Αγγελίες    Επικοινωνία

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τους Δήμους Ξηρομέρου, Ακτίου - Βόνιτσας και Αμφιλοχίας, επισκέφθηκε σήμερα, Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019, ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, συνεχίζοντας τον κύκλο επαφών του με τις Δημοτικές Αρχές της Δυτικής Ελλάδας.

Ο κ. Φαρμάκης συναντήθηκε διαδοχικά με τους Δημάρχους, Γιάννη Τριανταφυλλάκη (Ξηρομέρου), Γιώργο Αποστολάκη (Ακτίου – Βόνιτσας) και Γιώργο Κατσούλα (Αμφιλοχίας), με τους οποίους συζήτησε για όλα τα ζητήματα που αφορούν τις συγκεκριμένες περιοχές και κυρίως, την επιτάχυνση και προώθηση των έργων και δράσεων που εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας επανέλαβε την πρόθεσή του, η Περιφέρεια να συνεργαστεί στενά με τους Δήμους για να ξεπεραστούν τα εμπόδια, γεγονός που θα λάβει «σάρκα και οστά» μέσω αναλυτικών τεχνικών συναντήσεων μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας και των Δήμων.

Επίσης, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για παραγωγικούς τομείς που μπορούν να προσφέρουν θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη στους δήμους, μεταξύ των οποίων, ο τουρισμός, οι ιχθυοκαλλιέργειες, κ.ά.

«Η δυτική πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας αποτελεί μία δυναμική ζώνη υψηλών δυνατοτήτων ανάπτυξης, την οποία οφείλουμε όλοι να ενισχύσουμε ώστε να καλύψει τον χαμένο χρόνο και το χαμένο έδαφος. Είμαι βέβαιος ότι μπορούν να γίνουν πολλά και καλά, αρκεί να αξιοποιήσουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας και να έχουμε ως στόχο, κάθε έργο και δράση που εκτελείται, να καλύπτει τις πραγματικές τοπικές ανάγκες και να πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες προκοπής όλων» ανέφερε ο κ. Φαρμάκης.

Σημειώνεται ότι στα πλαίσια της επίσκεψής του, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, επισκέφθηκε τις εργασίες ασφαλτόστρωσης που εκτελούνται στον δρόμο από Αμφιλοχία προς Λευκάδα, έργο που εκτελείται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Επίσης, επισκέφθηκε τον Βιολογικό Καθαρισμό στο Μενίδι, ο οποίος χρηματοδοτήθηκε και κατασκευάστηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας 2014-2020, με προϋπολογισμό 4,7 εκατομμύρια ευρώ.

Μετά τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου και την συντριπτική νίκη της παράταξης του δημάρχου Γιάννη Τριανταφυλλάκη αλλά και την παράλληλη αποδοκιμασία του σάπιου πελατειακού συστήματος που οδήγησε το Δήμο στην πλήρη πολιτική οικονομική και ηθική απαξία και χρεοκοπία, ανοίγει μια νέα εποχή.

Η Συμπολιτεία Ξηρομεριτών συμμετείχε και πρωτοστάτησε στην δημιουργία της παράταξης του δημάρχου, εμμένοντας στην ανεξαρτησία της και στο πλαίσιο αρχών και προγραμματικών θέσεων που τελικά υιοθετήθηκαν από το σύνολο της παράταξης και επικυρώθηκαν στις εκλογές από τους πολίτες.

Χαιρετίζουμε την ιστορική αυτή εκλογική νίκη και θεωρούμε ότι είναι μοναδική ευκαιρία για το ξεκίνημα μιας νέας εποχής για το Δήμο. Προϋπόθεση βέβαια είναι η τήρηση του πλαισίου αρχών και προγραμματικών θέσεων της παράταξης, δηλαδή συλλογικές και συμμετοχικές αποφάσεις με κινητοποίηση των πολιτών. Με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία και βεβαίως σχέδιο δράσης και όραμα για την περιοχή μας τα οποία αναλυτικά παρατίθενται στο πλαίσιο προγραμματικών θέσεων της παράταξης.

Η Συμπολιτεία και τα εκλεγμένα στελέχη της, από τις θέσεις ευθύνης που ανέλαβαν στο Δήμο θα συμβάλουν τα μέγιστα προς την παραπάνω κατεύθυνση.

Την κύρια βέβαια ευθύνη για την υλοποίηση και εφαρμογή των προγραμματικών θέσεων επί τη βάσει του πλαισίου αρχών της παράταξης, την φέρει ο δήμαρχος που θεσμικά πρέπει να εκδηλώσει την ανάλογη πολιτική βούληση.

Για την υλοποίηση τους εμείς συμμετέχουμε, βοηθάμε και παρακολουθούμε στενά το δύσκολο εγχείρημα για την ανασυγκρότηση του δήμου και της κοινωνίας και σε όλα τα θεσμικά όργανα - δημοτικό συμβούλιο, Γενική Συνέλευση της παράταξης- θα εκφράζουμε ελεύθερα τις θέσεις μας και φυσικά τις τυχόν επιφυλάξεις μας.

Μετά την εκλογή των στελεχών μας στο δημοτικό συμβούλιο και την ανάληψη θέσης ευθύνης, του επικεφαλής της συμπολιτείας Λευτέρη Μάντζαρη ,η ανοιχτή γενική συνέλευση των μελών της, που πραγματοποιήθηκε στης 29/09/2019,αφού διαπίστωσε σχεδόν ομόφωνα την ανάγκη συνέχισης της αυτόνομης πορείας της Συμπολιτείας στο νέο περιβάλλον, με ταυτόχρονη ανασυγκρότηση της, αποφάσισε τα εξής:1)Έκανε αποδεκτή την παραίτηση του επικεφαλής Λευτέρη Μάντζαρη. 2)Εξέλεξε στη θέση του τριμελή συντονιστική επιτροπή που απαρτίζετε από τους: Ηλία Γεωργαλή, Γεώργιο Πουρνάρα ,Παναγιώτη Χολή ,οι οποίοι θα έχουν από δω και πέρα την ευθύνη για

Κυρίαρχο όργανο της παραμένει η ανοιχτή γενική συνέλευση των μελών, φίλων και συμπατριωτών μας και την ευθύνη σύγκλισης της την έχει αποκλειστικά η τριμελής συντονιστική επιτροπή. ώστε να εκφράζονται όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτή.

Θεωρούμε ότι η Συμπολιτεία αποτελεί μία κατάκτηση και ένα πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα άμεσης δημοκρατίας και αυτόνομης παρέμβασης στα θέματα της ευρύτερης περιοχής και γι’ αυτό καλούμε τους συμπατριώτες μας να συσπειρωθούν δίπλα της και να εκφράζουν τις θέσεις τους για τα προβλήματα που βιώνει η κοινωνία μας.

Η Συμπολιτεία Ξηρομεριτών θα συνεχίσει να παράγει πολιτικές θέσεις και να παρεμβαίνει μαχητικά στα τεκταινόμενα της ευρύτερης περιοχής παραμένοντας ένας συμμετοχικός, αυτόνομος, ανεξάρτητος ,ακομμάτιστος φορέας και βήμα διαβουλεύσεις των συμπολιτών μας. Θα είναι ο φορέας που θα απευθύνετε στην κοινωνία και θα αφουγκράζεται τα προβλήματά της.

 Οκτώβριος 2019

Για την Γενική Συνέλευση της "Συμπολιτείας Ξηρομεριτών"
Ηλίας Γεωργαλής
Γεώργιος Πουρνάρας
Παναγιώτης Χολής

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Σπήλιος Λιβανός, πραγματοποίησε σήμερα Πέμπτη, 31/10/2019,  συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργο Καραγιάννη, προκειμένου να συνεργαστούν για την επίλυση τριών σημαντικών έργων υποδομής για την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας που υπάγονται στην αρμοδιότητά του. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο Δήμαρχος Ξηρομέρου κ. Γιάννης Τριανταφυλλάκης. 
Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν τα ακόλουθα:

- Τροποποίηση της κατασκευής του νέου εξωτερικού δικτύου ύδρευσης του Δήμου Αστακού: Ο κ. Λιβανός αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα που έχουν προκύψει κατά κατασκευή του δικτύου καθώς με την έναρξη του έργου διαπιστώθηκε η ανάγκη για συμπληρωματικά υλικά και εργασίες που δεν περιλαμβάνονται στο αρχικό ανατεθέν έργο ούτε στην πρώτη συναφθείσα σύμβαση, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση του έργου και αρνητικές συνέπειες για την περιοχή και τους κατοίκους, λόγω της κοινωνικής και υγειονομικής σημασίας του έργου. 

- Αποζημιώσεις πληγέντων δικαιούχων από τις πλημμύρες του 2017 στο Ζευγαράκι Αγρινίου: Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας αναφερόμενος στο εν λόγω ζήτημα τόνισε ότι σε αντίθεση με τη γραφειοκρατική κωλυσιεργία της προηγούμενης κυβέρνησης, με τις συντονισμένες προσπάθειες της νέας ηγεσίας των συναρμόδιων Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Υποδομών & Μεταφορών ολοκληρώνεται άμεσα η διαδικασία αποζημιώσεων των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες το Δεκέμβριο του 2017.

- Αναμόρφωση αρδευτικού δικτύου του Τ.Ο.Ε.Β. Παναιτωλίου: Τέλος, ο κ. Λιβανός έθεσε υπόψη του κ. Καραγιάννη το χρόνιο ζήτημα της αναμόρφωσης του πεπαλαιωμένου αρδευτικού δικτύου του Τ.Ο.Ε.Β. Παναιτωλίου. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής ανάπτυξε στον Γενικό Γραμματέα τα δεδομένα την πρόταση του Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, αναφορικά με την αναμόρφωση του εν λόγω δικτύου άρδευσης που αφορά καλλιεργήσιμη έκταση της τάξεως των 30.000 στρεμμάτων.

Ο παλαίμαχος πρωταθλητής και Βαλκανιονίκης σφυροβόλος Γεώργιος Λεμονής, επιχειρηματίας -ξενοδόχος, που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Αστακού, επισκέφθηκε στο Δημαρχείο τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Ξηρομέρου Γιάννη Τριανταφυλλάκη και συμβολικά του δώρισε ένα χρυσό μετάλλιο 40ετών, ευχόμενος στον «πρωταθλητή» δήμαρχο καλή επιτυχία στο έργο του.

Να σημειώσουμε ότι ο Γιώργος Λεμονής, αθλητής με πανελλήνια ρεκόρ, Βαλκανιονίκης (στη σφαίρα), έχει εγκατασταθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια στον Αστακό και διατηρεί το πανέμορφο BUNGALOWS LEMONI (Ενοικιαζόμενα Δωμάτια) με εξαιρετική θέα.

 

Μικρό βιογραφικό του Γιώργου Λεμονή:

Γεννήθηκε το 1943 στον Πειραιά και μετείχε των Ολυμπιακών Αγώνων του Μέξικο το 1968. Άρχισε την καριέρα του στη σφαιροβολία το 1958 στον Ολυμπιακό με πρώτο προπονητή τον Π. Βεντίκο. 

Πρώτη μεγάλη του επιτυχία το 1962 όταν με 15.17 κατέρριψε το πανελλήνιο εφηβικό ρεκόρ ενώ κατετάγη και τρίτος μεταξύ των ανδρών. Στη συνέχεια είχε μια κάμψη, αλλά όταν τον ανέλαβε προπονητής του ο Τσέκος η πρόοδός του ήταν μεγάλη, με επιδόσεις 16.16 το 1966 και 16.74 το 1967. 

Το 1968 αναδείχθηκε πανελληνιονίκης, ενώ με επίδοση 17.89 προκρίθηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μέξικο. Το 1969 αναδείχθηκε και πάλι πρωταθλητής Ελλάδος με 17.86, όπως και βαλκανιονίκης με 17.93. Το 1970 ήταν μια από τις καλύτερες χρονιές του με επιδόσεις 17.96, 17,94, 17.86, 17.82 κλπ. Ατομικό ρεκόρ του η επίδοση 18.37 από το 1972.

 Πηγή: xiromeronews.blogspot.com

Εθιμοτυπική συνάντηση είχε χθες στο γραφείο του στον Αστακό, ο Δήμαρχος Ξηρομέρου κος Ιωάννης Τριανταφυλλάκης, με τον Διοικητή του Πυροσβεστικού Σώματος Αιτ/νίας κο Χριστόφορο Μπόκα.

Στην συνάντηση παρευρέθηκε και ο αρμόδιος σε θέματα πολιτικής προστασίας, Αντιδήμαρχος Δήμου Ξηρομέρου κος Κώστας Λαϊνάς.

Συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της πολιτικής προστασίας του Δήμου Ξηρομέρου και τρόπων για να υπάρχει μία καλή και γόνιμη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών. Επίσης εξετάσθηκε η πιθανότητα λειτουργίας πυροσβεστικού κλιμακίου στην έδρα του Δήμου τον Αστακό, το οποίο θα βοηθήσει πολύ ώστε να αντιμετωπιστούν πιο άμεσα πιθανά θέματα πολιτικής προστασίας στο μέλλον.

Πηγή: dimosxiromerou.gr

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 26/09/2019

Συνέντευξη στη Βάσω Βήττα
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Χρέη παρέλαβε η νέα δημοτική αρχή, όπως υπογραμμίζει ο δήμαρχος Ξηρομέρου, Γιάννης Τριανταφυλλάκης μιλώντας στην ΑΙΧΜΗ, παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία.

Είχε παρθεί δάνειο για να πληρωθούν υποχρεώσεις, που δεν εμφανίζονταν στους προϋπολογισμούς, αλλά ακόμα υπάρχουν, έτσι με τα σημερινά δεδομένα ο δήμος είναι σε χρεοκοπία και οδεύει προς επιτήρηση. Το στοίχημα για τη νέα δημοτική αρχή είναι να αντιστρέψει το κλίμα και να βάλει το δήμο σε τροχιά ανάπτυξης.

 

Ποια είναι η κατάσταση που παραλάβατε στον δήμο Ξηρομέρου;

Η οικονομική κατάσταση στον δήμο είναι κρίσιμη. Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που συσσωρεύονται αρκετά χρόνια. Υπάρχει μια συνέχεια στον δήμο και εμείς οφείλουμε να μπούμε στην κανονικότητα. Θα σας αναφέρω κάποια από τα πρώτα στοιχεία που έχουμε συλλέξει. Από δάνεια υπάρχει οφειλή 1.020.000 €. Κάποια είναι από τον πρώην δήμο Αλυζίας, το τελευταίο πάρθηκε το 2017. Υπάρχουν απλήρωτα τιμολόγια προς τρίτους που φθάνουν τις 371.000 € και σιγά - σιγά αυξάνονται καθώς έρχονται και άλλες οφειλές ή δικαστικές αποφάσεις. Κατά συνέπεια δεν ξέρουμε πόσο μπορεί να ανοίξει η ψαλίδα. Υπάρχει οφειλή από λογαριασμούς τηλεφώνων ύψους 170.000 €, προς την ΔΕΥΑ Αγρινίου έχουμε ανεξόφλητες οφειλές 21.000 €, ως τις 31 Ιουλίου οφείλαμε στην ΔΕΗ 507.000 €, στον ΧΥΤΑ Στράτου χρωστάμε περίπου 27.000 €, στον ΧΥΤΑ Παλαίρου υπάρχει ένα υπόλοιπο 73.000 €. Όλα αυτά υπολογίστηκαν μέχρι τις 31 Αυγούστου. Όσο περνάει ο καιρός θα εμφανίζονται καινούργια. Το μεγάλο πρόβλημα είναι στο να φτιάξουμε προϋπολογισμό. Αυτή τη στιγμή εκτελούμε έναν προϋπολογισμό που δεν είναι δικός μας και παρουσιάζει αδυναμίες και ελλείψεις. Φαίνεται μάλιστα ότι υπάρχει μια μαύρη τρύπα στα στοιχεία, που την διερευνούμε. Από την στιγμή που πάρθηκε το δάνειο έπρεπε να γίνει αύξηση τελών, αφού δεν πάρθηκαν άλλα μέτρα για την αύξηση των εσόδων.

 

Με το δάνειο δεν πληρώθηκαν οι υποχρεώσεις;

Το δάνειο πάρθηκε γι’ αυτό το λόγο από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, πληρώθηκαν κάποιες υποχρεώσεις αλλά δημιουργήθηκαν καινούργιες, παρόλο που η προϋπόθεση για να γίνει η σύμβαση ήταν να μην δημιουργηθούν νέα χρέη. Δεν έγινε καμία ενέργεια για μείωση των δαπανών, όπως για παράδειγμα μελέτες για την μείωση κατανάλωσης ενέργειας και των τελών ύδρευσης. Η οικονομία αυτή τη στιγμή στον δήμο Ξηρομέρου είναι σε ελεύθερη πτώση. Αυτό επιβάλει να γίνουν κάποιες ενέργειες που βέβαια δεν θα αποδώσουν καρπούς άμεσα, αλλά σταδιακά.

Οι οφειλές των δημοτών προς τον δήμο από την ύδρευση κυρίως, είναι πολλές. Δεν θέλω να μιλήσω για πολιτικές ή υπηρεσιακές ευθύνες, αλλά σίγουρα κάποιος δεν έκανε σωστά τη δουλειά του. Όμως και οι πολίτες απαιτείται να είναι πιο τυπικοί. Οι ανεξόφλητες οφειλές ξεπερνούν τα 2,5 εκατ. ευρώ. Το παράδοξο είναι ότι στους πολίτες που πληρώνουν και είναι τυπικοί στις υποχρεώσεις τους, ερχόμαστε σήμερα ως δήμος και αντί να τους επιβραβεύουμε, τους αυξάνουμε τα τέλη. Οπότε αυτό θα προκαλέσει αντίδραση και όσοι μέχρι τώρα ήταν τυπικοί, θα πάψουν να είναι, αφού οι κακοπληρωτές δεν «τιμωρούνται». Εμείς πηγαίνουμε την σκέψη μας ένα βήμα παραπέρα και λέμε ότι δεν μας ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος. Θέλουμε να δουλέψουμε για όλους τους πολίτες. Θα δούμε αν υπάρχουν κάποια κοινωνικά κριτήρια για να αλλάξουμε την τιμολογιακή πολιτική σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Έχουμε 7.000 παροχές ύδρευσης και πρέπει να εισπράττουμε από όλες. Αν υπάρχουν παράνομες παροχές θα έχουν συνέπειες.

 

Θα υπάρξουν μέτρα πίεσης για τους οφειλέτες;

Δεν είμαστε εδώ για να παίξουμε το ρόλο του κακού, αλλά θα τηρήσουμε τον κανονισμό ύδρευσης στο μέτρο που μας επιτρέπουν τα χρονικά όρια και με δεδομένο ότι έχουμε έλλειψη προσωπικού.

 

Εκτός από την κακή οικονομική κατάσταση, παραλάβατε μελέτες και σχεδιασμό έργων και υποδομών;

Μακροπρόθεσμος σχεδιασμός δεν υπάρχει. Παραλάβαμε κάποιες μελέτες, που για κάποιους λόγους δεν προχώρησαν. Το δεύτερο παράδοξο είναι ότι, ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε προχωρήσει τις παιδικές χαρές και την προμήθεια οχημάτων, αυτό ακόμα δεν έχει γίνει, παρόλο που, το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ είναι ακόμα σε εξέλιξη, όμως τελειώνει στις 31-12-2019.

 

Εσείς θα προλάβετε;

Θα προσπαθήσουμε να προλάβουμε, παρόλο που λειτουργούμε με τρεις υπάλληλους λιγότερους από ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή, που υποστήριζε ότι είχε ελλείψεις. Η τεχνική μας υπηρεσία λειτουργεί με μία πολιτικό μηχανικό και δυο υπάλληλους. Σαν δήμος καταφέραμε να πάρουμε κάποιες χρηματοδοτήσεις αλλά κινδυνεύουν να απενταχθούν, αφού δεν υπάρχει προσωπικό να συντάξει τις μελέτες και να τις ωριμάσει.

 

Πώς θα αντιμετωπίσετε το θέμα της υποστελεχωμένης τεχνικής υπηρεσίας;

Ο δήμος δεν μπορεί να κάνει προσλήψεις. Υπάρχει το πρόγραμμα της κινητικότητας που το περιμένουμε ως μάννα εξ ουρανού, και παράλληλα με τους ειδικούς συνεργάτες που θα προσλάβουμε, πιστεύουμε ότι μπορούμε να στηρίξουμε το έργο της τεχνικής υπηρεσίας.

 

Υπάρχει περίπτωση να ενταχθεί ο δήμος σε πρόγραμμα ληξιπρόθεσμων;

Κάποιες οφειλές είχαν μπει παλιότερα σε τέτοιο πρόγραμμα, αλλά τώρα δεν είναι ενεργό, αφού έληξε τον Μάιο και έτσι δεν μπορεί να αποτελέσει για εμάς σανίδα σωτήριας. Κάποια χρέη δεν είχαν μπει στον προϋπολογισμό και δεν μπορούσαν να εμφανιστούν για να ενταχθούν στα ληξιπρόθεσμα. Αν είχαν αποτυπωθεί στους προϋπολογισμούς θα είχαν αποπληρωθεί και δεν θα χρειαζόταν ο δήμος να πάρει δάνειο.

 

Όμως ούτε με το δάνειο πληρώθηκαν, αφού ακόμα υφίστανται…

Ήταν μια ωρολογιακή βόμβα που έσκασε και φαίνεται να ξανασκάει στα δικά μας χέρια.

 

Απευθυνθήκατε σε ειδικούς για να βρείτε λύση στο πρόβλημα. Τι σας συμβούλεψαν;

Επίσημα αυτή τη στιγμή ο δήμος βρίσκεται σε χρεοκοπία. Δεν εκτελούμε προϋπολογισμό καθώς υπάρχει μεγάλη παρέκκλιση. Οι οικονομολόγοι μας συνιστούν να μπούμε σε επιτήρηση επειδή είμαστε σε χρεοκοπία και δεν υπάρχει βιώσιμο πλάνο. Λίγοι δήμοι έχουν μπει στο παρατηρητήριο και ένας από αυτούς θα είναι και ο δήμος Ξηρομέρου.

 

Ποια είναι η προτεραιότητά σας δεδομένων όλων αυτών των προβλημάτων;

Για να παράξουμε έργο πρέπει να κοιτάξουμε την ρίζα του κακού. Δυο είναι τα βασικά προβλήματα: Η υποστελέχωση και η κακή οικονομική κατάσταση του δήμου. Αυτά είναι αλληλένδετα, αφού από την στιγμή που ο δήμος δεν μπορεί να παράξει έργο θα αναγκαστεί να πάει σε ιδιώτες και άρα θα επιβαρύνει το ταμείο του.

 

Ο δήμος Ξηρομέρου είναι αγροτοκτηνοτροφικός και τουριστικός. Πώς θα αναπτύξετε αυτά τα δυο σκέλη;

Στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης κοιτάμε μέσα από ένα πρίσμα συνολικού σχεδιασμού. Στον πρωτογενή τομέα θα πρέπει να ενισχύσουμε την παραγωγή, να δώσουμε εναλλακτικές λύσεις με επιστημονική ενημέρωση. Θα συνεργαστούμε με Πανεπιστήμια, διοργανώνοντας ημερίδες. Υπάρχουν επίσης άνθρωποι στο χώρο που έχουν κάνει βήματα και θα τους ζητήσουμε να μεταδώσουν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους και στους υπόλοιπους. Θέλουμε να δούμε πως μπορούμε να περάσουμε από τον πρωτογενή στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα.

Επιπρόσθετα επιθυμούμε να δημιουργήσουμε brand name για τα προϊόντα μας. Αιχμή του δόρατος θα πρέπει να αποτελέσει ο τουρισμός, όχι μόνο ο θαλάσσιος, αλλά και ο εναλλακτικός. Ήδη στον Μύτικα γίνονται ξενοδοχειακές μονάδες και το επόμενο διάστημα θα εκτοξευτεί ο τουρισμός. Ως δήμος θα βοηθήσουμε με τις υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης. Θα πρέπει επίσης να στοχεύσουμε στο νέο ΕΣΠΑ που περιλαμβάνει πρόγραμμα για γαλάζια ανάπτυξη, ώστε να διεκδικήσουμε πόρους για μαρίνες και λιμενικά έργα. Ήδη κάναμε ενέργειες και ελπίζουμε να προλάβουμε τις προθεσμίες. Από κει και πέρα έχουμε και το Πλατυγιάλι, για το οποίο γίνονται συζητήσεις αν και δεν εξαρτάται από τον δήμο, αλλά επαναφέρουμε το θέμα για να δούμε πως μπορούμε να πάρουμε ανάσα μέσα από αυτό.

 

Από τα βασικά έργα υποδομής ποιο λείπει αυτή τη στιγμή;

Έχουμε σημαντικό θέμα με την ύδρευση σε όλο το δήμο. Για εμάς αυτό είναι προτεραιότητα. Φοβάμαι ότι θα καταλήξουμε γραφικοί, διότι η ύδρευση είναι στην ατζέντα των δημάρχων και παλαιότερα των προέδρων, εδώ και 30 χρόνια. Υπάρχει πρόβλημα τόσο στην επάρκεια του νερού, όσο και στα δίκτυα που είναι παλιά. Αγωνιζόμαστε για να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα. Κάνουμε ενέργειες για να ενταχθούμε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την ύδρευση του Αστακού και των άλλων Ενοτήτων, ενώ προσπαθούμε να βελτιώσουμε την αποχέτευση σε κοινότητες του πρώην δήμου Αλυζίας, που, ενώ έγινε ένα μεγάλο έργο, είχε πολλές αστοχίες και δεν το απολαμβάνουν οι πολίτες. Ο Περιφερειάρχης έχει δείξει ενδιαφέρον και θέληση να βοηθήσει όχι μόνο σε αυτό το έργο, αλλά και στον βιολογικό του Αστακού.

 

Πώς θα διαχειριστείτε όλα αυτά τα προβλήματα;

Εδώ είναι η μεγάλη πρόκληση. Γνωρίζαμε τις δυσκολίες, όμως και το κεντρικό κράτος πρέπει να αναλάβει τις δικές του ευθύνες και να μας στηρίξει ως μικρό δήμο. Εμείς δεν θέλουμε να είμαστε ένας χρεοκοπημένος δήμος και να παραδώσουμε τα όπλα. Ζητάμε όμως και βοήθεια. Ήδη ανοίξαμε ένα κύκλο συνομιλιών για να γίνει ο δήμος μας βιώσιμος και να εμφανίσουμε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα από τους προηγούμενους...

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Σελίδα 1 από 6

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία