Αγγελίες    Επικοινωνία

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Στο αναγνωστήριο της Παπαστρατείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αγρινίου πρόκειται να διοργανωθεί εργαστήριο φιλοσοφικής ανάγνωσης και ερμηνείας επιλεγμένων ενοτήτων από την πραγματεία του Αριστοτέλη που φέρει τον τίτλο «Ηθικά Νικομάχεια».

Στα «Ηθικά Νικομάχεια» ο φιλόσοφος αναπτύσσει με μεθοδικότητα την ηθική θεωρία του, η οποία αποτέλεσε μία ιδιοφυή συγκεφαλαίωση των ηθικών συλλήψεων του ελληνικού πολιτισμού, καθοριστική για τις μετέπειτα μελέτες στον τομέα της ηθικής θεωρίας.
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου πρόκειται να αναγνωσθούν και να ερμηνευθούν επιλεγμένες ενότητες του έργου, με τρόπο που προσδοκά να αναδείξει τα ζητήματα που ανακινούνται στο κείμενο και τη συλλογιστική που αναπτύσσεται σ’ αυτό.
Μία πρώτη στόχευση είναι να φωτίσουμε τις ενότητες του έργου που αξιοποιούνται στη σχολική μελέτη και να ενημερώσουμε για τις τελευταίες εξελίξεις στην ερμηνεία της αριστοτελικής ηθικής.
Ένας δεύτερος στόχος μας είναι να προαχθεί ο διάλογος με βάση το κείμενο, κατά τρόπο που θα ανταποκρίνεται στο πνεύμα της φιλοσοφικής και παιδαγωγικής μέριμνας.
«περί δε της ευδαιμονίας, τι εστίν, αμφισβητούσι
και ουχομοίως οι πολλοί τοις σοφοίςαποδιδόασιν.»

Το εργαστήριο θα λάβει χώρα στο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019 από 16:00 έως 19:00 μ.μ., με εισηγητές τους κυρίους Παύλο Κόντο και Χάρη Ταμπάκη.
Απευθύνεται κατεξοχήν σε διδάσκοντες ή και μαθητές της γ’ γενικού λυκείου, χωρίς να αποκλείει τη συμμετοχή οποιουδήποτε θα ήθελε να συμμετάσχει στις εργασίες του και να στοχαστεί με οδηγό το συγκεκριμένο κείμενο.

Ο Παύλος Κόντος είναι Καθηγητής στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει διατελέσει ερευνητής ή επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Λουβαίν (UCL, Βέλγιο), του Φράιμπουργκ (ALU-Freiburg, Γερμα-νία), και του ΤσάπελΧιλλ(UNC, Βόρεια Καρολίνα). Έχει βραβευθεί με πολλές ελληνικές και διεθνείς ερευνητικές υποτροφίες. Η έρευνά του συμβάλλει στη διερεύνηση ερω-τημάτων οντολογίας και πρακτικής φιλοσοφίας που θέτει η φαινομενολογική παράδοση και η αριστοτελική ηθική. Αναφορικά με την αριστοτελική ηθική, το έργο του περι-λαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα εξής: Τα δύο ευ της ευτυχίας. Εισαγωγή στα Ηθικά Νικομάχειατου Αριστοτέλη (Παν/κες Εκδόσεις Κρήτης, 2018)• (επιμ.) Evil in Aristotle (Cambri¬dge University Press, 2018)•Aristotle’s Moral Realism Re¬considered (Routledge, 2013)• (επιμ.) Gadamer et les Grecs (Vrin, 2005)•L’action morale chez Aristote (Presses Universitaires de France, 2002)• Ηαριστοτελικήηθικήωςοντολογία (Κριτική, 2000).

Ο Χάρης Ταμπάκης είναι Διδάκτωρ Φιλοσοφίας και διδάσκων στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών (2018-2019), ενώ παράλληλα εργάζεται ως φιλόλογος στη μέση εκπαίδευση. Έχει διατελέσει υπότροφος εξωτερικού του Ι.Κ.Υ. και του Ιδρύματος Α. Λεβέντη. Η διδακτορική του διατριβή έχει τιμηθεί με το Καυταντζόγλειο Βραβείο που απονέμεται από την Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. και με το βραβείο καλύτερης ελληνικής φιλοσοφικής διατριβής ετών 2015 και 2016, το οποίο απονέμεται από το φιλοσοφικό περιοδικό «Κριτικά» και το Ίδρυμα Ι. Σ. Νιάρχου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη των χρονικών εννοιών, τόσο στην αρχαία όσο και στη σύγχρονη φιλοσοφία. Εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά επιστημονικά έντυπα, ενώ έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις και σε πλήθος διεθνών συνεδρίων.

Ο Δήμος Αγρινίου σας προσκαλεί στην παρουσίαση της πρότασης ανάπλασης του Παπαστράτειου Δημοτικού Πάρκου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Μαρτίου και ώρα 7:00 μ.μ.  στην αίθουσα εκδηλώσεων του Παπαστράτειου Μεγάρου Πλ. Παναγοπούλου 3 (Συντριβάνι)

Μετά την παρουσίαση της πρότασης θα ακολουθήσει συζήτηση.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου δύο αξιόλογοι συμπολίτες μας (ο δεύτερος και με θεσμική ιδιότητα) με δημόσιες παρεμβάσεις τους κατέθεσαν επισημάνσεις και προτάσεις για το Παπαστράτειο Δημοτικό Πάρκο Αγρινίου.

 

Η παρέμβαση Μάτσα

Στις 3 Ιουνίου 2014 ο κ. Μάτσας λοιπόν, επέλεξε να εγκαταλείψει την ιδιωτία του και με πραγματικό ενδιαφέρον να εκφράσει την άποψη του ως «ενεργός πολίτης». Το γεγονός αυτό, θα μπορούσε να καταγραφεί ως υπεύθυνο και χρήσιμο[1], εάν ο κ. Μάτσας, είχε φροντίσει πριν, να ενημερωθεί για τα όσα έχουν προηγηθεί της επικοινωνιακής παρέμβασής του, είτε από την Δημοτική Αρχή, είτε από τις πολυάριθμες ενημερωτικές εκδηλώσεις της «Ανοιχτής συνέλευσης για την προστασία και αναζωογόνηση του Παπατρατείου δημοτικού πάρκου Αγρινίου».

Δυστυχώς όμως, ούτε το πρώτο έκανε, ούτε το δεύτερο,[2]. Με αποτέλεσμα η παρέμβαση αυτή να παραμένει μια συναισθηματικού τύπου προσέγγιση, ενός εξαιρετικά σύνθετου προβλήματος.

Επιπλέον η λογική των «ίσων αποστάσεων», αλλά και της «τσουβαλοποίησης» των προθέσεων, των θέσεων και των δράσεων των εμπλεκόμενων σε πολιτικό, κοινωνικό και κινηματικό επίπεδο[3], που επιλέγει ο κ. Μάτσας, περισσότερο υποσκάπτει την όποια δράση προς τον «ευκταίο»[4] στόχο της, παρά τον επιδιώκει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η «εγρήγορση», την οποία εύχεται, να νοείτε από όσους δεν έχουν «εθελοτυφλήσει», ως φραστικό μόνο, και ως εκ τούτου αναποτελεσματικό ξόρκι των ευθυνών, ευαίσθητων, πλην όμως ιδιωτευόντων πολιτών, παρά ως αφυπνιστική κατάσταση της προγενέστερης αδιαφορίας των.

Σε ό,τι αφορά τα έξι σημεία-δράσεις, τα οποία η συγκεκριμένη επιστολή ορίζει ως απαραίτητα να υλοποιηθούν σήμερα, θα αναφερθώ στη συνέχεια, αφού στο σύνολο τους έχουν υιοθετηθεί από την επόμενη κατά σειρά δημόσια παρέμβαση για το ίδιο θέμα.

Υ.Γ. Σε καμία περίπτωση, ούτε πριν, ούτε τώρα, ούτε ποτέ, μήτε στις προθέσεις μου, μήτε στη σκέψη μου, μήτε στους στόχους μου, ήταν, είναι ή θα είναι, η αποθάρρυνση της δημόσιας έκφρασης των συμπολιτών μου. Πάντα πίστευα το αντίθετο και γι’ αυτό αγωνιζόμουν. Από κάποιους όμως συμπολίτες και φίλους μου, που και αξιοσημείωτη ιδεολογική κατάρτιση έχουν, και πολιτικά έμπειροι και ευφυής είναι, και ψηλά στα κοινωνικά στρώματα της τοπικής κοινωνίας βρίσκονται, και υψηλό επιστημονικό κύρος διαθέτουν, όπως ο καρδιολόγος και φίλος μου Νίκος Μάτσας, περιμένω πιο πολλά.

 

Η παρέμβαση Τραπεζιώτη

Εννέα μέρες αργότερα (Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014) ο κ. Δ. Τραπεζιώτης, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ «Αγρίνιο Ανατροπή τώρα – Πολίτες σε δράση», και για λογαριασμό της, απέστειλε ανοιχτή επιστολή προς το δήμο Αγρινίου για το ζήτημα του Πάρκου, υιοθετώντας πλήρως, όπως προαναφέραμε την προηγούμενη δημόσια παρέμβαση του κ. Μάτσα.

Πραγματικά, είναι απορίας άξιο, πως μια δημοτική παράταξη, η οποία έχει ως μέλη της τον κ. Λυμπουρίδη, τον κ Αυδή, τον κ. Μαρίφογλου, την κ. Τσιτσιμελή, αλλά και αρκετά άλλα μέλη της «Ανοιχτής Συνέλευσης για την Προστασία και Αναζωογόνηση του Παπαστρατείου Δημοτικού Πάρκου Αγρινίου», μπορεί να εκδώσει ένα τόσο «αβάσιμο» (τυπικά και ουσιαστικά), αλλά κυρίως «επικίνδυνο», για την προστασία και την αποκατάσταση του Πάρκου Αγρινίου, κείμενο.

Η μόνη απάντηση, που μπορούμε να δώσουμε, είναι ότι τα παραπάνω μέλη της συγκεκριμένης παράταξης, τα οποία και ενεργά είναι στη συνέλευση, και σαφώς ενημερωμένα, δεν ρωτήθηκαν καν.

Εάν ο κ. Τραπεζιώτης τους ρωτούσε, θα μάθαινε ότι καμιά «επιτροπή κατοίκων κατά της καταστροφής και υπέρ της αναζωογόνησης του πάρκου» δεν λειτουργεί στα όρια του Καλλικρατικού δήμου Αγρινίου. Αυτό που λειτουργεί είναι, η «Ανοιχτή Συνέλευση για την Προστασία και Αναζωογόνηση του Παπαστρατείου Δημοτικού Πάρκου Αγρινίου».

Η σύγχυση αυτών των δύο «ονομάτων» δεν αποτελεί κατά την άποψη μας μια τυπική γλωσσική παραπράξη[5] μόνο. Είναι πολύ ουσιαστική.

Μεγαλύτερη απορία όμως προκαλεί η προχειρότητα και η ευκολία με την οποία η συγκεκριμένη παράταξη υιοθετεί και προτείνει, τις δράσεις εκείνες, που συναισθηματικά ορίζει ο κ. Μάτσας, ως «απαραίτητες ενέργειες» για την χρήση του χώρου.

Άλλη βαρύτητα όμως οφείλει να έχει η άποψη ενός συμπολίτη μας, και άλλη η θέση ενός θεσμικού προσώπου. Πολύ δε περισσότερο όταν αυτή εκπονείτε στο όνομα μιας «αριστερής» αυτοδιοικητικής παράταξης.

Ας δούμε όμως τις δράσεις που προτείνονται από τον επικεφαλής της παράταξης «ΑΓΡΙΝΙΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ – ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ» και για λογαριασμό της.

Γράφει ο κ. Τραπεζιώτης. «Σήμερα πρέπει άμεσα να γίνουν τα παρακάτω; Οι υπηρεσίες του δήμου να καθαρίσουν τους δρόμους του πάρκου, να κλαδέψουν τα αγριόχορτα και ότι άλλο χρειάζεται με την επίβλεψη των γεωπόνων του Δήμου, ώστε να είναι πλήρως επισκέψιμο.»

  1. Το Πάρκο αυτή τη στιγμή είναι στο σύνολο του ένα εργοτάξιο 54 στρεμμάτων, και αυτό, όπως πολύ καλά γνωρίζει ο κ. Τραπεζιώτης, ως έγκριτος νομικός που είναι, δεν μπορεί να είναι επισκέψιμο. Το «καθάρισμα των δρόμων» και το «κλάδεμα(;) των αγριόχορτων», σε καμία περίπτωση δεν το καθιστά ένα εργοτάξιο επισκέψιμο.
  2. Πραγματική εντύπωση μας προκαλεί το αίτημα περί «κλαδέματος των αγριόχορτων». Τι θα πει «κλάδεμα αγριόχορτων»; Εξ’ όσων γνωρίζουμε το κλάδεμα είναι «η αφαίρεση τμημάτων των φυτών με κατάλληλα εργαλεία, που πραγματοποιείται με σκοπό να ρυθμιστεί η ανάπτυξη τους ή η παραγωγή ανθέων και καρπών».
  3. Τέλος η γενικότητα της φράσης «ότι άλλο χρειάζεται με την επίβλεψη των γεωπόνων του Δήμου, ώστε να είναι πλήρως επισκέψιμο» μόνο ως πρόχειρη αοριστολογία μπορεί να ερμηνευθεί, όχι μόνο από μας, αλλά, όπως υποθέτουμε, και από τους γεωπόνους του δήμου.
  4. «Να απομακρυνθούν τα μπάζα και οι πέτρες από το προαύλιο της εκκλησίας ώστε να υπάρξει πρόσβαση στο χώρο αυτό», ζητάει ο κ. Τραπεζιώτης.

Μόνο ως «ολίσθημα της πένας» (φροϋδικό σύμπτωμα) λοιπόν μπορούμε να αντιληφθούμε την συγκεκριμένη φράση.

Να απομακρυνθούν; Και που να πάνε; Στις «μάντρες» της περιοχής ή κατά το δοκούν όλων όσων θα προστρέξουν να «βάλουν κλήρο επί των δομικών υλικών της κηποτεχνίας του πάρκου»;

Οι επόμενες τέσσερις δράσεις [Να ανοίξει και να αποκατασταθεί η είσοδος από του Αϋφαντόπουλου ώστε να μπορεί ο κάθε πολίτης να εισέρχεται από την είσοδο αυτή, Οι πλαϊνές είσοδοι από την Καζαντζάκη, θα πρέπει να γίνουν ασφαλείς γιατί πολλοί συμπολίτες μας εισέρχονται από τις εισόδους αυτές, Να καθαρισθεί και να επιδιορθωθεί το σανίδωμα στο κηποθέατρο, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση σ’ αυτό και να λειτουργήσει όλη τη θερινή περίοδο, Επαρκής φωτισμός στους κεντρικούς δρόμους], της παρέμβασης Μάτσα – Τραπεζιώτη, αφορούν στην προσβασιμότητα και στην χρηστικότητα του χώρου από τους Αγρινιώτες, η οποία όμως ΣΗΜΕΡΑ και με την συγκεκριμένη ιδιότητα του Πάρκου, ως εργοτάξιο, και παράνομη είναι, και επικίνδυνη για τους πολίτες.

Η έβδομη δράση αφορά την «αποκατάσταση πυροσβεστικών κρουνών και παρουσία μόνιμα υδροφόρας του δήμου για την πυροπροστασία του πάρκου».

Η συγκεκριμένη πρόταση μαζί με την ΚΟΠΗ των αγριόχορτων, είναι πράγματι μια επιτακτική και ουσιαστική δράση για την πυροπροστασία του Πάρκου, αλλά εάν ο κ. Τραπεζιώτης, φρόντιζε να είχε ενημερωθεί από τον κ. Μαρίφογλου, ο οποίος την Τετάρτη 11 Ιουνίου 2017 συμμετείχε στην ενημέρωση που πραγματοποίησε η δικηγόρος της «Συνέλευσης»[6] του Πάρκου, θα γνώριζε, πριν αποστείλει την ανοικτή επιστολή του, πως ήδη η Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε κοινοποιήσει στον Δήμο έγγραφο, με το οποίο τον έθετε προ των ευθυνών του για την πυροπροστασία του Πάρκου. Ενισχυτικά βέβαια στην υπεύθυνη στη στάση αυτή της Πυροσβεστικής Αγρίνιου θα μπορούσε κάθε θεσμικός παράγοντας της πόλης να αιτηθεί δημόσια τα ίδια, με την προϋπόθεση βέβαια ότι η παρέμβαση του δεν θα εξέθετε τον συγκεκριμένο χώρο σε άλλους κινδύνους.

Τελευταίο αίτημα της παρέμβασης Τραπεζιώτη είναι η «Περίφραξη και σηματοδότηση των εργοταξιακών χώρων για την αποφυγή ατυχημάτων».

Θα ήταν «ευχής έργον» ο Δήμος Αγρινίου να επιλέξει την σταδιακή υλοποίηση, της απαράδεκτης κατά την κρίση μας, μελέτης του, μετατρέποντας κάθε φορά σε εργοτάξιο ένα συγκεκριμένο τμήμα του Πάρκου, επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο την χρήση της υπόλοιπης έκτασης του από τους Αγρινιώτες, που θα επιθυμούσαν να το επισκεφθούν για την κάθε είδους ψυχαγωγία τους. Κάτι τέτοιο όμως, όπως είναι γνωστό σε όλους, δεν συνέβη με αποτέλεσμα τα έργα να έχουν επεκταθεί σε όλο το μήκος και πλάτος του Πάρκου.

Συνεπώς για να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη δράση, θα πρέπει να αποκλειστεί όλο το Πάρκο πλην του αναψυκτηρίου. Αυτό όμως αναιρεί τις δράσεις 3), 4), 5) και 6), γεγονός που χαρακτηρίζει την προχειρότητα της συγκεκριμένης παρέμβασης.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι το έργο της «Ανάπλαση του Παπαστρατείου Πάρκου» αποτελεί πια ένα μεγάλο κοινωνικό, πολιτικό και νομικό πρόβλημα του σημαντικότερου ίσως κοινωνικού και δημόσιου χώρου πρασίνου της πόλης, το οποίο ούτε με «τσαπατσουλιές» μπορεί να διορθωθεί, ούτε στη δράση αδρανούντων μέχρι σήμερα «πολιτών- εθελοντών», που «θα πάρουν», ξαφνικά, «τους κασμάδες στα χέρια» και θα εφορμήσουν χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα «κατά παντός θάμνου και δέντρου», μπορεί να εγκαταλειφθεί.

Αποκατάσταση του Πάρκου, εάν δεν συσταθεί ειδική δημοτική υπηρεσία ολοκληρωμένης διαχείρισης του Πάρκου, με εξειδικευμένο επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό, αποκλείεται να υπάρξει.

ΣΗΜΕΡΑ, ακόμα και η πιο απλή παρέμβαση αποκατάστασης, απαιτεί σοβαρό σχεδιασμό, πόρους, χρονοδιάγραμμα εργασιών και υπευθυνότητα. Με επισπεύδοντες, που βγαίνουν στις εδώδιμες πίστες, για να τραγουδήσουν, παράφωνα, τους στίχους από το γνωστό τραγούδι του Γιάννη Μαρκόπουλου:«[…] περάστε κόσμε[…] ασώματος η κεφαλή[…]» δε γίνεται να υπάρξει αποτέλεσμα της προκοπής.

Λευτέρης Τηλιγάδας

(Με την ιδιότητα του μέλους

της «Συνέλευσης» του Πάρκου)

Αγρίνιο 19/06/2014

[1] Σήμερα το Πάρκο Αγρινίου έχει ανάγκη από υπεύθυνες και χρήσιμες δράσεις και όχι από συναισθηματικές, αλλά ανεύθυνες επικοινωνιακές παρεμβάσεις καλών προθέσεων μόνο.

[2] Γράφει ο κ. Μάτσας: «Το τι λένε τα σχέδια δεν το ξέρουμε»

[3] Γράφει ο κ. Μάτσας: «Επίσημοι και ανεπίσημοι, επώνυμοι και μη, υπεύθυνοι και μη, ευαίσθητοι και μη δεν μπορεί να εθελοτυφλούμε και να έχουμε ένα πάρκο σε κακή κατάσταση.»

[4] Γράφει ο κ. Μάτσας: «Ας ελπίσουμε στην εγρήγορση όλων.»

[5] Ο Φρόυντ υποστηρίζει ότι τα λάθη χωρίς προφανές νόημα - συχνότερα οι ολισθήσεις της πένας και της γλώσσας (τα περίφημα «lapsus» ή «Slipsofthetongue» στα αγγλικά ή «παραπράξεις» στα ελληνικά), οι πράξεις παράλειψης και επιλεκτικής αμνησίας - φέρνουν τα κρυμμένα μηνύματα από το ασυνείδητο.

[6] «Ανοιχτή συνέλευση για την προστασία και αναζωογόνηση του Παπαστρατείου Δημοτικού Πάρκου Αγρινίου»

Κυριακή 11 Μαΐου_ Είσοδος ελεύθερη

Από τις 10.30 το πρωί μέχρι το βράδυ

Ο ερχομός της Άνοιξης γίνεται αφορμή για μία ολοήμερη γιορτή πάρκου για μικρούς και μεγάλους, με μουσικοθεατρικές δράσεις, εργαστήρια, περιβαλλοντολογικές δράσεις και συναυλίες στον χώρο του Παπαστράτειου Δημοτικού Πάρκου Αγρινίου.

Πίσω από τη γιορτή κρύβεται η θέλησή μας να δώσουμε έναυσμα για μια σειρά πολιτισμικών δράσεων στο Παπαστράτειο πάρκο ενάντια στην παράλογη τσιμέντωση και αποψίλωσή του. Ενάντια στην οικολογική καταστροφή που καταχρηστικά αποφασίστηκε στα πλαίσια μιας «ανάπλασης» που προσδοκά οικονομικά οφέλη εις βάρος των ζωών μας.

Φιλοδοξούμε ταυτόχρονα η πρωτοβουλία μας να συνεχιστεί σε βάθος χρόνου ώστε η γιορτή να εξελιχθεί σε φεστιβάλ, να διευρυνθεί και να εξαπλωθεί προκειμένου να αποτελέσει πολιτισμικό σημείο αναφοράς για την πόλη μας και όχι μόνον αυτήν.

ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ – ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ

Ανοιχτή Συνέλευση για την Προστασία και Αναζωογόνηση

του Παπαστράτειου Δημοτικού Πάρκου Αγρινίου.

http://parkoagriniou.wordpress.com/

 

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

10.30 – Μουσικοθεατρικές δράσεις για μικρά και μεγάλα παιδιά
«Γνωρίζω το οικοσύστημα του πάρκου»

12.00 – Εργαστήριο φυσικής δόμησης
17.30 – Περιβαλλοντολογικές δράσεις

19.00 – Εργαστήριο παρασκευής κηραλοιφής

20.30 – Συναυλίες με τους «Loud cloud» και «Me damaged»
Καθόλη τη διάρκεια της ημέρας θα πραγματοποιούνται στο χώρο 
εργαστήρια graffiti και street art
Χώρος συνάντησης για τις εκδηλώσεις είναι η είσοδος του πάρκου επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου απέναντι από το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.

H ως τώρα πορεία των εργασιών στο Παπαστράτειο πάρκο Αγρινίου επιβεβαιώνει   με τον πιο δραματικό τρόπο τις αρχικές αντιδράσεις των κατοίκων της πόλης του Αγρινίου για την καταστροφική "ανάπλαση" που επιχειρεί ο Δήμος Αγρινίου. Αυτοί που έφτιαξαν μια πόλη από μπετό και σίδερο δεν είναι δυνατόν να σεβαστούν το πράσινο του Πάρκου.

Συγκεκριμένα τη Δευτέρα 31 Μαρτίου ο εργολάβος με συνεργείο εργατών και με τσάπα μπήκαν στο χώρο υψηλού πρασίνου ανατολικά του αναψυκτηρίου. Εκεί άρχισαν εκσκαφές πολύ κοντά ή και σύρριζα στα δέντρα για κατασκευή φρεατίων και τοποθέτηση σωληνώσεων. Αποτέλεσμα: τραυματισμοί και εκτεταμένες αποκοπές ριζών αιωνόβιων δέντρων. Παντού σωροί με χώμα και φρεσκοκομμένες ρίζες. Από την «ανάπλαση» δε γλίτωσε ούτε η βελανιδιά του Κ. Χατζόπουλου, που σε οποιαδήποτε άλλη πόλη θα αποτελούσε σημείο ιστορικού ενδιαφέροντος.

Μετά από κινητοποίηση κατοίκων του Αγρινίου ο εργολάβος σταμάτησε τις εργασίες και το δασαρχείο αναγκάστηκε να έρθει για αυτοψία στις ήδη επελθούσες ζημιές (10 τουλάχιστον δέντρα) και προχώρησε στην προσαγωγή του εργολάβου ενώπιον  του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου. Ο εργολάβος στη συνέχεια κρατήθηκε στο δασαρχείο και αφέθηκε ελεύθερος μετά από έξι ώρες .Στη συνέχεια το δασαρχείο διέταξε εγγράφως τη διακοπή των εργασιών. Όπως αναφέρει συγκεκριμένα «κατόπιν των ανωτέρω η άποψη της Υπηρεσίας μας είναι ότι πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες εκσκαφών που θα έχουν σαν αποτέλεσμα ζημιά στο ριζικό σύστημα των δέντρων και θάμνων μέχρι τη λήψη οδηγιών από τις ανώτερες μας αρχές στις οποίες κοινοποιείται το παρόν».

Αυτά όμως δεν είναι τα πρώτα καταστροφικά αποτελέσματα της επιχειρούμενης ‘’ανάπλασης’’. Από τις 20 Αυγούστου ,όπου ο εργολάβος μαζί με μπουλντόζες έχουν βάλει μπρος το έργο του δήμου, οι καταστροφές που έχει υποστεί το οικοσύστημα του πάρκου είναι ανεπανόρθωτες. Αρχές Σεπτεμβρίου  έκοψαν γύρω στα 80 υγιέστατα  δέντρα στη θέση του φυτωρίου, για να ‘’σπείρουν’’ μια φαραωνικού τύπου τσιμεντένια δεξαμενή, που θα ποτίζει τα 32 στρέμματα γκαζόν, που δεν είναι καν εγκεκριμένα από την αρμόδια υπηρεσία. Τώρα σκάβουν φρεάτια ανάμεσα στα δέντρα κόβοντας τις ρίζες τους.

Όμως εμείς από τη θέση μας πρέπει να τονίσουμε ότι η εγκατάσταση αρδευτικού  ανάμεσα στην υφιστάμενη υψηλή βλάστηση δεν έχει εγκριθεί  από την υπηρεσία που αδειοδότησε  περιβαλλοντικά το έργο. Ο Δήμος Αγρινίου την έχει αποκρύψει εσκεμμένα και αυτή την εργασία όπως και την εγκατάσταση χλοοτάπητα  και την υλοτόμηση δέντρων και θάμνων. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Δήμος Αγρινίου σχεδίασε το έργο ωσάν το Πάρκο να ήταν σχεδόν γυμνό. Μόλις 768 δέντρα έχουν αποτυπώσει οι Υπηρεσίες του, ενώ σύμφωνα με την καταγραφή του Δασαρχείου στο Πάρκο υπάρχουν 2016 δέντρα, 226 δενδρύλλια και 776 θάμνοι. Λογικό δεν είναι οι σωλήνες, τα φρεάτια και τα σιντριβάνια να «πέφτουν» πάνω σε μη αποτυπωμένα δέντρα; Έχουν μήπως κάτι να πούνε επ’ αυτού οι εμπνευστές του έργου; Εκτός εάν το σκεπτικό του έργου είναι να φύγουν τα δέντρα και να μείνουν οι σωληνώσεις…

Η καταστροφική αναπλάση του Παπαστράτειου Πάρκου Αγρινίου πρέπει να σταματήσει εδώ και να αποσυρθούν ο εντολέας  του έργου Δήμος Αγρίνιου και ο εργολάβος. Εμείς, ως κάτοικοι, δε θα σταματήσουμε να υπερασπιζόμαστε το πάρκο  ως χώρο πρασίνου και ως ελεύθερο δημόσιο χώρo.

Συνέλευση για την προστασία και αναζωογόνηση

 του Παπαστράτειου πάρκου Αγρινίου

Είναι άξιο απορίας πως το Παπαστράτειο Πάρκο, ένας από τους ιστορικότερους κήπους στην Ελλάδα, που συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής σε πέντε χρόνια, έφτασε σήμερα να αποτελεί πεδίο διχασμού στο Αγρίνιο.

Η ανικανότητα της δημοτικής αρχής να αφουγκραστεί τους ενεργούς πολίτες αυτής της πόλης, η επιμονή της να προχωρήσει σε μια ανάπλαση που έχει χαρακτηρισθεί «καταστροφική» από περιβαλλοντολόγους και επιστήμονες δίνει στίγμα αλαζονείας και καθεστωτικής αντίληψης.

Από τον περασμένο Αύγουστο, όταν ανακοινώθηκε το σχέδιο ανάπλασης, ο δήμος παρέπεμπε τους πολίτες σε ένα γραφείο προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με τα έργα στο δημοτικό πάρκο. Κανένας σεβασμός στους δημότες που έπρεπε να ενημερωθούν υπεύθυνα και από τον ίδιο τον δήμαρχο για μια τέτοια παρέμβαση.

Η Δύναμη Ελπίδας - Δημοτική Αλλαγή, δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει σε ευρύτατο διάλογο με επιστημονικούς φορείς και ενώσεις πολιτών για το θέμα της ανάπλασης του Παπαστράτειου Πάρκου. Με στόχο την ανάδειξη του πρώτιστα ως ιστορικού χώρου και ως πολύτιμη όαση πρασίνου και όχι τη μετατροπή του σε πεδίου πειραματισμού και επίδειξης αμφιβόλου αποτελεσματικότητας έργων.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αγρινίου Βασίλης Αντωνόπουλος επισημαίνει ότι: «Η ανάπλαση του δημοτικού πάρκου δεν μπορεί να προχωρήσει, χωρίς διάλογο και συμμετοχή των κατοίκων της πόλης. Είναι μια έκταση που παραχωρήθηκε στους δημότες και δεν αποτελεί προσωπική περιουσία του εκάστοτε δημάρχου. Η κοινωνική συναίνεση θα καθορίζει τις ενέργειες μας και ως δημοτική αρχή. Το Αγρίνιο διεκδικεί μια αλλαγή νοοτροπίας στη διοίκηση του, διεκδικεί δυναμικά την ελπίδα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής».

Γραφείο Τύπου

                                                                                     «ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ - Δημοτικη Αλλαγή»

Σελίδα 1 από 2

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία