Αγγελίες    Επικοινωνία

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Το ιστορικό μοναστήρι του Παντοκράτορα στο Αγγελόκαστρο εορτάζει στις 6 Αυγούστου, αποτελεί από παλιά έναν σημαντικό λατρευτικό χώρο για όλους τους Αιτωλοακαρνάνες και είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, με μεγάλο πλήθος πιστών και προσκυνητών να το επισκέπτονται κάθε χρόνο...

Ο παλιός σιδηρόδρομος ΣΒΔΕ αποτέλεσε ήδη από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, στα τέλη του 19ου αιώνα, ένα μεταφορικό μέσο που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από τους κατοίκους του Αγρινίου, των Καλυβίων, του Ξηρομέρου, του Μεσολογγίου, του Αιτωλικού και άλλων περιοχών, οι οποίοι φθάνοντας κατά εκατοντάδες τέτοιες αυγουστιάτικες μέρες στον σταθμό Αγγελοκάστρου, κατευθύνονταν στη συνέχεια με τα κάρα ή πεζή για να ανέβουν το λοφίσκο όπου βρίσκονταν το μοναστήρι του Παντοκράτορα.

Η εφημερίδα Νεολόγος Πατρών τον Αύγουστο του 1898 αναφέρει συγκεκριμένα:

Η Πανήγυρις Αγγελοκάστρου

Γράφουσιν ημίν έξ Αγρινίου:

Ώς και κατά τα άλλα έτη ούτω και εφέτος συνέρρευσαν αρκετοί προσκυνηταί κατά την επέτειον της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος εις τήν έν Άγγελοκάστρω Μονήν του Παντοκράτορος, συναποφέροντες ούκ όλίγα αφιερώματα. Μέγας δ' έπαινος οφείλεται τή Διευθύνσει του Σιδηροδρόμου, ήτις υποτιμήσασα τα εισιτήρια κατά το ήμισυ, συνετέλεσε σπουδαίως εις την μεγάλην συρροήν.

Επίσης ο ανταποκριτής από το Αγρίνιο της αθηναϊκής εφημερίδας ΣΚΡΙΠ, στις 18 Αυγούστου 1909 γράφει:

Η πανήγυρις του Παντοκράτορος

Μετά εξαιρετικής μεγαλοπρεπείας έωρτάσθη εφέτος ή κατ’έτος τελουμένη πανήγυρις εις τήν μονήν του Παντοκράτορος του πλησίον χωρίου Αγγελοκάστρου.

Η εταιρία Σ.B.Δ.E. έθεσεν εις κυκλοφορίαν προς τούτο εκτάκτους αμαξοστοιχίας, αί οποίαι κατεκλύσθησαν υπό κόσμου αμφοτέρων των φύλων πορευομένων να προσκυνήσωσι.

Μέχρι τής 3ης απογευματινής ώρας σήμερον ο κόσμος έτρεχε.

Έκτος δε του πλήθους το οποίον ετρεξεν από την πόλιν μας και εκ διαφόρων πέριξ χωρίων και εξ Αιτωλικού καί Μεσολογγίου πλείστοι παρευρέθησαν.

Μέχρι τής εσπέρας το πλήθος έμεινεν εκεί, οπότε διά των εκτάκτων αμαξοστοιχιών και της τακτικής επέστρεψαν.

Ο Φιλόλογος, ποιητής και συγγραφέας πολλών βιβλίων για το Αγγελόκαστρο, Ευθύμιος Πριόβολος, γράφει χαρακτηριστικά:  

"Το δικό μας Θαβώρ" 

Σήμερα, της Μεταμόρφωσης του Χριστού, το μεταβυζαντινό μοναστήρι μας, «ο θείος ούτος ναός του Παντοκράτορος… επί τινός ωραίου λόφου... του πρωτεύοντος χωρίου Αγγελοκάστρου…», γιορτάζει και πανηγυρίζει. Μαζί και το Αγγελόκαστρο της Αιτωλίας, η κιβωτός του λογισμού, της μνήμης και της συνέχειας όλων εμάς που είδαμε τη ζωή εκεί.

Ας ευχηθούμε να μας αξιώσει ο Παντοκράτορας Χριστός να ανεβούμε στο δικό μας Θαβώρ, στο «υψηλότατον όρος», στην καθαρή καρδιά μας, για να φωτίσει και να λάμψει το πρόσωπό μας και κάθε δρόμος στην πολυμέριμνη ζωή μας.

Χρόνια πολλά απ’ το μοναστήρι μας!

Επιμέλεια κειμένου: Γιώργος Πανταζόπουλος
Πηγή: kalyvia.gr

Προφήτης Ηλίας Δραγαμέστου

Πάνω σε λόφο της Βελούτσας, τρία περίπου χιλιόμετρα νότια του χωριού Δραγαμέστο (σημερινό Καραϊσκάκη) υψώνεται το μοναστήρι του προφήτη Ηλία.

 Η παλαιότερη μαρτυρία...
γι' αυτό περιλαμβάνεται σε τουρκικό έγγραφο του 1704,ενώ αμφίβολη είναι η χρονολογία 1562,κατά την οποία αναφέρει ως ηγούμενο τον Ευθύμιο ο συντάκτης του συναξαριού του Αγίου Βαρβάρου και ηγούμενος της Μονής της Πόρτας Μπαμπίνης Ματθαίος.
 Σπουδαίο επίσης ρόλο έπαιξε το μοναστήρι στην επανάσταση του 1821.
Ο ναός παρουσιάζει τριπλό ενδιαφέρον:
α)Για το αρχιτεκτονικό του σχήμα,
β)για το εικονογραφικό του πρόγραμμα και
γ)για το ιστορικό καντήλι,ένα από τα αξιολογότερα κειμήλια του Ξηρομέρου.
 Ο ναός που είναι χτισμένος με ελαφρά επεξεργασμένες ασβεστόπετρες,καλύπτει το κέντρο περιτειχισμένης αυλής.
Ερειπωμένα κελλιά υπάρχουν στη βόρεια πλευρά,ενώ διώροφο αξιόλογο κτίσμα χωρίς στέγη υψώνεται στα ανατολικά της νότιας πλευράς σε δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο.Πρέπει να ήταν το ηγουμενείο.Σε ολόκληρη σχεδόν τη δυτική πλευρά έχουν χτιστεί νεότερα κελλιά εκτός από το άκρο δεξιά,όπου σώζεται μισοερειπωμένη η παλαιά μεγαλοπρεπής είσοδος του μοναστηριού.Δευτερότερη είσοδος ανοίγεται και στο κέντρο της βόρειας πλευράς ανάμεσα στη σειρά των κελλιών.

Βυζαντινή Αιτωλοακαρνανία - Αθανάσιος Παλιούρας
Bίντεο του Ανδρέα Κουτσοθανάση
Πηγή: kainourgiopress.blogspot.com

Άλλο ένα µνηµείο θέλει αναστύλωση

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 21/02/2019

Της Βάσως Βήττα
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Το Μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου στην περιοχή Μπούζα Αιτωλικού, θέλουν να αναστυλώσουν οι κάτοικοι, που εδώ και αρκετά χρόνια παλεύουν να βρουν άκρη σχετικά με την εποχή που κτίστηκε ο ναός.

Σήμερα έχει απομείνει ένα τμήμα του τείχους και αρκετές πέτρες στο έδαφος. Στοιχεία για την ιστορία του Αγίου Δημητρίου οι κάτοικοι δεν έχουν βρει και απευθύνουν έκκληση, σε όποιον έχει κάποιες μαρτυρίες από τους προγόνους του, που να αφορούν το Μοναστήρι, να τις καταθέσουν. Πριν από 50 χρόνια, σύμφωνα με την μαρτυρία κατοίκου, ο οποίος σήμερα είναι 62 ετών, η μητέρα του έβλεπε στον ύπνο της τον Άγιο Δημήτριο να της λέει...

 

Επιχειρηματίας χρηματοδοτεί την αναστύλωση

Μάλιστα υπάρχει ένας επιχειρηματίας, καταγόμενος από το Αιτωλικό που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Αθήνα, ο οποίος θέλει να διαθέσει χρήματα για την αναστύλωση του ναού...

 

Δεν πρόλαβε να το ερευνήσει ο αείμνηστος Α. Παλιούρας

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατάφερε να συλλέξει ο γνωστός χαράκτης, Μιχάλης Κότσαρης και έχει δημοσιοποιήσει, το μνημείο βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου Κατσά...

 

Να γίνει πρώτα μελέτη

Πρόκειται για έναν ακόμη χώρο από τους πολλούς αρχαιολογικούς της Αιτωλοακαρνανίας και ειδικότερα του δήμου Μεσολογγίου, που δεν πρέπει να μείνει αναξιοποίητος και να χαθεί. Κατά την άποψη των κατοίκων, σχετίζεται με τον πολιτισμό και τον μνημειακό πλούτο της περιοχής και πρέπει να αναδειχθεί και να γίνει επισκέψιμος...

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 21/02 σε όλα τα περίπτερα του νομού

Με κάθε τιμή και μεγαλοπρέπεια γιορτάζει στις 23 Αυγούστου η Ιερά Μονή Βλοχού η οποία είναι... αφιερωμένη στην «Κοίμηση της Θεοτόκου» και πανηγυρίζει στην απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως.

Πρόγραμμα ακολουθιών πανηγύρεως

Τετάρτη 22-8-2018 ώρα 7.30 μ.μ. Μέγας Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας και θείου Κηρύγματος.

Πέμπτη 23-8-2018 07:00 π.μ.  Όρθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία, Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ Κοσμά

Πηγή: kainourgiopress.blogspot.com

Πανηγυρίζει το ιστορικό μοναστήρι του Προφήτη Ηλία στο Καραϊσκάκη Ξηρομέρου. Χθες Πέμπτη δεκάδες πιστοί ανηφόρισαν στο γραφικό μοναστήρι για να παρακολουθήσουν τον Πανηγυρικό Εσπερινό που τελέστηκε μετ΄ αρτοκλασίας, ενώ σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία.

Να σημειώσουμε ότι το μοναστήρι του προφήτη Ηλία, χρονολογείται από τα βυζαντινά χρόνια και αποτέλεσε κατά την εξέγερση του έθνους το 1821 ορμητήριο γνωστών οπλαρχηγών κατά των Τούρκων και στρατόπεδο του Καραϊσκάκη.

Και του Χρόνου...

Πηγή: xiromeronews.blogspot.com

 

 

 

Tην πρώτη για τη φετινή χρονιά προσκυνηματική εκδρομή, διοργάνωσε ο Ιερός μας Ναός χθές Σάββατο 2 Ιουνίου 2018 με τη συμμετοχή 70 ατόμων στις Ιερές Μονές της Άγιο Μετεωρικής πολιτείας.

Πιο αναλυτικά στις 06:00 το πρωί συγκεντρωθήκαμε στον Ιερό Ναό Αποστόλου Φιλίππου Γραμματικούς και μέσω Ιονίας Οδού κάναμε μια στάση πριν τα Γιάννενα για τον πρωινό μας καφέ. Εν συνεχεία μέσω της Εγνατίας Οδού φθάσαμε στις 11:00 το πρωί στην ανδρική κοινοβιακή Ιερά Μονή Βαρλαάμ. Εκεί προσκυνήσαμε την Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσας που προσφάτως και συγκεκριμένα στις 4 Φεβρουαρίου 2018 υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κκ Θεοκλήτου έγινε η ενθρόνιση του πιστού αντιγράφου της θαυματουργού Εικόνος που βρίσκεται στην Ιερά Μονή Χιλανδαρίου Αγίου Όρους. Η Παναγία Τριχερούσα ανήκει στον εικονογραφικό τύπο της Οδηγήτριας. Προέρχεται από τη μονή του Αγίου Σάββα των Ιεροσολύμων. Στο κάτω αριστερό μέρος της εικόνας βρίσκεται ένα τρίτο χέρι, δηλαδή το κομμένο στη Δαμασκό χέρι του Ιωάννη Δαμασκηνού, ο οποίος συκοφαντήθηκε από τον Λέοντα Γ΄ στον χαλίφη της Δαμασκού, λόγω της εικονοφιλίας του. Επειδή όμως, σύμφωνα με την παράδοση, το κομμένο χέρι αποκαταστάθηκε με θαυματουργό τρόπο από την Παναγία, έκτοτε εικονίζεται ως αφιέρωμα. Το 1217 περιήλθε στη κατοχή του Σέρβου Αρχιεπισκόπου Σάββα. Η εικόνα έμεινε στη Σερβία για αρκετά χρόνια μέχρι τις αρχές του 15ου αιώνα, οπότε μεταφέρθηκε στο Άγιον Όρος για να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων. Από τότε η εικόνα βρίσκεται στη Μονή Χιλανδαρίου.

Αφού μας μίλησε ο σεβασμιος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής γέροντας Ισίδωρος περί της Ιεράς Μονής, μας ανέλυσε και τη θαυμάσιο εικονογραφία της Δευτέρας Παρουσίας του Κυρίου που βρίσκεται στον Νάρθηκα της Ιεράς Μονής.

Ξεναγηθήκαμε στο χώρο που βρίσκεται το κελάρι, το δίχτυ που ανέβαζαν τα παλαιότερα χρόνια τρόφιμα και άλλα είδη και εν συνεχεία ξεναγηθήκαμε και στο Μουσείο Εκκλησιαστικών κειμηλίων της Ιεράς Μονής. Αφού λάβαμε την ευχή του Καθηγουμένου αναχωρήσαμε για τη γυναικεία Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου όπου και πάλι ξεναγηθήκαμε από τις γερόντισσες της Ιεράς Μονής για το ιστορικό του Μοναστηριού. Αφού γευματίσαμε σε παρακείμενο εστιατόριο αναχωρήσαμε για την πόλη τω Τρικάλων για τον απογευματινό μας καφέ. Θαυμάσαμε το Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου αλλά και τα ερείπια της οικίας του Αγίου Εφραίμ του θαυματουργού Συγκεκριμένα, σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες το σπίτι όπου γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1384 ο Άγιος Εφραίμ κατέρρευσε έπειτα από έναν μακρύ και δύσκολο χειμώνα, με πολλά χιόνια και έντονες βροχοπτώσεις.Σύμφωνα με την προφορική παράδοση το σπίτι όπου έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο Άγιος Εφραίμ, κατά κόσμον Κωνστανίνος Μόρφης, βρίσκονταν στις όχθες του Ληθαίου, στο ύψος της «Αύρας».

Ύστερα από τον απογευματινό μας καφέ άκρη στο ποτάμι πήραμε το δρόμο της επιστροφής με άφιξη στο χωρίο μας περίπου στις 22:00 το βράδυ γεμάτοι πνευματικά εφόδια και πολλές εμπειρίες από την εκδρομή που διοργάνωσε ο Ιερός μας Ναός.

 

 

Σελίδα 1 από 3

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία