Αγγελίες    Επικοινωνία

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Ολοένα και μεγαλώνει ο αριθμός των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων στους χώρους εργασίας, εξαιτίας της εντατικοποίησης της εργασίας, των ελαστικών σχέσεων εργασίας, τη μείωση του προσωπικού, αλλά και την παντελή έλλειψη μέτρων υγιεινής, προστασίας και ασφάλειας, που επικρατούν σε αυτούς, με σοβαρές συνέπειες για τους εργαζόμενους.

Στον κατάλογο των νεκρών εργαζόμενων προστέθηκε, ο εργαζόμενος που πνίγηκε το βράδυ της Πέμπτης 10 Γενάρη 2019 σε ιχθυοκαλλιεργητική μονάδα του «ΝΗΡΕΑ» στο νησί Πεταλάς, απέναντι από τον Αστακό.

Και αυτή η περίπτωση εργατικού ατυχήματος αποτελεί μια ακόμα τραγική απόδειξη των συνεπειών της πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συγκυβερ­νήσεις και συνεχίζει η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Πολιτική που έχει οδηγήσει στο ξήλωμα και των ελάχιστων νόμων, υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων, που είχαν απομείνει, για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς.

Αυτό ενισχύει την ασυδοσία των εργοδοτών, που στο στόχο της μεγαλύτερης κερδοφορίας τους δεν υπολογίζουν τη ζωή των εργατών. Έτσι και ενώ επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες με ισχυρούς ανέμους και έντονο κυματισμό και σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχε απαγορευτικό, η εταιρεία έστειλε τον εργαζόμενο στο μεροκάματο του θανάτου. Επίσης εδώ και αρκετό διάστημα, με απόφαση της εργοδοσίας, το συγκεκριμένο πόστο του φύλακα στα κλουβιά εκτελείται με ένα φύλακα παρά το πάγιο αίτημα των εργαζομένων να εκτελείτο με δύο φύλακες.

Όλα θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας των μεγάλων μονοπωλιακών επιχειρήσεων όπως στον "ΝΗΡΕΑ". Μπαίνει στη ζυγαριά από τη μία η υγεία και η ασφάλειά των εργαζόμενων και από την άλλη το κόστος για τα μέτρα που πρέπει και μπορούν να ληφθούν προκειμένου να εργάζονται σε ασφαλείς συνθήκες. Οι εργαζόμενοι, κάτω από την πίεση της μεγάλης ανεργίας, αναγκάζονται να εργαστούν σε αυτές τις συνθήκες για ένα μεροκάματο, το οποίο στην κυριολεξία είναι του τρόμου,

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για:

Την απόδοση ευθυνών για το συγκεκριμένο ατύχημα και την κάλυψη των αναγκών της οικογένειας του νεκρού εργαζόμενου.

Την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζόμενων τόσο στη συγκεκριμένη επιχείρηση όσο και γενικότερα στους τόπους δουλειάς, τη στελέχωση και εντατικοποίηση των κρατικών μηχανισμών ελέγχου.

 

Οι βουλευτές

Νίκος Μωραΐτης

Χρήστος Κατσώτης

Νίκος Καραθανασόπουλος

Κλιμάκιο της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ είχε συνάντηση την Παρασκευή 14 Δεκέμβρη με τους εργαζόμενους μέσω του «προγράμματος κοινωφελούς εργασίας» του ΟΑΕΔ στο Δασαρχείο Αγρινίου, με επικεφαλής το Νίκο Μωραΐτη, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, και το Μιχάλη Κατσιγιάννη μέλος της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου.

Κατά την συνάντηση οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την έντονη αγανάκτηση και ανησυχία τους για το λανθασμένο πακέτο ασφαλιστικής κάλυψης, για όλους τους εργαζόμενους που προσλήφθηκαν μέσω του προγράμματος. Όπως      τόνισαν τους αφαιρεί το δικαίωμα και τις προϋποθέσεις να είναι δικαιούχοι του ειδικού επιδόματος που κάθε χρόνο ανάλογα με τα ένσημα του προηγούμενου χρόνου δίνεται σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων μεταξύ των οποίων είναι και αυτή του δασεργάτη.

Συγκεκριμένα διεκδικούν:

Όλοι οι εργάτες - εργάτριες να δηλώνονται στον Κωδικό Ειδικότητας του ΕΦΚΑ που αντιστοιχεί στην ειδικότητα του δασεργάτη. Όλες οι μηνιαίες Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) που υποβλήθηκαν μέχρι σήμερα στον ΕΦΚΑ με λανθασμένο Κωδικό Ειδικότητας να διορθωθούν και να αποτυπωθεί η σωστή ασφαλιστική εικόνα-ειδικότητα για κάθε ασφαλιζόμενο δασεργάτη.

Μέτρα υγιεινής, προστασίας και μετακίνηση των εργαζομένων στους χώρους εργασίας με οχήματα της υπηρεσίας.

Μόνιμες θέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα διότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στην υπηρεσία του Δασαρχείου Αγρινίου.

Ο Μιχάλης Κατσιγιάννης κάλεσε τους εργαζόμενους, μέσα από τη συλλογική συζήτηση να οργανωθεί η πάλη ενάντια στην επίθεση που συνεχίζεται.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ κλιμακώνει την επίθεση μέσα από την προετοιμασία ενός σκληρού, ταξικού, αντιλαϊκού προϋπολογισμού με δεκάδες νέα αντιλαϊκά μέτρα που θα ψηφιστούν στη Βουλή στις 18 Δεκέμβρη.

Γι’ αυτό το λόγο το ΔΣ του ΕΚΑ καλεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τα λαϊκά στρώματα της περιοχής να δώσουν μαχητικό, αγωνιστικό "παρών" στο συλλαλητήριο την Τρίτη 18 Δεκέμβρη και ώρα 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία στο Αγρίνιο για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στον προϋπολογισμό της φοροληστείας και των πλειστηριασμών.

Στη συνέχεια ο Νίκος Μωραΐτης τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια οι εκάστοτε κυβερνήσεις προωθούν την ευέλικτη και με ημερομηνία λήξης εργασία μέσα από τα διάφορα προγράμματα για τη μείωση της ανεργίας, που η ίδια η πολιτική τους δημιουργεί. Μια από αυτές τις μορφές αποτελούν και τα κοινώς λεγόμενα οχτάμηνα ανακύκλωσης της ανεργίας, η ονομαζόμενη "κοινωφελής εργασία", στην οποία οι άνεργοι "παρκάρουν" για 8 μήνες αμειβόμενοι με ψίχουλα και καλούμενοι να καλύψουν τις ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν για ένα μικρό χρονικό διάστημα χωρίς τα απαραίτητα μέσα και εφόδια.

Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και η "κοινωφελής εργασία" στο Δασαρχείο Αγρινίου που πραγματοποιείται αυτό το διάστημα. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι απασχολούνται στην κοπή, συλλογή και απομάκρυνση κλαδιών και άλλων αντικειμένων και γι’ αυτό ακριβώς χρησιμοποιούν ή χειρίζονται αλυσοπρίονα, χειροπρίονα, τσεκούρια κλπ. Γίνεται κατανοητό πως οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι από τη στιγμή που απασχολούνται ως δασεργάτες θα πρέπει να είναι αντίστοιχη και η ασφαλιστική τους κάλυψη.

Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει προκαλέσει δίκαια την ανησυχία των εργαζομένων καθώς εκτός του ότι η συγκεκριμένη εργασία και αντίστοιχα η εργασιακή εμπειρία αναγνωρίζεται από το ΑΣΕΠ και μπορεί να αξιοποιηθεί στη διεκδίκηση ανάλογων θέσεων εργασίας στο μέλλον,      χάνουν την δυνατότητα να είναι δικαιούχοι του ειδικού επιδόματος δασεργάτη.

Επίσης οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών όπου εργάζονται, καθώς καλούνται να καλύψουν τις ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν. Η πυροπροστασία δεν αφορά μόνο μία σεζόν, αλλά είναι απαραίτητη για την προστασία της ζωής, της περιουσίας του λαού και του περιβάλλοντος. Επομένως, χρειάζεται τα οχτάμηνα της "κοινωφελούς" να γίνουν μόνιμες θέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ο Βουλευτής του ΚΚΕ κλείνοντας ανέφερε ότι το ΚΚΕ θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για την ανάδειξη των προβλημάτων και στη Βουλή προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα το ζήτημα με τη διόρθωση της αναγραφής της ειδικότητας των συγκεκριμένων εργαζομένων.

Επίσης κάλεσε τους εργαζόμενους να μη δεχτούμε καμιά αναμονή και ανοχή. Να απαντήσουμε στα ψέματα και τις αυταπάτες που σπέρνουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η ΝΔ. Κανείς δεν θα λύσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι αντεργατικές πολιτικές των κυβερνήσεών τους από την έναρξη της κρίσης, αν δεν οργανωθεί μαζικός, αποφασιστικός αγώνας. Να συμπαραταχθούν με το ΚΚΕ για να πιάσει τόπο ο αγώνας ενάντια στις πολιτικές που τσακίζουν τα όνειρα και το μέλλον τους.

Η Κομματική Οργάνωση Βάσης Μεσολογγίου του ΚΚΕ σας καλεί στη συνεστίαση που θα κάνει στο πλαίσιο των εορτασμών των 100 χρόνων του ΚΚΕ, την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου και ώρα 13:30 το μεσημέρι στην αίθουσα εκδηλώσεων "Ραδιομέγαρο", με φαγητό, κρασί και ζωντανή μουσική.

Θα μιλήσει ο Ν. Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Προσκλήσεις μπορείτε να προμηθευτείτε την ημέρα της συνεστίασης στην είσοδο του καταστήματος.

Τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου,στις 5 μμ θα περιοδεύσει στις σχολές του ΟΑΕΔ στο Αγρίνιο, ο Νίκος Μωραΐτης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και ο Τίμος Παπανικολάου, Δημοτικός Σύμβουλος Αγρινίου με τη "Λαϊκή Συσπείρωση".

Η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ συγχαίρει τον αιτωλοακαρνάνα Κωνσταντίνο Λίχνο που κατέκτησε το 3ο βραβείο, με το έργο του «Οι πορτοκαλιές», στην κατηγορία  Διηγήματος του Διαγωνισμού Πρωτότυπου Λογοτεχνικού Έργου, που προκήρυξε η ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τα 100 χρόνια του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ έχει ανάγκη από όλους που, με την τέχνη τους, φιλοδοξούν να συμβάλουν στην πάλη για το δίκιο και τη χειραφέτηση του λαού. Το ΚΚΕ έχει ανάγκη από τη λογοτεχνία που εκφράζει τα συμφέροντα της πρωτοπόρας κοινωνικής τάξης, της εργατικής.

Σήμερα, που η λογοτεχνία αυτή -κάτω από το βάρος του πισωγυρίσματος της ιστορίας- εκλείπει, δεν πρέπει να ξεχνάμε την τεράστια συμβολή της στη διέγερση και την οργάνωση του λαϊκού αισθήματος, για την αλλαγή της κοινωνικής πραγματικότητας, μέσα στην ιστορία του ΚΚΕ. Στα γράμματα και τις τέχνες κουβαλάμε μια πολύτιμη και βαριά κληρονομιά, που πρέπει να βρει τη συνέχειά της όχι αναπολώντας το παρελθόν, αλλά ανταποκρινόμενη στις σύγχρονες προτεραιότητες και ανάγκες της ταξικής πάλης.

Γνωρίζουμε όλοι ότι η ανάπτυξη μιας τέτοιας λογοτεχνίας έχει πρόσθετες δυσκολίες από εκείνες της λογοτεχνίας γενικότερα. Δεν είναι απλό πράγμα να αποκαλύπτεις τη σύγχρονη σκλαβιά των ανθρώπων, την καπιταλιστική εκμετάλλευση και το δρόμο τους προς την ελευθερία, την αναγκαιότητα ανατροπής του καπιταλισμού, σ' ετούτη την αντιηρωική και φαινομενικά στάσιμη περίοδο της ανθρωπότητας μετά την επικράτηση της αντεπανάστασης. Και ακόμη πιο δύσκολο είναι να μιλάς για όλα αυτά, χωρίς να διαλαλείς τις προθέσεις σου ξεπέφτοντας σε κήρυγμα και σκέτη πολιτικολογία, που φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα.

Έπειτα η αληθινή λογοτεχνία, η λογοτεχνία που δεν απευθύνεται μονάχα στο συναίσθημα, αλλά κινητοποιεί πάνω απ' όλα τη σκέψη- θέτει ακόμη υψηλότερες απαιτήσεις στους στρατευμένους, στην υπόθεση της κοινωνικής απελευθέρωσης, εκπροσώπους της. Προϋποθέτει, περισσότερο ίσως από παλιά, μελέτη και αφομοίωση της θεωρίας του διαλεκτικού και ιστορικού υλισμού, καθώς και των σύγχρονων επεξεργασιών που την εφαρμόζουν στη σημερινή πραγματικότητα. Πρόκειται για γνώσεις που βρίσκονται έξω από τον άμεσο ορίζοντα και το ειδικό αντικείμενο της λογοτεχνίας και γι' αυτό δύσκολα προσεγγίζονται από όσους την υπηρετούν. Όμως αυτές ακριβώς οι γνώσεις είναι που κάνουν να ξεχωρίζει ο αληθινός δημιουργός από τον απλό δεξιοτέχνη, αυτές οι γνώσεις είναι το μυστικό της βαθιάς, επαναστατικής τέχνης που μας έδωσαν οι κορυφαίοι κομμουνιστές λογοτέχνες του 20ού αιώνα.

Πραγματοποιήθηκε η Πολιτική συγκέντρωση που διοργάνωσε η ΚΟ Ινάχου του ΚΚΕ,  το Σάββατο   το απόγευμα, στον Εμπεσό Αιτωλοακαρνανίας,  με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και διεθνώς και η πρόταση του ΚΚΕ»

Ομιλητής ήταν  ο Νίκος Μωραΐτης, βουλευτής του Κόμματος που μεταξύ άλλων τόνισε:  

«Φαίνεται καθαρά πως τα μνημόνια είναι εδώ και θα μείνουν για το επόμενο διάστημα. Επιπλέον, συνέχισε, μέσα στον προϋπολογισμό προβλέπονται όλοι αυτοί οι νόμοι που θα αφήσουν τα «ματωμένα πλεονάσματα», τα οποία θα είναι και για την επόμενη χρονιά. Η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται για την κατάργηση ούτε ενός μέτρου που επιβλήθηκε στο λαό με τα μνημόνια. Αντίθετα δεσμεύεται σε όλους τους τόνους ότι οι αναδιαρθρώσεις θα συνεχιστούν, ότι δεν θα υπάρχει καμιά επιστροφή στο παρελθόν, εννοώντας ουσιαστικά ότι ο λαός θα πρέπει να ξεχάσει όλα όσα έχασε και να συμβιβαστεί με τα ψίχουλα και τα εφάπαξ βοηθήματα. Αυτή είναι άλλωστε και η εντολή του κεφαλαίου, όπως επίσης και των εταίρων της κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ, που από τη μια μεριά δίνουν τα εύσημα στην κυβέρνηση για τη βρώμικη αποστολή που έφερε σε πέρας, από την άλλη μεριά προεξοφλούν τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής.  Ο λαός μας, υπογράμμισε, όχι μόνο δεν πρέπει να «τσιμπήσει» στην κυβερνητική προπαγάνδα και τις εξαγγελίες, αλλά απεναντίας θα πρέπει να οργανώσει την πάλη του, διεκδικώντας πραγματικά μέτρα ανακούφισης καθώς και την αναπλήρωση των απωλειών που έχει υποστεί όλο το προηγούμενο διάστημα.

Επισήμανε επίσης ότι η σημερινή κυβέρνηση ικανοποιεί, όπως και οι προηγούμενοι, τα αιτήματα των μεγαλοαγροτών, προσθέτοντας ότι ο στόχος είναι η συγκέντρωση γης, παραγωγής και επιδοτήσεων σε λίγα χέρια μεγαλοαγροτών και καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Αναφέρθηκε επίσης στη φοροληστεία του αγροτοκτηνοτροφικού εισοδήματος, στο πετσόκομμα των εξισωτικών αποζημιώσεων, στην επιβολή ΕΝΦΙΑ στα βοσκοτόπια, στην αύξηση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές. Ανέφερε παραδείγματα που η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, υπηρετώντας τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών και των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου, είναι που τσακίζουν τους αγρότες, όπως η συνεχώς μειούμενη τιμή του γάλακτος.

Η χώρα μας γαζώνεται, πρόσθεσε, καθώς κτίζονται νέες βάσεις, ανακαινίζονται οι παλιές, γι' αυτό σε όλες αυτές τις πόλεις στις 22 και 23 του Οκτώβρη πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Καλούμε το λαό, τη νεολαία, συνέχισε, να αντισταθούν σε αυτά τα σχέδια που περιπλέκουν τη χώρα μας όλο και περισσότερο σε όλους αυτούς τους ανταγωνισμούς στην περιοχή μας και με τον αγώνα τους να αποτρέψουν να μετατραπεί η χώρα σε ορμητήριο για πολέμους σε γειτονικούς λαούς. Έχει χρέος ο λαός, υπογράμμισε, να παλέψει σε αυτήν την κατεύθυνση, καθώς και για να κλείσουν οι βάσεις και αυτές που λειτουργούν και αυτές που σχεδιάζει η κυβέρνηση να λειτουργήσει το επόμενο διάστημα. Αυτή η πολιτική εμπλοκής της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, επεσήμανε, είναι σύσσωμης της κυβέρνησης, που, όπως λέει και ο λαός, είναι «χειροπόδαρα δεμένη» απέναντι στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστών.

Κλείνοντας, έχουμε την απεργία στις 14 Νοέμβρη, όπου πρέπει να υπάρξει μαζική συμμετοχή. Να αμφισβητηθεί αυτή η πολιτική, να μπουν εμπόδια, να τεθεί στο επίκεντρο της πάλης μια άλλη πολιτική που θα υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες του λαού. Να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, για να δυναμώσουν οι αγώνες απαιτώντας την ανάκτηση των απωλειών και την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, για να κτιστεί η κοινωνική συμμαχία που θα συγκρουστεί με την εξουσία των μονοπωλίων».

Σελίδα 1 από 39

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία