Αγγελίες    Επικοινωνία

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Πριν μερικές μέρες, αρκετά μικρά παιδάκια από τη περιοχή μας εξέφρασαν την επιθυμία να ανέβουν στην Ιερά Σκήτη του Αγίου Νικολάου Κρεμαστού.

Η δυνατότητα να τα συνοδέψουν οι γονείς όλων των παιδιών, δεν υπήρχε. Τότε δύο μέλη από εμάς της εθελοντικής ομάδας, πήραν την πρωτοβουλία κατόπιν της άδειας των γονιών τους, να κάνουν πράξη την επιθυμία τους.

Οι μικροί εξερευνητές ξεκίνησαν για την δική τους περιπέτεια, αφού έλαβαν υπόψη τις αυστηρές οδηγίες μας (κατάλληλα ρούχα, αθλητικά παπούτσια, καπέλο, νερό, λίγο φαγητό, δισάκι στον ώμο) και φύγαμε.

Από την στιγμή που άφησαν το αγροτικό αυτοκίνητο, σε μισή ώρα πλέον τα παιδάκια άναβαν το κερί τους. Η ανυπομονησία τους να φτάσουν ποιο γρήγορα, πολύ μεγάλη. Μερικές φορές ήθελαν να τρέξουν, αλλά η φωνή του Σάκη δεν τους άφηνε και πολλά περιθώρια. Για να καλύψουμε την περιέργεια τους και να ενημερωθούν για την Ιερή Σπηλιά ξεκινήσαμε με τη μορφή κουΐζ, να τους δίνουμε στοιχεία και να τους εξιστορούμε ταυτόχρονα, έτσι ώστε να καταλάβουν και να μάθουν αρκετά πράγματα.

Τα παιδιά παρόλο το μικρό την ηλικία τους (Δημοτικού και ένα μικρότερο), μας συγκλόνισαν με την εξυπνάδα, την καλοσύνη, την ομαδικότητα, την παρατηρητικότητα και την προσφορά τους. Γελάμε ακόμη με την ατάκα του μικρού Κωνσταντίνου, του μικρότερου παιδιού της παρέας και γιού του Σάκη, «μπαμπά κατέβασέ με από την πλάτη σου, κουράστηκα». Ή την απορία τους «αφού μας λέτε το πόσο ασφαλή είναι πλέον η διαδρομή, γιατί έχετε ακόμα την πινακίδα που λέει η διέλευση γίνεται με δική σας ευθύνη»; Η απάντηση από εμάς δεν δόθηκε ποτέ.

Πως να κρυφτείς από τα παιδιά έτσι και αλλιώς τα ξέρουν όλα, που λέει και ο μεγάλος Διονύσης Σαββόπουλος.

Με την ευκαιρία αυτή, έκαναν και την πρώτη τους εθελοντική εργασία, φεύγοντας κατέβασαν αρκετά κιλά καμένα κεριά για ανακύκλωση.

Όλα αυτά τα χρόνια οι εθελοντές δεν περιορίστηκαν μόνο στις εργασίες, αλλά συνέβαλλαν και στη διαμόρφωση χαρακτήρων σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στην ομάδα μας. Φέτος στη γιορτή του Αγίου, είχαμε τη χαρά να δούμε μετά από απουσία 4 χρόνων τον Κωνσταντίνο Φαράντο. Από παιδάκι τον είχαμε κοντά μας και τελικά μας επέστρεψε δικηγόρος!!!

Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους γονείς των παιδιών, που μας τα εμπιστεύτηκαν, όπως και τα ίδια τα παιδιά για αυτά που μας έμαθαν με την παιδική τους σοφία.

Ποιο πολύ όμως τον Άγιο, που από εκεί ψηλά πάντα μας βοηθά και μας προστατεύει.

 

5os 2019
Εθελοντική Ομάδα του Αγίου Νικολάου του Κρεμαστού

Ο Σύλλογος Γονέων με τρία παιδιά Ι.Π. Μεσολογγίου διοργανώνει Προσκυνηματική εκδρομή στον Τάφο του Αγίου Παϊσίου στην Ιερά Μονή Aγίου Ιωάννου Θεολόγου στην Σουρωτή Θεσσαλονίκης την Κυριακή 30 Ιουνίου 2019.

Εκδρομή στα πλαίσια των σχολικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του Γυμνασίου Καλυβίων, όπου είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τις Μυκήνες την Επίδαυρο και το γραφικό Ναύπλιο!

Ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών

Ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών μπορεί να χαρακτηρισθεί ένα από τα πλέον σημαντικά ιστορικά μνημεία του ελληνικού πολιτισμού, συγκεντρώνοντας πλήθος τουριστών από κάθε γωνιά της γης. Οι Μυκήνες είναι αρχαία πόλη του νομού Αργολίδας και βασίλειο του μυθικού Αγαμέμνονα, το οποίο υπήρξε το σημαντικότερο και πλουσιότερο ανακτορικό κέντρο της Ύστερης Εποχής του Χαλκού (1350 π.Χ. -1200 π.Χ.) στην Ελλάδα.

Ξεκινώντας την περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο, μπορεί κάποιος να θαυμάσει τα σπουδαία ανάκτορα των Μυκηνών, τα οποία άρχισαν να οικοδομούνται περί το 1350 π.χ. στην Υστεροελλαδική περίοδο, στο υψηλότερο σημείο του λόφου. Την ίδια χρονολογική περίοδο ξεκίνησε και η οχύρωση της ακρόπολης με τα τεράστια κυκλώπεια τείχη, των οποίων ο τρόπος κατασκευής αποτελεί ασύλληπτο επίτευγμα για εκείνη την εποχή. Εκατό χρόνια αργότερα, κτίσθηκε η Πύλη των Λεόντων, που αναπαριστά δύο λιοντάρια, ως φύλακες της Ακρόπολης και αποτελεί ιδιαίτερα αξιόλογο μνημείο για τον επισκέπτη του χώρου. Επίσης, αξιόλογα μνημεία μπορούν να χαρακτηριστούν τα ταφικά συγκροτήματα των Μυκηνών, τα οποία αποτελούνται από τον Ταφικό Κύκλο Α, που διαμορφώθηκε σε χώρο προγονολατρείας και τον Ταφικό Κύκλο Β, ο οποίος συμπεριλαμβάνει τέσσερις θολωτούς τάφους. Ένας από αυτούς είναι ο θολωτός τάφος γνωστός ως «θησαυρός του Ατρέα», με την ψηλή κυψελοειδή θόλο, ο οποίος είναι ένα ακόμα περίτεχνο έργο των αρχαίων ελλήνων.

 

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Σε μια χαράδρα, το 340 π.Χ., ο αργείος αρχιτέκτονας Πολύκλειτος ο Νεότερος έκτισε, σύμφωνα με τον Παυσανία, το θέατρο της Επιδαύρου.

Από όλα τα αρχαία θέατρα το θέατρο της Επιδαύρου είναι το ωραιότερο και το καλύτερα διατηρημένο. Προορισμένο για τη διασκέδαση των ασθενών είχε χωρητικότητα 13.000 θεατών. Χωρίζεται σε δύο μέρη. Ένα των 21 σειρών καθισμάτων για το λαό και το κάτω, από 34 σειρές καθισμάτων, για τους ιερείς και τους άρχοντες.

Η θαυμάσια ακουστική του, αλλά και η πάρα πολύ καλή κατάσταση στην οποία διατηρείται συντέλεσαν στη δημιουργία του φεστιβάλ Επιδαύρου, θεσμός που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια.

 

Tο Nαύπλιο

Tο Nαύπλιο ή Aνάπλι, πρωτεύουσα του νομού Aργολίδος, αποτελεί μία από τις πλέον γνωστές και όμορφες πόλεις της Eλλάδος. Eκτός από διοικητικό είναι και σημαντικό τουριστικό κέντρο, με συνεχή κίνηση σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, η πόλη οφείλει το όνομά της στον οικιστή της Nαύπλιο, γιο του θεού Ποσειδώνα και της Aμυμώνης. Kατά την αρχαιότητα το Nαύπλιο βρισκόταν ουσιαστικά στη σκιά του Άργους, χρησιμεύοντας ως λιμάνι του από τον 7ο αιώνα π.X.

H πόλη έφτασε στο απόγειο της ακμής της όταν έγινε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, από το 1827 ως το 1834. Στις 8 Iανουαρίου του 1828 αποβιβάστηκε στο Nαύπλιο ο πρώτος κυβερνήτης της νεότερης Eλλάδος, Iωάννης Kαποδίστριας.

Πηγή: kalyvia.gr

Ο πολιτιστικός σύλλογος Αγριλιάς Μεσολογγίου διοργανώνει εκδρομή με ποδήλατα από την Αγριλιά στον Άγιο Γεώργιο Χουνίστας την Κυριακή 19 Μαΐου στις 10.30π.μ. Η αναχώρηση θα γίνει από την πλατεία της Αγριλιάς.

Την ετήσια εκδρομή τους πραγματοποίησαν στις 6 και 7 Απριλίου/ 2019 στο Θέρμο, τα μέλη του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Μυλολογίας (TIMS) International Molinological Society, μετά από πρόσκληση του Ινστιτούτου Δημιουργικότητας Έρευνας και Ανάπτυξης Περιφέρειας Θέρμου. Ι.Δ.Ε.Α.Π.Θ.

Η ΤΙΜS είναι η μοναδική οργάνωση η οποία δραστηριοποιείται διεθνώς στον τομέα της Μυλολογίας (Molinology). Ο όρος αυτός καθιερώθηκε στο 1ο Διεθνές Συμπόσιο του 1965 για να προσδιορίσει τη μελέτη των μύλων. Από τότε η ΤΙΜS έχει σαν σκοπό να καλλιεργεί και να αναπτύσσει σε ολόκληρο τον κόσμο το ενδιαφέρον για τους μύλους που κινούντο με υδραυλική, αιολική, ανθρώπινη μυϊκή ή ζωική ενέργεια αρχικά, και στα νεότερα χρόνια με μηχανική. Ενθαρρύνει την έρευνα (ιστορική, τεχνολογική, οικονομική και κοινωνική), προωθεί την αναγνώρισή τους σαν κοινή πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας, εφ’ όσον οι μύλοι κατέχουν ένα πρωταρχικό ρόλο στην ιστορία στον τομέα της τεχνολογικής και οικονομικής ανάπτυξης και ασχολείται με όλες τις πλευρές της μυλολογίας, συμπεριλαμβανομένης και της αναστήλωσης.

 Το Σάββατο μαζί με μέλη του Ι.Δ.Ε.Α.Π.Θ, ξεκίνησαν την ξενάγηση από τους μύλους της ορεινής Τριχωνίδας. Πρώτος σταθμός στα Αμπέλια στο πανέμορφο μύλο του Λιανού που βρίσκεται στις στενές και πανέμορφες ποταμοκοιλάδες του Γιδομαντρίτη, ενός μεγάλου παραπόταμου του Εύηνου. Δεύτερος σταθμός στο μύλο της Μελίγκοβας, τρίτος οι δύο νερόμυλοι της Αμβρακιάς, όπου και γευμάτισαν και χόρεψαν στο καφενείο του Νάσου Αναγνώστου τελειώνοντας την περιήγηση της πρώτης μέρας, με το μύλο στην Κάτω Χρυσοβίτσα, μύλο με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Στους δύο πρώτους μύλους ξεναγήθηκαν από τον κο Νίκο Κωστακόπουλο δημ.Σύμβουλο στο Δήμο Θέρμου με καταγωγή από τα Αμπέλια Τριχωνίδος.

Την Κυριακή αφού ξεναγήθηκαν στο Αρχαιολογικό Χώρο και στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου, περιηγήθηκαν στο παραδοσιακό αναστηλωμένο πέτρινο λιοτρίβι και το μαγγανοπήγαδο του Πετροχωρίου, κατόπιν στο μύλο του Στούκα στο Θέρμο, όπου ο Σωτήρης Χολέβας, ένας από τους παλιούς μυλωνάδες της περιοχής μας, τους εξήγησε με το δικό του γλαφυρό ύφος όλα τα εξαρτήματα του μύλου, μαζί του και ο Χρήστος Ρεντζής, νέος μυλωνάς . Επόμενος μύλος, αυτός της Κασσάνδρας, δίπλα στην πλατεία του Θέρμου. Επόμενος προορισμός το όμορφο χωριό της Αγίας Σοφίας, με τις πολλές πηγές . Εκεί αφού γεύτηκαν τις ωραίες χορτόπιτες και το γλυκό του κουταλιού, που τους πρόσφεραν οι γυναίκες του χωριού, περιηγήθηκαν το ερειπωμένο πια μύλο του Ζιαβρά και το μύλο του Νίκου Μπάλλα. Τελευταίος προορισμός η Κάτω Μυρτιά στους πανέμορφους μύλους του Κωνσταντόπουλου.

 Στην διάρκεια των επισκέψεων ανταλλάξαμε με τα μέλη της Ένωσης Μυλολογίας απόψεις, ιδέες, και πως, όλος αυτός ο πλούτος αρχιτεκτονικής και μηχανικής μπορεί να βοηθήσει στην ανάδειξη της περιοχής της Τριχωνίδας και να αποτελέσει ένας πυλώνας ήπιας ανάπτυξης της ερειπωμένης ορεινής Τριχωνίδας. Στόχος που είναι το κύριο μέλημα και της σύστασης από το 2014 του Ινστιτούτου Δημιουργικότητας Έρευνας και Ανάπτυξης Περιφέρειας Θέμου. (Ι.Δ.Ε.Α.Π.Θ).

Το Διοικητικό Συμβούλιο ΙΔΕΑΠΘ
Ο Πρόεδρος: Παναγιώτης Μπαλαμάτσης
Ο Γραμματέας: Λάμπρος Κ. Δρέλλιας

 

Με χαρά σας ανακοινώνουμε την διοργάνωση της φετινής μας διήμερης Εκδρομής, στην μαγευτική Μονεμβασιά!
Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί Σάββατο/Κυριακή, στις 30-31 Μαρτίου. 
Τιμή 70 ευρώ με πρωινό. Τηλ. κρατήσεων 697 281 2941 και 694 601 8042.
Το πρόγραμμα της εκδρομής περιλαμβάνει επίσης, επίσκεψη στην ατμοσφαιρική καστροπολιτεία του Μιστρά με τις υπέροχες βυζαντινές Εκκλησίες του, το καταπράσινο χωριό Τρύπη, τον αρχαιολογικό χώρο του Καιάδα κ.α. για τα οποία θα ενημερωθείτε σύντομα στο αναλυτικό μας πρόγραμμα. 

Με εκτίμηση

το ΔΣ του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου

"Το Αιτωλικό"

Σελίδα 1 από 7

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία