Αγγελίες    Επικοινωνία

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΠΑΝ.ΣΥ: 30 χρόνια προσφοράς

Σε μια πανηγυρική εκδήλωση των Αιτωλοακαρνανικών Συλλόγων των ετεροδημοτών Αττικής παρουσιάστηκε η επετειακή έκδοση του βιβλίου της ΠΑΝ.ΣΥ: 30 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ (1989-2019), για τα τριάντα χρόνια από την ίδρυση της Παναιτωλοακαρνανικής Συνομοσπονδίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μέσα σε πολύ όμορφη ατμόσφαιρα την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019 στη αίθουσα λόγου και τέχνης, της Στοάς του Βιβλίου, στην Αθήνα.

 

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 10/10/2019 

Πρόκειται για το νέο (13ο) βιβλίο του ακάματου μελετητού και διδασκάλου των ελληνικών μουσικών παραδόσεων κ. Θεοδώρου Ακρίδα.

Είναι μια περισπούδαστη μελέτη, που παρουσιάζει και αναλύει όλες τις πτυχές του ρεμπέτικου τραγουδιού και των δημιουργών του. Εδραιώνει δε την πεποίθηση για την μεγάλη αξία του, ως σημαντικού στοιχείου του μουσικού μας πολιτισμού. Μέσα από τις 125 σελίδες και τα 18 κεφάλαια  του έργου, περιγράφονται όλα τα στοιχεία αυτού του είδους τραγουδιού, όπως: Η ετυμολογία του, η δημιουργία – προέλευσή του, ο στίχος του, η μουσική του, οι ρυθμοί του, οι χοροί του, τα χρησιμοποιούμενα όργανα, οι δημιουργοί του κ.τ.λ.

Η απόλυτη επιστημονική τεκμηρίωση των γραφομένων, που στηρίζονται σε μια πλούσια βιβλιογραφία, δεν αφήνουν το παραμικρό περιθώριο για αμφισβήτησή τους. Το βιβλίο είναι εμπλουτισμένο και με αρκετό φωτογραφικό υλικό. Έκπληξη προκαλεί η καταχώρηση -στο τέλος- δυο ρεμπέτικων τραγουδιών, σε στίχους και μουσική του ιδίου του συγγραφέως, τονισμένα στην ελληνική  (βυζαντινή) μουσική γραφή.

Το σπουδαίο αυτό βιβλίο διατίθεται σε τιμή κόστους από τον ίδιο τον συγγραφέα, στο κατάστημά του, Λόρδου Βύρωνος 5, τηλ. 26310 - 24742 (Μεσολόγγι).   

 Σπυρίδων Κων. Μπούτης

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Με την ακολουθία του αγιασμού, που θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, θα αρχίσουν και φέτος οι συναντήσεις της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως.

Η πρώτη συνάντηση, στην πόλη του Αγρινίου, θα πραγματοποιηθεί την ερχομένη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 18:30’, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Παπαστρατείου Μεγάρου της Γυμναστικής Εταιρείας.

Θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Αναπληρωτή Καθηγητή της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών κ. Μιχαήλ Μαντζανά, με τίτλο: «Η φιλοσοφημένη γυναίκα».

Για το βιβλίο θα μιλήσει η Καθηγήτρια της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς Ιωαννίνων κα Μαρία Ράπτη.

Η πρώτη συνάντηση στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019.

Η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας καλεί κι εφέτος τους γονείς και όλα τα νέα ζευγάρια να συμμετέχουν στις συναντήσεις της Σχολής Γονέων, που σκοπό έχουν τη στήριξη και την ενίσχυση του θεσμού της Οικογενείας.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΝΤΖΑΝΑ

Ο Μιχαήλ Κ. Μαντζανάς είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών με ειδικότητα στην Αρχαία Ελληνική και Βυζαντινή Φιλοσοφία. Είναι επιπλέον Επιστημονικός Συνεργάτης – Διδάσκων στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδασκε στα προπτυχιακά μαθήματα και διδάσκει στα μεταπτυχιακά του Τομέα Φιλοσοφίας του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ από το 2003 έως σήμερα. Επιπροσθέτως, είναι ειδικός επιστήμων στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου. Επί σειρά ετών παραδίδει σεμινάρια, μαθήματα, διαλέξεις Φιλοσοφικής Συμβουλευτικής, Φιλοσοφικής Ψυχολογίας, Φιλοσοφικής ανθρωπολογίας, Ηγεσίας, Διοίκησης Προσωπικού, Πολιτικής Κοινωνιολογίας, Διαχείρισης Σχέσεων και κρίσεων καθώς και οριακών καταστάσεων σε Ανώτατες Ακαδημίες και στην Κύπρο (ΤΕΠΑΚ). Επιπλέον, παραδίδει διαλέξεις σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στα τμήματα: Βιολογίας του ΕΚΠΑ και Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Είναι Διδάκτορας Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι Διδάκτορας Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, πτυχιούχος της Θεολογικής, της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχει συμμετάσχει σε πολλά παγκόσμια επιστημονικά συνέδρια στο εξωτερικό και στο εσωτερικό και είναι μέλος επιστημονικών εταιρειών. Στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών έχει διδάξει και διδάσκει τα μαθήματα της Φιλοσοφίας, των Αρχαίων Ελληνικών, των Λατινικών καθώς και τα νομικά μαθήματα (Εκκλησιαστικό δίκαιο, Κανονικό δίκαιο, Εμπράγματο Κανονικό δίκαιο, Δίκαιο Κληρικών και Μοναχών, Εκκλησιαστικά πολιτισμικά αγαθά και δίκαιο, Το δίκαιο των μυστηρίων και των λειτουργικών πράξεων, Δίκαιο πολιτιστικών αγαθών).

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΜΑΡΙΑΣ ΡΑΠΤΗ

Η κα. Μαρία Ράπτη κατάγεται από το Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, την Θεολογική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών και το Universite de Fribourg (Pedagogie – Psychologie). Έχει εκπονήσει διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Δίδαξε στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε προγράμματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) Ιωαννίνων. Είναι Επίκουρη Καθηγήτρια της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς Ιωαννίνων, με γνωστικό αντικείμενο την Χριστιανική Παιδαγωγική και την Κατήχηση. Συμμετέχει με εισηγήσεις σε συνέδρια και ημερίδες, με ομιλίες σε Σχολές Γονέων και ως μέλος οργανωτικών και επιστημονικών επιτροπών συνεδρίων. Δημοσιεύει κείμενά της σε επιστημονικά περιοδικά και επετηρίδες.

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας
της Ιεράς Μητροπόλεως

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην παρουσίαση του τόμου Πρακτικών του 2ου Διεθνούς Αρχαιολογικού & Ιστορικού Συνεδρίου «Το Αρχαιολογικό Έργο στην Αιτωλοακαρνανία και τη Λευκάδα».

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, ώρα 19:00, στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Διοικητήριο Ι.Π. Μεσολογγίου).

Το βιβλίο θα προλογίσει η Δρ. Ολυμπία Βικάτου, Προϊσταμένη της ΕΦΑΑΙΤ και θα παρουσιάσουν οι Βασίλειος Κ. Λαμπρινουδάκης, Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολοιγίας ΕΚΠΑ, Δρ Λάζαρος Κολώνας , Επίτιμος  Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ΥΠ.ΠΟ.Α.

Συντονισμός: Παναγιώτης Κοντός, Καθηγητής Γλωσσολογίας ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρίας

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία της η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, Δρ Λίνα Μενδώνη

Διοργάνωση
Εφορεία Αρχαιοτήτων  Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδας
Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία

Το Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος», το 2ο Γενικό Λύκειο Μεσολογγίου και οι Εκδόσεις «Ψυχογιός» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Φιλομήλας Λαπατά "Οι κόρες της Ελλάδας 2 - Ο Διχασμός" στην Πολιτιστική βιβλιοθήκη της «Διεξόδου».

Ανάγνωση αποσπασμάτων θα γίνει από τους μαθητές της Ομάδας Φιλαναγνωσίας του 2ου Λυκείου Μεσολογγίου, ενώ η φιλόλογος Ελένη Πλακίδα θα συνομιλήσει με τη συγγραφέα.

Η συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της.

H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Οκτωβρίου και ώρα 20:00.

 

Λίγα λόγια για το μυθιστόρημα

Η κρίση που ξεσπά στο πολιτικό μέτωπο της Ελλάδας του 1843 και συνεχίζεται στα επόμενα χρόνια εισβάλλει και στην προσωπική ζωή μιας σπουδαίας οικογένειας της μετεπαναστατικής Αθήνας, με αποτέλεσμα η απόγονος Ελισάβετ Δούκα, φιγούρα ακριβοθώρητη που είχε τη δύναμη με την αφτιασίδωτη ποιότητά της να βγάζει τους Αθηναίους από την καθημερινότητα, διχασμένη ερωτικά, να υποπέσει σε ένα μεγάλο «λάθος» το οποίο σημαδεύει ανεξίτηλα και με τραγικές συνέπειες τη ζωή πολλών προσώπων…

Η συγγραφέας με πρόθεση κοινωνικής ακτινοσκόπησης και με επιμέρους ήρωες που έχουν λόγο, αναπαριστά μια γκραβούρα της Αθήνας του 1840-1875 σε ένα αυτοτελές, πολυπρόσωπο, απολαυστικό και απρόβλεπτο μυθιστόρημα πάνω στον διχασμό: εσωτερικό, πολιτικό, ερωτικό. Υπαρξιακοί προβληματισμοί, ηθικά διλήμματα και η αιώνια πάλη του Καλού με το Κακό γύρω από τις έννοιες της ταυτότητας, της πατρίδας και της οικογένειας. Επιμέρους γεγονότα που δένουν με την κεντρική ιστορία, ευρηματική πλοκή και φαντασμαγορικοί χαρακτήρες, ελαττωματικοί καλοί και χαρισματικοί κακοί συνθέτουν το δεύτερο μυθιστόρημα της ιστορικής τριλογίας ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

 

Η Παναιτωλοακαρνανική Συνομοσπονδία (ΠΑΝ.ΣΥ) και οι πέντε ομοσπονδίες μέλη της: Βάλτου (Ο.ΣΥ.ΒΑ) – Μεσολογγίου (Ο.ΣΥ.Ε.Μ) – Ναυπακτίας (Ο.ΣΥ.Ν) – Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ) – Τριχωνίδας (Ο.ΣΥ.Τ), έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στην πρώτη επίσημη παρουσίαση, του επετειακού βιβλίου για τα τριάντα χρόνια από την ίδρυση της ΠΑΝ.ΣΥ. "(ΠΑΝ.ΣΥ) 30 χρόνια προσφοράς (1989 – 2019)".

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019 ώρα 19:00 στην αίθουσα λόγου και τέχνης, της Στοάς του Βιβλίου, της στοάς Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου, Αθήνα.

Η παρουσία σας θα λαμπρύνει την εκδήλωσή μας!

Για το κεντρικό συμβούλιο

Ο πρόεδρος
Παναγιώτης Χολής

Η γραμματέας
Ευαγγελία Μπαμπάτσικου

Σελίδα 1 από 22

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία