Αγγελίες    Επικοινωνία

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ανακατατάξεις προέκυψαν στις Γαλάζιες Σημαίες 2019, καθώς η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης αφαίρεσε τη διάκριση από 17 ελληνικές παραλίες.

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι οι συγκεκριμένες παραλίες που είχαν διακριθεί με Γαλάζια Σημαία αποσύρθηκαν από τον εθνικό και διεθνή κατάλογο του 2019 και έχασαν το βραβείο τους επειδή δεν πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια του Προγράμματος, όπως διαπιστώθηκε από τις μέχρι τώρα αξιολογήσεις.

Η αρμόδια επιτροπή επισημαίνει ότι στις εν λόγω παραλίες η ποιότητα των νερών κολύμβησης παραμένει εξαιρετική. Παρά ταύτα, το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών είχε πρόσφατα υποστηρίξει 8 από τις 47 παραλίες της Αττικής που κρίθηκαν ακατάλληλες για κολύμβηση είχαν διακριθεί με Γαλάζια Σημαία.

Ποιες παραλίες «κόπηκαν» από το πρόγραμμα Γαλάζια Σημαία

Ο λόγος που «κόπηκαν» οι 17 παραλίες είναι ότι οι αξιολογητές του προγράμματος της Γαλάζιας Σημαίας διαπίστωσαν σοβαρές ελλείψεις στην επιβεβλημένη τήρηση των κριτηρίων που αφορούσαν συγκεκριμένα σε: παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους και επισκέπτες, καθαριότητα, ορθή πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και δράσεις προστασίας περιβάλλοντος ακτής και παράκτιου χώρου.

Οι 17 παραλίες οι οποίες αποσύρονται είναι οι εξής:

Ακτή Μπατσί, Δήμος Άνδρου, Π.Ε. Άνδρου
Ακτή Κακιά Λαγκάδα, Δήμος Κυθήρων, Αττική
Ακτή Αλυκή, Δήμος Αιγιαλείας, Π.Ε. Αχαΐας
Ακτή Διγελιωτικά, Δήμος Αιγιαλείας, Π.Ε. Αχαΐας
Ακτή Νιφορέικα, Δήμος Δυτικής Αχαΐας, Π.Ε. Αχαΐας
Ακτή Τηγάνια, Δήμος Δυτικής Αχαΐας, Π.Ε. Αχαΐας

Ακτή Περιγιάλλι, Δήμος Καβάλας, Π.Ε. Καβάλας
Ακτή Αμμόγλωσσα-Κεραμωτή 1, Δήμος Νέστου, Π.Ε. Καβάλας
Ακτή Μπούκα-Παλιοσταφίδα, Δήμος Κεφαλλονιάς, Π.Ε, Κεφαλλονιάς
Ακτή Γύθειο 2/Σελινίτσα, Δήμος Ανατολικής Μάνης, Π.Ε. Λακωνίας
Ακτή Μαυροβούνι 2, Δήμος Ανατολικής Μάνης, Π.Ε. Λακωνίας
Ακτή Νέοι Πόροι, Δήμος Δίου-Ολύμπου, Π.Ε. Πιερίας
Ακτή Παντελεήμονας 1, Δήμος Δίου-Ολύμπου, Π.Ε. Πιερίας
Ακτή Μονολίθι, Δήμος Πρέβεζας, Π.Ε, Πρέβεζας
Ακτή Πλατάνια, Δήμος Πρέβεζας, Π.Ε, Πρέβεζας
Ακτή Τσούκες, Δήμος Πρέβεζας, Π.Ε, Πρέβεζας
Ακτή Λη/My Pefkos, Δήμος Ρόδου, Π.Ε. Ρόδου

Πηγή: tempo24.news

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, στην Αιτωλοακαρνανία σε μόλις τρεις ακτές θα κυματίζει η «Γαλάζια Σημαία».

Πρόκειται για τις παραλίες Ψανή, Κρυονέρι και Κάτω Βασιλική του δήμου Ναυπακτίας.

Συνολικά 515 ελληνικές ακτές, 15 μαρίνες και τέσσερα σκάφη αειφόρου τουρισμού κέρδισαν φέτος το διεθνές βραβείο ποιότητας «Γαλάζια Σημαία», όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), εθνικό χειριστή του διεθνούς αυτού προγράμματος.

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία» είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «καλή», δεν είναι αποδεκτή από το πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Πηγή: aerasnews.gr

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η κατάργηση του Λιμενικού Ταμείου Αιτωλοακαρνανίας και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του που αφορούν στις περιοχές του δήμου Ναυπακτίας, στο υφιστάμενο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπάκτου.

 Η δημοσίευση έγινε χθες 17 Μαΐου 2018 και έτσι πλέον τελείωσε μια μεγάλη περιπέτεια για τις παραλίες της Κάτω Βασιλικής και του Κρυονερίου, στις οποίες δεν μπορούσε μέχρι τώρα να «βάλει χέρι» το Δ.Λ.Τ. Πλέον ανοίγει ο δρόμος για να κάνει πράξη τις υποσχέσεις του ο πρόεδρος, Αντώνης Φράγκος, που δέχθηκε τα πυρά των κατοίκων όλο αυτό το διάστημα.

Βάσω Βήττα

 

Δελτίο Τύπου Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου

 

 Σύμφωνα με το υπ΄ αρίθ. 87/17-05-2018 (ΦΕΚ τευχος Ά) δημοσιεύτηκε το Προεδρικό Διάταγμα κατάργησης του Λιμενικού Ταμείου Αιτωλοακαρνανίας και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στο υφιστάμενο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπάκτου.

Πλέον στην αρμοδιότητα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου περιήλθαν το Κρυονέρι και η Κάτω Βασιλική.

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπάκτου εντός των επόμενων ημερών θα συγκαλέσει έκτακτα Διοικητικά συμβούλια τόσο στο Κρυονέρι όσο και στην Κάτω Βασιλική προκειμένου να ενημερωθεί από Φορείς –κατοίκους-επαγγελματίεςς για τα προβλήματα που υπάρχουν .

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπάκτου πλέον θα είναι παρόν να παρέμβει άμεσα για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι περιοχές αυτές.

Απολαύστε μια μαγευτική πτήση πάνω από τον άγνωστο παράδεισο της Αιτωλοακαρνανίας, το Βαθυαβάλι.

Το Βαθυαβάλι είναι ένας όρμος μαγευτικός, ο οποίος βρίσκεται στην Αιτωλοακαρνανία, 10 λεπτά από την Πογωνιά της Παλαίρου. Τα νερά έχουν γαλαζοπράσινο χρώμα και θυμίζουν εξωτική παραλία.

Αποτελεί ασφαλές αγκυροβόλιο γι αυτό είναι παράδεισος για πολλούς ιστιοπλόους που βρίσκουν καταφύγιο με τα πολυτελή σκάφη τους από την κακοκαιρία. Ο δρόμος ήταν χωματόδρομος αλλά τα τελευταία χρόνια έγινε άσφαλτος σχεδόν μέχρι την παραλία

Τα γαλαζοπράσινα νερά και το ψιλό βότσαλο που έχει το Βαθυαβάλι ανταγωνίζονται αρκετές από τις παραλίες της κοντινής Λευκάδας.

Μετά το θόρυβο και την σύγχυση που δημιουργήθηκε εξαιτίας δημοσιευμάτων του τύπου, για μολυσμένες παραλίες της Ναυπάκτου, οφείλουμε να ενημερώσουμε τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής, με βάση τις επίσημες αναλύσεις του Πανεπιστημίου Πατρών και τις δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν στις 5/7/2017, οι δύο κεντρικές παραλίες της Ναυπάκτου, Γρίμποβο και Ψανή, θεωρούνται κατάλληλες προς κολύμβηση.

Με προέλευση δειγμάτων από τα συνολικά 6 σημεία των μετρήσεων (Πλαζ, Γυμνάσιο, Φλοίσβο,’’ Ξενία’’, Ξενοδοχείο Lepanto, Ναυτικό Όμιλο) οι μικροβιολογικές αναλύσεις αποδεικνύουν πως τα νερά της Ναυπάκτου όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος είναι καθαρά και κατάλληλα για κολύμβηση. Κάτοικοι και επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα και το προνόμιο να απολαμβάνουν άφοβα τη θάλασσα και τις παραλίες της Ναυπάκτου.

 

Για το Δ.Σ
Ο Πρόεδρος

Θέμης Δαβανέλλος

Ο Γραμματέας
Κων/νος Αναδιώτης

Η ιστορία των μαγιό

Τα μαγιό όπως τα ξέρουμε είναι σχετικά νέες εφευρέσεις. Η αυστηρή βικτοριανή αίσθηση ευπρέπειας που κρατούσαν τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες αν πήγαιναν για κολύμπι δημόσια αλλά οι τεράστιές ογκώδεις φούστες και τα στενά μάλλινα υφάσματα της εποχής ήταν δύσκολο να μετακινηθούν αν βρέχονταν. Έτσι εισήχθησαν τα υφαντά μαγιό.

Το ύφασμα παράγει ένα πολύ πιο ευέλικτο ύφασμα από ότι το μαλλί. Αυτό γίνεται γιατί είναι μια σειρά από πλεγμένες θηλιές μαλλιού αντί για το επίπεδο ρούχο που δημιουργείται από πλεγμένο νήμα στις σωστές γωνίες. Το πλεκτό ύφασμα μπορεί να συνδεθεί με τον χρήστη σε όλα τα κατάλληλα σημεία και να έρθει στο κανονικό του σχήμα μόλις στεγνώσει. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι ήταν η τέλεια λύση.

Ποια υλικά υπήρχαν το 1800 που μπορούσαν να μετατραπούν σε μαγιό;

 

Το μαλλί

Το μαλλί ήταν εικονικά η μόνη ίνα που ήταν διαθέσιμη. Ενώ το βαμβάκι ήταν ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο επιχειρηματικό πλάνο τη στιγμή που δημιουργεί ένα πυκνότερο σε ίνες μαλλί και δεν έχει καμία από τις φυσικές ικανότητες του μαλλιού στην απώθηση του νερού. Ένα μαγιό που είναι κατασκευασμένο από βαμβάκι, έστω και αν είναι πλεγμένο σε πολύ στενή πλέξη, θα ήταν πιθανόν να κρεμάει στο χρήστη από την στιγμή που θα πάρει υγρό . Επίσης, το βαμβάκι απαιτεί έντονη εργασία για την παραγωγή και την βελτίωση και καλλιεργείται κυρίως σε ζεστά κλίματα, ενώ τα πρόβατα θα μπορούσαν να βόσκουν με σχετική ευκολία σε πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο και να κουρεύονται κάθε χρόνο, δίνοντας μια "καλλιέργεια" από μαλλί που θα μπορούσε να υποβληθεί σε επεξεργασία είτε με το χέρι είτε σε κλωστήριο, μια βιομηχανία που είχε βοηθήσει άμεσα τη Βιομηχανική Επανάσταση. Αργότερα, το πλέξιμο σε μύλους εξελίχθηκε σε πλέξιμο σε κλωστήρια (νήματα) όπου χρησιμοποιούνται μεγάλα μηχανήματα για τη δημιουργία πλεκτών υφασμάτων και ενδυμάτων.

Στην πραγματικότητα, η Speedo ξεκίνησε σαν μύλος ύφανσης. Η εταιρίες Μac Rae και Company Hosiery ιδρύθηκαν το 1910 και κατασκεύαζαν μάλλινες κάλτσες και καλτσοδέτες. Δημιουργήθηκε τόση ζήτηση για κάλτσες από τον αυστραλιανό στρατό που η Mac Rae έκανε τόση δουλειά που ήταν έτοιμη να αναπτυχθεί και να κυκλοφορήσει τη πρώτη γραμμή μαγιό το 1927. Η εταιρία δημιούργησε ένα νέο είδος μαγιό που λεγόταν «racer back” και ζήτησε από το προσωπικό να συμμετέχει σε ένα διαγωνισμό ονοματοδοσίας. Με το μότο «speedoninyourspeedos” o νικητής Captain Parsonson κέρδισε 5 δολάρια, αλλά οι μύλοι ύφανσης Mac Rae κέρδισαν ένα ολοκαίνουργιο όνομα και γρήγορα μετονομάστηκε σε μύλοι ύφανσης speedo.

Hspeedo γρήγορα εδραιώθηκε σαν πρωτοπόρος στην τεχνολογία των μαγιό. Το μαγιό με το οποίο η ClareDennis κέρδισε των αγώνα των διακοσίων μέτρων γυναικών το 1932 στους ολυμπιακούς αγώνες του Los Angeles ήταν στην πραγματικότητα φτιαγμένο από μετάξι και όχι μαλλί. Η ελαφρότερη αυτή ίνα είναι πολύ πιο ακριβή από το μαλλί αλλά επέτρεπε στους αγωνιζόμενους κολυμβητές που μπορούσαν να τα αποκτήσουν, να γλιστρούν μέσα από το νερό με λιγότερη αντίσταση από ότι με τα μάλλινα μαγιό. Αλλά τι γίνεται όταν δεν είναι κανείς κολυμβητής αγώνων; Τι γίνεται όταν εσείς και η οικογένειά σας απλά θέλετε να πάτε διακοπές και να απολαύσετε τον χρόνο σας στην παραλία.

Αν μπορούσατε να διαθέσετε χρήματα για τις διακοπές σας πιθανόν να μπορούσατε να αγοράσετε και ένα μαγιό, ακόμα και όχι τόσο υψηλής ποιότητας όσο ένα Speedo. Παρόλα αυτά, είναι πολύ πιθανό η οικογένειά σας να είχε πλέξει χειροποίητα μαγιό. Το 1930 η χειροποίητη ύφανση γινόταν το πιο δημοφιλές χόμπι και ήταν ένας τρόπος να φτιαχτούν οικονομικά αλλά και μοντέρνα ρούχα στο σπίτι. Οι νεαρές γυναίκες ειδικότερα, αν είχαν ταλέντο στο πλέξιμο, μπορούσαν να αντιγράψουν στιλ που βλέπαν σε περιοδικά και να ταράξουν τα κύματα με χρώματα και σχέδια που έφτιαχναν μόνες τους.

Οι γονείς που έπλεκαν μπορούσαν να παρέχουν στα παιδιά τους μαγιό αλλά να φτιάξουν και τα δικά τους ακόμα. Οι επιτυχημένοι πλέκτες έπρεπε να λάβουν υπόψιν διάφορους παράγοντες όταν ύφαιναν ένα μαγιό. Υπάρχουν σελίδες που είναι αφιερωμένες στην περιγραφή αυτών τον παραγόντων.

Μία πλεκτή στολή πρέπει να εφαρμόζει στο σώμα του χρήστη διαφορετικά το επιπλέον ύφασμα θα σακουλιάσει στο νερό-αρνητική ευκολία σημαίνει ότι η στολή πρέπει να τεντωθεί για να εφαρμόσει στο σώμα του χρήστη. Πρέπει να μπορεί να ανακτήσει το σχήμα του μόλις βγει από το νερό. Ένα πλεκτό μαγιό έπρεπε να προσφέρει αρκετή κάλυψη ώστε να μην υπήρχε πιθανότητα κάποιος να εκδιωχθεί από την παραλία ή να συλληφθεί για προσβολή της δημοσίας αιδούς.

Αυτοί οι κανόνες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δημιουργίας των μαγιό σήμερα. Η έλευση του νάυλον, λύκρα (spandex) και άλλων τεχνητών υλικών επιτρέπει τόσο στα αγωνιστικά όσο και στα casual μαγιό να προσκολλώνται στο σώμα και να γλιστρούν μέσα στο νερό πιο εύκολα από ποτέ. Για τους ατρόμητους τεχνίτες του πλεξίματος, όμως, αυτά τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά πρέπει να σχεδιαστούν προσεκτικά, εάν θέλετε εκλεκτής ποιότητας-εμπνευσμένα μαγιό που να ταιριάζουν σωστά και να φαίνονται όμορφα.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι αρκετοί τεχνίτες θέλουν ακόμα να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους στην ύφανση μαγιό. Πολλοί σχεδιαστές σήμερα είναι το ίδιο περιπετειώδης όσο και 80 χρόνια πριν. Αλλά πόσο καλά κρατιέται ένα χειροποίητο μαγιό μέσα στο νερό; είναι άνετο; Δεν κρεμάει ή κρατά τεράστια ποσά νερού όταν βγαίνετε από το νερό;

Oι τεχνίτες της ύφανσης δείχνουν σεβασμό στην ιστορία της ύφανσης, ακόμα και για την μηχανοκίνητη ύφανση που γινόταν σε μύλους όπως τις εγκαταστάσεις της speedo. Αυτοί οι μύλοι και τα μηχανήματα τους ήταν τεχνολογικά κατορθώματα που επέτρεψε στα προϊόντα ύφανσης να γίνουν προσιτά από οικονομικής άποψης, δημιουργώντας πλεκτά που θα μπορούσαν να είναι και αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς στην ντουλάπα του μέσου ανθρώπου αλλά και έκφραση της μόδας του 20ού αιώνα.

 

Περισσότερες πληροφορίες: Γυναικεία Μαγιό

Σελίδα 1 από 3

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία