Αγγελίες    Επικοινωνία

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Για τις έξυπνες πόλεις του μέλλοντος, θα διαγωνιστούν μαθητές από όλον τον κόσμο στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής W.R.O 2019 (World Robot Olympiad), που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στην Ουγγαρία.

Το φετινό συναρπαστικό θέμα της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής W.R.O.™ έχει τίτλο «Smart Cities» και αφορά νέες, καινοτόμες ιδέες που θα βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση των πόλεων του μέλλοντος.

Ο 7ος Περιφερειακός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Δυτικής Ελλάδας πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της ΠΔΕΔΕ, στο πλαίσιο συνδιοργάνωσης με τον W.R.O™ Hellas, στο Νότιο Λιμάνι Πατρών – Κτίριο Β1, την Κυριακή 23 Ιουνίου 2019, με ελεύθερη είσοδο για τους θεατές.

 37 ομάδες έχουν προ-εγγραφεί για να συμμετάσχουν στη Δυτική Ελλάδα!

Οι ομάδες που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, ανάλογα με την κατηγορία, καλούνται να κατασκευάσουν ρομποτικές κατασκευές που συμβάλλουν στις παρακάτω διαστάσεις των Έξυπνων Πόλεων:

Έξυπνη διακυβέρνηση (Smart Governance)

Έξυπνη εκπαίδευση (Smart Education)

Έξυπνοι χώροι εργασίας (Smart Workplaces).

Ο τελικός του Εθνικού διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την 30η Ιουνίου, αφού ολοκληρωθούν οι Περιφερειακοί διαγωνισμοί στη χώρα.

Μια έξυπνη πόλη είναι ένας τόπος όπου οι Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) χρησιμοποιούνται προς όφελος των κατοίκων, με σκοπό να λειτουργούν πιο αποδοτικά τα παραδοσιακά δίκτυα και οι υπηρεσίες (οι πόροι της πόλης) και να μειώνονται οι ενεργειακές απώλειες.

Έτσι μία έξυπνη πόλη έχει ευφυέστερα δίκτυα αστικών μεταφορών, αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις παροχής νερού και διάθεσης αποβλήτων και πιο αποτελεσματικούς τρόπους φωτισμού και θέρμανσης των κτιρίων. Επίσης έχει μια πιο ευέλικτη διοίκηση με έμφαση στην ποιότητα ζωής, ασφαλέστερους δημόσιους χώρους και δομές που καλύπτουν τις ανάγκες των πιο ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες του διαγωνισμού στον αντίστοιχο δικτυακό τόπο, ο οποίος περιέχει τους κανόνες, τις πίστες ανάλογα με τη βαθμίδα (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, ποδόσφαιρο) τις κατηγορίες και γενικές πληροφορίες στο https://wrohellas.gr/world-robot-olympiad-2019/. Ειδικά στην κατηγορία Open (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) οι διαγωνιζόμενες ομάδες επιλέγουν ελεύθερα τους controllers και τα υπόλοιπα υλικά που χρησιμοποιούν για το project τους (NXT/EV3, Arduino, Raspberry κ.λπ).

Τον Περιφερειακό Διαγωνισμό υποστηρίζουν οι εξής τοπικοί φορείς: Οργανισμός Λιμένα Πατρών Α.Ε., Υδάτωρ Α.Ε., Πλαστικά Κ. Κοτρώνης Α.Β.Ε.Ε, Αχαϊκό Χωριάτικο, και ο Δήμος Πατρέων, με χορηγό επικοινωνίας το Ionian Channel. Την ίδια μέρα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠΑ, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική ημερίδα για την εκπαιδευτική ρομποτική, με ελεύθερη είσοδο (10:00 – 12:00).

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας κ. Κώστας Γιαννόπουλος δηλώνει: «Είμαστε περήφανοι που οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δυτικής Ελλάδας, μαζί με τους καθηγητές τους μας δείχνουν τον τρόπο για την έξυπνη Πάτρα, τον έξυπνο Πύργο και το έξυπνο Μεσολόγγι και οποιαδήποτε πόλη της Περιφέρειας μας. Με την παρακαταθήκη του χάλκινου μεταλλίου 2017, συνεχίζουμε και φέτος με υψηλές προσδοκίες στον Περιφερειακό διαγωνισμό ρομποτικής, αποσκοπώντας σε ανάλογες διακρίσεις πρωτίστως στον Εθνικό διαγωνισμό, στην Αθήνα, εν συνεχεία για την πρόκριση στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής".

 

Για τον Περιφερειακό διαγωνισμό έχει δημιουργηθεί η σελίδα https://www.facebook.com/events/332586750794440/ και το teasing βίντεο https://youtu.be/nbdEYrtfEBg

Πάρτε μία γεύση από τον περσινό διαγωνισμό: https://youtu.be/nmk6HMyhe1I

Η χώρα μας έχει μέχρι σήμερα δύο ολυμπιακές διακρίσεις (2017 χάλκινο και 2015 αργυρό). Πρόκειται για μία πολύ σημαντική διεθνή διοργάνωση αφιερωμένη στην επιστήμη, στην τεχνολογία και στην εκπαίδευση, που συγκεντρώνει μαθητές και νέους από όλον τον κόσμο. Στόχος είναι η ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της επίλυσης προβλημάτων.

 

Άρης Λούβρης
2610 - 362425

Σας προσκαλούμε στην παρουσίαση από τα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης του Σχολείου του  παιδικού βιβλίου  "το 17 κιβώτιο" του Διονύση Λεϊμονή την Τρίτη 4 Ιουνίου 2019 ώρα 09:00 π.μ.στο Πνευματικό Κέντρο «Ευανθίας Καρβέλη» στο Αιτωλικό.

1ο Δ.Σ Αιτωλικού

Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ανακοινώνει ότι κατά το σχολικό έτος 2019-20 θα εισαχθούν στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ) Μαθητείας του Οργανισμού 6.405 μαθητές και μαθήτριες για να εκπαιδευτούν σε 33 ειδικότητες με ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι κάτοχοι τουλάχιστον ενδεικτικού Α΄Τάξης Επαγγελματικών Λυκείων ή Γενικών Λυκείων και έχουν γεννηθεί τα έτη 1996-2003. Οι αιτήσεις υποψηφιότητας υποβάλλονται από 18-6-2019 έως 30-8-2019 στις Γραμματείες των Επαγγελματικών Σχολών του ΟΑΕΔ κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. Η επιλογή των μαθητών γίνεται με το βαθμό Τίτλου Σπουδών και με κοινωνικά κριτήρια.

H Μαθητεία είναι το σύστημα Επαγγελματικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης που συνδυάζει τη θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση του μαθητή στο Σχολείο με την εκπαίδευση σε πραγματικές συνθήκες εργασίας (on-the-job training). Στόχος είναι να αποκτήσει ο εκπαιδευόμενος νέος τις απαραίτητες θεωρητικές γνώσεις αλλά και επαγγελματική εμπειρία στην αγορά εργασίας. Στη διάρκεια των σπουδών τους οι μαθητές των ΕΠΑ.Σ το πρωί πραγματοποιούν Μαθητεία σε επιχειρήσεις του Ιδιωτικού ή Δημοσίου Τομέα σε θέσεις συναφείς με την ειδικότητά τους, ενώ το απόγευμα παρακολουθούν θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα στο σχολείο. Η φοίτηση στις ΕΠΑΣ είναι διετής.

Οι μαθητές και μαθήτριες των ΕΠΑ.Σ του ΟΑΕΔ :

  1. Φοιτούν σε σύγχρονα και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια
  2. Τους παρέχονται τα απαραίτητα βιβλία και βοηθήματα
  3. Εκπαιδεύονται από έμπειρο και άρτια καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό, μόνιμο και έκτακτο.
  4. Αμείβονται και ασφαλίζονται από τους εργοδότες, για τους οποίους ο ΟΑΕΔ έχει θεσπίσει κίνητρα, προκειμένου να διευρυνθεί ο αριθμός των απασχολουμένων μαθητών
  5. Δικαιούνται σπουδαστική άδεια μέχρι 30 ημέρες με αποδοχές
  6. Λαμβάνουν- όσοι συγκεντρώνουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις- επίδομα στέγασης και σίτισης
  7. Δικαιούνται Αναβολή Στράτευσης

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από την ιστοσελίδα του Οργανισμού στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.oaed.gr και στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ.

H Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και το 1ο Κέντρο Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (1ο Κ.Ε.Σ.Υ.) Αχαϊας της ΠΔΕ Δ.Ε. διοργανώνουν σε συνεργασία με τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της πόλης μας, προγράμματα Θερινών Σχολείων, στο πλαίσιο των Πρωτοκόλλων Συνεργασίας που έχουν συναφθεί μεταξύ της ΠΔΕ Δ.Ε., του Πανεπιστημίου Πατρών και του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

Τα Θερινά Σχολεία αφορούν μαθητές/τριες της Α΄ τάξης Γενικών Λυκείων Αχαΐας, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα στο Πανεπιστημιακό τμήμα που θα επιλεγούν και να ενημερωθούν, με τρόπο άμεσο και βιωματικό, για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της επιστημονικής έρευνας και της τεχνολογίας.

Η συνεργασία αυτή αποσκοπεί στην πληρέστερη ενημέρωση των μαθητών, στην εξοικείωσή τους με τις ερευνητικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στα διάφορα εργαστήρια, και στην ευαισθητοποίηση των μαθητών στον προσδιορισμό των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών επιλογών τους. Για το πρόγραμμα των Θερινών Σχολείων 2019 οι ενδιαφερόμενοι μαθητές/τριες καταθέτουν αίτηση συμμετοχής (1ο Κ.Ε.Σ.Υ.) Αχαΐας.

Η επιλογή των μαθητών των ΓΕΛ Αχαΐας θα γίνει 80 % με βάση τις σχολικές επιδόσεις του πρώτου τετραμήνου της Α΄ Τάξης του ΓΕΛ και 20% με κλήρωση μεταξύ των επιθυμούντων. Την ευθύνη και διαδικασία της επιλογής των μαθητών έχει το 1ο Κέντρο Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (1ο Κ.Ε.Σ.Υ.) Αχαΐας της ΠΔΕ Δ.Ε.

Το φετινό πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τα ακόλουθα Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών: Γεωλογίας, Βιολογίας, Ιατρικής, Φαρμακευτικής, Φιλολογίας, Φιλοσοφίας, Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Χημικών Μηχανικών, Θεατρικών Σπουδών. Τέλος, στα Θερινά Σχολεία 2019 συμμετέχει το Εργαστήριο Χημείας του ΕΑΠ, το εργαστήριο Αστροσωματιδιακής Φυσικής του ΕΑΠ και το εργαστήριο Πληροφορικής του ΕΑΠ.

Η λειτουργία των Θερινών Σχολείων ενισχύει τον επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών, καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να πληροφορηθούν για τις μελλοντικές εκπαιδευτικές και επαγγελματικές τους επιλογές και να γνωρίσουν εκ των έσω τον χώρο που επιθυμούν να σπουδάσουν, συμβάλλοντας στην εξωστρέφεια των Πανεπιστημίων της πόλης μας και τη σύνδεσή τους με το ευρύτερο περιβάλλον και αναδεικνύοντας τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο στην κοινωνία.

Πηγή: dete.gr

Την Τετάρτη 15/5/2019 το απόγευμα μαθητές και καθηγητές από το κοινωνικοπολιτισµικό κέντρο Honig Fabrik του Αμβούργου στα πλαίσια ανταλλαγής νέων προγραμμάτων «Οι Ρίζες ανοίγουν δρόμους - Roots are Routes» επισκέφτηκαν τον Μουσικό Όμιλο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου «Ιωσήφ Ρωγών». Τα μέλη, ο Αρχιμουσικός και ο Πρόεδρος του συλλόγου καλωσόρισαν τα παιδιά και τους έκαναν μια ξενάγηση στις τάξεις των μαθημάτων και στην αίθουσα προβών.

Στην συνέχεια, ο Αρχιμουσικός Δημήτρης Μανωλάτος τούς παρουσίασε τα τμήματα του συλλόγου και μέσα από αυτά τους έπαιξαν παραδοσιακούς ήχους και ρυθμούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Επιπλέον, τα παιδιά από το Αμβούργο είχαν την ευκαιρία να δουν και να ακούσουν ζωντανά την τοπική ζυγιά του Μεσολογγίου με ζουρνάδες νταούλι.

Τέλος μας παρουσίασαν και αυτοί από την πλευρά τους κάποια μουσικά κομμάτια μέσα από της οδηγίες τους καθηγητή τους.

Συνοδοί του προγράμματος υπήρξαν οι Δασκαλή Όλγα και Δουλιώτης Γρηγόρης.

Γιορτάζοντας την ολοκλήρωση 3 ετών εφαρμογής του προγράμματος «ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ», η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας διοργανώνει το Σάββατο 11 Μαΐου 2019 και ώρες 10:00 – 12:30 στην Αγορά Αργύρη, ημερίδα προβολής και διάχυσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος καλώντας εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές να παραβρεθούν και να συμμετάσχουν στο δημιουργικό διάλογο που θα αναπτυχθεί.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ» υλοποιείται ως πρωτοβουλία σε πανελλήνιο επίπεδο στα σχολεία της ΠΔΕ Δυτικής Ελλάδας και τελεί υπό την αιγίδα της. Στα 3 χρόνια εφαρμογής του, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το ‘ευ αγωνίζεσθαι’ ήρθε να υπηρετήσει ακριβώς αυτές τις διακηρυκτικές αρχές που κοσμούν διαχρονικά κάθε πολιτισμένη κοινωνία. Εφαρμόζεται σε γυμνάσια αρμοδιότητάς της, έχει εμπλέξει πάνω από 1000 μαθητές/τριες, από 30 και πλέον σχολικές μονάδες των περιφερειακών ενοτήτων Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας.

 Το εν λόγω πρόγραμμα καινοτομεί, καθώς μέσω της μικτής μάθησης (blended learning) θέτει τους μαθητές στο επίκεντρο της διαδικασίας, αξιοποιεί τα βιώματά τους και τους διευκολύνει να προσεγγίσουν τη γνώση συνεργατικά.

Η ανάγκη ηθικής εκπαίδευσης των μαθητών προβάλλει όλο και πιο αναγκαία στις μέρες μας, καθώς το πολιτισμικό και ηθικό πλαίσιο της σύγχρονης ζωής συμπιέζει κλασικές ηθικές αξίες όπως ο σεβασμός, η υπευθυνότητα, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, η ανεκτικότητα, η αποδοχή του διαφορετικού.

Ο ηθικός-ενεργός πολίτης θεωρείται κεντρικός εκπαιδευτικός στόχος, ώστε να αντιμετωπιστούν τα έντονα φαινόμενα ηθικής παρακμής των ημερών μας. «Η αρετή είναι διδακτή» υποστηρίζει ο Σωκράτης, αναφερόμενος σε διαδικασίες ανάπτυξης της ικανότητας κάποιου να συμπεριφέρεται ηθικά, δεδομένου ότι διαστάσεις του ηθικού χαρακτήρα όπως η ευαισθησία στα αισθήματα και στις ανάγκες των άλλων, η συνεργατική στάση, οι ικανότητες επίλυσης προβλημάτων (απαραίτητες για την ομαλή έκβαση προστριβών) κ.ά., αναπτύσσονται σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Για την εξυπηρέτηση της στοχοθεσίας του, επιστρατεύονται συμπεριφορές από «αθλητές-πρότυπα» από το χώρο του ποδοσφαίρου και δημιουργούνται για τα παιδιά στοχευμένες βιωματικές εμπειρίες, προκειμένου η νέα γνώση να εφαρμοστεί σε κατάλληλα σχεδιασμένα για να προάγουν την δημιουργία επιθυμητών συμπεριφορών «τίμιου παιχνιδιού» πεδία.

Καθοριστική για την επίτευξη του σκοπού του προγράμματος, είναι η προσεκτικά σχεδιασμένη εκπαιδευτική διαδικασία, που εμπλέκει τους μαθητές/τριες σε όλα τα στάδιά της, ενισχύοντας την δέσμευσή τους σε αυτή.

Σημαντικό είναι ότι ο σχεδιασμός του προγράμματος, επιτρέπει την προσαρμογή του και στα χαρακτηριστικά άλλων ομαδικών ή και ατομικών αθλημάτων, δίνοντας διέξοδο στο πλήρες φάσμα των αντικειμένων της σχολικής Φυσικής Αγωγής.

Σελίδα 1 από 32

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία