Αγγελίες    Επικοινωνία

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Από τους αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ξηρομέρου σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τριών ημεδαπών ανδρών, ηλικίας 42, 45 και 67 ετών, διότι σε έλεγχο που διενεργήθηκε χθες στις οικίες τους στον Αστακό, από αρμόδιο συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ με την συνδρομή των αστυνομικών διαπιστώθηκε ότι τις ηλεκτροδοτούσαν παράνομα.

Γραφείο Τύπου Αστ. Δ/νσης Περ. Δυτικής Ελλάδας

Γίνεται γνωστό προς όλους του πολίτες της πόλης του Αστακού, ότι από την Παρασκευή 19/04 και ώρα 7:00 μ.μ. μέχρι και την Πέμπτη 02/05 και ώρα 6:00 π.μ. ο χώρος της παραλίας θα παραμείνει κλειστός για τα αυτοκίνητα.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Λιμεναρχείο και το Αστυνομικό Τμήμα Αστακού, στα τηλέφωνα 2646022436 και 2646041206 αντίστοιχα, καθώς επίσης και με τον κ. Λιβάνη στο 6983791060.
Παρακαλούμε όπως συμβάλετε όλοι στην τήρηση του παραπάνω.

Ο ANTIΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΛΙΒΑΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Πηγή: xiromeronews.blogspot.com

 

Μετά από πολλά χρόνια παύσης, όπως μας ενημερώνει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Αστακιωτών κ. Χρήστος Μπόνης, θα αναβιώσει και πάλι στον Αστακό "το Κάψιμο του Ιούδα"...

Αναλυτικά.....

Ο Σύλλογος Απανταχού Αστακιωτών μετά την πρώτη ομολογουμένως επιτυχημένη προσπάθεια για την αναβίωση των παλιών εθίμων στο χωριό μας (σημ. η πρώτη ήταν η λαμπαδηδρομία στις 28 οκτωβρη) έρχεται τώρα να αναβιώσει το έθιμο #βάρκα—ιούδας#

Ένα έθιμο που για πολλά χρόνια ήταν το κυρίαρχο γεγονός της Μεγάλης Εβδομάδας στον Αστακό. Μια παλιά βάρκα με λίγα μπαλώματα που τις προσέθεταν για να είναι στερεή για λίγες ώρες και αφού την τοποθετούσαμε πάνω σε ένα τρέιλερ, ένα όχημα την περιέφερε στους κεντρικούς δρόμους του Αστακού όπου οι κάτοικοι επιδίδονταν σε ένα τοματο -αλευροπόλεμο σημαδεύοντας δυο συμπατριώτες μας που μεταμφιεζόμενοι και αποδεχόμενοι τον ρόλο του ΙΟΥΔΑ, δέχονταν την βροχή από τα βόλια (ντομάτες, αλεύρια, πορτοκάλια, αυγά, κ.α.).........

Στη συνέχεια με τον τερματισμό την διαδρομής, τοποθετούνταν μέσα (στην βάρκα) ένας Ιούδας κατασκευασμένος από άχυρα και παλιά ρούχα και παραδίδονταν στην πυρά στην παραλία του Αστακού.

Αυτό το έθιμο είχε επιβιώσει για πολλά χρόνια, αλλά με την πάροδο του χρόνου εξασθένησε ώσπου κάποια στιγμή εξαφανίστηκε. Έρχεται τώρα ο Σύλλογος Απανταχού Αστακιωτων να το επαναφέρει για να ξεσκαρταρίσει τις μνήμες στους παλιούς, τις ωραίες στιγμές των αθώων χρόνων.

Μετά από συντονισμένες προσπάθειες του Αντιπρόεδρου του συλλόγου Κώστα Νικολάου εξασφαλίστηκε η βάρκα, το όχημα για να την περιφέρει, και οι εθελοντές για τις υπόλοιπες δουλειές.

Θέλουμε να πιστεύουμε οτι θα είστε συμμέτοχοι στην προσπάθεια μας όχι μόνο σαν θεατές αλλά και στις βοηθητικές εργασίες που θα χρειαστούν.

Ήδη ο Σύλλογος Χοβολιωτων δια του προέδρου του έγινε κοινωνός της προσπάθειας μας και θα συμμετέχει ενεργά όχι μόνο στο διαδικαστικό κομμάτι αλλά και στο πιο δύσκολο δηλ. στον καθαρισμό της περιοχής πριν και μετά το κάψιμο του Ιούδα.

Θερμές ευχαριστίες στο Δήμο Ξηρομέρου και συγκεκριμένα στο πρόεδρο του Διαμερίσματος Αστακού Νίκο Καλλισώρα για την βοήθεια που δεσμεύτηκε ότι θα προσφέρει, στον οδηγό του οχήματος που θα #κοτσάρει# την βάρκα και στον σύλλογο Χοβολιωτων (όπως προαναφέρθηκε).

Τις πιο θερμές ευχαριστίες βέβαια στους α/φους Πόλκα για την παραχώρηση της βάρκας. Χωρίς το βασικό αντικείμενο του εθίμου δεν θα είχαμε καμία εξέλιξη στην αναβίωση. Φυσικά τις υπόλοιπες ευχαριστίες στους Αστακιώτες μετά το τέλος της παράστασης και αφού διαπιστωθεί ότι συμμετείχαν όχι μόνο στον πόλεμο ζαρζαβατικών αλλά και στη μεγάλη προσπάθεια να ξαναδοθεί καθαρή η πόλη μας στους κατοίκους για να γιορτάσουν την Ανάσταση.

Πηγή: xiromeronews.blogspot.com

Στις 11 π.μ. η ΚΟΒ Αμφιλοχίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση στην αίθουσα Τρομπούκη. Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας με τη Λαϊκή Συσπείρωση. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Ηλίας Μάλλιος υποψήφιος Δήμαρχος Δ. Αμφιλοχίας με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Στις 8 μ.μ., εκδήλωση διοργανώνει η ΚΟΒ Αστακού του ΚΚΕ, στην αίθουσα του Δημαρχείου Αστακού. Θα μιλήσει ο Νίκος Μωραΐτης βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δημήτρης Κομπλίτσης υποψήφιος Δήμαρχος Ξηρομέρου με την «Λαϊκή Συσπείρωση».    

Προφήτης Ηλίας Δραγαμέστου

Πάνω σε λόφο της Βελούτσας, τρία περίπου χιλιόμετρα νότια του χωριού Δραγαμέστο (σημερινό Καραϊσκάκη) υψώνεται το μοναστήρι του προφήτη Ηλία.

 Η παλαιότερη μαρτυρία...
γι' αυτό περιλαμβάνεται σε τουρκικό έγγραφο του 1704,ενώ αμφίβολη είναι η χρονολογία 1562,κατά την οποία αναφέρει ως ηγούμενο τον Ευθύμιο ο συντάκτης του συναξαριού του Αγίου Βαρβάρου και ηγούμενος της Μονής της Πόρτας Μπαμπίνης Ματθαίος.
 Σπουδαίο επίσης ρόλο έπαιξε το μοναστήρι στην επανάσταση του 1821.
Ο ναός παρουσιάζει τριπλό ενδιαφέρον:
α)Για το αρχιτεκτονικό του σχήμα,
β)για το εικονογραφικό του πρόγραμμα και
γ)για το ιστορικό καντήλι,ένα από τα αξιολογότερα κειμήλια του Ξηρομέρου.
 Ο ναός που είναι χτισμένος με ελαφρά επεξεργασμένες ασβεστόπετρες,καλύπτει το κέντρο περιτειχισμένης αυλής.
Ερειπωμένα κελλιά υπάρχουν στη βόρεια πλευρά,ενώ διώροφο αξιόλογο κτίσμα χωρίς στέγη υψώνεται στα ανατολικά της νότιας πλευράς σε δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο.Πρέπει να ήταν το ηγουμενείο.Σε ολόκληρη σχεδόν τη δυτική πλευρά έχουν χτιστεί νεότερα κελλιά εκτός από το άκρο δεξιά,όπου σώζεται μισοερειπωμένη η παλαιά μεγαλοπρεπής είσοδος του μοναστηριού.Δευτερότερη είσοδος ανοίγεται και στο κέντρο της βόρειας πλευράς ανάμεσα στη σειρά των κελλιών.

Βυζαντινή Αιτωλοακαρνανία - Αθανάσιος Παλιούρας
Bίντεο του Ανδρέα Κουτσοθανάση
Πηγή: kainourgiopress.blogspot.com

Μαθήματα ζωής και κατάκτησης μεταλλίων παρέδωσαν οι Αστακιώτες αθλητές Μπουγιούρης Σταύρος (Χρυσό) και Μπουγιούρης Γιάννης (χάλκινο), με την συμμετοχή τους στα Special Olympics που ολοκληρώθηκαν φέτος στο Abu Dhabi από τις 8 ως τις 21 Μαρτίου. Οι αθλητές συμμετείχαν στην ελληνική αποστολή για τους Special Olympics και επέστρεψαν με ένα χρυσό και ένα χάλκινο μετάλλιο.

Οι δυο συντοπίτες μας Μπουγιούρης Γιάννης και ο Μπουγιούρης Σταύρος είναι εγγονοί του Κώστα Γαλάνη, πρόεδρου του ΝΑΟΑΣ.

Την αγάπη τους για την θάλασσα και την ιστιοπλοΐα απέκτησαν από το παππού τους που απο πολύ μικρή ηλικία τους μύησε στο άθλημα.

Η συνεργασία με άτομα με νοητική στέρηση σε ένα σκάφος απαιτεί πειθαρχία, υπομονή και στήριξη. Όλα τα παραπάνω λειτούργησαν και έφεραν τα εκπληκτικά αποτελέσματα. Καλές θάλασσες να έχουν πάντα!! Συγχαρητήρια....

Πηγή: xiromeronews

Σελίδα 1 από 37

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία