Αγγελίες    Επικοινωνία

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Σε αυτή την πρώτη μου θητεία στη διοίκηση του Δήμου Ναυπακτίας, ήρθαμε αντιμέτωποι με πολύ μεγάλα προβλήματα, που τα περισσότερα περίμεναν την λύση τους για χρόνια, για να μην πω ότι για πολλούς, θεωρούνταν ΑΛΥΤΑ.

Η αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ, το περιβόητο οικιστικό, οι πηγές της Βαρναράχης, η ύδρευση της Παλαιοπαναγιάς, η αναβάθμιση του Βιολογικού καθαρισμού, τα πεζοδρόμια μετά τον Σκα, ο παραλιακός δρόμος της Παλαιοπαναγιάς και ένα σωρό άλλα.

Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε άλλη μια μεγάλη επιτυχία, όχι της παράταξης, ούτε καν του Δήμου, αλλά της ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ.

Το περιβόητο «πανωπροίκι» που ζητούσε ο εργολάβος να το πληρώσει η ΔΕΥΑΝ, για το έργο της αποχέτευσης (μιλάμε για 2.5 εκ. €) «κατέπεσε». Μετά από ένσταση της ΔΕΥΑΝ στο Συμβούλιο Δημοσίων Έργων της Γενικής Γραμματείας Υποδομών και με ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου αυτού Συμβουλίου έγιναν δεκτές οι απόψεις μας.

Στο Ανώτατο αυτό Τεχνικό Συμβούλιο συμμετέχουν υπηρεσιακοί παράγοντες, εκπρόσωποι του τεχνικού κόσμου (ΤΕΕ) και εκπρόσωποι εργοληπτών. Αυτό το Συμβούλιο λοιπόν ΟΜΟΦΩΝΑ αποφάσισε ότι είχαμε δίκιο και ότι δεν πρέπει να πληρωθούν στον εργολάβο 2εκ € + ΦΠΑ, δηλαδή περίπου 2.5εκ €. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα τα πληρώσουν αυτά οι πολίτες της Ναυπακτίας, γιατί σε αυτούς θα έφτανε ο λογαριασμός. Απαλλάξαμε κάθε νοικοκυριό από μια επιβάρυνση 500 ευρώ. Γι’ αυτό μίλησα για μεγάλη νίκη της Ναυπακτίας.

Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, επιστρατεύσαμε την γνώση, την εμπειρία, την όρεξη για δουλειά με πίστη στην τελική νίκη, πολλών ανθρώπων.

Συγκεκριμένα:

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, αμφισβητήσαμε έμπρακτα και όχι στα λόγια το «πανωπροίκι». Αλλάξαμε τακτική. Μέχρι τότε ο Δήμος αμφισβητούσε στα λόγια το ποσό, ενώ στην πράξη υπέγραφε ότι θα το πλήρωνε.

Αναθέσαμε σε εξωτερικούς συνεργάτες που μαζί με τα στελέχη της ΔΕΥΑΝ για 1Η ΦΟΡΑ έλεγξαν όλους τους λογαριασμούς και τις επιμετρήσεις.

Αμφισβητήσαμε με στοιχεία και υπόμνημα δεκάδων σελίδων τις επιμετρήσεις που μέχρι τότε δεν τις είχε αμφισβητήσει ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΙΣΑΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΑΣ.

Σήμερα λοιπόν η ΔΕΥΑΝ ατενίζει διαφορετικά το μέλλον. Δεν θα μετακυλίσει το χρέος των 2.5εκ € στους δημότες. ΔΕΝ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ όπως κάποιοι ήθελαν. (Διέδιδαν μάλιστα ότι υπάλληλοι και χρέος πρέπει να μεταφερθούν στο Δήμο Ναυπακτίας.)

Ακόμη και σήμερα, υπάρχει υποψήφιος που στο πρόγραμμά του αναφέρει ότι το «πανωπροίκι» πρέπει να πληρωθεί. Απλώς ζητά να το πληρώσει το Δημόσιο! Λες και τότε, δεν θα το πληρώσουν ΑΔΙΚΑ οι Έλληνες πολίτες.

Είμαι λοιπόν εξαιρετικά χαρούμενος σήμερα. Απαλλαγμένοι από το χρέος των 2.5εκ € ΔΕΥΑΝ και Δήμος προχωρούν στην αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουν στους πολίτες.

Σαν ΟΜΑΔΑ, αποδείξαμε ότι ξέρουμε να κερδίζουμε και τα πιο ΔΥΣΚΟΛΑ παιχνίδια. Ακόμα και παιχνίδια που ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ κάνει φαλτσοσφυρίγματα εις βάρος μας. Η ομάδα μου, τα στελέχη μου μπαίνουν στο γήπεδο και παίζουν οργανωμένα και με σχέδιο. Γι’ αυτό και γυρίσαμε άλλον έναν αγώνα που φαινόταν χαμένος και θυμίζω ότι δεν είναι η μοναδική φορά που τα καταφέραμε.

Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας
Τάκης Λουκόπουλος

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 18/04/2019

Της Βάσως Βήττα
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Με τους δύο κυβερνητικούς βουλευτές έγινε η σύσκεψη των δημάρχων Αγρινίου, Μεσολογγίου και Ναυπακτίας, στην ΠΕΔ στο Μεσολόγγι, με βασικό θέμα συζήτησης την ίδρυση αυτόνομου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας.

Η δημιουργία αυτού του Πανεπιστημίου, αποτελεί απόφαση και των τριών δημοτικών συμβουλίων και οι δήμαρχοι Γ. Παπαναστασίου, Ν. Καραπάνος και Τ. Λουκόπουλος αντίστοιχα, εμφανίστηκαν ως ένα αραγές μέτωπο διεκδίκησης στην σύσκεψη, από την οποία απουσίαζαν οι υπόλοιποι βουλευτές και εκπρόσωποι της Περιφέρειας, παρόλο που είχαν κληθεί. Η ίδρυση, του Πανεπιστημίου, σύμφωνα με την κοινή πρόταση, θα συμπεριλάβει τα πανεπιστημιακά τμήματα του Αγρινίου, τα τμήματα του ΤΕΙ στο Μεσολόγγι και στη Ναύπακτο, καθώς επίσης τα τμήματα του ΤΕΙ στην Πάτρα, που το Πανεπιστήμιο Πατρών αρνείται...

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 18/04 σε όλα τα περίπτερα του νομού

Με Κωδικό Αριθμό Δημοσίευσης (ΚΑΔ) 19558 και ημερομηνία 12 Απριλίου 2019 βρίσκεται στο Εθνικό τυπογραφείο για δημοσίευση το νέο Προεδρικό διάταγμα για το λεγόμενο οικιστικό πρόβλημα, στον παραδοσιακό οικισμό.

Στον τομέα Γ, που είναι το μεγαλύτερο κομμάτι της πόλης, ο συντελεστής δόμησης από 0,5 αυξάνει στο 1,2 το ύψος των κτιρίων πάει στα 11 μέτρα χωρίς την στέγη και ο αριθμός των ορόφων στους τρεις. Επίσης λύνεται το θέμα της αρτιότητας των οικοπέδων, αφού προβλέπονται οι παρεκκλίσεις που ζητούσε ο δήμος Ναυπακτίας.

Από το καλοκαίρι του 2017, όταν τα αρμόδια Υπουργεία (Πολιτισμού και Περιβάλλοντος) ενέκριναν το Π.Δ. και μετά από 2 χρόνια επεξεργασιών φθάνουμε επιτέλους στο τέλος. Αυτό σημαίνει ότι τελειώνει μια εκκρεμότητα είκοσι χρόνων (από το 1998) που ταλαιπώρησε την Ναύπακτο. Ταυτόχρονα ανοίγει ο δρόμος και για άλλες βελτιώσεις στο πολεοδομικό καθεστώς της πόλης. Η έκδοση αδειών με το νέο νομοθετικό πλαίσιο αρχίζει τις αμέσως επόμενες εβδομάδες με την δημοσίευσή του στο Φ.Ε.Κ.

Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Τάκης Λουκόπουλος δήλωσε σχετικά:

«Η πρώτη μας θητεία στο Δήμο Ναυπακτίας σφραγίζεται από άλλη μια επιτυχία. Το παλέψαμε μέχρι τέλους και το καταφέραμε. Κλείνει μια εκκρεμότητα εικοσαετίας. Το πολεοδομικό καθεστώς της πόλης ομαλοποιείται. Είχαμε φθάσει στο χειρότερο σημείο αλλά από εδώ και πέρα βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Το επόμενο βήμα είναι η ολοκλήρωση του Γ.Π.Σ. που προχωρά με γοργά βήματα.

Στην πρώτη μας θητεία δεν φοβηθήκαμε και τολμήσαμε να ανοίξουμε όλα τα καυτά προβλήματα της πόλης. Το ΞΕΝΙΑ που ανακαινίζεται, τα προβλήματα της ΔΕΥΑΝ (πηγές Βαρναράχης και πανωπροίκι), την ανάπλαση στο Ιστορικό κέντρο, τον παραλιακό δρόμο της Παλαιοπαναγιάς, τα πεζοδρόμια μετά τον Σκα, τον Βιολογικό καθαρισμό που ολοκληρώνεται, την οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων, το τουριστικό καταφύγιο στο Γρίμποβο  και ένα σωρό άλλα. Βάλαμε τέλος στην απραξία. Κι αυτό φαίνεται στην πράξη. Με την ολοκλήρωση των έργων μας στο επόμενο διάστημα η Ναυπακτία αλλάζει πρόσωπο. Θέλω να ευχαριστήσω, μέσα από την καρδιά μου, όλους όσους  με βοήθησαν, αιρετούς και υπαλλήλους του Δήμου. Ο δρόμος ήταν δύσκολος αλλά η χαρά να προσφέρεις στον τόπο σου είναι η καλύτερη ανταμοιβή.»

Μετά από τη δημοσιοποίηση του πολυνομοσχεδίου που αφορά και την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, κατά την σημερινή κοινή σύσκεψή τους οι Δήμαρχοι Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Νικόλαος Καραπάνος, Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου και Ναυπακτίας Παναγιώτης Λουκόπουλος, το χαρακτήρισαν ασαφές και απαράδεκτο.

Σε κοινή δήλωσή τους δε, αναφέρουν:

«Σε συνέχεια των αποφάσεων των τριών δημοτικών συμβουλίων, ζητούμε την απόσυρση της πρότασης που αφορά την Τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία και απαιτούμε την ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, ανεξάρτητου από το Πανεπιστήμιο Πατρών, χωρίς αποκλεισμούς σχολών και τμημάτων σε επίπεδο Περιφέρειας. Για το σκοπό αυτό και στο πλαίσιο της κοινής μας διεκδίκησης, καλούμε τους Βουλευτές και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας να τοποθετηθούν επίσης προς επίρρωση του σχετικού αιτήματος, την Παρασκευή 12 Απριλίου 2019 και ώρα 20.00 στα γραφεία της Π.Ε.Δ. στο Μεσολόγγι».

Ο Δήμος Ναυπακτίας, η ΔΕΥΑΝ, ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Αποβλήτων, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, η Κοινωφελής Επιχείρηση στην θητεία της σημερινής δημοτικής αρχής αξιοποίησαν όλες τις δυνατές χρηματοδοτήσεις για να εκτελέσουν μια σειρά έργων - δράσεων.

Αν και η συνολική κρατική χρηματοδότηση για έργα (από το 2014 που ξεκίνησε η νέα δημοτική αρχή) δεν έφτανε ούτε τα 3 εκατομμύρια, ο δήμος μας αξιοποίησε ένα ποσό 20 φορές μεγαλύτερο. Χρησιμοποιώντας κάθε πηγή χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ περιφερειακό και υπουργείων, LIFE, INTERREG, ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ κλπ), έχει να παρουσιάσει σημαντικό έργο, αξιοποιώντας κάθε μέρα που περνά παρ’ ότι έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ

Από τον Σεπτέμβριο του 2014 που ξεκίνησε η θητεία της σημερινής δημοτικής αρχής μέχρι σήμερα:

Α) Υλοποιήθηκαν, υλοποιούνται ή έχουν δημοπρατηθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 39.000.000 ευρώ.

Β) Έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και δημοπρατούνται στο επόμενο χρονικό διάστημα, έργα συνολικού προϋπολογισμού 9.600.000 ευρώ.

Γ) Έχουν κατατεθεί σε διάφορα προγράμματα προτάσεις – μελέτες και αναμένεται η έγκρισή τους, συνολικού προϋπολογισμού 15.800.000 ευρώ.

ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΑ 64.000.000 ευρώ!

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Για τον αθλητισμό και την νεολαία, 6.910.000 ευρώ:

Ολοκλήρωση Ειδικού σχολείου 1.620.000 ευρώ

Αθλητικοί χώροι στα προαύλια σχολείων 1.200.000 ευρώ

Αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων σε Λυγιά και Αποδοτία 1.200.000 ευρώ (εγκρίθηκαν από την Γ.Γ.Α. με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ)

Χλοοτάπητας στα γήπεδα Λυγιά και Γαβρολίμνης 690.000 ευρώ

Κλειστό προπονητήριο και αθλητική εγκατάσταση στίβου στο Αντίρριο (κατάθεση πρότασης στο leader) 650.000 ευρώ.

35 νέες παιδικές χαρές 500.000 ευρώ

Γήπεδα σε Γαλατά, Πλάτανο, Περιθώρι, Δάφνη, Ξηροπήγαδο 440.000 ευρώ (εγκρίθηκε η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας)

Πίστα ΒΜΧ στο αλσύλλιο του Γριμπόβου (κατάθεση πρότασης στο leader) 430.000 ευρώ.

Αγορά οικοπέδου για το 3ο Δημοτικό 180.000 ευρώ

Για το περιβάλλον 27.980.000 ευρώ:

Μετατροπή του ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) 15.000.000 ευρώ

Αναβάθμιση Βιολογικού Καθαρισμού Ναυπάκτου 3.300.000 ευρώ.

Μείωση διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης με τηλεμετρικά συστήματα 2.200.000 ευρώ.

Ολοκλήρωση αποχέτευσης Αντιρρίου και σύνδεση με τον Βιολογικό της Ναυπάκτου (πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ) 1.700.000 ευρώ.

Βιολογικός καθαρισμός Άνω Χώρας (αναμένεται η δημοπράτηση) 1.200.000 ευρώ.

Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Παλαιοπαναγιάς (πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ) 1.200.000 ευρώ.

Πράσινο σημείο ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης (κατάθεση πρότασης στο ΕΣΠΑ) 1.100.000 ευρώ.

Βελτιώσεις εγκαταστάσεων του ΧΥΤΑ 1.000.000 ευρώ

Χρηματοδότηση του ρεύματος συλλογής οργανικών προς κομποστοποίηση (κατάθεση πρότασης στο πρόγραμμα LIFE) 780.000 ευρώ.

Αποκατάσταση και προστασία γεωτρήσεων στον Εύηνο 500.000 ευρώ.

Με την υλοποίηση όλων των παραπάνω έργων ο δήμος Ναυπακτίας, είναι πρωτοπόρος στην διαχείριση των απορριμμάτων και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Αναπλάσεις-τουρισμός- πολιτισμός 13.310.000 ευρώ

Ανάπλαση ιστορικού κέντρου της Ναυπάκτου 2.580.000 ευρώ

Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του ΞΕΝΙΑ Ναυπάκτου 2.550.000 ευρώ

Δημιουργία τουριστικού καταφυγίου στο Γρίμποβο (χρηματοδότηση από το πρόγραμμα INTERREG) 2.000.000 ευρώ.

Δημιουργία ανοικτού Κέντρου Εμπορίου στην Ναύπακτο (κατάθεση πρότασης στο ΕΣΠΑ από κοινού με τον Εμπορικό σύλλογο) 1.800.000 ευρώ.

Αναπλάσεις στην κεντρική πλατεία Πλατάνου, στο Αντίρριο, στο Ανθόφυτο, στην Κεντρική, στην Άνω Χώρα, στην Κάτω Χώρα και την Αμπελακιώτισσα (κατάθεση προτάσεων στο leader) 1.200.000 ευρώ

Ποδηλατικά και πεζοπορικά μονοπάτια σε Βαράσοβα, Αντίρριο, Ναύπακτο και Πλάτανο (κατάθεση προτάσεων στο leader) 850.000 ευρώ.

Ανάπλαση στην πλατεία της Αγ. Παρασκευής, στην Ναύπακτο (κατάθεση πρότασης στο leader) 600.000 ευρώ.

Κέντρο ψηφιακής αναπαράστασης της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου (κατάθεση πρότασης στο leader) 600.000 ευρώ.

Δημιουργία πολιτιστικού μονοπατιού της καστρόπολης της Ναυπάκτου 530.000 ευρώ.

Συντήρηση και προβολή του αναρριχητικού πεδίου στην Βαράσοβα (κατάθεση πρότασης στο leader) 350.000 ευρώ.

Δημιουργία πεζογέφυρας στο Γρίμποβο (χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Δ.Ε.) 170.000 ευρώ

Εγκατάσταση πλωτής εξέδρας για πρόσδεση σκαφών στο Λιμάνι 80.000 ευρώ.

Εκτός από τα παραπάνω εκτελέστηκαν και σημαντικά έργα, μικρότερης κλίμακας, που όμως έλυναν σημαντικά και χρόνια προβλήματα. Όπως η πλατεία του Λυγιά, η ασφαλτόστρωση στον χώρο της εμποροπανήγυρης και η αναμόρφωση του αλσυλλίου, τα πεζοδρόμια μετά τον Σκα, η αποκατάσταση του παραλιακού της Παλαιοπαναγιάς, η διαμόρφωση 10 χώρων δωρεάν στάθμευσης, η μάντρα στο 3ο Δημοτικό, η διαμόρφωση του χώρου απέναντι από το Δασαρχείο. Καθαρίστηκαν μια σειρά από παραλίες και εγκαταστάθηκε εξοπλισμός για τις ανάγκες των λουόμενων κ.α.

Σε όλες τις δημοτικές ενότητες κατασκευάστηκαν μια σειρά έργων και παρεμβάσεων, είτε με έργα του Τεχνικού προγράμματος, είτε με τους εργαζόμενους του δήμου στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. Οδοποιία, ασφαλτοστρώσεις, τσιμεντοστρώσεις και διαμορφώσεις κοινοχρήστων χώρων, δίκτυα και δεξαμενές ύδρευσης και δίκτυα αποχέτευσης. Από το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου έχουν εκτελεστεί ή εκτελούνται μέχρι αυτή την στιγμή έργα:

Στις τρεις ορεινές ενότητες με προϋπολογισμό 1.800.000 ευρώ.

Στο Αντίρριο με προϋπολογισμό 700.000 ευρώ.

Στην Χάλκεια με προϋπολογισμό 840.000 ευρώ.

Στις κοινότητες του πρώην δήμου Ναυπάκτου (εκτός της Ναυπάκτου) με προϋπολογισμό 1.420.000 ευρώ.

Παράλληλα με όλα τα παραπάνω η σημερινή δημοτική αρχή δεν δίστασε να αναμετρηθεί με όλα σχεδόν τα χρονίζοντα ζητήματα που ταλαιπωρούσαν και έθεταν σε κίνδυνο την περαιτέρω ανάπτυξη της Ναυπακτίας.

Το πρόβλημα του οικισμού της Παλαιοπαναγιάς αντιμετωπίστηκε και για πρώτη φορά το αρμόδιο Υπουργείο αναγνωρίζει ρητά τον οικισμό και προτρέπει στην ήπια πολεοδόμηση της περιοχής, ώστε να αντιμετωπιστούν και τα προβλήματα της άναρχης δόμησης στην περιοχή.

Οι όροι δόμησης, οι χρήσεις γης και η αρτιότητα των οικοπέδων στον παραδοσιακό οικισμό – το περιβόητο οικιστικό πρόβλημα – αντιμετωπίστηκε με νέο Π.Δ. που οδεύει για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Παλιές πολεοδομικές αμαρτίες που κρατούσαν όμηρους δεκάδες ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και τους απειλούσαν με υπέρογκα και άδικα πρόστιμα, λύθηκαν με νομοθετική παρέμβαση.

Επανεκκίνησε και προχωρά, μετά από χρόνια αδράνειας το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του πρώην δήμου Ναυπάκτου.

Ο δήμος κέρδισε το πρώτο δικαστήριο για τον δημοτικό χώρο στην Βαριά (πρώην Νεροτσουλήθρες) και θα προχωρήσει η αξιοποίησή του μετά την τελεσίδικη απόφαση, που αναμένεται στους αμέσως επόμενους μήνες.

Στην θητεία αυτής της δημοτικής αρχής, αποσοβήσαμε τον κίνδυνο, να χαθούν από την πόλη και την περιοχή μας, επιπλέον γραφεία και υπηρεσίες εξυπηρέτησης των αναγκών των πολιτών.

Η επίλυση του ζητήματος των γεωτρήσεων της Βαρναράχης, με την απ’ ευθείας εξαγορά από την ΔΕΥΑΝ των ιδιοκτησιών, επί των οποίων είχαν αυθαίρετα εγκατασταθεί, απέτρεψε την επαπειλούμενη επί σειρά ετών διακοπή της υδροδότησης της Ναυπάκτου.

Στην δύσκολη εποχή που ζούμε, η υποστήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων έπρεπε να είναι προτεραιότητα όλων μας. Γι αυτό και ο δήμος Ναυπακτίας αξιοποίησε κάθε δυνατότητα από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους για να στηρίξει κάθε κοινωνική ομάδα με έμφαση στις πλέον αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Λειτούργησε πάρα πολλές νέες δομές και βελτίωσε τις προϋπάρχουσες.

Πέντε νέα ΚΔΑΠ, το ΚΔΑΠ μΕΑ, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το Κοινωνικό Παντοπωλείο – Μαγειρείο, το νέο Κέντρο Κοινότητας με παράρτημα Ρομά, δύο Κ.Α.Π.Η. αφού προστέθηκε και αυτό του Γαλατά.

Σήμερα σε αυτές τις δομές εργάζονται 90 εργαζόμενοι και από αυτές ωφελούνται 3.000 συμπολίτες μας.

130 γεύματα μοιράζονται κάθε μέρα σε συμπολίτες μας. 450 παιδιά απασχολούνται δημιουργικά κάθε απόγευμα στα Κ.Δ.Α.Π., που θα μπορούσαν να λειτουργούν εδώ και χρόνια, αλλά δυστυχώς κάποιοι το αμέλησαν.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι 70 θέσεις εργασίας είναι καινούριες και δημιουργήθηκαν με πρωτοβουλία του δήμου Ναυπακτίας σε αυτή την δημοτική περίοδο.

Ο προϋπολογισμός που υποστηρίζει όλες αυτές τις δομές είναι περίπου 1.800.000 ευρώ κάθε χρόνο.

Στόχος μας είναι στην επόμενη θητεία να ολοκληρώσουμε το έργο μας, να πάμε την Ναυπακτία ακόμη πιο ψηλά. Εκεί που μας αξίζει.

Τάκης Λουκόπουλος,
Δήμαρχος Ναυπακτίας

«Το οραματιστήκαμε, το υποσχεθήκαμε, το πραγματοποιούμε». Έτσι ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Τάκης Λουκόπουλος, αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο για την εκτέλεση του έργου «Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του ΞΕΝΙΑ Ναυπάκτου». Η σύμβαση υπογράφηκε στο γραφείο του Δημάρχου από τον Δήμαρχο και τον εκπρόσωπο της « ΣΤΑΤ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», κ. Τριανταφυλλίδη Ευστάθιο. Το έργο έχει αρχικό προϋπολογισμό 2.580.000 ευρώ αλλά μετά την έκπτωση υπεγράφη σύμβαση ύψους 976.567 ευρώ. Το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου, σύμφωνα με την σύμβαση είναι 18 μήνες, οπότε η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται τον Αύγουστο του 2020. Η χρηματοδότηση είναι εξ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Το έργο αφορά στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της πρώην ξενοδοχειακής μονάδας του «ΞΕΝΙΑ» του Δήμου Ναυπάκτου και στην ανάδειξή του για πολιτιστικές χρήσεις ώστε να γίνει ένας χώρος εναρμονισμένος με το φυσικό περιβάλλον, λειτουργικός, προσβάσιμος και ανοιχτός για τους πολίτες. Το έργο θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στο τουριστικό προϊόν της περιοχής, και προβλέπει τη δημιουργία: - εικονικού μουσείου ψηφιακής αναπαράστασης της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, - εκθεσιακού χώρου - πινακοθήκης, αίθουσας εκδηλώσεων – συνεδρίων, εστιατορίου-bar και μικρού κέντρου φιλοξενίας επισκεπτών.

Το συνολικό τεχνικό έργο διαχωρίζεται σε τέσσερα σημεία επέμβασης:

  • Αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις. Όλες οι εργασίες, αφορούν στο σύνολό τους το εσωτερικό των κτιρίων και δεν επιφέρουν αλλοιώσεις των όψεων. Οι παρεμβάσεις στις όψεις θα αφορούν μόνο στην αποκατάσταση φθορών, με απόλυτο σεβασμό στο αρχικό σχεδιασμό τους.
  • Στατική ενίσχυση.
  • Ενεργειακή αναβάθμιση
  • Αξιοποίηση περιβάλλοντος χώρου. Οι επεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο γίνονται με απόλυτο σεβασμό στο αρχικό σχεδιασμό τους.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Τάκη Λουκόπουλο «με την υλοποίηση του έργου το ΞΕΝΙΑ θα ξαναγίνει το στολίδι της πόλης μας. Παραλάβαμε ένα ΞΕΝΙΑ , υγειονομική βόμβα, κατοικία αδέσποτων και κέντρο παραβατικότητας, αλλά καταφέραμε να είμαστε αποτελεσματικοί και να δώσουμε λύση. Με χρήματα του Δήμου ήδη έχουμε καθαρίσει και προστατεύσει το κτίριο από φθορές και αναδείξαμε τον περιβάλλοντα χώρο. Η λεηλασία που υπέστη το ΞΕΝΙΑ πριν το 2014, είναι πια ανεπιστρεπτί παρελθόν.» Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος τόνισε: «Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλλαν στο να φθάσουμε στην σημερινή εξέλιξη. Όσους βοήθησαν στην εκπόνηση των μελετών, στην υποβολή και την έγκριση της πρότασης αλλά και στο να ξεπεραστούν τα εμπόδια που παρουσιάστηκαν». Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «οι αντίστοιχες μελέτες για το ΞΕΝΙΑ της Άρτας έχουν κόστος 1.000.000 ευρώ ενώ οι αντίστοιχες μελέτες στον Δήμο Ναυπακτίας είχαν πολύ μικρό κόστος».

Στην συνέχεια ο ανάδοχος του έργου κ. Τριανταφυλλίδης δήλωσε: « Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ένα έργο εξαιρετικής σημασίας για την περιοχή σας. Από την πλευρά μας σας διαβεβαιώνουμε ότι, αξιοποιώντας την μεγάλη μας εμπειρία σε ανάλογα έργα, εγγυούμαστε την επιτυχή και σύντομη, εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωση του έργου».

Μετά την υπογραφή της σύμβασης ο Δήμαρχος και οι εκπρόσωποι της εταιρίας επισκέφθηκαν το χώρο του ΞΕΝΙΑ.

Επειδή οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, θα χρειαστεί να περιοριστεί ο χώρος στάθμευσης στην βόρεια πλευρά του ΞΕΝΙΑ. Προς το παρόν δεν θα μετακινηθεί ο χώρος συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό θα γίνει σε επόμενη φάση, όταν ξεκινήσουν οι στατικές επεμβάσεις που προβλέπονται στο συγκεκριμένο κτίριο.

Σελίδα 1 από 6

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία