Αγγελίες    Επικοινωνία

Θα πέσουν καµπάνες για την αποχέτευση της Ναυπάκτου;;
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Για πόρισµα - καταπέλτη από τους Επιθεωρητές Δηµοσίων Έργων, κάνουν λόγο πληροφορίες

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Πέρασε από 40 κύµατα η παραλαβή του έργου

Της Βάσως Βήττα
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παραλήφθηκε τελικά το έργο της αποχέτευσης Ναυπάκτου, μετά από πολλά χρόνια ταλαιπωρίας, διότι ο κόμπος είχε φτάσει στο χτένι.

Το έργο ξεκίνησε επί δημαρχίας Νταουσάνη, όταν ο δήμος είχε υπογράψει προγραμματική σύμβαση με την τότε νομαρχία ως φορέας υλοποίησης του έργου και επιβλέπων. Ο προϋπολογισμός ήταν 10 εκατ. ευρώ, χωρίς τον ΦΠΑ που ήταν 18% επί του ποσού και θα πλήρωνε η ΔΕΥΑΝ. Είχε δημοπρατηθεί ως μελέτη - κατασκευή, πράγμα που σημαίνει ότι ο ίδιος ανάδοχος είχε αναλάβει και τα δυο. Η χρηματοδότηση προερχόταν από το Ταμείο Συνοχής. Όπως φάνηκε όμως η μελέτη είχε κενά, γιατί στη συνέχεια απαιτήθηκε η κατασκευή συμπληρωματικών εργασιών που έφθασαν το 1,7 εκατ. ευρώ, με συνέπεια το Σεπτέμβριο του 2010, επί δημαρχίας Παπαθανάση, να υπογραφεί συμπληρωματική σύμβαση μεταξύ του εργολάβου και της επιχείρησης, που την δεσμεύει για την πληρωμή των εργασιών. Μάλιστα τότε είχε παρθεί και απόφαση δημοτικού συμβουλίου προκειμένου ο ανάδοχος να παίρνει τα χρήματα από τις συνδέσεις. Πράγματι, έφτιαξε όλες τις συμπληρωματικές εργασίες και στη συνέχεια έστειλε το λογαριασμό στην ΔΕΥΑΝ που ήταν ο κύριος του έργου.

 

Ο Γ. Μπουλές είχε στείλει το λογαριασμό στην Αποκεντρωμένη

Πρόκειται για χρήματα που πρέπει να πληρωθούν, αφού κανείς δεν αμφισβήτησε τις εργασίες. Για το λόγο αυτό ο πρώην δήμαρχος, Γ. Μπουλές, είχε μεταφέρει τις οικονομικές υποχρεώσεις στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όπως υποστηρίζει ο ίδιος. Έγινε δηλαδή μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΔΕΥΑΝ και Αποκεντρωμένης που μεταξύ άλλων προέβλεπε ότι τις πρόσθετες εργασίες θα τις πληρώσει το κράτος. Όμως, όπως υποστηρίζει ο κ. Μπουλές, αυτή την ευκαιρία δεν τη διεκδίκησε η σημερινή δημοτική αρχή και έτσι η ΔΕΥΑΝ καλείται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

 

Καταπέλτης η Έκθεση των Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων

Επειδή όμως η επιχείρηση προφανώς δεν είχε, ούτε έχει, τη δυνατότητα να πληρώσει αυτό το ποσό, μέλη της Επιτροπής Παραλαβής φρόντιζαν να προκαλούν καθυστερήσεις, προφανώς για να κερδίζει χρόνο η επιχείρηση και η δημοτική αρχή. Έτσι κάθε φορά που ερχόταν η ώρα της παραλαβής του έργου, τόσο ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΝ, που ήταν και μέλος της Επιτροπής, όσο και άλλα μέλη επέστρεφαν το φάκελο με παρατηρήσεις, ζητώντας πρόσθετες εργασίες που είχε παραλείψει ο ανάδοχος. Αυτό συνέβη πολλές φορές, ενώ συγχρόνως η νυν δημοτική αρχή αμφισβήτησε κάποιες εργασίες και απευθύνθηκε στους Επιθεωρητές Δημόσιων Έργων. Η Έκθεση των Επιθεωρητών, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι καταπέλτης για την ΔΕΥΑΝ και τον δήμο, διότι θεωρούν ότι η άρνηση παραλαβής του έργου και η κατ’ επανάληψη επιστροφή του φακέλου με παρατηρήσεις για πρόσθετες εργασίες δεν ήταν νόμιμη και αυτό διότι έπρεπε οι παρατηρήσεις να γίνουν συνολικά και να μην υπάρχει αυτό το πήγαινε - έλα. Ουσιαστικά δηλαδή διαπίστωσε παραλείψεις από την Επιτροπή Παραλαβής και τους επιβλέποντες και έχει στείλει την Έκθεση στη ΔΕΥΑΝ,  στο δήμο, στην Αποκεντρωμένη και στην Περιφέρεια για να προχωρήσουν τις διαδικασίες για τυχόν πειθαρχικές ποινές, καθώς και στον Εισαγγελέα για την περίπτωση ποινικών κυρώσεων.

 

Το έργο παρέλαβαν μόνο οι μηχανικοί

Η Επιτροπή Παραλαβής αποτελείτο από τρεις μηχανικούς της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, τον Γενικό Διευθυντή της ΔΕΥΑΝ και τον αντιδήμαρχο Έργων, Κ. Καρακώστα. Παρόλο που δεν υπήρχε άλλο περιθώριο να μην παραληφθεί το έργο οι δυο τελευταίοι δεν συναίνεσαν και η παραλαβή έγινε από τους τρεις μηχανικούς. Ο εργολάβος πάντως υπέγραψε με επιφύλαξη το πρωτόκολλο, πράγμα που σημαίνει ότι μάλλον προτίθεται να καταθέση ένσταση για την περικοπή εργασιών και κατ΄ επέκταση, χρημάτων. Η θέση της ΔΕΥΑΝ είναι πολύ δυσμενής στην παρούσα φάση, διότι ο εργολάβος θα απαιτήσει περίπου 2,5 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας και τους τόκους όλων αυτών των ετών. Ένα ποσό που δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να πληρωθεί μιας και τα οικονομικά της επιχείρησης βρίσκονται στο κόκκινο. Την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να συζητηθεί αυτό το θέμα. Η συνεδρίαση επρόκειτο να γίνει νωρίτερα όμως αναμένεται η υπογραφή του πρωτοκόλλου παραλαβής από τον Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Αιτ/νίας. Ωστόσο, αν ο εργολάβος καταθέσει ένσταση, δεν θα υπογραφεί άμεσα το πρωτόκολλο διότι απαιτούνται συγκεκριμένοι χρόνοι μέχρι να εξεταστεί η ένστασή του. 

 Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία