Αγγελίες    Επικοινωνία

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, το Σάββατο 22/6/2019, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Φυτειών, η Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιορευστών.

Το θέμα εισηγήθηκε το μέλος της επιτροπής Αγώνα Γιώργος Παληγεώργος.

Στη συνέλευση παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Ξηρομέρου κος Γαλούνης και δήλωσε αρωγός στον αγώνα των κατοίκων, δεσμευόμενος ότι ο Δήμος Ξηρομέρου θα καλύψει το κόστος για την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικράτειας(ΣτΕ) ενάντια στην αδειοδότηση για την εγκατάσταση των τριών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιορευστών στις Φυτείες.

Βασικοί ομιλητές ήταν:

Ο κος Ηλίας Μπέτσης – Δικηγόρος, που μίλησε και φώτισε όλες νομικές πλευρές του θέματος, ως προς το τι έγινε και το τι μέλει γενέσθαι(προσφυγή στο ΣτΕ).

Ο Χημικός-ακτιβιστής κος Μιχάλης Χατζής που ανέλυσε ως προς το γνωστικό του αντικείμενο το πρόβλημα και μετέφερε την εμπειρία του από τη συμμετοχή του στη συλλογικότητα «ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΖΑ», ενάντια στην εγκατάσταση των βιορευστών στην περιοχή του Ευηνοχωρίου Μεσολογγίου.

Η Αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Χημείας κα Αργυρώ Μπεκατώρου έστειλε γραπτή ομιλία, αναφερόμενη στις δυσμενείς επιπτώσεις από τη μεταφορά και καύση βιορευστών στην περιοχή. Το κείμενο ανάγνωσε το μέλος της Επιτροπής Αγώνα κα Βάγια Πατσιά.

Ο κος Σάββας Βλάχος Γεωπόνος-Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, που διαχώρισε εμφατικά τα βιορευστά από την όποια βιομάζα υπάρχει στην περιοχή.

Εκ μέρους του ΚΚΕ παρενέβη ο βουλευτής και εκ νέου υποψήφιος Νίκος Μωραΐτης, δηλώνοντας τη στήριξή του στον αγώνα των κατοίκων και της επιτροπής.

Ο κος Κώστας Κούστας Περιφερειακός Σύμβουλος της «Αντίστασης Πολιτών Δυτικής Ελλάδας» μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Φυσικών πόρων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αναφέρθηκε στη διαχρονική στήριξη της παράταξής του στον Αγώνα των Φυτειωτών όπως και παλαιότερα σε άλλους αγώνες(Μεσολόγγι, Χρυσοβίτσα Ξηρομέρου).

Ο κος Ανδρέας Μακρυπίδης -πρώην βουλευτής, από τις Φυτείες, υπογράμμισε την πολιτική και κοινωνική διάσταση του αγώνα που πρέπει να δοθεί και που μπορεί η κατάληξή του να είναι επιτυχής αρκεί όλοι να πιστέψουμε σ’ αυτόν, εκφράζοντας τη διαρκή και ενεργή στήριξή του σ’ αυτήν την κατεύθυνση.

Ο κος Παναγιώτης Τζαχρήστας Δημοτικός Σύμβουλος (πρώην Δήμαρχος Φυτειών) μίλησε (και) εκ μέρους του νεοεκλεγέντος Δημάρχου κου Τριανταφυλλάκη, που απουσίαζε λόγω προσωπικού κωλύματος και τόνισε ότι η νέα Δημοτική αρχή θα κάνει ότι είναι δυνατόν για τη μη εγκατάσταση μονάδων καύσης βιορευστών στην περιοχή.

Παρέμβαση στήριξης της προσπάθειας της Επιτροπής Αγώνα έγινε από τον περιφερειακό σύμβουλο κο Ανδρέα Κελεπούρη (Υπ. Βουλευτής ΚΙΝΑΛ). Παρευρέθηκαν επίσης η Ηρώ Ζαβογιάννη (Υπ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ), ο Αθανάσιος Τορουνίδης (Υπ. Βουλευτής ΚΙΝΑΛ).

Τη συζήτηση συντόνισε το μέλος της Επιτροπής Αγώνα κος Δημήτρης Κουτσομπίνας.

Πήραν το λόγο αρκετοί Δημότες και συνέβαλλαν στην ανάπτυξη γόνιμου και πλούσιου διαλόγου. Παρευρέθηκαν οι πρώην Δήμαρχοι Φυτειών Παναγιώτης Βραχάς(νυν Δημοτικός Σύμβουλος Ξηρομέρου), Παναγιώτης Ε. Γαζέτας και ο εφημέριος των Φυτειών πατήρ Γεώργιος Φλώρος. Επίσης παρευρέθηκαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ξηρομέρου Γαζέτας Σ. Παναγιώτης-Αντιδήμαρχος, Κολοβός Χρήστος, Καλατζής Νίκος, Λευτέρης Μάντζαρης, Λαϊνάς Κώστας, Γκόλιας Παναγιώτης, οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων Φυτειών κος Γιάννης Φλωρόπουλος, Παπαδάτου κος Νίκος Ζαρέντης, Χρυσοβίτσας κος Γιάννης Χρόνης, Βάρνακα κος Βασίλης Πολυζος, Σκουρτούς Κος Στάμος Τζογάνης, Μπαμπίνης κος Θεόδωρος Ζαρκαδούλας, ο πρόεδρος της του Συλλόγου των φίλων της Βαλανιδιάς και περιβάλλοντος «Αμαδρυάδα» κος Μάκης Στρατούλης και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φυτειών κος Σπύρος Ελευθερίου.

Η συνέλευση αποφάσισε διαρκή λειτουργία Επιτροπής Αγώνα που αρχικά θα αποτελείτε από τους Κουτσομπίνα Δημήτρη, Πατσιά Βάγια, Τζαχρήστα Γιάννη, ως εκπρόσωπου του Πολιτιστικού Συλλόγου Φυτειών «Ακαρνανικό Φως», το Δημήτρη Στεργίου-Προέδρου της Ο.Π.ΣΥ.Ξ. για σύνδεση του αγώνα με τους Ξηρομερίτες της Αθήνας, τέσσερις νεοκλεγέντες Δημοτικούς συμβούλους Ξηρομέρου(ένας από κάθε παράταξη) της δημοτικής ενότητας Φυτειών που θα οριστούν προσεχώς, τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Φυτειών και τον Γιώργο Β. Παληγεώργο.

Η επιτροπή θα είναι ανοιχτή σε διεύρυνση για όποιον πολίτη επιθυμεί να συμμετάσχει και θα συνεδριάζει ανοιχτά στο κοινό. Στόχος είναι η ενεργοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών για την αποτελεσματικότητα του Αγώνα των Φυτειωτών και όλων των Ξηρομεριτών ενάντια στα βιορευστά, αλλά και γενικότερα της προστασίας του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων στην περιοχή.

Για τις δράσεις που αποφάσισε η Λαϊκή Συνέλευση θα εκδοθεί νέο Δελτίο Τύπου και εξουσιοδοτήθηκε γι’ αυτό η Επιτροπή Αγώνα. Η Επιτροπή Αγώνα θα συνεδριάσει άμεσα για το σκοπό αυτό αλλά και για τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των δράσεων που αποφασίστηκαν στη συνέλευση.

Στη Λαϊκή συνέλευση της επιτροπής αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από καύση βιορευστών, παρέστη ο Υποψήφιος Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ -ΠΑΣΟΚ Σάκης Τορουνίδης.

Υπενθυμίζεται ότι στο Δήμο Ξηρομέρου έχει εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, με ευθύνη της κυβέρνησης, άδεια εγκατάστασης για τρεις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από καύση βίο ρευστών.

Ο υποψήφιος Βουλευτής δήλωσε ανήσυχος για την τροπή που έχει πάρει το θέμα αφού, όπως είπε, με βάση και την ενημέρωση που είχε από την επιτροπή αγώνα, οι μονάδες αυτές θα καίνε απόβλητα ανεξέλεγκτα βιορευστά άγνωστης προέλευσης και σύνθεσης -κυρίως εισαγόμενα- και πρόκειται να πλήξουν την περιοχή, ως εξαιρετικά ρυπογόνες.
Επίσης, ο κ. Τορουνιδης εξέθεσε τους προβληματισμούς του που αφορούν στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι αμιγώς γεωργική και θα πληγεί καίρια από την καύση βιορευστών και ότι οι επιδιωκόμενες εγκαταστάσεις θα βρίσκονται δίπλα σε προστατευόμενες περιοχές Natura, όπως η λίμνη Οζερός και το βελανιδοδάσος Ξηρομέρου.

Κατόπιν σημερινής σχετικής ανακοίνωσης της επιτροπής αγώνα, πληροφορηθήκαμε για την δυσάρεστη εξέλιξη, ότι οι τρεις προσφυγές του Δήμου Ξηρομέρου εναντίον των μονάδων βιορευστών στις Φυτείες είναι σιωπηρώς απορριφθείσες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Με σαφήνεια και σε όλους τους τόνους επαναλαμβάνουμε την προγραμματική θέση του συνδυασμού μας «ΞΗΡΟΜΕΡΟ. Δύναμη ελπίδας. Ανατροπή τώρα», ότι σαν νέα δημοτική αρχή, που αναλαμβάνουμε από 1η Σεπτεμβρίου τα καθήκοντα μας, θα αγωνιστούμε με κάθε νόμιμο τρόπο, μαζί με τους πολίτες και την επιτροπή αγώνα, ώστε η εγκατάσταση μονάδων βιορευστών στις Φυτείες να ματαιωθεί.

Θα αγωνιστούμε για να μην επιτρέψουμε να συμβεί αυτό το έγκλημα, να παραδοθεί η περιοχή σε συμφέροντα.

Την δυσάρεστη αυτή κληρονομιά που μας άφησαν κάποιοι, με τις αστοχίες, τις παραλήψεις τους και ότι άλλο έχουν κάνει πίσω από την πλάτη των πολιτών του Ξηρομέρου, θα πολεμήσουμε μαζί με τους πολίτες να την αποποιηθούμε.

Γιάννης Τριανταφυλλάκης
Νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ξηρομέρου

Με ένα έγγραφο, με ημερομηνία 31/5/2019, που υπογράφεται, όχι από τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό, αλλά από την Προϊσταμένη Δ/νσης Νομοθετικού Έργου και Πρωτοβουλίας, το Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας γνωστοποίησε ότι λόγω άπρακτης της 60ήμερης προθεσμίας για την υποχρεωτική έκδοση από τον Υπουργό της οριζόμενης στο νόμο Υπουργικής απόφασης, δηλαδή με υπαιτιότητα του ίδιου του Υπουργού, οι τρεις (3) προσφυγές του Δήμου Ξηρομέρου κατά των αποφάσεων για την εγκατάσταση ισάριθμων μονάδων βιορευστών στην τοπική κοινότητα Φυτειών θεωρούνται σιωπηρώς απορριφθείσες.

Έτσι επιβεβαιώθηκαν με τον πιο σαφή τρόπο οι απολύτως δικαιολογημένοι φόβοι και ανησυχίες σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών και συλλογικών φορέων, για την ειλημμένη απόφαση μετατροπής του τόπου μας σε χαβούζα αποβλήτων. Και μάλιστα αποβλήτων, όχι μόνο της Ελλάδας (η περιοχή μας δεν παράγει την παραμικρή ποσότητα βιοκαυσίμων ή άλλων υγρών αποβλήτων), αλλά και άλλων γειτονικών και μη χωρών της Ευρώπης. Δηλαδή με υπαιτιότητα της κυβέρνησης ολοκληρώθηκε ένα ξεκάθαρο έγκλημα κατά του τόπου μας, του περιβάλλοντος, της υγείας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων και γενικά της τοπικής κοινότητας Φυτειών και των επτά (7) όμορων με αυτήν ακμαζουσών κοινοτήτων.

Και όλα αυτά χωρίς καμιά ουσιαστικά διαβούλευση, σε πλήρη αντίθεση και αδιαφορία στην καθολική και εμπράκτως εκδηλωθείσα εναντίωση σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών και συλλογικών φορέων, ενάντια στη ρητή και επιστημονικά τεκμηριωμένη άρνηση/αρνητική γνώμη της αρμόδιας Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης για την αδειοδότηση των μονάδων αυτών στην περιοχή μας, αλλά και κατά ευθεία παράβαση των σχετικών διατάξεων του νόμου, της νομολογίας και των στοιχειωδών συνταγματικών αρχών και δικαιωμάτων των πολιτών, η προστασία των οποίων αποτελεί στοιχειώδη μέριμνα της πολιτείας. Συνάμα σε αντίθεση προς κάθε αρχή ίσης μεταχείρισης και ισονομίας έναντι ομοειδών ακριβώς περιπτώσεων σε γειτονικές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας (μετά την έγκριση εγκατάστασης των τριών μονάδων στην περιοχή μας, ανακλήθηκαν από το Υπουργείο όλες οι προϋφιστάμενες παρεμφερείς άδειες στο νομό μας), που πρέπει να διέπει τις πράξεις της Διοίκησης. Κι όλα αυτά στο όνομα κάποιων άδηλων οικονομικών συμφερόντων.

Εκφράζουμε την οργή και αγανάκτηση της τοπικής κοινωνίας έναντι των ειλημμένων, ως φαίνεται, αποφάσεων της πολιτείας για το επιχειρούμενο έγκλημα ενάντια στον τόπο μας.

Δηλώνουμε την ακλόνητη θέληση και αποφασιστικότητα να ασκήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμα με προσφυγή στη δικαιοσύνη, αλλά και να συνεχίσουμε, χωρίς καμιά διακοπή και με κάθε θεμιτό τρόπο και μέσον, κάθε μορφής αγώνα για την αποτροπή εγκατάστασης των τριών (3) ή και άλλων μονάδων βιορευστών στην περιοχή μας, που απειλεί να καταστρέψει το περιβάλλον, τη ζωή, την υγεία, την γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή και τη συναφή απασχόληση των κατοίκων της περιοχής. Και ιδίως των νέων ανθρώπων που επέλεξαν να παραμείνουν με τις οικογένειές τους σ’ αυτήν και οι οποίοι θα βιώσουν τις βαρύτατες συνέπειες, με τελικό αποτέλεσμα την ερήμωση και τον αφανισμό της περιουσίας και των εστιών τους.

Η τοπική κοινωνία, παρόλο που νιώθει απογοητευμένη έναντι όσων όφειλαν να της συμπαρασταθούν και να αγωνιστούν μαζί της για την αποτροπή του σχεδιαζόμενου εγκλήματος και δεν το έπραξαν, δηλώνει αποφασισμένη, όσο ποτέ, να αγωνιστεί μέχρι τέλους και να μην επιτρέψει τη λειτουργία των παραπάνω ρυπογόνων μονάδων στην περιοχή Φυτειών.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΒΙΟΡΕΥΣΤΩΝ
ΣΤΙΣ ΦΥΤΕΙΕΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, δίπλα στο λαό του Ξηρομέρου και στους αγωνιζόμενους κατοίκους των Φυτειών, καλεί την κυβέρνηση να ακυρώσει ΤΩΡΑ τις αδειοδοτήσεις εγκατάστασης μονάδων καύσης επικίνδυνων βιορευστών στη συγκεκριμένη περιοχή και σε κάθε άλλη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας!

Σήμερα 20/5/2019 ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στο Αγρίνιο και πρέπει να ακούσει ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ των ΦΥΤΕΙΩΝ, τη φωνή της λογικής, πριν επισυμβεί ανήκεστη βλάβη στον τόπο με τις καύσεις των επικίνδυνων βιορευστών.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ!

Αυτές οι εγκαταστάσεις που ενέκρινε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιόνιων Νησιών, θα είναι εγκληματικές για το φυσικό περιβάλλον, για την αγροτική οικονομία, για την υγεία, όχι μόνο των κατοίκων των Φυτειών αλλά μια ευρύτατης περιοχής!

Το έγκλημα πρέπει να σταματήσει ΤΩΡΑ!

ΟΧΙ ΣΤΑ ΒΙΟΡΕΥΣΤΑ!

Το γραφείο τύπου

Στα πλαίσια των ομόφωνων αποφάσεων των πολιτών και των τοπικών και συλλογικών φορέων της κοινότητας Φυτειών Ξηρομέρου και των όμορων κοινοτήτων για την αδιάκοπη συνέχιση των δράσεων και ενεργειών για την ανατροπή, με κάθε τρόπο, της καταστροφικής για την περιοχή μας, εγκατάστασης τριών (3) μονάδων παραγωγής ενέργειας από βιορευστά σ’ αυτήν, πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 14.5.2019, στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, συνάντηση εκπροσώπων της Επιτροπής Αγώνα και συλλογικών φορέων της περιοχής μας, με τον κ. Πρόεδρο και βουλευτές του νομού μας.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης, ο Αντιπρόεδρος αυτής κ. Γεώργιος Βαρεμένος, ο πρώην Υπουργός και βουλευτής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, η βουλευτής κ. Μαρία Τριανταφύλλου, ο πρώην Υπουργός κ. Δημήτρης Στρατούλης και ο επίσης πρώην βουλευτής κ. Ανδρέας Μακρυπίδης (από την Επιτροπή Αγώνα). Εκ μέρους των συλλογικών φορέων και της Επιτροπής Αγώνα, παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της ΟΠΣΥΞ κ. Δημήτριος Στεργίου, ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Βελανιδιάς» κ.κ. Μάκης Στρατούλης και Πέτρος Πολύζος αντίστοιχα, ο πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Φυτειών κ. Ευστάθιος Μπέτσης και ο νομικός σύμβουλος κ. Ηλίας Μπέτσης.

Οι παριστάμενοι εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα και των συλλογικών φορέων ενημέρωσαν διεξοδικά τον κ. Πρόεδρο της Βουλής για το τεράστιο θέμα που έχει δημιουργηθεί με την αλόγιστη προσπάθεια να εγκατασταθούν οι παραπάνω μονάδες στην περιοχή μας, επισήμαναν τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει αυτή για τη ζωή, το περιβάλλον και τη γεωργική οικονομία των κατοίκων της περιοχής, αξίωσαν την αποκατάσταση της νομιμότητας και την τήρηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης από το Υπουργείο που σε παρόμοιες περιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή ακύρωσε ή ανακάλεσε τις σχετικές αδειοδοτήσεις από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τόνισαν την καθολική εναντίωση και αντίδραση των πολιτών και τοπικών και συλλογικών φορέων της περιοχής, καθώς και την ειλημμένη απόφασή τους να προβούν με κάθε τρόπο σε δράσεις και ενέργειες για την δικαίωσή τους και ζήτησαν την άμεση και ουσιαστική παρέμβαση του κ. Προέδρου, ώστε να αποτραπεί το επιχειρούμενο έγκλημα στην περιοχή μας.

Ο κ. Πρόεδρος άκουσε με προσοχή τα επιχειρήματα των παρισταμένων και εκδήλωσε την προθυμία, εντός του θεσμικού του ρόλου, να ασκήσει την επιρροή του προς τους Υπουργούς ΥΠΕΚΑ κ.κ. Γ. Σταθάκη και Σ. Φάμελλο, για την επίλυση του θέματος.

Για την Επιτροπή Αγώνα

 

Σελίδα 1 από 9

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία