Αγγελίες    Επικοινωνία

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Οι Μονάδες του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας (ΜΙΑ) διασυνδέονται με το Υπουργείο Υγείας για να παρέχουν στους ασθενείς με καρκίνο γενετικές εξετάσεις με τεχνολογίες αλληλούχησης νέας γενιάς για τη διάγνωση του καρκίνου.

Σε συνέχεια της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, οι εξετάσεις αυτές θα πραγματοποιούνται δωρεάν σε ασθενείς που παραπέμπονται από τους θεράποντες ιατρούς τους προς τις μονάδες του Δικτύου χωρίς καμία οικονομική συμμετοχή από πλευράς του ασθενή. Συγκεκριμένα, οι γενετικές εξετάσεις αφορούν σε βιοδείκτες για συμπαγείς όγκους, αιματολογικές κακοήθειες και τα κληρονομικά σύνδρομα καρκίνου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, όπου περιγράφονται τα γονίδια προς έλεγχο και οι τρεις κατηγορίες καρκίνου, η παραπάνω διαδικασία θα υποστηριχθεί από την ΗΔΙΚΑ μέσω της εφαρμογής «Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης».

Στη συνάντηση του Δικτύου στο ΥΠΠΕΘ με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής, του Υπουργείου Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης δήλωσε:

«Σήμερα βρισκόμαστε στην τελική ευθεία ενός φιλόδοξου εγχειρήματος που εντάσσεται στις Εμβληματικές Δράσεις που υλοποιεί ο Τομέας Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ, με στόχο την ανάδειξη της απήχησης της Έρευνας στην κοινωνία με τρόπο απτό, συγκεκριμένο και ορατό. Το εγχείρημα αυτό, η δημιουργία δηλαδή του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας, της Ιατρικής του μέλλοντος όπως πολλοί ειδικοί ισχυρίζονται, στην Ογκολογία υλοποιείται σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και φθάνει στο κομβικό στάδιο της παροχής διαγνωστικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες που τις έχουν ανάγκη. Οι υψηλού κόστους γενετικές εξετάσεις για τον καρκίνο καλύπτονται πλέον από το Δίκτυο και διενεργούνται στις Μονάδες Ιατρικής Ακριβείας που συστάθηκαν το 2018. Αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι με τη συνεπή στήριξη της Έρευνας τα τελευταία χρόνια, η κοινωνία ωφελείται άμεσα και ουσιαστικά. Η αγαστή συνεργασία και σύμπνοια μεταξύ των επιστημόνων και των συλλόγων ασθενών αποτελούν εχέγγυο για τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Η Πολιτεία από την πλευρά της έχει διασφαλίσει τη χρηματοδότηση του Δικτύου για τα επόμενα δύο χρόνια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

Ο συντονιστής του Δικτύου, Διευθυντής στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ, Κώστας Σταματόπουλος δήλωσε:

«Μετά από μια προπαρασκευαστική περίοδο οκτώ μηνών το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας είναι πλέον στην ευχάριστη θέση να παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε ασθενείς με καρκίνο. Προτυποποιήθηκαν όλες οι αναλυτικές φάσεις, εξασφαλίστηκε η ποιότητα των αναλύσεων, η δικτύωση των Μονάδων Ιατρικής Ακριβείας, η διασύνδεση με δομές και πρωτοβουλίες του Υπουργείου Υγείας και η προστασία των προσωπικών δεδομένων για την υλοποίηση μιας εθνικής ερευνητικής πρωτοβουλίας με μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο. Η συγκεκριμένη εμβληματική δράση, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Αν. Υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη, δίνει μια ευκαιρία στην ερευνητική κοινότητα να ανοιχτεί προς την κοινωνία καλύπτοντας μια σημαντική της ανάγκη».

Σημειώνεται ότι οι ΜΙΑ στις οποίες θα διενεργούνται δωρεάν οι εξετάσεις είναι: στην Αθήνα (Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών, Ερευνητικό Κέντρο Αλ. Φλέμινγκ, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής του ΕΚΠΑ), στη Θεσσαλονίκη (Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ) και στο Ηράκλειο Κρήτης (Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ).

Ισχυρό σοκ προκαλούν τα στοιχεία μεγάλης επιστημονικής έρευνας στην Αμερική, ότι η παχυσαρκία κρύβεται πίσω από την αύξηση των καλά διαφοροποιημένων καρκίνων του θυρεοειδούς!

Η έρευνα, που ανέλυσε δεδομένα από τρεις μεγάλες εθνικές βάσεις δεδομένων τωνΗΠΑ, παρουσιάστηκε στις 25 Μαρτίου στο ENDO 2019 (Ετήσια Συνάντηση τηςΕταιρείας Ενδοκρινολόγων).

Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι το 2015, ένας από τους έξι θηλώδεις καρκίνους του θυρεοειδούς (PTC) και τα δύο τρίτα όλων των ευμεγεθών θηλωδών όγκων του θυρεοειδούς στις Ηνωμένες Πολιτείες, εμφανίζονται σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα!

«Η έκταση του αντίκτυπου της παχυσαρκίας ήταν αυτό που περιμέναμε συνολικά για τα θηλώδη καρκινώματα, αλλά μας εκπλήσσει ότι ήταν τόσο μεγάλο για τους όγκους με διάμετρο άνω των 4 εκατοστών», τόνισαν οι Αμερικανοί ερευνητές κατά την παρουσίαση της έρευνας στο συνέδριο.

Μάλιστα, οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι " Μπορεί να μην βλέπουμε αυτούς τους όγκους νωρίτερα, επειδή είναι πιο δύσκολο να τους ανιχνεύσουμε σε αυτούς τους ασθενείς, έως ότου έχουν ένα ορισμένο μέγεθος.Υπάρχουν επίσης ευρήματα ότι η παχυσαρκία εκτός του ότι εμπλέκεται στην προαγωγή και ανάπτυξη όγκων του θυρεοειδούς, μπορεί να σχετίζεται με έναν πιο επιθετικό τύπο αυτών ".

«Αν και η σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και θηλώδους καρκινώματος έχει περιγραφεί παλαιότερα, αυτή ήταν ασαφής και αδύναμη μεθοδολογικά », ενώ « η μεγάλη ποσότητα δεδομένων και στατιστικών προσαρμογών της νέας μελέτης με πολλές μεταβλητές, βελτιώνει την εμπιστοσύνη μας ότι υπάρχει πραγματικά αυτή η σχέση» αναφέρει, σχολιάζοντας την έρευνα, ο διαπρεπής εξειδικευμένος χειρουργός ενδοκρινών αδένων, κ. Δημήτριος Γιάλβαλης, Υπεύθυνος Τμήματος Ενδοκρινικής Χειρουργικής της Κλινικής Γενικής & Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής και Χειρουργικής.

Μια προηγούμενη μελέτη από ομάδα του NationalCancerInstituteτων ΗΠΑ διαπίστωσε ότι έχει σημειωθεί αύξηση στην επίπτωση για όγκους όλων των μεγεθών και σταδίων και ότι η θνησιμότητα από τον καρκίνο του θυρεοειδούς επίσης αυξάνεται, γεγονός που υποδηλώνει ότι «η αυξημένη διάγνωση του δεν είναι η μοναδική εξήγηση και ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες, αλλά και παράγοντες του τρόπου ζωής παίζουν το δικό τους ξεχωριστό ρόλο».

Επιδημία παχυσαρκίας - θυρεοειδής

Γενικά, η ανάπτυξη του καρκίνου του θυρεοειδούς, συμπίπτει με την επιδημία της παχυσαρκίας, καθώς μέχρι σήμερα το 40% των ενηλίκων των ΗΠΑ είναι παχύσαρκοι, ενώ ταυτόχρονα είναι γνωστό ότι η επίπτωση του καρκίνου του θυρεοειδούς στις ΗΠΑ αυξήθηκε 3,5 φορές μεταξύ 1980 και 2015, από 6,0 σε 22,3 ανά 100,000 στις γυναίκες και 2,1 έως 7,6 ανά 100,000 στους άνδρες. «Σχεδόν όλη η αύξηση προήλθε από θηλώδεις ιστολογικούς τύπους».

Μεγάλο ενδιαφέρον, προσθέτει ο κ. Γιάλβαλης παρουσιάζει μια παλαιότερη (2011) σημαντική μελέτη, που ανέλυσε τα δεδομένα πέντε άλλων προοπτικών μελετών από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, η οποία αποκάλυψε με ισχυρές ενδείξεις ότι η παχυσαρκία είναι ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου, για ανάπτυξη καρκίνου του θυρεοειδούς, κυρίως για μεγάλους θηλώδεις όγκους. Σε αυτήν εξετάστηκε περίοδος από το 1995-1996 έως το 2011, όπου εντόπισαν 824 πρωτογενείς καρκίνους του θυρεοειδούς, συμπεριλαμβανομένων των 604 περιστατικών θηλωδών όγκων.

Μετά τις απαραίτητες στατιστικές προσαρμογές των δεδομένων, διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης θηλώδους καρκινώματος αυξήθηκε σε ασθενείς με μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Σε σύγκριση με ΔΜΣ 18,5-24,9 kg / m2, ο συνολικός σχετικός κίνδυνος PTC ήταν 1,26 για ΔΜΣ 25,0-29,9 kg / m2 και 1,30, ενώ για ΔΜΣ 30 kg / m2 υψηλότερος. Δεν υπήρχε σχέση του ΔΜΣ με το στάδιο της νόσου στη διάγνωση, ενώ επίσης δεν βρέθηκε σημαντική σχέση μεταξύκινδύνου BMI και PTC για όγκους μικρότερους από 4 cm σε διάμετρο.

Εντούτοις, μεταξύ των μεγαλύτερων από 4 cm όγκων, υπήρξε μια ισχυρή σχέση, με σχετικό κίνδυνο 2,93 για BMI 25,0-29,9 kg / m2 και 5,42 για 30 kg / m2 και άνω (σε σύγκριση με ΔΜΣ 18,5-24,9 kg / m2).

Υπάρχουν διάφορες πιθανές ερμηνείες αυτών των ευρημάτων σύμφωνα με τους ερευνητές:

μπορεί να υπάρχει καθυστέρηση εντόπισης του όγκου στην ομάδα των παχύσαρκων, λόγω μεγαλύτερης δυσκολίας στην ανίχνευση μέσω ψηλάφησης ή απεικόνισης, οπότε ο όγκος μπορεί να μην είναι εμφανής μέχρι να αυξηθεί.

Επιπρόσθετα, η παρακολούθηση και εντόπιση μπορεί να είναι πιο εύκολη , άρα σε μεγαλύτερα ποσοστά, σε εκείνους με χαμηλότερο ΔΜΣ.

Η παχυσαρκία μπορεί να ασκήσει άμεση επίδραση στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του όγκου, χωρίς όμως να μπορούμε να το βασίσουμε αυτό σε ακράδαντα στοιχεία επί του παρόντος.

Τέλος επισημαίνουν ότι χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες, όπως για το πώς διαγνώστηκαν αυτά τα παχύσαρκα άτομα ή αν είχαν καλή πρόσβαση σε πρωτοβάθμιες ή δευτεροβάθμιες μονάδες υγείας, ώστε να δουν ειδικό γιατρό.

Στη συνέχεια, στην προσπάθειά τους να δουν πως θα μπορούσε η μελέτη αυτή να βοηθήσει στην πρόληψη, οι ερευνητές αυτής της μελέτης ήθελαν να εκτιμήσουν το κλάσμα που οφείλεται στον πληθυσμό (PAF) ή το ποσοστό των περιπτώσεων (PTC) που δεν θα είχαν συμβεί χωρίς έκθεση (δηλαδή, παχυσαρκία).

Υποθέτοντας μια δεκαετή περίοδο, το κλάσμα Θηλώδους καρκινώματος που οφείλεται στον πληθυσμό εξαιτίας της παχυσαρκίας, αυξήθηκε από 11% το 1985-1997 σε 16% το 2013-2015. Για Θηλώδη μεγαλύτερα από 4 cm, η αύξηση ήταν από 51% έως 63%. Αυτό σε νούμερα αντιστοιχεί περίπου σε 7500 συνολικών θηλώδη καρκινώματα και 2350 μεγάλα θηλώδη καρκινώματα, που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, λένε οι επιστήμονες.

«Οι ευρείες παρεμβάσεις σε επίπεδο γενικού πληθυσμού, που έχουν σχεδιαστεί για να περιορίσουν την παχυσαρκία, μπορεί να έχουν το πρόσθετο όφελος από τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης του θηλώδους καρκινώματος του θυρεοειδούς και πολλά άλλα οφέλη για την υγεία», αναφέρει ο κ Γιάλβαλης εξειδικευμένος χειρουργός θυρεοειδούς και καταλήγει ότι «Αυτός είναι ένας ακόμα καλός λόγος, να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να επιτύχουν ένα υγιές βάρος».     

 www.gialvalis.gr

                                                                       

Ολοκληρώθηκαν οι δράσεις ενημέρωσης αφιερωμένες στην «Ελληνική Εβδομάδα κατά του καρκίνου του δέρματος» και την «Παγκόσμια Ημέρα κατά του Μελανώματος» (7 Μαΐου) που πραγματοποιήθηκαν από τη Δευτέρα 13 έως το Σάββατο 18 Μαΐου 2019 από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με τη Δερματολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ».

Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, πραγματοποιηθήκαν ενημερώσεις σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και των τριών περιφερειακών ενοτήτων (περίπου 400 μαθητές) που αφορούν το μελάνωμα, τον καρκίνο του δέρματος και την αντηλιακή προστασία, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 13–18 Μαΐου.

Τη Δευτέρα 13 Μαΐου ξεκίνησε η ενημέρωση και οι ιατρικοί προληπτικοί έλεγχοι των μαθητών των σχολείων και των ανήλικων παιδιών που βρίσκονται φιλοξενούμενα στο σπίτι της Κυλλήνης του Συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού» από την Διευθύντρια της Δερματολογικής Κλινικής του Π.Γ.Ν.Π. «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ», Καθηγήτρια Σοφία Γεωργίου και την ιατρό-δερματολόγο κα Κατερίνα Γραφανάκη, ενώ παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Παναγιώτης Μπράμος, ο Βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κος Χαροκόπος Αντώνης και το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γιάννης Λαμπρόπουλος.

Στην Πάτρα, η Εβδομάδα Κατά του Καρκίνου του Δέρματος ολοκληρώθηκε, το Σάββατο 18 Μαΐου 2019, με ανοικτή δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από την κ. Γραφανάκη και ομάδα εθελοντών στην πλατεία Γεωργίου Α’.

 

Για τη βαρύτητα που δίνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην πρόληψη και την ευαισθητοποίηση των πολιτών είχε την ευκαιρία να μιλήσει ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, στο χαιρετισμό που απεύθυνε στο Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας με θέμα «Γυναίκα & Καρκίνος – Από την πρόληψη στην θεραπεία», που διοργανώνεται από το Ογκολογικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών και την Ελληνική Εταιρεία Γηριατρικής Ογκολογίας.

«Αυτό που χρειάζεται είναι στοχευμένες παρεμβάσεις σ’ αυτούς τους τρεις ευαίσθητους τομείς: της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της αποτελεσματικής, θεραπευτικής παρέμβασης στον καρκίνο. Ιδιαιτέρως οι δύο πρώτοι, αποτελούν προτεραιότητες για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς εντάσσονται στους στόχους των στελεχών της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών» τόνισε και επεσήμανε:

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παραμένει ανοικτή σε κάθε είδους προτάσεις και πρωτοβουλίες φορέων που έχουν έναν κοινό σκοπό: την ενημέρωση των γυναικών. Θεωρούμε υποχρέωση και καθήκον μας να συνεχίσουμε τη δρομολόγηση δράσεων με στόχο να θωρακίσουμε ακόμα περισσότερο τις γυναίκες και ιδιαίτερα όσες ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, απέναντι στον καρκίνο».

Ο Περιφερειάρχης συνεχάρη δημόσια όλους τους φορείς που προσφέρουν ουσιαστικά στην κοινωνία, αφυπνίζοντας τις γυναίκες, τονίζοντας τη σημασία της πρόληψη. «Είναι η πρώτη νίκη εναντίον του καρκίνου, αποτελεί το καλύτερο «οπλοστάσιό» μας στην επιθετικότητα της νόσου» πρόσθεσε.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνεισφέρει με κάθε τρόπο στην ευαισθητοποίηση των πολιτών, έχοντας δώσει έμφαση στις συγκεκριμένες δράσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο του Ετήσιου Σχεδίου Δράσης Ευαισθητοποίησης Πολιτών για την πρόληψη και την προαγωγή της Υγείας σε συνεργασία με φορείς της Δυτικής Ελλάδας.

«Είμαστε πάντοτε στο πλευρό όσων προσφέρουν εθελοντικά, παρέχοντας βοήθεια σε συνανθρώπους που πραγματικά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ή έχουν ανάγκη στήριξης κάθε μορφής» κατέληξε ο κ. Κατσιφάρας.

«Το φάρμακο κατά του καρκίνου είναι η πρόληψη του», δηλώνει ο ογκολόγος Ιωάννης Σπηλιώτης, που είχε προκαλέσει αίσθηση το τελευταίο διάστημα με τις δηλώσεις του ότι «σε 10 χρόνια ο καρκίνος θα είναι μια χρόνια νόσος».

Μιλώντας στο offsite.com.cy, ο Δρ. Σπηλιώτης μίλησε ενδελεχώς σχετικά με την έρευνα η οποία έχει διεξαχθεί τα τελευταία χρόνια και οδηγεί στην εν λόγω πεποίθηση, αλλά και έδωσε συμβουλές προστασίας.

«Τα τελευταία 18 χρόνια, δηλαδή μετά την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος, ανακαλύψαμε πολλά μονοπάτια μέσα από τα οποία ένα φυσιολογικό κύτταρο μπορεί να οδηγηθεί σε μια καρκινογενετική εξέλιξη. Το γεγονός αυτό βοήθησε να κατανοήσουμε μηχανισμούς και να μπορέσουμε να παράξουμε καινοτόμα φάρμακα που ουσιαστικά μέσω άλλων μηχανισμών και χωρίς χημειοθεραπεία να σκοτώνουμε και να αναστέλλουμε το καρκινικό κύτταρο και την μεταστατική του υπόσταση», αναφέρει ο ογκολόγος ερωτηθείς αναφορικά με τους λόγους οι οποίοι τον οδηγούν στην πεποίθηση πως η νόσος θα νικηθεί σε 10-15 χρόνια,  ενώ προσθέτοντας, επί του ιδίου ζητήματος, επισημαίνει χαρακτηριστικά:

«Βεβαίως δεύτερος λόγος είναι το γεγονός ότι τα τελευταία πέντε χρόνια μπήκε στην πρώτη γραμμή θεραπείας, η ανοσοθεραπεία.  Ένας δηλαδή τρόπος που ουσιαστικά με κάποια φάρμακα ενεργοποιούμε τον μηχανισμό ανοσίας να επιτίθεται εναντίον των καρκινικών κυττάρων και ήδη πλέον έχουμε μπει στην εφαρμογή αυτών των θεραπειών και σε μερικά νεοπλάσματα (πνεύμονας, νεφρός, συκώτι), αυτοί οι μηχανισμοί σε ένα αριθμό που μεταφράζεται 10-35% των ασθενών. Ασθενείς που μεταφράζουν κάποιους δείκτες που δείχνουν ότι μπορεί να είναι ευαίσθητοι σε ανοσοθεραπευτικό χειρισμό. Αυτά δείχνουν ότι μπορούμε να αυξήσουμε το προσδόκιμο επιβίωσης.  Η τρίτη παρατήρηση έχει να κάνει με το ότι από την δεκαετία του 1970 μέχρι και την δεκαετία του 2010, υπήρξε μια αλματώδης αύξηση στην επιβίωση ασθενών με καρκίνο. Συγκεκριμένα, τη δεκαετία του 70 ένα 20-25% υπερέβαιναν την πενταετία ανεξάρτητα εντόπισης, ενώ το 2010 το ποσοστό αυτό έχει φτάσει το 75%.

Μια τέταρτη και τελευταία παρατήρηση είναι το ότι κατανοήσαμε μηχανισμούς και γίναμε πιο στοχευτικοί στην καταπολέμηση του καρκίνου. Δηλαδή κάναμε πιο σύγχρονα και εξειδικευμένα τα μηχανήματα μας και αυτό βοήθησε στο να μπορούμε να εφαρμόζουμε πιο εύκολα την ακτινοθεραπεία. Τέλος, η χειρουργική που είναι ο τρίτος πυλώνας της ογκολογίας τα τελευταία 40 χρόνια έκανε αλματώδη βήματα εξειδικεύοντας τις τεχνικές της, κατορθώνοντας καλύτερα αποτελέσματα».

Κληθείς να απαντήσει αναφορικά με το πού έχουν οδηγήσει αυτές οι αλλαγές ο ίδιος τόνισε ότι «αφού το φάρμακο κατά του καρκίνου είναι η πρόληψη του, μας οδήγησε να βρίσκουμε νεοπλάσματα σε πρώιμη κατάσταση και να προσφέρουμε  πλήρη ίαση του καρκίνου.  Έτσι πλέον σε όλα τα συνέδρια σε Ελλάδα, Κύπρο αλλά και εξωτερικό τονίζεται ότι βρισκόμαστε μπροστά στην ήττα στο λυκόφως του καρκίνου».

Σχετικά με τη σημασία της πρόληψης τόνισε πως δίνει επιλογές τους γιατρούς.

«Ακόμα και άνθρωποι που έχουν μεταστάσεις επωφελούνται σήμερα θεραπειών που πριν μια πενταετία δεν υπήρχαν. Υπάρχει και το χαρακτηριστικό μιας άλλης αρρώστιας, του AIDS, όπου την δεκαετία του 1980 οι φορείς ή αυτοί που νοσούσαν δεν υπερέβαιναν τον ένα χρόνο επιβίωσης. Σήμερα υπάρχουν ανάμεσα μας άνθρωποι που είναι οροθετικοί αλλά δεν πεθαίνουν καθώς υπάρχουν θεραπείες. Αντίστοιχα, με τον καρκίνο είμαστε σε αυτή την κατεύθυνση. Από το 2012 και μετά η εξίσωση καρκίνος ίσον θάνατος έχει αλλάξει», δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε:

«Σε όλο τον κόσμο σήμερα υπάρχουν 30 εκατομμύρια άνθρωποι οι οποίοι νόσησαν σε κάποια φάση της ζωής τους με καρκίνο, και σήμερα ζουν κανονικά. Βεβαίως ακόμα η μάχη δίνεται σε πολλαπλά μέτωπα. Δεν σημαίνει όμως ότι αν χάνουμε ένα άτομο στην μάχη με τον καρκίνο ότι θα χάσουμε τον πόλεμο».

Συμβουλεύοντας τον κόσμο ο Ιωάννης Σπηλιώτης, αναφέρεται, για ακόμη μία φορά, στη σημασία της πρόληψης και της φροντίδας. «Ο καθένας από εμάς να φροντίζει τον εαυτό μας μέσα από προληπτικούς ελέγχους. Να αλλάξουμε τον τρόπο ζωή μας μέσα από μεσογειακή διατροφή, να περπατάμε και να ασκούμαστε. Παράλληλα, θα πρέπει να βοηθάμε και στην βελτίωση του περιβάλλοντος. Μέσα από την καθημερινότητα μας μπορούμε να μειώσουμε 20-25% τα περιστατικά εμφάνισης καρκίνου».

Καταληκτικά, ο Δρ.  Σπηλιώτης, στέλνει το δικό του ελπιδοφόρο μήνυμα:

«Οι ασθενείς με καρκίνο πρέπει να έχουν κατά νου ότι κάθε μέρα που κερδίζουν σε κάποια γωνιά της κάποια καινούργια ανακάλυψη και φάρμακο προχωράει. Το μήνυμα μου είναι μην φοβηθείς και μην αργήσεις, γλυκοχαράζει η νίκη».

Πηγή: fanpage.gr

Ο Δήμος Ναυπακτίας, η Δ΄Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Π.Γ.Ν.«ΑΤΤΙΚΟΝ» και ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσολογγίου πραγματοποιούν εκδήλωση ενημέρωσης του πληθυσμού για θέματα της πρόληψης των συνηθέστερων μορφών καρκίνου και της παροχής πρώτων βοηθών σε τραυματίες το Σάββατο 16/03/2019  και ώρα 19:00 στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Ο Αντιδήμαρχος
Γεώργιος Σιαμαντάς

Σελίδα 1 από 14

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία