Αγγελίες    Επικοινωνία

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ερώτηση Μαρίας Τριανταφύλου και Γιώργου Βαρεμένου

 

Με ερώτησή τους προς τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας, Μαρία Τριανταφύλλου και Γιώργος Βαρεμένος, ρωτούν, εάν θα υπάρξει μέριμνα για την έκδοση ενός οδηγού για φορολογικά ζητήματα, τα οποία απασχολούν συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων.

Η λειτουργία των συλλόγων καθίσταται ουσιαστικά αδύνατη από τη στιγμή που περισσότεροι δεν έχουν ΑΦΜ και αδυνατούν, να βγάλουν λόγω των προστίμων που θα τους επιβληθούν.

Οι βουλευτές ζητούν να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση σε σχέση με αυτό και επιπλέον να υπάρξει ένα νομοθετικό πλαίσιο, έτσι ώστε οι οικονομικές δραστηριότητες των συλλόγων, να γνωστοποιούνται ηλεκτρονικά και τα μέλη τους να μην είναι φορολογικά έκθετα.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Μεγάλη πλειοψηφία των  συλλόγων γονέων και κηδεμόνων στην Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη διαδικασία απόκτησης Α.Φ.Μ. Ενώ κάθε σύλλογος από την ίδρυση του έπρεπε να βγάζει Α.Φ.Μ. στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν υλοποιήθηκε. Έτσι, στην παρούσα κατάσταση , αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις διάφορες εκδηλώσεις που πραγματοποιούν, με τυχόν δωρεές ή με τις συνδρομές των μελών τους. Τα ελάχιστα χρήματα που έχουν, τα διαθέτουν για ανάγκες των σχολείων, όπως πετρέλαιο, αναλώσιμα υλικά,  για τις ανάγκες απόρων μαθητών και για διάφορες σχολικές γιορτές.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 2 του ν. 4328/2015 περί τροποποίησης των διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε), με τις οποίες προστέθηκε νέα παράγραφος 5 στο άρθρο 68 του Κ.Φ.Ε. (ν. 4172/2013), oι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, που δεν αποκτούν έσοδα υποκείμενα σε φόρο εισοδήματος, αλλά αποκλειστικά και μόνο έσοδα, που πραγματοποιούνται κατά την επιδίωξη της εκπλήρωσης του σκοπού τους, δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

 Όταν όμως έχουν έστω και 0,01 ευρώ τόκους, από τον τραπεζικό λογαριασμό του ταμείου τους, θα πρέπει να συντάξουν και να υποβάλουν φορολογική δήλωση.
H παράγραφος 7 του άρθρου 2 του νόμου 4328/2015 , σημειώνει, ότι οι διατάξεις των παραγράφων ισχύουν για τα εισοδήματα ,που αποκτώνται στα φορολογικά έτη, που αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά. Πολλοί σύλλογοι, ακόμη και σήμερα, δεν έχουν Α.Φ.Μ και αν προσέλθουν στις τοπικές Δ.Ο.Υ. ,για να λάβουν Α.Φ.Μ, θα έρθουν αντιμέτωποι με μεγάλα πρόστιμα.

Κάθε φορά που αλλάζει ο πρόεδρος του Δ.Σ. θα πρέπει να γίνεται δήλωση μεταβολής στο Μητρώο της Δ.Ο.Υ., διαφορετικά υπάρχει πρόστιμο 100,00 ευρώ. Το πρόστιμο αυτό είναι ίδιο με μία Α.Ε που δε θα δηλώσει τη μεταβολή του προέδρου της. Όμως, συχνά οι σύλλογοι γονέων πέφτουν σε αδράνεια και μετά την ενεργοποίηση τους, δεν ενημερώνεται το τμήμα μητρώου των Δ.Ο.Υ., για τις όποιες αλλαγές, στη σύνθεση του Δ.Σ και τον νέο πρόεδρο. Επίσης, τα πρόστιμα, που επιβλήθηκαν στους συλλόγους γονέων και αφορούν τα προηγούμενα έτη, συνεχίζουν, να υφίστανται και να δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των συλλόγων καθώς καλούνται να εκπληρώσουν την εξόφλησή τους. Οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων και τα προηγούμενα έτη αποτελούσαν νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η λειτουργία των οποίων στηρίζεται αποκλειστικά στην αφιλοκερδή διάθεση του ελεύθερου χρόνου των γονέων με σκοπό την ανάδειξη και συμμετοχή στη λύση των προβλημάτων των σχολείων, χωρίς να έχουν καμία οικονομική ωφέλεια. Εξαιτίας της περιγραφείσας κατάστασης είναι πρόδηλο , ότι σε λίγο,  ελάχιστοι θα συμμετέχουν σε αντίστοιχα συμβούλια.

Επειδή, πρέπει να δίνεται από το κράτος κίνητρο συμμετοχής των πολιτών στα κοινά του σχολείου 
Επειδή, η επίλυση του παραπάνω προβλήματος αποτελεί ένα σημαντικότατο θέμα για την παιδεία , διότι κάθε σύλλογος, θα μπορεί , να βοηθήσει την κάθε εκπαιδευτική μονάδα, ιδιαίτερα τις κρίσιμες αυτές εποχές που διανύουμε

Επειδή, οι ίδιοι οι σύλλογοι θέλουν, να δραστηριοποιούνται με νομιμότητα και με αποφυγή φοροδιαφυγής.

Επειδή, οι γονείς, που θέλουν , να βοηθήσουν εθελοντικά με τη συμμετοχή τους δεν θα πρέπει να κινούνται εκτός νομικού πλαισίου χωρίς να το γνωρίζουν και κατ’ επέκταση να είναι και φορολογικά εκτεθειμένοι.


Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, ειδικά για το θέμα των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων από το υπουργείο σχετικά με τα πρόστιμα, που θα επιβληθούν από την διαδικασία απόκτησης Α.Φ.Μ;
  2. Θα εκδώσει, το Υπουργείο, έναν οδηγό φορολογικών θεμάτων απόλυτα προσαρμοσμένο στα ζητήματα , που απασχολούν ένα Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων , ώστε οι πολίτες, που συμμετέχουν σε αυτούς, να μην είναι φορολογικά έκθετοι;
  3. Υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία ειδικής εφαρμογής στο taxis, ώστε ,ο κάθε Σύλλογος Γονέων , να γνωστοποιεί ηλεκτρονικά τις οικονομικές δραστηριότητες του ; 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Τριανταφύλλου Μαρία

Βαρεμένος Γιώργος

Το γραφείο τύπου

Στην ενίσχυση των δημοτικών σχολείων με επιπλέον βάρδιες εκπαιδευτικών από τις 4 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα κει μέχρι τις 10 μ.μ, αναφέρθηκε η Θεανώ Φωτίου μιλώντας στην ΕΡΤ.

Η Αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας εξήγησε ότι με τον τρόπο αυτό τα δημόσια σχολεία θα λειτουργούν ως κέντρα γειτονιάς με στόχο να γίνουν πόλος έλξης στο πλαίσιο της ενισχυτικής διδασκαλίας και της απόκτησης άλλων γνώσεων για τους μαθητές.

Τα κέντρα γειτονιάς θα έρθουν να ενισχύσουν το ρόλο του «ανοικτού σχολείου» κάτι που σημαίνει ότι τα σχολεία  θα παραμένουν ανοικτά και μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου, για εκδηλώσεις καλλιτεχνικές, αθλητικές, εκπαιδευτικές, που θα απευθύνονται και στους γονείς.

Η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος θα γίνει και με τη στήριξη των δημοτικών αρχών και ο τρόπος που θα επιτευχθεί αυτό θα είναι η μεταφορά των ΚΔΑΠ εντός των δημοτικών σχολείων αλλά και του προσωπικού που θα μεταφερθεί μέσω των ανανεώσεων των συμβάσεων τους.

Σύμφωνα με την κ. Φωτίου ανέφερε ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου μαζί με το υπουργείο Παιδείας είναι τα παιδιά να μένουν στο ολοήμερο σχολείο ως τις 4 μμ και στη συνέχεια να πηγαίνουν στα ΚΔΑΠ, τα οποία πλέον θα λειτουργούν μέσα στα σχολεία.

«Το παιδί θα μείνει στο ολοήμερο σχολείο μέχρι τις 4 μμ και στις 4 μμ θα μπορεί να πάει στα ΚΔΑΠ, στα οποία πέρσι δώσαμε 29 εκατ. και τα οποία φέτος θα τα ανασχεδιάσουμε. Είμαστε σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ, ώστε να μεταφερθούν μέσα στα σχολεία τα ΚΔΑΠ. Γιατί αυτό που θέλουμε είναι να νιώθει ασφάλεια κάθε γονιός ότι άφησε το παιδί του στο σχολείο του το απόγευμα και έμεινε εκεί μέχρι τις 8 το βράδυ. Άρα, θα ανασχεδιάσουμε και όλον τον θεσμό των ΚΔΑΠ», ανέφερε.

Αλλαγές στους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ

Παράλληλα η κ. Φωτίου αναφέρθηκε και σε επικείμενες αλλαγές που θα υπάρξουν στο πρόγραμμα των παιδικών σταθμών μέσω ΕΣΠΑ που υλοποιεί η ΕΕΤΑΑ. Η κ. Φωτίου ανέφερε ότι αναζητούνται τρόποι για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο οι γονείς που εντάχθηκαν στ πρόγραμμα και πήραν τα σχετικά voucher «να μην μείνουν με αυτά στο χέρι» όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Αυτό θα επιτευχθεί με την δημιουργία νέων δομών όπου όπως τόνισε είναι σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα αλλά και με τροποποιήσεις στο πρόγραμμα.

Πηγή: aftodioikisi.gr

 

 

 

Με απόφαση του Δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου και ύστερα από συνεννόηση με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Αιτωλοακαρνανίας, αύριο Παρασκευή 13 Ιανουαρίου,θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στην τοπική κοινότητα Αγίου Βλασίου.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου και οι Αντιδήμαρχοι Νίκος Γκρίζης και Ανδρέας Καλαμπαλίκης μετέβησαν στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Βλασίου για να συντονίσουν τις προσπάθειες  διάνοιξης του οδικού δικτύου.

Με τα μηχανήματα να επιχειρούν από νωρίς το πρωί στο ορεινό τμήμα του Δήμου Αγρινίου συνεχίζονται οι προσπάθειες ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από το κύμα κακοκαιρίας.

Aύριο, Πέμπτη 12 Ιανουαρίου, με απόφαση του Δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στις τοπικές κοινότητες Αγίου Βλασίου και Καλλιθέας.

Ενώ τις επόμενες ημέρες θα λειτουργούν οι εξής θερμαινόμενες αίθουσες:

 

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017, από 8.00 έως 20.00

  • Αίθουσα 1ου ΚΑΠΗ Αγρινίου, Αγίου Ιωάννη Βραχωρίτη (κοντά στον Άγιο Δημήτριο), τηλ.: 2641029319,
  • Αίθουσα 2ου ΚΑΠΗ Αγρινίου, Εθνικής Αντιστάσεως και Νικομήδειας, Άγιος Κωνσταντίνος, τηλ.: 2641023030

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017, από 8.00 έως 20.00

  • Αίθουσα 1ου ΚΑΠΗ Αγρινίου, Αγίου Ιωάννη Βραχωρίτη (κοντά στον Άγιο Δημήτριο),     τηλ.: 2641029319,
  • Αίθουσα 2ου ΚΑΠΗ Αγρινίου, Εθνικής Αντιστάσεως και Νικομήδειας, Άγιος Κωνσταντίνος, τηλ.: 2641023030

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κλειστά σχολεία στο δήμο Αγρινίου

Με απόφαση του Δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου και ύστερα από συνεννόηση με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου,  θα μείνουν κλειστά τα σχολεία στις τοπικές κοινότητες Καλλιθέας, Αγίου Βλασίου, Σκουτεράς, Ρίγανης, Γουριώτισσας, Μεσάριστας, Κυπάρισσου και στην δημοτική ενότητα Λεπενούς.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με απόφαση του Δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου και ύστερα από συνεννόηση με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, αύριο Τετάρτη 11 Ιανουαρίου, θα μείνουν κλειστά τα σχολεία στις τοπικές κοινότητες Καλλιθέας, Αγίου Βλασίου και Σκουτεράς.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σελίδα 1 από 23

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία