Αγγελίες    Επικοινωνία

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και επικεφαλής του συνδυασμού «Δυτική Ελλάδα - Δικαίωμα στην Πρόοδο» Απόστολος Κατσιφάρας, μαζί με στελέχη της παράταξης το πρωί της Τρίτης θα επισκεφθούν δημόσιες δομές υγείας.

Συγκεκριμένα, στις 10.00 το πρωί θα επισκεφθούν το Γενικό Νοσοκομείο της Πάτρας «Άγιος Ανδρέας» και στη συνέχεια το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πατρών «Καραμανδάνειο».

Σε ανακοίνωσή της η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαϊας επισημαίνει τους κινδύνους που εγκυμονούν με την απόφαση της διοίκησης του ΠΠΝΠ να νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένοι ασθενείς!

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται οτι:

Το Δ.Σ του ΠΓΝΠ κατά πλειοψηφία προχώρησε σε μια επικίνδυνη για την υγεία των διασωληνωμένων ασθενών απόφαση ( αριθ. 07/06-02-2019 / Διάφορα θέματα) ύστερα από τις σχετικές  εισηγήσεις του διευθυντή ΜΕΘ-Αναισθησιολογίας, της επιστ.υπεύθυνης ΜΕΘ και του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή οι διασωληνωμένοι ασθενείς– λόγω έλλειψης κρεβατιών στη ΜΕΘ- θα νοσηλεύονται εφεξής σε «ειδικά διαμορφωμένους» θαλάμους στις κλινικές με παρακολούθηση από το αντίστοιχο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Αποτελεί ουσιαστικά την εξειδίκευση της απόφασης του ΚΕΣΥ( αρ.18 της 251ης ) σχετικά με τη διαχείριση των διασωληνωμένων περιστατικών.

Είχε προηγηθεί η πρόταση του Διευθυντή ΜΕΘ-Αναισθησιολογίας που από 01/12/18 άλλαζε το καθεστώς διαχείρισης των διασωληνωμένων ασθενών, στην οποία είχαμε αντιταχθεί ως Δ.Σ της Ε.Ι.Ν.Α με έγγραφο που είχαμε αποστείλει στη Διοίκηση, στο Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας και το Επιστημον. Συμβούλιο του Νοσοκομείου (ΑΠ.Ε.Ι.Ν.Α 39.2018-11/12/2018). Ζητήσαμε τότε να αποσυρθεί αυτή η οδηγία γιατί είναι σαφές ότι οδηγεί σε επικίνδυνες καταστάσεις τόσο για τους ίδιους τους ασθενείς όσο και για το -μη εξειδικευμένο- προσωπικό, γιατρούς και νοσηλευτές που καλούνταν σε περιβάλλον εκτός ΜΕΘ να παρακολουθήσουν βαρύτατα περιστατικά.

Να θυμίσουμε ότι το περασμένο καλοκαίρι είχε προκληθεί αδιέξοδο που οδήγησε στην αναστολή των χειρουργείων λόγω κορεσμού της ανάνηψης και της αναζωογόνησης των ΤΕΠ  από διασωληνωμένους ασθενείς.  Τότε, η Διοίκηση και η ΥΠΕ έλαβαν την απόφαση για άνοιγμα 6 νέων κλινών ΜΕΘ με το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεσμεύτηκε μάλιστα για έκτακτη κρατική επιχορήγηση 300.000 ευρώ, όμως ακόμα δεν υπάρχει καμιά εικόνα και κανένα χρονοδιάγραμμα για την πορεία υλοποίησης των παραπάνω. Ακόμα περιμένουμε..

Το ΠΓΝΠ, λόγω της υπολειτουργίας των ΜΕΘ της περιφέρειας (Πύργος, Κόρινθος, νησιά κτλ) και λόγω συγκέντρωσης  λειτουργίας εξειδικευμένων κλινικών καταλήγει να επιφορτίζεται με μεγάλο όγκο περιστατικών, φαινόμενο που έχει επιταθεί τα τελευταία χρόνια. Αντί λοιπόν να αυξηθεί το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης και η ενίσχυση με προσωπικό για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες, γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Αποτέλεσμα, η εντατικοποίηση της εργασίας του υπάρχοντος προσωπικού εις βάρος της υγείας των ασθενών.

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ  το 10% των συνολικών νοσοκομειακών κλινών ενός νοσοκομείου, απαιτείται να είναι ειδικές μονάδεις( ΜΕΘ,ΜΕΜ,ΜΕΝ,Μονάδα εγκαυμάτων κτλ). Οι ανάγκες, λοιπόν, της χώρας μας σύμφωνα με το παραπάνω είναι τουλάχιστον 3500 δημόσιες κλίνες ΜΕΘ. Σήμερα υπάρχουν μόνο 750 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ και λειτουργούν τα 560, ενώ εξοπλισμό έχουν τα 650. Δηλαδή, το 25% των υπαρχουσών κλινών ΜΕΘ παραμένουν σταθερά κλειστά. Η Μνημονιακή πολιτική και η Μεταμνημονιακή ασφυξία των ματωμένων πρωτογενών πλεονασμάτων απαγορεύουν την ενίσχυση της Δημόσιας Περίθαλψης και ειδικά του πιο ευαίσθητου και αναγκαίου τομέα της. Το υπαρκτό πρόβλημα της έλλειψης κλινών ΜΕΘ, αναγκαίου εξειδικευμένου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού , αποτέλεσμα της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης  για την υγεία, συντηρείται και επιδεινώνεται. Οι ανάγκες των ασθενών μπαίνουν στο ζύγι του κόστους με τις γνωστές συνέπειες.

Και πριν αλλέκτωρ φωνήσαι, ανακαλύπτεται η εκ των ενόντων «λύση» της δημιουργίας μικρής ΜΕΘ στην Παθολογική που θα λειτουργεί με γιατρούς και προσωπικό της κλινικής. Και αρχίζει η προσπάθεια  από τη μεριά της Διοίκησης του ΠΓΝΠ για να γίνει αποδεκτή αυτή η απαράδεκτη ιατρικά και δεοντολογικά πρόθεση. Μετακυλίει  έτσι  την ευθύνη του κράτους, του Υπουργείου Υγείας και τη δική της που παραμένουν κλειστά τα κρεβάτια της ΜΕΘ, στις πλάτες του ήδη ανεπαρκούς προσωπικού.

Είναι σαφές ότι οι συγκεκριμένοι ασθενείς χρήζουν αυξημένης φροντίδας και εντατικής θεραπείας από εξειδικευμένους γιατρούς και νοσηλευτές σε κατάλληλες συνθήκες και όχι σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας (συνθήκες αντισηψίας,καταρτισμένο προσωπικό, εξειδικευμένος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός-συνεχής σύνθετη παρακολούθηση). Η παρακολούθησή τους από μη εξειδικευμένο προσωπικό  μόνο υποβάθμιση της παρεχόμενης ιατρικής φροντίδας μπορεί να επιφέρει. Τα στοιχεία και η εμπειρία είναι αμείλικτα. Η θνητότητα των ασθενών που χρήζουν νοσηλείας στη ΜΕΘ και νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ αγγίζει το 40% ,σε σύγκριση με το 20% όσων νοσηλεύονται στη ΜΕΘ.

Σαφώς και η προηγούμενη κατάσταση ήταν επίσης απαράδεκτη. Σε αρκετές περιπτώσεις οι ασθενείς νοσηλεύονται, υποχρεωτικά από τις συνθήκες, σε τμήματα όπως η Ανάνηψη του Χειρουργείου και η Αναζωογόνηση στο ΤΕΠ ή οι κοινοί θάλαμοι νοσηλείας των κλινικών ( με αποτέλεσμα το μπλοκάρισμα των χειρουργείων και την αντιμετώπιση και διακίνηση των επειγόντων περιστατικών) , ωστόσο λύση δεν αποτελεί η μετακύλιση των κενών και των ελλείψεων από το ένα τμήμα στο άλλο και εν τέλει στους ίδιους τους ασθενείς. Όπως λύση δεν αποτέλεσε και η μετακίνηση προσωπικού από άλλες κλινικές για την αποσυμφόρηση της Ανάνηψης και της Αναζωογόνησης τον περασμένο Μάιο, μεταθέτοντας το πρόβλημα.

Η μόνη ριζική και συνάμα εφικτή λύση είναι η ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ στο ΠΓΝΠ  για να υπάρξουν προσλήψεις  μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού,  προμήθεια κατάλληλου εξοπλισμού για την πλήρη λειτουργία 6 πρόσθετων κλινών ΜΕΘ, πλάι στις υπάρχουσες. Ένα χρόνο μετά, σε ποιο ακριβώς σημείο βρίσκεται η πορεία υλοποίησης της σχετικής υπουργικής δέσμευσης; Πού ακριβώς σκαλώνει και καθυστερεί; Πότε ακριβώς θα αρχίσουν να λειτουργούν τα 6 πρόσθετα κρεβάτια της ΜΕΘ;  Επίσης,  η επιτάχυνση της διαδικασίας στελέχωσης του ΤΕΠ –η οποία καθυστερεί αδικιολόγητα- με το προβλεπόμενο προσωπικό θα έδινε ανάσα στη συνολική λειτουργία του νοσοκομείου. Όλες οι υπόλοιπες προτάσεις δεν είναι λύσεις, απλά ανακυκλώνουν και κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί, με κόστος ανθρώπινες ζωές.

Αν οι μνημονιακές δεσμεύσεις (από τα μνημόνια που έφυγαν, εννοείται) δεν επιτρέπουν την πρόσληψη αυτών των εργαζομένων, να πάρουν την ευθύνη και να το πουν κι όχι να τη μεταθέτουν σε δομές και προσωπικό που δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθούν.

Στην παραπάνω κατεύθυνση καλούμε όλους τους συναδέλφους να παλέψουν, από κοινού με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του Νοσοκομείου και το Σωματείο τους.

Ως τότε, καλούμε τη Διοίκηση να πάρει πίσω την απόφασή της .

Η ηγεσία της 6η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας πρέπει επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Πηγή: tempo24news.gr

Ο προγραμματισμός υλοποίησης των έργων αναβάθμισης που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στα Νοσοκομεία Αιγίου και Καλαβρύτων εξετάστηκε σήμερα Τρίτη 9 Απριλίου 2019 κατά την επίσκεψη του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα στο Αίγιο. Πρόκειται για παρεμβάσεις που αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου, όπως επίσης την προμήθεια βιοϊατρικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού.

«Βελτιώνουμε συνολικά τη λειτουργία των νοσοκομείων μας. Η Περιφέρεια καθημερινά δίνει την δική της μάχη, ώστε ελλείψεις που διαπιστώνονται στις δομές της δημόσιας υγείας, να καλύπτονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο, ανέφερε σε δήλωση του ο κ. Κατσιφάρας.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εξοικονόμηση που θα επιτευχθεί με την ενεργειακή αναβάθμιση, καθώς εκτιμάται πως το ενεργειακό κόστος θα μειωθεί κατά 200.000 ευρώ το χρόνο, πόροι που θα εξοικονομηθούν για να καλύψουν άλλες ανάγκες.

«Στο πλαίσιο του σχεδιασμού μας να καταστήσουμε τη Δυτική Ελλάδα Ενεργειακή Περιφέρεια, καταφέραμε και εντάξαμε τα μεγάλα νοσοκομεία της περιοχής μας στο Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα, προκειμένου να υλοποιήσουν έργα ενεργειακής αναβάθμισης. Μέσω αυτών προχωράμε και σε παρεμβάσεις συντήρησης, εκσυγχρονίζουμε τα κτίρια προσθέτοντας χρόνο ζωής και αναβαθμισμένες υπηρεσίες» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

Σημειώνοντας, επίσης, ότι «οι υποδομές στη δημόσια υγεία, και ο εξοπλισμός των νοσοκομείων μας, αποτελούν στρατηγική επιλογή. Νοιαζόμαστε για το καλύτερο επίπεδο υπηρεσιών προς τον πολίτη».

Από την πλευρά του η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Γιούλη Μαμμή ευχαρίστησε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προσωπικά τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα και την Ειδική Υπηρεσία του Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» για τη συνεργασία, τονίζοντας ότι τα οφέλη που θα προκύψουν από την αναβάθμιση των δημοσίων δομών υγείας είναι σημαντικά τόσο για τα νοσοκομεία, όσο και για τους ίδιους τους πολίτες.

Η ίδια πρόσθεσε ότι ο σχεδιασμός του νοσοκομείου βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη και στο πλαίσιο αυτό προχωρούν οι διαδικασίες για τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης για την προμήθεια βιοϊατρικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού.

Τα έργα που υλοποιούνται

Το Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου είναι μεταξύ των νοσηλευτικών μονάδων που έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» και πρόκειται να αναβαθμιστεί ενεργειακά. Το έργο έχει προϋπολογισμό 1,7 εκατομμύρια ευρώ. Εκτός από τις απαραίτητες βελτιώσεις στη θερμομόνωση για τη μείωση των θερμικών απωλειών, περιλαμβάνουν και σημαντικές παρεμβάσεις στα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα (αλλαγή φωτισμού με LED, αλλαγές κινητήρων κλιματιστικών μονάδων με χρήση inverter κλπ), για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας τους, αλλά και της παραγωγής ανανεώσιμων μορφών ενέργειας (ΑΠΕ) με την τοποθέτηση κεντρικών ηλιοθερμικών συστημάτων για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης καθώς και φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Επίσης, χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» η Προμήθεια Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού, Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαϊας – Ν.Μ Αιγίου ύψους 123.000 ευρώ. Το έργο αφορά την προμήθεια μηχανήματος Φωτοπηξίας GREEN LASER, μηχάνημα YAG LASER, μηχάνημα μέτρησης οπτικών πεδίων και αναισθησιολογικό μηχάνημα.

Επίσης, με 177.820 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων χρηματοδοτείται η αναβάθμιση του ξενοδοχειακού εξοπλισμού του Νοσοκομείου Αιγίου με 10 ηλεκτροκίνητα νοσοκομειακά κρεβάτια, 60 πολύσπαστα ηλεκτρικά νοσοκομειακά κρεβάτια, 8 εξεταστικές κλίνες, 80 καρέκλες ασθενών για θαλάμους, 3 τροχήλατα χειρουργικών αλλαγών βαρέως τύπου, 3 τροχήλατα νοσηλείας και 8 τριθέσιους μεταλλικούς καναπέδες για το χώρο αναμονής της παθολογικής κλινικής, πάγκοι εργασίας, κομοδίνα και είδη ιματισμού.

Στην ίδια προμήθεια περιλαμβάνεται μηχανολογικός και ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός που αφορά ακτινολογικό υπέρηχο, φορητό διφασικό απινιδωτή, δύο καρδιογράφους τροχήλατους, δυο μόνιτορ τροχήλατα, καταψύκτη πλάσματος, αεροσυμπιεστή πεπιεσμένου ιατρικού αέρα και αυτόκαυστο κλίβανο αποστείρωσης.

Τέλος και στο Νοσοκομείο Καλαβρύτων ενισχύεται ο ξενοδοχειακός και ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός. Με χρηματοδότηση ύψους 79.430 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προβλέπεται προμήθεια 10 ηλεκτροκίνητων νοσοκομειακών κρεβατιών, 8 εξεταστικών κλινών, 40 καρεκλών ασθενών για θαλάμους, 3 τροχήλατων χειρουργικών αλλαγών βαρέως τύπου, 3 τροχήλατων νοσηλείας 10 τριθέσιων μεταλλικών καναπέδων για το χώρο αναμονής της παθολογικής κλινικής, πάγκων εργασίας και ειδών ιματισμού. Ως προς τον ιατροτεχνολογικό και μηχανολογικού εξοπλισμό προβλέπεται η προμήθεια εξεταστικών λυχνιών, δύο αναρροφήσεων χειρουργικών, 4 CPAP, αυτόκαυστου κλίβανου αποστείρωσης, πλυντηρίων και στεγνωτηρίων κ.α.

Στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας – Ν.Μ Αιγίου, εκ μέρους της Περιφέρειας συμμετείχαν ακόμα ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών Δημήτρης Καραβίδας, ο Προϊστάμενος Μονάδας Α: Προγραμματισμού και Αξιολόγησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» Ευάγγελος Γεωργίου και το στέλεχος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε. Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» Άρης Μαμασιούλας.

Το σχεδιασμό του Νοσοκομείου Αιγίου ανέλυσαν ο Διοικητικός Διευθυντής Δημήτρης Νικολόπουλος, η Προϊσταμένη Οικονομικού Παναγιώτα Κατσιβάλη, η Διευθύντρια Νοσηλευτικής Μαριλένα Κρανιδιώτη, ο Προϊστάμενος Τεχνικής Βιοϊατρικης Τεχνολογίας Ιωάννης Ναούμ και ο υπάλληλος Βιοϊατρικης Τεχνολογίας Παναγιώτης Κανελλής.

Ως πρωτοποριακό έργο και ως παρέμβαση συμβατή με τους στόχους που έχει θέσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στο πεδίο της εξοικονόμησης ενέργειας χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας την ενεργειακή αναβάθμιση Νοσοκομείων και δομών Δημόσιας Υγείας της Δυτικής Ελλάδας, με διασφαλισμένους πόρους προερχομένους απ’ το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας.

Ο κ. Κατσιφάρας σήμερα, Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019, επισκέφτηκε το Γενικό Νοσοκομείο Αγρίνιου και είχε συνάντηση με τον Διοικητή κ. Ανδρέα Τσώλη στο πλαίσιο της προετοιμασίας του έργου ενεργειακής αναβάθμισης του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αγρινίου το οποίο έχει ήδη ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» με προϋπολογισμό 408.000 ευρώ.  

Ο Περιφερειάρχης στη συνάντηση που είχε με τον κ. Τσώλη σημείωσε ότι για την Περιφέρεια τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Αγρινίου αλλά και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, στο Νοσοκομείο Αιγίου και στο Νοσοκομείο Πύργου έχουν εμβληματικό χαρακτήρα και αποδεικνύουν, πέραν όλων των άλλων, το σταθερό ενδιαφέρον της Περιφέρειας για την συνεχή βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας και συνθηκών νοσηλείας στις δημόσιες δομές Υγείας. Επίσης, στην διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου το οποίο, μαζί με την εξοικονομούμενη ενέργεια, θα συμβάλλει και στην σημαντική μείωση των χρημάτων που κάθε χρόνο διατίθενται για τις ενεργειακές ανάγκες του Κέντρου Ψυχικής Υγείας.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, όπως υπογράμμισε ο κ. Κατσιφάρας, ενέταξε στο Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα την ενεργειακή αναβάθμιση Νοσοκομείων, δομών δημόσιας Υγείας, σχολείων, δημοσίων κτιρίων κ.α. και αυτή η πολιτική επιλογή και προτεραιότητα αποτυπώνεται σε πολύ λίγα Επιχειρησιακά Προγράμματα στην υπόλοιπη χώρα.  

Ο κ. Τσώλης επεσήμανε ότι άμεσα ξεκινούν όλες οι διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου ενώ στο σκέλος της προετοιμασίας θα συνδράμει και ο Δήμος Αγρινίου.

Να σημειωθεί ότι οι παρεμβάσεις εκτός από τις απαραίτητες βελτιώσεις στη θερμομόνωση για τη μείωση των θερμικών απωλειών (διπλοί υαλοπίνακες, θερμο-προσόψεις, δώματα κ.λπ.), περιλαμβάνουν και σημαντικές αναβαθμίσεις στα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα (αλλαγή φωτισμού με LED, αλλαγές κινητήρων κλιματιστικών μονάδων με χρήση inverter κ.λπ.), που μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας.

Επίσης προβλέπεται η χρήση ανανεώσιμων μορφών ενέργειας (ΑΠΕ) με την τοποθέτηση κεντρικών ηλιοθερμικών συστημάτων για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης καθώς και φωτοβολταϊκών συστημάτων. Με την ολοκλήρωση αυτών των έργων υπολογίζεται ότι θα επιτευχθεί σημαντική μείωση στις δαπάνες για ενέργεια, της τάξης του 40%, γεγονός που σημαίνει ότι θ’ αποδεσμευτούν πολύτιμοι πόροι οι οποίοι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη άλλων αναγκών του Κέντρου.

Κατ’ οίκον Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας για 200 ασθενείς

Κατά την επίσκεψη του Περιφερειάρχη στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου συζητήθηκε και το έργο που αφορά στην ανάπτυξη των δομών Ψυχικής Υγείας το οποίο επίσης έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας με προϋπολογισμό 130.000 ευρώ.

Το έργο αφορά στην εισαγωγή καινοτόμων κατ’ οίκον υπηρεσιών ψυχικής υγείας με την ενίσχυση του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αγρινίου με προσωπικό (δύο ψυχολόγοι, ένας νοσηλευτής Τ.Ε. και ένας κοινωνικός λειτουργός) καθώς και με την αγορά ενός αυτοκινήτου για την μεταφορά του προσωπικού.

Περισσότεροι από 200 ασθενείς και οι οικογένειες τους θα ωφεληθούν απ’ την εφαρμογή του προγράμματος που αποβλέπει στην κατ’ οίκον θεραπεία των ασθενών (ψυχοθεραπεία, φαρμακοθεραπεία, κοινωνικοποίηση κ.α.) και την τακτική παρακολούθηση τους ενώ προβλέπονται και δράσεις ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης ώστε ν’ αντιμετωπιστεί το στίγμα της ψυχικής ασθένειας. Σκοπός του έργου είναι ο περιορισμός του αριθμού των εισαγωγών και των ακούσιων νοσηλειών.       

Στη συνάντηση, εκ μέρους της Περιφέρειας, παρέστησαν επίσης η Εκτελεστική Γραμματέας Διονυσία Μαράτου, η Προϊστάμενη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Άλκηστις Σταθοπούλου και στελέχη της Υπηρεσίας

Ο προγραμματισμός υλοποίησης σημαντικών έργων που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου εξετάστηκε σήμερα Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019 κατά την επίσκεψη του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα στο Νοσοκομείο της πόλης. Πρόκειται για παρεμβάσεις με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 2 εκατ. ευρώ, οι οποίες αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου, όπως επίσης και την προμήθεια βιοϊατρικού εξοπλισμού.

 «Η δημόσια υγεία είναι αγαθό αδιαπραγμάτευτο και αυτονόητο δικαίωμα για κάθε πολίτη. Η Περιφέρεια καθημερινά δίνει την δική της μάχη, ώστε ελλείψεις που διαπιστώνονται στις δομές της δημόσιας υγείας, να καλύπτονται στον συντομότερο δυνατό χρόνο. Παράλληλα, στο πλαίσιο του σχεδιασμού μας να καταστήσουμε τη Δυτική Ελλάδα Ενεργειακή Περιφέρεια, καταφέραμε και εντάξαμε τα μεγάλα νοσοκομεία της περιοχής μας στο Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα, προκειμένου να υλοποιήσουν σημαντικές παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης», ανέφερε σε δήλωση του ο κ. Κατσιφάρας.

Σημειώνοντας, επίσης, ότι «ακόμα και σε συνθήκες δύσκολες δεν σταματήσαμε να μεριμνούμε για τις υποδομές στην δημόσια υγεία, για τον εξοπλισμό των νοσοκομείων μας, για το καλύτερο επίπεδο υπηρεσιών προς τον πολίτη».

Από την πλευρά του ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου Κωνσταντίνος Διαμαντόπουλος ευχαρίστησε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προσωπικά τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα και την Ειδική Υπηρεσία του Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» για τη συνεργασία, τονίζοντας ότι τα οφέλη που θα προκύψουν είναι σημαντικά. Ενδεικτικά ανέφερε ότι από την ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου εκτιμάται ότι θα εξοικονομούνται ετησίως 250.000 ευρώ, «όσο κοστίζει ένας αξονικός τομογράφος», επεσήμανε.

Επίσης ανέφερε ότι στο πλαίσιο της ενεργειακής αναβάθμισης θα υπάρχει πρόβλεψη για καυστήρα φυσικού αερίου, ώστε στο νοσοκομείο να υπάρχει η υποδομή για τη σύνδεση του με τα συστήματα μεταφοράς αερίου, εφόσον δρομολογείται και η τροφοδοσία του Πύργου.

Ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου ενημέρωσε ότι και για τα δύο έργα που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια οι διαδικασίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο κι εκτίμησε ότι είναι εφικτό να δημοπρατηθούν εντός του Μαρτίου.

Τα έργα που υλοποιούνται

Το Γενικό Νοσοκομείο Πύργου είναι μεταξύ των νοσηλευτικών μονάδων που έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» και πρόκειται να αναβαθμιστεί ενεργειακά. Οι χρηματοδοτούμενες παρεμβάσεις στα κτίρια ύψους 1,5 εκατ ευρώ, εκτός από τις απαραίτητες βελτιώσεις στη θερμομόνωση για τη μείωση των θερμικών απωλειών, περιλαμβάνουν και σημαντικές παρεμβάσεις στα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα (αλλαγή φωτισμού με LED, αλλαγές κινητήρων κλιματιστικών μονάδων με χρήση inverter κλπ), για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας τους, αλλά και της παραγωγής ανανεώσιμων μορφών ενέργειας (ΑΠΕ) με την τοποθέτηση κεντρικών ηλιοθερμικών συστημάτων για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης καθώς και φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Με τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης θα επιτευχθεί καλύτερη ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, έξυπνη διαχείριση με τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Επίσης χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» η Προμήθεια Βιοϊατρικού Εξοπλισμού, ύψους 410.000 ευρώ. Το έργο αφορά σε νέο εξοπλισμό όπως ένας σταθμός με Παρακλίνια Μόνιτορ για την Μ.Ε.Θ., ένας υπερηχοτομογράφος ακτινολογικού, αναπνευστήρες, δύο αναισθησιολογικά μηχανήματα, ένας ψηφιοποιητής ακτινολογικού, ένας ηλεκτροεγκεφαλογράφος κ.α..

Στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου, εκ μέρους της Περιφέρειας συμμετείχαν ακόμα η Εκτελεστική Γραμματέας της ΠΔΕ Διονυσία Μαράτου και ο Προϊστάμενος Μονάδα Β1: Διαχείρισης Πράξεων Αξόνων Προτεραιότητας 1,3,4 του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2014-2020 Νικόλαος Θωμόπουλος.

 

Αναγνώστης κάλεσε για ραντεβού σε γαστρεντερελόγο και στα δύο νοκομεία της Πάτρας. Όπως μας είπε τόσο στο Πανεπιστημιακό όσο και στο νοσοκομείο "Άγιος Ανδρέας" η απάντηση ήταν απογοητευτική. Μάλιστα το πρώτο ελεύθερο ραντεβού που του έδωσαν ήταν στις 10 Ιουνίου! Το σοκ του ασθενούς ήταν μεγάλο. Δεν μπορούσε, όπως μας μετέφερε, να πιστέψει ότι θα περιμένει μέχρι το καλοκαίρι για να εξεταστεί! 

Η νέα καταγγελία, έρχεται να ενισχύσει αυτές του Σωματείου "Ιπποκράτης" για το Γαστρεντερολογικό τμήμα του Νοσοκομείου "Άγιος Ανδρέας" που έγιναν πριν από λίγο καιρό. 

Σύμφωνα με αυτή: 

"Συμπληρώθηκε ήδη ένας ολόκληρος μήνας από την αποστολή στη Διοίκηση του συνημμένου εγγράφου, βάσει του οποίου, ακόμη μία φορά, παρεμβαίναμε για την κατάσταση που επικρατεί στη λειτουργία του ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ, μια λειτουργία που ευθαρσώς θα πούμε εγκυμονεί κινδύνους με αποκλειστική ευθύνη του Διοικητή και της Διευθύντριας της Νοσηλευτικής υπηρεσίας.

 Οι οποίοι

Με τα χαρακτηριστικά του ¨αποφασίζομεν και διατάσσομεν ερήμην όλων, Ιατρών και Νοσηλευτών, παίρνουν μέτρα και αποφάσεις που δεν ισχύουν σε κανένα Νοσοκομείο της χώρας μας, θέτοντας έτσι χωρίς λόγο σε μια επικίνδυνη υπολειτουργία ένα τμήμα που πήγαινε πάρα πολύ καλά και είχε προοπτική μεγαλύτερων και καλύτερων παρεμβάσεων στην περιοχή μας.

Δυστυχώς οι πειραματισμοί του Διοικητή και της Διευθύντριας της Νοσηλευτικής υπηρεσίας, σε ένα τέτοιο ευαίσθητο τμήμα, δεν μπορούν να αφεθούν στην τύχη τους. Εάν και εφ΄ όσον δεν αποκαταστήσουν την νομιμότητα εντός των ημερών, θα απαντήσουμε με απεργιακές κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από την επόμενη εβδομάδα, μαζί και με άλλα ζητήματα για τα οποία κωφεύει, αποφεύγοντας προκλητικά, ακόμη και τον διάλογο τον οποίο είναι υποχρεωμένος να κάνει". 

Πηγή: tempo24

Σελίδα 1 από 14

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία