής μέσα από εκτενή αποσπάσματα από τις Διδαχές του Αγίου παρουσίασε κυρίως πτυχές της ζωής και της διδαχής του Πατροκοσμά σε τρεις ενότητες: την αφετηρία, την πορεία και το τέλος.

«Η χωροχρονική αφετηρία ορίζεται στο Μεγαδένδο του 1714. Εδώ γεννήθηκε κι από εδώ ξεκίνησε. Όμως, το γεγονός αυτό δεν πρέπει να εξαίρει την τοπικιστική μας υπερηφάνεια. Θα μπορούσε να είχε γεννηθεί οπουδήποτε. Αυτό που τον καθιστά σπουδαίο διδάσκαλο και παγκόσμιο άνθρωπο είναι η πνευματική του αφετηρία.

Η πνευματική αφετηρία οπλίζει τον Άγιο Κοσμά: πρώτον, με ιεραποστολική αυτοθυσιαστική διάθεση που απορρέει από την αμόλευτη πίστη στο Θεό. Άφησε την δική του προκοπή και βγήκε όχι ως διδάσκαλος, αλλά ως αδελφός, αφού διδάσκαλος είναι μόνον ο Χριστός, όπως σημειώνει. Δεύτερον, η πνευματική αφετηρία εκφράζει την έμπονη αγάπη για τους συνανθρώπους του και τρίτον, αποκαλύπτει το έντονο αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης, απαύγασμα χριστιανικού και ευαγγελικού ήθους».

Κάνοντας μια αναφορά στη σημερινή πραγματικότητα επεσήμανε: «Ισως κάποιοι αναρωτηθούν: Τι μπορεί να προσφέρει στο σύγχρονο κόσμο ένας άγιος, όπως ο Πατροκοσμάς που βρίσκεται τόσο μακριά από την εποχή μας; Κι όμως, σε καιρούς απαράκλητους στους οποίους βρίσκει πρόσφορο έδαφος η μοναξιά και καλλιεργείται το τυφλό μίσος, και ο άκρατος ανταγωνισμός σε όλα τα επίπεδα ο άγιος Κοσμάς γίνεται επίκαιρος. Ο ισαπόστολος, επειδή πίστευε βαθιά στο Θεό, διακονούσε και προσέφερε αυθεντική παραμυθία στο συνάνθρωπο. Δεν έχει μάλλον προσεχθεί ότι, η πίστη στο Θεό μπορεί να εμπνέει σε κάθε εποχή το σεβασμό στον πλησίον. Όποιος πιστεύει και τιμά τον Τριαδικό Θεό, σέβεται και τον συνάνθρωπό του».

Και κλείνοντας την εμπνευσμένη ομιλία του ο π. Βασίλειος ανέφερε: «Επιτρέψτε μου μια προσωπική εκτίμηση που θεωρώ ότι αφορά τη μαρτυρία μας ως χριστιανών στον σύγχρονο κόσμο. Συχνά επηρεασμένοι από το κλίμα της εποχής και διαβάζοντας διάφορες ιστοσελίδες αμφιβόλου χριστιανικού ήθους και ανθρωπιάς ζούμε σε μια εικονική πραγματικότητα που διαμορφώνει συνθήκες για μια «εικονική αγιότητα» και εικονική πνευματική ζωή. Πολλοί κληρικοί και λαϊκοί αποκαλούμε το Θεό φιλεύσπλαχνο αλλά μνησικακούμε. Ομιλούμε στο όνομα του Θεού της αγάπης, αλλά δεν αγαπάμε ανιδιοτελώς. Αναφερόμαστε στη χριστιανική ειρήνη, αλλά κυριαρχούμαστε από ταραχή και σύγχυση. Ομιλούμε για αγιότητα, χωρίς όμως την παραμικρή θυσία και εκ του ασφαλούς. Λησμονούμε ότι, η αγιότητα δεν μπορεί να είναι εικονική, αλλά πραγματική και μαρτυρική. Κι αυτό επιβεβαιώνεται από τη ζωή, τις Διδαχές και το εκούσιο μαρτύριο του αγίου Κοσμά του Αιτωλού».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Κοσμάς προσφωνώντας τους προσκεκλημένους Αρχιερείς, τους ευχαρίστησε για την κοπιώδη συμμετοχή τους στις ιερές ακολουθίες προς τιμήν του πολιούχου μας. Ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην οργάνωση της ιεράς πανηγύρεως, αλλά και τον πιστό ορθόδοξο λαό, ο οποίος με την αθρόα συμμετοχή του αποδεικνύει την μεγάλη ευλάβεια στο πρόσωπο του διδασκάλου του Γένους μας Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον Θέρμιο στην καταγωγή πρωτοπρ. Βασίλειο Καλλιακμάνη για την εμπνευσμένη και εμπεριστατωμένη ομιλία του.

Στην ιερά λιτάνευση συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας, ο Δήμαρχος Θέρμου, Βουλευτές και Πολιτευτές του Νομού, ο Διοικητής του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ακαρνανίας, ο Διευθυντής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αιτωλοακαρνανίας και εκπρόσωποι εκπαιδευτικών αρχών, πολιτιστικών συλλόγων και φορέων της ευρύτερης περιοχής.

 Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας
της Ιεράς Μητροπόλεως

Την Τρίτη του Πάσχα,30 Απρίλη στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Παραβόλας, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς θα τελέσει τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Κοσμά του Αιτωλού σύμφωνα με το πρόγραμμα:

Ώρα 07:00 -'Έναρξη 'Όρθρου, υποδοχή Ιερών Λειψάνων, τελετή των εγκαινίων και πρώτη Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Πηγή: kainourgiopress.blogspot.com

Με την ακολουθία του πανηγυρικού αρχιερατικού Εσπερινού ξεκίνησαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Ισαποστόλου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στην ομώνυμη Ιερά Μονή, που βρίσκεται στη γενέτειρα του Αγίου, το χωριό Μέγα Δένδρο Αιτωλίας.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης και συγχοροστάτησαν ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος και ο Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Θερμουπυλών, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή και τη διδασκαλία του αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Τόνισε ιδιαίτερα ότι «όλο το μεγάλο και σπουδαίο έργο του, ο άγιος Κοσμάς, το πραγματοποίησε σε μια πολύ δύσκολη εποχή, καθώς δεν ήταν μόνο η σκλαβιά, αλλά το γεγονός ότι κάθε κήρυγμα, κάθε προσπάθεια, συναντούσε την καχυποψία των κατακτητών».

Με το κήρυγμά του ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, είπε ο Σεβασμιώτατος, «πρώτα δίδασκε την ορθοδόξη πίστη, κρατώντας παντού έναν Σταυρό με τον οποίο δυνάμωνε τις καρδιές των χριστιανών, ενώ ο δεύτερος στόχος του ήταν τα ελληνικά γράμματα. Δίδασκε τη μετάδοση του ελληνικού φρονήματος, γλώσσα ελληνική, ιστορία ελληνική, συνείδηση ελληνική. Κήρυττε δύο πράγματα: Ορθόδοξη Πίστη και Ελληνικότητα. Έχτιζε εκκλησίες και σχολεία».

Ο Σεβασμιώτατος αναρωτήθηκε αν η παιδεία που προσφέρεται σήμερα από το ελληνικό σχολείο έχει καμιά σχέση με το κήρυγμα του αγίου Κοσμά. «Σ’ αυτόν τον τόπο που τον σεβάστηκαν όλοι οι λαοί, τα τελευταία χρόνια παύεται να διδάσκεται η ελληνική γλώσσα, η ελληνική ιστορία και η ελληνική συνείδηση. Γιατί δεν είναι δυνατόν ο Έλληνας να μην είναι ορθόδοξος. Δεν μπορεί να γίνονται προσπάθειες εξίσωσης του ονόματος του Χριστού με άλλα ονόματα, όπως Αλλάχ, Βούδας και άλλους», τόνισε χαρακτηριστικά, εν ονόματι της ισότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αναμφίβολα, είπε ο Μητροπολίτης Θερμοπυλών, η Εκκλησία δέχεται όλους τους ανθρώπους που καταφθάνουν στη χώρα μας και τους συμπαραστεκόμαστε όσο μπορούμε, αλλά και αυτοί οφείλουν να σεβασθούν τον πολιτισμό, την παιδεία, την παράδοση και την κουλτούρα του τόπου που πηγαίνουν.

Ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος τόνισε πως «σήμερα χρειάζεται η τόλμη και η αποφασιστικότητα που είχε ο άγιος Κοσμάς, μηνύματα τα οποία πήγαζαν από την Ελληνικότητα και την Πίστη του στον αληθινό Θεό», ενώ παρότρυνε τους γονείς να διδάσκουν στα παιδιά τους αυτά τα μηνύματα του αγίου Κοσμά, λέγοντας ότι «πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη της μορφώσεως των παιδιών. Όλοι οι γονείς πρέπει να γίνουν δάσκαλοι στα παιδιά τους και με γλυκό τρόπο να τους μεταδίδουν εκείνα που δεν διδάσκουν σήμερα τα σχολεία».

 Τέλος ο Μητροπολίτης Θερμοπυλών, απευθύνθηκε προς στον εορτάζοντα Ποιμενάρχη μας κ. Κοσμά για τα ονομαστήριά του, ευχόμενος να παραμένει πιστός στο γενναίο φρόνημα του αγίου Κοσμά με το οποίο μεγάλωσε, έζησε και διδάσκει όλα αυτά τα χρόνια.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς, στην σύντομη προσλαλιά του προέτρεψε τους πιστούς να έχουν ως πρότυπο στη ζωή τους τον Άγιο Κοσμά, «τον προστάτη εκείνο που μας χάρισε ο πανάγαθος Θεός μας και μας έδωσε τη δυνατότητα να προσκυνούμε το ματωμένο απότμημα του ιερού λειψάνου του».

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος, παρουσιάζοντας τους αγίους Αρχιερείς στον πιστό λαό, που κατέκλυσε την Ιερά Μονή, τους ευχαρίστησε γιατί ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του ώστε να λαμπρύνουν με την παρουσία τους τις εορτές στην γενέτειρα του μεγάλου Αγίου και να τιμήσουν τον προστάτη και πολιούχο της Ιεράς Μητροπόλεως Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό.

«Σας παρακαλούμε, Σεβασμιώτατοι (είπε), να εύχεστε και για μας, όχι απλώς να καυχόμαστε επειδή έχουμε στον τόπο μας τον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό ως πολιούχο, αλλά να εύχεσθε να τον μιμηθούμε. Να μιμηθούμε την ακράδαντο και ορθοδοξοτάτη πίστη του, να μιμηθούμε την αγάπη του στον Τριαδικό Θεό μας, στην Παναγία μας και στους Αγίους, αλλά και στον συνάνθρωπο. Να μιμηθούμε την ομολογία του ανάμεσα στους εχθρούς της πίστεως, σήμερα που πολλοί όρμησαν μέσα στην Εκκλησία για να κατασπαράξουν τα πιστά της πρόβατα. Εύχεσθε, μέσα στην καρδιά μας να υπάρχει η φλόγα του Παραδείσου, όπως υπήρχε πάντοτε στην καρδιά του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού».

 

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας

 της Ιεράς Μητροπόλεως

 

Στα πλαίσια των εορτών του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Θέρμο, απονεμήθηκε το Βραβείο Αριστείας "Μνήμης Μαριλένας Αθανασίου Νικολίτσα".

Βραβεύτηκε η Ελένη Καρρά του Κωνσταντίνου και της Βασιλικής Κοσμά, αριστεύσασα μαθήτρια του Λυκείου Θέρμου. Η βραβευθείσα μαθήτρια εισήχθη στη Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στις Πανελλαδικές εξετάσεις 2017, με συνολικό αριθμό μορίων 18983.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε δύσκολους καιρούς να βλέπουμε την  αριστεία να επιβραβεύεται και την αξιοκρατία να πρυτανεύει.

Ένα μεγάλο μπράβο στην μαθήτρια Ελένη Καρρά που κατάφερε να υπερπηδήσει τα σοβαρά εμπόδια της κόπωσης, της φόρτισης, τη δυσκολία των μαθημάτων,  τις υψηλές απαιτήσεις των εξετάσεων καταφέρνοντας να φτάσει στην μεγάλη αυτή επιτυχία.

Συγχαρητήρια επίσης ανήκουν στην οικογένειά της για την στήριξη γιατί ας μην ξεχνάμε ότι οι επιτυχίες  είναι και συλλογικές.

Τέλος συγχαρητήρια ανήκουν στην οικογένεια Νικολίτσα που μας εκπλήσσει ευχάριστα με τη σημαντική συμβολή της κάθε φορά στα δρώμενα της κοινωνίας του Θέρμου.  

Σελίδα 1 από 5

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία