Αγγελίες    Επικοινωνία

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 65
JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 917
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Εύλογα είναι τα ερωτήματα που σας δημιουργούνται μετά το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο και την ανάρτηση των σχετικών πρακτικών της Δημοτικής Αρχής στο Διαύγεια για τον ορισμό των μελών στα Νομικά Πρόσωπα και εμείς οφείλουμε να τα θέσουμε δημόσια προς διερεύνηση της αλήθειας και για την πλήρη ενημέρωση των πολιτών.

Δεχόμαστε ερωτήσεις σχετικά με την νομιμότητα ορισμού των μελών τους και τη σύστασή τους.

Για παράδειγμα είναι νόμιμο σύμφωνα με την νέα νομοθεσία να μη δικαιούνται μέλη της αντιπολίτευσης να συμμετέχουν σε Διοικητικό Συμβούλιο Νομικών Προσώπων; Δηλαδή μπορεί ένα νομικό πρόσωπο να διοικηθεί χωρίς την συμμετοχή της αντιπολίτευσης αν δεν προταθεί αυτό από το Δήμαρχο;

Σε περίπτωση που υπάρχει απόκλιση νέου Νόμου-εγκυκλίου με τα ΦΕΚ Νομικών τι γίνεται; Έχει ισχύ η εγκύκλιος ή το ΦΕΚ ή τροποποιείται αναγκαστικά το ΦΕΚ για να ταιριάζει με την εγκύκλιο;

Πιο συγκεκριμένο ερώτημα τίθεται για το ΝΠΙΔ, ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ. Ορίστηκε εντός αυτής εκπρόσωπος εργαζομένων που προτάθηκε στη Δημοτική Αρχή με σχετικό έγγραφο. Κατα πόσο η Δημοτική Αρχή έλεγξε την εργασιακή σχέση του εργαζομένου με την επιχείρηση και αν όντως μπορεί να μπεί ως μέλος ΔΣ; Απλά επειδή προτάθηκε έγινε δεκτό; Μήπως θα πρεπε να ελεγχθεί παραπάνω; (Για του λόγου του αληθές, στην αντίστοιχη απόφαση που αναρτήθηκε στο διαύγεια αναγράφεται εντός της ότι: Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δημοτικής ή κοινοτικής κοινωφελούς επιχείρησης δεν μπορούν να κατέχουν ανάλογη θέση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με συναφές επιχειρηματικό αντικείμενο ή να συνδέονται με την επιχείρηση με συμβάσεις προμήθειας ή εκτέλεσης έργου ή παροχής υπηρεσιών για ποσά μεγαλύτερα των 10.000 ευρώ, συνολικά. Το μέλος που οριστήκε ως εκπρόσωπος εργαζομένων τι εργασιακή σχέση έχει με την επιχείρηση είναι ΙΔΟΧ, είναι ΙΔΑΧ είναι σύμβαση έργου και παρέχει υπηρεσίες; Γιατί στην τρίτη περίπτωση θα πρέπει να ελεγχθεί για νομιμότητα και αν υπερβαίνει η σύμβασή του το αναγραφόμενο ποσό.

Άλλο σχετικό ερώτημα..σε περιπτώσεις που στα Νομικά πρόσωπα εντάχθηκαν εργαζόμενοι, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, τί γίνεται αν η σύμβασή τους λήξει; Διαγράφονται και από τα Διοικητικά Συμβούλια; Αν σταματήσουν να αποτελούν εργαζόμενοι των Νομικών κρατάνε την ιδιότητά τους σαν μέλη ΔΣ ή αντικαθίστανται; Και αν αυτό ισχύει κατά πόσο είναι πρακτικό κάθε λίγο που κάποιος εργαζόμενος λήγει τη σύμβασή του ή η σύμβασή του δεν ανανεώνεται ν αλλάζει και το ΔΣ των νομικών προσώπων;

Υπάρχουν μέλη που αποχωρούν από το Δημοτικό Συμβούλιο και δεν δηλώνονται στις αποφάσεις εκ των υστέρω; Γιατί τόση συζήτηση στην αρχή του Δημοτικού Συμβουλίου;

Εμείς να σημειώσουμε ότι ελπίζουμε όλα αυτά τα ερωτήματα που θέτουν οι απλοί πολίτες να απαντώνται με νόμιμες πράξεις της Δημοτικής Αρχής ώστε να μην υπάρξει κώλυμα στην Διοίκηση των Νομικών και του Δήμου κατ’ επέκταση, ενώ πιστεύουμε ο νόμος να εφαρμόστηκε ως έχει και όχι κατά το δοκούν....

Πηγή: xiromeritis.blogspot.com

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 26/09/2019

Της Βάσως Βήττα
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Συγκροτήθηκαν και τα διοικητικά συμβούλια των Νομικών Προσώπων του δήμου Μεσολογγίου στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Κατόπιν προτάσεων του δημάρχου για τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων που τοποθετούνται από την δημοτική αρχή, αλλά και της αντιπολίτευσης για τα μέλη που επιθυμεί να βάλει στις θέσεις που προβλέπονται, συγκροτήθηκαν συμβούλια και επιτροπές, εκτός από λίγες περιπτώσεις που δεν έχουν φθάσει ακόμα στους δήμους οι νέες εγκύκλιοι.

 

Μουσείο Κατράκη
Για το «Κέντρο και Μουσείο Χαρακτικών Τεχνών Βάσως Κατράκη» από τον δήμαρχο προτάθηκαν ως τακτικά μέλη οι: Σπύρος Βασίλειου, Γιώργος Σωτηρακόπουλος, Σπυρίδων Κατράκης, Ιωάννα - Μαρία Κατράκη - Δεσποτίδη, Μιχάλης Κότσαρης, Βασιλική Στέφου, Κώστας Καστανάς και Κωνσταντίνα Μαντζή. Ως αναπληρωματικά μέλη προτάθηκαν οι: Χρήστος Μασαούτης, Παρασκευή Πετρονικολού, Κλεοπάτρα Καρβέλη, Νικολογιάννη Ελπίδα, Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος, Ιουλία Παναγιωτοπούλου, Ελένη Ιωάννου και Γιώργος Σάλλας. Ως πρόεδρος προτάθηκε ο Κ. Καστανάς και αντιπρόεδρος ο Γ. Σωτηρακόπουλος. Από την αντιπολίτευση ως τακτικά μέλη προτάθηκαν οι: Χρήστος Τέγας, Σπύρος Ψιλογιάννης και Θύμιος Γερολυμάτος, ενώ ως αναπληρωματικά οι: Δημήτρης Καραδήμας, Γιάννης Κοντός και Σπύρος Καρβέλης.

 

Πνευματικό Κέντρο
Στο Πνευματικό - Κοινωνικό - Αθλητικό Κέντρο, το νέο διοικητικό συμβούλιο σε ότι αφορά την δημοτική αρχή θα αποτελείται από τους: Τιμόκλεια Ντάνου ως εκπρόσωπο των εργαζομένων, Παρασκευή Πετρονικολού, Δημήτρης Ράπτης, Παναγιώτης Νούλας, Παναγιώτα Σαραγκανίδα, Ηλιάνα Καραγιάννη, Γιάννης Γυφτογιάννης, Μιχάλης Κωνσταντακόπουλος και από τους πολίτες η κα Στρατηγάκη. Από την αντιπολίτευση μετά από ψηφοφορία εκλέχθηκε ο Άγγελος Κότσαλος. Αναπληρωματικοί είναι οι: Γερασιμούλα Γούργαρη, Δημήτρης Κονδύλης, Παντελής Σκαρμούτσος, Ελένη Ιωάννου, Δήμητρα Φυτοπούλου, Δημήτρης Κοκοτός, Νίκος Σπανός, από τους εργαζόμενους ο Δημήτρης Μανιάτης και από την πλευρά των πολιτών η Καλλιρόη Πατρινού, και ο Θόδωρος Μαργαρίτης, ενώ από την αντιπολίτευση εκλέχθηκε ο Θύμιος Γερολυμάτος. Πρόεδρος θα είναι η Π. Πετρονικολού και αντιπρόεδρος ο Γ. Γυφτογιάννης.

 

Κοινωφελής Επιχείρηση
Το νέο Δ.Σ. της Κοινωφελούς Επιχείρησης θα αποτελείται από τους: Γιώργο Σωτηρακόπουλο, Παναγιώτη Παπαδόπουλο, Χρήστο Μαντέλο, Νίκο Σπανό, Δήμητρα Φυτοπούλου, Αποστόλη Καλέση, Ελπίδα Δρόσου. Εκπρόσωπος των εργαζομένων είναι η Ανδρεούλα Γενάρη - Καπράλου. Από την αντιπολίτευση μετά από ψηφοφορία εκλέχθηκε ο Σπύρος Ψιλογιάννης. Αναπληρωματικοί είναι οι: Περσεφόνη Μελαχρή, Παντελής Σκαρμούτσος, Κώστας Κότσαλος, Μιχάλης Κωνσταντακόπουλος, Ηλιάνα Καραγιάννη, Παναγιώτης Μυλωνάς, Φωτεινή Τσιλιμέκη, από τους εργαζόμενους, ο Άγγελος Σταμάτης και από την αντιπολίτευση ο Δημήτρης Καραδήμας. Πρόεδρος θα είναι ο Γ. Σωτηρακόπουλος και αντιπρόεδρος ο Χρ. Μαντέλος.

 

Δ.Ε.Υ.Α.Μ.
Στην ΔΕΥΑΜ τοποθετήθηκαν ο: Γιώργος Λαγούδης, Γιώργος Παλιούρας, Περσεφόνη Μελαχρή, Παρασκευή Πετρονικολού, Χρήστος Μασαούτης, Δημήτρης Φακιολάς, Επαμεινώνδας Πανάς, Ελένη Ιωάννου και εκπρόσωπος των εργαζομένων ο Γιάννης Στάχτιαρης. Από την αντιπολίτευση προτάθηκαν: ο πρώην δήμαρχος Νίκος Καραπάνος, μέσω επιστολής που απέστειλε καθώς απουσίαζε για επαγγελματικούς λόγους και ο Γιώργος Κοντογιάννης. Αναπληρωματικοί είναι οι: Νίκος Καραπάνος του Κων/νου, Δημήτρης Κονδύλης, Γερασιμούλα Γούργαρη, Δημήτρης Ράπτης, Σπύρος Διαμαντόπουλος, Κατσαρού Γαρυφαλιά, Ελένη Κοντονάσιου, Φωτεινή Τσιλιμέκη και από τους εργαζόμενους ο Διονύσης Τσιρόγλου. Από την αντιπολίτευση εκλέχθηκαν οι: Γιώργος Καραπαπάς και Σπύρος Καρβέλης. Για την θέση του προέδρου προτάθηκε ο Γ. Λαγούδης και του αντιπροέδρου ο Επ. Πανάς.

 

Αιτωλική Αναπτυξιακή
Εκπρόσωπος στις Γενικές Συνελεύσεις της «Αιτωλικής Αναπτυξιακής» θα είναι ο ίδιος ο δήμαρχος, Κώστας Λύρος, που θα αναπληρώνεται από τον αντιδήμαρχο Σπύρο Διαμαντόπουλο.

Στην Επιτροπή Διαχείρισης του προγράμματος Leader της «Αιτωλικής Αναπτυξιακής» θα συμμετέχει ο Σπ. Διαμαντόπουλος με αναπληρωτή τον Δ. Ράπτη.   

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 26/09 σε όλα τα περίπτερα του νομού

Σαφάρι έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση αναζητώντας περιπτώσεις Διοικητών, προέδρων και άλλων μελών Διοικητικού Συμβουλίου σε φορείς δήμων και περιφερειών, που λαμβάνουν παρανόμως αποδοχές οι οποίες θα έπρεπε να έχουν περικοπεί.

Αφορμή για τη διερεύνηση στάθηκε το γεγονός ότι, προσφάτως, εντοπίστηκε από το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ότι οι αποδοχές των μελών Ανώνυμης Εταιρείας ΟΤΑ δεν μειώθηκαν κατά το ήμισυ, κατά παράβαση των δεσμεύσεων της χώρας προς τους δανειστές και τη μνημονιακή νομοθεσία (ν.4093/2012). Μάλιστα, ήδη ζητήθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η έκδοση σχετικών καταλογισμών για τα μέλη του ΔΣ της εν λόγω εταιρείας.

Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχουν τεθεί οι Διοικητές, Υποδιοικητές, Πρόεδροι, Αντιπρόεδροι, Διευθύνοντες Σύμβουλοι, καθώς και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των Ιδρυμάτων και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου των Δήμων και των Περιφερειών, καθώς και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου αυτών, συμπεριλαμβανομένων των Συνδέσμων των Ο.Τ.Α., αλλά και των ανωνύμων εταιρειών, στις οποίες οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατέχουν ποσοστό πάνω από το 50% του μετοχικού κεφαλαίου.

Για όλους αυτούς η νομοθεσία ορίζει ότι από 1.1.2013, οι αποδοχές, οι αποζημιώσεις, τα έξοδα παράστασης και οι πάσης φύσεως αμοιβές «μειώνονται κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%)». Κι αυτό με βάσει τις διατάξεις της περ.5 της παρ.Γ’ της υποπαρ.Γ1 του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 – Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016».

Στις 29 Οκτωβρίου 2015 έφτασε στο υπουργείο Εσωτερικών το έγγραφο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης σχετικά με την υπόθεση της μη μείωσης των αποδοχών των μελών του ΔΣ ανώνυμης εταιρείας ΟΤΑ και τις διαπιστώσεις που υπήρξαν ύστερα από διερεύνηση καταγγελίας.

Πριν από λίγες ημέρες, στις 25 Νοεμβρίου 2015, ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γιάννης Μπαλάφας έστειλε έγγραφο προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις . Τίθεται το ζήτημα της εφαρμογής της νομοθεσίας που ορίζει ότι από 1-1-2013 θα πρέπει να έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ οι πάσης φύσεως καταβαλλόμενες αποδοχές αυτής της κατηγορίας προσώπων, «στο πλαίσιο της περιστολής των δημοσιονομικών δαπανών, χωρίς ουδεμία καθυστέρηση».

Έτσι, καλούνται οι επικεφαλής των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (οι ασκούντες χρέη Γενικού Γραμματέα) να προβούν άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες, «προκειμένου να ερευνηθεί αν έχουν ανταποκριθεί όλοι οι φορείς στις εκ του νόμου πηγάζουσες υποχρεώσεις, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις ως άνω διατάξεις, ώστε να εντοπισθούν τυχόν περιπτώσεις μη εφαρμογής τους».

Πηγή: tovima.gr

Ανοιξε το Taxisnet λίγο πριν τις 12 τα μεσάνυχτα της Τρίτης η ηλεκτρονική εφαρμογή για φορολογικές δηλώσεις των νομικών προσώπων για το 2015 ενώ απο φέτος η δήλωση υποβάλλεται σε νέο έντυπο ενιαίο με την ονομασία «Ν».

Ετσι τα νομικά πρόσωπα θα μπορούν να συμπληρώσουν το καινούργιο έντυπο επιλέγοντας από το Taxisnet την επιλογή «Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Νομικών Προσώπων και Νομικών Οντοτήτων άρθρου 45 ν.4172/2013(N)» ώστε να υποβάλλουν τις φετινές φορολογικές δηλώσεις Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων εκπνέει στο τέλος Ιουνίου ενώ φαίνεται σχεδόν αδύνατον να υποβληθούν όλες οι δηλώσεις μέχρι τότε απο τις επιχειρήσεις της χώρας.

Ετσι φαίνεται ότι είναι σοβαρό πλέον το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση λόγω μεγάλης καθυστέρησης στην έναρξη της διαδικασίας ενώ ταυτόχρονα με την υποβολή της δήλωσης πρέπει να καταβληθεί και η πρώτη δόση. Οι επιχειρήσεις έχουν το δικαίωμα να εξοφλήσουν τον φόρο σε επτά μηνιαίες δόσεις με την τελευταία δόση να καταβάλλεται τον Δεκέμβριο.

aftodioikisi.gr

Μέχρι τις 28 Νοεμβρίου 2014, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα, με αίτησή τους ,να ρυθμίσουν σε δόσεις τις οφειλές τους προς το δήμο Αγρινίου και τα Νομικά Πρόσωπα, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος και ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Ο αριθμός των δόσεων κυμαίνεται από είκοσι τέσσερις (24) έως εκατό (100), ανάλογα με το ύψος του οφειλόμενου ποσού, το οποίο θα απαλλάσσεται πλήρως από πρόστιμα και προσαυξήσεις αν εξοφληθεί εφάπαξ. Στην ευνοϊκή αυτή ρύθμιση εντάσσονται και όσες οφειλές βεβαιώθηκαν και θα βεβαιωθούν έως και τις 30 Οκτωβρίου 2014.

Παράλληλα, δίδεται η δυνατότητα να ενταχθούν σε αυτό το πλαίσιο και οι παλαιότερες οφειλές (πριν την 01-01-2010). Ανάλογη ρύθμιση θα ισχύσει και για τις οφειλές των πολιτών προς τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Αγρινίου (Δ.Ε.Υ.Α.Α.), με αίτησή τους έως τις 14-11-2014.

ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία