Αγγελίες    Επικοινωνία

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Αδιάφορος και αποστασιοποιημένος ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιόνιων Νησιών, κος Νικόλαος Παπαθεοδώρου προς την Επιτροπή Αγώνα των Φυτειών και το σημαντικό πρόβλημα με τις τρεις μονάδες βιορευστών στις Φυτείες και παρά τα συντριπτικά επιχειρήματα των μελών της.

Η Επιτροπή Αγώνα επισκέφθηκε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση το μεσημέρι της 3ης Ιουλίου 2019, στο γραφείο του Συντονιστή, προκειμένου να ανακαλέσει την αυθαίρετη και διάτρητη νομικά και επιστημονικά απόφασή του, για εγκατάσταση των τριών μονάδων παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από καύση κάθε είδους και άγνωστης προέλευσης, δηλαδή δίχως κανένα έλεγχο βιορευστών στην περιοχή των Φυτειών.

Η συνάντηση υπήρξε απογοητευτική και για την Επιτροπή Αγώνα ενάντια στα βιορευστά. Η συζήτηση αποσυντονίστηκε και εξετράπει σε χαοτική και με την παρουσία του Γενικού Διευθυντή Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Παναγιωτόπουλου, που κλήθηκε και παρέστη στη συνάντηση.

Σταχυολογώντας κάποια από τα πιο κραυγαλέα στοιχεία της όλης κατάστασης και συμπεριφοράς των άνω εκπροσώπων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, απέναντι στον κάθε πολίτη που προσπαθεί να βρει το δίκιο του με επιχειρήματα απέναντι στην αυθαιρεσία και αδιαφορία της Διοίκησης, που υποχρεούται να τον προστατεύσει, επισημαίνουμε τα εξής :

Μας είπαν πως πρέπει – άκουσον, άκουσον - να αρχίσουν να δουλεύουν οι μονάδες καύσης βιορευστών κι αν αργότερα μετρηθούν οι ρύποι και είναι πάνω από το προβλεπόμενο όριο, τότε θα εξεταστεί τάχα η άρση ή όχι της λειτουργίας τους (ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι), αντιμετωπίζοντάς τους κατοίκους ως πειραματόζωα. Μπορεί να κάναμε και λάθος είπαν, θα δούμε, όμως η απόφασή μας δεν αλλάζει, συμπλήρωσαν!!

Μας είπαν ότι οι λεγόμενες ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες) μπορούν να τοποθετούνται οπουδήποτε (σημείωση δική μας: δηλαδή και μέσα στα σπίτια μας;), χωρίς προϋποθέσεις και ότι τα βιορευστά είναι ΑΠΕ και δε μπορούσαν να μην τα αδειοδοτήσουν. Σε κάθε δε περίπτωση επισήμαναν ότι καλώς ή κακώς αυτή είναι η απόφαση της Περιφερειακής Διοίκησης (και αναρωτιόμαστε: και οι συνταγματικές αρχές και προβλέψεις της πολιτείας;)

Όταν τους επισημάναμε τεκμηριωμένα σωρεία παραλείψεων, παρατυπιών και παρανομιών στις Μ.Π.Ε. και στην εκδοθείσα απόφασή τους, μας απάντησαν πως δεν προβλέπεται να παίρνουν υπόψη τους τίποτε από όλα αυτά για να αποφασίσουν, παρά μόνο ότι είναι ΑΠΕ.

Όταν τους επισημάναμε ότι δεν έλαβαν υπ’ όψη τους την κατά νόμο απαιτούμενη διαβούλευση της τοπικής κοινωνίας, μας είπαν ότι αυτά προέκυψαν εκ των υστέρων. Στην επιμονή μας να τους δείξουμε τις αρνητικές αποφάσεις του Τοπικού Συμβουλίου Φυτειών και του Δημοτικού Συμβουλίου Ξηρομέρου που είχαν προηγηθεί της απόφασής τους για αδειοδότηση των βιορευστών στις Φυτείες, μας απάντησαν πως δεν υποχρεωμένοι να ακούν τις τοπικές κοινωνίες. Δυστυχώς έτσι αντιλαμβάνονται κάποιοι τη Δημοκρατία και τα δικαιώματα των πολιτών.

Αφού τους επισημάναμε το δημοκρατικό έλλειμα στην εκδοθείσα απόφαση, μας απάντησαν ότι αυτοί δεν είναι πολιτικοί, σαν η δημοκρατία να είναι θέμα που αφορά μόνο τους επαγγελματίες πολιτικούς.

Τους επισημάναμε την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση και θέση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας ενάντια στην αδειοδότηση των βιορευστών στις Φυτείες. Την απαξίωσαν τελείως, όπως βέβαια και τον σκληρό αγώνα των κατοίκων των Φυτειών και του Ξηρομέρου, για την αποτροπή του επιχειρούμενου εγκλήματος κατά του περιβάλλοντος και της ζωής της τοπικής κοινωνίας.

Στην επιμονή μας να επανεξετασθεί καλόπιστα η απόφαση για την εγκατάσταση των βιορευστών, πήραμε απίστευτες απαντήσεις. Όλως ενδεικτικά όπως :

Αυτός που παίρνει αποφάσεις, δε μπορεί να τις ακυρώνει (σημείωση δική μας : και η υποχρέωση της Διοίκησης να ακυρώνει ή να ανακαλεί εντός ευλόγου χρόνου με νόμιμες αποφάσεις για ποιόν ισχύει;).

Πέταξαν δε σχετικά το μπαλάκι στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, που όπως ανέφεραν, μπορεί να ακυρώσει την απόφασή τους και δεν το κάνει (λες και υπεύθυνη γι’ αυτό είναι η θιγόμενη τοπική κοινωνία). Στις συνεχείς δε πιέσεις μας είπαν ότι δεν αλλάζουν την απόφασή τους γιατί φοβούνται δήθεν πιθανή δικαστική δίωξή τους από τους επενδυτές, που επένδυσαν τα κεφάλαιά τους ύψους 650 ευρώ!!!

Όταν δε αντιδράσαμε δικαιολογημένα έντονα σε όλα αυτά, απείλησαν με μήνυση.

Τέλος όταν ζητήσαμε να έχουμε μια σαφή απάντηση στα αιτήματά μας, μας απάντησαν ότι κακώς μας δέχτηκαν για συζήτηση.

Μάλιστα στην επισήμανση του πιο ηλικιωμένου μέλους της επιτροπής ότι χρειάζεται να επανεξεταστεί το θέμα των αδειών γιατί υπάρχει κίνδυνος ανθρώπινων ζωών, δεν συγκινήθηκαν στο παραμικρό. Μάλιστα μας είπαν ότι εκκρεμούν πολλές αιτήσεις για άδειες βιορευστών και δεν τις εγκρίνει η Περιφερειακή Διοίκηση, τάχα από ευαισθησία, μέχρι να καταλαγιάσουν οι σχετικές αντιδράσεις στο Ξηρόμερο.

Η επιτροπή αγώνα ενάντια στα βιορευστά στις Φυτείες Ξηρομέρου, καταγγέλλει σε κάθε δημοκρατικό πολίτη την ως άνω ανάλγητη συμπεριφορά των αρμοδίων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και καλεί την κυβέρνηση να δει, έστω και την ύστατη στιγμή, ψύχραιμα το πρόβλημα και να ακυρώσει την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για έγκριση εγκατάστασης μονάδων καύσης βιορευστών στις Φυτείες.

 Εκφράζοντας τη θέληση των Ξηρομεριτών και όλων των κατοίκων των Φυτειών, θα συνεχίσουμε αμείωτο τον αγώνα ενάντια στο σχεδιασμένο έγκλημα σε βάρος του τόπου και της κοινωνίας, σε βάρος της ανθρώπινης ΛΟΓΙΚΗΣ.

ΤΑ ΒΙΟΡΕΥΣΤΑ ΣΤΙΣ ΦΥΤΕΙΕΣ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!

Επιτροπή Αγώνα κατά των Βιορευστών στις Φυτείες

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 11/10/2018

Της Βάσως Βήττα
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

Δηµοπρατήθηκε στις 5 Οκτωβρίου από την Αποκεντρωµένη Διοίκηση το έργο της κατεδάφισης των αυθαιρέτων πελάδων στη Τουρλίδα, µε προϋπολογισµό 290.000 ευρώ.

Τα αυθαίρετα που θα κατεδαφιστούν είναι 34 και σύµφωνα µε τις αποφάσεις της Κτηµατικής Υπηρεσίας µετά από αυτοψίες, βρίσκονται εντός αιγιαλού και παραλίας. Η κατεδάφιση έχει κριθεί πλέον αµετάκλητη, βάσει των σχετικών πρωτοκόλλων. Στον διαγωνισµό έλαβαν µέρος δυο εργολάβοι που...

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 11/10 σε όλα τα περίπτερα του νομού

Ακριβοθώρητη

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 27/09/2018

Για κατεδάφιση των πελάδων που είναι στον αιγιαλό της Τουρλίδας ετοιµάζεται η Αποκεντρωµένη, αφού πρόκειται για εκτελεστή διαδικασία. Η ΑΙΧΜΗ αναζήτησε τον Συντονιστή της Αποκεντρωµένης και τον Προϊστάµενο Τεχνικού Ελέγχου κ. Βαγιώτα, που είναι αρµόδιος, αλλά ήταν αδύνατο να υπάρξει επικοινωνία πάρα τις επανειληµµένες οχλήσεις. Είναι ανάγκη όµως ο κόσµος να πληροφορηθεί πότε θα γίνει η κατεδάφιση, αν και µάλλον...

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 20/09/2018

Της Βάσως Βήττα

 

Eργολάβο για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων πελάδων στην Τουρλίδα αναζητά, µέσω ηλεκτρονικού διαγωνισµού, η Αποκεντρωµένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων.

Περίπου 35 αυθαίρετα κτίσµατα που βρίσκονται εντός αιγιαλού θα κατεδαφιστούν µε αυτή την εργολαβία που έχει προϋπολογισµό 290.000 ευρώ. Πρόκειται για µια διαδικασία που ξεκίνησε από την Κτηµατική Υπηρεσία εδώ και αρκετά χρόνια και πλέον έχει καταστεί εκτελεστή. Έγιναν και στο παρελθόν προσπάθειες κατεδάφισης όµως προέβαλαν αντιδράσεις οι χρήστες των πελάδων και δεν προχώρησαν. Υπάρχουν βέβαια και οι άλλες που βρίσκονται σε δηµόσια κτήµατα, όµως οι χρήστες πληρώνουν τα πρόστιµα στο δηµόσιο και έτσι µπορούν να τις διατηρούν. Με την νέα εργολαβία που θα βγει προφανώς, τα πράγµατα θα είναι πιο δύσκολα για τους χρήστες καθώς µετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, το πλαίσιο έχει γίνει πιο αυστηρό γενικά για τις αυθαίρετες κατασκευές.

 

Μετά το Μάτι ζόρισαν τα πράγµατα

Υπό το βάρος της εθνικής τραγωδίας, θεωρήθηκε επιβεβληµένη η λήψη άµεσων µέτρων από την Πολιτεία, ώστε να προχωρήσει, χωρίς προσκόµµατα, η κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών και κτισµάτων που αποτελούν κίνδυνο για τη δηµόσια ασφάλεια...

 

Πολλά τα αυθαίρετα για κατεδάφιση

Η Αποκεντρωµένη Διοίκηση έχει καταγράψει στις περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων 1.816 αυθαίρετα κτίσµατα µε πρωτόκολλα που συντάχθηκαν από τις κτηµατικές υπηρεσίες και τα δασαρχεία...

 

Η υπηρεσία δουλεύει κουτσά, αλλά όχι στραβά…

Στην Αιτωλ/νία υπάρχουν επίσης πολλά αυθαίρετα που έχουν εντοπιστεί από την Κτηµατική Υπηρεσία και εκδόθηκαν πρωτόκολλα κατεδάφισης που στάλθηκαν στην Αποκεντρωµένη Διοίκηση για εκτέλεση...

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 20/09 σε όλα τα περίπτερα του νομού

 

Τη Δευτέρα 12 Ιουλίου μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών Λιμνοθάλλαζα πραγματοποίησαν παρέμβαση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων.

Ο Συντονιστής κ. Παπαθεοδώρου βρισκόταν στο κτήριο και έτσι τα μέλη της Λιμνοθάλλαζα συναντήθηκαν μαζί του και ζήτησαν να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση της ανάκλησης των αδειών των μονάδων Καύσης Βιορευστών στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου Αιτωλικού. Υπενθυμίζουμε πως στις 6-3-2018 ο υπουργός Φάμελλος, ζήτησε με έγγραφό του προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση την ανάκληση-ακύρωση των ΑΕΠΟ των 4 μονάδων καύσης βιορευστών στην Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού.
Δυστυχώς, για ακόμη μία φορά επιβεβαιώθηκε το παιχνίδι που παίζεται εις βάρος ολόκληρης της περιοχής μας με μόνο μέλημα την προστασία των υπευθύνων που  υπέγραψαν τις άδειες των συγκεκριμένων μονάδων. Ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης, όπως του δηλώσαμε και μπροστά του, κρατάει στο θέμα αυτό μία στάση πολιτικού  κι όχι τεχνοκράτη αφού με αβάσιμες δικαιολογίες και χρονοτριβές, που ανακαλύπτει αυτός και η υπηρεσία του, προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο υπέρ των μονάδων και δεν προχωρούν στην ανάκληση των αδειών ενώ έχουν όλα τα στοιχεία και τα επιχειρήματα να το πράξουν. Για μήνες “αναζητούσαν” πιθανή εκκρεμοδικία όπως μας είχε δηλώσει ο πρώην Συντονιστής κ. Παναγιωτόπουλος σε συνάντησή μας στις 29-3-2018 (καταρρίφθηκε αμέσως με δημόσια παρέμβαση της πρωτοβουλίας “Λιμνοθάλλαζα”). Αυτή τη φορά η δικαιολογία για τη χρονοτριβή ήταν πως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει από τον Ιούνιο απευθυνθεί στο νομικό συμβούλιο του κράτους (Δικαστικό Γραφείο Πατρών) ζητώντας τη γνωμοδότηση για την ανάκληση των αδειών.
Σε όλα αυτά βέβαια, είναι προφανής η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ και η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ της κυβέρνησης που η ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΗ Αποκεντρωμένη Διοίκηση, απαξιώνει την άποψη του Υπουργείου και τέσσερις μήνες μετά αναζητά την ορθότητα ή μη του εγγράφου που τους στάλθηκε.

Υπενθυμίζουμε δε, πως η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας εξάντλησε το ενδιαφέρον του για την προστασία του Περιβάλλοντος με ένα δελτίο τύπου με τίτλο: «ΑΝΑΣΤΟΛΗ (Εκτέλεσης Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) ΜΟΝΑΔΩΝ ΒΙΟΡΕΥΣΤΩΝ ΑΠΕ – ΒΙΟΡΕΥΣΤΑ- ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ». Καμία αναστολή δεν πραγματοποιήθηκε αλλά και καμία νέα παρέμβαση δεν έγινε από τα τοπικά όργανα και τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που ενώ αναγνωρίζουν το πρόβλημα που θα προκληθεί στο Περιβάλλον αδιαφορούν για την εξέλιξή του.
ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΑΥΣΗΣ ΒΙΟΡΕΥΣΤΩΝ!!

Πρωτοβουλία Πολιτών Λιμνοθάλλαζα

 

Την περίοδο που γεννιούνται τα μεγάλα σκάνδαλα, δηλαδή μέσα στο καλοκαίρι που η κοινωνία δροσίζεται στις παραλίες θα πάμε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να στείλουμε ακόμη μία φορά το μήνυμα πως το σκάνδαλο αδειοδότησης 4 μονάδων βιορευστών δίπλα από την Λιμνοθάλασσα πρέπει να τελειώσει.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει στα χέρια της όλα τα εργαλεία για να ανακαλέσει τις άδειες των μονάδων βιορευστών. Ωστόσο διαλέγει να υπεκφεύγει με αβάσιμες δικαιολογίες και εμείς διαλέγουμε να βρισκόμαστε στα γραφεία τους για όσο καιρό χρειαστεί μέχρι να γίνει το δίκαιο πράξη που λένε και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ).

Για όλους είναι δύσκολη η μετακίνηση στην Πάτρα αλλά από την άλλη είναι υποχρέωση όλων μας να προστατέψουμε το περιβάλλον, τις ζωές μας και την τοπική οικονομία.

Για το λόγο αυτό καλούμε τους συμπολίτες μας να δυναμώσουν την παρέμβασή μας στην Πάτρα με την φυσική τους παρουσία.

Δηλώσεις συμμετοχών: 
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
6977278502

Πρωτοβουλία Πολιτών Λιμνοθάλλαζα

Σελίδα 1 από 6

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία