Αγγελίες    Επικοινωνία

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Αγαπητοί πολίτες του Ξηρομέρου,

Eνα μεγάλο προσωπικό ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου για την μεγάλη τιμή που μου κάνατε να με αναδείξετε πρώτο πολίτη και Δήμαρχο του Ξηρομέρου.

Θέλω να ευχαριστήσω πολύ, όλους όσους δούλεψαν για το συνδυασμό μας ανιδιοτελώς και εθελοντικά και ήταν πολλοί.

Ήδη νιώθω το βάρος της μεγάλης ευθύνης εγώ και οι συνεργάτες μου και θα βάλουμε τα δυνατά μας για να μην σας απογοητεύσουμε.

Θέλω επίσης να απευθυνθώ ιδιαιτέρως σε όσους πιθανόν σήμερα να αισθάνονται ηττημένοι. Κανένας πολίτης του Δήμου Ξηρομέρου δεν ηττήθηκε, ούτε στον πρώτο, ούτε στον δεύτερο γύρο. Πολιτικές επιλογές και συμπεριφορές ηττήθηκαν και όχι οι πολίτες του Ξηρομέρου.

Από την 1η Σεπτεμβρίου ο Δήμος Ξηρομέρου ανήκει σε όλους τους πολίτες και είμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μία γροθιά, ενωμένοι για την πρόοδο και ευημερία του τόπου μας.

Εμείς δεν ήρθαμε για να γίνουμε ιδιοκτήτες του Δήμου Ξηρομέρου. Ήρθαμε με την δική σας θέληση, για να εφαρμόσουμε το όραμα και το σχέδιο μας, ώστε να ξεκολλήσουμε από την στασιμότητα και να οδεύσουμε σε δρόμους βιώσιμης ανάπτυξης, προς ωφέλεια όλων των πολιτών.

Οι μοναδικοί ιδιοκτήτες του Δήμου Ξηρομέρου είστε ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ. Σε εσάς λογοδοτούμε, σε εσάς απευθυνόμαστε, με εσάς θα διαλεγόμαστε κάθε μέρα.

Για όσους δεν κατάλαβαν τι συνέβη, σε τι τραγική κατάσταση θα παραλάβουμε το Δήμο Ξηρομέρου και γενικά αρέσκονται στην εικονική πραγματικότητα και σε ένα πλασμένο δικό τους όμορφο κόσμο, δεν μπορούμε να τους βοηθήσουμε. Θα πρέπει μόνοι τους αυτοί να βοηθήσουν τον εαυτό τους, να κάνουν επιτέλους μία ορθή αποτίμηση για το «έργο» τους, για να μπορέσουν να απαντήσουν στα γιατί τους και να βγάλουν ορθά συμπεράσματα.

Καλό Καλοκαίρι σε όλους, αισιοδοξία, χαμόγελα, θετικές σκέψεις και από 1η Σεπτεμβρίου δουλειά, δουλειά, δουλειά.., με ταπεινοφροσύνη, χωρίς αλαζονεία και έπαρση, με λίγα λόγια και πολλά έργα.

 Γιάννης Τριανταφυλλάκης

Υ.Γ.: Την περίοδο του καλοκαιριού πρέπει ο Δήμος Ξηρομέρου να λειτουργήσει και να μην υπάρξουν δυσάρεστες εικόνες. Είναι υποχρέωση της νυν δημοτικής αρχής, να φροντίσει για την καθημερινότητα των κατοίκων και των επισκεπτών.

Εμείς πολύ σύντομα θα ενημερώσουμε θεσμικά τους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής, επισημαίνοντας το θέμα και εφιστώντας προσοχή. Θα απαιτήσουμε την λειτουργία του Δήμου Ξηρομέρου.

Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων του δεύτερου γύρου των εκλογών που ανέδειξε τους νέους δημάρχους στους 6 από τους επτά δήμους του νομού, εκτός του Θέρμου που είχε αναδείξει από την πρώτη Κυριακή τον δήμαρχο.

Μέχρι το μεσημέρι αναμένεται και η επίσημη ανακοίνωση της σταυροδοσίας για τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους που εκκρεμεί από την προηγούμενη εκλογική διαδικασία.

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 30/05/2019

Συνέντευξη στη Βάσω Βήττα
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Την Κυριακή οι πολίτες έστειλαν το πρώτο σημαντικό μήνυμα για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή που έρχεται.

Τα πρώτα του βήματα και τον τρόπο υλοποίησης του οράματός του για τον δήμο Ξηρομέρου έχει ήδη σχεδιάσει ο υποψήφιος δήμαρχος, Γιάννης Τριανταφυλλάκης, που είναι ο αντίπαλος του Ερ. Γαλούνη στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση. Με το ποσοστό του 47% που του έδωσαν οι δημότες την πρώτη Κυριακή, η εκλογή του στον δεύτερο γύρο είναι βέβαιη. Ο ίδιος μιλώντας στην ΑΙΧΜΗ αναφέρεται στις προτεραιότητές του, που ξεκινούν από την διαπίστωση των οικονομικών του δήμου. Στόχος του είναι να έχει μια καλή επικοινωνία με τους πολίτες λέγοντάς τους πάντα την αλήθεια.

 

Κε Τριανταφυλλάκη πήρατε ένα μεγάλο ποσοστό στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση. Τι σημαίνει αυτό για εσάς;

Καταρχήν θέλω να ευχαριστήσω εσάς, που μου δίνετε την ευκαιρία να απευθυνθώ στους αναγνώστες της έγκριτης εφημερίδας σας, τόσο στην ηλεκτρονική όσο και στην έντυπη της έκδοση. Είναι μία εφημερίδα που συνηθίζω πολύ συχνά να διαβάζω, ώστε να ενημερώνομαι για τα θέματα της περιοχής. Κάνετε έξοχη δουλειά στο κομμάτι της ενημέρωσης των πολιτών. Απαντώντας χωρίς περιστροφές στην ερώτηση σας, θα έλεγα ότι η αποδοχή του κόσμου και το πολύ μεγάλο ποσοστό με το οποίο μας τίμησε, μας γεμίζει ευθύνες. Αναλαμβάνουμε μεγάλο φορτίο και ξέρουμε ότι μας περιμένει πολύ δύσκολο έργο στον Δήμο Ξηρομέρου. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι θα αναλαμβάνοντας την διοίκηση του Δήμου Ξηρομέρου, θα βρούμε δρόμο στρωμένο με αγκάθια και όχι δρόμο στρωμένο με ροδοπέταλα.

Αυτό στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεν το κρύψαμε, αλλά αντίθετα το αναδείξαμε. Ο Δήμος Ξηρομέρου έχει πολλά προβλήματα και θα πρέπει σαν επόμενη δημοτική αρχή, να στρωθούμε και να δουλέψουμε, γιατί μόνο μέσα από πολλή δουλειά, όλοι μαζί και συλλογικά πάντα, θα δρομολογηθούν λύσεις στα πολλαπλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

 

Επειδή η εκλογή σας είναι πλέον βέβαιη, τι έχετε σχεδιάσει για τις πρώτες ημέρες στο τιμόνι του Δήμου Ξηρομέρου;

Σε αυτό το θέμα για το όραμα και το σχέδιο μας για το που θέλουμε να οδηγήσουμε τον Δήμο Ξηρομέρου, είμαστε η μοναδική παράταξη που πολύ έγκαιρα, εδώ και πάνω από ένα μήνα, έχουμε παρουσιάσει ένα  πλήρες, συγκεκριμένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα στους πολίτες του Δήμου Ξηρομέρου. Γι΄ αυτό το πρόγραμμα θα κρινόμαστε κάθε μέρα και θα λογοδοτούμε στους πολίτες. Τώρα όσον αφορά στις πρώτες ημέρες δικής μας διοίκησης στον Δήμο, θα λέγαμε ότι πρώτο μέλημα μας θα είναι να διαπιστώσουμε που βρίσκονται τα οικονομικά του Δήμου, για να γνωρίζουμε τόσο εμείς όσο και οι πολίτες τι παραλαμβάνουμε. Ας μην γελιόμαστε, η οικονομική παράμετρος είναι πολύ σημαντική και πρέπει να ξέρουμε με λεπτομέρεια που ακριβώς βρισκόμαστε. Η αλήθεια είναι ότι σε αυτό το κομμάτι η εικόνα είναι θολή και δεν ξέρουμε τι θα παραλάβουμε και τι θα αντιμετωπίσουμε. Είναι πολύ σημαντικό κυρία Βήττα να ξέρεις σε τι κατάσταση είναι το καράβι. Εμείς θα φροντίσουμε πρώτα να το μάθουμε, θα το πούμε στους πολίτες και μετά θα δουλέψουμε για να το οδηγήσουμε σε ασφαλές λιμάνι.

 

 -Έχετε συζητήσει συνεργασίες, με ποιους και με ποια κριτήρια; 

Όχι δεν έχουμε προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση ακόμα και  καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει για δύο λόγους. Πρώτον έχουμε ένα δεύτερο γύρο εκλογών μπροστά μας και δεύτερον, αυτή την στιγμή δεν γνωρίζουμε καν τους δημοτικούς συμβούλους που εκλέγονται, δηλαδή δεν ξέρουμε την ανθρωπογεωγραφία και την σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου. Όμως να είστε σίγουρη κυρία Βήττα, ότι πρόθεσή μας είναι οι συγκλήσεις και οι συναινέσεις. Είναι βαθύ μας πιστεύω ότι δρόμος των συναινέσεων και των συνεργασιών σε προγραμματική βάση, είναι μονόδρομος. Άλλωστε το επιτάσσει και το επιβάλλει θα έλεγα η απλή αναλογική που θεσπίστηκε με τον Κλεισθένη. Πρέπει όλοι να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να αλλάξουμε την κουλτούρα λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι στείρες αντιπαραθέσεις, η αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, η χωρίς επιχειρήματα άρνηση δεν οδηγούν πουθενά και είναι μία τακτική ξεπερασμένη. Αν θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι για τους πολίτες, πρέπει εμείς οι ίδιοι πρώτα να αλλάξουμε και αυτό που δημόσια διακηρύττουμε ότι ασχολούμαστε με τα κοινά για να υπηρετήσουμε τους πολίτες, να το δείξουμε και έμπρακτα. 

 

Τι μήνυμα στέλνετε στους ψηφοφόρους ενόψει του δεύτερου γύρου;

Καλώ όλους τους ψηφοφόρους να έχουν και την Κυριακή στις 2 Ιουνίου μαζική συμμετοχή. Καλώ την νεολαία του Ξηρομέρου να δηλώσει και πάλι δυναμικό παρών στις κάλπες και θέλω να τους ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την αποδοχή, αλλά κυρίως για την αγάπη που εισπράττω από τους νέους ανθρώπους, προς τους οποίους αισθάνομαι πολύ κοντά.

Με την συμμετοχή μας στις 2 Ιουνίου, όλοι μαζί ενωμένοι γινόμαστε η αλλαγή για το τόπο μας, βάζουμε την τελική σφραγίδα στην επιλογή του άλλου δρόμου που εγώ και η παράταξη μου «ΞΗΡΟΜΕΡΟ. Δύναμη ελπίδας. Ανατροπή τώρα» προτείναμε στους πολίτες του Ξηρομέρου.

 Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Σας προσκαλούμε στις 31 Μαΐου στις 09:00 μ.μ. στην κεντρική μας ομιλία στον Αστακό. Για να δώσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ το μήνυμα της μεγάλης ΝΙΚΗΣ και της αλλαγής σελίδας στον Δήμο Ξηρομέρου.

Συνεχίζουμε ΟΛΟΙ μαζί δυνατά για τον δεύτερο γύρο, ώστε η αλλαγή να γίνει πράξη και ο γιατρός Γιάννης Τριανταφυλλάκης να είναι ο νέος Δήμαρχος, με τη λέξη νέος να έχει κυριολεκτική σημασία. Νέος σε ιδέες, σε νοοτροπία, σε ύφος, σε ήθος, σε συμπεριφορά…

Όλοι στον Αστακό, λοιπόν, Παρασκευή το βράδυ για να ζωντανέψει η Ελπίδα στον Δήμο Ξηρομέρου.

Πηγή: xiromerodinamielpidas.blogspot.com

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Αλέξη Χαρίτση με θέμα "Αδειοδότηση μονάδων παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από αξιοποίηση βιορευστών στις Φυτείες του Δήμου Ξηρομέρου."

Με τις υπ. αριθμ. 303535/11.2.2019, 30562/11.2.2019 και 30614/11.2.2019 αποφάσεις της, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδος-Ιονίου (Γενική Διεύθυνση Χωροταξίας και Περιβαλλοντικής Πολιτικής Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού σχεδιασμού Δυτικής Ελλάδος) ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή τριών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά σε θέση της τοπικής κοινότητας Φυτειών του Δήμου Ξηρομέρου.  
 
Στο πλαίσιο των αποφάσεων αυτών, ενάμιση χρόνο νωρίτερα και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2017, η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος (Π.Δ.Ε.) είχε αποστείλει το με αρ, πρωτ. 209643/1180/27-7-2017 έγγραφο στο Δήμο Ξηρόμερου για τις τρεις αιτήσεις εγκατάστασης των ως άνω μονάδων στην περιοχή Φυτειών, με την επισήμανση ότι οι τοπικοί φορείς έπρεπε να γνωμοδοτήσουν έως τις 15-8-2017. Παρά το πιεστικό χρονικό πλαίσιο, έγινε συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Φυτειών στις 4-8-2017, χωρίς όμως το Συμβούλιο να έχει κατάλληλη και ολοκληρωμένη ενημέρωση. Έχοντας όμως καλή πίστη απέναντι στην εμπειρία της Π.Δ.Ε., γνωμοδότησε κατ’ αρχήν θετικά για την εγκατάσταση των μονάδων αυτών. Ζήτησε, ωστόσο, να έχει έγγραφη ενημέρωση και διαβεβαίωση ότι δεν θα υφίστατο καμία ρύπανση του περιβάλλοντος και κατ’ ακολουθία υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος όσο και της ποιότητας ζωής των ανθρώπων των όμορων κοινοτήτων. Κι ενώ δεν υπήρξε απάντηση στο παραπάνω αίτημα του Τοπικού Συμβουλίου, η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Π.Δ.Ε. απέστειλε νέο έγγραφο με αριθμό πρωτ. 105053578/2-4-2018, με το οποίο ζητούσε τη γνωμοδότηση για εγκατάσταση νέας μονάδας βιορευστών εντός της χρονικής περιόδου από 4-4-2018 έως 25-5-2018. Καθώς όμως το Τοπικό Συμβούλιο δεν είχε λάβει καμία ενημέρωση στο πλαίσιο της προηγούμενης γνωμοδότησής του, απέστειλε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το με αριθμό πρωτ. 2398/25-4-2018 έγγραφό του με το οποίο γνωστοποιούσε την ανάκληση της προηγούμενης γνωμοδότησής του και την παράθεση μιας σειράς επιχειρημάτων τα οποία καταδεικνύουν ότι οι μονάδες αυτές θα προκαλέσουν την υποβάθμιση και τον μαρασμό στην ευρύτερη περιοχή κα ζητούσε την απόρριψη της αδειοδότησης για την εγκατάστασή τους.

Η θέση εγκατάστασης των μονάδων αυτών είναι μια περιοχή με μοναδική φυσική ομορφιά, σπάνια περιβαλλοντολογική καθαρότητα, πλούσιο και πεντακάθαρο υδροφόρο ορίζοντα (αποτελεί λεκάνη που απολήγουν υπόγεια ύδατα των Ακαρνανικών Ορέων με τις γνωστές πηγές ΚΟΡΠΗ) και πλούσια βιοποικιλότητα. Αποτελεί οροπέδιο, σε επαφή και απόληξη στη λίμνη Οζερός και περικλείεται από οκτώ (8) συνολικά γειτονικές ακμάζουσες κοινότητες και ειδικότερα τις τοπικές κοινότητες Φυτείες, Παππαδάτου, Μπαμπίνη, Μαχαιρά, Σκουρτού, Αετό, Πρόδρομο και Χρυσοβίτσα, στις οποίες διαμένουν, απασχολούνται και διαβιούν, με τις οικογένειές τους, χιλιάδες κάτοικοι. Οι κάτοικοι των κοινοτήτων αυτών ασχολούνται αποκλειστικά και κατά κύριο επάγγελμα με γεωργικές και αγροτικές εργασίες και έχουν αναπτύξει βιολογικές καλλιέργειες μηδικής (τριφυλλιού), αραβοσίτου, ρεβιθιών, φακών, καθώς  και βιολογικές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. 

Στην περιοχή και μάλιστα σε γειτνίαση με τις θέσεις που αφορούν οι αιτήσεις αδειοδότησης, βρίσκεται το γνωστό ιστορικό και ακμάζων μοναστήρι της Παναγίας Λιγοβιτσίου (διαβιούν δεκάδες μοναχές), με το ιστορικό κάστρο της, τα αρχαία και επιβλητικά κάστρα της Πόρτας της Μπαμπίνης και των αρχαίων Φοιτιών (Φυτειών), οι γειτονικές αρχαιότητες Κόροντα Χρυσοβίτσας- χώρος ο οποίος οριοθετήθηκε πρόσφατα κατά τις διατάξεις του  ν. 3028/2002-  πολλά ιστορικά και άριστα συντηρούμενα εξωκλήσια και πλήθος παλαιών πηγαδιών, που αποτελούν κυριολεκτικά αριστοτεχνήματα και σημεία αναφοράς και βιωμάτων των κατοίκων της περιοχής.

Επίσης, στην περιοχή βρίσκεται σε απόσταση  μικρότερη   των 500μ. από  τα όρια  του οικισμού Χρυσοβίτσας, το αυτοφυές Δάσος της Βελανιδιάς, με το γνωστό και προστατευόμενο από την UNESCO είδος βελανιδιάς και η λίμνη Οζερός με την πλούσια βιοποικιλότητα και ιδίως τα σπάνια είδη ψαριών και πουλιών, τμήμα που είναι ενταγμένο στο NATURA 2000 (Βλ. ΣτΕ 910/2008 & 209/2008).
 
Εκ των ανωτέρω προκύπτει ότι η πιθανή εγκατάσταση και λειτουργία ενός τέτοιου είδους έργου στην περιοχή αυτή, θα έχει αναμφίβολα αρνητικές επιπτώσεις στις επαγγελματικές  δραστηριότητες των κατοίκων, δεδομένου ότι οι βιολογικές καλλιέργειες δεν είναι συμβατές με τη λειτουργία των εν λόγω μονάδων. Επίσης, σύμφωνα με τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις τρεις μονάδες παραγωγής από βιορευστά, ισχύος 300KW, 1ΜW και 1MW, επισημαίνεται ότι κατά τη λειτουργία τους θα γίνονται εκπομπές αερίων ρύπων στους οποίους περιλαμβάνονται τα καυσαέρια, τα οποία έχουν περίπου την ίδια σύσταση με αυτά της καύσης DIESEL, με αυξημένα τα επίπεδα οξειδίων του αζώτου (NOx). 
 
Τέλος, αξίζει  να σημειωθεί  ότι δεν αναμένεται ωφέλεια για την περιοχή  και  τους κατοίκους της από την υλοποίηση της παραπάνω επένδυσης, ούτε στον τομέα της απασχόλησης εργατικού δυναμικού της περιοχής ως αντιστάθμισμα των επιβλαβών συνεπειών  της  επένδυσης, αφού δεν υπάρχει οποιαδήποτε υπόσχεση και πολύ περισσότερο  δέσμευση για πρόσληψη προσωπικού από την περιοχή. 
 
Κατόπιν των ανωτέρω, η τοπική κοινωνία είναι ανάστατη, οι πολίτες και τοπικοί φορείς τάσσονται κατά της λειτουργίας των εν λόγω μονάδων. Το Τοπικό Συμβούλιο Φυτειών με την υπ’αριθμ. 1/2019 απόφασή του ανακάλεσε την προηγούμενη απόφασή του περί γνωμοδότησης για τις εγκαταστάσεις αυτές και ζήτησε την ανάκληση της αδειοδότησης των μονάδων αυτών. Αντίστοιχα, και το Δημοτικό Συμβούλιο Ξηρομέρου, με την υπ’αριθμ. 15/2019 ομόφωνη απόφασή του, εξέφρασε τη ρητή αντίθεσή του στην προοπτική λειτουργίας των μονάδων αυτών και αποφάσισε την κινητοποίηση των Υπηρεσιών και Οργάνων του Δήμου για την ακύρωση των αποφάσεων αυτών.

Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβείτε ώστε να διασφαλίσετε ότι προστατεύονται η υγεία αλλά και τα συμφέροντα των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών από την κατασκευή των συγκεκριμένων μονάδων; 

Ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης για τέτοιου είδους επενδύσεις που έρχονται σε αντίθεση με τη γνώμη των τοπικών κοινωνιών;

Προτίθεται το Υπουργείο να δώσει την αρμοδιότητα στους αρμόδιους Δήμους να συντάσσουν σχέδιο χωροταξικής οργάνωσης για την εγκατάσταση τέτοιων μονάδων;

 
Ο ερωτών Βουλευτής
 
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

Σελίδα 1 από 9

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία