Αγγελίες    Επικοινωνία

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ Μεσολογγίου προχώρησαν με επιτυχία την Τετάρτη 27/06/2019, σε αντικατάσταση της φυσικής φωλιάς πελαργών (Ciconia ciconia) με ασφαλέστερη τεχνητή φωλιά στον Μαχαιρά Ξηρομέρου.

Παρόντες στην όλη δραστηριότητα ήταν το στέλεχος του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων κ. Παλαιός Ν. και ο Διευθυντής της ΔΕΔΔΗΕ Μεσολογγίου (κ. Γαλάνης Ν.) με την παροχή τεχνικού προσωπικού (κ. Βρέττας Σ., κ. Τσολάκης Α., Λαλόπουλος Λ.) και σχετικού καλαθοφόρου, τους οποίους ευχαριστούμε ειδικά για την υποστήριξη αυτή, όπως έχουν ανταποκριθεί σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν.

Οι πελαργοί απαντώνται κυρίως στη πεδινή ύπαιθρο και φωλιάζουν κοντά σε ανθρώπινους οικισμούς, σε υγροτοπικές περιοχές, λιβάδια και καλλιέργειες Στη χώρα μας τα πρώτα άτομα φτάνουν στα μέσα Μαρτίου, ενώ η αποχώρηση για την Αφρική ξεκινάει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Οι πελαργοί χτίζουν τις φωλιές τους σε σημεία που υπάρχει ελεύθερος χώρος ώστε να ελέγχουν για πιθανούς θηρευτές (κολώνες, στέγες, καμινάδες σπιτιών, εκκλησίες και καμπαναριά) Το Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού αποτελεί χώρο φωλεοποίησης για μεγάλο αριθμό ατόμων, τουλάχιστον 30, που επισκέπτονται τις προστατευόμενες περιοχές μας κατά την περίοδο της μετανάστευσης τους.

Μια τεχνητή φωλιά τοποθετήθηκε σήμερα σε κολώνα της ΔΕΗ που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου Μεσολογγίου αντικαθιστώντας εκείνη που  είχε ξεκινήσει να φτιάχνει ένα ζευγάρι λευκών πελαργών.

Οι πελαργοί αυτοί ήρθαν στο Μεσολόγγι μετά από 25 χρόνια και θεώρησε ότι καλύτερη θέση ήταν αυτή που διάλεξε, όμως επειδή υπήρχε κίνδυνος, αποφασίστηκε να τοποθετηθεί μια ασφαλής φωλιά. Όπως είπε ο ορνιθοπαρατηρητής που βρίσκεται στο Μεσολόγγι, Νίκος Νούλας, λόγω της ύπαρξης καλωδίων ρεύματος υπήρχε φόβος να δημιουργηθεί βραχυκύκλωμα που θα κόστιζε την ζωή των πουλιών αλλά θα προκαλούσε πρόβλημα και στην ηλεκτροδότηση του νοσοκομείου.

Γι’  αυτό με την συνεργασία του Δασαρχείου, του ΔΕΔΔΗΕ που διέκοψε το ρεύμα ώσπου να ολοκληρωθεί η παρέμβαση, του νοσοκομείου και φυσικά του ορνιθοπαρατηρητή και άλλων εθελοντών, τοποθετήθηκε τη τεχνητή φωλιά που πλέον είναι ασφαλής για το ζευγάρι των πελαργών.  

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

Ετοιμασίες στη φωλιά των πελαργών…

Η φωλιά των πελαργών στον τρούλο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου έμεινε «ζεστή» καθ΄ όλη τη διάρκεια του χειμώνα αφού κάποιοι φτερωτοί φίλοι μας δεν έκαναν το μακρινό ταξίδι της μετανάστευσης και προτίμησαν να παραμείνουν στην περιοχή μας.

Με τον ερχομό της άνοιξη όμως η φωλιά, που είναι το σπίτι των πελαργών, αφού επισκευασθεί και ενισχυθεί με κλαδιά, θα χρησιμεύσει στο ζευγάρι των πελαργών, δηλ. στους ¨ενοίκους¨ της, ώστε να αναπαραχθούν και να κάνουν την οικογένειά τους!

Τη βάση της φωλιάς αποτελούν χοντρά κλαδιά, ως 4 εκ. πάχος, που σκεπάζονται με λεπτότερα, με σβώλους χώμα, χόρτα, κουρέλια, κτλ. Η φωλιά απαιτεί αδιάκοπη συντήρηση. Εκτός από τις βλάβες που παθαίνει από τη βροχή και τον αέρα το χειμώνα, πάντα παθαίνει φθορές από το βάρος και την πίεση του σώματος των πουλιών, ιδίως όταν φεύγουν από την φωλιά, και από το συχνό ανακάτεμα, που κάνουν με το ράμφος τους στο υλικό του δαπέδου για να το αερίσουν, όταν γυρίζουν τα αυγά τους.

Πάντως οι πελαργοί που βρίσκονται εδώ και μέρες στην εκκλησία του χωριού μας, κάνουν πολλές ετοιμασίες, φροντίζουν και περιποιούνται το χώρο τους, μιας και σε λίγες εβδομάδες θα ακουσθούν σε όλες τις γειτονιές του χωριού οι φωνές από τα νεογέννητα πελαργάκια που καταφθάνουν οσονούπω…!!!

Φωτογραφίες: Ανθή Ντάφα

Πηγή: kalyvia.gr 

Βρέθηκε πελαργός στην Κλείσοβα

Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων ενημερώνει για την επανεύρεση για πρώτη φορά λευκού πελαργού «Ciconia ciconia» στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου - Αιτωλικού.

Η παρατήρηση αυτή πραγματοποιήθηκε από τον κ. Dobrin Botev, στις 17/03/2019, κοντά στην περιοχή της Κλείσοβας, στο Μεσολόγγι, πελαργός ο οποίος είχε δακτυλιωθεί πέρυσι στο Νεοχώρι Μεσολογγίου.

Το εν λόγω είδος είχε εκκολαφθεί το 2018 σε φωλιά 3 νεοσσών με εθελοντική δακτυλίωση από την κα Εύα Στετς (συντονίστρια των ελληνικών δακτυλιώσεων των πελαργών του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης), με δαχτυλίδια που προσέφερε ο Φορέα Διαχείρισης και με την στήριξη των στελεχών του (κ.κ.. Ι. Κασβίκη, Ν. Παλαιό & Κ. Κουτσογιάννη). Σημαντική βοήθεια επίσης σε όλη την δράση είχαν προσφέρει εθελοντικά οι κ.κ. Ν. Νούλας, Δ. Μαμάσης, Ε. Γκανάτσιου και Γ. Μαντζουράτου.

Τα νερά της λιμνοθάλασσας της Κλείσοβας φιλοξενούν πλέον τον ίδιο μαζί με άλλους τέσσερις για την αναζήτηση τροφής τους καθώς φέτος δεν προβλέπεται σχετικό φώλιασμα λόγω του νεαρού της ηλικίας του και όπως εκτιμάται θα ενταχθεί σε ομάδα μη αναπαραγόμενων ειδών.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Dobrin Botev για την όμορφη παρατήρηση και την άμεση ενημέρωση από την κ. Στετς.

Πηγή: κα Εύα Στετς

Ένα σπάνιο είδος πελαργού έβαλαν στο μάτι οι λαθροθήρες της περιοχής του Μεσολογγίου και δυστυχώς  τραυμάτισαν σοβαρά ένα μικρό πελαργάκι.

Πρόκειται για έναν από τους δέκα λευκούς πελαργούς που αποφάσισαν να ξεχειμωνιάσουν φέτος στην περιοχή. Όπως αναφέρει ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ: «Το πελαργάκι, που αποφάσισε να μείνει στην Ελλάδα, θεωρώντας την ασφαλές καταφύγιο για τον χειμώνα, έκανε λάθος. Οι λαθροθήρες της περιοχής αποδείχτηκαν πιο επικίνδυνοι από το μεγάλο πέλαγος που θα έπρεπε να περάσει, για να ολοκληρώσει τη μετανάστευση».

Το πελαργάκι μετά τον τραυματισμό του στάλθηκε στην ΑΝΙΜΑ από τον Φορέα Διαχείρισης λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου.

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου –Ακαρνανικών Ορέων με χαρά ανακοινώνει την παρατήρηση και αναγνώριση στο Βανιάνο Ξάνθης τον Ιούλιο, ενός απο τους πελαργούς που δακτυλιώθηκε το 2017 σε φωλιά νεοσσών στο Πεντάλοφο Μεσολογγίου.

Στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου – Αιτωλικού δακτυλιώνονται κάθε χρόνο νεοσσοί πελαργών απο το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης. Υπεύθυνη υλοποίησης των δακτυλιώσεων είναι η κυρία Εύα Στετς, συντονίστρια των ελληνικών δακτυλιώσεων των πελαργών του Κέντρου.

Η δακτυλίωση του συγκεκριμένου πελαργού είχε γίνει απο την κυρία Εύα Στετς κατα την περίοδο των δακτυλιώσεων που έγιναν σε 5 προστατευόμενες περιοχές του Εθνικού Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού, με την στήριξη του Φ.Δ. Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων και την σημαντική βοήθεια εθελοντών.

Ο πελαργός, όντας μικρός ακόμη για να φωλιάσει, ταξιδεύει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας μαζί με άλλα άτομα επίσης μη αναπαραγωγικής ηλικίας προερχόμενα από διάφορες περιοχές.

Ευχόμαστε όταν ωριμάσει και φτάσει στην ηλικία αναπαραγωγής, ο πελαργός να γυρίσει στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου –Αιτωλικού για να φτιάξει την οικογένεια του!

Σελίδα 1 από 3

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία