Αγγελίες    Επικοινωνία

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Κατολίσθηση έγινε πριν λίγες ημέρες, με αφορμή τη βροχόπτωση, όταν υποχώρησε η πλαγιά του βουνού και διέλυσε το δρόμο από τα Παλιάμπελα προς το Μοναστηράκι του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, ένα μεγάλο κομμάτι της πλαγιάς του βουνού (στο ύψος του Προφήτη Ηλία στα Παλιάμπελα) αποσπάστηκε (έγινε ρωγμή στο βουνό) και παρέσυρε και έκανε συντρίμμια τον ασφαλτωμένο δρόμο.

Ευτυχώς δεν υπήρξε τραυματισμός. Ο δρόμος στο σημείο παραμένει κλειστός.

Η εικόνα είναι απίστευτη αφού εκεί όπου μέχρι πρότινος υπήρχε δρόμος τώρα υπάρχουν συντρίμμια, ενώ το έντονο κατολισθητικό φαινόμενο βρίσκεται μέχρι και σήμερα σε εξέλιξη..... 

 

ΦΩΤΟ: Στέλλα Λιάπη

Πηγή: xiromeronews.blogspot.com

Κλιμάκιο στελεχών του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) επισκέπτεται σήμερα Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019 την περιοχή του Καλεντζίου, προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία στα σημεία της κατολίσθησης που εκδηλώθηκε τις προηγούμενες ημέρες.

Στόχος είναι να γίνει γεωλογική χαρτογράφηση της περιοχής, προκειμένου να εντοπιστούν τα αίτια και να διατυπωθούν προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Κατολίσθηση έχει σημειωθεί και στο σπήλαιο που βρίσκεται κάτω από την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, στο χωριό Αγία Μαρίνα.

Μετά την ολοκλήρωση της αυτοψίας το Κλιμάκιο του ΙΓΜΕ θα μεταβεί στο Γραφείο του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα για την πραγματοποίηση σύσκεψης.

Την συνδρομή του ΙΓΜΕ ζήτησε η Αντιπεριφερειάρχης κ. Χριστίνα Σταρακά, μετά από επικοινωνία που είχε με τον Δήμαρχο Ναυπακτίας κ. Λουκόπουλο και τον Αντιδήμαρχο κ. Καρακώστα,  και το αντίστοιχο αίτημα που ακολούθησε από την Δημοτική Αρχή αναφορικά με  το κατολισθητικό φαινόμενο στην περιοχή της  Τ.Κ Αράχωβας.

Συγκεκριμένα η κ. Σταρακά ζήτησε την ενεργοποίηση του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Ινστιτούτο  Γεωλογικών και Μεταλλευτικών  Ερευνών (ΙΓΜΕ) και της Γενικής  Γραμματείας Πολιτικής  Προστασίας (ΓΓΠΠ) με σκοπό την εξέταση των κατολισθητικών φαινομένων και των επιπτώσεών τους, καθώς και την εκτίμηση της επικινδυνότητας για τις επηρεαζόμενες κατοικίες. Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς οι παρατεταμένες έντονες βροχοπτώσεις συνεχίζονται.

Οι επιστήμονες του ΙΓΜΕ αναμένεται να συντάξουν τεχνικογεωλογική έκθεση και να προτείνουν μια δέσμη μέτρων με στόχο το περιορισμό των επιπτώσεων του φαινομένου. Παράλληλα κλιμάκιο από μηχανικούς και γεωλόγους  της Περιφέρειας μεταβαίνει στο σημείο με σκοπό να πραγματοποιήσει  αυτοψία και να εκτιμήσει  την κατάσταση.

Δραματική είναι η κατάσταση στην Αράχωβα Ναυπακτίας  από την νέα τεράστια κατολίσθηση που παρουσιάστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του agriniosite.gr. Η κατολίσθηση απειλεί να καταπιεί ένα σπίτι του οικισμού που έχει εκκενωθεί.

"Ένα κατολισθητικό φαινόμενο ξεκίνησε απειλώντας μια οικία στο χωριό μας το σπίτι εκκενώθηκε άμεσα, πιστεύω η πολιτεία και όλοι οι χωριανοί να μπορέσουμε να βάλουμε πλάτες και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για τον χωριανό μας (Γ.Κ) και τον κάθε χωριανό όταν αυτός χρειάζεται τη βοήθειά μας!” δηλώνει κάτοικος της περιοχής.

Κάποιοι άλλοι δε, αγανακτισμένοι με την κατάσταση μιλούν για αδιαφορία των αρμοδίων: "Δυστυχώς για άλλη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες της πλήρους απαξίωσης των χωριών μας από τον Δήμο και την Περιφέρεια. Κανένα ενδιαφέρον για τα προβλήματα. Επιβάλλεται η συνεχής πάλη και ο αγώνας προκειμένου να αποκτηθούν τα αυτονόητα για τα χωριά μας".

Θυμίζουμε ότι το φαινόμενο των κατολισθήσεων στην περιοχή έχει ξανασυμβεί στην Αράχωβα Ναυπακτίας όπου οι κατολισθήσεις κατέστρεψαν πολλούς δρόμους του χωριού, παρέσυραν μάντρες, πέτρινα σκαλοπάτια και παρέσυραν ή καταπλάκωσαν σπίτια. Μάλιστα από το 2015 είχαν ξεκινήσει προσπάθειες προκειμένου να γίνει γεωτεχνική μελέτη για την περιοχή των κατολισθήσεων στα χωριά Αράχωβα και Κλεπά της ορεινής Ναυπακτίας όμως δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση για το θέμα από τους εμπλεκόμενους φορείς!

 

Πηγή: agriniosite.gr

Άνοιξε ο δρόμος προς Προυσό

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Επαρχιακή  Οδό Παραβόλας – Καλλιθέας – Προυσού Ευρυτανίας η οποία είχε διακοπεί χθες μετά από κατολίσθηση στη θέση Στριγανιά κοντά στο Λαμπίρι.

Τις νυχτερινές ώρες στο σημείο εργάστηκαν μηχανήματα που μισθώθηκαν από την Περιφέρεια με αποτέλεσμα της διάνοιξη του δρόμου.

Πηγή: agrinionews.gr

Στο σημείο, όπου εκδηλώθηκε κατολίσθηση στο Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο Πούντας – Καλαβρύτων, βρέθηκαν σήμερα Παρασκευή  27 Ιουλίου 2018, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και ο Δήμαρχος Καλαβρυτων Γιώργος Λαζουράς, συνοδευόμενοι από αυτοδιοικητικά και υπηρεσιακά στελέχη.

«Το πρόβλημα είναι χρόνιο. Στο συγκεκριμένο σημείο είναι συχνή η εμφάνιση κατολισθήσεων με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων και να υπάρχουν κίνδυνοι για τους διερχόμενους οδηγούς. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όμως, έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο βελτίωσης της προσβασιμότητας προς τα Καλάβρυτα. Διεκδικήσαμε κι εξασφαλίσαμε πόρους κι είμαστε έτοιμοι να το υλοποιήσουμε, προχωρώντας  στην ολοκληρωμένη παρέμβαση σταθεροποίησης των πρανών στον οδικό άξονα Πούντας – Καλαβρύτων» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, κι εξήγησε ότι η σημερινή επίσκεψή του εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας και του συντονισμού με το Δήμο Καλαβρύτων, ώστε όποτε προκύπτουν προβλήματα να ακολουθεί άμεση αντιμετώπισή τους.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει προχωρήσει τις διαδικασίες. Η μελέτη σταθεροποίησης των πρανών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κατολισθητικά φαινόμενα, έχει ήδη ολοκληρωθεί και βρίσκεται σε διαδικασία αδειοδότησης. Ωστόσο, μέχρι την υλοποίησή της, η Περιφέρεια βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με το Δήμο Καλαβρύτων, θέτοντας στη διάθεσή του και τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό, προκειμένου να είναι άμεσες οι παρεμβάσεις αποκατάστασης της κυκλοφορίας. Έτσι, την Πέμπτη 26 Ιουλίου, υπήρξε άμεση παρέμβαση των δημοτικών συνεργείων.

 

Διασφαλισμένη χρηματοδότηση 4.315.000 ευρώ – Ποιες παρεμβάσεις προβλέπονται

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου της Περιφέρειας για προτεραιότητα στους αναπτυξιακούς οδικούς άξονες, έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, έργο, με τίτλο: «Έργα σταθεροποίησης πρανών στον Οδικό Άξονα Πούντα - Καλάβρυτα», προϋπολογισμού 4.315.000,00 ευρώ. Το έργο υλοποιείται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Στόχος του έργου είναι να επιτευχθεί η σταθεροποίηση των πρανών, παρέχοντας υποστήριξη στην επιφάνεια του εδάφους, εξασφαλίζοντας έτσι την σταθεροποίηση των επισφαλών όγκων. Επίσης, οι παρεμβάσεις αυτές, θα συμβάλουν στην άρση της επικινδυνότητας, την επίτευξη της ασφάλειας των διερχομένων και, παράλληλα, θα εξασφαλίζονται συνθήκες ασφαλούς διέλευσης της κύριας οδού πρόσβασης στο Δήμο Καλαβρύτων.

Στις εργασίες περιλαμβάνονται παρεμβάσεις για σταθεροποίηση διαταραγμένων πρανών στον οδικό άξονα Πούντα – Καλάβρυτα. Το τεχνικό αντικείμενο του έργου αφορά την κατασκευή και τοποθέτηση συστημάτων επιφανειακής προστασίας βραχοπτώσεων στην περιοχή δημιουργίας τους, παρέχοντας υποστήριξη στην επιφάνεια του εδάφους και εξασφαλίζοντας τη σταθεροποίηση των επισφαλών όγκων.

Κύριες εργασίες που θα πραγματοποιηθούν είναι η κατασκευή φρακτών ανάσχεσης των βραχοπτώσεων για κυμαινόμενο ύψος 2 μ. και η τοποθέτηση ελεύθερου πλέγματος για την επένδυση των πρανών. Επιπλέον, περιλαμβάνονται εργασίες χωματουργικών, άρσης καταπτώσεων, τεχνικών έργων για την κατασκευή μικρών τοιχίων, συντήρηση παλαιών σιδήρων κ.ά.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, εισηγήθηκε προς την Εκτελεστική Επιτροπή στις 23.1.2018, ακολούθησε Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και το έργο εντάχθηκε για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με Απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης την 24.4.2018. Άμεσα ξεκίνησε η μελέτη, η οποία ολοκληρώθηκε και αναμένονται οι αδειοδοτήσεις, προκειμένου να προχωρήσει τη δημοπράτηση του έργου.

Σελίδα 1 από 4

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία