Αγγελίες    Επικοινωνία

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 13/06/2019

 

Συνέντευξη στον Αντώνη Μουντάκη και τον Νίκο Σουρλόπουλο (Ε.Ι.Ε.Τ)

 

ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΡΕΣΠΩΝ: Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωµα να µπλοκάρει την ένταξη της γείτονος στην Ε.Ε. κενά στην ασφάλεια των οδηγών
ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ: Δεν θα αφήσουµε τους Δήµους σε έναν φαύλο κύκλο συναλλαγής και ακυβερνησίας
ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Θα µειώσουµε φόρους, ΕΝΦΙΑ, Ασφαλιστικές εισφορές και θα δώσουµε κίνητρα για νέες θέσεις εργασίας

 

Το Δ.Σ. της Ε.Ι.Ε.Τ., επιθυμώντας να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο του εβδομαδιαίου Περιφερειακού Τύπου, προχωρά στην υλοποίηση σειράς εξωστρεφών δράσεων, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται και συνεντεύξεις με πολιτικούς, αλλά και σημαντικά πρόσωπα της οικονομικής ζωής, του πολιτισμού κ.λπ. της χώρας. Η πρωτοβουλία αυτή καταγράφεται ως η πρώτη στα χρονικά του Περιφερειακού Τύπου, καθώς οι συνεντεύξεις θα προωθούνται σε όλες τις εφημερίδες και ιστοσελίδες των μελών της Ε.Ι.Ε.Τ. Ξεκινώντας αυτή μας τη δράση δίνουμε βήμα στους αρχηγούς πολιτικών κομμάτων, ενώ θα ακολουθήσει σειρά συνεντεύξεων με υπουργούς που το χαρτοφυλακίο τους έχει άμεση σχέση με την Περιφέρεια (Αγροτ. Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Τουρισμού κ.α.).

Εδώ να επισημάνουμε ότι, τηρώντας την ιεραρχία απευθυνθήκαμε αρχικά στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο, δεν πήραμε θετική απάντηση και ως εκ τούτου στη συνέχεια απευθυνθήκαμε στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος αποδέχθηκε το αίτημα μας.

 

Μητσοτάκης εφ' όλης της ύλης

Απαντώντας σε όλες μας τις ερωτήσεις, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε μια αποτίμηση των αποτελεσμάτων των πρόσφατων εκλογών, αλλά και για τον "Κλεισθενη" και τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για να λειτουργήσει σωστά, αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών και τι θα πράξει σε περίπτωση που είναι πρωθυπουργός από την 8η Ιουλίου.

Αναφέρθηκε ακόμη στον σχεδιασμό της επόμενης μέρας που αφορά την Ελληνική Οικονομία, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες και την αναγέννηση της υπαίθρου, τον τουρισμό, τον δευτερογενή τομέα, αλλά και την μαζική φυγή των νέων στο εξωτερικό.

Τέλος, επισημαίνει γιατί πρέπει να τον εμπιστευτούν οι πολίτες σ' αυτή τη δύσκολη για τη χώρα εποχή.

 

Ξεκινώντας την συνέντευξη μας αυτή, θα θέλαμε να μας κάνετε μια αποτίμηση των αποτελεσμάτων των εκλογών της 26ης Μαΐου, τόσο όσον αφορά τις Ευρωεκλογές όσο και τις Αυτοδιοικητικές.

Τα αποτελέσματα ήταν αναμφίβολα πολύ ικανοποιητικά για εμάς. Εδώ και 3,5 χρόνια έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα και αυτό που διαπίστωνα είναι η ωριμότητα της ελληνικής κοινωνίας και ένα ισχυρό αίτημα για πολιτική αλλαγή. Το οποίο εκφραζόταν με μια σταδιακά αυξανόμενη εμπιστοσύνη σε μένα προσωπικά και τη Νέα Δημοκρατία. Το ίδιο συνέβη και στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές, όπου για πρώτη φορά ένα κόμμα κερδίζει με στελέχη του τις 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Αυτό βέβαια δεν αλλάζει σε τίποτα τα όσα είπα το βράδυ των Ευρωεκλογών. Μένουμε προσγειωμένοι, σεμνοί και με στόχο να ενώσουμε ξανά τους Έλληνες. Αρκετά με το διχασμό και την πόλωση, είναι καιρός η πατρίδα μας να μπει σε μια νέα πιο φωτεινή εποχή.

 

Θεωρείτε ότι τα αποτελέσματα αυτά εκφράζουν μια αποδοκιμασία προς την κυβέρνηση, ή παράλληλα αποτελούν και επιδοκιμασία προς το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και στο πρόγραμμα της;

Και τα δύο. Υπήρξε καταδίκη της κυβέρνησης, για όσα έκανε και όσα δεν έκανε. Δεν θέλω να επεκταθώ στην κριτική μου για τον ΣΥΡΙΖΑ, οι λόγοι που τους καταψήφισε ο κόσμος είναι εξάλλου γνωστοί, τα ψέματα, οι φόροι, το ύφος εξουσίας, οι εθνικές υποχωρήσεις. Αλλά ήταν και θετική ψήφος στη Ν.Δ. και το μήνυμά της.ένα μήνυμα ενότητας για τη χώρα και στήριξη συγκεκριμένων προτεραιοτήτων. Λιγότεροι φόροι, νέες και καλύτερες δουλειές, ασφάλεια για όλους. Και όλο αυτό από ένα κόμμα, το οποίο έχει ανανεωθεί και προσπαθεί κάθε μέρα να γίνεται καλύτερο. Αυτό που αποδείξαμε σε αυτές τις εκλογές, είναι ότι ένα κόμμα με μετριοπαθή, ουσιαστικό, προγραμματικό λόγο μπορεί να συμπιέσει τα άκρα και ταυτόχρονα να κερδίσει ολοένα και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος.

Και αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό καθώς ο αντίλογος στο λαϊκισμό δεν μπορεί να είναι περισσότερος λαϊκισμός. Αντιθέτως, αν κάτι έδειξε η μεγάλη νίκη μας, είναι τώρα που κλείνει ο κύκλος της κρίσης η ελληνική κοινωνία έχει και την εμπειρία και την αξιοπρέπεια και την ωριμότητα να προχωρήσει μπροστά με μια ειλικρινή και αισιόδοξη πρόταση, όπως αυτή της Νέας Δημοκρατίας.

 

Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει αναστατώσει ολόκληρη τη χώρα και εντονότερα την Βόρεια Ελλάδα. Κι αυτό αποτυπώθηκε στις κάλπες του Μαΐου, καθώς σε όλους τους νομούς της Βόρειας Ελλάδας ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε, και μάλιστα με μεγάλη διαφορά στα ποσοστά, από τη ΝΔ. Τι θα είχε πράξει μια δική σας κυβέρνηση στο μείζον αυτό θέμα;

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά επιζήμια και πλήγωσε τους Έλληνες. Εμείς είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως και με μεγάλη ειλικρίνεια τους πολίτες και τη Βουλή για το ποια είναι τα περιθώρια μετά την κύρωση της Συμφωνίας. Προτεραιότητά μας είναι να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις από τη Συμφωνία αυτή. Να προστατεύσουμε τα ελληνικά μακεδονικά προϊόντα που σήμερα, λόγω της Συμφωνίας, πλήττονται. Και φυσικά να κατοχυρώσουμε την ελληνικότητα του όρου Μακεδονία. Να προβάλουμε διεθνώς την πραγματική Μακεδονία που είναι αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Και θέλω, τέλος, να υπενθυμίσω ξανά ότι η Ελλάδα διατηρεί πλήρως το δικαίωμα να μπλοκάρει τη διαδικασία ένταξης της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε., αν δεν εξυπηρετούνται τα εθνικά μας συμφέροντα.

 

Κατά την προεκλογική περίοδο των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου, αρκετή συζήτηση έγινε για τον νόμο του Κλεισθένη, που -σύμφωνα με αρκετούς περιφερειάρχες και δημάρχους- θα επιφέρει ακυβερνησία στους ΟΤΑ και θα δημιουργήσει πολύ μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων. Ποια είναι η θέση σας για το θέμα αυτό; Θα επιφέρετε αλλαγές ή θα προωθήσετε έναν νέο Νόμο;

Η Νέα Δημοκρατία, εγώ προσωπικά, αλλά κυρίως οι θεσμικοί εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, Α΄ και Β΄ βαθμού, ήμασταν εξαρχής αντίθετοι στον Κλεισθένη και στο εκλογικό σύστημα που καθιέρωσε. Και θα φανούν σύντομα οι δυσλειτουργίες που θα δημιουργήσει το νέο σύστημα καθώς σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι δήμαρχοι που εξελέγησαν με υψηλότατα ποσοστά θα έχουν λιγότερους συμβούλους ακόμη και από παρατάξεις που ηττήθηκαν στο δεύτερο γύρο. Γι' αυτό και έχουμε ήδη επεξεργαστεί συγκεκριμένες παρεμβάσεις τις οποίες θα φέρουμε στη Βουλή με νόμο με στόχο την αποκατάσταση του τρόπου διοίκησης των Δήμων. Με απλά λόγια, δεν θα αφήσουμε τους Δήμους και της Περιφέρειες της χώρας σε έναν φαύλο κύκλο συναλλαγών και ακυβερνησίας. Και εξυπακούεται ότι τις παρεμβάσεις αυτές θα τις κάνουμε με συνεννόηση και σε απόλυτη συνεργασία με τους εκλεγμένους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης.

 

Η Ελληνική Οικονομία μετά από 9 χρόνια μνημονίων είναι ακόμα αναιμική. Με αυτό το δεδομένο πώς θα μπορέσετε εσείς ως επόμενη κυβέρνηση να κινηθείτε; Με τις τραπεζικές στρόφιγγες κλειστές στην επιχειρηματικότητα πώς θα πάρει μπρος η οικονομία; Μήπως δεν υπάρχουν τελικά πολλά περιθώρια δράσης;

Θα υπάρξουν αμέσως περιθώρια δράσης γιατί θα αλλάξει πλήρως η πολιτική κατεύθυνση της χώρας. Και αυτό έχει ήδη αρχίσει να προεξοφλείται από τις αγορές οι οποίες αντέδρασαν πολύ θετικά μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. Η απερχόμενη Κυβέρνηση αυτό που έκανε ήταν να πλήξει την πραγματική οικονομία μέσα από την υπερφορολόγηση. Έπληξε επιχειρήσεις και νοικοκυριά και κράτησε καθηλωμένη την ανάπτυξη. Δεν είναι τυχαίο ότι και τα 4 χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ οι στόχοι της ανάπτυξης έχουν πέσει έξω. Πρόσφατα, μάλιστα, βγήκαν τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 1ο τρίμηνο του 2019 που δείχνουν τους στόχους της ανάπτυξης να πέφτουν και πάλι έξω. Η δική μας πολιτική είναι σε απολύτως αντίθετη κατεύθυνση. Εμείς δίνουμε όλη μας την έμφαση στην ανάπτυξη, στο να μεγαλώσει η πίτα, για να μπορέσει αυτή η πίτα μετά να κατανεμηθεί δίκαια. Και αυτό θα το πετύχουμε μειώνοντας τους φόρους και προσελκύοντας επενδύσεις ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

 

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και γενικότερα η μεσαία τάξη δέχτηκαν μεγάλα πλήγματα τα τελευταία χρόνια. Ποιοι είναι οι σχεδιασμοί μας για να ορθοποδήσουν και να προσφέρουν ξανά τα μέγιστα στην Ελληνική Οικονομία;

Ο ΣΥΡΙΖΑ φτωχοποίησε συνειδητά τη μεσαία τάξη. Και αυτό το ομολόγησαν και οι ίδιοι. Στόχος τους ήταν να αφαιμάξουν τη μεσαία τάξη για να μπορέσουν μέσα από τα υπερπλεονάσματα να δημιουργήσουν ένα εξαρτώμενο από αυτούς εκλογικό κοινό. Η πολιτική αυτή καταδικάστηκε και θα καταδικαστεί ακόμα πιο εμφατικά στις επικείμενες εκλογές. Δική μας προτεραιότητα είναι η στήριξη της μεσαία τάξης η οποία είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας. Και αυτό θα το πετύχουμε μειώνοντας τους φόρους και τις εισφορές. Έχουμε ήδη δεσμευτεί για μείωση του φόρου επιχειρήσεων από 29% σε 20%, του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, και τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 9% για εισοδήματα έως 10.000. Έχουμε, επίσης, δεσμευτεί και για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Παράλληλα, θα μειώσουμε και τις ασφαλιστικές εισφορές ώστε το άθροισμά τους μαζί με το φόρο να μην υπερβαίνει ένα επίπεδο πάνω από το οποίο τιμωρεί όσους δουλεύουν και παράγουν. Με τον τρόπο αυτό δεν θα αυξήσουμε απλώς το διαθέσιμο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών και της μεσαίας τάξης αλλά θα δώσουμε και κίνητρα για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

 

Οι συμπατριώτες μας που έφυγαν στο εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης έχουν αυξηθεί. Πολλοί λένε ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη παράπλευρη απώλεια για την Ελλάδα. Πώς μπορεί να ανακοπεί αυτή η ροή;

Είναι πράγματι τεράστια πληγή, με βαρύτατο κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Ένας τρόπος υπάρχει να αντιστραφεί: Νέες και καλύτερες δουλειές στη χώρα μας. Και αυτό θα γίνει προσελκύοντας επενδύσεις και δημιουργώντας καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Και νομίζω ότι αυτό που θα σηματοδοτήσει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο την επιτυχία της επόμενης κυβέρνησης είναι η αντιστροφή αυτού του κλίματος. Η Ελλάδα να μη διώχνει τα παιδιά της αλλά να τους δίνει και πάλι ευκαιρίες να εργαστούν και να προκόψουν στην πατρίδα μας. Και θέλω με την ευκαιρία να πω ότι οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό δεν είναι πολίτες δεύτερης διαλογής. Είναι καθήκον του ελληνικού κράτους να διευκολύνει το δικαίωμά τους να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους. Είναι ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει η επόμενη Κυβέρνηση αν οι πολίτες μας δώσουν μια ισχυρή εντολή στις 7 Ιουλίου.

 

Το κυρίαρχο επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι κύριοι υπαίτιοι της ελληνικής κρίσης και χρεοκοπίας είναι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και ως εκ τούτου δεν πρέπει να τις ξαναεμπιστευτεί ο λαός. Τι απαντάτε;

Η ΝΔ προϋπήρχε της κρίσης, έχει κάνει την αυτοκριτική της για τα λάθη που οδήγησαν σε αυτή, δοκιμάστηκε σκληρά από την κρίση και εξέρχεται από αυτήν ανανεωμένη και πολύ ενισχυμένη. Είναι ένα κόμμα με ρίζες και προσφορά στη χώρα, το οποίο ανανεώνεται και προχωρά μπροστά. Και σήμερα αποτελεί τη μόνη λύση για μια καλύτερη και πιο φωτεινή Ελλάδα. Ελπίζω και ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει πλέον τη δική του αυτοκριτική τόσο για τον δημαγωγικό λαϊκισμό του παρελθόντος του, όσο και για τα κυβερνητικά πεπραγμένα του.

 

Το τοπίο στον αγροτικό κόσμο παραμένει θολό τα τελευταία χρόνια, με τη φορολόγηση και τις άλλες επιβαρύνσεις να έχουν γονατίσει την αγροτική οικονομία αλλά και γενικότερα την οικονομία ολόκληρης της Περιφέρειας. Ποια είναι τα σημεία παρέμβασης σας σε περίπτωση που γίνετε κυβέρνηση;

Έχουμε ήδη παρουσιάσει τις βασικές δεσμεύσεις του σχεδίου μας για τον αγροτικό τομέα ο οποίος έχει τρεις βασικούς άξονες. Πρώτον, τη μείωση του κόστους παραγωγής για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Μέσα από τη μείωση της φορολογίας τόσο στο εισόδημα όσο και στα αγροτικά εφόδια. Δεύτερον, τη μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας, με ιδιαίτερη έμφαση στα νέα συνεργατικά σχήματα, στις σύγχρονες ομάδες παραγωγών που θα επιτρέψουν τη μείωση του κόστους παραγωγής και τη διεκδίκηση με αξιώσεις μιας θέσης στις διεθνείς αγορές. Τρίτον, με τη χρηματοδοτική στήριξη των Ελλήνων αγροτών. Αξιοποιώντας όλους τους διαθέσιμους πόρους, κυρίως ευρωπαϊκούς, όπως οι εγκεκριμένοι πόροι του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 ύψους 6 δις ευρώ, αλλά και με διασφάλιση εγγυητικών κεφαλαίων, δανειοδότησης και επαρκούς χρηματοδότησης του αγροτικού τομέα. Και τέταρτον, την υποστήριξη της σύνδεσης της αγροτικής παραγωγής με άλλους κλάδους της Ελληνικής Οικονομίας, διαμορφώνοντας έτσι νέα και ακόμα πιο ελκυστικά προϊόντα.

Παράλληλα, έχουμε δεσμευτεί για μια σειρά ακόμα δράσεις όπως η προώθηση της δυνατότητας επιπρόσθετης κάλυψης των ζημιών των γεωργών και κτηνοτρόφων, ειδικά για ζημιές που οφείλονται στις κλιματικές αλλαγές, μέσω της παρουσίας του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα, συνδυαστικά με τον κρατικό ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ. Θα προχωρήσουμε, επίσης, στην επιτάχυνση και ολοκλήρωση της διαδικασίας καθορισμού χρήσεων γης ανά περιοχή, ώστε να λυθεί επιτέλους ένα χρόνιο και αναγκαίο ζήτημα για την ανάπτυξη της περιφέρειας. Θα προωθήσουμε την ανάπτυξη πιστοποιημένων προϊόντων με βάση το αίγειο γάλα και θα στηρίξουμε την ελληνική ορεινή κτηνοτροφία, μαζί με την προώθηση νέων σημάτων ιδιαίτερων προϊόντων, που παράγονται σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας μας. Και φυσικά θα δώσουμε μάχη κατά των παράνομων ελληνοποιήσεων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Είναι ένα ζήτημα που μου θέτουν πάντα οι αγρότες σε όλες τις περιοχές μου και θα είναι από τις πρώτες προτεραιότητές μας.

Με τις δράσεις αυτές είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να στηρίξουμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους μας και να αναζωογονήσουμε συνολικά την ελληνική ύπαιθρο.

 

Σε πολλές περιοχές της Περιφέρειας ο τουρισμός αποτελεί τον μεγαλύτερο, ίσως και τον μοναδικό, πυλώνα στις τοπικές οικονομίες. Θεωρείτε ότι υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος, αλλά και επέκτασης και σε άλλες περιοχές της χώρας;

Ασφαλώς και υπάρχει. Τόσο αριθμητικά, όσο και ποιοτικά. Δικός μας στόχος είναι η Ελλάδα να γίνει ο νούμερο ένα τουριστικός προορισμός στον κόσμο. Και πιστεύω ακράδαντα ότι μπορούμε να το πετύχουμε.

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια η πορεία του τουρισμού στη χώρα μας είναι καλή. Και αυτό οφείλεται κυρίως στη δράση των ανθρώπων του τουρισμού -οι οποίοι έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά- στην ευνοϊκή γεωπολιτική συγκυρία και πολύ λιγότερο στην παρέμβαση της κυβέρνησης. Αντιθέτως, η Κυβέρνηση με την υπερφορολόγηση και την καθυστέρηση κάποιων βασικών έργων υποδομής εμπόδισε την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού μας.

Το δικό μας σχέδιο στοχεύει σε έναν ακόμα πιο ποιοτικό τουρισμό, δώδεκα μήνες τον χρόνο, με αναβαθμισμένες υπηρεσίες, σε συνδυασμό με τον πολιτισμό και συνέργειες με τον αγροδιατροφικό τομέα. Η τελική επιτυχία του οποίου δεν θα μετριέται μόνο με τις αφίξεις, αλλά με τα συνολικά έσοδα για την οικονομία μας.

Αυτό θα το πετύχουμε με την σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό και με την μετατροπή της Ελλάδας σε πολιτιστικό προορισμό. Η Ελλάδα θα είναι πάντα ένας καλοκαιρινός προορισμός ήλιου και θάλασσας, αλλά υπάρχουν αγορές, όπως για παράδειγμα της Ιαπωνίας και της Κίνας, που ενδιαφέρονται και για τον πολιτιστικό τουρισμό, αλλά και άλλες εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ο ιατρικός κ.λπ.

Πρόθεσή μας είναι, μόλις υπάρξουν τα δημοσιονομικά περιθώρια, να εξεταστεί αν μπορεί να καταργηθεί ή έστω να μειωθεί το τέλος διανυκτέρευσης. Ο χαμηλός ΦΠΑ 13% θα αφορά όλα τα προϊόντα της εστίασης. Ενώ μεσοπρόθεσμα έχουμε σαν στόχο την καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση και διαμονή στο 11% και στο 22%, χωρίς ασφαλώς να καταργείται ο κατώτατος συντελεστής του 6% για συγκεκριμένες υπηρεσίες ή π.χ. για τα φάρμακα.

 

Κάποτε σε πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως στη Βόρεια και την Κεντρική Ελλάδα, ανθούσαν βιοτεχνίες και βιομηχανίες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έχει κλείσει ή έχει μεταφερθεί στο εξωτερικό. Πιστεύετε ότι μπορεί να αναστηθεί ο δευτερογενής τομέας; Αν ναι, με ποιους τρόπους;

-Επιβάλλεται να αναστηθεί. Είναι απολύτως κομβικό για τη συνολική ανάπτυξη της Οικονομίας μας. Η μεταποίηση στη χώρα μας είναι γύρω στο 13,5% την ώρα που ο μέσος όρος της Ευρωζώνης πλησιάζει το 20%. Αυτό είναι σημαντικό πρόβλημα καθώς ο τομέας της βιομηχανίας, της μεταποίησης συνολικά, φέρνει τεχνολογία κεφάλαια, εξάγει, δημιουργεί βιώσιμες θέσεις εργασίας. Είναι συνεπώς απολύτως αναγκαίος για να πάει μπροστά η χώρα.

Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, οι φυσικοί πόροι, το ανθρώπινο δυναμικό και η στρατηγική της θέση ως κόμβου για την ενέργεια και το διαμετακομιστικό εμπόριο, είναι ισχυρά πλεονεκτήματα.

Με το σχέδιό μας θέλουμε να πάμε ένα βήμα παραπέρα: να επιτύχουμε βιώσιμη αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και να επενδύσουμε περισσότερο στην τεχνολογία και στην προστιθέμενη αξία που αυτή προσφέρει. Ήδη στη χώρα δραστηριοποιούνται δυναμικές βιομηχανίες σε κλάδους υψηλότερης τεχνολογίας, όπως των φαρμακευτικών, των χημικών και πλαστικών, των ηλεκτρονικών υπολογιστών, του ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού και των μεταφορικών μέσων.

Πρέπει συνολικά να κινηθούμε προς πιο εξειδικευμένα προϊόντα που αξιοποιούν τα παραδοσιακά μας πλεονεκτήματα και να στραφούμε προς δυναμικά αναπτυσσόμενες αγορές, που έχουν μεγαλύτερη προοπτική. Παράλληλα, θα ενθαρρύνουμε τη δημιουργία εγχώριων συστάδων παραγωγής, τα λεγόμενα clusters, καθώς και βιομηχανικά και τεχνολογικά πάρκα που θα βοηθήσουν σημαντικά τους τεχνολογικούς κλάδους.

Σε ότι αφορά στα φορολογικά κίνητρα σας ανέφερα ήδη τις μειώσεις που θα πραγματοποιήσουμε. Παράλληλα, θα μειώσουμε το μη-μισθολογικό κόστος και θα βελτιώσουμε το ρυθμιστικό περιβάλλον και τη γραφειοκρατία. Έτσι, μειώνοντας φόρους, μη-μισθολογικό κόστος και γραφειοκρατία θα μειώσουμε και το κίνητρο να μεταφέρει κάποιος την έδρα του στο εξωτερικό.

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Τα αγροτικά θέματα επί τάπητος

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη είχε ο υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Σπήλιος Λιβανός στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ.

Βασικό θέμα στην ατζέντα το σχέδιο της ΝΔ για τον αγροτικό τομέα, με τον Σπήλιο Λιβανό, να ενημερώνει τον Πρόεδρο της ΝΔ για τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο και τις προοπτικές σύνδεσης της αγροτικής παραγωγής με την επιχειρηματικότητα τόσο πανελλαδικά όσο και στο επίπεδο του νομού της Αιτωλοακαρνανίας, με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας.

Κεντρική θέση στη συζήτηση είχαν οι προτεραιότητες της ΝΔ για την όσο το δυνατόν υψηλότερη διασφάλιση κοινοτικών επιδοτήσεων από τη νέα ΚΑΠ καθώς και η ενίσχυση μέσω γενναίων φορολογικών κινήτρων των Ενώσεων και των ομάδων παραγωγών. Έμφαση δόθηκε στην ανάγκη τεχνολογικού εκσυγχρονισμού αλλά και στην είσοδο της καινοτομίας στην παραγωγική διαδικασία για την επίτευξη της απαραίτητης εξωστρέφειας των παραγωγών.

Εκτενής ήταν η αναφορά, κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας, στη βασική στόχευση της αγροτικής πολιτικής της ΝΔ, που δεν είναι άλλη από την προσπάθεια διασφάλισης καλύτερης τιμής για τον παραγωγό, αλλά και συγκεκριμένα μέτρα που θα διευκολύνουν την εξαγωγική δραστηριότητα. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν ειδικότερα τα αντίστοιχα προβλήματα στην καλλιέργεια και εμπορία της ελιάς και του ελαιολάδου, αλλά και του γάλακτος, των κτηνοτροφικών και τυροκομικών προϊόντων. Αναδείχθηκαν επίσης ζητήματα που αφορούν το δυναμικό κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών και την ανάγκη χωροθέτησης και αξιοποίησής τους, αλλά και τα ζητήματα που αφορούν τις δενδροειδείς καλλιέργειες εσπεριδοειδών.

Τέλος, ο Σπήλιος Λιβανός έθεσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη την ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων για την προστασία των Ελλήνων παραγωγών από τις παράτυπες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις πρώτων υλών και προϊόντων από το εξωτερικό.

Γραφείο Τύπου Σπήλιου Λιβανού

«Η Πάτρα απόψε μίλησε: Το μέλλον δεν σταματά! Μας δίνει ραντεβού στην κάλπη της Κυριακής. Και θα είμαστε όλοι εκεί. Έξι και σήμερα, για τη μεγάλη νίκη και τη μεγάλη αλλαγή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας!»

Αυτό το ισχυρό μήνυμα εξέπεμψε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά τον χαιρετισμό του στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση και ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πάτρα, το απόγευμα της Δευτέρας, 20 Μαΐου 2019.

Ο κ. Φαρμάκης, εξέφρασε την πεποίθηση πως η παράταξη ΟΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ εκπροσωπεί την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας, που στις κάλπες της Κυριακής θα καταψηφίσουν τον παλαιοκομματισμό και τον λαϊκισμό, στηρίζοντας παράλληλα τις νέες και άφθαρτες δυνάμεις που εκπροσωπούν την λογική, αλλά και το πάθος για εκσυγχρονισμό και αλλαγή ταχύτητας στον τόπο.

«Σήμερα πια το ξέρω:  Είμαστε οι περισσότεροι! Η σπίθα έγινε φλόγα και η φλόγα έγινε φωτιά που την προσεχή Κυριακή θα κάψει κάθε παλιό και φθαρμένο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και όλους όσους το εκπροσωπούν και το υπηρετούν» υπογράμμισε ο κ. Φαρμάκης, τονίζοντας πως η απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή κούρασε με την ανικανότητά της να ξεκολλήσει την περιοχή από τον πάτο της Ελλάδας και της Ευρώπης, ακόμα και με τις πολιτικές μεταμορφώσεις της.

Ο κ. Φαρμάκης, απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε περήφανος για την εντολή που όπως είπε του έδωσε «να υπηρετήσει το σύνολο των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας, χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς, με πείσμα και πάθος για την αλήθεια, την λογική και την πραγματική πρόοδο», προσθέτοντας τα εξής: «Πάνω απ’ όλα όμως, είμαι περήφανος για τον τόπο μου. Ξέρω τις δυνατότητές μας. Έχουμε τη γη και το νερό. Έχουμε ιστορία και πολιτισμό. Έχουμε Αρχαία Ολυμπία και Άγιο Ανδρέα. Μεσολόγγι και Καλάβρυτα. Λάδωνα και Αχελώο. Στροφυλιά και Καϊάφα. Έχουμε τα πάντα. Κι όμως, παραμένουμε για πολλά χρόνια φτωχοί και ανυπόληπτοι. Γιατί πιστέψαμε εκείνους που τον προοδευτισμό τον έκαναν ιδιοκτησία τους και με παραμύθια της Χαλιμάς, κορόιδεψαν πολλούς και για πολύ καιρό. Τώρα πια όμως, ξέρουμε. Η πραγματική αλλαγή δεν έρχεται με ωραία λόγια. Αλλά με ωραίες πράξεις. Και είμαστε έτοιμοι γι’ αυτές τις πράξεις…»

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης επεσήμανε πως «η Δυτική Ελλάδα, που τόσα πολλά υπέφερε από τον λαϊκισμό, θα στείλει το πιο ηχηρό μήνυμα σε όλη τη χώρα» και υπογράμμισε την πίστη του, ότι ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί πολλές ακόμα φορές την περιοχή ως πρωθυπουργός, αλλά και ως φίλος και συμπαραστάτης της Δυτικής Ελλάδας στη μεγάλη προσπάθεια οικονομικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης που θα ξεκινήσει. «Έχουμε πολλά να κάνουμε για να κερδίσουμε τα χαμένα χρόνια και να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Και είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό!» τόνισε, καλώντας στο βήμα της ομιλίας τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας…

 

 

 

Η περιοδεία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Μητσοτάκη προς την Ήπειρο είχε ένα σταθμό στο Μενίδι, τελευταία κωμόπολη πριν την είσοδο στην περιφέρεια της Ηπείρου.

Εδώ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής που συγκεντρώθηκαν για να τον υποδεχτούν στην παραλία, στο χώρο της κεντρικής πλατείας.

Στην σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στην κρισιμότητα των επερχόμενων ευρωεκλογών και δημοτικών - , περιφερειακών εκλογών, ενώ δεν έλλειψαν και τα αιχμηρά του σχόλια εναντίον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα με αφορμή την...κοτερολογία και την χθεσινή σκληρή αντιπαράθεση των δύο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να φωτογραφηθεί με πολλούς φίλους και φίλες της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και να βγάλει selfies με αρκετούς μικρούς  φίλους.

Τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας συνόδευαν υποψήφιοι ευρωβουλευτές, όπως ο καταγόμενος από το Αγρίνιο κ. Φεύγας, υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι της περιοχής (από την Αμφιλοχία ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Κοιμήσης και επίσης υποψήφια δήμαρχος κυρία Σοφία Ανδρίκουλα και οι επίσης υποψήφιοι δήμαρχοι κ.κ. Κατσούλας και Βασίλας) και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης.

Πολλοί ήταν και οι παρευρεθέντες υποψήφιοι και απελθόντες δήμαρχοι και περιφερειακοί σύμβουλοι από την περιοχή της Άρτας, όπως ο απερχόμενος δήμαρχος Νικολάου Σκουφά κ. Γιαννούλης και ο βουλευτής Άρτας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γ. Στύλιος.

«Την επόμενη φορά που θα βρεθώ στον όμορφο τόπο σας, ο Νεκτάριος θα είναι Περιφερειάρχης» ανέφερε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, για τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, απευθυνόμενος σε φορείς και πολίτες από την περιοχή της Αμφιλοχίας, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας.

Ο κ. Μητσοτάκης, καθ’ οδόν προς τα Γιάννενα, για προγραμματισμένη πολιτική εκδήλωση, πραγματοποίησε στάση στο γραφικό Μενίδι, στα όρια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όπου τον υποδέχτηκε ο Νεκτάριος Φαρμάκης, αναφερόμενος εκ νέου στις δυνατότητες της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει, όπως είναι για το Μενίδι το ζήτημα προσπελασιμότητας που έχει δημιουργηθεί μετά την κατασκευή της Ιονίας Οδού, γεγονός που έχει οδηγήσει την περιοχή σε οικονομική καθίζηση.

«Με την δική σας στήριξη και τη στήριξη των συμπολιτών μας, πιστεύω πως θα συνεργαστούμε με τον Νεκτάριο, αυτός ως Περιφερειάρχης και εγώ ως Πρωθυπουργός, για να ξεπεράσουμε όλα τα προβλήματα» ανέφερε στη σύντομη ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως ο αγώνας κατά του λαϊκισμού είναι κοινός και αφορά όλη τη χώρα, ιδιαίτερα δε την περιφερειακή Ελλάδα.

Επίσηµοι των Βαΐων

 Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 18/04/2019

 

Αρκετοί θα είναι και φέτος οι επίσηµοι που θα παραστούν στην κορύφωση των Γιορτών Εξόδου.

Εκτός του Προέδρου της Δηµοκρατίας που θα ανακηρυχθεί και επίτιµος δηµότης, θα βρεθούν στο Μεσολόγγι ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δηµήτρης Τζανακόπουλος, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφη Γεννηµατά...

Μπορείτε να προμηθευτείτε την εφημερίδα στα περίπτερα του νομού

Σελίδα 1 από 9

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία