Αγγελίες    Επικοινωνία

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η άρση της εξόφθαλμης αδικίας σε βάρος της Δυτικής Αχαΐας αλλά και ολόκληρης της Ηλείας, με την μεγάλη εκκρεμότητα της ανακατασκευής της Πατρών-Πύργου, εντάσσεται στις βασικές προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας. Το έργο που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε δεκάδες φορές αλλά ουδέποτε έβαλε σε τροχιά πραγματικής υλοποίησης θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί απ’ την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αυτό επεσήμανε η πολιτευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Αθηνά Τραχήλη σε δηλώσεις της με αφορμή την πρόσφατη παρουσίαση του προγράμματος του κόμματος στον τομέα των υποδομών. Η κ. Τραχήλη υπογράμμισε ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν απόλυτα σαφής στην ομιλία του θέτοντας στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Νέας Δημοκρατίας τόσο την ανακατασκευή της Πατρών –Πύργου όσο και το εξίσου μεγάλης σπουδαιότητας έργο της σιδηροδρομικής σύνδεσης του Ρίου με το νέο λιμάνι της Πάτρας.

«Όλα αυτά δείχνουν στην πράξη το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του κ. Μητσοτάκη για την Αχαΐα και την Δυτική Ελλάδα αλλά και την ετοιμότητα της Νέας Δημοκρατίας ν’ αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας με άξονα ένα πλήρες και κοστολογημένο πρόγραμμα σ’ όλους τους τομείς κυβερνητικού έργου», σημείωσε η κ. Τραχήλη. Προσθέτοντας ότι «οι παρεμβάσεις που θα δρομολογήσει η Νέα Δημοκρατία στα δίκτυα υποδομών της χώρας θα έχει άμεσο και μετρήσιμο αποτέλεσμα στην αύξηση του ΑΕΠ κατά δυο ποσοστιαίες μονάδες».

Η κ. Τραχήλη αναφορά έκανε και σε δυο ακόμη έργα στη Δυτική Ελλάδα, την σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό και την ολοκλήρωση της Αμβρακίας, έργα που επίσης έχουν ενταχθεί στη δέσμη των πρώτων επιλογών της Νέας Δημοκρατίας μετά τις επόμενες εκλογές.        

Αδιανόητη τραγωδία εκτυλίχθηκε στο νοσοκομείο του Πύργου, το βράδυ της Τρίτης.

Μια 35χρονη κοπέλα που συνόδευε τον ηλικιωμένο πατέρα της που νοσηλεύεται στην Παθολογική Κλινική τις τελευταίες 20 ημέρες, άφησε την τελευταία της πνοή, ενώ βρισκόταν στο προσκεφάλι του.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr, η 35χρονη από την Ανδραβίδα, βρισκόταν στο νοσοκομείο για να συμπαρασταθεί στον πατέρα της. Χθες σύμφωνα με πληροφορίες υπέστη λιποθυμικό επεισόδιο, όμως συνήλθε και βρέθηκε πάλι δίπλα στον πατέρα της.

Όμως το βράδυ της Τρίτης περίπου στις 10.20 η κοπέλα ενώ βρισκόταν στο θάλαμο έχασε τις αισθήσεις της. Άμεσα το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έσπευσε να της προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες, διασωληνώθηκε από το ιατρικό προσωπικό, όμως η κοπέλα "έσβησε"...
Τα αίτια του θανάτου αναμένεται να γίνουν γνωστά μετά τη νεκροψία - νεκροτομή που έχει διαταχθεί να γίνει από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών.

ΠΗΓΗ: ilialive.gr

Του Δημήτρη Στεργίου

Συγκινητικές, μέχρι έντονης απογοήτευσης  και αγανάκτησης, ήταν οι αντιδράσεις των φίλων μας, οι οποίες  συνόδευσαν το άρθρο μας για την υπό κατάρρευση «Αυλόπορτα» της Παλαιομάνινας  που αναρτήθηκε  στη σελίδα μας καθώς και στις εντυπωσιακές, φίλες και φιλόξενες ηλεκτρονικές εφημερίδες www.Aixm-inews.gr της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου,  www.epoxi.gr  και  www.agrinionews Αγρινίου  και.www.iaitoloakarnania.gr. Αλλά, η υπό κατάρρευση «Αυλόπορτα» της Παλαιομάνινας δεν είναι το μόνο επιβλητικό μνημείο της απέραντης αρχαίας πόλης, το οποίο είναι κι αυτό έτοιμο να καταρρεύσει, μολονότι ο αρμόδιος, επικεφαλής των αρχαιολογικών ανασκαφών καθηγητής Αρχαιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βασίλης Λαμπρινουδάκης έχει εντόνως προειδοποιήσει. Αλλά και στην περίπτωση αυτή  η προκλητική κρατική αδιαφορία αποτελεί μέγιστο όνειδος για τους νεοέλληνες.

Πρόκειται για τον εμβληματικό Πύργο του κυκλώπειου τείχους της Ακρόπολης της Παλαιομάνινας για τον οποίο, από την έναρξη των ανασκαφών στην αρχαία πόλη το 2006,   επισημάνθηκε από τον κ. Λαμπρινουδάκη ότι απαιτείται άμεση λήψη μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου κατάρρευσής του. Μάλιστα, έχει προειδοποιήσει ότι ενδεχόμενη καταστροφή θα ήταν δύσκολα και με πολύ μεγάλο κόστος αναστρέψιμη και θα προκαλούσε έντονη υποβάθμιση της εικόνας του μνημείου. Στη συνέχεια, ο κ. Λαμπρινουδάκης αναφέρει ότι η δαπάνη για την αντιμετώπιση του κινδύνου κατάρρευσης του πύργου ανέρχεται σε 50.000 ευρώ, ευελπιστώντας ότι η μικρή αυτή δαπάνη θα καλυπτόταν αμέσως από την τοπική αυτοδιοίκηση ή από επιχείρηση ή επιχειρήσεις της περιοχής, αλλά φευ!

Σημειώνεται ότι ο επιβλητικός αυτός πύργος είναι ακριβώς απέναντι και σε απόσταση  30 περίπου μέτρων από τη νέα, άγνωστη έως τώρα, πυλίδα, η οποία ανακαλύφθηκε κατά τις ανασκαφές αυτές και η οποία, μαζί με τα άλλα εντυπωσιακά αποτελέσματα της πρώτης φάσης της αρχαιολογικής έρευνας υπό τον κ. Λαμπρινουδάκη αποδεικνύει τη συνεχή κατοίκηση της περιοχής, καθώς η αρχιτεκτονική της και τα ευρήματα δείχνουν ότι η περιοχή κατοικούνταν από το 2.800 π.Χ. περίπου, ενώ μια άλλη πύλη που χρονολογείται περίπου στο 400 π.Χ., ήταν αφιερωμένη στον Δία. Όπως επισημαίνει ο κ. Λαμπρινουδάκης, η πρακτική πύλες να αφιερώνονται στο Δία ή κάποιον άλλο θεό ήταν διαδεδομένη στην αρχαιότητα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Λαμπρινουδάκη, η λατρεία του Δία είναι γνωστή τόσο στην αρχαία Στράτο όσο και στις Οινιάδες, επομένως αυτή η ομοιότητα στη λατρεία ίσως δικαιώνει την άποψη πως αυτοί που κατοικούσαν «ψηλά» στον Αχελώο κατέβηκαν για να διευκολύνουν τις εμπορικές τους δραστηριότητες.

Η κρίση και η αδιαφορία ματαίωσαν και τις αρχαιολογικές ανασκαφές

Μολονότι τα αποτελέσματα της περιπετειώδους οικονομικά ανασκαφικής έρευνας στην Παλαιομάνινας είναι έως τώρα σημαντικότατα, το πρόγραμμα των αρχαιολογικών προωθούνταν με σημαντικά εμπόδια και παύσεις, εξαιτίας των έλλειψης πόρων και της αδιαφορίας της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης και ήδη, μετά την οικονομική κρίση, μετά το 2010, το πρόγραμμα των ανασκαφών έχει σταματήσει! Αυτά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα από τις ανασκαφές στην Παλαιομάνινα έχει παρουσιάσει πολλές φορές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ο κ. Λαμπρινουδάκης. Τα κυριότερα από αυτά είναι τα ακόλουθα:

-Η αρχαία πόλη της Παλαιομάνινας ήταν τειχισμένη από τους κλασικούς χρόνους.

-Στη μοναδική είσοδο από την αρχαία πόλη της Παλαιομάνινας στην ακρόπολη αποκαλύφθηκε ΕΠΙΓΡΑΦΗ που αναγράφει το όνομα του ύψιστου αρχαίου θεού Δία.  Από τη μορφή των γραμμάτων χρονολογείται τον 4ο περίπου αιώνα π.Χ. Ο Ζευς ως προστάτης πυλών, σύμφωνα με τον καθηγητή,  μαρτυρείται σε πολλές πόλεις όπως στη Θήβα (Ύψισται Πύλαι) και στην Αθήνα (Βωμός Ερκείου Διός). Η σημασία της λατρείας του Διός στην περιοχή ενισχύεται και από το γεγονός της απεικόνισης του θεού σε νομίσματα της όμορης πόλης των Οινιαδών. Σημειώνεται ότι πληροφορίες με λεπτομερή περιγραφή σχετικά με την επιγραφή αυτή δίνει ο κ. Λαμπρινουδάκης σε άρθρο στα «ΑΙΤΩΛΙΚΑ», (αρ. τεύχους 15, έτους 2010).

-Τα μνημειακά ερείπια της αρχαίας πόλης της Παλαιομάνινας είναι ιδιαίτερα σημαντικά και λόγω της καλής διατήρησής τους, αλλά και λόγω της στρατηγικής σημασίας της πόλης αυτής στη δυτική όχθη του Αχελώου, η οποία πρέπει να ταυτιστεί με την αρχαία Μητρόπολη και η οποία φαίνεται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Δυτικής Ελλάδος.

- Αναδείχθηκε μέσα από την οργιώδη βλάστηση ο γνωστός τριμερής περίβολος των τειχών μήκους πάνω από 1.700 μέτρων, αλλά σήμερα έχει ήδη καλυφθεί ξανά από χόρτα, θάμνους και ... δέντρα!

-Εντοπίσθηκε ένα ακόμη τειχισμένο, άγνωστο έως σήμερα στην έρευνα, διαμέρισμα, που έχει καλυφθεί από τμήμα του σημερινού χωριού της Παλαιομάνινας που δείχνει την εξαιρετικά μεγάλη έκταση της αρχαίας πόλης.

-Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του στο Γερμανικό Ινστιτούτο, ο κ. Λαμπρινουδάκης έκανε περισσότερη εμβάθυνση στο θέμα. Όπως επισημαίνει, φαίνεται ότι η γνωστή οχύρωση με τα τρία μέρη της (ακρόπολη- «κάτω ακρόπολη»- «πόλη») ήταν μάλλον καταφύγιο για τον καιρό του πολέμου, ενώ η καθ΄ αυτό πόλη βρισκόταν όπου και η σημερινή Παλαιομάνινα, όπου εντοπίσθηκαν τμήματα του αρχαϊκού τείχους.

-Η ανασκαφή της πυλίδας αποκάλυψε και μιαν αδιάκοπη συνέχεια ζωής στην περιοχή από την 3η χιλιετία μέχρι τα βυζαντινά χρόνια.

-Με τις πρώτες ανασκαφικές εργασίες φάνηκαν τα πρώτα σπίτια μέσα στην ακρόπολη και τα υπόλοιπα τειχισμένα διαμερίσματα της πόλης.

-Οι ίδιες οι έρευνες αποκάλυψαν επιμελημένα δίκτυα αγωγών, τα οποία μαρτυρούν ένα συστηματικά δομημένο χώρο στην επιφάνεια.

-Ήλθαν ακόμα στο φως οι πρώτες γραπτές μαρτυρίες, που, μαζί με την έρευνα των οικοδομημάτων, θα φωτίσουν την αρχαία ζωή στο σημαντικό αυτό κέντρο της Δυτικής Ελλάδος.

Για την  Ακρόπολη της Παλαιομάνινας, όπου βρίσκεται ο υπό κατάρρευση πύργος της, παραθέτω απόσπασμα από την περιγραφή που κάνει ο Ληκ:

 «… Από την εσωτερική πύλη, τα δύο τείχη του κεντρικού περιτειχισμένου χώρου ανεβαίνουν σε μια μικρή τετράγωνη ακρόπολη στην  κορυφή του λόφου. Το ένα τείχος στα δεξιά ανεβαίνει απ΄ ευθείας, ενώ το αριστερό όχι και τόσο (διαμορφώνει μια καμπύλη). Πάντως, και τα δύο τείχη καμπυλώνουν στην εξωτερική τους πλευρά. Η ακρόπολη έχει έναν εξωτερικό χώρο περιτριγυρισμένο από πύργους…»

Επίσης, η ακρόπολη περιγράφεται και από τον Εζέ ως εξής:

«..Η ακρόπολη σχηματίζει πάνω στο οροπέδιο, που κοσμεί από μακριά τις όχθες του Αχελώου, ένα ακανόνιστο τετράγωνο με πύργους στην άκρη του. Πίσω από την ακρόπολη και στο ίδιο επίπεδο, ένα γκρεμισμένο τείχος περιβάλλει έναν ολόκληρο χώρο, όπου βρίσκει κανείς εδώ και εκεί ίχνη αρχαίων σπιτιών. Τέλος, το κύριο οχυρό, που μετράει για δύο, γιατί χωρίζεται με ένα παχύ εσωτερικό τείχος, κατεβαίνει το βουνό σε ένα έδαφος γεμάτο δέντρα και βράχους. Η γενική του μορφή μοιάζει με γωνία ή με τρίγωνο, του οποίου η βάση στηρίζεται στα βουνά και που επεκτείνεται με μια μακριά μύτη έως την ίδια την όχθη του ποταμού. Το διπλό αυτό τείχος, μάλιστα, μοιάζει πολύ παλαιό και είναι εντυπωσιακό, εξαιτίας της μοναδικής του διευθέτησης, με τους τεράστιους λίθους που το αποτελούν, το πάχος των τειχών του, την αμυντική αξία τους, που εντοπίζεται αποκλειστικά στην ιδιομορφία των γραμμών του, τη σκληρότητα του εδάφους, που δεν ισοπεδώθηκε και που ποτέ δεν μπόρεσε να φιλοξενήσει παρά φτωχικά καλύβια. Ένας πληθυσμός άγριος και πολεμοχαρής άφησε τα σημάδια του σε αυτές τις κατασκευές, που μοιάζουν να έχουν γίνει αποκλειστικά για να κρατήσουν μακριά τον εχθρό, χωρίς να νοιάζεται για τη διευκόλυνσή του…»

Ο Ληκ περιγράφει τα αρχαία τείχη της Παλαιομάνινας ως εξής:.

«…Τα αρχικά τείχη έχουν σε μερικά σημεία πλάτος 11 ποδών (3,35 μέτρα), αλλά είναι φτιαγμένα στη μέση από χαλίκια (μικρές πέτρες), ενώ εξωτερικά καλύπτονται από κονίαμα. Ανάμεσα στις μεταγενέστερες προσθήκες βρίσκονται τα υπολείμματα ενός πύργου στο χαμηλότερο σημείο της ακρόπολης, από τον οποίο έχουν διασωθεί 10 ή 12 σειρές της κανονικής τειχοποιίας στη μια πλευρά, καθώς και ένα μικρό τμήμα της γειτονικής πλευράς. Εδώ το τείχος αποτελείται από λίθους πάχους όχι περισσότερο των 2,5 - 3 ποδών (0,76 - 0,91 μέτρα). Σε αυτά τα τμήματα της τειχοποιίας, τα οποία έχουν διασωθεί, υπάρχει, στο μέσον περίπου, ένα άνοιγμα, το οποίο προεξέχει μερικά εκατοστά. Μια παρόμοια προεξοχή υπάρχει και στη βάση του τείχους.

Το αμυντικό σύστημα της ακρόπολης στη χαμηλότερη πλευρά προς την πόλη αποτελείται μερικώς από ένα κατακόρυφο σκάψιμο στο βράχο, πάνω στο οποίο έχει χτισθεί ένα τείχος που περιλαμβάνει ακανόνιστους λίθους. Αυτοί εφαρμόζουν ακριβώς, τόσο μεταξύ τους όσο και στο βράχο. Τα ερείπια δεν είναι σε κανένα σημείο πάνω από 8 ή 10 ποδών ψηλά (2,43 - 3,0 μέτρα), εκτός από την “Αυλόπορτα”. Ο εσώκλειστος χώρος είναι τόσο απότομος, ώστε κάποιος εκπλήσσεται με την ιδέα ότι κατοικούνταν κάποτε. Δεν έχουν βρεθεί όμως τα θεμέλιά του.Το μέγιστο μήκος από την ακρόπολη έως την “Αυλόπορτα” είναι 600 υαρδών (548,4 μέτρα)…»

-Σύμφωνα με τον  κ. Λαμπρινουδάκη στη μοναδική είσοδο από την
αρχαία πόλη της Παλαιομάνινας στην ακρόπολη αποκαλύφθηκε ΕΠΙΓΡΑΦΗ που αναγράφει το όνομα του ύψιστου αρχαίου θεού Δία.  Από τη μορφή των γραμμάτων χρονολογείται τον 4ο περίπου αιώνα π.Χ. Ο Ζευς ως προστάτης πυλών, σύμφωνα με τον καθηγητή,  μαρτυρείται σε πολλές πόλεις όπως στη Θήβα (Ύψισται Πύλαι) και στην Αθήνα (Βωμός Ερκείου Διός). Η σημασία της λατρείας του Διός στην περιοχή ενισχύεται και από το γεγονός της απεικόνισης του θεού σε νομίσματα της όμορης πόλης των Οινιαδών. Σημειώνεται ότι πληροφορίες με λεπτομερή περιγραφή σχετικά με την επιγραφή αυτή δίνει ο κ. Λαμπρινουδάκης σε άρθρο στα «ΑΙΤΩΛΙΚΑ», (αρ. τεύχους 15, έτους 2010).

-Αυτή η μικρή είσοδος (πυλίδα) είναι πολύ σημαντική γιατί προσέφερε καταφύγιο ανθρώπων και ζώων από την πιο χαλαρά οχυρωμένη χώρα της αρχαίας πόλης (που βρισκόταν μάλλον στο υψίπεδο που βρίσκεται το σημερινό χωριό)  στην καλά οχυρωμένη ακρόπολη. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τον Πολύβιο, όταν οι μακεδονικός στρατός υπό τον Φίλιππο Ε΄ πυρπόλησε  εύκολα την κάτω πόλη της Μητρόπολης (219-217 π.Χ.)  δεν μπόρεσε να κυριεύσει την πολύ καλά οχυρωμένη ακρόπολή της.

(Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο του Βασίλη Λαμπρινουδάκη και του Γιώργου Μπαμπάνη)

Τις εγκαταστάσεις της αναγνωρισμένης Ομάδας Παραγωγών της κοινωνικής και πολυσυμμετοχικής επιχείρησης «ΑΛΦΕΙΟΣ- ΡΟΔΙ Α.Ε.» στον Πύργο επισκέφτηκε την Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019 ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Κώστας Μητρόπουλος, συνοδευόμενος από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας Γιώργο Μικέογλου.

Ο κ. Μητρόπουλος ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις τυποποίησης από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Παρασκευά Παρασκευόπουλο και από τον προσωρινό πρόεδρο Πέτρο Γιαννόπουλο, ενώ συζήτησε με μέλη της Ομάδας Παραγωγών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Μητρόπουλος αναφέρθηκε στη συμβολή της «ΑΛΦΕΙΟΣ-ΡΟΔΙ Α.Ε.» στην τοπική οικονομία, αλλά και την κοινωνική επιχειρηματικότητα, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα για ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή της εταιρίας στις δράσεις της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης.

«Η προώθηση των τοπικών προϊόντων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε συνδυασμό με την ανάδειξη της συνέργειας των ανθρώπων του αγροδιατροφικού τομέα αποτελεί βασικό στόχο για τη στήριξη των τοπικών οικονομιών», τόνισε, μεταξύ άλλων ο κ. Μητρόπουλος.

Καταλήγοντας και οι δύο πλευρές έθεσαν ως προϋπόθεση την ευρύτερη και ουσιαστικότερη συνεργασία με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας σε όλα τα στάδια της αγροδιατροφικής αλυσίδας.

Η επιχείρηση «ΑΛΦΕΙΟΣ- ΡΟΔΙ Α.Ε.» έχει την έδρα της στον Πύργο, ενώ ομάδα παραγωγών καλλιεργεί αναπτύσσει καλλιέργειες και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας: Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας. Το παραγόμενο προϊόν διοχετεύεται τόσο στην εγχώρια αγορά μέσω του διευρυμένου συστήματος σημείων διάθεσης, όσο και στη διεθνή, με πιο πρόσφατες συνεργασίες στην Ελβετία και τη Σερβία.

 

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε εσπευσμένα ένα 7χρονο παιδάκι που καταπλακώθηκε από σιδερένια πόρτα στον Πύργο της Ηλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το 7χρονο παιδάκι πήγε στην εκκλησία στο Γούμερο με θεία του και το πλάκωσε η σιδερένια πόρτα το κεφάλι ενώ έκλεινε, το βράδυ του Σαββάτου.

Άμεσα διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο του Πύργου διασωληνωμένο με κάταγμα στο κεφάλι και από εκεί λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης στο Νοσοκομείο του Ρίου.

Πηγή: protothema.gr

Πρωτοφανή είναι τα όσα συνέβησαν χθες το πρωί στον Πύργο με αφορμή την κινητοποίηση μαθητών για την Μακεδονία.

Στην Ηλεία 11 γυμνάσια και λύκεια τελούν υπό κατάληψή, κάτι που διοργανώθηκε μέσω του Facebook και του διαδικτύου αρχικά ως διαμαρτυρία για το θέμα της Μακεδονίας και των Σκοπίων και που πολύ γρήγορα καλύφθηκε από τον μανδύα της πολιτικής με σαφή εκμετάλλευση από το χώρο της ακροδεξιάς και της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα στην επίσημη ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο, φιλοξενείται εκτενές φωτορεπορτάζ και βίντεο από τη χθεσινή κινητοποίηση στον Πύργο. Στον αντίποδα νωρίς το πρωί έξω από το χώρο του 1ου γυμνασίου Πύργου, σημειώθηκε ένταση όταν άτομα που φέρονται να ανήκουν στο χώρο της ΚΝΕ, μοίραζαν φυλλάδια κατά της φασιστικής δράσης ιδίως στους σχολικούς χώρους, με αποτέλεσμα να έλθουν σε αντιπαράθεση με μαθητές και γονείς που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο χώρο. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες φέρονται να χαρακτήρισαν τους μαθητές ως «χρυσαυγίτες» γεγονός που όξυνε τα πνεύματα. Να σημειώσουμε πως σε κατάληψη χθες βρίσκονταν 11 σχολεία στο νομό, τα γυμνάσια 1ο, 2ο 4ο Πύργου και Πελοπίου και τα ΓΕΛ: 1ο, 2ο, 3ο, 4ο Πύργου, Καράτουλα και 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Πύργου.

Η πορεία
Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν έξω από το διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, λίγο μετά τις δέκα το πρωί και στη συνέχεια με συνθήματα πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, καταλήγοντας στην κεντρική πλατεία. Σε δηλώσεις τους προσπάθησαν να προστατέψουν στην κινητοποίησή τους πέρα από κάθε πολιτική εκμετάλλευση σχολιάζοντας πως η κινητοποίησή τους είναι μακριά από κόμματα και ταμπέλες, μόνο για τη Μακεδονία.
«Αρχικά οργανωθήκαμε αυτόνομα και χωρίς να κανένα κόμμα να μας έχει χρησιμοποιήσει για να περάσει τις δικές του πολιτικές σκοπιμότητες. Ήταν καθαρά μία ιδέα μαθητών οι οποίοι από ένθερμο ζήλο έρχονται σήμερα να διαδηλώσουν για την ελληνικότητα της Μακεδονίας διατρανώνοντας την γνώμη τους στην συμφωνία των Πρεσπών που ουσιαστικά παραδίδει το όνομα της αρχαίας Ελληνικής γης στου Σκοπιανούς. Οι οποίοι ουδεμία σχέση έχουν ούτε με τον Μέγα Αλέξανδρο, αλλά στην πραγματικότητα ούτε με τον γεωγραφικό προσδιορισμό της Μακεδονίας, αφού αυτή οριοθετήθηκε από τους Οθωμανούς και είναι μία καθαρά Οθωμανική διαίρεση της περιοχής. Η Μακεδονία για εμάς είναι αυτή που εκτείνεται από το Μοναστήρι έως την Θεσσαλονίκη. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η Μακεδονία και ούτε ως γεωγραφικό προσδιορισμό δεν δεχόμαστε τον όρο αυτό. Άλλωστε καθηγητές γεωπολιτικής έχουν επισημάνει ότι και μόνο ο όρος Μακεδονία ως παράγωγο της ονομασίας των Σκοπίων εγείρει αλλοτριωτικές πολιτικές εις βάρος της Ελλάδας» δήλωσε ο Χ. Β. από το 2ο ΓΕΛ Πύργου.

«Στηρίζουμε ως μαθητές τις κινητοποιήσεις των μαθητών όλης της Ελλάδας θέλοντας να δείξουμε ότι η νεολαία δεν παραμένει παθητική, αλλά έχει την δύναμη να διαδηλώσει και να κάνει την φωνή της να ακουστεί. Θέλουμε να λέμε στα παιδιά μας ότι όταν περνούσε αυτό εμείς κάναμε τον αγώνα μας και αντισταθήκαμε. Να καταγγείλω ότι αυτές τις μέρες όπου πραγματικά χωρίς την στήριξη ή την χρηματοδότηση κάποιου κόμματος οι αφίσες που κολλούσαμε μέσα σε λίγα 24ωρα είχαν σκιστεί και ξέρουμε ποιοι το έκαναν. Έχουν πάει στα σχολεία και έχουν υποκινήσει την βία εις βάρος μας. Δεν χρειάζεται να πω ποια οργάνωση το έκανε αυτό. Έχουν προσυπογράψει κάτω από αυτά που έκαναν και σε τυχόν επεισόδια που θα ακολουθήσουν, αυτοί θα είναι οι ηθικοί αυτουργοί».
Ο Β. Π. από το 4ο ΓΕΛ Πύργου, τόνισε ότι «… μαζευτήκαμε εδώ εντελώς ακομμάτιστοι, αχρωμάτιστοι απλά μαθητές. Μας χαρακτήρισαν αρκετοί φασίστες πράγμα το οποίο δεν είμαστε και θέλουμε να φωνάξουμε για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και δεν διαπραγματευόμαστε με τίποτα αυτό το όνομα. Σήμερα στο 1ο γυμνάσιο έγινε ένας χαμός. Όσο και να θέλουν κάποιοι να χρησιμοποιήσουν την κίνηση αυτή που κάναμε εμείς ως μαθητές δεν σημαίνει ότι κάποιοι μας το έχουν πει να το κάνουμε αυτό».
Τέλος ο Δ. Α. από το 2ο ΕΠΑΛ, τόνισε πως «… οι μαθητές του Πύργου μαζευτήκαμε εδώ σήμερα για να θυμίσουμε σε όλους ότι δεν δεχόμαστε την αδικία και την καταπάτηση των συμφερόντων της Μακεδονίας, δεν δεχόμαστε την παράδοση της ιστορίας και του πολιτισμού της Μακεδονίας μας στους παραχαράκτες των Σκοπίων. Διαδηλώνουμε στους δρόμους για να θυμίσουμε σε όλους ότι εμείς οι νέοι σεβόμαστε την ιστορία. Καλούμε τους Ηλείους πολιτικούς και βουλευτές να αποκρούσουν την απαράδεκτη συμφωνία των Πρεσπών να μην δεχτούν την προδοσία να μην γίνουν συνένοχοι στην αδικία εις βάρος του Ελληνισμού».

Πηγή: ilialive.gr

Σελίδα 1 από 8

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία