Αγγελίες    Επικοινωνία

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 16/05/2019

 

Καθώς έλαβα το τελευταίο τεύχος των εκδρομών του γραφείου «ΣΥΡΙΓΓΟΣ Travel», ένα ταξίδι μού κέντρισε το ενδιαφέρον και ήταν το τετραήμερο του Πάσχα στη Δυτική Στερεά Ελλάδα.

Ήταν η πρώτη φορά που επισκεπτόμουν το Μεσολόγγι και τον ευρύτερο χώρο, αφού γυρίζοντας την Ελλάδα με τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύνδεσμο σε βουνοκορφές για πολλά χρόνια, είχα αφήσει τελευταία τις επίπεδες λιμναίες εξερευνητικές περιηγήσεις.

Και πρώτα να ευχαριστήσω το γραφείο, ένα γραφείο ταξιδίων που προηγείται όλων των άλλων, με διευθύνοντα και Αρχηγό τον κ. Λουκά Συρίγο, για τις πλήρως οργανωμένες αποδράσεις του, με απόλυτη ευσυνειδησία στους εκδρομείς του και με προσφορά σε πολιτιστικά προϊόντα, σε εξαντλητικά προγράμματα έτσι που οι εκδρομείς ενημερωμένοι, εκπαιδευτικοί και «μαγνητισμένοι» να συνεχίζουν να συμμετέχουν σε επόμενα εκτενή ταξίδια.

Με τη συνεργασία του γραφείου «ΣΥΡΙΓΓΟΣ Travel» και του επίσης νεώτερου γραφείου ταξιδίων «Discover Messolonghi» που διευθύνεται από τον κ. Γιάννη Χαλαζιά συγκροτήθηκε ένα πρόγραμμα μοναδικό και εκτελέστηκε από άξιους καθόλα συνεργάτες κ.κ Γιώργο Αποστολάκο, ξεναγό, και Ιωάννη Ρουσόπουλο, περιβαλλοντολόγο. Οι συνεργάτες αυτοί αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την ανεξάντλητη επιστημονική, ιστορική, πολιτιστική αφήγησή τους για το Μεσολόγγι και την ευρύτερη περιοχή.

Ξεκινώ και καταγράφω εκείνα τα δεδομένα που με εντυπωσίασαν και με ενέπνευσαν ως Έλληνα για όλα τα σημαίνοντα στην Ιερή αυτή Πόλη.

 

Στην Ιερή Πόλη

Ως γνωστό το Μεσολόγγι αναγνωρίστηκε το 1937 ως Ιερή Πόλη με τη θυσία των κατοίκων του και άνοιξε το δρόμο για την ελευθερία της Ελλάδας. Κατά μία θεωρία, που δημιουργήθηκε τον 13ο αιώνα από πειρατές Δαλματούς, το όνομά της προέρχεται από τη λέξη messo-longi που στη δαλματική γλώσσα σημαίνει λιμνοχώρι. Με τους συνεργάτες του Discover ακολουθώ τους επισκέψιμους χώρους.

 • Πρώτος χώρος. Ο Κήπος των Ηρώων που είναι αφιερωμένος στους πεσόντες της Εξόδου.

Τα οστά των ανωνύμων νεκρών βρίσκονται στον μικρό τύμβο, ενώ τα οστά των οπλαρχηγών σε ιδιαίτερους τάφους. Ο ανδριάντας του Λόρδου Βύρωνα πλάι στον τάφο του Μ. Μπότσαρη και προτομές πολλές στρατηγών διαμοιρασμένες γύρω στον κήπο. Ο κήπος περικλείεται από τα ερείπια του τείχους που προστάτευε τους υπερασπιστές του Μεσολογγίου έως την ημέρα της Εξόδου.

Παρατήρηση: Με την συμπλήρωση 200 ετών το 2021 από την Ελληνική Επανάσταση, η Δημοτική Αρχή Μεσολογγίου, έχω την άποψη, ότι θα πρέπει να αναδείξει τα μνημεία με ανάλογο φωτισμό, να επιβλέψει στη συντήρηση τόσο του τείχους με τις φθορές που παρουσιάζονται, όσο και παρέμβαση και καθαρισμό στα αγάλματα αλλά και άλλες λεπτομέρειες που θα επισημανθούν.

Θα ήταν διευκόλυνση στους επισκέπτες να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τεχνολογικά μέσα για την πληροφόρηση των μνημείων όπως είθισται σε όλα τα Μουσεία.

Ένα ακόμη βασικό θέμα που θα πρέπει να αναφερθεί είναι η δημιουργία χώρου για κοινόχρηστες τουαλέτες, απαραίτητες στους πολυάριθμους επισκέπτες του Κήπου.

 • Το Μουσείο και η Πινακοθήκη με τις προτομές των δύο πρωθυπουργών Χαρ. Τρικούπη και Επαμ. Δεληγιώργη κοσμούν το κτήριο.

Στις αίθουσες εκτίθενται ενθυμήματα, προσωπικά αντικείμενα και ο ανδριάντας του Λόρδου Βύρωνα, στη συλλογή της Πινακοθήκης περιλαμβάνονται και έργα μεγάλης αξίας για την πόλη του Μεσολογγίου.

Παρατήρηση:  Όλα αυτά είναι χρήσιμο να αποτυπωθούν μέσω ίντερνετ για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ένα θέμα δευτερεύον αλλά όχι αμελητέο είναι η πρόβλεψη συντήρησης όλων των έργων της συλλογής της πινακοθήκης.

 • Στην πόλη του Μεσολογγίου, κατά την περιήγησή μου διέκρινα πολλά αρχοντικά και απλά σπίτια κτισμένα τον 19ο αιώνα καθώς και ιστορικές εκκλησίες.

Παρατήρηση: Όλα αυτά τα κτίσματα θα μπορούσαν να αναδειχθούν με ειδικό φωτισμό και συγχρόνως με την καθαριότητα που αρμόζει για να τονίζουν το μέγεθος της αξίας τους. Επιπλέον, στην Ιερή αυτή πόλη είναι απαραίτητη η σχετική ανακύκλωση όλων των αστικών αποβλήτων.

 

Στα Ιστορικά και Αρχαιολογικά μνημεία

Πολλά είναι εκείνα που αφηγήθηκε ο ξεναγός αλλά λίγα συνεκράτησα από:

 • Καλυδώνα. Αιολική πόλη, κτισμένη σε δύο γειτονικούς λόφους κοντά στον Εύηνο ποταμό. Έξω από τα τείχη της βρισκόταν το Λάφριο, ιερό αφιερωμένο στην Άρτεμη και στον Απόλλωνα. Σημαντικά μνημεία της πόλης ήταν το θέατρο καθώς και ένα μεγάλο κεντρικό συγκρότημα με χώρο λατρευτικό.

Παρατήρηση:  Κατά τη διαδρομή του επισκέπτη προς το Λάφριο θα ήταν αναγκαία η σήμανση σε ορισμένα σημεία για διευκόλυνσή του, τόσο στην άνοδο όσο και την κάθοδο.

 • Νέα και Αρχαία Πλευρώνα. Μία από τις μεγαλύτερες σε έκταση πόλεις της Αιτωλίας. Το ισχυρό τείχος της περιλαμβάνει την πυλίδα, μερικές πύλες, αρκετούς πύργους και μερικές κλίμακες ανόδου. Τα κυριότερα μνημεία είναι το θέατρο, η Αγορά, στο βράχο Δεξαμενή, Λούτρική εγκατάσταση, Στάδιο, συγκρότημα Οικιών και Νεκροταφεία.

Παρατήρηση:  Εξαιρετικό το περίπτερο στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου, προσεγμένη και η βλάστηση στον περιβάλλοντα χώρο.

Προσπάθησα να πλησιάσω την Αγορά, που είναι στο πιο ψηλό σημείο του αρχαιολογικού χώρου, αλλά δεν υπήρχε η απαραίτητη σήμανση στο μονοπάτι που προοριζόμουν. Έφθασα τελικά με ζιγκ-ζαγκ αφού μόνο εξασκημένος επισκέπτης μπορεί να προσεγγίσει

 • Οινιάδες. Κτισμένη στις εκβολές του Αχελώου ποταμού σε κατάφυτο από βελανιδιές λόφο γνωστό ως «Τρίκαρδος». Η οχύρωση της πόλης αποτελεί ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά δείγματα της αρχαίας οχυρωματικής τέχνης. Στην Αγορά της υπάρχουν Βουλευτήριο, Στοά, Ναός, Ηρώο, Θέατρο. Πλάι στο λιμάνι της, σώζεται μνημείο της αρχαιότητας, οι νεώσοικοι που προορίζονταν για την απόσυρση των πλοίων στο εσωτερικό τους, την επισκευή και παραμονή τους.

Παρατήρηση: Ένα οδικό δίκτυο θα βοηθούσε με την ανακατασκευή των δρόμων προς Λούρο-Παλιοπόταμο-Διώνι και αρχαίο θέατρο. Θα ήταν έτσι προσβάσιμο το θέατρο για τους περιφερόμενους θιάσους τα καλοκαίρια, για τις θεατρικές τους παραστάσεις.

Θα μπορούσε μερικές πέτρες, γύρω από το θέατρο, να χρησιμοποιηθούν για την βελτίωση και συμπλήρωση των κερκίδων.

 • Επισκοπή Μάστρου. Νότια του χωριού υψώνεται η Επισκοπή προς τιμήν του Αγ. Ιωάννη «Ριγανά». Η επικρατέστερη άποψη είναι ότι εδώ τοποθετείται η έδρα του επισκόπου Αχελώου.
 • Κούλια της Κυρά-Βασιλικής. Μεσαιωνικός πύργος σε λόφο που δεσπόζει στην κωμόπολη της Κατοχής. Κτίστηκε ο πύργος με σκοπό τον έλεγχο της στένωσης και διέλευσης του Αχελώου στο συγκεκριμένο σημείο. Το όνομα το έλαβε από την Κυρά Βασιλική ευνοούμενη του Αλή Πασά. Ο πύργος είναι διατηρητέο μνημείο από το 1975 με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού κ. Δ. Νιάνιας.

Παρατήρηση: Με την επίσκεψή μου στον χώρο διέκρινα ότι είχε λησμονηθεί η καθαριότητα.

 

Στα Μουσεία που επισκέφθηκα

 • Κέντρο Λόγου και Τέχνης «ΔΙΕΞΟΔΟΣ». Το μουσείο στεγάζεται στο πατρικό σπίτι του Αρχηγού της Φρουράς των Μεσολογγιτών κατά την ηρωική Έξοδο, Θανάση Ραζή-Κότσικα. Ο δικηγόρος Νίκος Κορδόσης αγόρασε το κτήριο και με δαπάνες του το μετέτρεψε σε Εστία Πολιτισμού, δημιουργώντας ένα Ιστορικό Μουσείο. Ένας μεγάλος γλύπτης, ο Θεόδωρος Παπαγιάννης, ομότιμος καθηγητής ΑΣΚΤ Αθηνών, χρησιμοποίησε έργα καμωμένα από μία άλλη ηρωική έξοδο, τα αποκαΐδια του Πολυτεχνείου. Αποτυπώθηκαν, έτσι, υπερβολικές μορφές, τρομακτικές, καψαλισμένες από τη φωτιά και το μπαρούτι.

Παρατήρηση: Ένα συμπληρωματικό Μουσείο στη «ΔΙΕΞΟΔΟ» θα προστεθεί, από τον ιδρυτή και τους συνεργάτες του και θα είναι το Μουσείο Άλατος.

 • Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών «Βάσω Κατράκη». Υπάγεται στο Δήμο Αιτωλικού. Τα εγκαίνια του Μουσείου έγιναν το 2006 και αποτέλεσαν καλλιτεχνικό γεγονός. Η Βάσω Κατράκη, κορυφαία δημιουργός είναι αναγνωρισμένη διεθνώς.

Παρατήρηση: Ίσως χρήζει κάποιας ανακαίνισης το μουσείο.

 

Στο Αιτωλικό

Μικρό νησάκι-στολίδι της λιμνοθάλασσας Αιτωλικού - Μεσολογγίου και αποκαλείται «Η νερένια πόλη».

Παρατήρηση: Έργο απαραίτητο η αποκατάσταση των γεφυριών. Σπουδαιότερο ακόμη το έργο υδροδότησης των σπιτιών.

 

Στο δάσος Φράξου

Το δάσος κοντά στο Λεσίνι, ανήκει στο Εθνικό Πάρκο Μεσολογγίου-Αιτωλικού. Ανακηρύχθηκε διατηρητέο «Μνημείο της Φύσης» το 1985 με έκταση που αγγίζει τα 500 στρέμματα και αποτελεί παράδεισο χλωρίδας και πανίδας

Παρατήρηση: Το πλακόστρωτο μονοπάτι που σε προκαλεί να το περπατήσεις φθάνει σε σημείο που διακόπτεται από ένα κατεστραμμένο γεφυράκι. Είναι απαραίτητο ο επισκέπτης να μπορεί να περπατήσει ελεύθερα απολαμβάνοντας τις γαλαζοπαπαδίτσες με τις μελωδικές τρίλιες, τους καλαμοτριλιστές στους καλαμιώνες στις παρυφές του δάσους και τόσων άλλων πτηνών.

 

10 Γενικές Διαπιστώσεις για άμεση λήψη μέτρων

 1. Οι τοπικές αρχές έχουν την υποχρέωση να αναδείξουν όλα τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και αξιοθέατων και μέσω του Ίντερνετ.
 2. Μέτρα στοχευμένης παρέμβασης για οικοτουρισμό.
 3. Το υδάτινο στοιχείο είναι πλούσιο αλλά το αρδευτικό δίκτυο απαρχαιωμένο.
 4. Ο εκσυγχρονισμός του οδικού δικτύου και των υποδομών επιβάλλεται.
 5. Ο πολεοδομικός σχεδιασμός στην περιοχή εκτός της πόλης απουσιάζει.
 6. Υλοποίηση έργων της πόλης, όπως ανάπλαση του παραλιακού μετώπου.
 7. Ανάθεση έργων μέσω των αντίστοιχων τμημάτων Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ομάδων τοπικών επιστημόνων που ενδιαφέρονται για την πόλη.
 8. Επιδίωξη επιστροφής στο φυσικό του χώρο το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας.
 9. Κατασκευή ξενοδοχειακών συγκροτημάτων στην πόλη και εκτός.
 10. Ετικετοποίηση προϊόντων.

Και τέλος επιστροφή στο κλεινόν άστυ...

...Τα συναισθήματα των εκδρομέων διάχυτα από ικανοποίηση. Μερικοί εξ αυτών συμφώνησαν να συμμετέχουν στην ίδια εκδρομή που θα επαναληφθεί το φθινόπωρο. Παρόλο που   το ξενοδοχείο LIBERTY που μας φιλοξένησε, ως παλαιό ξενοδοχείο με προβλήματα λειτουργικότητας, δεν δημιούργησε στους εκδρομείς αρνητική διάθεση. Απεναντίας η συνολική εντύπωση από την περιήγηση άφησε σε όλους γλυκειά ανάμνηση αυτής της Ιερής και αξιαγάπητης πόλης.

Εκδρομέας φίλος
του περιβάλλοντος και πολιτισμού
Δημ. Παναγιωτάκος
Φυσικομαθηματικός του ΕΚΠΑ

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 18/04/2019

Της Βάσως Βήττα
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Καθίζηση υπέστη η κίνηση στα καταστήματα της Αμφιλοχίας, μετά την λειτουργία της Ιόνιας Οδού που ουσιαστικά έδιωξε τα αυτοκίνητα από το κέντρο της πόλης.

Όπως λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ακαρνανίας, Αποστόλης Αυγερινός, την μεγαλύτερη ζημιά έπαθαν τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής, ενώ και τα υπόλοιπα ακολούθησαν, αφού όλη η αγορά είναι μια αλυσίδα. Αρκετά, από εκείνα που δούλευαν κυρίως με περαστικούς όπως είναι τα fast food, έκλεισαν. Όταν η κίνηση μειώθηκε στο κατακόρυφο, δεν μπόρεσαν να κρατηθούν, καθώς το εισόδημά τους δεν ήταν δυνατόν να αντικατασταθεί. Όπως υπογραμμίζει ο κ. Αυγερινός, ακόμα η αγορά της Αμφιλοχίας δεν έχει βρει τον...

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 18/04 σε όλα τα περίπτερα του νομού

Την Τετάρτη 17 Απριλίου στις 18.00μ.μ. θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας με θέμα : ‘γνωρίζω τον τόπο μου’  και εκδήλωση με θέμα: «Προοπτικές Τουριστικής  Ανάπτυξης  του Δήμου Αγρινίου».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Παλαιά Δημοτική Αγορά,  στην αίθουσα «Γλυπτοθήκη».

 

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τέσσερις ποδηλατικές διαδρομές σε Πάτρα, Μεσολόγγι - Αιτωλικό, Πάλαιρο - Μύτικα, και Λόγγο Αιγίου, θα διεξαχθούν από τις 20 Απριλίου μέχρι τις 11 Μαΐου 2019, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «MEDCYCLETOUR: Μεσογειακές Ποδηλατικές Διαδρομές για βιώσιμο παραθαλάσσιο τουρισμό» που χρηματοδοτείται από το διακρατικό πρόγραμμα Interreg Med 2014-2020, στο οποίο το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της  Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, συμμετέχει ως ένας από τους 11 εταίρους.

H Δυτική Ελλάδα μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ποδηλατοδρόμων, στο πλαίσιο του οποίου πρόκειται να διαμορφωθεί η Μεσογειακή, παράκτια ποδηλατική διαδρομή (EurοVelo 8) που θα ξεκινάει από την Ισπανία και θα καταλήγει στην Κύπρο. Η διαδρομή σχεδιάστηκε από το European Cyclists’ Federation (ECF) και σε ό,τι αφορά τη Δυτική Ελλάδα περιλαμβάνει το τμήμα από Μενίδι έως Δερβένι.

δηλώσεις συμμετοχής στο link:
http://www.ptapde.gr/epixeirhsiaka-programmata/ medcycletour

 

 

Το πρόγραμμα στοχεύει στην βιώσιμη ενίσχυση των αναπτυξιακών πολιτικών για αποδοτικότερη αξιοποίηση των φυσικών πόρων και της πολιτισμικής κληρονομίας στις παράκτιες και παραθαλάσσιες περιοχές, όπως επίσης στην δημιουργία ενός βιώσιμου παράκτιου και παραθαλάσσιου τουρισμού στην περιοχή της Μεσογείου.

20/4

ΠΑΤΡΑ

4/5

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ-ΑΙΤΩΛΙΚΟ

5/5

ΠΑΛΑΙΡΟΣ-ΜΥΤΙΚΑΣ

11/5

ΛΟΓΓΟΣ- ΑΙΓΙΟ

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

1η ποδηλατική διαδρομή Πάτρα, Σάββατο 20/04/2019 (10 χιλιομέτρων έναρξη – τερματισμός Λιμάνι Πάτρας)

2η ποδηλατική διαδρομή Μεσολόγγι  - Αιτωλικό - Μεσολόγγι, Σάββατο 04/05/2019 (23 χιλιομέτρων, διάρκεια μιας ώρας).

3η ποδηλατική διαδρομή Πάλαιρος - Μύτικας, Κυριακή 05/05/2019 (19 χιλιομέτρων με σημείο εκκίνησης την κεντρική πλατεία - λιμάνι – στον Πάλαιρο και τερματισμό στο λιμάνι του Μύτικα).

4η  ποδηλατική διαδρομή Λόγγος - Αίγιο (Αλυκή), Σάββατο 11/05/2019 (μέσω Π.Ε.Ο Κορίνθου – Πατρών, με διέλευση από Σελιανίτικα, Άβυθο, Ροδοδάφνη, παραλία Αιγίου, Παναγία Τρυπητή και τερματισμός στην Αλυκή Αιγίου, ακολουθώντας τις οδού Ζωοδόχου Πηγής – Παυσανίου – Φιλοποίμενος).

Το έργο αποτελεί υποέργο του EuroVelo 8 -Mediterranean Route- Ευρωπαϊκές Ποδηλατικές Διαδρομές, προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατών (ECF) για την ανάπτυξη δικτύου υψηλής ποιότητας ποδηλατικών διαδρομών που συνδέει όλη την Ευρώπη και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Εταίροι του Προγράμματος είναι: Περιφερειακή Κυβέρνηση Ανδαλουσίας ως επικεφαλής, Ομοσπονδία Ευρωπαίων Ποδηλατιστών, Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, Τμήμα Συμβουλίου Άλπεων, Περιφέρεια Friuli Venezia Giulia, Αναπτυξιακό Κέντρο Koper, Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού, Γενική Διεύθυνση Τουρισμού της Κυβέρνησης της Καταλονίας, Συνεργατικός Σχηματισμός για Οικο-κοινωνική Καινοτομία και Ανάπτυξη, Κοινοπραξία Επαρχίας Μάντοβα

 

Στη δημιουργία Στρατηγικής Ατζέντας για την καινοτομία στον κλάδο του τουρισμού στην περιοχή της Αδριατικής – Ιονίου (ADRION), αποσκοπεί το έργο «InnoXenia: Καινοτομία στον Τουρισμό στην Μακροπεριφέρεια Αδριατικής – Ιονίου» στο οποίο μετέχει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Το περιεχόμενο και οι στόχοι του θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά συνολικά, σε εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 10 Απριλίου 2019 στις 6 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Althea» στο Κατάκολο Ηλείας.

Έχουν κληθεί να συμμετέχουν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναπτυξιακών εταιρειών, καθώς και εκπρόσωποι εταιριών συμβούλων, εξειδικευμένοι σε θέματα τουρισμού και καινοτομίας, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και εμπεριών για τη διαμόρφωση μιας ενιαίας στρατηγικής για την ενίσχυση της καινοτομίας στον τουρισμό.

Στόχος του έργου InnoXenia είναι η βελτίωση του καινοτόμου χαρακτήρα του τουριστικού κλάδου. Αναμένεται να επηρεάσει περιφερειακές και τοπικές στρατηγικές για τον Τουρισμό, μέσω μεταφοράς τεχνολογίας και ενίσχυσης των δυνατοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Στο έργο προβλέπεται δικτύωση μεταξύ των μελών της τουριστικής κοινότητας στον γεωγραφικό χώρο ADRION, μέσω μίας Τεχνολογικής Πλατφόρμας για τον Τουρισμό, και ενεργό συμμετοχή τους σε όλες τις δράσεις του έργου. Ένα Παρατηρητήριο Τουριστικών Καινοτομιών θα παράσχει την πλατφόρμα για τη δημιουργία μοντέλου για τον Τουρισμό στην περιοχή Αδριατικής - Ιονίου και με τον εξοπλισμό του με ένα Σύστημα Υποστήριξης Αποφάσεων για Καινοτομίες στον Τουρισμό θα παρέχει τη δυνατότητα για αξιολόγηση των δυνητικών επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα τουριστικών προορισμών, υποδομών και υπηρεσιών.

Το έργο INTERREG-ADRION "InnoXenia"

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας Interreg ADRION 2014 – 2020 και χρηματοδοτείται από το Regional Development Fund – Instrument for Pre-Accession II Fund. Σε αυτό συμμετέχουν ακόμα το Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης / Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων (Ελλάδα), η Κοινοπραξία Ευρωπαϊκό Σημείο του Τέραμο (Ιταλία), το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, (Ιταλία), το Ταμείο Αλβανικής Ανάπτυξης (Αλβανία), ο Δήμος του Μόσταρ (Βοσνία – Εζεργοβίνη), το Ίδρυμα για την ανάπτυξη Ανταγωνιστικότητας, Καινοτομίας και Εξειδίκευσης στην Κοινότητα του Ζαντάρ (Κροατία), η Περιφερειακή Αναπτυξιακή Εταιρεία - Green Karst (Σλοβενία) και η Επαρχία του Ρίμινι (Ιταλία).

Διπλή διάκριση για τις επιδόσεις της στην εξωστρέφεια εξασφάλισε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς βραβεύθηκε από τον εκδοτικό οργανισμό New Times Publishing, στο ετήσιο φόρουμ για την Ελλάδα της Εξωστρέφειας «CREATIVE GREECE 2019».

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 Απριλίου 2019, στο ξενοδοχείο Χίλτον της Αθήνας, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας και ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Καρπέτας παρέλαβαν για λογαριασμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τις δύο διακρίσεις CREATIVE GREECE AWARDS 2019 για τις πολιτικές της στον τομέα της Επιχειρηματικότητας και του Τουρισμού αλλά και τη συμβολή της τουριστικής πολιτικής στην εξωστρέφεια της τοπικής οικονομίας και των επιχειρήσεων.

Ιδιαίτερη αναφορά ο κ. Κατσιφάρας έκανε στη σοβαρή, μεθοδική και συστηματική προσπάθεια που καταβάλει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο πεδίο της τουριστικής προβολής, επισημαίνοντας ότι έχει δοθεί έμφαση και στη βελτίωση των υποδομών, ώστε η Δυτική Ελλάδα να καταστεί ευκολότερα προσβάσιμη στους επισκέπτες της.

Συνεχίζοντας ο Περιφερειάρχης επικαλέστηκε τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, σύμφωνα με τα οποία μέσα στο 2018 καταγράφηκαν 2.741.000 διανυκτερεύσεις στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Αύξηση κατά 25,27% σε σχέση με το πρώτο εννεάμηνο του 2017, όπου ο συνολικός αριθμός των διανυκτερεύσεων ήταν 2.188.100. Την ίδια περίοδο (Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2018) η οικονομία της Περιφέρειας, από την τόνωση της τουριστικής κίνησης, ενισχύθηκε με επιπλέον 39,9 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο αριθμός των επισκεπτών στη Δυτική Ελλάδα το ίδιο διάστημα αυξήθηκε κατά 90.300 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πρέσβεις και εμπορικοί ακόλουθοι σημαντικών χωρών με υψηλό επίπεδο οικονομικών και εμπορικών σχέσεων που παρουσίασαν τις προοπτικές διεύρυνσης της συνεργασίας με ελληνικές επιχειρήσεις, εκπρόσωποι των φορέων του κλάδου της εξωστρέφειας, εκπρόσωποι των σημαντικότερων επιχειρηματικών ομίλων της χώρας και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εκπροσωπήθηκε και από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Σχεδιασμού Τουριστικής Στρατηγικής Δρ. Λαυρέντιο Βασιλειάδη.

Σελίδα 1 από 41

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία