Αγγελίες    Επικοινωνία

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Με μεγάλη μας έκπληξη, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της 9ης Μαρτίου 2019, στον νόμο υπ’ αρίθμ. 4602 με τίτλο «Έρευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού της Χώρας, σύσταση Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ιδιοκτησιακός διαχωρισμός δικτύων διανομής φυσικού αερίου και άλλες διατάξεις» στο άρθρο 73 διαβάσαμε τα εξής:

 

Το εν λόγω άρθρο (26 του ν. 4496/2017) είναι το εξής:

Ας είμαστε ξεκάθαροι: η τροποποίηση που εμφανίστηκε από το πουθενά στον νέο νόμο  με καθαρά φωτογραφικό τρόπο ουσιαστικά τακτοποιεί τα εργοστάσια βιορευστών στον κάμπο του Ευηνοχωρίου. Η νέα τροποποίηση, πέρα από κάθε λογική, έρχεται να εξαιρέσει από τον νόμο που πέρασε (και μετά από τις πιέσεις μας για το θέμα https://bit.ly/2IbXi5I ) το 2017 και να επιτρέψει σε όποιον είχε άδεια ή είχε υποβάλλει αίτηση τροποποίησης ή θα υποβάλλει να λειτουργήσει τέτοια εργοστάσια καύσης βιορευστών. Η κυβέρνηση έρχεται δηλαδή τώρα στα μουλωχτά να κάνει νόμο αυτό που μέχρι τώρα έλεγε προφορικά: ότι δεν πειράζει που τέτοιες «επενδύσεις» είναι καταστροφή – πράγμα που και η ίδια μέσω υπουργών, υφυπουργών, βουλευτών κτλ έχει παραδεχτεί – αλλά θα τις επιτρέψουμε , και μάλιστα τώρα θα το περάσουμε και σε νόμο, προφανώς για να είμαστε όλοι (κυβέρνηση, αποκεντρωμένη και «επενδυτές») καλυμμένοι.

Θυμίζουμε εδώ ότι ο ίδιος ο υπουργός κ. Φάμελλος με αίτημα του στην Αποκεντρωμένη είχε ζητήσει την ανάκληση των αδειών, ουσιαστικά δανειζόμενος την δική μας επιχειρηματολογία για το καταστροφικό της λειτουργίας των μονάδων. Με αυτό το έγγραφο στα χέρια οι ντόπιοι κυβερνητικοί έσπευσαν να καθησυχάσουν τους πάντες ότι το θέμα τελείωσε, βγάζοντας μάλιστα και ανακοινώσεις ότι “έγινε κατορθωτό να επιλυθεί το πρόβλημα στη ρίζα του” (https://bit.ly/2VDEwL0 ).  Όταν φυσικά το θέμα δεν τελείωσε και η Αποκεντρωμένη συνέχιζε να «πουλάει τρέλα» και να καθυστερεί, οι κυβερνητικοί φορείς, τοπικοί και εθνικοί (πχ ο πολύ οικολόγος υφυπουργός κ. Δημαράς) αναγκάστηκαν να μας ενημερώσουν ότι αν ανακληθούν οι άδειες αυτών των 4 μονάδων, αν και είναι καταστροφικές και υπάρχουν νομικά θέματα με τις αδειοδοτήσεις τους, θα τρέχουν στα δικαστήρια και δεν θέλουν! Και αυτή την μεγάλη υπεκφυγή έρχονται τώρα να την κάνουν και νόμο, προφανώς εξυπηρετώντας «επενδυτές» το δίκιο των οποίων φαίνεται να είναι υπεράνω κάθε λογικής, νόμου και (ανύπαρκτης) πολιτικής βούλησης αυτών που θα συγκρούονταν με τα μεγάλα συμφέροντα κτλ κτλ κτλ.  Συγχαρητήρια!

Λίγο καιρό πριν το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (https://bit.ly/2G4r38y )  απάντησε στην Αποκεντρωμένη (μετά από αίτημα της) ότι δεν μπορεί να την υποκαταστήσει και ότι η ανάκληση ( ή μη-ανάκληση) των αδειών είναι δική της αρμοδιότητα. Και φυσικά, μια τέτοια τροποποίηση είναι κλείσιμο ματιού στον Αποκεντρωμένο,  προσφέροντας του ουσιαστικά πολιτική στήριξη στην περίπτωση που συνεχίζει να αγνοεί το δημόσιο συμφέρον, τα δεδομένα και την ίδια  την πραγματικότητα και δεν ανακαλέσει τις άδειες. Είμαστε μπροστά σε μια σκανδαλώδη κατάσταση όπου η κυβέρνηση επιμένει να προστατέψει τις «επενδύσεις» κάποιων «επενδυτών» με κάθε κόστος και κατά παράβαση κάθε λογικής.

Εμείς από την πλευρά μας, καθώς διανύουμε προεκλογική περίοδο, ζητάμε από τους υποψήφιους αιρετούς του δήμου μας να τοποθετηθούν τώρα στο ζήτημα και να αναλάβουν δράση. Θα ζητούσαμε το ίδιο και από την Αιρετή Περιφέρεια και την διεύθυνση Περιβάλλοντος της αλλά φαίνεται ότι δεν μπορούν να ασχολούνται με τέτοια ταπεινά ζητήματα και δεν θα θέλαμε να τους ενοχλήσουμε χρονιάρες μέρες και με εκλογές σε ένα μήνα. Απαιτούμε από τους ντόπιους βουλευτές, ειδικά της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης, να αναλάβουν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ τις ευθύνες τους και να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για το θέμα ΤΩΡΑ ώστε να μπει μια και καλή η ταφόπλακα σε τέτοιου είδους καταστροφικές επενδύσεις χωρίς άλλα μικροπολιτικά κόλπα και εξυπηρετήσεις.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Αλέξη Χαρίτση με θέμα "Αδειοδότηση μονάδων παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από αξιοποίηση βιορευστών στις Φυτείες του Δήμου Ξηρομέρου."

Με τις υπ. αριθμ. 303535/11.2.2019, 30562/11.2.2019 και 30614/11.2.2019 αποφάσεις της, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδος-Ιονίου (Γενική Διεύθυνση Χωροταξίας και Περιβαλλοντικής Πολιτικής Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού σχεδιασμού Δυτικής Ελλάδος) ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή τριών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά σε θέση της τοπικής κοινότητας Φυτειών του Δήμου Ξηρομέρου.  
 
Στο πλαίσιο των αποφάσεων αυτών, ενάμιση χρόνο νωρίτερα και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2017, η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος (Π.Δ.Ε.) είχε αποστείλει το με αρ, πρωτ. 209643/1180/27-7-2017 έγγραφο στο Δήμο Ξηρόμερου για τις τρεις αιτήσεις εγκατάστασης των ως άνω μονάδων στην περιοχή Φυτειών, με την επισήμανση ότι οι τοπικοί φορείς έπρεπε να γνωμοδοτήσουν έως τις 15-8-2017. Παρά το πιεστικό χρονικό πλαίσιο, έγινε συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Φυτειών στις 4-8-2017, χωρίς όμως το Συμβούλιο να έχει κατάλληλη και ολοκληρωμένη ενημέρωση. Έχοντας όμως καλή πίστη απέναντι στην εμπειρία της Π.Δ.Ε., γνωμοδότησε κατ’ αρχήν θετικά για την εγκατάσταση των μονάδων αυτών. Ζήτησε, ωστόσο, να έχει έγγραφη ενημέρωση και διαβεβαίωση ότι δεν θα υφίστατο καμία ρύπανση του περιβάλλοντος και κατ’ ακολουθία υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος όσο και της ποιότητας ζωής των ανθρώπων των όμορων κοινοτήτων. Κι ενώ δεν υπήρξε απάντηση στο παραπάνω αίτημα του Τοπικού Συμβουλίου, η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Π.Δ.Ε. απέστειλε νέο έγγραφο με αριθμό πρωτ. 105053578/2-4-2018, με το οποίο ζητούσε τη γνωμοδότηση για εγκατάσταση νέας μονάδας βιορευστών εντός της χρονικής περιόδου από 4-4-2018 έως 25-5-2018. Καθώς όμως το Τοπικό Συμβούλιο δεν είχε λάβει καμία ενημέρωση στο πλαίσιο της προηγούμενης γνωμοδότησής του, απέστειλε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το με αριθμό πρωτ. 2398/25-4-2018 έγγραφό του με το οποίο γνωστοποιούσε την ανάκληση της προηγούμενης γνωμοδότησής του και την παράθεση μιας σειράς επιχειρημάτων τα οποία καταδεικνύουν ότι οι μονάδες αυτές θα προκαλέσουν την υποβάθμιση και τον μαρασμό στην ευρύτερη περιοχή κα ζητούσε την απόρριψη της αδειοδότησης για την εγκατάστασή τους.

Η θέση εγκατάστασης των μονάδων αυτών είναι μια περιοχή με μοναδική φυσική ομορφιά, σπάνια περιβαλλοντολογική καθαρότητα, πλούσιο και πεντακάθαρο υδροφόρο ορίζοντα (αποτελεί λεκάνη που απολήγουν υπόγεια ύδατα των Ακαρνανικών Ορέων με τις γνωστές πηγές ΚΟΡΠΗ) και πλούσια βιοποικιλότητα. Αποτελεί οροπέδιο, σε επαφή και απόληξη στη λίμνη Οζερός και περικλείεται από οκτώ (8) συνολικά γειτονικές ακμάζουσες κοινότητες και ειδικότερα τις τοπικές κοινότητες Φυτείες, Παππαδάτου, Μπαμπίνη, Μαχαιρά, Σκουρτού, Αετό, Πρόδρομο και Χρυσοβίτσα, στις οποίες διαμένουν, απασχολούνται και διαβιούν, με τις οικογένειές τους, χιλιάδες κάτοικοι. Οι κάτοικοι των κοινοτήτων αυτών ασχολούνται αποκλειστικά και κατά κύριο επάγγελμα με γεωργικές και αγροτικές εργασίες και έχουν αναπτύξει βιολογικές καλλιέργειες μηδικής (τριφυλλιού), αραβοσίτου, ρεβιθιών, φακών, καθώς  και βιολογικές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. 

Στην περιοχή και μάλιστα σε γειτνίαση με τις θέσεις που αφορούν οι αιτήσεις αδειοδότησης, βρίσκεται το γνωστό ιστορικό και ακμάζων μοναστήρι της Παναγίας Λιγοβιτσίου (διαβιούν δεκάδες μοναχές), με το ιστορικό κάστρο της, τα αρχαία και επιβλητικά κάστρα της Πόρτας της Μπαμπίνης και των αρχαίων Φοιτιών (Φυτειών), οι γειτονικές αρχαιότητες Κόροντα Χρυσοβίτσας- χώρος ο οποίος οριοθετήθηκε πρόσφατα κατά τις διατάξεις του  ν. 3028/2002-  πολλά ιστορικά και άριστα συντηρούμενα εξωκλήσια και πλήθος παλαιών πηγαδιών, που αποτελούν κυριολεκτικά αριστοτεχνήματα και σημεία αναφοράς και βιωμάτων των κατοίκων της περιοχής.

Επίσης, στην περιοχή βρίσκεται σε απόσταση  μικρότερη   των 500μ. από  τα όρια  του οικισμού Χρυσοβίτσας, το αυτοφυές Δάσος της Βελανιδιάς, με το γνωστό και προστατευόμενο από την UNESCO είδος βελανιδιάς και η λίμνη Οζερός με την πλούσια βιοποικιλότητα και ιδίως τα σπάνια είδη ψαριών και πουλιών, τμήμα που είναι ενταγμένο στο NATURA 2000 (Βλ. ΣτΕ 910/2008 & 209/2008).
 
Εκ των ανωτέρω προκύπτει ότι η πιθανή εγκατάσταση και λειτουργία ενός τέτοιου είδους έργου στην περιοχή αυτή, θα έχει αναμφίβολα αρνητικές επιπτώσεις στις επαγγελματικές  δραστηριότητες των κατοίκων, δεδομένου ότι οι βιολογικές καλλιέργειες δεν είναι συμβατές με τη λειτουργία των εν λόγω μονάδων. Επίσης, σύμφωνα με τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις τρεις μονάδες παραγωγής από βιορευστά, ισχύος 300KW, 1ΜW και 1MW, επισημαίνεται ότι κατά τη λειτουργία τους θα γίνονται εκπομπές αερίων ρύπων στους οποίους περιλαμβάνονται τα καυσαέρια, τα οποία έχουν περίπου την ίδια σύσταση με αυτά της καύσης DIESEL, με αυξημένα τα επίπεδα οξειδίων του αζώτου (NOx). 
 
Τέλος, αξίζει  να σημειωθεί  ότι δεν αναμένεται ωφέλεια για την περιοχή  και  τους κατοίκους της από την υλοποίηση της παραπάνω επένδυσης, ούτε στον τομέα της απασχόλησης εργατικού δυναμικού της περιοχής ως αντιστάθμισμα των επιβλαβών συνεπειών  της  επένδυσης, αφού δεν υπάρχει οποιαδήποτε υπόσχεση και πολύ περισσότερο  δέσμευση για πρόσληψη προσωπικού από την περιοχή. 
 
Κατόπιν των ανωτέρω, η τοπική κοινωνία είναι ανάστατη, οι πολίτες και τοπικοί φορείς τάσσονται κατά της λειτουργίας των εν λόγω μονάδων. Το Τοπικό Συμβούλιο Φυτειών με την υπ’αριθμ. 1/2019 απόφασή του ανακάλεσε την προηγούμενη απόφασή του περί γνωμοδότησης για τις εγκαταστάσεις αυτές και ζήτησε την ανάκληση της αδειοδότησης των μονάδων αυτών. Αντίστοιχα, και το Δημοτικό Συμβούλιο Ξηρομέρου, με την υπ’αριθμ. 15/2019 ομόφωνη απόφασή του, εξέφρασε τη ρητή αντίθεσή του στην προοπτική λειτουργίας των μονάδων αυτών και αποφάσισε την κινητοποίηση των Υπηρεσιών και Οργάνων του Δήμου για την ακύρωση των αποφάσεων αυτών.

Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβείτε ώστε να διασφαλίσετε ότι προστατεύονται η υγεία αλλά και τα συμφέροντα των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών από την κατασκευή των συγκεκριμένων μονάδων; 

Ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης για τέτοιου είδους επενδύσεις που έρχονται σε αντίθεση με τη γνώμη των τοπικών κοινωνιών;

Προτίθεται το Υπουργείο να δώσει την αρμοδιότητα στους αρμόδιους Δήμους να συντάσσουν σχέδιο χωροταξικής οργάνωσης για την εγκατάσταση τέτοιων μονάδων;

 
Ο ερωτών Βουλευτής
 
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

Με ομόφωνη απόφαση την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Περιφερειακού  Συμβουλίου γνωμοδότησε αρνητικά στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου κατασκευής μονάδας παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο στην περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Λεσινίου.

Ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, από τον Οκτώβριο του 2018 είχε εκφράσει την κάθετη αντίθεσή του για την κατασκευή της μονάδας στη θέση «Σινιάδες» της δημοτικής ενότητας Οινιαδών, μετά τις ομόφωνες αποφάσεις της Τοπικής Κοινότητας Λεσινίου και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής τις οποίες και κοινοποίησε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Όπως είχε επισημανθεί στις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, «η μονάδα σχεδιάζεται σε περιοχή εγγύτατα με την τοπική κοινότητα Λεσινίου, έναντι άλλων μονάδων συγκέντρωσης και παραγωγής ζωοτροφών, αλλά και στην οικολογικά ευαίσθητη περιοχή του Δάσους Φράξου».    

Το ζήτημα που προέκυψε τις τελευταίες μέρες σχετικά με την εγκατάσταση τριών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από καύση βιορευστών στην ευρύτερη περιοχή της Δ.Ε. Φυτειών, μας βρίσκει αντίθετους.

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι μια τέτοια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής δεν προσφέρει καμία μα καμία θέση εργασίας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα απόβλητα, που προφανώς καραδοκεί ο αυξημένος κίνδυνος ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα ή διαφορετικά των υπόγειων νερών της περιοχής μας.

Επιπλέον η περιοχή μας δεν διαθέτει εγκεκριμένο σχέδιο οικιστικής/χωρικής οργάνωσης, ούτε και εγκεκριμένες ζώνες παραγωγικής ή βιομηχανικής κατεύθυνσης. Είναι γνωστό δε, το γεγονός ότι η ευρύτερη περιοχής μας είναι μια αμιγώς γεωργοκτηνοτροφική ζώνη.

Παράλληλα, σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Κοινότητας Φυτειών εκφράζει προβληματισμούς για την αδειοδότηση αυτών των εγκαταστάσεων. Από κει και πέρα η όλη υπόθεση προχώρησε και έφτασε στο σημερινό οριακό σημείο. Όμως το πολιτικά ορθό και έντιμο ήταν και είναι ακόμη και σήμερα ο Πρόεδρος να συγκαλέσει Λαϊκή Συνέλευση ώστε να ενημερωθούν οι κάτοικοι και οι πολίτες της ευρύτερης περιοχή μας (Φυτείες-Παπαδάτου). Ποτέ δεν είναι αργά!

Θεμιτό θα ήταν να πάρουν θέση όλοι οι πολιτιστικοί και παραγωγικοί φορείς του τόπου μας για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.

Συνεπώς, είμαι αντίθετος όπως και πάρα πολλοί συνδημότες μου στην εγκατάσταση αυτών των μονάδων βιορευστών και οφείλουμε όλοι μας να συναποφασίσουμε και να πάρουμε καθαρή θέση ως κοινωνία σε αυτό το ζήτημα.

 

Με εκτίμηση

Χρήστος Γ. Σαλτογιάννης

Π.Ε. ΓΕΩΠΟΝΟΣ 

Ενόψει της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας κατά την οποία θα συζητηθεί το θέμα γνωμοδότησης επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου κατασκευής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο στην περιοχή του Λεσινίου, σημειώνεται ότι: Ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, έχει εκφράσει την  αντίθεσή του από τον Οκτώβριο του 2018 για την συγκεκριμένη μονάδα παραγωγής.

Για το ίδιο θέμα, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους με ομόφωνες αποφάσεις, το Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Λεσινίου, καθώς επίσης η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, όπου επισημαίνεται πως «…αντίστοιχα έργα «δεν μπορούν να υλοποιούνται χωρίς τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας και τη θετική γνωμοδότηση φορέων και υπηρεσιών».  

Κατόπιν των παραπάνω, καλούνται τα μέλη της Επιτροπής να λάβουν σοβαρά υπόψη τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας,  όπως εκφράζονται μέσα από τις αποφάσεις των συλλογικών της οργάνων.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία