Αγγελίες    Επικοινωνία

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Αθλητικού Συλλόγου «Τρίτωνας», σας προσκαλεί  να παρακολουθήσετε το κύπελλο υδροσανίδας Τριχωνίδας, 10th Trichonian Wakeboard Cup 2019 και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα  NATIONAL CHAMPIONSHIP WAKEBOARD 2019 που θα πραγματοποιηθούν σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην Λίμνη Τριχωνίδα (θέση Δογρή-κτήμα  Πιθάρι), από την Πέμπτη 10 έως  και την Κυριακή 13 Οκτωβρίου  2019.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ 10th Trichonian Wakeboard Cup 2019

 Πέμπτη, 10/10 - 09.00 π.μ: Έναρξη Προκριματικών και LCQ                                                                         

Παρασκευή, 11/1 0- 09.00 π.μ: Έναρξη Τελικών

17.00 μ.μ.: Ειδικές βραβεύσεις - Απονομές μεταλλίων

 

Πανελλήνιο  Πρωτάθλημα Wakeboard 2019

Σάββατο, 12/10 - 09.00  π.μ: Έναρξη Προκριματικών και LCQ                                                                         

Κυριακή, 13/10- 09.00 π.μ: Έναρξη Τελικών 14.00μ.μ.:  Απονομές μεταλλίων                                               

Η παρουσία σας θα είναι ενισχυτική στην προσπάθεια μας  για την ανάδειξη τόσο των ναυταθλητικών αθλημάτων, όσο  και  για την προβολή του μοναδικού περιβαλλοντικού πλούτου της Λίμνης Τριχωνίδας και της ευρύτερης περιοχής.

Mε τιμή
το  Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων συμμετείχε την Πέμπτη, 18/09/2019, με τα στελέχη του (κ. Κασβίκης, κ. Παλαιός) στην επίδειξη δυνατοτήτων αυτόνομων σκαφών του ερευνητικού προγράμματος «INTCATCH 2020» που πραγματοποιήθηκε στη Λίμνη Τριχωνίδα.

Οι μετρήσεις ποιοτικών παραμέτρων των υδάτων πραγματοποιήθηκαν με την χρήση πλωτού, αυτόνομου μέσου της ΕΥΔΑΠ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛΚΕΘΕ.

Το συγκεκριμένο τηλεκατευθυνόμενο ρομποτικό σκάφος είναι εξοπλισμένο με ειδικούς αισθητήρες και έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τις φυσικοχημικές παραμέτρους σε λίμνες και ποταμούς της χώρας. Στο πεδίο έρευνας μπορεί να βρίσκεται από δύο έως τρεις ώρες. Ειδικότερα, ο χρήστης του μπορεί να λαμβάνει πληροφορίες για το pH, το διαλυμένο οξυγόνο, την αγωγιμότητα, τη χλωροφύλλη, τη θερμοκρασία. Ακόμη έχει τη δυνατότητα προσδιορισμού δύο βαρέων μετάλλων, του χαλκού και του μόλυβδου. Τα δεδομένα μπορούν να διαβαστούν στους ενδιαφερόμενος μέσω μιας εφαρμογής (βλέπε εικόνες).

Στο πλαίσιο αυτής της εφαρμογής του ευρωπαϊκού πειραματικού έργου «Intcatch 2020» που αφορά τις νέες τεχνολογίες έξυπνης παρακολούθησης ποταμών και λιμνών, η ΕΥΔΑΠ στοχεύει να προβάλει το σκάφος και σε άλλες περιοχές της χώρας. Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος γίνεται στην Ισπανία, στον ποταμό Τερ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Επίσης στην Αγγλία, στο Λονδίνο ένα σκάφος παρακολουθεί τα νερά σε μικρά ποτάμια του Τάμεση, στην Αυστρία ένα ελέγχει τον ποταμό Δούναβη, ενώ ένα ακόμα βρίσκεται στη λίμνη Γκάρντα που βρίσκεται στη Βερόνα της Ιταλίας.

Ο Φορέας Διαχείρισης ευχαριστεί θερμά για την πρόσκληση (κ. Δημητρίου – ΕΛΚΕΘΕ, κ. Κατσούρας – ΕΥΔΑΠ) και την πρώτη αυτή επίδειξη ενώ στο επόμενο χρονικό διάστημα θα προγραμματίσει τη συνδιοργάνωση μιας ημερίδας και εκ νέου επίδειξης των σκαφών του «INTCATCH» στο Αιτωλικό για την παρακολούθηση ποιοτικών παραμέτρων.

"Με τη δροσιά της λίμνης - χορός και τραγούδι" είναι ο τίτλος των Παραδοσιακών Μουσικοχορευτικών Εκδηλώσεων που διοργανώνει τα τελευταία πέντε χρόνια ο Λαογραφικός Όμιλος της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου (ΓΕΑ), στη λίμνη Τριχωνίδα.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα κύκλο εκδηλώσεων, οι οποίες διοργανώνονται κάθε χρόνο σχεδόν σε σημεία της Λίμνης Τριχωνίδας και σαν στόχο έχουν τη γενικότερη αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής μέσα από την υλοποίηση παραδοσιακών μουσικοχορευτικών και άλλων πολιτισμικών δράσεων.

Φέτος όμως και λόγω των αλλεπάλληλων εκλογικών διαδικασιών, οι εκδηλώσεις αυτές θα περιοριστούν στο μεγάλο παραδοσιακό γλέντι, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Κτήμα Πιθάρι στην περιοχή Ντουγρή της Λίμνης, την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019 στις 21:00.

Στο γλέντι αυτό, θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στην περιοχή μας η φημισμένη παραδοσιακή ορχήστρα της Δυτικής Μακεδονίας "ΧΑΛΚΙΝΑ ΗΧΟΧΡΩΜΑΤΑ" όπως επίσης και η Αγρινιώτικη ορχήστρα "ΣΙΜΠΕ ΜΟΡΙΑ" πλαισιωμένη από τον Άγγελο Σταθόπουλο στο κλαρίνο.

Η συμμετοχή του κοινού της περιοχής στο μεγάλο αυτό παραδοσιακό γλέντι αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τη γνωριμία του με την παραδοσιακή μουσική και τους χορούς της Δυτικής Μακεδονίας στην αυθεντική τους εκτέλεση, παράλληλα με τα τοπικά μας ακούσματα.

Πληροφορίες για την εκδήλωση, τη διάθεση προσκλήσεων και τις κρατήσεις για το γλέντι στα τηλέφωνα 6977285049 και 26410 62160.

Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό (World Water Day) η 22α Μαρτίου.

Και με την ευκαιρία αυτή μια αναφορά στο ζήτημα αυτό σε σχέση με την περιοχή του Θέρμου είναι επιβαλλόμενη. Το νερό, το γλυκό νερό που χαρίζει τη ζωή σε όλα τα όντα της στεριάς, ο επονομαζόμενος και λευκός χρυσός, αποτελεί πηγή ζωής για το φυτικό και ζωϊκό βασίλειο και φυσικά και για τον άνθρωπο. Θησαυρός λοιπόν το νερό, αλλά ανισομερώς κατανεμημένος στον πλανήτη. Οπότε, μ' αυτό το δεδομένο, λογικό είναι να σκεφθεί κανείς ότι όποια περιοχή διαθέτει άφθονο και καθαρό νερό μπορεί να θεωρείται εν δυνάμει πλούσια.

Και ως λογική συνέχεια σ' αυτές τις απλές σκέψεις, ο νους όλων εμάς, (των κατοίκων στη γη της αιτωλικής ενδοχώρας, στο Μέγα Αιτωλικό Πεδίο της αρχαιότητας και περιμετρικά αυτού, αλλά και όσων έλκουν την καταγωγή τους απ' αυτή την περιοχή και φυσικά οποιουδήποτε γνωρίζει την περιοχή), όσων ενδεχομένως μας απασχολεί το ζήτημα της προστασίας των φυσικών πόρων και της ανάδειξης του τόπου μας, δεν μπορεί παρά να πάει αυτομάτως στο πιο χαρακτηριστικό στοιχείο που σχετίζεται με το νερό στην περιοχή αυτή. Στη λίμνη Τριχωνίδα, τον μεγαλύτερο φυσικό ταμιευτήρα νερού στην ευρύτερη περιοχή του Θέρμου και έναν από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα.

Λίμνη που μοιάζει με θάλασσα η Τριχωνίδα, προφανώς λόγω του μεγέθους της. Ίσως σ' αυτό το χαρακτηριστικό να οφείλεται και η παλαιότερη ονομασία της, "το Πέλαγος της Αιτωλίας", όπως αποκαλούνταν στους νεότερους χρόνους. Κι όμως είναι λίμνη. Η μεγαλύτερη, καθαρότερη και ομορφότερη λίμνη της Ελλάδας. Ένας τεράστιος, καθάριος υδάτινος όγκος, που εκτείνεται στη γεωγραφική περιοχή των Δήμων Αγρινίου και Θέρμου. Ένα πολύτιμο πετράδι στην καρδιά του ηπειρωτικού κορμού της Ελλάδας, η αδιαμφισβήτητη κυρά στο "Μέγα Αιτωλικό Πεδίο" της αρχαιότητας. Η "μεγάλη άγνωστη" για τον πολύ κόσμο, ή, μάλλον, "η ωραία κοιμωμένη" της φύσης της περιοχής μας, που υπομένει καρτερικά το φιλί της αγάπης που θα την ξυπνήσει από τον ύπνο διαρκείας στον οποίο είναι καταδικασμένη. Έτσι όπως έγινε και με την ωραία κοιμωμένη του παραμυθιού.

Και τότε θα χαραχθεί στα χείλη των ανθρώπων το χαμόγελο και θα διαχυθεί η χαρά που θα σκορπίσει η θεϊκή ομορφιά της και στην ανθρωποκοινωνία της εγγύς περιοχής της, που περιμένει αυτή τη στιγμή. Τη στιγμή που η αξιοποίηση και ανάδειξη του συνόλου των χαρακτηριστικών της λίμνης και της εγγύς αυτής περιοχής, με σεβασμό πάντα στον αειφορικό χαρακτήρα των όποιων παρεμβάσεων, θα επιφέρει και προσπορισμό ωφελημάτων και οικονομικών ανταλλαγμάτων για τους ανθρώπους.

Το γιατί ισχύουν όλα αυτά, σίγουρα δεν χρειάζεται ειδική αναφορά, καθότι είναι χιλιοειπωμένα με ποικίλους μάλιστα τρόπους από πολλούς, ειδικούς και μη, τα πλούσια χαρακτηριστικά της λίμνης και της περιοχής περιμετρικά αυτής. Ωστόσο, επιβάλλεται μια γενική αναφορά στα βασικότερα από αυτά.

Άφθονο και καθαρό νερό, κατ' αρχάς, που ανανεώνεται συνεχώς από πλήθος πηγαίων υδάτων και αποτελεί πηγή ζωής για πλήθος ειδών του φυτικού και ζωϊκού βασιλείου που αναπτύσσεται μέσα και τριγύρω της λίμνης. Και φυσικά το ίδιο χρήσιμο το νερό της και για τους ανθρώπους, που το χρησιμοποιούν ως πόσιμο, για τις οικιακές τους ανάγκες και για το πότισμα των καλλιεργειών τους. Μέχρι και ιαματικά νερά αναβλύζουν σε ένα σημείο της ακτής της, τόσο πλάι αυτής όσο και στο βυθό της, στοιχείο που αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη ολόκληρης λουτρόπολης στην περιοχή αυτή.

Επιπλέον, η πλούσια γεωμορφολογία, όπως αυτή ξεπροβάλλει μέσα από τη μεγάλη σε ποικιλία εναλλαγή των φυσικών στοιχείων (λοφοπλαγιές, βουνοπλαγιές, μικρότερες και μεγαλύτερες πεδιάδες και κοιλάδες, ρέματα, καταρράκτες, πηγές και άλλα), σε ολόκληρη την παρατριχωνίδια περιοχή, μαζί με το πλούσιο φυτικό και ζωϊκό βασίλειο που διαβιεί σ' αυτήν, συνυφαίνουν από κοινού το σπάνιου κάλλους φυσικό περιβάλλον της λίμνης και της εγγύς αυτής περιοχής.

Σε συνάφεια μ' αυτό, πλήθος στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς, διάσπαρτα περιμετρικά της λίμνης και αναφερόμενα σε όλη τη γκάμα της μακραίωνης ιστορίας της περιοχής, σε συνδυασμό με τις σύγχρονες ανθρωπογενείς δραστηριότητες και τις δράσεις που υλοποιούνται ή σχεδιάζονται σε αντιστοίχιση με τις σύγχρονες αναγκαιότητες, στην κάλυψη των οποίων είναι δυνατό να φανούν χρηστικά όλα τα προαναφερόμενα, συναποτελούν τα στοιχεία εκείνα που προδιαγράφουν ένα ευοίωνο μέλλον για την παρατριχωνίδια περιοχή και όχι μόνο.

Ένα μέλλον που δεν θα έρθει μόνο του, βέβαια, όπως τίποτα δεν έρχεται μόνο του στη ζωή, αλλά που προϋποθέτει δύσκολο αγώνα, μακροχρόνιες προσπάθειες, - κάποιες από τις οποίες μάλιστα πιθανά να καθίστανται ατελέσφορες κάποιες φορές -, συλλογική προσπάθεια, ισχυρή πολιτική βούληση και πάνω απ' όλα αδάμαστη θέληση από όσους επιμένουν να ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο τους και δεν παύουν να παλεύουν γι' αυτό ακατάπαυστα ακόμη και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

Οικολογικός θησαυρός, λοιπόν, η λίμνη μας για τον τόπο μας. Θησαυρός, ο οποίος συνιστά αδιαμφισβήτητα πυλώνα ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής. Και σίγουρα μένουν πολλά ακόμη να γίνουν ώσπου να φτάσουμε στο επιθυμητό σημείο ο θησαυρός αυτός ν' αποδώσει στο όριο των δυνατοτήτων του αναφορικά με την κάλυψη των ανθρώπινων αναγκών. Όπως και πολλά άλλα θα μπορούσαν να είχαν γίνει νωρίτερα. Επειδή όμως το μέλλον δεν γράφεται ούτε με υποθέσεις που δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν ούτε με τα "εάν" και τα "εφόσον", ούτε με μεμψιμοιρίες, ένας μόνο δρόμος υπάρχει για το αύριο. Ο δρόμος του αγώνα και της πίστης πως κάθε αγώνας αργά ή γρήγορα δικαιώνεται.

Είναι αλήθεια πως έχουν γίνει στο παρελθόν, και γίνονται και σήμερα, προσπάθειες τόσο από τους φορείς της πολιτείας όσο και από ιδιώτες για την ανάδειξη της λίμνης. Πόσα και ποια είναι αυτά, δεν είναι της ώρας ν' αναφερθούν εδώ. Ωστόσο, επιβάλλεται μια πολύ σύντομη αναφορά στα πλέον σημαντικά από τα πρόσφατα που αφορούν το τμήμα που αναφέρεται στην εδαφική περιοχή του Δήμου Θέρμου. Κι αυτό λόγω της θεσμικής μου ιδιότητας ως Δημοτικού Συμβούλου Θέρμου και ως υπόμνηση στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής του Θέρμου, και ειδικότερα περισσότερο σ' αυτούς των παραλίμνιων Κοινοτήτων του Δήμου Θέρμου, ότι υπάρχει μέλλον αναφορικά με την αξιοποίηση της λίμνης, που είναι και διακαής πόθος τους. Όπως, εξάλλου, και όλων μας.

Η ολοκλήρωση πρόσφατα της αδειοδότησης της λουτροπηγής Κόκκινο Στεφάνι Μυρτιάς, η εκπόνηση μελέτης για τον καθορισμό της όχθης και παρόχθιας ζώνης στο υπολειπόμενο τμήμα της λίμνης απ' την πλευρά του Δήμου Θέρμου, στην περιοχή της Μυρτιάς και της Παμφίας και ενδιαμέσως αυτού, η αναμενόμενη άμεσα ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα έργου για την αναβάθμιση του Μονοπατιού του Φαραγγιού του Μοκιστιάνου, η χρηματοδότηση μελέτης για την αναγνώριση της ποικιλίας Σαγκουίνι Μυρτιάς ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης, η δέσμευση για λήψη μέριμνας για υλοποίηση σταδιακά των αποχετευτικών δικτύων σε όλους τους παραλίμνιους οικισμούς, όπως έγινε για αντίστοιχο έργο στο Πετροχώρι, για το οποίο εκπονήθηκαν οι σχετικές μελέτες και το έργο προτάθηκε για ένταξη σε αντίστοιχο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, εντάσσονται στις πρόσφατες δράσεις του Δήμου Θέρμου που συντείνουν στον παραπάνω στόχο.

Δεν θα αναφερθούν εδώ, βέβαια, για ευνόητους λόγους, αντίστοιχες δράσεις που έχουν γίνει και από τον Δήμο Αγρινίου αναφορικά με την περιοχή αναφοράς του εν λόγω Δήμου.

Θα επισημανθούν όμως δύο δράσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που αναφέρονται συνολικότερα στη λίμνη. Κατ' αρχάς, βρίσκεται σε εξέλιξη έργο με τίτλο "Μελέτη Ανάπλασης της Παραλίμνιας Ζώνης και Σχεδιασμός Παραλίμνιας Διαδρομής Λίμνης Τριχωνίδας», αντικείμενο της οποίας αποτελεί ο σχεδιασμός παραλίμνιας διαδρομής και αναπλάσεων στο βόρειο και ανατολικό τμήμα της λίμνης από τα Αμπάρια βορειοδυτικά μέχρι τα Σιταράλωνα νοτιοανατολικά σε συνολικό μήκος όχθης 24 χιλιομέτρων, στο πλαίσιο του οποίου προβλέπεται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός παραλίμνιου δρόμου ήπιας κυκλοφορίας, του τύπου πεζόδρομου - ποδηλατόδρομου μήκους περί τα 18 χλμ., οδικά έργα σύνδεσης της παραλίμνιας διαδρομής με το υφιστάμενο επαρχιακό οδικό δίκτυο και σχεδιασμός μιας σειράς από οικολογικές αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις πρόσβασης προς το υδάτινο μέτωπο της λίμνης και αναψυχής σε 12 επιλεγμένα σημεία του παραλίμνιου δρόμου.

Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία του φακέλου του διαγωνισμού ιδεών με απονομή βραβείων για το έργο - μελέτη με τίτλο "Στρατηγική χωροταξική ανάπτυξη της περιοχής της λίμνης Τριχωνίδας". Η μελέτη, η οποία ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και θα εξελιχθεί με την υποστήριξη και των Δήμων Αγρινίου και Θέρμου, αποτελεί πολύ σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη της λίμνης, καθώς αναφέρεται στη στρατηγική ανάπτυξη της ιδιαίτερης σημασίας παραλίμνιας περιοχής της Τριχωνίδας και στη σύνδεση αυτής με τις όμορες Κοινότητες με σκοπό την ανάδειξη του φυσικού της τοπίου, η οποία μπορεί να συντελέσει στην ανάδειξη της ευρύτερης ενδοχώρας των Δήμων Θέρμου και Αγρινίου και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Οι παραπάνω πρωτοβουλίες και εξελίξεις, όπως και άλλες που θα μπορούσαν να αναφερθούν, αποδεικνύουν περίτρανα ότι η ελπίδα είναι παρούσα. Κι αυτό δεν είναι κάτι αόριστο, αλλά αποδεικνύεται από συγκεκριμένες δράσεις και πράξεις οι οποίες προέρχονται κυρίως από τους φορείς της πολιτείας, όπως οι προαναφερόμενες, αλλά και από την κοινωνία των πολιτών, είτε αναφερόμαστε σε συλλογικές είτε σε ατομικές πρωτοβουλίες.

Καταληκτικά, η λίμνη Τριχωνίδα, ο οικολογικός αυτός θησαυρός του τόπου μας, ο οποίος αποτελεί αδιαμφισβήτητα πυλώνα ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, δημιουργεί σε μάς, (στους κατοίκους αλλά και σε όσους έλκουν την καταγωγή τους από την παρατριχωνίδια περιοχή, όπως βέβαια και σε κάθε άλλον που ενδιαφέρεται για την προστασία της φύσης και για την ανάπτυξη με σεβασμό στην αειφορία), το χρέος να τον αναδείξουμε, να τον διαφυλάξουμε και να τον παραδώσουμε ακέραιο στις επόμενες γενιές. Ένα χρέος από το οποίο κανείς δεν έχει δικαίωμα να απέχει.

Ας πιστέψουμε πως αυτό μπορεί να γίνει. Οι φορείς της πολιτείας εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση και αυτό θα γίνει, (λίγο νωρίτερα ή λίγο αργότερα ίσως από ό,τι ο καθένας φαντάζεται πως θα έπρεπε να γίνει και που σίγουρα όλοι μας θα επιθυμούσε να έχει γίνει νωρίτερα), αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να γίνει, και θα γίνει. Σε όλους εμάς αναλογεί η υποχρέωση να συμβάλλουμε, ο καθένας όσο μπορεί και με ό,τι μέσο μπορεί, προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί από μόνη της η προσπάθεια των φορέων της πολιτείας δεν αρκεί.

Οι ενδεικτικές εικόνες από τη χειμερινή φύση της λίμνης στο βορειοανατολικό τμήμα αυτής, οι οποίες παρατίθενται στη συνέχεια, έχουν ως στόχο απλά να μας υπενθυμίσουν, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, ότι η λίμνη μας, η ..."Ωραία Κοιμωμένη" του τόπου μας, είναι εκεί, πανέμορφη πάντα, ακόμη και τον ψυχρό χειμώνα!

Είναι εκεί και περιμένει το ξύπνημά της, όπως και στο αντίστοιχο παραμύθι, την "Ωραία του Κοιμώμενου Δάσους"!!

Μόνο που στην περίπτωσή μας ο ρόλος του πρίγκιπα, ο οποίος έδωσε το φιλί της ζωής στην Ωραία Κοιμωμένη του παραμυθιού, ανήκει σε όλους εμάς!!!

Νίκος Κωστακόπουλος

(Εκπαιδευτικός - Δημοτικός Σύμβουλος Θέρμου)

Η Μυρτιά βρίσκεται στην Βορειοανατολική όχθη της λίμνης Τριχωνίδας...
Η ιστορία της Μυρτιάς χάνεται στο βάθος του χρόνου. Το παλαιότερο όνομα του χωριού ήταν “Γουρίτσα”.
Στο χωριό εκτός από το ιστορικό μοναστήρι της Μυρτιάς, υπάρχουν τρεις ενοριακοί ναοί, ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, ο Προφήτης Ηλίας και ο Άγιος Δημήτριος. Οι ναοί αυτοί πλαισιώνονται από τα ξωκλήσια της Αγίας Ελεούσας και της Αγίας Παρασκευής.

Πηγή: kainourgiopress.blogspot.com
(βίντεο του Ανδρέα Κουτσοθανάση)

Με σύνθημα τους τον περιορισμό του πλαστικού  μιας χρήσης δεκάδες εθελοντές ένωσαν τις δυνάμεις τους και ανέλαβαν δράση σε τρία σημεία της λίμνης Τριχωνίδας.

Στη θέση Αμπάρια, στη παραλίμνια ακτή  Παντάνασσας και στην παραλία του Μούρτου στην Καψοράχη. Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής του Δήμου Αγρινίου και της Ακτίνας Εθελοντισμού στην Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού της Γης.

Σε αυτήν την παγκόσμια πρωτοβουλία μετέχουν περισσότερες  από 100 χώρες οι οποίες επιλέγουν σημεία υψηλής περιβαλλοντικής αξίας για να διαδώσουν το μήνυμα.

Όπως εξήγησε η υπεύθυνη της Ακτίνας Εθελοντισμού Ανθούλα Μακρή η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία: «Είναι συγκινητικό πως,  τόσοι εθελοντές, σύλλογοι και φορείς διέθεσαν το χρόνο τους για να προσφέρουν στο περιβάλλον. Το Αγρίνιο,  τα τελευταία χρόνια, μετέχει ενεργά στις προσπάθειες προστασίας αλλά και ανάδειξης του φυσικού πλούτου της περιοχής ιδιαίτερα τις παραλίμνιες και παραποτάμιες περιοχές. Σήμερα,  που η κατάσταση του πλανήτη κρίνεται κρίσιμη, η περιβαλλοντική εκπαίδευση και δράση μετατρέπεται σε βασική αξία. Θα πρέπει όλοι να κατανοήσουμε  τις ανεπανόρθωτες βλάβες που προκαλούν στο οικοσύστημα τα πλαστικά μιας χρήσης και να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν , το Αστικό ΚΤΕΛ για την μεταφορά των εθελοντών και να διαβεβαιώσουμε ότι ο Δήμος Αγρινίου θα συνεχίσει την προσπάθεια συμμετέχοντας σε πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος».

 

 

 

 

 

Σελίδα 1 από 6

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία