Αγγελίες    Επικοινωνία

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Με τον επικεφαλής Διονύση Τσιρόγλου και μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Έρευνας Διάσωσης – Ε.Ο.Ε.Δ. Μεσολογγίου καθώς επίσης τους εκπροσώπους της πανελλήνιας δράσης «Let’s do it Greece», συναντήθηκε ο Δήμαρχος Κώστας Λύρος το απόγευμα της Τετάρτης 6 Νοεμβρίου.

Αντικείμενο συζήτησης στην συνάντηση ήταν η στήριξη και ο συντονισμός ενεργειών για την προώθηση και διοργάνωση μεγάλης περιβαλλοντικής δράσης στην Ι.Π. Μεσολογγίου, στο πλαίσιο της πανελλήνιας καμπάνιας με την χαρακτηριστική ονομασία «Let’s do it Greece» που σχεδιάζεται για το Μάιο του 2020.

Ο κ. Κώστας Λύρος εξέφρασε το ενδιαφέρον και τη στήριξή του για την διοργάνωση της δράσης, επισημαίνοντας πως στόχος της θα πρέπει να είναι η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή πολιτών και κυρίως παιδιών στα οποία θα πρέπει να καλλιεργηθεί η περιβαλλοντική συνείδηση μέσα από ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες.

Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Ακαρνανικών Ορέων συμμετείχε και φέτος στην Πανελλαδική Εκστρατεία "Let's do it Greece", με την δράση «Εθελοντικός καθαρισμός του προαύλιου χώρου του ΚΕΠΕΤΡΙ και Περιβαλλοντική Ενημέρωση για την λίμνη Τριχωνίδα».

Την Παρασκευή 05/09/2019 μαθητές του γυμνάσιου Παναιτωλίου μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους επισκέφτηκαν το Κέντρο Περιβάλλοντος Τριχωνίδας (ΚΕΠΕΤΡΙ) στα Αμπάρια Παναιτωλίου. Αρχικά, το στέλεχος του Φορέα κ. Καρανίκα Μαλβίνα ανέφερε στους μαθητές την σημασία ύπαρξης Κέντρων Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης σε προστατευόμενες περιοχές και την ανάγκη μετάδοσης της πληροφορίας όχι μόνο με οπτικοακουστικό τρόπο αλλά και μέσω βιωματικών δράσεων. Η κα Τραμπάζαλη Τζίνα αναφέρθηκε στις συνθήκες δημιουργίας του Κέντρου και στο επιστημονικό και εκπαιδευτικό του έργο κατά το παρελθόν ενώ η κα Λειβαδίτη Θεώνη ενημέρωσε τους μαθητές για τη λίμνη Τριχωνίδα και την περιβαλλοντική αξία της. Ακολούθησε περιήγηση στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου και η δράση έκλεισε με τον εθελοντικό καθαρισμό του προαύλιου χώρου του Κέντρου Περιβάλλοντος της λίμνης Τριχωνίδας

Με αφορμή την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε ο Συντονιστής του ΦΔ/ΛΜ-ΑΟ κ. Σελιμάς Γιάννης δήλωσε: «Ο Φορέας Διαχείρισης στο πλαίσιο της παρούσας προγραμματικής περιόδου αναμένοντας την έγκριση του τεχνικού δελτίου πράξης από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ θα πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα στην λίμνη Τριχωνίδα παρακολούθηση του μυοκάστορα, μελέτη κατανομής και πυκνότητας της παρουσίας βίδρας καθώς και τοποθέτηση τεχνητών φωλιών, παρακολούθηση του νανογωβιού της λίμνης Τριχωνίδας, προστασία και διατήρηση ασβεστούχων βάλτων στο Τριχώνιο, βελτίωση αναπαραγωγής και παρακολούθηση λευκών πελαργών. Επίσης στο πλαίσιο πρόσκλησης από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας που θα αφορά τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών έχει στον σχεδιασμό του να εντάξει έργα που αφορούν την σήμανση των περιοχών Natura 2000, την παραγωγή εντύπων ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης καθώς και την αναμόρφωση του κτιρίου του ΚΕΠΕΤΡΙ με την δημιουργία χώρου περιβαλλοντικής ερμηνείας ως παράρτημα του Φορέα Διαχείρισης μετά από εκπόνηση μουσειολογικής μελέτης καθώς και εφαρμογής της»

Θα θέλαμε ιδιαίτερα να ευχαριστήσουμε τις κ.κ Τραμπάζαλη Τ. και Λειβαδίτη Θ. που βοήθησαν εθελοντικά στην διοργάνωση και διεξαγωγή της όλης δράσης.
Ευελπιστούμε ότι η συγκεκριμένη δράση συνέβαλε ουσιαστικά στην η ευαισθητοποίηση των μελλοντικών πολιτών στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος, όχι μόνο της περιοχής τους άλλα και ευρύτερα, καθώς και στην διάδοση του εθελοντισμού.

Τι ζητάνε από το Δήμαρχο κ. Κώστα Πελετίδη

Με κεντρικό τους σύνθημα «Ομορφαίνουμε το σχολείο μας-Προστατεύουμε το περιβάλλον» οι μαθητές του 10ου Γυμνασίου Πατρών (Ζαρουχλέικα) πήραν μέρος στην Πανελλαδική κινητοποίηση χιλιάδων εθελοντών από κάθε γωνιά της Ελλάδας στα πλαίσια της δράσης  let’s do it Greece! Έτσι την Παρασκευή 5 Απριλίου διέθεσαν ολόκληρη τη μέρα στον καλλωπισμό του σχολείου τους εσωτερικά και εξωτερικά, και στο πρασίνισμα του σχολικού προαυλίου.

Οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες, στην αρχή παρακολούθησαν το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Πλαστικά απορρίμματα στους Ωκεανούς» και συζήτησαν με τον καθηγητής της βιολογίας για τους τρόπους περιορισμού του πλαστικού απ’ την καθημερινή τους ζωή. Εξάλλου στο σχολείο τους εδώ και χρόνια συλλέγουν πλαστικά καπάκια αλλά και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά όπως μπαταρίες, χαρτί και τηγανέλαιο.

Αμέσως μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ κάθε τμήμα καθάρισε με σχολαστικότητα τα θρανία, τα τζάμια, τα έπιπλα και τους τοίχους, ενώ έβαψαν και την πόρτα του τμήματός τους. Κατόπιν διάλεξαν αφίσες από βιοτόπους της Ελλάδας, οι οποίες υπήρχαν στο σχολείο τους από παλαιότερα περιβαλλοντικά προγράμματα και με αυτές διακόσμησαν όλες τις αίθουσες διδασκαλίας.

Στη συνέχεια οι μαθητές βγήκαν στο προαύλιο και στο σχολικό τους κήπο και αφού μάζεψαν (σε χωριστές σακούλες) τα σκουπίδια, τα ανακυκλώσιμα και τα κομποστοποιήσιμα υλικά, τα τοποθέτησαν στους αντίστοιχους κάδους. Ειδικά για την κομποστοποίηση των οργανικών (χλωρά και ξερά φύλλα από τα δέντρα και τους θάμνους  του προαυλίου) οι μαθητές χρησιμοποίησαν την πειραματική μονάδα κομποστοποίησης που κατασκεύασε πριν από τρία χρόνια η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου.

Αφού έκοψαν τα χόρτα κλάδεψαν τους θάμνους και καθάρισαν τα παρτέρια του σχολείου ήρθε η ώρα για το φύτεμα. Οι μαθητές με τεράστιο  ενθουσιασμό φύτεψαν συνολικά πάνω από 90 ανθόφυτα, (πετούνιες και κατηφέδες), αρωματικά φυτά, (ρίγανη, λεβάντα, θυμάρι και βασιλικό) αλλά και θάμνους όπως Φωτίνιες (Photinia Fraseri), Ευώνυμο (Euonymus), Τεύκριο (Teucrium fruticans), Λούσιντουμ (Viburnum lucidum), Υπέρικο  (Hypericum calycinum)

 και Πολύγαλα (Polygala myrtifolia) καθώς και μία μουριά στο κέντρο του προαυλίου για ίσκιο. Κάθε τμήμα του σχολείου, ανέλαβε να καθαρίσει και να περιποιηθεί ένα συγκεκριμένο τομέα του σχολικού κήπου τον οποίο υιοθέτησε και θα φροντίζει μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους.

Στο τέλος του σχολικού ωραρίου, όλοι οι μαθητές με τη χαρά της συμμετοχής και της δημιουργίας ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους, αφού ευχαρίστησαν το Διευθυντή του σχολείου κ. Βασίλη Μενούνο, τον υποδιεθυντή κ. Θωμά Κουτρούμπα και το σύλλογο των εκπαιδευτικών που τους συντόνισαν και τους βοήθησαν, φώναξαν το σύνθημα: «Είμαστε ομάδα δυ-να-τή. Είμαστε ομάδα, περι-βαλλο-ντική»!

Το σχολικό προαύλιο αλλά και οι εσωτερικοί χώροι του σχολείου πραγματικά μεταμορφώθηκαν και οι μαθητές, με απόφαση του 15μελούς μαθητικού τους συμβουλίου, θα ζητήσουν με επιστολή τους από το Δήμαρχο Πάτρας, να τους βοηθήσει προκειμένου να επιδιορθωθεί το σύστημα αυτόματου ποτίσματος όσων φύτεψαν, έτσι ώστε να μην ξεραθούν το καλοκαίρι, αλλά και να τοποθετηθούν παγκάκια, καλαθάκια απορριμμάτων και μια ράμπα στήριξης ποδηλάτων, όπως τους είχε υποσχεθεί πέρυσι, όταν η Περιβαλλοντική ομάδα τον είχε επισκεφτεί στο Δημαρχείο.

 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΑΤΡΕΩΝ

 

Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε

Είμαστε μαθητές του 10ου Γυμνασίου Πατρών (Ζαρουχλέικα) και είχαμε τη χαρά να σας συναντήσουμε πέρυσι στο Δημαρχείο (η Περιβαλλοντική μας ομάδα) και να σας πάρουμε μια συνέντευξη για τη σχολική μας εφημερίδα.

Επειδή σ’ εκείνη τη συνάντηση μας είπατε πως πρέπει να διεκδικούμε τα αιτήματά μας, θα θέλαμε με αυτή την επιστολή να σας ζητήσουμε να πραγματοποιήσετε την υπόσχεση που μας δώσατε (αλλά μέχρι τώρα δεν υλοποιήθηκε) να τοποθετηθούν στο σχολικό μας προαύλιο  μερικά παγκάκια, καλαθάκια απορριμμάτων καθώς και μια ράμπα στήριξης ποδηλάτων.

Να σας ενημερώσουμε πως εμείς με τις δικές μας δυνάμεις και τη συνδρομή των καθηγητών μας κάνουμε ότι μπορούμε για να βελτιώσουμε το σχολικό μας περιβάλλον. Έτσι την Περασμένη Παρασκευή 5 Απριλίου διαθέσαμε ολόκληρη τη μέρα στον καλλωπισμό του σχολείου μας εσωτερικά και εξωτερικά, και στο πρασίνισμα του σχολικού προαυλίου. Καθαρίσαμε με σχολαστικότητα τα θρανία, τα τζάμια, τα έπιπλα και τους τοίχους των τάξεων, βάψαμε πόρτες και τοποθετήσαμε αφίσες με βιοτόπους της Ελλάδας στους τοίχους.

Στη συνέχεια καθαρίσαμε και το  σχολικό μας προαύλιο και φυτέψαμε  συνολικά πάνω από 90 ανθόφυτα, θάμνους καθώς και δέντρα. Κάθε τμήμα του σχολείου, ανέλαβε να καθαρίσει και να περιποιηθεί ένα συγκεκριμένο τομέα του σχολικού κήπου τον οποίο υιοθέτησε και θα φροντίζει μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους.

Επειδή όμως έχει χαλάσει το σύστημα αυτόματου ποτίσματος θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε να στείλετε στο σχολείο μας ένα συνεργείο του Δήμου για να το επιδιορθώσει έτσι ώστε αυτά που φυτέψαμε να μην ξεραθούν το καλοκαίρι.

Πιστεύουμε πως το αίτημά μας είναι δίκαιο και πως θα μας βοηθήσετε όπως έχετε κάνει και στο παρελθόν.

 

Με εκτίμηση

Για το 15μελές μαθητικό συμβούλιο

Ο πρόεδρος   

Στέφανος Θωμάς

Ο γραμματέας

Αλέξανδρος Γιαννίτσης

 

 

 

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε όλο το εύρος του Δήμου Αγρινίου και στα πλαίσια της πανελλήνιας καμπάνιας «Lets do it Greece» πολλές εθελοντικές δράσεις καθαρισμού, εξωραϊσμού και αισθητικής αναβάθμισης των δημόσιων χώρων, στην οποία συμμετείχε και η Ημερήσια Φροντίδα Καλυβίων «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Με γενικό σύνθημα “Γίνε η αλλαγή που περιμένεις” εθελοντικές ομάδες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, σύλλογοι,  φορείς και πολίτες συνεργάστηκαν και υλοποίησαν δράσεις σε κάθε γωνιά της χώρας. 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετείχε σε δράση που έγινε στο Αγρίνιο και συγκεκριμένα στην πλατεία «Ομονοίας», μεταξύ των οδών Σταϊκου & Μπαϊμπά, όπου μαζί με νέους του Εργαστηρίου «Παναγία Ελεούσα», της «Ηλιαχτίδας» και της Δημοτικής Αστυνομίας, φύτευσαν καλλωπιστικά φυτά, καθάρισαν και έβαψαν τους χώρους.

Από την Ακτίνα Εθελοντισμού του Δήμου Αγρινίου συμμετείχε και συντόνιζε τις δράσεις, η κα Ανθούλα Μακρή.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου δήλωσε:

«Ξεκινήσαμε δειλά πριν από τέσσερα χρόνια και σήμερα βλέπουμε αυτή την προσπάθεια να αγκαλιάζει όλο τον δήμο. Καταφέραμε να ενεργοποιήσουμε δυνάμεις προσφοράς και αλληλεγγύης. Το μήνυμα του εθελοντισμού είναι το μήνυμα της συμμετοχής. Είναι ένα μήνυμα που θέλουμε να μεταδώσουμε κάθε χρόνο με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη. Είναι ευθύνη δική μας να κάνουμε τον τόπο μας καλύτερο. Αξίζουν συγχαρητήρια στην Ακτίνα Εθελοντισμού του Δήμου Αγρινίου γι αυτήν την προσπάθεια».

Πηγή: kalyvia.gr

Το 6Ο Δημοτικό Σχολείο Μεσολογγίου μας για μια ακόμη χρονιά, δίνει το «παρών» στην εβδομάδα Εθελοντισμού (1-7 Απριλίου) φυτεύοντας λουλούδια στα παρτέρια του σχολείου και λαχανικά στο λαχανόκηπο.

Όλοι μαζί, γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί!!!

Let's do it Greece!!!!

Με  δράσεις  σε όλο το εύρος του Δήμου Αγρινίου υλοποιείται το πρόγραμμα της  «Ακτίνας Εθελοντισμού» στο πλαίσιο του Let’s Do It Greece που πραγματοποιείται την  Κυριακή 7 Απριλίου.  Το Αγρίνιο συγκαταλέγεται και φέτος μεταξύ των δήμων  με τον μεγαλύτερο αριθμό Εθελοντών και Σημείων Δράσεων.

Με γενικό σύνθημα   “Γίνε η αλλαγή που περιμένεις” εθελοντικές ομάδες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, σύλλογοι,  φορείς και πολίτες συνεργάζονται και πραγματοποιούν δράσεις σε κάθε γωνιά της χώρας. Στο Αγρίνιο στη φετινή δράση μετέχουν οι σύλλογοι:                       

Κ.Δ.Η.Φ.  «ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ» ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ –ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ    ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ- ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ»

ΛΕΣΧΗ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ   ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ  ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ Γ.Φ.Σ.

Α.Ο. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ (ΣΔΕ)

ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ «ΤΟ ΡΟΔΙ»

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΔΥΟ ΡΕΜΜΑΤΑ»

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ   

Επισυνάπτονται οι δράσεις  και οι  Δημοτικές Ενότητες οι οποίες  μετέχουν στο Lets Do It Greece 2019.

 

Δράσεις για το Lets Do It στις 7 Απριλίου  του έτους 2019

Καθαρισμός πλατείας Άγιου Ιωάννη Ρηγανά, φύτεμα καλλωπιστικών φυτών.

Καθαρισμός Δασυλλίου Αγίου Χριστοφόρου.

Καθαρισμός – καλλωπισμός του χώρου πλατείας «Ομονοίας» οδών Σταϊκου –Μπαϊμπά όπισθεν (πρώην Δημοτικού Καφενείου)

Καθαρισμός  Αϊ Βασιλιώτικα  Αγρινίου

 

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σελίδα 1 από 15

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία