Αγγελίες    Επικοινωνία

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ακόμη μία νεαρά κυρία του ΣΥΡΙΖΑ πήρε θέση-κλειδί στην κυβέρνηση.

Όπως αποκαλύπτει ο «Βηματοδότης», ο Γιάννης Δραγασάκης αναβάθμισε μετακλητή υπάλληλο που υπηρετούσε στο πολιτικό του γραφείο σε θέση διευθύντριας του Πολιτικού Γραφείου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Η Ηρώ Ζαβογιάννη, η οποία από τον Νοέμβριο του 2015 παρείχε τις υπηρεσίες της στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης, θα αναλάβει πλέον το απαιτητικό έργο της διεύθυνσης του γραφείου του αντιπροέδρου.

Πρόκειται για την τρίτη γυναίκα νεαρής ηλικίας που αξιοποιείται σε καίρια θέση στην κυβέρνηση Τσίπρα, μετά την Εφη Αχτσιόγλου, που τοποθετήθηκε υπουργός Εργασίας (από επιστημονική σύμβουλος του Γ. Κατρούγκαλου), και την Κατερίνα Νοτοπούλου, που ανέλαβε το πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη.

Η κυρία Ζαβογιάννη, 33 ετών, γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Αμφιλοχία, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησε τις σπουδές της στην Αθήνα και την Αγγλία. Υπήρξε υποψήφια βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές και ήταν επιστημονικός συνεργάτης του βουλευτή Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Κυριακάκη.

Η κα Ζαβογιάννη μπορεί κάλλιστα να καυχιέται ότι είναι η συνεργάτιδα κυβερνητικού αξιωματούχου με τα περισσότερα... μεταπτυχιακά. Τρία παρακαλώ. Περισσότερα απ' αυτά της κυρίας Αχτσιόγλου. Εκτός από το πτυχίο που διαθέτει από το Πολιτικό της Νομικής Αθηνών, διαθέτει μεταπτυχιακό στα «Ανθρώπινα Δικαιώματα» από το Πανεπιστήμιο του Κέντ, μεταπτυχιακό στην «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία» από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταπτυχιακό στη «Διεθνή Ιατρική: Διαχείριση Κρίσεων Υγείας» από το ίδιο πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Πηγή:  iefimerida.gr

Από το 2008 ανάγεται η απαγόρευση πόσης νερού για τους κατοίκους του Αιτωλικού. Αιτία αυτής της απόφασης ήταν η μόλυνση από κολοβακτηρίδια ύστερα από έλεγχο που διενεργήθηκε από τη Διεύθυνση Υγείας Αιτωλοακαρνανίας.

Από τότε και έως σήμερα η απαγόρευση πόσης νερού ισχύει, χωρίς να έχει ανακληθεί ΠΟΤΕ.

Επιπλέον, σε σχετικές εκθέσεις της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας το νερό που αντλείται από την πηγή του Κεφαλόβρυσου κρίνεται μη ασφαλές, καθώς η ποιότητά του είναι ασταθής και μεταβαλλόμενη.

Οι προηγούμενες δημοτικές αρχές υλοποίησαν μια σειρά από παρεμβάσεις στην πηγή του Κεφαλόβρυσου με βάση τις υποδείξεις της Διεύθυνσης Υγείας Αιτωλοακαρνανίας που στόχευαν στη θεραπεία των εστιών μόλυνσης της πηγής. Δαπανήθηκαν περίπου 600-700 χιλιάδες ευρώ χωρίς ωστόσο να επιλυθεί το πρόβλημα, που παρέμενε και κατά περιόδους εντείνονταν, όπως πρόσφατα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς που παρατηρήθηκε έντονη θολερότητα και οσμή. Το νερό κρίθηκε από την αρμόδια αρχή παντελώς ακατάλληλο για κάθε χρήση. Στάλθηκαν δείγματα στο Γεωλογικό Παν/μιο και οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται μάλλον για φυσικοχημική ρύπανση και ταυτόχρονα ανιχνεύτηκαν στην πηγή μαγγάνιο και βαρέα μέταλλα.

Σταχυολογώντας τα δεδομένα μέχρι σήμερα διαπιστώνουμε ότι:

 • Εδώ και περίπου 10 χρόνια απαγορεύεται η πόση νερού για τους κατοίκους του Αιτωλικού από την πηγή του Κεφαλόβρυσου
 • Τα έργα που προκρίθηκαν για την αντιμετώπιση της μόλυνσης γύρω από την πηγή και τα διόλου ευκαταφρόνητα ποσά που δόθηκαν δεν έλυσαν το πρόβλημα.
 • Δεν υπάρχει μελέτη – άποψη από τους υπεύθυνους φορείς και υπηρεσίες που να προτείνει οριστική λύση του προβλήματος.
 • Η ολιγωρία, η αδράνεια και η άλογη διαχείριση του προβλήματος, βαραίνει αποκλειστικά το Δήμο διαχρονικά και τη ΔΕΥΑΜ που είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας για τη λύση του προβλήματος.
 • ΤΙΠΟΤΑ δεν μπορεί να δικαιολογήσει το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόσβαση σε ασφαλές και επαρκές πόσιμο νερό, δηλαδή σε ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα
 • ΤΙΠΟΤΑ δεν μπορεί να δικαιολογήσει την αλληλοεπικάλυψη και την ΠΛΗΡΗ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ των Δημοτικών Αρχών και την αδυναμία της ΔΕΥΑΜ να προσφέρουν λύση. Εδώ να τονίσουμε ότι θεωρούμε αστείες τις συμβουλές και παραινέσεις από τον κ. Πατούλη – γιατί πριν μιλήσει για «εξωθεσμικούς» θα έπρεπε να ενημερωθεί για τις δράσεις των «θεσμικών» φίλων του οι οποίοι χρηματοδοτήθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών (Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου και Νομικά του Πρόσωπα) με 3,6 εκατ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα και περίπου 1,8 εκατ. ευρώ από τα παρακρατηθέντα και έκτακτες χρηματοδοτήσεις και απέτυχαν παταγωδώς να δώσουν λύση στο πρόβλημα!

Δηλώνουμε:

 • Ως ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξουμε ενεργητικά και με κάθε νόμιμο τρόπο προτάσεις που θα δίνουν μόνιμη και οριστική λύση στο πρόβλημα
 • Θα απαιτήσουμε έλεγχο όλων των πεπραγμένων έως τώρα αλλά και των μελλοντικών υπό ένταξη δράσεων – έργων

ΟΧΙ άλλα πειράματα με την υγεία των κατοίκων του Αιτωλικού από τη Δημοτική Αρχή Καραπάνου!

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλ/νίας

Οργανώσεις Μελών ΣΥΡΙΖΑ

Ι.Π. Μεσολογγίου

Αιτωλικού

Οινιαδών

…Όπου υπάρχουν μαζικές και δυναμικές εκδηλώσεις της λαϊκής αντίθεσης στα καθεστώτα που καταργούν τις ατομικές ελευθερίες, εξορίζουν, φυλακίζουν και βασανίζουν πολιτικούς και πολίτες, όπου οι άνθρωποι διαδηλώνουν, όπου παραβιάζεται το πανεπιστημιακό άσυλο, όπου ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης καλούν σε αντίσταση ενάντια στις δικτατορίες, όπου οι ένοχοι δικάζονται και οι νεκροί δικαιώνονται… ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ… σε πείσμα όλων αυτών που οργίζονται, γιατί η εξέγερση του Πολυτεχνείου υπονόμευσε το αγαπημένο τους δικτατορικό καθεστώς, σε πείσμα των αρνητών του που στηρίζονται στο έωλο επιχείρημα ότι οι νεκροί δεν βρέθηκαν μέσα στον περίβολο του Πολυτεχνείου αλλά… Πατησίων και Στουρνάρη και που αρνούνται την ύπαρξή τους μαζί με τα 6 εκατομμύρια νεκρούς του Ολοκαυτώματος, σε πείσμα των πρωτοσέλιδων που, ενώ γράφεται η ιστορία, καταμετρούν «υλικές ζημιές»…

Ιστορία είναι η αφήγηση του παρελθόντος. Αφήγηση η οποία δεν μπορεί να είναι ουδέτερη αλλά προσδιορίζεται από τις ανάγκες του παρόντος. Η οπτική του παρόντος παραμορφώνει το γεγονός. Ή το μετουσιώνει σε ζώσα πραγματικότητα, όταν μαθητές δημοτικού υψώνουν πανό με σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, θέλουμε τους πρόσφυγες σε όλα τα σχολεία!» .

Το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας

Σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η διαφορά υπέρ της Ν.Δ. σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, όπως αυτή καταγράφεται σε μέτρηση του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 27,5% έναντι 17,5% του ΣΥΡΙΖΑ, με τη μεταξύ τους διαφορά, ωστόσο, να έχει μειωθεί κατά 1,5 μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση (28,5% έναντι 17% αντίστοιχα). Εντυπωσιακό είναι το αποτέλεσμα της έρευνας όσον αφορά τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές συχνότητες, καθώς στη συντριπτική πλειονότητά τους, ποσοστό 64%, οι πολίτες εκτιμούν ότι υποκρύπτονται πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από τη διαδικασία και μόλις το 22% εμφανίζεται να συμφωνεί με το αφήγημα της κυβέρνησης ότι επιχειρείται να τεθούν κανόνες διαφάνειας στο τηλεοπτικό τοπίο.

Αναφορικά με την πρόθεση ψήφου, στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή, με ποσοστό 7,5%, ακολουθούν στο 5,5% η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΚΚΕ, και η Ενωση Κεντρώων στο 3,5%. Οι ΑΝΕΛ με 2% και το Ποτάμι με 1,5% εμφανίζονται να μένουν εκτός Βουλής. Στο 17% έχει μετρηθεί η αποχή, στο 7% το άκυρο/λευκό, ενώ 9,5% δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν κάποιο άλλο κόμμα. Η υπεροχή της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται και στην παράσταση νίκης, όπου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρείται ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές από το 52,5% των ερωτηθέντων, έναντι του 18,5% που θεωρεί ότι θα είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην πρώτη θέση όσον αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών με 22 μονάδες θετικής και πολύ θετικής γνώμης και ακολουθεί ο κ. Αλέξης Τσίπρας με 19 μονάδες. Η δημοσκόπηση καταγράφει μεγάλη φθορά της αξιοπιστίας του πρωθυπουργού, καθώς, ενόψει της ΔΕΘ, το 20% θεωρεί ότι ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει πιο αξιόπιστο πρόγραμμα, έναντι του 13% που υποστηρίζει τον κ. Τσίπρα. Το 57% απαντά «κανένας από τους δύο», δείχνοντας τη συνολικότερη κρίση αξιοπιστίας που διατρέχει το πολιτικό σύστημα.

Απαισιοδοξία
Στη δημοσκόπηση καταγράφεται ευρύτερη αποδοκιμασία του κυβερνητικού έργου και απαισιοδοξία για τις προοπτικές και το μέλλον. Το 81% των ερωτηθέντων απαντά ότι «τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση». Το 85,5% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τις επιδόσεις της κυβέρνησης μέχρι τώρα. Στο ερώτημα αυτό είναι ιδιαίτερα υψηλό το ποσοστό των μη ικανοποιημένων από τις κυβερνητικές επιδόσεις στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, που φθάνει το 72,5%. Αναφορικά με την προοπτική, 62% των πολιτών θεωρούν ότι η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους μάλλον ή σίγουρα θα χειροτερέψει μέσα στους επόμενους 12 μήνες έναντι μόλις του 7% που θεωρεί ότι μάλλον ή σίγουρα θα βελτιωθεί.
Τέλος, όσον αφορά την προσφυγική κρίση, σε ποσοστό 66% οι πολίτες εμφανίζονται να διαφωνούν με τους κυβερνητικούς χειρισμούς έναντι 20% που απαντούν ότι συμφωνούν.

 

Πηγή: kathimerini.gr

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου, Γιώργος Βαρεμένος και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης με την ερώτησή τους προς τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αναφέρονται στο διαρκές αίτημα κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων. Ρωτούν, εάν έχει υποβληθεί αίτημα μετονομασίας του προαναφερόμενου τμήματος σε Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος. Επίσης, θέτουν ερώτημα για το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης της μετονομασίας του.

 

Ακολουθεί η ερώτηση αναλυτικά:

Σύμφωνα με το ΠΔ 96 (ΦΕΚ85/21-4-1998/τ.Α, Ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής στην πόλη του Αγρίνιου, το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων έχει ως αποστολή τη συστηματική μελέτη της επιστήμης του περιβάλλοντος, τη διαχείριση χρήσεων γης και την αξιοποίηση φυσικών πόρων με σκοπό την κατάρτιση επιστημόνων ικανών να μελετούν, να κατανοούν και να ασχολούνται με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη διαχείριση χρήσεων γης, με στόχο την ορθολογική αντιμετώπιση μεθόδων σχεδιασμού και χρήσεων φυσικών πόρων, την ανάπτυξη συστημάτων αειφόρου διαχείρισης, την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων και την αξιολόγηση και διαχείριση γης σε αστικές και αγροτικές περιοχές.

Στη συνέχεια, το 2013, με το «σχέδιο Αθηνά» και σύμφωνα με το ΠΔ 97 (ΦΕΚ 134/5-6-2013/τ.Α) περί κατάργησης Τμήματος, ένταξη Τμημάτων σε Σχολές και ανασυγκρότηση Σχολών στο Πανεπιστήμιο Πατρών, άρθρο 1 παράγραφος 3, το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων με έδρα το Αγρίνιο ανήκει πλέον στις σχολές που συγκροτούν την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστήμιου Πατρών, χωρίς όμως να μετονομαστεί και να κατοχυρωθούν επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών.

Στον οδηγό σπουδών του Τμήματος για το έτος 2015-2016 αναφέρεται από τον πρόεδρο του Τμήματος ότι «το Τμήμα διαθέτει ένα ευέλικτο και μοντέρνο πρόγραμμα σπουδών, εναρμονισμένο στα διεθνή πρότυπα και τις απαιτήσεις της επιστήμης του μηχανικού και του διαχειριστή του περιβάλλοντος, το οποίο τροποποιήθηκε ακολουθώντας τις προτάσεις της Επιτροπής Εξωτερικής Αξιολόγησης της Α.Δ.Ι.Π. Οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να εμβαθύνουν σε διάφορα επίπεδα και αντικείμενα που αφορούν στην προστασία και στη διαχείριση του περιβάλλοντος και να αποκτήσουν σημαντικά εφόδια για την είσοδό τους στη αγορά εργασίας ή για τη συνέχιση των σπουδών τους σε επίπεδο Μεταπτυχιακού ή Διδακτορικού Διπλώματος».

Η φοίτηση είναι πενταετής και οι απόφοιτοι του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων ασχολούνται επαγγελματικά σε αντικείμενα συναφή προς τη διαχείριση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, καθώς και στην εκπαίδευση, σε δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων, με αντικείμενο διδασκαλίας τη διαχείριση περιβάλλοντος και φυσικών πόρων, σύμφωνα με το ΦΕΚ 328 τ.Β’/28.2.2008.

Επίσης, ο Μηχανικός Περιβάλλοντος μπορεί να απασχοληθεί στη διδασκαλία μαθημάτων περιβαλλοντικής αγωγής της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με το ίδιο ΦΕΚ 328 τ.Β’/28.2.2008.Μπορεί να εργαστεί, πέρα από το κλασικό πεδίο δράσης των μηχανικών, σε μελέτες και κατασκευή έργων, μιας και το αντικείμενο του περιβάλλοντος δίνει τη δυνατότητα ενασχόλησης με καινοτόμα προγράμματα προστασίας του και παρακολούθησής του. Ως μηχανικός Περιβάλλοντος και απόφοιτος πολυτεχνικής σχολής, είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ).

Πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής Μηχανογραφικού Δελτίου από τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων του σχολικού έτους 2015-2016, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε αλλαγή ονομασίας δυο τμημάτων. Πιο συγκεκριμένα, το τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης με έδρα τα Χανιά μετονομάζεται σε Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και εξομοιώνεται πλήρως με τα ομότιτλα τμήματα άλλων πανεπιστημίων, ενώ το Τμήμα Ραδιολογίας - Ακτινολογίας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας μετονομάζεται σε Τμήμα Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας.

Επειδή η ειδικότητα του μηχανικού Περιβάλλοντος έχει αυξημένο πεδίο δράσης,

Επειδή πρόκειται για το μοναδικό πανεπιστημιακό Τμήμα στη Δυτική Ελλάδα με αντικείμενο την επιστήμη του Περιβάλλοντος, οπότε μπορεί να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον αρκετών μαθητών για σπουδές κοντά στον τόπο κατοικίας τους,

Επειδή ο σύλλογος φοιτητών του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων καταβάλλει τα τελευταία χρόνια διαρκή προσπάθεια για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του Τμήματος,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Έχει υποβληθεί αίτημα μετονομασίας του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων σε Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, εκτός από τον σύλλογο των φοιτητών και από τα αρμόδια όργανα του Τμήματος;

2. Πώς αντιμετωπίζει, εν πάση περιπτώσει, το αίτημα αυτό και ποια η διαδικασία μετονομασίας του Τμήματος;

3. Πιστεύει ότι μπορεί να ολοκληρωθεί η μετονομασία του Τμήματος και η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του, έτσι ώστε να περιληφθεί με τη νέα ονομασία στο μηχανογραφικό δελτίο του 2017;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Τριανταφύλλου Μαρία

Βαρεμένος Γιώργος

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος

Το γραφείο τύπου

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου, Γιώργος Βαρεμένος και Σταύρος Αραχωβίτης μετά την επανεμφάνιση βλαβών στη διώρυγα ΔΧΧ του ΓΟΕΒ Αχελώου φέρνουν στη Bουλή το ζήτημα της εξεύρεσης μόνιμής λύσης στο χρόνιο πρόβλημα της εμφάνισης των ρωγμών στη διώρυγα.

Είναι γεγονός πως παρά τις επισκευές στη διώρυγα ΔΧΧ, που έγιναν εντός του 2015 (οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) εμφανίστηκαν πρόσφατα νέες ρωγμές-διαρροές κατά μήκος της διώρυγας ΔΧΧ με αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή της παροχής νερού προς της περιοχές του Νεοχωρίου, Κατοχής και Λεσινίου, συνολικής έκτασης 120.000 στρεμμάτων.

Οι βουλευτές θέτουν τα εξής ερωτήματα προς τους αρμόδιους Υπουργούς:

 1. Έχουν ενημερωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την έκταση και την αιτία της νέας βλάβης που προέκυψε στη ΔΧΧ;
 2. Με ποιο τρόπο σκοπεύουν, να συνδράμουν οικονομικά ή με άλλα μέσα στην προσπάθεια άμεσης αποκατάστασης της διώρυγας ΔΧΧ;
 3. Πώς έχει προχωρήσει η μελέτη με τίτλο «Οριστική Μελέτη Συμπληρωματικών Έργων για την αναβάθμιση υδατικών οικοσυστημάτων του Ν.Δ. Αιτωλοακαρνανίας» και σε ποιο μέρος του έχει υλοποιηθεί το έργο που αναφέρεται σε αυτή;
 4. Ποιο είναι το συνολικό χρηματικό ποσό, που έχει δαπανηθεί τα τελευταία τουλάχιστον πέντε (5) έτη για την αποκατάσταση βλαβών και τη συντήρηση της ΔΧΧ από όλους τους εμπλεκόμενους δημόσιους φορείς;
 5. Πώς αξιολογούνται σε σχέση με την αποτελεσματικότητά τους τα έργα και οι παρεμβάσεις, που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα από τους αρμόδιους φορείς στην ΔΧΧ;
 6. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε, ώστε, να αντιμετωπιστεί ριζικά και με μόνιμο τρόπο η εμφάνιση σε ετήσια βάση των ρωγμών στην διώρυγα ΔΧΧ;

Επίσης ζητούν να καταθέσουν στο σώμα:

-Το έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ) του ΥΠΕΚΑ (αρ. πρ. 129241/1-10-2010).

-Το σύνολο των επίσημων εγγράφων, που τεκμηριώνουν τις απαντήσεις στα ανωτέρω ερωτήματα.

 

Ακολουθεί το κείμενο αναλυτικά:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

- Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

- Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

- Περιβάλλοντος και Ενέργειας

- Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

- Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα : Νέα βλάβη στη Διώρυγα ΔΧΧ του ΓΟΕΒ Αχελώου και προσωρινή παύση της κανονικής λειτουργίας της, εν μέσω καλλιεργητικής περιόδου.

Στην πεδιάδα της περιφερειακής ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (πρ. Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. ή πρ. Δημοσίων Έργων) κατασκεύασε τα αρδευτικά δίκτυα της ευρύτερης πεδιάδας του Αχελώου στα τέλη της δεκαετίας του 1960, αρχές 1970.

Η ΔΧΧ τροφοδοτείται από τη σήραγγα Λυσιμαχίας με νερό του συστήματος λιμνών Τριχωνίδας-Λυσιμαχίας. Ξεκινάει από την έξοδο της σήραγγας στην περιοχή της Σταμνάς και καταλήγει στην περιοχή του Λεσινίου τροφοδοτώντας τα αντλιοστάσια Νεοχωρίου, Κατοχής και Λεσινίου, συνολικής έκτασης 120.000 στρεμμάτων.

Η λειτουργία των έργων αμέσως μετά την αρδευτική περίοδο συνεχίζεται και κατά την χειμερινή περίοδο για την αντιπλημμυρική προστασία των παραλίμνιων εκτάσεων της Τριχωνίδας και Λυσιμαχείας.

Οι ζημιές εμφανίζονται κατά μήκος της διώρυγας και ιδιαίτερα στην περιοχή των γύψων με μία συχνότητα περίπου δύο τριών ρηγμάτων ανά αρδευτική περίοδο.

Σύμφωνα με Έκθεση Υδραυλικών Μελετών, που συντάχθηκε στα πλαίσια της μελέτης «Οριστική Μελέτη Συμπληρωματικών Έργων για την αναβάθμιση των υδατικών οικοσυστημάτων Ν.Δ. Αιτωλ/νιας» εκτιμήθηκε, ότι οι καθιζήσεις αυτές οφείλονται σε εξωτερικά νερά, που προέρχονται από βροχοπτώσεις ή από τη δράση της λιμνοθάλασσας Αιτωλικού.

Όπως μας έγινε γνωστό (ερώτηση Αρ.πρ. 3094 17.10.2012, κοινοβουλευτικός έλεγχος) από τη Διεύθυνση Εγγειοβελτιωτικών Έργων (Δ7) του Υπ. Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, για την εγκεκριμένη μελέτη, με τίτλο «Οριστική Μελέτη Συμπληρωματικών Έργων για την αναβάθμιση των οικοσυστημάτων Ν.Δ. Αιτωλ/νίας» ύστερα από έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ) του ΥΠΕΚΑ (αρ. πρ. 129241/1-10-2010) προέκυπτε, στα τέλη του 2012 ,ανάγκη επικαιροποίησής της, η ολοκλήρωση της οποίας αναμένονταν σε σύντομο χρονικό διάστημα (εντός τριμήνου).

Έτσι, θα μπορούσαν, να δημοπρατηθούν τα έργα στα οποία αφορούσε. Για το υποέργο «Παρεμβάσεις αποκατάστασης βλαβών στη διώρυγα ΔΧΧ» προϋπολογίζονταν 2.157.270 ευρώ στα τεύχη δημοπράτησης, από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος έτσι, ώστε, να είναι δυνατόν, να δημοπρατηθεί ξεχωριστά, αφού απαιτούνταν επείγουσες παρεμβάσεις.

Σήμερα παρά τις επισκευές στην ΔΧΧ, που έγιναν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) εντός του 2015 εμφανίστηκαν νέες ρωγμές-διαρροές κατά μήκος της διώρυγας Δ20.

Η νέα βλάβη στη Διώρυγα ΔΧΧ και η προσωρινή παύση της κανονικής λειτουργίας της, εν μέσω καλλιεργητικής περιόδου οφείλεται πιθανώς σε νέα υποχώρηση του υποβάθρου (κατά μήκος των γύψων).

Βάσει του Ν.3852/2010 «Καλλικράτης» άρθρο 186 παρ. β. 15 η άσκηση εποπτείας επί των Γ.Ο.Ε.Β., σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ. 3881/58, όπως ισχύει, μεταφέρθηκε στις αιρετές περιφέρειες, την ίδια στιγμή, βέβαια, που οι Γ.Ο.Ε.Β. και οι Τ.Ο.Ε.Β. έχουν την ευθύνη συντήρησης και λειτουργίας των αντλιοστασίων και των διωρύγων. Σε περίπτωση, όμως, εκτάκτων αναγκών το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δύναται, να συμμετέχει στις δαπάνες εκτάκτων αναγκών στα εγγειοβελτιωτικά έργα των Ο.Ε.Β. (ζημιές από πλημύρες ή άλλη, αιτία που συνιστά ανωτέρα βία).

Επειδή, είναι κρίσιμο εν όψει της τρέχουσας καλλιεργητικής περιόδου να αντιμετωπιστεί άμεσα η βλάβη, ώστε, να ξαναδοθεί προς χρήση η διώρυγα ΔΧΧ και να μην υπάρχουν επιπλοκές στην άρδευση της ευρύτερης περιοχής.

Επειδή, είναι προφανές πως οι πρόσφατες εργασίες δε στάθηκαν ικανές να αντιμετωπίσουν το χρόνιο πρόβλημα της έντονης διάβρωσης του γυψούχου υποβάθρου.

Ερωτούνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

 1. Έχουν ενημερωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την έκταση και την αιτία της νέας βλάβης που προέκυψε στη ΔΧΧ;
 2. Με ποιο τρόπο σκοπεύουν, να συνδράμουν οικονομικά ή με άλλα μέσα στην προσπάθεια άμεσης αποκατάστασης της διώρυγας ΔΧΧ;
 3. Πώς έχει προχωρήσει η μελέτη με τίτλο «Οριστική Μελέτη Συμπληρωματικών Έργων για την αναβάθμιση υδατικών οικοσυστημάτων του Ν.Δ. Αιτωλοακαρνανίας» και σε ποιο μέρος του έχει υλοποιηθεί το έργο που αναφέρεται σε αυτή;
 4. Ποιο είναι το συνολικό χρηματικό ποσό, που έχει δαπανηθεί τα τελευταία τουλάχιστον πέντε (5) έτη για την αποκατάσταση βλαβών και τη συντήρηση της ΔΧΧ από όλους τους εμπλεκόμενους δημόσιους φορείς;
 5. Πώς αξιολογούνται σε σχέση με την αποτελεσματικότητά τους τα έργα και οι παρεμβάσεις, που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα από τους αρμόδιους φορείς στην ΔΧΧ;
 6. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε, ώστε, να αντιμετωπιστεί ριζικά και με μόνιμο τρόπο η εμφάνιση σε ετήσια βάση των ρωγμών στην διώρυγα ΔΧΧ;

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Στο πλαίσιο όλων των παραπάνω παρακαλούνται οι αρμόδιοι Υπουργοί να καταθέσουν στο σώμα:

-Το έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ) του ΥΠΕΚΑ (αρ. πρ. 129241/1-10-2010).

-Το σύνολο των επίσημων εγγράφων, που τεκμηριώνουν τις απαντήσεις στα ανωτέρω ερωτήματα.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Τριανταφύλλου Μαρία

Βαρεμένος Γιώργος

Αραχωβίτης Σταύρος

Το γραφείο τύπου

Σελίδα 1 από 29

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία