Αγγελίες    Επικοινωνία

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τη Δευτέρα 18 Μαρτίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου (Πρώην Τράπεζα Ελλάδος, Αναστασιάδη 1) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: «Η διαχρονική αξία της ελιάς» στο πλαίσιο του θεσμού ἐλαία που διοργανώνει ο Δήμος Αγρινίου υπό την αιγίδα του ΥΠ.Α.Α.Τ. και του ΥΠ.Π.Ε.Θ. -Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και τη συνεργασία της Α΄θμιας και Β΄θμιας Εκπαίδευσης Αιτ/νιας.

Αμέσως μετά στην Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου θα εγκαινιαστεί η έκθεση “ἐλαία” με έργα σημαντικών δημιουργών καθώς και το εικαστικό και εποπτικό έργο του Εμμανουήλ Βάθη από το Γεωργικό Μουσείο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Aκολουθεί το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

18: 00 Ηµερίδα «Η διαχρονική άξία της ελιάς»

«Η ελιά στα µονοπάτια του καπνού»

Ηλίας Ντζάνης, Γεωπόνος, π. Δ/ντής Καπνικού Σταθµού Αγρινίου

«Ο Εµµανουήλ Βάθης, γεωπόνος και δάσκαλος - Η διδασκαλία της ελαιοκοµίας στην Ελλάδα»

Σταύρος Βέµµος, Καθηγητής δενδροκοµίας, ΓΠΑ

«Η εικαστική γραφή του Εµµανουήλ Βάθη»

Λουΐζα Καραπιδάκη, Ιστορικός, Ακαδηµία Αθηνών

«Προγράµµατα προώθησης των ελαιοκοµικών προϊόντων»

Μαγδαληνή Ράππου, Δ/νση Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων,

ΥπΑΑΤ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

(Δ. Βότση 2)

19:30 Εγκαίνια έκθεσης ‘ελαία’

Θα παρουσιαστούν έργα σηµαντικών δηµιουργών εµπνευσµένα από το ιερό δένδρο που προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές: Χρ. Μποκόρου, Φ. Μαστιχιάδη, Κ. Παπανικολάου, Άγγ. Παναγιωτίδη, Κ. Περιβολάρη, Ν. Στρατάκη, Π. Φειδάκη, Χρ. Γαρουφαλή, Ν. Φλέσσα, Δ. Παπατρέχα, Ηλ. Παπανικολάου και Δ. Ταλιάνη. Παράλληλα θα εκτεθεί το εικαστικό και εποπτικό έργο του Εµµανουήλ Βάθη (1910-2008) το οποίο προέρχεται από το Γεωργικό Μουσείο του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών.

ΑΥΛΕΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ

(Αναστασιάδη-Δ.Βότση)

 20:00 Γαστρονοµική δράση µε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και επιτραπέζιες ελιές µε τη λέσχη αρχιµαγείρων Δυτικής Ελλάδος και Ηπείρου

Η τέχνη του κλαδέματος της ελιάς. Η εκπαίδευση έγινε σε προεπιλεγμένο ελαιώνα και υλοποιήθηκε...από τον γεωπόνο Τουφεκούλα Δημήτριο.

βίντεο του Ανδρέα Κουτσοθανάση

Πηγή: kainourgiopress

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 3 Μαρτίου 2018 στην Παντάνασσα της ΔΕ Παραβόλας ο τρίτος σταθμός του ελαιοκομικού δρόμου που χαράζει στο Δήμο μας η εκδήλωση θεσμός με το διακριτό τίτλο «Ελαία» και γενική θεματολογία ‘Εκπαιδεύοντας ελαιοκομικά-Ο δρόμος της ελιάς’. Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο της γιορτής εσπεριδοειδών και ελιάς και συνδιοργανώθηκε με τον Πολιτιστικό Περιβαλλοντικό Μορφωτικό Σύλλογο Παντάνασσας «Πυγμαίος ο Τριχώνιος». Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με την Α’θμια και Β’θμια εκπαίδευση Αιτ/νίας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση-ενημέρωση στο Δημοτικό σχολείο Παραβόλας όπου η κ. Αθανασία Λειβαδίτη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, ενημέρωσε τους μαθητές για τα οφέλη της κατανάλωσης εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου και εσπεριδοειδών στην καθημερινή τους διατροφή.  Στη συνέχεια οι γεωπόνοι και υπάλληλοι του Τμήματος Αγροτικής  Παραγωγής  (κ. Β. Καραπαπά, κ. Β. Χατζηαγάπη και κ. Δ. Παπαβασίλη)  μίλησαν για την διαδικασία εξαγωγής του ελαιολάδου και  ενημέρωσαν τους μαθητές για τον ευρύτερο ρόλο που διαδραματίζουν οι αγρότες - στην κοινωνία και στην οικονομία μας - όχι μόνο στην παροχή υγιεινών και θρεπτικών τροφίμων, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων καθώς και στη διασφάλιση της ζωτικότητας των αγροτικών περιοχών και της υπαίθρου. Τονίστηκε ότι με την αειφορική γεωργία διατηρείται η βιοποικιλότητα, η εξοικονόμηση του νερού, και η ιχνηλασιμότητα των τροφίμων από την παραγωγή στην κατανάλωση.

Στους μαθητές διανεμήθηκαν φυλλάδια με οδηγίες για την παραγωγή εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου του Δήμου Αγρινίου και του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων.

Η εκδήλωση της Κυριακής πραγματοποιήθηκε στις 3 Μαρτίου  στην κεντρική πλατεία της Τοπικής Κοινότητας Παντάνασσας παρουσία των Αντιδημάρχων  Αγρινίου  Ν. Γκρίζη, του  Α. Καλαμπαλίκη  και του.  Θ. Γρίβα,  των Δημοτικών Συμβούλων  Π. Στούπα,  Σ. Κολοβού,  Χρ. Κορδολαίμη, και του υποψηφίου  Δημάρχου  Αγρινίου και Δημοτικού Συμβούλου  Δ. Τραπεζιώτη.  Επίσης παρευρέθηκαν  οι υποψήφιοι βουλευτές  κα. Γ. Μπόκα  και  ο κ. Β. Αντωνόπουλος, ο πρόεδρος του συλλόγου «Πυγμαίος ο Τριχώνιος» κ. Γ. Πατλιάς  καθώς και οι τοπικοί πρόεδροι  και άλλοι φορείς.  

Τα θέματα της ενημέρωσης εισηγήθηκαν ο κ. Παναγιώτης Στούπας, γεωπόνος με θέμα «Καλλιεργητικές φροντίδες στην ελαιοκαλλιέργεια»,  ο γεωπόνος του Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής κ. Χριστόφορος Μπαλτάς  με θέμα: «Τριστέτσα, η σοβαρή ασθένεια των εσπεριδοειδών», και η κ. Αθανασία Λειβαδίτη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με θέμα  η «Διατροφική αξία του ελαιολάδου, της επιτραπέζιας ελιάς και των εσπεριδοειδών». Ακολούθησε ενημέρωση από την κ. Β. Καραπαπά, γεωπόνο για το σοβαρό φυτοπαθολογικό πρόβλημα της ελαιοκαλλιέργειας το γλοιοσπόριο. Οι παρευρισκόμενοι τοπικοί φορείς, και παραγωγοί έθεσαν ερωτήσεις και προβληματισμούς σε μία γενικότερη προσπάθεια βελτίωσης των καλλιεργητικών πρακτικών που εφαρμόζονται. Την ημερίδα συντόνισε ο γεωπόνος και γραμματέας του συλλόγου κ. Ηλίας Ντζάνης.

Στη συνέχεια ακολούθησαν εικαστικά και θεατρικά δρώμενα από τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου και τραγούδια από την χορωδία ''Εμμέλεια'' με την συνοδεία παραδοσιακών οργάνων.

Η εκδήλωση έκλεισε με αξιολόγηση των προσφερομένων τοπικών εδεσμάτων που ετοίμασαν οι γυναίκες του συλλόγου του χωριού με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και εσπεριδοειδή από chef μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου,  κ. Παπαβασιλείου Μαρίας, κ. Γεωργίου Τσιλίκη, κ. Βασίλη Καλυδά, κ. Δημητρίου Χάρο, Κ. Βλάχου Θεοδώρου,  κ. Δημητρίου Ράγκου και κ. Τζένης Αγγελή. Στον χώρο της εκδήλωσης λειτούργησε Bazzar τοπικών προϊόντων  και όλοι οι παρευρισκόμενοι γευτήκαν τα εδέσματα που είχαν παρασκευαστεί με εσπεριδοειδή και εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.

 

Οι αναγκαίες επεμβάσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσουν αυτή την περίοδο οι παραγωγοί, ώστε να προστατεύσουν τα δέντρα και να διασφαλίσουν την μετέπειτα καρποφορία τους.

ΚΑΡΚΙΝΩΣΗ Ασθένεια µε χαρακτηριστικό σύμπτωμα το σχηματισμό εξογκωμάτων (όγκων) σε κλαδιά, μεγαλύτερους κλάδους, στον κορμό και σπανιότερα στα φύλλα (νεύρα ή μίσχο). Όταν επικρατεί υγρός καιρός μεταφέρεται το βακτήριο µε το νερό από τα καρκινώματα σε ανοικτές πληγές και μολύνει άλλα μέρη του δέντρου ή γειτονικά δέντρα. Έντονης μορφής εκδήλωση της ασθένειας παρουσιάζει ξήρανση κλαδιών και εξασθένηση των δέντρων. Η ποικιλία Κορωνέϊκη (ψιλολιά) είναι ιδιαίτερα ευπαθής στο βακτήριο.

Λήψη προληπτικών μέτρων για την αποφυγή νέων μολύνσεων:

Επιλέγετε υγιή δενδρύλλια στην εγκατάσταση νέου ελαιώνα.

Προσβεβλημένα κλαδιά µε όγκους πρέπει να αφαιρούνται µε ξηρό καιρό στο κλάδεμα και να καίγονται, ιδιαίτερα στα νεαρά δέντρα ̟ου η ασθένεια εξελίσσεται γρήγορα. Το κάψιμο των κλαδιών απαγορεύεται κατά τους θερινούς μήνες.

Αποφεύγετε να κλαδεύετε µε υγρό ή βροχερό καιρό.

Φροντίζετε να αποφεύγονται τραυματισμοί του φλοιού των κλάδων.

Τα εργαλεία κλαδέματος να απολυμαίνονται σε οινόπνευμα εμπορίου 70% ή διάλυμα χλωρίνης 5-10% σε νερό.

Οι μεγάλες τομές να καλύπτονται µε πυκνό βορδιγάλειο πολτό (διάλυμα 6%).

Συστήνεται προληπτικός ψεκασμός µε χαλκούχο σκεύασα αμέσως μετά από κλάδεμα, ανοιξιάτικο παγετό ή χαλαζόπτωση, ιδιαίτερα στις υγρές περιοχές (βορδιγάλειος πολτός, οξυχλωριούχος χαλκός, υδροξείδιο του χαλκού, τριβασικός θειικός χαλκός).

ΞΥΛΟΦΑΓΑ ΕΝΤΟΜΑ: ΣΚΟΛΥΤΕΣ (φλοιοφάγος & φλοιοτρίβης)

Μικροσκοπικά σκαθάρια (2-4 χλστ.) που κατά κανόνα προσβάλουν εξασθενημένους κλάδους. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν αυξημένη δραστηριότητα κυρίως λόγω της παραμονής στους ελαιώνες κλάδων ή δέντρων µη παραγωγικών και εξασθενημένων.

Προνύμφες και ακμαία προκαλούν νέκρωση του φλοιού και ξήρανση λεπτών κλαδιών ή κλάδων μεγαλύτερης διαμέτρου ανάλογα µε την ένταση της προσβολής. Μεγαλύτεροι κλάδοι συνήθως δεν ξηραίνονται αλλά έχουν καχεκτική βλάστηση και μειωμένη καρποφορία.

Η αντιμετώπιση βασίζεται σε καλλιεργητικούς χειρισμούς και είναι αποτελεσματικοί όταν εφαρμόζονται σε σχετικά μεγάλη έκταση:

Έγκαιρη αφαίρεση προσβεβλημένων ξερών ή ημίξηρων κλάδων και κάψιμο. Στόχος είναι η απομάκρυνση των εντόμων που φιλοξενούνται πριν ξεκινήσουν να γεννούν την άνοιξη.

Ενίσχυση της ζωηρότητας των ελαιοδέντρων µε κατάλληλο κλάδεμα, άρδευση και λίπανση.

Προσβεβλημένα κλαδιά που αποθηκεύονται ως καύσιμη ύλη μεταφέρουν και διασπείρουν τα έντομα. Κλαδιά ξερά ή ημίξηρα προσβεβλημένα από διάφορες αιτίες (κηκιδόµυγα των βλαστών, τζιτζίκια, µαργαρόνια, ίσκα, αδροµυκώσεις, κ.α.) να απομακρυνθούν και να καταστραφούν το αργότερο μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Επίσης τα υπολείμματα του κλαδέματος πρέπει να απομακρύνονται άμεσα από τους ελαιώνες.

ΚΑΠΝΙΑ & ΛΕΙΧΗΝΕΣ

Κλάδοι, βλαστοί και φύλλα καλύπτονται από ένα μαύρο στρώμα που οφείλεται στην καπνιά. Η καπνιά είναι μύκητας που αναπτύσσεται πάνω στα μελιτώδη εκκρίματα των κοκκοειδών εντόμων. Οι λειχήνες είναι στρώμα κιτρινοπράσινου χρώματος που αναπτύσσεται κυρίως στους κορμούς και στους βραχίονες αλλά και στα κλαδιά.

Κανιά και λειχήνες συναντώνται σε ελαιώνες υγρών περιοχών και σε δέντρα µε πυκνή βλάστηση. Κοινή αντιμετώπιση επιτυγχάνεται µε το κλάδεμα (καλός αερισμός και φωτισμός στο εσωτερικό των δέντρων). Έγκαιρη αντιμετώπιση των κοκκοειδών περιορίζει την ανάπτυξη της καπνιάς.

Κατά τη χειμερινή περίοδο οι ψεκασμοί µε χαλκούχα σκευάσματα δρουν προστατευτικά για την καπνιά και συμβάλλουν στην αποκόλληση των λειχήνων.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΖΙΖΑΝΙΩΝ

Μην καταστρέφετε την ξινήθρα (Oxalis sp). Δεν είναι επιζήμιο ζιζάνιο, δεν ανταγωνίζεται τις δενδρώδεις καλλιέργειες και περιορίζει την εμφάνιση άλλων ανταγωνιστικών ζιζανίων.

Αποφύγετε την καταστροφή των ζιζανίων πριν από τα τέλη Μαρτίου, ιδιαίτερα στις περιοχές ̟ου ενδημεί η καλόκορη. Η διατήρηση της αυτοφυούς βλάστησης μέσα στον ελαιώνα καθυστερεί τη μετακίνηση του εντόμου προς τις ανθοταξίες της ελιάς.

Στους ελαιώνες, η μηχανική κατεργασία του εδάφους δεν πρέπει να ξεπερνά σε βάθος τα 25 εκ. ώστε να αποφεύγονται οι τραυματισμοί των ριζών. Στα επικλινή εδάφη υπάρχει κίνδυνος διάβρωσης και πρέπει να περιορίζετε στο ελάχιστο την εδαφική καλλιέργεια.

Οι επεμβάσεις µε χαλκούχα μυκητοκτόνα συνιστούν προληπτική αντιμετώπιση και έχουν δράση προστατευτική. Παρακολουθείτε τα δελτία καιρού, διότι αν ο ψεκασμός αποπλυθεί από τη βροχή, πρέπει να επαναληφθεί.

Μην ψεκάζετε όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι κατάλληλες, π.χ. άνεμος, βροχή.Πηγή: e-ea.gr

Με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2019 στη Γαβαλού ο δεύτερος σταθμός των εκδηλώσεων «Ελαία» με γενική θεματολογία ‘Εκπαιδεύοντας ελαιοκομικά - Ο δρόμος της ελιάς’. Η «5η ελαία» διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με την Α’θμια και Β’θμια εκπαίδευση Αιτ/νιας. Η εκδήλωση αποσκοπεί στην προβολή της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιολάδου, προϊόντα κυρίαρχα στην παραγωγική βάση της περιοχής μας και φιλοξενήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού σχολείου Γαβαλούς.

Το πρωί της Παρασκευής έγινε εκπαίδευση-παρουσίαση σε μαθητές του Δημοτικού σχολείου (65 μαθητές) και του Νηπιαγωγείου (6 μαθητές) Γαβαλούς, του Γυμνασίου Γαβαλούς ενώ συμμετείχαν και σπουδαστές του 1ου ΕΠΑΛ Αγρινίου. Οι μαθητές και οι καθηγητές τους ενημερώθηκαν για τη σημασία της αειφορικής γεωργίας, τη μεσογειακή διατροφή, και τη διατροφική αξία του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου και της επιτραπέζια ς ελιάς.

Συγκεκριμένα η κ. Ελένη Νικολάου, διατροφολόγος-διαιτολόγος ενημέρωσε τους μαθητές για τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή και ιδιαίτερα για τη μεσογειακή διατροφή τονίζοντας ότι είναι τρόπος ζωής και όχι ένα απλό διατροφικό πλάνο.

Οι γεωπόνοι Βασιλική Καραπαπά και Βασιλική Χατζηαγάπη με την συμπαράσταση της οικονομολόγου, με ειδίκευση στα αγροτικά προϊόντα, Θεοδώρας Παπαβασίλη, ενημέρωσαν τους μαθητές για τον ευρύτερο ρόλο που διαδραματίζουν οι αγρότες – στην κοινωνία και στην οικονομία μας – όχι μόνο στην παροχή υγιεινών και θρεπτικών τροφίμων, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων καθώς και στη διασφάλιση της ζωτικότητας των αγροτικών περιοχών και της υπαίθρου διατηρώντας την βιοποικιλότητα και εξασφαλίζοντας την αειφορία. Ενημέρωσαν επίσης τους μαθητές για τις τοπικές ποικιλίες της ελιάς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Η κ. Βασιλική Ψηλού, γεωπόνος με ειδίκευση στην οργανοληπτική αξιολόγηση του ελαιολάδου, μίλησε για την διαδικασία εξαγωγής του ελαιολάδου και πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές οργανοληπτική αξιολόγηση εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου γνωρίζοντας στους μαθητές το ποιοτικό ελαιόλαδο με θεωρητικό και πρακτικό τρόπο. Οι μαθητές με αυτό τον τρόπο ανακάλυψαν τον κόσμο της οργανοληπτικής αξιολόγησης του ελαιολάδου, σύμφωνα με τα πρότυπα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας.

Στους μαθητές διανεμήθηκαν φυλλάδια με οδηγίες για την παραγωγή εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου του Δήμου Αγρινίου και του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων και η πρωινή ενότητα έκλεισε με κέρασμα παραδοσιακού δεκατιανού με βάση την επιτραπέζια ελιά και το ελαιόλαδο.

Στην απογευματινή ενότητα χαιρετισμούς απεύθυναν ο Αντιδήμαρχος Αγρινίου Α. Καλαμπαλίκης, ο περιφερειακός σύμβουλος Π. Κοκκινοβασίλης και ο αντιπρόσωπος του ΓΕΩΤΤΕ Γ. Κοντογιάννης. Η ενημέρωση στόχευε στην ενημέρωση των παραγωγών σε επίκαιρα ελαιοκομικά θέματα.

Συγκεκριμένα ο Γεωπόνος – Εδαφολόγος, προϊστάμενος ΓΕΑΛ Ξυλοκάστρου, ΥΠΑΑΤ κ. Βλάσιος Γεωργόπουλος ανέπτυξε το επίκαιρο θέμα της θρέψης και λίπανσης της ελιάς δίνοντας συγκεκριμένες οδηγίες στους παραγωγούς.

Ακολούθησε η ομιλία της Γεωπόνου και Προϊσταμένης Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Αγρινίου κας Βασιλικής Καραπαπά για την σοβαρότατη και με μεγάλη οικονομική επίπτωση στην ελαιοκαλλιέργεια, μυκητολογικής ασθένειας Γλοιοσπόριο ή αλλιώς παστέλλα.

Ο γεωπόνος Msc, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου Πέτρος Ορφανός εξήγησε την σημασία της διαδικασίας της συγκομιδής στην παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου.

Η συνάντηση έκλεισε με εκτενή ανάλυση των διαδικασιών που εξασφαλίζουν την ορθή παραγωγή του ελαιολάδου από την παραγωγή μέχρι την έκθλιψή του από τον ελαιουργό και Αντιδήμαρχο Αγρινίου Γεώργιο Μελιάδη.

Οι παρευρισκόμενοι τοπικοί φορείς, ελαιουργοί και παραγωγοί έθεσαν ερωτήσεις και προβληματισμούς σε μία γενικότερη προσπάθεια εκπαίδευσης και βελτίωσης των καλλιεργητικών πρακτικών που εφαρμόζονται στην πράξη.

Η Γαβαλού Μακρυνείας είναι ο επόμενος σταθμός των εκδηλώσεων της 5ης «ἐλαία» που διοργανώνει ο Δήμος Αγρινίου με θέμα ‘Εκπαιδεύοντας ελαιοκομικά-Ο δρόμος της ελιάς’.

Σήμερα το πρωί θα γίνει εκπαίδευση - παρουσίαση στους μαθητές του Δημοτικού σχολείου και του Γυμνασίου Γαβαλούς καθώς και σε σπουδαστές του 1ου ΕΠΑΛ Αγρινίου. Η πρωινή ενότητα θα κλείσει με γευσιγνωσία εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου και event γαστρονομίας.

Η απογευματινή ενότητα περιλαμβάνει συζήτηση με επίκαιρα θέματα πάνω στην καλλιέργεια της ελιάς «Επίκαιρες καλλιεργητικές εργασίες στην ελιά» και συγκεκριμένα

«Θρέψη και λίπανση ελιάς» Βλάσιος Γεωργόπουλος, Γεωπόνος – Εδαφολόγος, προϊστάμενος ΓΕΑΛ Ξυλοκάστρου, ΥΠΑΑΤ.

«Γλοισπόριο: μια σοβαρότατη ασθένεια με μεγάλη οικονομική επίπτωση στην ελαιοκαλλιέργεια»

Βασιλική Καραπαπά, Γεωπόνος Phd, Προϊσταμένη Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής, Δήμος Αγρινίου.

«Σημασία της συγκομιδής στην παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου»

 Πέτρος Ορφανός, Γεωπόνος Msc, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου.

«Ορθή παραγωγή ελαιολάδου: από την παραγωγή έως την έκθλιψη»

Γεώργιος Μελιάδης, Ελαιουργός, Αντιδήμαρχος Αγρινίου.

Η απογευματινή ενότητα θα ξεκινήσει στις 18:00 μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Γαβαλούς.

Η 5η ‘ἐλαία’ αφορά σειρά εκδηλώσεων ενημέρωσης και εκπαίδευσης για την καλλιέργεια της ελιάς και τη διαχρονική της αξία και θα περιλαμβάνει πολλαπλές επιστημονικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις καλύπτοντας όλες τις πλευρές της εκπαίδευσης (μαθητές, φοιτητές, παραγωγούς, μεταποιητές, καταναλωτές) και όσους εμπλέκονται στην αλυσίδα της παραγωγής και της διάθεσης του εθνικού μας προϊόντος. Η εναρκτήρια εκδήλωση της ‘ἐλαία’ πραγματοποιήθηκε στην Δημοτική Ενότητα Αγγελοκάστρου στις 14 Δεκεμβρίου 2018.

Σελίδα 1 από 16

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία