Αγγελίες    Επικοινωνία

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Την  ενεργειακή αναβάθμιση  του Κλειστού Γυμναστηρίου του ΔΑΚ πέτυχε  ο Δήμος Αγρινίου με την εξασφάλιση 820.000 ευρώ από το έργο  «Ενεργειακή αναβάθμιση Δημοσίων Κτιρίων –δράσεις Ενεργειακής Αναβάθμισης και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕ) και Αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ΑΠΕ σε Αθλητικές Εγκαταστάσεις» από το  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης  

Η πρόταση του  Δήμου Αγρινίου  η οποία  εγκρίθηκε  περιλαμβάνει τις εξής εργασίες αναβάθμισης :

Αντικατάσταση των Φωτιστικών σωμάτων με νέα LED, υψηλότερης απόδοσης και μικρότερης ενεργειακής κατανάλωσης.

Αντικατάσταση Κουφωμάτων με νέα Υψηλότερης Ενεργειακής Απόδοσης

Τοποθέτηση Ενεργειακών Υαλοπινάκων

Μόνωση Εξωτερικών Τοίχων

Βελτίωση του συστήματος Θέρμανσης του κτιρίου

Βελτίωση του συστήματος Αερισμού του κτιρίου.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου ανέφερε: «Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών  πετύχαμε την εξασφάλιση ενός ακόμη σημαντικού έργου για την πόλη. Καταφέραμε με τεκμηριωμένη πρόταση των υπηρεσιών του Δήμου να εντάξουμε  μια μελέτη που  διασφαλίζει την ενεργειακή απόδοση του κλειστού γυμναστηρίου του ΔΑΚ και ταυτόχρονα υπογραμμίζει τη σημασία που δίνουμε στην βελτίωση των αθλητικών υποδομών της πόλης μας.  Το δημοτικό μας στάδιο για πολλά χρόνια εμφάνιζε εικόνα εγκατάλειψης καθιστώντας το μη ελκυστικό για τους πολίτες. Συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις κάνουμε  το ΔΑΚ ένα σύγχρονο ολοκληρωμένο χώρο άθλησης. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι αυτές οι παρεμβάσεις στοχεύουν σε εξοικονόμηση ενέργειας έχοντας ένα αυξημένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Συνεχίζουμε την προσπάθειά  για υποδομές σύγχρονες και  λειτουργικές αποδεικνύοντας στη πράξη ότι ο αθλητισμός και η ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα αυτής της δημοτικής αρχής.  Στις προκλήσεις απαντάμε με έργα »       

 

 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


 

Με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κατά την χθεσινή του συνεδρίαση, ενέκρινε την εισήγηση του Δημάρχου Νικόλαου Καραπάνου αναφορικά με την έναρξη ενεργειών δημιουργίας Ενεργειακής Κοινότητας στον Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή δυνατότητα που δίνεται μέσα από  σχετικό νόμο ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα και αφορά την  ίδρυση ενεργειακών κοινοτήτων στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν και οι πρωτοβάθμιοι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι Ενεργειακές Κοινότητες είναι αστικοί συνεταιρισμοί που στόχο έχουν την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα.  Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, κάθε ενέργεια θα γίνει με τη συνεργασία των νομικών προσώπων του Δήμου όπως του Πνευματικού Κέντρου, της Αναπτυξιακής Εταιρείας, του Λιμενικού Ταμείου και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτισμού.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ευκολότερη και πιο σύντομη αξιοποίηση των ευεργετικών διατάξεων του νομοσχεδίου, που θα ωφελήσουν τους πολίτες και ειδικά τους οικονομικά αδύναμους.

Την τελευταία συνεδρίαση της πραγματοποίησε την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018 η Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης (Κ.Ε.Π.) της Προγραμματικής Σύμβασης «Ενεργειακό Αποτύπωμα Δυτικής Ελλάδας».

Συνήλθε στο Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας & Περιβάλλοντος Νικόλαου Μπαλαμπάνη, με αντικείμενο την πορεία υλοποίησης της Προγραμματικής Σύμβασης, ενώ έγινε η παραλαβή και η έγκριση του συνόλου των παραδοτέων και η πιστοποίηση της καλής εκτέλεσης των υπηρεσιών.

Πιο συγκεκριμένα, παραδόθηκαν τεύχη ενεργειακής αυτοψίας για το σύνολο των κτιρίων της Π.Δ.Ε. και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που εξετάστηκαν, καθώς και τεχνική έκθεση για την καταγραφή των ενεργειακών τους καταναλώσεων και την ενεργειακή τους κατάταξη . Επίσης, για τρία ενεργοβόρα κτίρια της ΠΔΕ και ένα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, έγιναν εξειδικευμένες προτάσεις για παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής συμπεριφοράς οι οποίες θα έχουν ουσιαστική επίδραση στις καταναλώσεις, αλλά θα είναι παράλληλα και οικονομικά σκόπιμες.

 «Ολοκληρώθηκε μια πολύ σοβαρή προσπάθεια απ’ όλα τα συμβαλλόμενα μέρη - Περιφέρεια, Τεχνικά Επιμελητήρια και Αποκεντρωμένη Διοίκηση - προκειμένου να αποτυπωθούν οι ενεργειακές ανάγκες των δημόσιων κτιρίων» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης    Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νικόλαος Μπαλαμπάνης ο οποίος υπογράμμισε ότι πρόκειται για «μια δουλειά που αποτελεί παρακαταθήκη επόμενων ενεργειών και διεκδικήσεων από την πλευρά μας, προκειμένου να αναβαθμίσουμε ενεργειακά τις υποδομές μας». Για τη σημασία της ολοκλήρωσης της Προγραμματικής Σύμβασης όμως μίλησε επίσης και ο Πρόεδρος της Κοινής Επιτροπής παρακολούθησης (Κ.Ε.Π.) Νικόλαος Υφαντής, ο οποίος επεσήμανε ότι «η επιτυχής ολοκλήρωση αυτής της Προγραμματικής Σύμβασης αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο και αποτελεσματικό εργαλείο προς αξιοποίηση για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων της Περιφέρειας».

Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχοντας ως στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων, υπέγραψε Προγραμματική Σύμβαση με το ΤΕΕ (Τμήμα Δυτικής Ελλάδας και Αιτωλοακαρνανίας) και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου, για τον προσδιορισμό του Ενεργειακού Αποτυπώματος της Δυτικής Ελλάδας.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης τα μέλη της Κοινής Επιτροπής παρακολούθησης (Κ.Ε.Π.), η εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου Πηνελόπη Μωυσιάδου, ο πρόεδρος ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος Βασίλειος Αϊβαλής, ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του Τμήματος Αιτωλοακαρνανίας του ΤΕΕ Στυλιανός Μπλέτσας, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της ΠΔΕ Γεώργιος Παπασταματίου, η Προϊσταμένη Τμήματος Τεχνικών Εφαρμογών Μαρία Μακρή και η    υπάλληλος του ΤΕΕ Θεοδώρα Πασχαλία Καρκάνη.

Ενεργειακή αναβάθμιση σε επτά σχολικά συγκροτήματα και δημοτικά κτίρια σε Αχαΐα και Ηλεία εξασφάλισαν χρηματοδότηση ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, καθώς με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».

«Καταγράψαμε τις ανάγκες που υπάρχουν για παρεμβάσεις στη σχολική στέγη. Σχεδιάσαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενεργειακών αναβαθμίσεων σε δημόσια κτίρια. Διεκδικήσαμε και εξασφαλίσαμε πόρους κι είμαστε πλέον έτοιμοι να προχωρήσουμε στην υλοποίηση», ανέφερε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε:

 «Οι παρεμβάσεις αυτές θα βελτιώσουν σημαντικά την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου, θα εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες για την διεξαγωγή των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και θα μειώσουν σημαντικά το λειτουργικό κόστος. Επιμένουμε στο στόχο μας η Δυτική Ελλάδα να καταστεί Περιφέρεια – πρότυπο στην εξοικονόμηση ενέργειας ».

Ειδικότερα, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» εντάχθηκαν και χρηματοδοτούνται:

5ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών, προϋπολογισμού 298.000 ευρώ.

7ο Γυμνάσιο Πατρών, προϋπολογισμού 610.500 ευρώ.

9ο Δημοτικό Σχολείο - 12ο Νηπιαγωγείο Πατρών, προϋπολογισμού 566.000 ευρώ.

15ο Δημοτικό Σχολείο - 37ο Νηπιαγωγείο Πατρών, προϋπολογισμού 296.000 ευρώ.

8ο Δημοτικό Σχολείο - 10ο Νηπιαγωγείο Πατρών, προϋπολογισμού 589.000 ευρώ.

6ο Λύκειο Πατρών, προϋπολογισμού 642.500 ευρώ.

Μαθητική Eστία Κρεστένων, προϋπολογισμού 586.500 ευρώ.

Οι χρηματοδοτούμενες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην αναβάθμιση της θερμομόνωσης σε τοιχοποιίες και συστήματα θέρμανσης, στην αντικατάσταση κουφωμάτων, στην εγκατάσταση αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος παραγωγής ενέργειας, την αναβάθμιση του συστήματος φωτισμού και στην εγκατάσταση συστήματος μέτρησης και προβολής της καταναλισκόμενης ενέργειας του κάθε κτιρίου.

Επτά σημαντικά έργα ενεργειακής αναβάθμισης σχολικών συγκροτημάτων και δημοτικών κτιρίων της Δυτικής Ελλάδος συνολικού προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ αξιολογήθηκαν θετικά, διαδικασία που ανοίγει το δρόμο για την ένταξή τους στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης την υψηλότερη βαθμολογία συγκέντρωσαν επτά από τις εννέα προτάσεις που υπεβλήθησαν στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης, στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Επενδύσεις σε δημόσιες υποδομές, πλην υποδομές Υγείας, για ενεργειακή αναβάθμιση και την χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».

«Βάλαμε ως στόχο το 2018 η Δυτική Ελλάδα να καταστεί Περιφέρεια – πρότυπο στην εξοικονόμηση ενέργειας. Σχεδιάσαμε, διασφαλίσαμε τους πόρους και μπαίνουμε σε τροχιά υλοποίησης στο κτιριακό  μας απόθεμα. Κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας. Συνεχίζουμε με συνέπεια τη δουλειά μας. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παραμένει στο πλευρό των μαθητών, των γονιών και των εκπαιδευτικών. Σχεδιάζει, διεκδικεί και υλοποιεί έργα και δράσεις για τη βελτίωση των εκπαιδευτικών υποδομών, αλλά και την εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων.  Παραμένει σταθερός ο προσανατολισμός μας στην αναβάθμιση της δημόσιας Παιδείας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Ειδικότερα, τα επτά έργα που αξιολογήθηκαν θετικά για την ένταξή του στο  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», είναι:

Ενεργειακή Αναβάθμιση 5ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών, προϋπολογισμού 298.000 ευρώ.

Ενεργειακή Αναβάθμιση 7ου Γυμνασίου Πατρών, προϋπολογισμού 610.500 ευρώ.

Ενεργειακή αναβάθμιση 9ου Δημοτικού Σχολείου - 12ου Νηπιαγωγείου Πατρών, προϋπολογισμού 566.000 ευρώ.

Ενεργειακή αναβάθμιση 15ου  Δημοτικού Σχολείου - 37ου Νηπιαγωγείου Πατρών, προϋπολογισμού 296.000 ευρώ.

Ενεργειακή αναβάθμιση 8ου Δημοτικού Σχολείου - 10ου Νηπιαγωγείου Πατρών, προϋπολογισμού 589.000 ευρώ.

Ενεργειακή Αναβάθμιση 6ου Λυκείου Πατρών, προϋπολογισμού 642.500 ευρώ.

Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοτικών Κτιρίων, Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων προϋπολογισμού 586.500 ευρώ. Το έργο αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση της Μαθητικής Εστίας Κρεστένων.

Πιο συγκεκριμένα, οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες  που αφορούν την προσθήκη εξωτερικής θερμομόνωσης, αντικατάσταση παλαιών παραθύρων, θυρών και κουφωμάτων, αντικατάσταση υφιστάμενου λέβητα και καυστήρα, εγκατάσταση συσκευής αντιστάθμισης, με ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου.

Επίσης, προβλέπεται η θερμική μόνωση σωληνώσεων θέρμανσης, τοποθέτηση θερμοστατικών βαλβίδων στα θερμαντικά σώματα, αναβάθμιση του συστήματος φωτισμού με νέα φωτιστικά σώματα LED και σύστημα διαχείρισης λειτουργίας, εγκατάσταση αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος παραγωγής ενέργειας και τέλος εγκατάσταση συστήματος μέτρησης και προβολής της καταναλισκόμενης ενέργειας του κτιρίου και της εξοικονόμησης.

Ενα νέο… εργαλείο αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν οι αγρότες της Θεσσαλίας, αυτή τη φορά όχι για να βοτανίσουν τη γόνιμη γη του κάμπου, αλλά για να περιορίσουν το ενεργειακό τους κόστος.

Ο θεσμός της ενεργειακής κοινότητας, που θεσμοθετήθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο, υιοθετείται από τους παραγωγούς της Λάρισας, οι οποίοι την 16/11 Παρασκευή βάζουν τα θεμέλια για την αρχή μιας «πράσινης» γεωργίας που θα καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες από τον ήλιο και τον άνεμο.

Στην περιοχή της Κοιλάδας Λαρίσης, στο Κάτω Λιβάδι, σε ειδική εκδήλωση, η θεσσαλική κοινωνία θα εγκαινιάσει την πρώτη αγροτική ενεργειακή κοινότητα της χώρας. Στη συγκεκριμένη τοποθεσία θα θεμελιωθεί ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 950 κιλοβάτ. Το έργο θα ολοκληρωθεί με την εγκατάσταση μιας μικρής ανεμογεννήτριας των 50 κιλοβάτ, την «EW-16 THETIS», για την οποία αναζητείται η κατάλληλη θέση για την εγκατάσταση. Το φωτοβολταϊκό πάρκο θα τοποθετηθεί σε έκταση περίπου 40 στρεμμάτων που έχει παραχωρήσει ο Δήμος Τυρνάβου.

«Την ιδέα των αγροτικών ενεργειακών κοινοτήτων την αγκαλιάσαμε από την πρώτη στιγμή ως υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και κόντρα στις Κασσάνδρες της απραξίας, την υλοποιήσαμε σε χρόνο ρεκόρ, όχι μόνον για τα ελληνικά, αλλά και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, σε μόλις μερικούς μήνες» αναφέρει στο «Βήμα» ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης. Και, μεταξύ άλλων, προσθέτει: «Οταν βρίσκεσαι στη μέση μιας διαρκούς παγκόσμιας θύελλας που λέγεται ελεύθερη αγορά και παγκοσμιοποίηση και λαβωμένος από οκτώ χρόνια κρίσης, επιβάλλεται και πρέπει να αλλάξεις, να τολμήσεις και να προσπαθείς διαρκώς για το καλύτερο. Σ’ αυτό ακριβώς το πλαίσιο, είδαμε ως μία πρώτης τάξης ευκαιρία το πλάνο για τη δημιουργία αγροτικών ενεργειακών κοινοτήτων, προκειμένου να απαντήσουμε σε έναν σημαντικό βαθμό στη μεγαλύτερη πρόκληση για τον έλληνα αγρότη σήμερα, που δεν είναι άλλη από τη μείωση του αγροτικού κόστους. Να επενδύσουμε δηλαδή στην παραγωγή πράσινης ενέργειας και μέσα από αυτή να μηδενίσουμε σταδιακά, σε εύρος πενταετίας για την παρούσα κοινότητα, όπως προβλέπεται από το υπάρχον πλάνο, το αρδευτικό κόστος για τους αγρότες-μέλη των συμμετεχόντων ΤΟΕΒ».

Η Α’ Ενεργειακή Κοινότητα ΟΕΒ (Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων) δημιουργήθηκε στη Θεσσαλία από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), τον Γενικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ) Θεσσαλίας και εννιά τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) από τη Λάρισα, την Καρδίτσα και τα Φάρσαλα (Πηνειού, Ταουσάνης, Ενιπέα, Σελλάνων, Σοφάδων, Τιτανίου, Δαµασίου, Ματιού Τυρνάβου, Αγ. Σοφίας).

Σύμφωνα με τον προσωρινό πρόεδρο της ενεργειακής κοινότητας Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Παπαμιχαήλ, βασικός στόχος είναι μέσα στα επόμενα χρόνια να μειωθεί το κόστος παραγωγής για άρδευση στις θεσσαλικές καλλιέργειες κατά 80%. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι εννιά τοπικοί ΤΟΕΒ εκπροσωπούν περισσότερους από 25.000 αγρότες. «Τον Μάρτιο εκτιμώ ότι θα έχει τελειώσει το πρώτο φωτοβολταϊκό πάρκο και το 2020 ευελπιστώ, αν όλα πάνε καλά, ότι θα είμαστε αυτόνομοι ενεργειακά» υπογραμμίζει ο κ. Παπαμιχαήλ. Από τον πρώτο κιόλας χρόνο, κλιμακωτά, οι αγρότες που συμμετέχουν στην πρότυπη αυτή ενεργειακή κοινότητα θα δουν τα αρδευτικά τους τέλη να μειώνονται. Η επένδυση ανέρχεται στις 700.000 ευρώ.

Πέρα από το ένα μεγαβάτ που θα εγκατασταθεί άμεσα, σε δεύτερο χρόνο σχεδιάζεται επένδυση η οποία θα περιλαμβάνει άλλα 10 μεγαβάτ. Οπως εξηγεί ο κ. Δημήτρης Ραχιώτης, υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Πολιτικής και Αειφορίας της Eunice Energy Group (EEG), του ομίλου που κατασκεύασε την πρώτη ελληνική μικρή ανεμογεννήτρια, την «EW-16 THETIS», η οποία θα εγκατασταθεί στη Θεσσαλία και ειδικός στα θέματα Ενεργειακών Κοινοτήτων, η νομοθεσία επιτρέπει την κατασκευή έργου ενός μεγαβάτ για κάθε ενεργειακή κοινότητα. «Οι ανάγκες όμως για τα μέλη της Α’ Ενεργειακής Κοινότητας ΟΕΒ της Θεσσαλίας είναι 11 μεγαβάτ. Ετσι, ο προγραμματισμός είναι κάθε ΤΟΕΒ να δημιουργήσει μια ξεχωριστή ενεργειακή κοινότητα ώστε να καλύψουν σταδιακά όλες τις ενεργειακές τους ανάγκες. Ηδη έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες» σημειώνει ο κ. Ραχιώτης. Για να γίνουν 11 τα μεγαβάτ, σύμφωνα με τον υφυπουργό κ. Κόκκαλη, θα απαιτηθεί μια συνολική επένδυση 7-8 εκατ. ευρώ. «Καλώς εχόντων των πραγμάτων, την ερχόμενη άνοιξη θα ξεκινήσει και το δεύτερο πάρκο, κατά πάσα πιθανότατα στην περιοχή του Τυρνάβου, μεταξύ Δένδρων και Πλατανουλίων, ισχύος τριών μεγαβάτ» επισημαίνει ο υφυπουργός.

Οπως αναφέρει ο κ. Ραχιώτης, το πρώτο μεγαβάτ που θα εγκατασταθεί θα καλύψει περίπου 1,5 εκατ. κιλοβατώρες, ενέργεια που θα ικανοποιήσει το 80% των ενεργειακών αναγκών για άρδευση, των περίπου 5.000 αγροτών της πρώτης κοινότητας, η οποία θα λειτουργήσει ως πιλότος για τις επόμενες.

«Με βάση κάποια πρώτα στοιχεία που έχουμε, σε βάθος 25ετίας θα έχουν εξοικονομήσει σε σχέση με τα χρήματα που σήμερα πληρώνουν για ενέργεια περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ. Ανά έτος το όφελος θα είναι περισσότερα από 70.000 ευρώ. Το όφελος για τον αγρότη θα είναι μεγάλο, καθώς τα αρδευτικά έξοδα σήμερα είναι τεράστια» τονίζει ο κ. Ραχιώτης.

Από την πλευρά του, ο κ. Κόκκαλης επισημαίνει τη σημασία του «εικονικού συμψηφισμού» καθώς θα δίνεται η δυνατότητα στους παραγωγούς να συμψηφίζουν την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια με το σύνολο της κατανάλωσής τους, ανεξάρτητα από τον χώρο που αυτή παράγεται και καταναλώνεται. «Ενα φωτοβολταϊκό σύστημα θα μπορεί να εξυπηρετεί καταναλώσεις (π.χ. πομόνες) σε πολλά διαφορετικά σημεία-χωράφια του ίδιου παραγωγού. Επιπλέον, ο συμψηφισμός δεν θα γίνεται πλέον σε ετήσια βάση αλλά ανά τριετία. Το πρόγραμμα αφορά εγγεγραμμένους στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων για εγκαταστάσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων και οι συμβάσεις συμψηφισμού θα έχουν διάρκεια 25 έτη» υπογραμμίζει ο υφυπουργός.

Στο μέλλον, τα μέλη της Α’ ενεργειακής κοινότητας Θεσσαλίας σχεδιάζουν να προχωρήσουν και σε παραγωγικά έργα, δηλαδή να παράγουν ρεύμα προκειμένου να το πουλήσουν, ώστε να μοιράζονται τα έσοδα, και όχι μόνο για να περιορίσουν το υψηλό κόστος της αγροτικής παραγωγής.

Στη σημερινή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στον χώρο θεμελίωσης του έργου, εκτός από τον υφυπουργό κ. Β. Κόκκαλη, θα παρευρεθούν και άλλοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, στελέχη των ΥΠΕΝ και ΥΠΑΑΤ, αλλά και φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αγρότες, κτηνοτρόφοι καθώς και βουλευτές που εκλέγονται στη Θεσσαλία.

Πηγή: tovima.gr

Σελίδα 1 από 5

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία