Αγγελίες    Επικοινωνία

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Συνελήφθη, χθες το απόγευμα, στο Αγρίνιο, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Τμήματος Άμεσης Δράσης Αγρινίου, ένας 59χρονος ημεδαπός, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης (15) μηνών, για μη καταβολή οφειλών προς το Δημόσιο.

Γραφείο Τύπου Αστ. Δ/νσης Περ. Δυτικής Ελλάδας

 

Αναδρομικό κούρεμα στα παλαιά χρέη αγροτών (ελεύθερων επαγγελματιών, ανεξάρτητα απασχολουμένων) που μπορεί να φτάσει έως και στο 50%, με επανυπολογισμό των οφειλών μελετάει σύμφωνα με πληροφορίες η Κυβέρνηση.

Στόχος είναι να δοθεί βιώσιμη λύση σε ληξιπρόθεσμες οφειλές που αποδεικνύεται εξαιρετικά δυσχερές να εισπραχθούν και να απεγκλωβιστούν ταυτόχρονα χιλιάδες ασφαλισμένοι του πρ. ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ που δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω των οφειλών τους. Στην καρδιά της πρότασης βρίσκεται η εξίσωση του νόμου Κατρούγκαλου, δηλ. ο επανυπολογισμός των παλαιών οφειλών με βάση το 20% του φορολογητέου εισοδήματος που είχαν οι ασφαλισμένοι την περίοδο δημιουργίας των χρεών.

Η λύση που μελετάται αφορά σε έναν όγκο οφειλών, που δημιουργήθηκαν με βάση τεκμαρτά εισοδήματα κυρίως την περίοδο της κρίσης. Ο επανυπολογισμός τους με βάση τα πραγματικά δηλωθέντα εισοδήματα της περιόδου αναφοράς εκτιμάται πως οδηγεί την πλειονότητα σε σημαντικό όφελος.

Η λογική είναι να μπορέσουν να ενταχθούν στη νέα "έξυπνη" ρύθμιση ομάδες ασφαλισμένων που αποκλείονται από τον εξωδικαστικό μηχανισμό, όπως πτωχευμένοι επιχειρηματίες, επιτηδευματίες που έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους κ.α. Προσοχή, όμως, καθώς το νέο πλαίσιο θα προβλέπει αυστηρές ρήτρες αποκλεισμού των στρατηγικών κακοπληρωτών και θα αποτρέπει ενδεχόμενη "κατάρρευση" παλαιών ρυθμίσεων.
Για παράδειγμα όσοι εντάσσονται ή έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση, ή στον εξωδικαστικό και φύγουν από το σχήμα για να μπουν στο νέο σύστημα θα βρουν την πόρτα κλειστή. Ο επανυπολογισμός θα αφορά μόνο σε όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν. Οι οφειλέτες θα πρέπει να αποδείξουν οικονομική αδυναμία , λόγω διαφοροποίησης του τεκμαρτού εισοδήματος, βάσει του οποίου υπολογίστηκαν οι εισφορές, με το πραγματικό εισόδημα που είχαν τη συγκεκριμένη περίοδο.
Το χαρτοφυλάκιο του ΚΕΑΟ έχει 33,86 δισ. ευρώ χρεών. Τα 16,42 δις δημιουργήθηκαν πριν από το 2009. Οι μη μισθωτοί οφείλουν συνολικά 15,8 δισ. ευρώ.

Πηγή: agronews.gr

 

Σε οφειλές για το ΟΣΔΕ, τον ΕΛΓΑ, τις Συνεταιριστικές Οργανώσει, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις εφορίες αλλά και τις εμπορικές τράπεζες πήγε σύμφωνα με όσα λένε στο Agronews οι αγρότες, αλλά και με βάση πληροφοριών από τις τράπεζες, το μεγαλύτερο μέρος της ενιαίας ενίσχυσης που πιστώθηκε στους λογαριασμούς των δικαιούχων την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου. Παρά το γεγονός ότι η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, φέτος τα λεφτά που τελικά «μένουν» στις τσέπες των αγροτών είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με άλλες χρονιές (σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν έμεινε ούτε ευρώ) αφού ο χρόνος από την προηγούμενη σημαντική πληρωμή ενισχύσεων ήταν μεγάλος, με αποτέλεσμα οι υποχρεώσεις – λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής – να έχουν αυξηθεί.  

Το γεγονός μάλιστα ότι τελικά δεν θεσμοθετήθηκε ούτε και αυτή την φορά η αύξηση του ακατάσχετου στα  15.000 ευρώ (όπως υποσχόταν το προηγούμενο διάστημα η Βάθη) αναμένεται να δημιουργήσει οικονομική ασφυξία στις τάξεις των παραγωγών αφού η ενιαία ενίσχυση που περίμεναν τελικά εξανεμίστηκε.

Προβλήματα – όπως είχε ήδη γράψει το Agronews – προέκυψαν και σε όσους  αντιμετωπίζουν προβλήματα τόσο με τους δασικούς χάρτες όσο και με τα βοσκοτόπια.

Το Σάββατο 27 Οκτωβρίου το Agronews έγραφε: Πονούν οι κατασχέσεις άφαντη η προκαταβολή διάτρητο το ΟΣΔΕ

Μια που μπήκαν και μια που «έφυγαν», τα λεφτά της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης από τους λογαριασμούς χιλιάδων παραγωγών οι οποίοι έχουν οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες.

Αφού οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για θεσμοθέτηση του ακατάσχετου των 15.000 ευρώ έπεσε για ακόμα μια φορά στο κενό, οι αγρότες ήρθαν – όπως μας αναφέρουν – αντιμέτωποι με αυτό που φοβόντουσαν. Το «άδειασμα» των λογαριασμών τους.

Η ελπίδα τώρα μετατίθεται για το Δεκέμβρη στην εξόφληση του τσεκ. Ωστόσο, αν και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με δηλώσεις του στην  Agrenda ζήτησε πίστωση χρόνου μέχρι να τακτοποιήσει το θέμα δεν ξεκαθάρισε πόσο χρόνο θέλει; Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι αν θα μπορέσει ο Σταύρος Αραχωβίτης να κάνει όσα δεν έκανε ο Αποστόλου σε διάστημα ενάμιση περίπου μήνα που απομένει μέχρι την εξόφληση των αγροτικών επιδοτήσεων.    

Πως γίνεται η παρακράτηση των οφειλών

Η διαδικασία έχει ως εξής: ∆ίνεται εντολή δέσμευσης λογαριασμού από την Εφορία, τον ΕΦΚΑ, το ∆ήµο και κάθε υπηρεσία στην οποία ένας αγρότης έχει οφειλή που δεν έχει καταβάλλει προς όλες τις τράπεζες. Μετά την κατάθεση των χρημάτων της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης, τα «δεσμευμένα» χρήµατα δεν µμπορούν να µμετακινηθούν. Ο παραγωγός καλείται να πάει στην τράπεζα και να ζητήσει να σταλούν στη ∆ΟΥ για µείωση του ποσού για το οποίο δόθηκε εντολή κατάσχεσης. Μετά την εξόφληση της εν λόγω οφειλής, ο ίδιος ο αγρότης πρέπει να αποδεσμεύσει το λογαριασµό του.

Το πρόβλημα των δασικών χαρτών

Όμως το πρόβλημα των κατασχέσεων δεν είναι το μοναδικό στις φετινές πληρωμές του τσεκ. Όπως αποδείχθηκε ένας σημαντικό αριθμός δικαιούχων έμεινε εκτός ενιαίας ενίσχυσης – μέχρι νεοτέρας  - λόγω των δασικών χαρτών. Ειδικότερα οι παραγωγοί των οποίων οι εκτάσεις είναι αγροτεμάχια εντός των νέων κυρωμένων δασικών χαρτών με χαρακτηρισμό ζώνης «ΑΔ», «ΔΑ», «ΔΔ», «ΠΔ», «ΠΧ», «ΧΑ», «ΧΧ», ΑΝ/ΑΔ, ΑΝ/ΔΑ, ΑΝ/ΔΔ, ΑΝ/ΠΔ, δεν πήραν… ευρώ για τις αντίστοιχες εκτάσεις.

Οι συγκεκριμένες εκτάσεις ουσιαστικά θα θεωρηθούν εκτός συστήματος καθώς ανήκουν σύμφωνα με τους Δασικούς Χάρτες σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες. 

Την Παρασκευή 26 Οκτώβρη το Agronews έγραφε:

Στα χέρια της Πειραιώς  οι δισκέτες των δικαιούχων  για τις πληρωμές του τσεκ

 Πιστώνονται  αυτή την ώρα στους λογαριασμούς των παραγωγών οι προκαταβολές των άμεσων ενισχύσεων (70% της βασικής), καθώς η Τράπεζα Πειραιώς έχει παραλάβει τελικά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τις δισκέτες με τους δικαιούχους και τα αντίστοιχα ποσά και μέχρι το απόγευμα θα έχει ολοκληρωθεί ηλεκτρονικά η σχετική διαδικασία.

Ταυτόχρονα με τις πιστώσεις αρχίζουν βέβαια και τα προβλήματα, καθώς πολλοί λίγοι θα είναι οι παραγωγού που θα προλάβουν να δουν το χρώμα του χρήματος. Ταυτόχρονα με τις δισκέτες των πιστώσεων, υπ’ όψιν της τράπεζας έχουν τεθεί και οι αντίστοιχες ηλεκτρονικές καταστάσεις με τις χρεώσεις των παραγωγών, οι οποίες προέρχονται από τις εφορίες, τα ασφαλιστικά ταμεία, τον ΕΛΓΑ, τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις και φυσικά, από τις εμπορικές τράπεζες.

Οι πληροφορίες θέλουν αυτή τη φορά να πέφτει… πολύ κλάμα, καθώς ο χρόνος που έχει περάσει από την τελευταία μεγάλη πίστωση των λογαριασμών των αγροτών είναι μακρύς και έχουν συγκεντρωθεί πολλές υποχρεώσεις, για τις οποίες, στις περισσότερες των περιπτώσεων η προκαταβολή δεν θα είναι αρκετή για να τις καλύψει. Ήδη στα γραφεία της Agrenda και του Agronews, οι αγρότες έχουν σπάσει τα τηλέφωνα, δηλώνοντας ανήσυχοι για  το ενδεχόμενο να μην προλάβουν να δουν την πίστωση.

Καλύτερη εικόνα επ’ αυτού θα υπάρξει όταν ο καθένας μπορέσει να δει στο ATM το υπόλοιπο του λογαριασμού του, ωστόσο, το γεγονός ότι δεν υπήρξε τελικά αύξηση στο ακατάσχετο στο ύψος των 15.000 ευρώ, όπως είχαν υποσχεθεί οι επιτελείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι αυτό που βάζει σε μεγάλο προβληματισμό τους αγρότες δικαιούχους των ενισχύσεων.

Σημειώνεται τέλος ότι προβλήματα αναμένεται να ανακύψουν και με τα επίπεδα των προκαταβολών, ειδικά σε παραγωγούς οι οποίοι αντιμετωπίζουν «τεχνικές δυσκολίες» είτε με τους δασικούς χάρτες, όπου έχουν αναρτηθεί, είτε με τα βοσκοτόπια, λόγω των γνωστών τεχνικών λύσεων. 

Πηγή: agronews.gr

ΔΕΗ: Πώς ρυθμίζονται οι οφειλές

Το σύστημα διακανονισμού οφειλών για τους οικιακούς πελάτες της ΔΕΗ έχει ως εξής:

Α. Οι πελάτες διαχωρίζονται κατά το βαθμό της συνέπειας που επέδειξαν στην  πληρωμή των λογαριασμών το προηγούμενο δωδεκάμηνο στις εξής 6 κατηγορίες, όπως ίσχυε και πριν:

Συνεπείς χωρίς διακανονισμούς.

Συνεπείς σε πληρωμές και διακανονισμούς.

Περισσότερες από μία ενσωματώσεις λογαριασμών σε επόμενους

λογαριασμούς ή και μία αθέτηση διακανονισμού.

Πολλαπλή αθέτηση διακανονισμών.

Πελάτες με αποκοπή λόγω χρέους, οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει αίτημα

επανασύνδεσης και ρύθμισης οφειλών εντός 30 ημερών από την ημερομηνία αποκοπής.

Διαπιστωμένη ρευματοκλοπή

Β. Για όσους εντάσσονται στις κατηγορίες 1 έως 4 το σύστημα της ρύθμισης κλιμακώνεται με τα παρακάτω κριτήρια:

Για μέσο μηνιαίο λογαριασμό μέχρι 100 ευρώ απαιτείται προκαταβολή

Για μέσο μηνιαίο λογαριασμό μέχρι 100 ευρώ απαιτείται προκαταβολή

του 10% της οφειλής.

Για μηνιαίο λογαριασμό 101 – 250 ευρώ, προκαταβολή 15% και

από 250 ευρώ και πάνω η προκαταβολή γίνεται 20%.

Σε όλες τις περιπτώσεις ο μέγιστος αριθμός των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης είναι 24.

Η δόση δεν μπορεί να ξεπερνά το ύψος του μέσου μηνιαίου λογαριασμού (αφού αφαιρεθεί η προκαταβολή). Αν προκύπτει υπόλοιπο, τότε αυτό θα πρέπει να καταβληθεί μαζί με την προκαταβολή.

Γ. Για τις κατηγορίες συνέπειας 5 και 6 η ρύθμιση γίνεται με 30% προκαταβολή και μέχρι 18 μηνιαίες δόσεις. Αν έχει κοπεί το ρεύμα λόγω χρέους, χρειάζεται προκαταβολή 40% και μέχρι 12 δόσεις.

Επίσης, ισχύουν οι ειδικές ρυθμίσεις για τους ευάλωτους οικιακούς πελάτες με άτοκες δόσεις έως 50% του μηνιαίου λογαριασμού που προβλέπει ο Κώδικας Προμήθειας.  Επίσης είναι δυνατόν να εγκριθεί κατ’ εξαίρεση διακανονισμούς για ειδικές περιπτώσεις πελατών, που για ιδιαίτερα σοβαρούς λόγους χρήζουν διαφορετικής αντιμετώπισης ως προς τις γενικές ρυθμίσεις εξόφλησης των οφειλών

Εξυπηρέτηση Πελατών

Οι πελάτες οι οποίοι επιθυμούν να προβούν στη ρύθμιση των οφειλών τους μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα κατά τόπους Καταστήματα, και το Τμήμα Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης Πελατών, 11770 (Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 07:00 – 19:00). Διευκρινίζεται ότι μέσω του 11770 δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν πελάτες οι οποίοι δεν έχουν τηρήσει το διακανονισμό τους και επιθυμούν την επαναρύθμιση της οφειλής τους. Εξαιρούνται οι πελάτες που είναι ενταγμένοι στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών

 

Πηγή: aftodioikisi.gr

Σχέδια για ένα πάγιο σύστημα ρύθμισης οφειλών προς τα Ταμεία και την Εφορία στα πρότυπα ενός “λάιτ” εξωδικαστικού μηχανισμού επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο.

Στόχος είναι, σύμφωνα με το “Έθνος”, να μπορέσουν να ρυθμίσουν χρέη τους όσοι αποκλείονται σήμερα από το αυστηρό πλαίσιο, παρότι διαθέτουν την απαραίτητη ρευστότητα και θέλουν να αποπληρώσουν.

Στο τραπέζι βρίσκεται ο… μπούσουλας του εξωδικαστικού, με σκοπό να φτιαχτεί ένας νέος μηχανισμός ο οποίος θα χωρά τους παραπάνω οφειλέτες. Για παράδειγμα, επιτηδευματίες που αποκλείονται από τις σημερινές ρυθμίσεις επειδή έχουν κλείσει τα βιβλία τους ή δεν είχαν κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα την τελευταία τριετία πριν από την αίτηση, μισθωτούς ή συνταξιούχους.

Οι συζητήσεις είναι ακόμα πρώιμες και τα σενάρια που εξετάζονται πολλά. Στόχος είναι να καθιερωθεί και μια ρύθμιση 36 δόσεων για χρέη έως 3.000 ευρώ.
Αντίστοιχα, θα μπορούσε να επεκταθεί η δυνατότητα ρύθμισης σε έως 120 δόσεις για χρέη από 3.000 έως 50.000 ή έως 125.000 ευρώ με “κούρεμα” προσαυξήσεων αντίστοιχο του εξωδικαστικού μηχανισμού – έως 85%- σε πληθυσμιακές ομάδες που αποκλείονται από την υπάρχουσα ρύθμιση.

Στις προϋποθέσεις ένταξης εξετάζεται το ενδεχόμενο να παίζουν ρόλο δύο βασικοί παράγοντες: το φορολογητέο εισόδημα και η περιουσία.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Παρακαλούνται οι οφειλέτες του Δήμου Ναυπακτίας, να προβούν σε εξόφληση των οφειλών τους προς το Δήμο έως 31-07-2018, διότι μετά την παρέλευση της ημερομηνίας αυτής η υπηρεσία είναι αναγκασμένη να προχωρήσει στη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, όπως δεσμεύσεις φορολογικής ενημερότητας, κατασχέσεις κινητών και ακινήτων, κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και οποιοδήποτε άλλο μέτρο προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών

Υπηρεσιών

Σύψας Ιωάννης

Σελίδα 1 από 14

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία