Αγγελίες    Επικοινωνία

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τη Δευτέρα (δεύτερη μέρα του Πάσχα) στο Άνω Καστρίτσι αναβιώνει ένα έθιμο που έρχεται από τα βάθη των αιώνων.

Η παράδοση θέλει τους κατοίκους του Άνω Καστριτσίου να τελούν θρησκευτική δέηση στην προσπάθεια τους να προφυλάξουν το χωριό από κάποια καταστροφή. Άλλοι λένε από λοιμό ή διάφορες επιδημίες και άλλοι από κατολισθήσεις.

Στη «Λέηση» αποδίδουν οι κάτοικοι και το ότι δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των χωριανών, παρά το ότι το χωριό ήταν το κέντρο του εμφυλίου.

Οι κάτοικοι λοιπόν, κατόπιν προτροπής των ιερωμένων, πραγματοποιούν θρησκευτική λιτανεία και δέηση, περιφέροντας τις άγιες εικόνες περιμετρικά σε όλα τα υψώματα γύρω από το χωριό. Έτσι κι εφέτος, τηρώντας την παράδοση, τη Δευτέρα το πρωί άρχισε η δέηση ή «Λέηση» (στην τοπική διάλεκτο), από την κεντρική εκκλησία (Άγιοι Σαράντα).

Η εικόνα της Ανάστασης προηγείτο της πομπής και ακολουθούσαν σημαίες, εξαπτέρυγα και εικόνες που κρατούσαν οι κάτοικοι του χωριού ντυμένοι με παραδοσιακές στολές.

Καθ' όλη τη διάρκεια της πομπής οι κάτοικοι φώναζαν με στεντόρεια φωνή «Κύριε Ελέησον» (Εξ ου και η ονομασία «Λέηση). Η πομπή σταματούσε σε κάθε ένα, από τα πολλά ξωκλήσια του χωριού, αλλά και σε προκαθορισμένα δέντρα. Εκεί οι ιερείς "σηκώνουν ύψωμα" και το τοποθετούν (αντίδωρο) στα συγκεκριμένα υπεραιωνόβια δέντρα, στα οποία με «αρίδα» (τρυπάνι) έχουν ανοιχτεί τρύπες, σφραγίζοντας ταυτόχρονα την τρύπα του δέντρου με πέτρα (που σε λίγο χρονικό διάστημα την καλύπτει το ίδιο το δέντρο) και φέτος κατέληξαν στο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου (στους πρόποδες του Παναχαϊκού), όπου τελέστηκε Θεία Λειτουργία.

Στη συνέχεια, όλοι όσοι συμμετείχαν στην πομπή, μικροί, μεγάλοι, ντόπιοι και επισκέπτες, αφού διένυσαν πεζοπορία πέντε ωρών περίπου, κατέληξαν στην κεντρική πλατεία. Εκεί ο παπάς έσυρε πρώτος το χορό με όλους τους φουστανελάδες και ακολουθησε γλέντι με ψητά αρνιά, κόκκινα αυγά, κουλούρια και κρασί.

Πηγή: dete.gr

Μετά από πολλά χρόνια παύσης, όπως μας ενημερώνει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Αστακιωτών κ. Χρήστος Μπόνης, θα αναβιώσει και πάλι στον Αστακό "το Κάψιμο του Ιούδα"...

Αναλυτικά.....

Ο Σύλλογος Απανταχού Αστακιωτών μετά την πρώτη ομολογουμένως επιτυχημένη προσπάθεια για την αναβίωση των παλιών εθίμων στο χωριό μας (σημ. η πρώτη ήταν η λαμπαδηδρομία στις 28 οκτωβρη) έρχεται τώρα να αναβιώσει το έθιμο #βάρκα—ιούδας#

Ένα έθιμο που για πολλά χρόνια ήταν το κυρίαρχο γεγονός της Μεγάλης Εβδομάδας στον Αστακό. Μια παλιά βάρκα με λίγα μπαλώματα που τις προσέθεταν για να είναι στερεή για λίγες ώρες και αφού την τοποθετούσαμε πάνω σε ένα τρέιλερ, ένα όχημα την περιέφερε στους κεντρικούς δρόμους του Αστακού όπου οι κάτοικοι επιδίδονταν σε ένα τοματο -αλευροπόλεμο σημαδεύοντας δυο συμπατριώτες μας που μεταμφιεζόμενοι και αποδεχόμενοι τον ρόλο του ΙΟΥΔΑ, δέχονταν την βροχή από τα βόλια (ντομάτες, αλεύρια, πορτοκάλια, αυγά, κ.α.).........

Στη συνέχεια με τον τερματισμό την διαδρομής, τοποθετούνταν μέσα (στην βάρκα) ένας Ιούδας κατασκευασμένος από άχυρα και παλιά ρούχα και παραδίδονταν στην πυρά στην παραλία του Αστακού.

Αυτό το έθιμο είχε επιβιώσει για πολλά χρόνια, αλλά με την πάροδο του χρόνου εξασθένησε ώσπου κάποια στιγμή εξαφανίστηκε. Έρχεται τώρα ο Σύλλογος Απανταχού Αστακιωτων να το επαναφέρει για να ξεσκαρταρίσει τις μνήμες στους παλιούς, τις ωραίες στιγμές των αθώων χρόνων.

Μετά από συντονισμένες προσπάθειες του Αντιπρόεδρου του συλλόγου Κώστα Νικολάου εξασφαλίστηκε η βάρκα, το όχημα για να την περιφέρει, και οι εθελοντές για τις υπόλοιπες δουλειές.

Θέλουμε να πιστεύουμε οτι θα είστε συμμέτοχοι στην προσπάθεια μας όχι μόνο σαν θεατές αλλά και στις βοηθητικές εργασίες που θα χρειαστούν.

Ήδη ο Σύλλογος Χοβολιωτων δια του προέδρου του έγινε κοινωνός της προσπάθειας μας και θα συμμετέχει ενεργά όχι μόνο στο διαδικαστικό κομμάτι αλλά και στο πιο δύσκολο δηλ. στον καθαρισμό της περιοχής πριν και μετά το κάψιμο του Ιούδα.

Θερμές ευχαριστίες στο Δήμο Ξηρομέρου και συγκεκριμένα στο πρόεδρο του Διαμερίσματος Αστακού Νίκο Καλλισώρα για την βοήθεια που δεσμεύτηκε ότι θα προσφέρει, στον οδηγό του οχήματος που θα #κοτσάρει# την βάρκα και στον σύλλογο Χοβολιωτων (όπως προαναφέρθηκε).

Τις πιο θερμές ευχαριστίες βέβαια στους α/φους Πόλκα για την παραχώρηση της βάρκας. Χωρίς το βασικό αντικείμενο του εθίμου δεν θα είχαμε καμία εξέλιξη στην αναβίωση. Φυσικά τις υπόλοιπες ευχαριστίες στους Αστακιώτες μετά το τέλος της παράστασης και αφού διαπιστωθεί ότι συμμετείχαν όχι μόνο στον πόλεμο ζαρζαβατικών αλλά και στη μεγάλη προσπάθεια να ξαναδοθεί καθαρή η πόλη μας στους κατοίκους για να γιορτάσουν την Ανάσταση.

Πηγή: xiromeronews.blogspot.com

Το Πάσχα με μεγάλη κατάνυξη και ευλάβεια γιορτάστηκε σε όλη την περιοχή της Ορεινής Τριχωνίδας με πολλούς επισκέπτες να έχουν κατακλύσει χωριά και οικισμούς.

Τα ήθη και έθιμα τηρήθηκαν με απόλυτο τρόπο και πραγματικά το Πάσχα στο χωριό έχει μια όμορφη αξία. Το άσπρισμα των αυλών, το βάψιμο των αυγών, οι παραδοσιακές πίτες, το κρέμασμα του τραπουλόχαρτου που συμβολίζει το κρέμασμα του Ιούδα, η μαγειρίτσα και το σούβλισμα των αρνιών έδωσαν ένα διαφορετικό τόνο στα χωριά μας.

Σημαντικές και οι εκδηλώσεις για το Παραδοσιακό Γαϊτανάκι σε Ανάληψη και Αγία Σοφία που πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία και προσέλευση κόσμου. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΟΡΕΙΝΗΣ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ» σε ανακοίνωση του αφού εύχεται τα Χρόνια Πολλά τονίζει:

«η ευρύτερη περιοχή της Ορεινής Τριχωνίδας με το πλούσιο φυσικό περιβάλλον και του φιλόξενους κατοίκους της βρέθηκε στην πρώτη γραμμή τις Άγιες ημέρες του Πάσχα. Συγχαρητήρια σε όσους πραγματοποίησαν εκδηλώσεις και δράσεις και επιτέλους ας αφήσουμε το γκρίζο, την ανασφάλεια και το φόβο στην άκρη, να απομονώσουμε τις ελάχιστες συμπεριφορές μετρημένες στα δάχτυλα που εκφράζονται έτσι και ας στρέψουμε το βλέμμα μας ψηλά όπου υπάρχει φως για όλους.»

Ένα έθιμο που έχει παμπάλαιες ρίζες αναβιώνει κάθε χρόνο τη Μεγάλη εβδομάδα στη Βόνιτσα.  

Είναι το έθιμο οι Αγραπνιές, πίσω από το ιερό των Αγίων Αποστόλων στη συνοικία Μπούχαλη, όπου οι «αγρυπνιστές» την Μεγάλη εβδομάδα βάζουν μεγάλη φωτιά, σιγοτραγουδώντας ανατρεπτικά, καυστικά και περιπαικτικά άσματα που σχετίζονται με το θείο δράμα αλλά και τα κοινωνικά δρώμενα της Πόλης.

Οι Αγραπνιές με το άναμμα της πυράς επαναλαμβάνονται κάθε βράδυ στο ίδιο σημείο και από τα ίδια περίπου πρόσωπα όλες τις νύχτες της Μεγάλης Εβδομάδας, και οι «αγρυπνιστές» σιγοτραγουδούν σατιρικούς στίχους με το καταληκτικό γύρισμα… και Κύριε ελέησον....

 

Πηγή: xiromeronews.blogspot.gr

 

Ο Λαογραφικός Σύλλογος Ευηνοχωρίου «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ» συνεχίζοντας ακούραστα τις δράσεις του και την αναζήτηση παλαιών εθίμων του χωριού μας τα οποία είχαν σταματήσει να τελούνται, αναβίωσε τα κάλαντα του Λαζάρου, φτιάχνοντας τον «Λάζαρο» με στεφάνια, λουλούδια, κουδούνες και μαντίλες και συγκεντρώνοντας τα παιδιά του χωριού μας, ξεκίνησαν να λένε τα κάλαντα…

«…πες μας Λάζαρε τι είδες εις τον Άδη που επήγες…»

Οι Μποχωρίτικοι δρόμοι γέμισαν απ’ τα κουδουνίσματα που τα συνόδευαν οι παιδικές φωνές με τα κάλαντα που διακήρυτταν την πρώτη νίκη της Ζωής ενάντια στον Θάνατο, πριν την Ανάσταση του Ιησού…

 Όλοι καλοδεχθήκαμε αυτή την πρωτοβουλία του Λαογραφικού Συλλόγου Ευηνοχωρίου «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ» που αναβίωσε ακόμη ένα παλιό Μποχωρίτικο έθιμο, συνεχίζοντας αυτή την καταπληκτική του πορεία στα πολιτιστικά και Λαογραφικά δρώμενα του τόπου μας όπου πρωτοστατεί…

Επόμενες δράσεις του Συλλόγου είναι η συνέχιση της δυναμικής συμμετοχής του στις Γιορτές Εξόδου και ανήμερα το Πάσχα στην λειτουργία της Αγάπης θα αναβιώσει το παλιό Μποχωρίτικο έθιμο ¨Στα Εικονίσματα του Αη Θανάση¨ και θα κλείσει ο κύκλος των Πασχαλινών εθίμων με το Κάψιμο του Ιούδα…

Να ευχαριστήσουμε τον Γιάννη Κόντο για την κατασκευή του ¨Λάζαρου¨ που τον έφτιαξε με τον ίδιο τρόπο που τον έφτιαχνε ο πατέρας  του, ο μπαρμπας Χαράλαμπος Κόντος….

ΜΠΟΧΩΡΙΤΗΣ

Στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, υπό τους πένθιμους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Αγρινίου, θα πραγματοποιηθεί και φέτος η συνάντηση των Επιταφίων των πέντε κεντρικών ενοριών του Αγρινίου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κκ. Κοσμά. Θα συμμετέχει η Νεανική Παραδοσιακή Χορωδία «Αγίου Χριστοφόρου».

 

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΠΙΤΑΦΙΩΝ

Ι.Ν. ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ

Αναχώρηση από τον Ι. Ναό: Τσαλδάρη- Πεζόδρομος Παπαστράτου – Πλατεία Δημοκρατίας.

Αποχώρηση από την Πλατεία: Παπαστράτου –Σουλίου- Ζωοδόχου Πηγής- Ναός

 

Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Αναχώρηση από τον Ι. Ναό: Παπαϊωάννου- Αναστασιάδη- Πλατεία Δημοκρατίας

Αποχώρηση από την Πλατεία: Σαλάκου- Δαγκλή -Πλατεία Χατζοπούλου – Καλυβίων – Ι. Ναός

 

Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Αναχώρηση από τον Ι. Ναό: Χαριλάου Τρικούπη – Πλατεία Δημοκρατίας

Αποχώρηση από την Πλατεία: Χαριλάου Τρικούπη – Ι. Ναός

 

Ι.Ν. ΑΓΙΑς ΤΡΙΑΔΑΣ

Αναχώρηση από τον Ι. Ναό: Γοργοποτάμου- Μπαϊμπά- Πλατεία Δημοκρατίας

Αποχώρηση από την Πλατεία: Πάνου Σούλου – Μακρή – Ι. Ναός

 

Ι.Ν.ΑΓΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ

Αναχώρηση από τον Ι. Ναό: Αγίου Χριστοφόρου- Ι. Σταΐκου – Πλατεία Δημοκρατίας

Αποχώρηση από την Πλατεία: Μπαϊμπά – Καραπανέικα – Προυσιωτίσσης – Ι. Ναός

Στο Αγρίνιο, αμέσως μετά την περιφορά των επιταφίων, αναβιώνει το έθιμο των χαλκουνιών. Η ιστορία τους χάνεται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας όταν οι Βραχωρίτες (νυν Αγρινιώτες) τα άναβαν κατά την περιφορά του Επιταφίου για να απομακρύνουν τους αλλόθρησκους. Ένα έθιμο που θυμίζει με τον τρόπο του, τους «μπουρλοτιέρηδες» του 1821 και που συντηρεί με την δική του ομορφιά την παράδοση της συμμετοχής στον Αγώνα της Απελευθέρωσης της περιοχής του Αγρινίου.

Επίσης το πρωί της Μ. Παρασκευής , 29 Απριλίου 2016 ο Δήμος Αγρινίου θα εναποθέσει στεφάνια στην πλατεία Δημοκρατίας, στη μνήμη των εκτελεσθέντων και απαγχονισθέντων τη Μεγάλη Παρασκευή του έτους 1944.

Σελίδα 1 από 2

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία