Αγγελίες    Επικοινωνία

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ο ναός του Αγίου Βάρβαρου βρίσκεται στα Λουτρά Τρύφου, από το ιερό βήμα του οποίου λέγεται πως παλαιότερα ανέβλυζε πηγή.

Ο παλιός ναός ερειπώθηκε και κατά τα τέλη του 19ου αι. κατασκευάστηκε, λίγο δυτικότερα, άλλος ναός, στον οποίο εντοίχισαν μαρμάρινα τμήματα του παλαιού ναού...

Όμως, λόγω κατολισθήσεων, γρήγορα έγινε ετοιμόρροπος και τελικά κατεδαφίστηκε το 1964. Η τοποθεσία ισοπεδώθηκε και αναγέρθηκε νέος. Μέχρι το 1960 σωζόταν και το τετρατοσφαίριο της αψίδας του παλαιού ναού με τοιχογραφία της Παναγίας Βλαχερνίτισσας. Η αψίδα καταστράφηκε από τεχνίτη για τον εμπλουτισμό της πηγής με νερό.  
Στο μέρος που ισοπεδώθηκε ανακαλύφθηκαν τμήματα αγγείων και δώδεκα νομίσματα, τα οποία όμως στη συνέχεια χάθηκαν, ενώ πολλά γλυπτά διασκορπίστηκαν και μερικά έσπασαν. Τα τμήματα προέρχονταν από μαρμάρινο τέμπλο. Όσα διασώθηκαν πήγαν στο Μουσείο Άρτας το 1966.  

Ο Άγιος Βάρβαρος είναι τοπικός άγιος της Ακαρνανίας και καταγόταν από την Πεντάπολη της Λιβύης. 
Έζησε το 9ο αι., επί Βυζαντινού αυτοκράτορα Μιχαήλ Τραυλού (820-829) μ.χ και ως πειρατήςέλαβε μέρος σε ληστρικές επιδρομές Αράβων πειρατών σε Κρήτη, Σικελία και Νικόπολη. Σε μια επιδρομή τους οι πειρατές αυτοί πέρασαν από τη Νικόπολη στο στενό του Ακτίου και μπαίνοντας στον Αμβρακικό κόλπο λήστευαν και λεηλατούσαν στην Ακαρνανία, ειδικότερα την περιοχή του Ξηρομέρου. 
Οι Έλληνες ενωμένοι τους χτύπησαν στον κόλπο του Δραγαμέστου (Κόλπο Αστακού) και τους εξόντωσαν. Ο Βάρβαρος κατάφερε να γλυτώσει τη σφαγή και αφού βγήκε στη στεριά έμεινε κρυμμένος και περιπλανήθηκε. Τελικά κατέληξε στα μέρη της Τρύφου, στη Νύσσα, όπου ζούσε μέσα σε αμπέλια και σπηλιές και από εκεί ανέβηκε στα βουνά, όπου για καιρό έκανε κλοπές και ληστείες και έγινε φόβος και τρόμος των κατοίκων.  Μια μέρα ήταν κοντά στο ναό του Αγίου Γεωργίου όπου μέσα λειτουργούσε ο ιερέας Ιωάννης εκ Νικόπολης. Τότε ο βάρβαρος παραμόνευε, με τη σκέψη να τον ληστέψει και να τον φονεύσει. Λέγεται πώς τότε ο Βάρβαρος υπέστη μια κρίση που του επέφερε μεταστροφή και πήγε στον ιερέα και του ζήτησε να τον συγχωρέσει, δηλώνοντας μετάνοια για τα εγκλήματά του.
Ο ιερέας τον βάπτισε και από τότε ο Βάρβαρος διέτριβε ως μοναχός και ασκητής στα βουνά ζώντας ως αγρίμι και είχε δεμένα τα χέρια του, από τον τράχηλο με αλυσίδα τρεις πήχες μάκρος, συμβολίζοντας την Αγία Τριάδα δένοντας τη σάρκα του. 
Επίσης, για να τιμωρήσει τον εαυτό του, για τρία χρόνια περίπου ζούσε σε σπηλιές και κατέβαινε για νερό στη Νύσσα. Τελικά τον σκότωσαν κατά λάθος κυνηγοί από τη Νικόπολη, που ήρθαν στην περιοχή για να κυνηγήσουν, αφού τον είδαν μέσα στους θάμνους και τον νόμισαν για άγριο θηρίο. 

Ο ιερέας Ιωάννης τον ενταφίασε στο σημείο που είναι σήμερα ο ναός του στις 23 Ιουνίου. Κοντά στο ναό είναι η πηγή Τρύφου, όπου αναβλύζει το ιαματικό νερό, που οι ντόπιοι ονομάζουν Αγιονέρι. Η δύναμη του νερού αυτή ήταν γνωστή σε πολλά μέρη κατά τη Βυζαντινή εποχή. Ένας Βενετός αξιωματικός, με το όνομα Σκλαβούνος, μετά τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571) θεραπεύτηκε από τα τραύματά του και οι Βενετοί πήραν το λείψανο του Αγίου και το μετέφεραν αρχικά στην Κέρκυρα και από εκεί στη Βενετία.  
Το μύρο αυτό το αναφέρουν ο πατριάρχης Κάλλιστος το 14ο και οι Κων. Ακροπολίτης και Ιωσήφ Βρυέννιος το 15ο αι. αι. Ο πατριάρχης αναφέρει μάλιστα πως οι Βούλγαροι βαπτίζονταν σε αυτό. Σύμφωνα με την αφήγηση του ιερομόναχου Ματθαίου της Πόρτας Μπαμπίνης, ο Βενετός αξιωματικός πήρε το λείψανο μαζί του στην Κέρκυρα και άραξε στο λιμάνι Ποταμός. Εκεί ο Άγιος θεράπευσε τον παράλυτο γιο της οικογένειας Σουβλάκη και οι κάτοικοι του χωριού έχτισαν προς τιμήν του Αγίου ωραίο ναό με κωδωνοστάσιο και γιορτάζουν τη μνήμη του στις 15 Μαΐου.
Ο Άγιος Βάρβαρος, όπως έμεινε γνωστός, αφού κανείς δεν γνώριζε το όνομά του, γιορτάζει και στο Ξηρόμερο στις 23 Ιουνίου, όπου πλήθος κόσμου προσέρχεται να προσκυνήσει στο Ναό του. Φήμες αναφέρουν πως τα ιερά λείψανα του Αγίου βρίσκονται στο χωριό της Ιταλίας sanBarbaro, δηλαδή, Άγιος Βάρβαρος…

Πηγή. Γ. Μπαρμπαρούσης, Ε. Κουτιβής. Πόλεις και χωριά του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας. Αθήνα, 2012, σ. 296-298.

Πηγή: katounanews.blogspot.com

Το γήπεδο στο χωριό Τρύφος Ξηρομέρου (Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας) όσο υπήρχε η ποδοσφαιρική ομάδα του χωριού, το γήπεδο που έχει κατασκευαστεί με χρήματα των δημοτών, βρισκόταν σε άριστη κατάσταση, τα πράγματα όμως άλλαξαν με την παύση της λειτουργίας της ομάδας και το γήπεδο αφέθηκε παρατημένο στη μοίρα του.

 Η σελίδα "Τρύφος- Βούστρι: Το χωριό μας", βλέποντας το παρατημένο γήπεδο του χωριού αφού το φωτογράφισε, ανέβασε τις εικόνες στο διαδίκτυο και γράφει: "Γήπεδο Τρύφος σήμερα. Τα παιδιά προσπαθούν να μπαλώσουν τα σάπια δίχτυα. Μπάζα πεταμένα πρόσφατα δίπλα στην περίφραξη. Ο πάγκος ακόμη γκρεμισμένος. Εικόνα διάλυσης, απαξίωσης, εγκατάλειψης και εδώ..."

Το γήπεδο βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και εφόσον γίνονταν απο τον Δήμο Ακτίου Βόνιτσας εργασίες συντήρησης και ανακαίνησης, θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό «πόλο έλξης» για την άθληση τόσο των παιδιών, όσο και των κατοίκων.....

Πηγή: xiromeronews.blogspot.com

Ατέλειωτη ταλαιπωρία, αυτές τις ημέρες για τους κατοίκους του χωριού Τρύφος Ξηρομέρου (Δήμος Ακτίου Βόνιτσας).

Οι κάτοικοι καταγγέλουν ότι εδώ και πέντε (5) μέρες δεν υπάρχει ούτε μια σταγόνα νερού στις βρύσες τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες τους.

Οι ντόπιοι ζητάνε απο το Δήμο Ακτίου Βόνιτσας να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν η βλάβη στο μοτερ της γεώτρησης, αφού λένε το νερό... νεράκι, δεν έχουν νερό ούτε και να πλυθούνε και αναγκάζονται να πλένονται με εμφιαλωμένο νερό.

Και χωρίς… ρεύμα!

Την ίδια ώρα και σα να μην έφταναν τα προβλήματα με το νερό, το χωριό είναι και χωρίς ρεύμα! Πιο συγκεκριμένα, στο… σκοτάδι είναι από χθες το απόγευμα όλα τα σπίτια στην Τρύφου. Εως αυτή την ώρα συνεργεία εργάζονται προκειμένου να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση το συντομότερο δυνατό.

Πηγή: xiromeronews.blogspot.com

Και φέτος η Ιερά Μητρόπολις Αιτωλίας και Ακαρνανίας το διήμερο 22-23 Ιουνίου τίμησε την μνήμη του τοπικού Αγίου Βαρβάρου του Πενταπολίτου και  Μυροβλήτου. Ο φετινός εορτασμός όμως,  πραγματοποιήθηκε στον ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Τρύφου Ξηρόμερου (Δ. Ακτίου –Βόνιτσας), λόγω καταστροφής του δρόμου και αδυναμίας προσβάσεως στον προσκυνηματικό Ιερό Ναό Αγίου Βαρβάρου, ο οποίος βρίσκεται στον τόπο που ασκήτεψε ο Άγιός μας. Εκεί είναι και ο τάφος του Αγίου.

Την παραμονή της εορτής, τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ΄αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος. Το πρωί του Σαββάτου 23 Ιουνίου τελέσθηκε Όρθρος και Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουγούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. ΚΟΣΜΑ.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ.ΚΟΣΜΑΣ επεσήμανε μεταξύ άλλων:  «Ο Άγιος Βάρβαρος, παρόλο διώκτης και ληστής γνώρισε τον Χριστό. Και μείς από βρέφους χριστιανοί ορθόδοξοι, οφείλουμε να γνωρίσουμε αληθινά τον Χριστό, διότι δεν τον γνωρίζουμε. Θα τον γνωρίσουμε όταν το βάπτισμά μας, το διατηρούμε καθαρό και ζούμε ντυμένοι με τον Χριστό, όταν πιστεύουμε ακράδαντα στον Χριστό, όταν ζούμε αληθινά μέσα στην Εκκλησία του Χριστού, την λατρεία, την μυστηριακή ζωή, την μετάνοια. Θα τον γνωρίσουμε όταν μελετάμε το λόγο του Θεού καθημερινά και όταν μάθουμε να αγαπούμε τον συνάνθρωπο. Έτσι η καρδιά μας θα καθαρθεί, θα χαριτωθεί και θα μπορούμε να γνωρίσουμε αληθινά τον Κύριο για να φθάσουμε τελικά στον αγιασμό…»

 

 Εκ του Ιερού Προσκυνήματος

Το γεωλογικό φαινόμενο συνεχίζεται στα Λουτρά Τρύφου και είναι χαρακτηριστικές οι φωτογραφίες αναγνωστών που τραβήχτηκαν χθες το απόγευμα.

Τα φαινόμενα καθίζησης που ξεκίνησαν εδώ και ενάμισι μήνα συνεχίζονται και αυτό είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού. Οι ρωγμές στο δρόμο έχουν μεγαλώσει, βουλιάζει ο δρόμος και μία ολόκληρη πλαγιά έχει «βουτήξει» και μετακινηθεί...

Ας ελπίσουμε ότι τις επόμενες μέρες θα σταματήσουν οι βροχοπτώσεις, οπότε αναμένεται και υποχώρηση του φαινομένου...

Πηγή: xiromeronews.blogspot.gr

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο χωριό ΤΡΥΦΟΣ Ξηρομέρου (Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας) η μετακίνηση του εφημέριου π. Θεόδωρου Κτίστη  απο τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Τρύφου, στην ενορία στο Μοναστηράκι Βόνιτσας.

Αναλυτικά...

Διαμαρτυρία των ενοριτών ΤΡΥΦΟΥ για την μετακίνηση του ιερέα μας σε άλλη ενορία.

Εν μέσω της Αγίας και Μεγάλης τεσσαρακοστής περιόδου νηστείας, προσευχής, και ιεράς εξομολογήσεως, η ιερά Μητρόπολης αποφάσισε και εξαπέλυσε σαν κεραυνό εν αιθρία για τους ενορίτες του χωριού μας, όπου εδώ στον τόπο μας ασκήτεψε και Αγίασε ο Άγιος Βάρβαρος, να μας πάρει τον αγαπητό μας ιερέα Πάτερ Θεόδωρο, και να τον πάει στην ενορία του Μοναστηρακίου Βονίτσης με την δικαιολογία των περισσοτέρων κατοίκων και μεγαλυτέρας ενορίας σε σύγκριση με την μικρότερη σε πληθυσμό δική μας.

Η Ενορία μας ουδέποτε έχει στεναχωρήσει την ιερά μητρόπολη μας και γεννάτε το ερώτημα γιατί μας αποσπά τον ιερέα μας παραμονής της του Τιμίου Σταυρού προσκυνήσεως.....

Κατόπιν αυτού ο ιεροψάλτης (Σίμος Αναστάσιος) παραιτήθηκε καθώς επίσης το εκκλησιαστικό συμβούλιο και η νεωκόρος του ναού μας......

Κατόπιν τούτου ότι δεν είμαστε πολίτες δευτέρας κατηγορίας και παιδιά ενός κατώτερου Θεού αλλά ισάξιοι μεταξύ ίσων πολιτών θέλουμε και απαιτούμε ιερέα ισόβαθμο του απερχομένου.

Οι εδώ διαμένοντες χωριανοί με τον προστάτης μας Άγιο Νικόλαο, τον τοπικό μας Άγιο Βάρβαρο και τους απανταχού Τρυφιάτες με ψηλά το κεφάλι ελπίζουμε να δικαιωθούμε στον δίκαιο αγώνα μας!

Σελίδα 1 από 3

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία