Αγγελίες    Επικοινωνία

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 03/01/2019

Της Βάσως Βήττα
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Στο νέο θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των φορέων διαχείρισης των απορριμμάτων πρέπει να ενταχθούν πλέον όλοι οι δήμοι, οι οποίοι καλούνται να πάρουν και τις ανάλογες αποφάσεις.

Πρόκειται για τους νέους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, που ουσιαστικά θα έχουν περιφερειακό χαρακτήρα. Το δημοτικό συμβούλιο Ναυπακτίας πήρε αντίστοιχη απόφαση, αλλά οι σύμβουλοι διαφώνησαν ως προς την έδρα. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση προσδιορίζει την έδρα στο Αγρίνιο, και με αυτή την εισήγηση έφερε το θέμα στα εκτός ημερήσιας διάταξης ο αντιδήμαρχος Έργων, Κώστας Καρακώστας...

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 03/01 σε όλα τα περίπτερα του νομού

«Μήλον της Έριδος» τα ληξιπρόθεσµα

 

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 19/04/2018

 

Της Βάσως Βήττα
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Να ανακαλέσει όσα είπε για τους υπαλλήλους και τον διευθυντή της Οικονομικής υπηρεσίας του δήμου, κάλεσε το Σωματείο Εργαζομένων τον αντιδήμαρχο Αν. Κοτσανά, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ναυπακτίας.

Ο κ. Κοτσανάς σε προηγούμενη συνεδρίαση είχε πει ότι, εξαιτίας των καθυστερήσεων στην πληρωμή ενταλμάτων σε τρίτους δημιουργούνται ληξιπρόθεσμες οφειλές με αποτέλεσμα ο δήμος να αναγκαστεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα των ληξιπρόθεσμων, κάτι που δεν είχε γίνει με την προηγούμενη δημοτική αρχή. Είχε πει ότι ο Διευθυντής της οικονομικής υπηρεσίας δεν προχωράει γρήγορα τις διαδικασίες και έτσι οι εργολάβοι και οι προμηθευτές περιμένουν πολύ καιρό να πάρουν τα χρήματά τους και αναγκάζονται να αφήνουν τις δουλειές τους για να περιμένουν με τις ώρες στην υπηρεσία για να πληρωθούν. Ο κ. Κοτσανάς είχε μιλήσει για μια παθογένεια που ρίχνει στα βράχια το δήμο. Αυτό έγινε αφορμή για να εκδώσει το Σωματείο Εργαζομένων ανακοίνωση με την οποία κατήγγειλε την συμπεριφορά του αντιδημάρχου, ενώ το θέμα συζητήθηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση όπου το Σωματείο τον κάλεσε να ανακαλέσει, ενώ από το δήμαρχο και τους υπολοίπους δη=μοτικούς συμβούλους ζήτησε να πάρουν θέση.

Ο πρώην δήμαρχος Γ. Μπουλές, τον οποίο το ζήτημα αφορούσε κιόλας, δεν κάλυψε τον κ. Κοτσανά παρόλο που το τελευταίο διάστημα η σχέση τους μέσα στην αίθουσα δεν είναι αντιπολιτευτική. Ο πρώην δήμαρχος υποστήριξε ότι η γραμμή που είχε χαράξει στη θητεία του ήταν να τηρείται η νομιμότητα, οι προθεσμίες και η σειρά προτεραιότητας στις πληρωμές και ότι ήταν πολιτική η απόφαση να μην ενταχθεί ο δήμος στα ληξιπρόθεσμα. Ο δήμαρχος Τ. Λουκόπουλος, παρείχε κάλυψη στον κ. Κοτσανά λέγοντας ότι εξέφρασε την προσωπική του άποψη η οποία απορρέει από τα πυρά που δέχεται καθημερινά από τους εργολάβους και τους προμηθευτές για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές. Τόνισε δε ότι από τη στιγμή που ο ίδιος συναντήθηκε με τους εργαζόμενους δεν βλέπει το λόγο γιατί το Σωματείο να απευθυνθεί στην ΠΟΕ ΟΤΑ. «Οι αιρετοί κρίνονται από τους δημότες και όχι από τους συνδικαλιστές», σημείωσε, εκφράζοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του διευθυντή Η. Παπαγεωργίου.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γ. Σύψας, εξήγησε ότι δεν υπήρχαν ληξιπρόθεσμα, αλλά δημιουργήθηκαν το 2018 από τα εντάλματα που έπρεπε να υπογράψει ο Επίτροπος αλλά καθυστερούσε. Η εξήγησή του αυτή θα μπορούσε να αφήσει υπόνοιες ότι τεχνηέντως δημιουργήθηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές για να ενταχθεί και ο δήμος Ναυπακτίας σε αυτό το πρόγραμμα. Άλλωστε αυτό ενισχύεται και από την παροιμία που παρέθεσε ο κ. Σύψας ξεκινώντας την τοποθέτησή του; «Σε κάποιον χάριζαν έναν γάιδαρο και τον κοίταζε στα δόντια».

Η πορεία των ληξιπρόθεσμων, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο αντιδήμαρχος έχει ως εξής; Δεκέμβριος 2013, 681.000 ευρώ, Δεκέμβριος 2014, 527.000 ευρώ, Δεκέμβριος 2015, 432.000 ευρώ, Απρίλιος 2016, 478.000 ευρώ και τον Δεκέμβριο 2017, 272.000 ευρώ. Μέχρι το Μάρτιο 2018, το ποσό έφθασε τις 441.000 ευρώ. Η απόφαση της ένταξης, κατά τον κ. Σύψα, ήταν κοινή με την υπηρεσία. Ουσιαστικά παρείχε στήριξη στην υπηρεσία, αλλά δικαιολόγησε και τον κ. Κοτσανά, λέγοντας ότι πρόκειται για έναν αντιδήμαρχο που βρίσκεται όλη την ημέρα στο δρόμο παρακολουθώντας τις εργασίες καθαριότητας που είναι στην ευθύνη του από κοντά και δέχεται τα πυρά του κόσμου για το θέμα των πληρωμών, οπότε από αυτό προκύπτει η αγανάκτησή του.

Ο κ. Κοτσανάς παίρνοντας το λόγο, αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης λέγοντας ότι ενώ ο κ. Μπουλές είχε αποφασίσει να ξεχρεώσει το δήμο με χρήματα από τους πόρους του δήμου, όπως η ΣΑΤΑ, η Οικονομική υπηρεσία και ο Δ/ντής δεν τον συμβούλεψαν να ακολουθήσει το παράδειγμα των άλλων δήμων που πλήρωσαν τα χρέη τους από χρήματα του προγράμματος ληξιπρόθεσμων. Στη συνέχεια τόνισε σε έντονο ύφος ότι δεν μπορεί οι υπάλληλοι, που είναι καλοπληρωμένοι βάσει των σημερινών δεδομένων, να καθυστερούν τις πληρωμές, καθώς ο ίδιος έχει διαπιστώσει ότι υπάρχουν εντάλματα που καθυστερούν ακόμα και τρεις μήνες. Επιπλέον υπογράμμισε ότι αυτές οι καθυστερήσεις είναι απαράδεκτες από τη στιγμή που η υπηρεσία διαθέτει 20 άτομα προσωπικό, κάποια από τα οποία μάλιστα λαμβάνουν και υπερωρίες. Επιπλέον υπογράμμισε ότι από αυτούς, οι 5 εργάζονται πέραν του ωραρίου τους εφόσον χρειαστεί. «Ενάμισι μισθό παίρνουν επιπλέον οι κύριοι που σήμερα με καταγγέλλουν. Ποιος θα πλήρωνε τόσα χρήματα για να έχει αυτό το αποτέλεσμα;», είπε χαρακτηριστικά. Απευθυνόμενος στους υπαλλήλους που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση είπε: «Αντί να έρθετε και να πείτε: έχουμε βραδεία προσέλευση στην υπηρεσία, έχουμε γρήγορη αναχώρηση, έχουμε όλες τις άδειές μας, έχουμε τα πάντα, με καταγγέλλετε. Δεν υπάρχει μέρα που να πάει κανείς στην αγορά και να μην δει έναν υπάλληλό που έχει βγει για ψώνια. Προκαλείτε την κοινωνία και εγκαλείτε εμένα. Εγώ βλέπω υπάλληλους να πηγαίνουν καθημερινά για δουλειά στην Πάτρα, στο Μεσολόγγι, στο Αγρίνιο, και δεν σέβεστε τίποτα. Για το Μπουλέ λέγατε ότι είναι αυστηρός και τώρα κάνετε κατάχρηση της καλοσύνης του Λουκόπουλου», είπε καταλήγοντας.

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας με ομόφωνη απόφασή του στηρίζει τις προσπάθειες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την προστασία της οικογενειακής στέγης από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Για την κινηματική πρωτοβουλία της Περιφέρειας , αλλά και την αναγκαιότητα της νομοθετικής ρύθμισης ούτως ώστε να θωρακιστεί ο πολίτης έναντι των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και να μην χάσουν τα σπίτια τους οικογένειες , ενημέρωσαν το Σώμα ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Αγγελόπουλος και ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακού Συντονισμού και Διοίκησης Δημήτρης Δριβίλας.

Όπως τόνισαν η πρωτοβουλία ξεκίνησε, καθώς διαπιστώνεται πως τώρα είναι η κατάλληλη ώρα μιας και μπροστά μας έχουμε την Συνταγματική Αναθεώρηση, αλλά και τη δαμόκλειο σπάθη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Από την πλευρά τους οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπακτίας, αλλά και ο Δήμαρχος Παναγιώτης Λουκόπουλος σημείωσαν ότι είναι επιβεβλημένο να προστατευθεί η οικογενειακή στέγη και χαρακτήρισαν ιδιαίτερα θετική την πρωτοβουλία της Περιφέρειας.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι υπέγραψαν στο σχετικό έντυπο συγκέντρωσης υπογραφών που θα σταλεί στην Κυβέρνηση με το επιβεβλημένο αίτημα της νομοθετικής ρύθμισης.

Σημειώνεται ότι υπέρ της κινηματικής πρωτοβουλίας για διάσωση της οικογενειακής στέγης έχουν ταχθεί μέχρι τώρα τα δημοτικά συμβούλια Καλαβρύτων, Αιγιαλείας, Δυτικής Αχαΐας. Ενώ τις προσεχείς ημέρες θα υπάρξουν επαφές και με άλλα δημοτικά συμβούλια και Δήμος της Δυτικής Ελλάδας.

Ενώ την κινηματική πρωτοβουλία της Περιφέρειας στηρίζει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας.

Με προκλητικό τρόπο η Κυβέρνηση επέλεξε να ψηφίσει το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο την ημέρα που οι εργαζόμενοι στη χώρα μας εορτάζουν την εργατική πρωτομαγιά.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπακτίας έχοντας υπόψη τον αιφνιδιασμό που θα επιδιώξει η Κυβέρνηση για το σημαντικό αυτό θέμα, έγκαιρα στις 16-3-2016 με ομόφωνη απόφασή του μεταξύ άλλων αποφάσισε

…. “Το Δ.Σ καλεί όλους και όλες σε συστράτευση στον κοινό αγώνα ενάντια στην καθολική φτωχοποίηση της κοινωνίας και συμμετέχουμε στην 48ωρη απεργία που έχει προκηρύξει το Ε.Κ.Ν.Δ, όταν και εφόσον η Κυβέρνηση προχωρήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου – οδοστρωτήρα του ασφαλιστικού στη Βουλή, με το κλείσιμο των υπηρεσιών του Δήμου”. ….

Πριν δύο ημέρες στις 5 Μαΐου η δημοτική αρχή Λουκόπουλου κλήθηκε να υλοποιήσει την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ Αντί να πάρει τις πρωτοβουλίες που ομόφωνα είχε αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο έκανε ότι μπορούσε για να τορπιλίσει τις κινητοποιήσεις που είχε προκηρύξει το Ε.Κ.Ν.Δ αλλά και το σωματείο των εργαζομένων του Δήμου.

Με νομικίστικα επιχειρήματα απέκλεισε την συμμετοχή του Δήμου Ναυπακτίας στις κινητοποιήσεις, όπως είχε αποφασίσει το Δ.Σ βάζοντας στην ουσία πλάτη στους Κυβερνητικούς πολιτικούς της φίλους που αναζητούν συμμάχους στην αντιλαϊκή τους πολιτική.

Η άρνηση του δημάρχου να εφαρμόσει την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την οποία ψήφισε και η δημοτική πλειοψηφία, δείχνει το έλλειμμα δημοκρατίας της δημοτικής αρχής που καταπατά τις αποφάσεις των κορυφαίων οργάνων του Δήμου όταν δεν συμπίπτουν με τα πολιτικά της συμφέροντα. Το Δημοτικό Συμβούλιο και μόνο μπορεί εκ του νόμου να αλλάξει τις αποφάσεις.

Καταδικάζουμε την άρνηση του δημάρχου να εφαρμόσει την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ και καλούμε τους εργαζόμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και όλους τους δημότες σε συστράτευση και κοινό αγώνα ενάντια στις περικοπές των κοινωνικών κατακτήσεων και των μέτρων που οδηγούν την κοινωνία στην εξαθλίωση. Ενάντια στις αντιδημοκρατικές πρακτικές της δημοτικής αρχής που προκλητικά συμπράττει με αυτούς που καταπατούν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

 

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ & ΔΩΡΙΔΑΣ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ & ΔΩΡΙΔΑΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπακτίας στη συνεδρίαση που έγινε στις 27/4/2016 Μ. Τετάρτη, στη συζήτηση σχετικά με τα αποτελέσματα της Επιτροπής Διερεύνησης για τις χρεώσεις των δημοσιευμάτων στον τοπικό Τύπο, αποφάσισε ομόφωνα:

  1. Η έρευνα της Επιτροπής διαπίστωσε μεγάλες αποκλίσεις στην κοστολόγηση ίδιων δημοσιευμάτων σε διαφορετικές εφημερίδες και σε διαφορετικές περιόδους δημοτικών αρχών, παρά την κρατική διατίμηση που ισχύει.
  2. Επειδή μερικές αποκλίσεις φτάνουν μέχρι και 150% (!!), αποφασίστηκε να αποσταλούν τα στοιχεία στα ελεγκτικά όργανα (Οικονομικούς Επιθεωρητές, Εισαγγελέα, Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης), για τυχόν ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες.
  3. Πλέον κάθε Εντολή Δημοσίευσης στον Τύπο, θα συνοδεύεται με την ανώτερη τιμή χρέωσης, που θα υπολογίζεται από τις υπηρεσίες του Δήμου.
  4. Όλες οι δημοσιεύσεις, θα αναρτώνται και στην ιστοσελίδα του Δήμου.
  5. Ζητά από τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου (Σύνδεσμος, ΔΕΥΑΝ, ΑΙΤΩΛΙΚΗ, ΚΕΔΝ) να δοθεί λεπτομερής λίστα όλων των χρημάτων που εκταμιεύτηκαν ανά δημοτική θητεία σε κάθε εφημερίδα και για οποιονδήποτε λόγο.
  6. Καταδικάζει τις ενέργειες ορισμένων προμηθευτών που ανεβάζουν τις τιμές των προϊόντων τους, όταν προμηθεύουν τον Δήμο, οι οποίοι όταν εντοπίζονται θα αποκλείονται οριστικώς.

 

Εντολή Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Σιαμαντάς

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία