Αγγελίες    Επικοινωνία

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Παράνομοι ξυλοκόποι δρουν ανενόχλητοι, πληγώνοντας και καταστρέφοντας το μοναδικό δάσος Βελανιδιδάσος Ξηρομέρου και το περιβάλλον.

Για άλλη μια φορά, οι λαθροϋλοτόμοι, που έχουν για τα καλά βάλει στο μάτι το δάσος, έκοψαν βελανιδιές αιωνόβιες από τις μεγαλύτερες που στόλιζαν το δάσος στο Πρόδρομο Ξηρομέρου (στο δρόμο προς Γουριώτισσα κοντά στη Δεξαμενή Προδρόμου).

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε (τραβήχτηκαν σήμερα το πρωί) δείχνουν την καταστροφή του δάσους. Οι βελανιδιές έχουν κοπεί από τη ρίζα και το πανέμορφο τοπίο λεηλατείται από τα αλυσοπρίονα των λαθροξυλάδων.....

Πηγή: xiromeronews.blogspot.com

Περιορίστηκε η λαθροϋλοτοµία...

Θα γλυτώσει το βελανιδοδάσος του Ξηροµέρου
Επάρκεια σε Δασοφύλακες, µεγάλη έλλειψη σε επιστηµονικό και διοικητικό προσωπικό

 

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 21/12/2017

 

Μειώθηκαν τον τελευταίο χρόνο, τα κρούσματα λαθροϋλοτομίας στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Μεσολογγίου, εξαιτίας των αυστηρών μέτρων που έχουν παρθεί κατά των παραβατών.

Στην μείωση αυτή βοήθησαν τα προγράμματα προστασίας που έχει αναπτύξει η Μεσολογγίτικη υπηρεσία. Τα μέτρα που προβλέπονται για τους παραβάτες είναι αυστηρά και περιλαμβάνουν κατάσχεση αυτοκινήτου και φορτίου, αφαίρεση πινακίδων και άδειας οδήγησης, κλπ. Αυτά εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια και πλέον οι επίδοξοι λαθροϋλοτόμοι είναι επιφυλακτικοί...

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 21/12 σε όλα τα περίπτερα του νομού

Ανακοινώνεται η έναρξη εφαρμογής από τη Δασική Υπηρεσία, του Ειδικού Προγράμματος πρόληψης λαθροϋλοτομιών έτους 2017 για την αντιμετώπιση του φαινομένου των λαθροϋλοτομιών, της διακίνησης παράνομα υλοτομημένης ξυλείας και δασικών προϊόντων και διενέργεια ελέγχων που αφορούν την εφαρμογή του Κανονισμού Ξυλείας [Καν.(Ε.Ε.) αριθμ.995/2010] και FLEGT [Καν.(ΕΚ) αριθμ.2173/2005].

Στα πλαίσια υλοποίησης του ειδικού αυτού προγράμματος, η Διεύθυνση Δασών Αιτωλ/νίας και τα κατά τόπους Δασαρχεία (Αγρινίου, Αμφιλοχίας, Μεσολογγίου και Ναυπάκτου) λειτουργούν με αυξημένη ετοιμότητα, με ειδικά συνεργεία (ομάδες επιφυλακής) και με προγραμματισμένα εποχούμενα περίπολα, όλες τις εργάσιμες ημέρες καθώς και τα Σάββατα, τις Κυριακές και εξαιρέσιμες.

Κατά τα ανωτέρω θα υπάρχουν συνεχείς παρουσίες, με αιφνιδιαστικούς ελέγχους στην ύπαιθρο και σε όλα τα πιθανά σημεία τέλεσης των λαθροϋλοτομιών, αλλά και διακίνησης των παράνομων προϊόντων αυτών.

Καλούνται όλοι οι φορείς και οι συνειδητοποιημένοι πολίτες να συνδράμουν τις προσπάθειες των δασικών υπαλλήλων που συγκροτούν τις ομάδες επιφυλακής, ώστε να περιορισθούν οι καταστροφές των δασών του Νομού μας, από την άναρχη και παράνομη υλοτομία πολύτιμων δασικών ειδών, πολλά από τα οποία είναι δύσκολο να αναγεννηθούν φυσικά.

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας με τις Δασικές Αρχές είναι:

Διεύθυνση Δασών: (26310 -22536 & 55308 & 51618)
Δασαρχείο Αγρινίου: (26410-57617 & 45174)
Δασαρχείο Αμφιλοχίας : (26420-22220 &23144)
Δασαρχείο Μεσολογγίου: (26310-22419 & 28878)
Δασαρχείο Ναυπάκτου (26340-27246 & 2015)

Ο νόμιμος τρόπος απόληψης και διακίνησης δασικών προϊόντων κατά περιοχή καθορίζεται από Δασικές Ρυθμιστικές Διατάξεις που έχουν εκδοθεί από τα αρμόδια Δασαρχεία του Νομού, στα οποία μπορεί να απευθύνεται κάθε ενδιαφερόμενος.

Επισημαίνεται τέλος ότι οι παραβάτες, αλλά και όσοι κατ’ εντολή των οποίων ενεργούν, ελέγχονται και διώκονται σύμφωνα με τις διατάξεις τις Δασικής νομοθεσίας, τα δε παρανόμως υλοτομημένα ή συλλεγόμενα προϊόντα, όπως επίσης και τα χρησιμοποιούμενα μέσα (εργαλεία, οχήματα κ.λ.π.) κατάσχονται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 268 και 271 του Ν.Δ. 86/1969, όπως αντικαταστάθηκαν και τροποποιήθηκαν με τις διατάξεις των άρθρων 1 και 2 του Ν.4138/2013 (ΦΕΚ 72 /Α/2013).

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

Ο Διευθυντής Δασών Αιτωλοακαρνανίας
Νικήτας Μάζης MSc
Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος με Α βαθμό

 

 

Μήνυμα προς του επίδοξους λαθροϋλοτόμους για τέτοιες παραβάσεις αποτελεί η σημερινή κατάσχεση φορτηγού με πουρνάρια και σχοινάρια 7 τόνων που έγινε χτες το απόγευμα από το Δασαρχείο Αμφιλοχίας στην θέση Μακρυγιένη, στα Παλιάμπελα Ακτίου-Βόνιτσας και ήταν προς πώληση στο Αγρίνιο. 

Επίσης κατασχέθηκε τσάπα JCB αφαιρέθηκαν διπλώματα, άδειες και πινακίδες. 

https: katounanews.blogspot.gr

Στη ενότητα Παλαίρου μετά την Πογωνιά, στο χωριό Πλαγιά, βρίσκεται το δρυοδάσος "Φαγιά" ιδιαίτερης αισθητικής και οικολογικής σημασίας. 

Στο σπάνιο αυτό δάσος αδίστακτοι λαθροϋλοτόμοι, πήραν τσεκούρια και αλυσοπρίονα και λεηλατούν τα δέντρα. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε (τραβήχτηκαν σήμερα το πρωί απο ευαίσθητο αναγνώστη μας) δείχνουν την καταστροφή του δάσους. Οι βελανιδιές έχουν κοπεί από τη ρίζα, είναι φρεσκοκομμένες και το πανέμορφο τοπίο λεηλατείται από τα αλυσοπρίονα των λαθροξυλάδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι παράνομοι άνοιξαν δρόμο μέσα στο δάσος το έχουν μετατρέψει σε ξέφραγο αμπέλι και ανενόχλητοι αλωνίζουν.

Η κοπή των δέντρων προκάλεσε την έντονη αντίδραση πολλών φίλων που ζητάνε από το Δασαρχείο Αμφιλοχίας τον εντοπισμό των ασυνειδήτων και την παραδειγματική τιμωρία τους για να περιοριστούν οι παράνομες υλοτομήσεις στη περιοχή και για να μην καταστραφεί αυτό το υπέροχο και όμορφο δρυοδάσος "Φαγιά".

Πηγή: xiromeronews.blogspot.gr

dasos-pagia-palairou.jpg

 

Το Δασαρχείο Μεσολογγίου παλεύει για την πάταξη του φαινοµένου

Πολλά τα περιστατικά το τελευταίο διάστηµα

 

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 27/10/2016

 

Για άλλη μια χρονιά έχει να ασχοληθεί το Δασαρχείο Μεσολογγίου με την παράνομη υλοτομία, αφού τα κρούσματα εντοπισμού δραστών είναι ήδη αρκετά.

Αν και υπάρχει πλαίσιο για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών με την άδεια του Δασαρχείου, πολλοί προτιμούν να...

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 27/10 σε όλα τα περίπτερα του νομού ή κατεβάστε ηλεκτρονικά την έκδοση ή τις εκδόσεις που θέλετε εδώ

 

Σελίδα 1 από 2

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία