Αγγελίες    Επικοινωνία

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ο κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Βουλευτής του Ν. Αιτωλοακαρνανίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κατέθεσε ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα. Λυδία Κονιόρδου με θέμα την αποκατάσταση ζημιών της Ιεράς Μονής Παναγίας Βαρνάκοβας από την πυρκαγιά της 29/1/2017.

Παρατίθεται το κείμενο της ερώτησης:

Κυρία Υπουργέ,

 Η Ι.Μ. Παναγίας Βαρνάκοβας, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, αποτελεί μία από τις ιστορικότερες Μονές της Ελλάδας. Ιδρυθείσα περί τον 10ο αιώνα, κατά τα χρόνια των Κομνηνών του Βυζαντίου, ανεδείχθη γρήγορα σε θρησκευτικό κέντρο μεγάλης ακτινοβολίας αποκαλούμενη «η Αγία Λαύρα της Ρούμελης». Αυτή η ιστορική Μονή, ευρισκόμενη στο νοτιοδυτικό άκρο του νομού Φωκίδας, ύστερα από συναπτές ταραχώδεις περιόδους της ελληνικής ιστορίας που επέφεραν την ερήμωσή της, κατόρθωσε να λειτουργήσει ξανά από το 1992 έως σήμερα χάρη στο ζήλο και το μόχθο τόσο των μοναχών που το κατοίκησαν όσο και στη συμβολή των πιστών όλα αυτά τα χρόνια. Η Ι.Μ. Παναγίας Βαρνάκοβας αποτελεί για τη Ναυπακτία, πλησίον της οποίας βρίσκεται, την Δωρίδα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Φωκίδας και της Στερεάς Ελλάδας, ένα ξεχωριστό πνευματικό πυλώνα της Ορθοδοξίας.

 Το πρόσφατο τραγικό περιστατικό της γενικευμένης πυρκαγιάς που ξέσπασε στη Μονή την Κυριακή 29/1/2017 είχε ως αποτέλεσμα την σχεδόν ολοσχερή καταστροφή της. Η πύρινη λαίλαπα κατέστρεψε το σύνολο σχεδόν των κτηρίων της Μονής και είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια του αρχείου της, μαζί με πολλά ιστορικά κειμήλια. Κατόπιν αυτών, η Μονή δεν είναι πλέον κατοικήσιμη και οι μοναχές έχουν απομακρυνθεί.

 Στο πλαίσιο της κοινής απαίτησης τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και των εκκλησιαστικών και λοιπών φορέων του τόπου, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η άμεση αποκατάσταση και επαναλειτουργία της Ι.Μ. Παναγίας Βαρνάκοβας.

 Το Υπουργείο καλείται να συνεισφέρει άμεσα στην αποκατάσταση των ζημιών της Μονής, απαλλαγμένο από χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που θα λειτουργήσουν επιβαρυντικά και θα προκαλέσουν την πλήρη καταστροφή της Μονής. Άλλωστε, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες οδηγούν σε περαιτέρω διάβρωση και με μαθηματική ακρίβεια θα συμβάλλουν περαιτέρω καταστροφικά. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο οφείλει να λειτουργήσει ως αρωγός αναγκαίων δράσεων προκειμένου το κοινό αυτό αίτημα της αποκατάστασης να υλοποιηθεί άμεσα.

Κατόπιν αυτών ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

  1. Προτίθεται το Υπουργείο να συνδράμει στην αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στην Ι.Μ. Παναγίας Βαρνάκοβας, η οποία αποτελεί ιστορικό μνημείο πολιτισμού και ορθοδοξίας; Αν ναι, με ποιο συγκεκριμένο τρόπο και χρονοδιάγραμμα;
  2. Υπάρχει σχεδιασμός εκ μέρους του Υπουργείου προκειμένου να αντιμετωπισθεί η παντελής εγκατάλειψη και επέκταση των ζημιών της Μονής σε περίπτωση που δεν αποκατασταθούν άμεσα οι προκληθείσες καταστροφές και αν ναι, ποιες συγκεκριμένες διαδικασίες πρόκειται να ενεργοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση;

Ο ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

 

Ήταν Ιούλιος του 2001, ημέρα Κυριακή, όταν επισκέφθηκε τη Μονή της Παναγίας Βαρνάκοβας ένα πούλμαν με προσκυνητές από τον Γέρακα Αττικής με τον ιερέα π. Σταμάτιο, ο οποίος ζήτησε αν μπορούσαν να κάνουν μία παράκληση στην Παναγία γιατί είχαν μαζί τους έναν άνθρωπο που είχε, όπως οι γιατροί είπαν, καρκίνο στον προστάτη, αλλά την ερχόμενη Τρίτη θα του έλεγαν κάνοντας συμβούλιο αν θα τον χειρουργούσαν.

Μετά την παράκληση  πλησίασε ο ασθενής την Ηγουμένη και την ρώτησε:

– Σας είπε κάτι ο παπάς για έναν άρρωστο;

-Ναι, του είπε, αλλά η Παναγία κάτι θέλει από σένα.

– Το σπίτι μου, απάντησε εκείνος με προθυμία, να Της δώσω, αρκεί να με κάνει καλά.

Και η Ηγουμένη του απαντά:

-Δεν θέλει σπίτι η Παναγία. Έχει μεγάλο και λαμπρό στον ουρανό. Τις αμαρτίες σου θέλει, να εξομολογηθείς.

Ο άνθρωπος αυτομάτως καλεί τον παπά και του λέει:

– Παππούλη, αύριο το πρωί (Δευτέρα) θέλω να ’ρθώ να εξομολογηθώ.

Την Τετάρτη το πρωί μας πήρε τηλέφωνο συγκινημένος:

-Τη Δευτέρα το πρωί εξομολογήθηκα και το βράδυ είδα την Παναγία τη Βαρνάκοβα στον ύπνο μου και μου είπε: Αφού καθαρίστηκες (εξομολογήθηκες) και με παρακαλέσατε, τη βοήθειά μου θα την δεις αύριο στα χαρτιά σου (Τρίτη πρωί που θα έπαιρνε την απάντηση από τους γιατρούς). Πάω χθες στο Νοσοκομείο και έκπληκτος ο γιατρός, που για να διαπιστωθεί έκανε μία επαναληπτική ακτινογραφία και βγήκαν όλα καθαρά, νόμισε ότι χάλασε το μηχάνημα. Γι αυτό κάλεσε έναν άλλο καρκινοπαθή και του είπε να κάνει μία επαναληπτική, για να διαπιστώσει αν χάλασε το μηχάνημα. Σ’ εκείνον βγήκε ότι είχε καρκίνο, άρα το μηχάνημα δεν χάλασε. Τότε έκπληκτος ο γιατρός μου είπε:

– Τι έκανες;

-Πήγα στην Παναγιά τη γιάτρισσα, του είπα.

-Δεν σου κρύβω πως ήσουν γεμάτος καρκίνο. Γι’ αυτό και θα κάναμε ιατρικό συνέδριο, ν’ αποφασίσουμε περί της εγχειρήσεως, γιατί θεωρούσαμε ότι μάταια θα γινόταν.

Μετά μερικές εβδομάδες ο θεραπευμένος κύριος ήρθε να ευχαριστήσει την Ευεργέτιδά του.  Έλαμπε το πρόσωπό του από χαρά κι ευγνωμοσύνη, ανάβοντας τη λαμπάδα του στην Παναγιά.

Πηγή: Θεομητορικά θαύματα στην Ι.Μ. Παναγίας Βαρνάκοβας, Ιερά Μητρόπολις Φωκίδος, Ιερά Μονή Παναγίας Βαρνάκοβας, Δωρίδα 2011. Σελ. 98-99

Πηγή: dogma.gr

 

Ολοσχερώς καταστράφηκαν τα κελιά στο Μοναστήρι της Βαρνάκοβας μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε στις 2 περίπου το μεσημέρι.

Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της πυροσβεστικής από τη Ναύπακτο το Μεσολόγγι και το Αγρίνιο με περισσότερα από 10 οχήματα και 30 πυροσβέστες προκειμένου να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο.

Η φωτιά κατέκαψε τα κελιά ενώ διασώθηκαν τα δυο εκκλησάκια καθώς και η ιερή και πανάρχαια εικόνα της Παναγίας αφού οι Μοναχές κατάφεραν και την πήραν μαζί τους πριν βγουν από το Μοναστήρι.

Αυτή την ώρα οι δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν ενώ οι 19 Μοναχές είναι ασφαλείς στο πάρκινγκ του Μοναστηριού όπου έχει συγκεντρωθεί και πολύς κόσμος. Ο δήμος Δωρίδας συνδράμει το έργο της πυροσβεστικής η οποία προσπαθεί να αποφύγει τα χειρότερα ρίχνοντας και ειδικό αφρό στις δεξαμενές πετρελαίου.

Την ώρα της εκδήλωσης της πυρκαγιάς δεν βρίσκονταν στο χώρο του Μοναστηριού επισκέπτες, καθώς πολλοί συνηθίζουν τις Κυριακές να παρακολουθούν εκεί τη θεία λειτουργία. Οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τις μαρτυρίες η φωτιά εκδηλώθηκε από μια σόμπα που βρισκόταν σε κάποιο από τα κελιά.

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

Πάγωσε το ποτάμι στο Βάρνακα!

Το Ποτάμι που βρίσκεται στο Βάρνακα Ξηρομέρου, πάγωσε στην κυριολεξία από τις πολικές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή.

Το εντυπωσιακό θέαμα, που έχει αφήσει έκπληκτους ακόμη και τους ντόπιους που δεν θυμούνται να έχουν ξαναδεί αυτές τις εικόνες, κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός της Βάσως Παππά.

Εικόνες μοναδικές, που μόνο η φύση μπορεί να δημιουργήσει...

 

Πηγή: xiromeronews.blogspot.gr

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΑΡΝΑΚΑ καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και των άλλων καταστατικών οργάνων του (Eπιτροπή  Οικονομικού Ελέγχου). 

Ημερομηνία της εκλογικής διαδικασίας ορίστηκε η 26η Ιουνίου 2016 ημέρα Κυριακή και από ώρα 10.00 π.μ.  έως  11.00 π.μ.

Στην διαδικασία αυτή μπορούν να πάρουν μέρος μόνο τα οικονομικά Τακτοποιημένα μέλη του Συλλόγου.....

Όσα μέλη επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα θα πρέπει να το γνωστοποιήσουν εγγράφως στην γραμματέα του Συλλόγου κ. Ντίνα Κεραμίδα μέχρι το Σάββατο 25 Ιουνίου 2016 και ώρα 11.00 π.μ.

Εκ του Δ.Σ.

Πηγή: xiromeronews.blogspot.gr

Το Δημοτικό Σχολείο Βάρνακα συμμετέχει στην προσπάθεια που κάνει η εκπαιδευτική κοινότητα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας να δείξει  αλληλεγγύη στο δράμα των προσφύγων που βιώνουν δύσκολες στιγμές.  

Οι κάτοικοι της Τ.Κ Βάρνακα ανταποκρίθηκαν αμέσως στο κάλεσμα των εκπαιδευτικών του Σχολείου. Έτσι λοιπόν, τρόφιμα και άλλα είδη που συγκεντρώθηκαν τις προηγούμενες στο χώρο του Σχολείου  παραδόθηκαν σήμερα  στο 1ο ΕΠΑΛ Αγρινίου (χώρος συγκέντρωσης για σχολεία του Δήμου Ξηρομέρου)...

Η ευαισθησία, η ανθρωπιά και η συμπαράσταση πρέπει να μας διακρίνει όλους σ’ αυτή την δύσκολη συγκυρία...

Συγχαρητήρια…

Πηγή: http://ksiromeritikimatia.blogspot.gr

Σελίδα 1 από 3

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία