Αγγελίες    Επικοινωνία

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Με μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη γιορτάστηκε και φέτος ο Πολιούχος της Ναυπάκτου Άγιος Δημήτριος.

Πλήθος κόσμου συνέρευσε στον Ιερό Ναό για να προσκυνήσει. Μετά την θεία λειτουργία έγινε η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας, η οποία συνοδεύτηκε από στρατιωτικό άγημα, ενώ προπορευόταν η  Φιλαρμονική του δήμου Ναυπακτίας.

Την μεγάλη αυτή γιορτή τίμησαν με την παρουσία τους αρκετοί επίσημοι.

Στην συνέχεια επισκέφτηκαν όλοι την εμποροπανήγυρη της πόλης που σήμερα άνοιξε τις πύλες της για το κοινό και θα διαρκέσει μια εβδομάδα.

Το λεγόμενο παζάρι της Ναυπάκτου είναι συνυφασμένο με την γιορτή του Αγίου Δημητρίου και προσελκύει χιλιάδες κόσμου από όλη την γύρω περιοχή.  

Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλειος Γκίζας και το Δημοτικό Συμβούλιο σας προσκαλούν στις εκδηλώσεις για την εορτή του Πολιούχου μας Αγίου Δημητρίου και της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

 

Την παραμονή της εορτής, ημέρα Πέμπτη και ώρα 6.30 το απόγευμα, θα τελεσθεί στον Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Αγρινίου πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία, ενώ στο τέλος θα ψαλλούν τα εγκώμια μπροστά στην εικόνα μαρτυρίου του Αγίου.

Ανήμερα της εορτής του Αγίου, Παρασκευή και ώρα 7:30 το πρωί, θα γίνει η υποδοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αιτωλίας & Ακαρνανίας, κ.κ. Κοσμά, ο οποίος θα προεξάρχει της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας. Το απόγευμα και ώρα 17:30 θα τελεσθεί η παράκληση του Αγίου.

Ο Άγιος Δημήτριος έζησε τον 3ο αιώνα μ.Χ. Ήταν έπαρχος της Θεσσαλονίκης και δούκας της Μακεδονίας, παράλληλα όμως ήταν και κατηχητής σε νέους, τους οποίους συχνά συγκέντρωνε και τους μιλούσε για την αλήθεια του Χριστού.

Κατηγορήθηκε από άλλους στρατηγούς για τη χριστιανική του πίστη, τη στήριξη των Χριστιανών και την όλη στάση του υπέρ του Χριστιανισμού και οδηγήθηκε σε μαρτυρικό θάνατο δια λογχισμού. Ακόμη και στα φρικτά βασανιστήρια τα οποία προηγήθηκαν του μαρτυρίου του, δεν κλονίστηκε και δε δείλιασε, ούτε και συμβιβάστηκε με καμιά εξουσία, παρά ομολόγησε την πίστη του με το μαρτυρικό θάνατό του.

Πριν το μαρτύριό του, ευλόγησε το νεαρό μαθητή του Νέστορα, ο οποίος νίκησε σε πάλη το γιγαντόσωμο πολεμιστή Λυαίο, φωνάζοντας «Ζήτω ο Θεός του Δημητρίου!»

Η θυσία του Αγίου Δημητρίου, αποδεικνύει και επαληθεύει και αυτή το γεγονός ότι ο Χριστιανισμός δεν εδραιώθηκε με πόλεμο, μαχαίρια ή σπαθιά, παρά με το αίμα των μαρτύρων. Άλλωστε μόνο για τους 3 πρώτους αιώνες μετά Χριστόν, η Εκκλησία απαριθμεί 11 εκατομμύρια επώνυμους μάρτυρες.

Τα θαύματα του Αγίου Δημητρίου είναι άπειρα, όπως επί παραδείγματι το μύρο, το οποίο αναβλύζει από το σεπτό λείψανό του (γι’ αυτό το λόγο ονομάζεται και Μυροβλύτης) ή η θαυματουργή προστασία του στη Θεσσαλονίκη, κατά την πολιορκία της πόλεως από τους Αβάρους στις αρχές του 7ου αιώνα μ.Χ. Επίσης ανήμερα της εορτής του Αγίου, στις 26 Οκτωβρίου 1912, ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε τη Θεσσαλονίκη, με την τέλεση δοξολογίας την ίδια ημέρα στον, αφιερωμένο στον Άγιο, Ναό. Πολυάριθμα είναι επίσης τα θαύματά του στη Θεσσαλονίκη, στην οποία μαρτύρησε και είναι πολιούχος της, προστατεύοντάς την από δύσκολες περιστάσεις, όπως από σεισμούς, πυρκαγιές, επιδρομές και λιμούς.

Ο Άγιος Δημήτριος υπήρξε και ο πρώτος προστάτης του Αγρινίου: ο ναός του Αγίου Δημητρίου ήταν ταυτόχρονα και η πρώτη ενορία των Χριστιανών Ελλήνων στο τότε Βραχώρι, από το 1664. Γι΄αυτό μάλιστα, εις τον προαύλιο χώρο του, φιλοξενούσε το κοιμητήριο των Ελλήνων μέχρι το 1949.

Σας καλούμε όλους να παρευρεθείτε στον εσπερινό την παραμονή της εορτής του καθώς και στη Θεία Λειτουργία ανήμερα της εορτής του, για να συμπροσευχηθούμε στο Μεγαλομάρτυρα Άγιο Δημήτριο και να του ζητήσουμε να συνεχίσει να προστατεύει την πατρίδα μας από όλους τους σύγχρονους κινδύνους που αντιμετωπίζει, ώστε στην τωρινή της αναμέτρηση με τον εκσυγχρονισμένο ειδωλολατρικό υλισμό, να μείνει αμετακίνητη στην ελληνορθόδοξη παράδοσή της.

Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης, όταν ένας οδηγός ταξί δέχτηκε επίθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες παρέλαβε έναν Μαροκινό από την Ομόνοια και όταν έφτασαν στο μετρό του Αγ. Δημητρίου ο αλλοδαπός προτείνοντας μία φαλτσέτα προσπάθησε να τον ληστέψει. Όπως λένε αστυνομικές πήγες το θύμα αντέδρασε με αποτέλεσμα να δεχτεί αρκετά χτυπήματα από τον δράστη ο οποίος διέφυγε.

Ο δράστης συνελήφθη μετά από λίγο από αστυνομικούς της άμεσης δράσης

Πηγή: newpost.gr

Ευχαριστούμε πολύ τον κόσμο που παρευρέθηκε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23.06.2019 στο καφενείο Καλογεράκη.

Η συγκέντρωση ήταν ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη και έγινε ανταλλαγή απόψεων σε θέματα πολιτιστικά της ευρύτερης περιοχής  με αφορμή το μνημείο του Αγίου Δημητρίου που βρίσκεται εκεί, καθώς επίσης τέθηκαν σε συζήτηση ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους του τόπου.

Γεώργιος Ντελής,

Δημήτριος Φούντας

 

Με κατάνυξη και ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε Αρχιερατική Θεία λειτουργία στον ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Βονίτσης, την Κυριακή μετά τα Φώτα 13 Ιανουαρίου 2019. Την αρχιερατική Θεία λειτουργία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς ο οποίος κήρυξε και τον Θείο λόγο.

Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή και στα μηνύματα που προσφέρει, επισημαίνοντας ότι ο Χριστός είναι το Φως που φωτίζει, ανακαινίζει και σώζει τον άνθρωπο και τόνισε ότι δεν γνωρίζουμε το Φως εάν δεν έχουμε μετάνοια στην καρδιά μας, ο Κύριος μας είπε "Μετανοείτε... ."

Μπορούμε τώρα με την έλευση του νέου χρόνου να μετανοήσουμε και να συναντήσουμε το Φως, να το ζήσουμε, να σωθούμε.

Πλήθος πιστών προσήλθαν στον Ιερό Ναό για να παρακολουθήσουν την Θεία λειτουργία και να λάβουν την ευλογία του Επισκόπου.

Μετά το τέλος της Θείας λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος κ. Κοσμάς, μετέβη στην Ιερά μονή Αγίου Δημητρίου Δρυμού Βονίτσης, όπου επισκέφθηκε τα υπό ανακαίνιση κτίρια της Ιεράς μονής και το ολοκαίνουριο αρχονταρίκι, τα οποία έγιναν με την καθοδήγηση της καθηγουμένης της μονής Μαριάμ μοναχής, την ευλογία του Σεβασμιωτάτου και την ευχή του μακαριστού γέροντος Παγκρατίου.

Πηγή: katounanews.blogspot.com
Ευάγγελος Κουτιβής 

Σελίδα 1 από 6

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία