Αγγελίες    Επικοινωνία

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Για τη βαρύτητα που δίνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην πρόληψη και την ευαισθητοποίηση των πολιτών είχε την ευκαιρία να μιλήσει ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, στο χαιρετισμό που απεύθυνε στο Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας με θέμα «Γυναίκα & Καρκίνος – Από την πρόληψη στην θεραπεία», που διοργανώνεται από το Ογκολογικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών και την Ελληνική Εταιρεία Γηριατρικής Ογκολογίας.

«Αυτό που χρειάζεται είναι στοχευμένες παρεμβάσεις σ’ αυτούς τους τρεις ευαίσθητους τομείς: της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της αποτελεσματικής, θεραπευτικής παρέμβασης στον καρκίνο. Ιδιαιτέρως οι δύο πρώτοι, αποτελούν προτεραιότητες για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς εντάσσονται στους στόχους των στελεχών της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών» τόνισε και επεσήμανε:

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παραμένει ανοικτή σε κάθε είδους προτάσεις και πρωτοβουλίες φορέων που έχουν έναν κοινό σκοπό: την ενημέρωση των γυναικών. Θεωρούμε υποχρέωση και καθήκον μας να συνεχίσουμε τη δρομολόγηση δράσεων με στόχο να θωρακίσουμε ακόμα περισσότερο τις γυναίκες και ιδιαίτερα όσες ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, απέναντι στον καρκίνο».

Ο Περιφερειάρχης συνεχάρη δημόσια όλους τους φορείς που προσφέρουν ουσιαστικά στην κοινωνία, αφυπνίζοντας τις γυναίκες, τονίζοντας τη σημασία της πρόληψη. «Είναι η πρώτη νίκη εναντίον του καρκίνου, αποτελεί το καλύτερο «οπλοστάσιό» μας στην επιθετικότητα της νόσου» πρόσθεσε.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνεισφέρει με κάθε τρόπο στην ευαισθητοποίηση των πολιτών, έχοντας δώσει έμφαση στις συγκεκριμένες δράσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο του Ετήσιου Σχεδίου Δράσης Ευαισθητοποίησης Πολιτών για την πρόληψη και την προαγωγή της Υγείας σε συνεργασία με φορείς της Δυτικής Ελλάδας.

«Είμαστε πάντοτε στο πλευρό όσων προσφέρουν εθελοντικά, παρέχοντας βοήθεια σε συνανθρώπους που πραγματικά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ή έχουν ανάγκη στήριξης κάθε μορφής» κατέληξε ο κ. Κατσιφάρας.

«Το φάρμακο κατά του καρκίνου είναι η πρόληψη του», δηλώνει ο ογκολόγος Ιωάννης Σπηλιώτης, που είχε προκαλέσει αίσθηση το τελευταίο διάστημα με τις δηλώσεις του ότι «σε 10 χρόνια ο καρκίνος θα είναι μια χρόνια νόσος».

Μιλώντας στο offsite.com.cy, ο Δρ. Σπηλιώτης μίλησε ενδελεχώς σχετικά με την έρευνα η οποία έχει διεξαχθεί τα τελευταία χρόνια και οδηγεί στην εν λόγω πεποίθηση, αλλά και έδωσε συμβουλές προστασίας.

«Τα τελευταία 18 χρόνια, δηλαδή μετά την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος, ανακαλύψαμε πολλά μονοπάτια μέσα από τα οποία ένα φυσιολογικό κύτταρο μπορεί να οδηγηθεί σε μια καρκινογενετική εξέλιξη. Το γεγονός αυτό βοήθησε να κατανοήσουμε μηχανισμούς και να μπορέσουμε να παράξουμε καινοτόμα φάρμακα που ουσιαστικά μέσω άλλων μηχανισμών και χωρίς χημειοθεραπεία να σκοτώνουμε και να αναστέλλουμε το καρκινικό κύτταρο και την μεταστατική του υπόσταση», αναφέρει ο ογκολόγος ερωτηθείς αναφορικά με τους λόγους οι οποίοι τον οδηγούν στην πεποίθηση πως η νόσος θα νικηθεί σε 10-15 χρόνια,  ενώ προσθέτοντας, επί του ιδίου ζητήματος, επισημαίνει χαρακτηριστικά:

«Βεβαίως δεύτερος λόγος είναι το γεγονός ότι τα τελευταία πέντε χρόνια μπήκε στην πρώτη γραμμή θεραπείας, η ανοσοθεραπεία.  Ένας δηλαδή τρόπος που ουσιαστικά με κάποια φάρμακα ενεργοποιούμε τον μηχανισμό ανοσίας να επιτίθεται εναντίον των καρκινικών κυττάρων και ήδη πλέον έχουμε μπει στην εφαρμογή αυτών των θεραπειών και σε μερικά νεοπλάσματα (πνεύμονας, νεφρός, συκώτι), αυτοί οι μηχανισμοί σε ένα αριθμό που μεταφράζεται 10-35% των ασθενών. Ασθενείς που μεταφράζουν κάποιους δείκτες που δείχνουν ότι μπορεί να είναι ευαίσθητοι σε ανοσοθεραπευτικό χειρισμό. Αυτά δείχνουν ότι μπορούμε να αυξήσουμε το προσδόκιμο επιβίωσης.  Η τρίτη παρατήρηση έχει να κάνει με το ότι από την δεκαετία του 1970 μέχρι και την δεκαετία του 2010, υπήρξε μια αλματώδης αύξηση στην επιβίωση ασθενών με καρκίνο. Συγκεκριμένα, τη δεκαετία του 70 ένα 20-25% υπερέβαιναν την πενταετία ανεξάρτητα εντόπισης, ενώ το 2010 το ποσοστό αυτό έχει φτάσει το 75%.

Μια τέταρτη και τελευταία παρατήρηση είναι το ότι κατανοήσαμε μηχανισμούς και γίναμε πιο στοχευτικοί στην καταπολέμηση του καρκίνου. Δηλαδή κάναμε πιο σύγχρονα και εξειδικευμένα τα μηχανήματα μας και αυτό βοήθησε στο να μπορούμε να εφαρμόζουμε πιο εύκολα την ακτινοθεραπεία. Τέλος, η χειρουργική που είναι ο τρίτος πυλώνας της ογκολογίας τα τελευταία 40 χρόνια έκανε αλματώδη βήματα εξειδικεύοντας τις τεχνικές της, κατορθώνοντας καλύτερα αποτελέσματα».

Κληθείς να απαντήσει αναφορικά με το πού έχουν οδηγήσει αυτές οι αλλαγές ο ίδιος τόνισε ότι «αφού το φάρμακο κατά του καρκίνου είναι η πρόληψη του, μας οδήγησε να βρίσκουμε νεοπλάσματα σε πρώιμη κατάσταση και να προσφέρουμε  πλήρη ίαση του καρκίνου.  Έτσι πλέον σε όλα τα συνέδρια σε Ελλάδα, Κύπρο αλλά και εξωτερικό τονίζεται ότι βρισκόμαστε μπροστά στην ήττα στο λυκόφως του καρκίνου».

Σχετικά με τη σημασία της πρόληψης τόνισε πως δίνει επιλογές τους γιατρούς.

«Ακόμα και άνθρωποι που έχουν μεταστάσεις επωφελούνται σήμερα θεραπειών που πριν μια πενταετία δεν υπήρχαν. Υπάρχει και το χαρακτηριστικό μιας άλλης αρρώστιας, του AIDS, όπου την δεκαετία του 1980 οι φορείς ή αυτοί που νοσούσαν δεν υπερέβαιναν τον ένα χρόνο επιβίωσης. Σήμερα υπάρχουν ανάμεσα μας άνθρωποι που είναι οροθετικοί αλλά δεν πεθαίνουν καθώς υπάρχουν θεραπείες. Αντίστοιχα, με τον καρκίνο είμαστε σε αυτή την κατεύθυνση. Από το 2012 και μετά η εξίσωση καρκίνος ίσον θάνατος έχει αλλάξει», δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε:

«Σε όλο τον κόσμο σήμερα υπάρχουν 30 εκατομμύρια άνθρωποι οι οποίοι νόσησαν σε κάποια φάση της ζωής τους με καρκίνο, και σήμερα ζουν κανονικά. Βεβαίως ακόμα η μάχη δίνεται σε πολλαπλά μέτωπα. Δεν σημαίνει όμως ότι αν χάνουμε ένα άτομο στην μάχη με τον καρκίνο ότι θα χάσουμε τον πόλεμο».

Συμβουλεύοντας τον κόσμο ο Ιωάννης Σπηλιώτης, αναφέρεται, για ακόμη μία φορά, στη σημασία της πρόληψης και της φροντίδας. «Ο καθένας από εμάς να φροντίζει τον εαυτό μας μέσα από προληπτικούς ελέγχους. Να αλλάξουμε τον τρόπο ζωή μας μέσα από μεσογειακή διατροφή, να περπατάμε και να ασκούμαστε. Παράλληλα, θα πρέπει να βοηθάμε και στην βελτίωση του περιβάλλοντος. Μέσα από την καθημερινότητα μας μπορούμε να μειώσουμε 20-25% τα περιστατικά εμφάνισης καρκίνου».

Καταληκτικά, ο Δρ.  Σπηλιώτης, στέλνει το δικό του ελπιδοφόρο μήνυμα:

«Οι ασθενείς με καρκίνο πρέπει να έχουν κατά νου ότι κάθε μέρα που κερδίζουν σε κάποια γωνιά της κάποια καινούργια ανακάλυψη και φάρμακο προχωράει. Το μήνυμα μου είναι μην φοβηθείς και μην αργήσεις, γλυκοχαράζει η νίκη».

Πηγή: fanpage.gr

Ο Δήμος Ναυπακτίας, η Δ΄Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Π.Γ.Ν.«ΑΤΤΙΚΟΝ» και ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσολογγίου πραγματοποιούν εκδήλωση ενημέρωσης του πληθυσμού για θέματα της πρόληψης των συνηθέστερων μορφών καρκίνου και της παροχής πρώτων βοηθών σε τραυματίες το Σάββατο 16/03/2019  και ώρα 19:00 στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Ο Αντιδήμαρχος
Γεώργιος Σιαμαντάς

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδα σε συνεργασία με τον Όμιλο Εθελοντών κατά του Καρκίνου «Αγκαλιά-Ζω» και τον Ιερό Ναό Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων πρόκειται να οργανώσουν επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Πρόληψη-Διάγνωση-Θεραπεία». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Μαρτίου και ώρα 18:00 εντός του Ιερού Ναού, στο Άνω Καστρίτσι.

Η επαρκής ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η πρόληψη των πολιτών αποτελούν προτεραιότητες για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς εντάσσονται στους στόχους των στελεχών της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Στην επιστημονική ημερίδα θα γίνει αναφορά στον καρκίνο του παχέος εντέρου, καθώς είναι από τα είδη καρκίνου που τελευταία συναντάται όλο και σε νεαρότερες ηλικίες.

Οι επιστήμονες που θα αναλύσουν τα επιμέρους θέματα είναι:

Φώτης Καρβελάς– Διευθυντής ΕΣΥ Χειρουργικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «ο Άγιος Ανδρέας» - "Συχνότητα εμφάνισης καρκίνου παχέος εντέρου. Παράγοντες κινδύνου - Πρόληψη"

Παναγιώτης Πατρικάκος– Επικουρικός Επιμελητής Χειρουργικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου «ο Άγιος Ανδρέας» - "Σταδιοποίηση Θεραπείας"

Αθηνά Κανελλοπούλου – Νοσηλεύτρια, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Χειρουργικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου «ο Άγιος Ανδρέας» "Ζώντας με Κολοστομία"

 

Πέθανε ο Θέμος Αναστασιάδης

Πέθανε ο γνωστός εκδότης και δημοσιογράφος Θέμος Αναστασιάδης, το βράδυ της Τρίτης στην Ελβετία, μετά από ενάμιση χρόνο μάχης με τον καρκίνο.

Ο Θέμος Αναστασιάδης γεννήθηκε στην Αθήνα την 6 Ιανουαρίου 1958.

Αφού αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου εργάστηκε ως πολιτικός – οικονομικός συντάκτης στις εφημερίδες Το Βήμα, Εξπρές, Ελευθεροτυπία και Καθημερινή, στην οποία διετέλεσε και διευθυντής.

Για ένα σύντομο διάστημα εργάστηκε στην ΕΡΤ, ενώ ήταν από τους πρώτους που στελέχωσαν το ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84 του Δήμου Αθηναίων.

Στη συνέχεια ξεκίνησε συνεργασία με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, όπου παρουσίασε χιουμοριστικά talk show (Νοκ Άουτ, Μπίλιες).

Μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία υπήρξε η εκπομπή ΟΛΑ στον ALPHA, η οποία προβαλλόταν από τα μέσα του 2006 από τον ΑΝΤ1 και στην οποία παρουσιάζονταν, μεταξύ άλλων, βίντεο με συρραφή αποσπασμάτων από τηλεοπτικές εκπομπές.

Υπήρξε εκδότης της εφημερίδας Πρώτο Θέμα και ιδιοκτήτης του δημοσιογραφικού ομίλου Πρώτο Θέμα ΑΕ.

 

Θέμος Αναστασιάδης και δικαστικές περιπέτειες

Τον Ιανουάριο του 2009 καταδικάστηκε σε 19 μήνες φυλάκιση με αναστολή για δημοσίευση φωτογραφιών στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» που παρουσίαζαν τον Χρήστο Ζαχόπουλο σε προσωπικές στιγμές.

Τελικά, τον Απρίλιο του 2013 το τριμελές Eφετείο αποφάσισε ομόφωνα την αθώωση του Αναστασιάδη και των άλλων εμπλεκομένων για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, κρίνοντας ότι δεν υπήρξε ποτέ επεξεργασία και ταξινόμηση του DVD από τον ίδιο.

Στις 4 Δεκεμβρίου 2012 ασκήθηκε κακουργηματική ποινική δίωξη εις βάρος του για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος ποσού ύψους 5,5 εκ. ευρώ.

Η υπόθεση είχε ξεκινήσει και κόλλησε από το 2007, όταν και ο Θέμος Αναστασιάδης βρέθηκε με καταθέσεις σε ελβετική τράπεζα, χωρίς να καταφέρει τελικά να τις δικαιολογήσει ως νόμιμα έσοδα.

Αρχικά αθωώθηκε, αλλά το 2017 του επιβλήθηκε πρόστιμο περίπου 5 εκ. ευρώ ως οφειλή στο δημόσιο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος που προήλθε το 2007 από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ο Θέμος Αναστασιάδης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον είχε στοχοποιήσει και η απόφαση να του επιβληθεί πρόστιμο είναι πολιτική.

 

Από το 2014 στην Ελβετία

Ο Θέμος Αναστασιάδης έμενε από το 2014 στην Ελβετία.

Τα πρώτα χρόνια πηγαινοερχόταν Ελβετία – Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα όμως η κατάστασή του είχε τόσο επιδεινωθεί που δεν μπορούσε να βγει από το σπίτι του.

πηγή: tribune.gr

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε απεργία πείνας και χημειοθεραπείας, δηλώνουν καρκινοπαθείς από την Ηλεία, οι οποίοι κάθε εβδομάδα αναγκάζονται να μεταβαίνουν στην Πάτρα για να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία, αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα τους, να γίνονται οι θεραπείες.

Τη στιγμή που οι ασθενείς παλεύουν για τη ζωή τους, οι δυνάμεις τους, όταν χρειάζεται να κάνουν 200 -τουλάχιστον- χιλιόμετρα για να μεταβούν στην Πάτρα με το λεωφορείο, τους εγκαταλείπουν, μαζί με κάθε ελπίδα. Πριν λίγες ημέρες, ένας ασθενής, λιποθύμησε στον δρόμο, μέσα στη βροχή. «Σηκωτό τον πήγαμε μέχρι το νοσοκομείο», λέει ο κ. Σοφός, που εδώ και 3,5 χρόνια πηγαίνει στην Πάτρα για την θεραπεία του.

«Ζούμε ένα μικρό θάνατο», λέει ο Σπύρος Δημητρακόπουλος, βιώνοντας την ταλαιπωρία του ασθενή πατέρα του, εδώ και 3 περίπου χρόνια. «Ξυπνάω ξημερώματα και γυρίζω στο Λάλα βράδυ», λέει ο κ. Σπηλιόπουλος που εδώ και 3,5 χρόνια, μεταβαίνει στην Πάτρα με το λεωφορείο για τη θεραπεία του. «Θέληση υπάρχει και κάποιος να ενδιαφερθεί πραγματικά», συμπληρώνει ο κ. Παντζόπουλος, που τα τελευταία 2 χρόνια κάνει το ίδιο «δρομολόγιο» στην Πάτρα μεταφέροντας τον ασθενή πατέρα του. Ακόμα και το εισιτήριο μετ’ επιστροφής Πύργος – Πάτρα υπερβαίνει το ποσό που «δικαιολογεί» το Υπουργείο για τη μετακίνησή τους. Αλλά, ακόμα και αυτό, είναι «πταίσμα», μπροστά στην ταλαιπωρία της συνολικής μετακίνησης για να κάνουν τη θεραπεία τους, που διαρκεί 10-20 λεπτά το πολύ, λένε οι ασθενείς».

Ξυπνούν χαράματα για να φύγουν στις 5:00 το πρωί, τις περισσότερες φορές περπατούν μεγάλες αποστάσεις με τα πόδια στην Πάτρα (με βροχή, χιόνι και καύσωνα) μέχρι να φτάσουν στο Νοσοκομείο, πολλές φορές χρειάζεται να περιμένουν εκεί αρκετές ώρα λόγω του μεγάλου αριθμού ασθενών για να έρθει η σειρά τους. Κι όταν ολοκληρώσουν τη θεραπεία, εξαντλημένοι πια, αρχίζει το ταξίδι της επιστροφής, που πάντα είναι πιο «μαρτυρικό». Κι αυτό γιατί το δρομολόγιο διαρκεί παραπάνω από δύο ώρες και είναι αναγκασμένοι να ζητούν να σταματάει το λεωφορείο κάθε 10-20 λεπτά για ούρηση, (σ.σ συνέπεια της φαρμακευτικής αγωγής, λόγω των διουρητικών φαρμάκων). «Δεν μας έχει πει κανένας οδηγός όχι, αλλά ντρεπόμαστε κι εμείς», λέει ο κ. Σοφός.

Η αναμονή και η νέα ταλαιπωρία

Τον Μάιο του 2014, στο Νοσοκομείο του Πύργου, ξεκίνησε η λειτουργία Τακτικού Εξωτερικού Ογκολογικού Ιατρείου, υπό τον Ηλείο Παθολόγο – Ογκολόγο, Συντονιστή Διευθυντή (μέχρι το τέλος του 2018) του Ογκολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, Δρ. Παναγιώτη Γκινόπουλο. Τότε, είχε προαναγγελθεί και η πραγματοποίηση – σε λίγο καιρό – των χημειοθεραπειών στον Πύργο. Κάτι που όμως, μέχρι σήμερα δεν έγινε. «Μπορούσε να γίνει. Πολιτική βούληση χρειαζόταν και υποστήριξη», λέει ο κ. Γκινόπουλος, εξηγώντας μάλιστα πως, το μόνο πράγμα που είχε ζητήσει ο ίδιος για να αναλάβει την διενέργεια των θεραπειών εδώ, ήταν μια-δυο νοσηλεύτριες ως βοηθούς.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2018 ο κ. Γκινόπουλος συνταξιοδοτήθηκε. Κι έτσι, όχι μόνο η ελπίδα των καρκινοπαθών να τελειώσει η ταλαιπωρία των μετακινήσεων «χάνεται», αλλά ξεκινά ένας ακόμα κύκλος ταλαιπωρίας, αφού πια δε θα λειτουργεί ούτε το Εξωτερικό Ιατρείο για τον ιατρικό έλεγχο, συνταγογράφηση φαρμάκων και αξονικών (σ.σ που είναι απαραίτητες, μετά από κάθε θεραπεία). Κι αυτό, είναι ένα ακόμα θέμα, αφού ακόμα και για τις Αξονικές, πρέπει να απευθύνονται σε εξωτερικά διαγνωστικά κέντρα».

Ο ίδιος πάντως, έχει εκφράσει την επιθυμία να συνεχίσει την συνεργασία του με το Νοσοκομείο του Πύργου, με παροχή υπηρεσιών (σ.σ δίνει το δικαίωμα ο Νόμος, λόγω μη ύπαρξης Ογκολόγου), αλλά ακόμα δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Πύργου.

Απεργία χημειοθεραπείας

Μη αντέχοντας άλλο την ταλαιπωρία, εκατό και πλέον καρκινοπαθείς από την Ηλεία (σ.σ το 90% των ασθενών του Αγίου Ανδρέα είναι Ηλείοι, ενώ μεγάλο ποσοστό παρακολουθείται και στο Πανεπιστημιακό του Ρίου) έχουν «χτυπήσει» αρκετές πόρτες αρμοδίων, ώστε να μπορέσει να σταματήσει αυτή η ταλαιπωρία και να τους δοθεί η ευκαιρία να παλέψουν με αξιοπρέπεια για τη ζωή τους. Κι αν μέσα στον Ιανουάριο δεν δοθεί λύση, τότε δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε απεργία χημειοθεραπείας και απεργία πείνας, μέσα στον χώρο του Νοσοκομείου.

Πηγή: dikaiologitika.gr

 

Σελίδα 1 από 14

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία