Αγγελίες    Επικοινωνία

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17-5-2019 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Ματαράγκας κατόπιν πρωτοβουλίας των δύο διευθυντών του Γυμνασίου Ματαράγκας, Κας Μπρούτα Ελένης και του Λυκείου Ματαράγκας, Κου Ζέλου Ιωάννη ενδοσχολική επιμόρφωση. Η επιμόρφωση περιλάμβανε τους εξής εισηγητές με την ακόλουθη θεματολογία.

  1. Μαργάρα Θεοδώρα, Διευθύντρια 7ου Γυμνασίου Αγρινίου, Κοινωνιολόγος – Εγκληματολόγος με θέμα: «Καλές Πρακτικές διαχείρισης κρίσεων στη σχολική τάξη: Πώς δημιουργούμε όρια στη συμπεριφορά των μαθητών»
  2. Μάκη Κωστούλα, Κοινωνική Ψυχολόγος, MSc στην Κριτική Θεώρηση, PhD στην Ανάλυση Λόγου στην Κοινωνική Ψυχολογία με θέμα: «Διαχείριση Προβλημάτων Σχολικής Τάξης, μια ανοιχτή συζήτηση με βιωματικό τρόπο».

Η επιμόρφωση προλογίστηκε εμπεριστατωμένα από τον Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου και Υπεύθυνο Παιδαγωγικής Ευθύνης των σχολείων μας Κο Νάκο Κωνσταντίνο ο οποίος περιέγραψε αφενός την αξία της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών αφετέρου τη σημασία της διαχείρισης προβλημάτων της σχολικής τάξης η οποία πρέπει να διέπεται από παιδαγωγικά ορθές και ευέλικτες μεθόδους.

Η ενδοσχολική επιμόρφωση αποτελεί ζητούμενο σε μια εποχή που η παιδαγωγική στρέφει την προσοχή της στις ευαίσθητες ισορροπίες που πρέπει να τηρούνται στη σχολική κοινότητα. Οι εκπαιδευτικοί αισθανόμαστε την ανάγκη να δεχόμαστε ερεθίσματα και τέτοιες προσλαμβάνουσες οι οποίες διευκολύνουν το εκπαιδευτικό έργο και οδηγούν σε αποτελεσματική διαχείριση των κρίσεων στο σχολείο. Κάθε στοιχείο που εμπλουτίζει τη δυναμική του σχολείου, τροφοδοτεί τη σχολική ζωή, διανοίγει τα γνωστικά μας εφόδια και δημιουργεί μια κουλτούρα στο σχολείο του «μαθαίνω ες αει».

Οι Διευθυντές των σχολείων
ΖΕΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – ΜΠΡΟΥΤΑ ΕΛΕΝΗ

Σας προσκαλούμε στην ενδοσχολική επιμόρφωση που διοργανώνεται από το Γυμνάσιο-Λύκειο Ματαράγκας και το Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου και Υπεύθυνο Παιδαγωγικής Ευθύνης των σχολείων μας Κο Νάκο Κωνσταντίνο την Παρασκευή 17-5-2019 και ώρα 10.45

Το πρόγραμμα των εισηγήσεων είναι το ακόλουθο:

Μαργάρα Θεοδώρα, Διευθύντρια 7ου Γυμνασίου Αγρινίου, Κοινωνιολόγος – Εγκληματολόγος με θέμα: «Καλές Πρακτικές διαχείρισης κρίσεων στη σχολική τάξη: Πώς δημιουργούμε όρια στη συμπεριφορά των μαθητών»

Μάκη Κωστούλα, Κοινωνική Ψυχολόγος, MSc στην Κριτική Θεώρηση, PhD στην Ανάλυση Λόγου στην Κοινωνική Ψυχολογία με θέμα: «Διαχείριση Προβλημάτων Σχολικής Τάξης, μια ανοιχτή συζήτηση με βιωματικό τρόπο».

Την επιμόρφωση θα προλογίσει και θα συντονίσει ο Συντονιστής Εκπαίδευσης και Υπεύθυνος Παιδαγωγικής Ευθύνης Κος Νάκος Κωνσαντίνος.

Οι Διευθυντές των σχολείων
ΖΕΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΕΛ ΜΑΤΑΡΑΓΚΑΣ
ΜΠΡΟΥΤΑ ΕΛΕΝΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΤΑΡΑΓΚΑΣ

Σας γνωστοποιούμε την πορεία της Κοινωνικής Δράσης «Προσφορά και Αλληλεγγύη - Μια δράση ανθρωπιάς και συμπαράστασης για το διπλανό μας που έχει ανάγκη» των σχολικών κοινοτήτων Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου Ματαράγκας, αποτέλεσμα της σύμπραξης των Σχολικών Μονάδων Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου Ματαράγκας η οποία ολοκληρώνεται την 15η Μαρτίου 2019.

Η συγκεκριμένη Δράση Κοινωνικής Ευαισθησίας εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2012 με πρωτοβουλία των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου Ματαράγκας που είχε ως απώτερο σκοπό την οργάνωση ενός -ει δυνατόν- μόνιμου δικτύου εθελοντικής προσφοράς και συλλογής ποσοτήτων ελαιολάδου φετινής εσοδείας από τα ελαιοτριβεία της Μακρυνείας με αποδέκτες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Οι συγκεντρωθείσες ποσότητες ελαιολάδου και φέτος θα προωθηθούν και θα διανεμηθούν σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη και κοινωφελή ιδρύματα της ευρύτερης περιοχής μας που εκδηλώνουν σχετικό ενδιαφέρον.

Σήμερα, με την ολοκλήρωση και της φετινής μας προσπάθειας είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς να ανακοινώσουμε ότι τόσο οι Τοπικοί Φορείς όσο και η ευρύτερη τοπική κοινωνία ανταποκρίθηκαν με ευαισθησία στην πρωτοβουλία μας.

Πολύτιμοι αρωγοί στην προσπάθειά μας στάθηκαν οκτώ (08) ελαιοτριβεία της Μακρυνείας  στα οποία τοποθετήθηκαν από τον μήνα Οκτώβριο του 2018 τα δοχεία συλλογής ελαιολάδου, ενώ παράλληλα μαθητές μας ανά ομάδες ανήρτησαν ανακοινώσεις – καλέσματα συμμετοχής σε καταστήματα της περιοχής και δημιούργησαν αφίσες με απώτερο σκοπό την ευαισθητοποίηση των παραγωγών και τη συνακόλουθη συνεισφορά τους στο δημιουργικό μας εγχείρημα.

Παρακολουθήσαμε με υπευθυνότητα την πορεία της προσπάθειάς μας καταγράφοντας τις προσφορές ανά ελαιοτριβείο σε ειδικά τετράδια παρουσία των δωρητών παραγωγών. Τον Φεβρουάριο του 2019 αρχίσαμε την περισυλλογή του ελαιολάδου φετινής εσοδείας συγκεντρώνοντας μια σημαντική ποσότητα από τα κάτωθι ελαιοτριβεία:

α/α

Ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων:

1.

Γαλαζούλας  Χ. & Χ.

2.

Καρβούνης Γεώργιος.

3.

Κουζέλης  Δήμος

4.

Αδελφοί Σκαρναβή

5.

Λανόπουλος  Γεώργιος

6.

Χαραλάμπους Μαρία

7.

Σκούρας Γεώργιος

8.

Τσιαντόπουλος Θεόδωρος

Το συγκεντρωθέν ελαιόλαδο μεταφέρθηκε στο Γυμνάσιο και Γενικό Λύκειο Ματαράγκας με τη βοήθεια Γονέων – Κηδεμόνων και μαθητών/τριών των δύο σχολικών μονάδων που πραγματοποιούν τη δράση Κοινωνικής Ευαισθησίας και κατανεμήθηκε από τους μαθητές σε μικρότερα μεταλλικά δοχεία των 17 κιλών αποθήκευσης. Επίσης, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ματαράγκας μας δώρισε δοχεία με βρώσιμες ελιές και ελαιόλαδο παραγωγής του καθώς και η κ. Αλέρτα Μαριάνθη της εταιρίας «Αιτωλός 2000: Αρωματικά Φυτά – Βότανα» με ποσότητες βιολογικών προϊόντων.

Οι σχολικές μονάδες του Γυμνασίου και του Γενικού Λυκείου Ματαράγκας περατώνουν την πρωτοβουλία ζωής προσκαλώντας την 15η Μαρτίου 2019, ημέρα Παρασκευή και ώρα 11:30 π.μ εκπροσώπους από τα συσσίτια που διοργανώνει ο Ιε­ρός Ναός Αγίου Δημητρίου Αγρινίου, το Χαμόγελο του παιδιού στα Καλύβια Αγρινίου, τον Σύλλογο “Ηλιαχτίδα” Αγρινίου, το Γηροκομείο Αγρινίου και τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Αγρινίου, προκειμένου να παραλάβουν τις διαθέσιμες ποσότητες ελαιολάδου και βρώσιμων ελιών.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση ευχαριστούμε τους ιδιοκτήτες των ελαιοτριβείων για την έμπρακτη υποστήριξή τους αλλά και την ευρύτερη τοπική κοινωνία, τις Μαθητικές Κοινότητες, τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και τους Συλλόγους Διδασκόντων του Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου Ματαράγκας.

Σε μια εποχή πρωτοφανούς και δυστυχώς συνεχιζόμενης οικονομικής δυσπραγίας αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για το γεγονός ότι μέσα από τη δράση που πραγματοποίησαν το Γυμνάσιο και Γενικό Λύκειο Ματαράγκας επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά ότι οι αξίες του ανθρωπισμού και του πνεύματος ανιδιοτελούς προσφοράς και αλληλεγγύης για τον διπλανό μας που υποφέρει χαρακτηρίζουν τόσο την τοπική μας κοινωνία και όσο και το δημόσιο σχολείο το οποίο ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο τρόπο στον κοινωνικό ρόλο που δύναται να επιτελέσει.

Με τιμή
Οι Διευθυντές και οι Σύλλογοι Διδασκόντων,
Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων
και οι Μαθητικές Κοινότητες
Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου Ματαράγκας

Οι Δ/ντές του Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου Ματαράγκας
Μπρούτα Ελένη (ΠΕ02)
Ζέλος  Ιωάννης (ΠΕ01)

Την Τετάρτη 12/12/2018 επισκέφθηκε το Γυμνάσιο Ματαράγκας αντιπροσωπεία του αθλητικού-ποδοσφαιρικού συλλόγου Παναιτωλικός η οποία αποτελούνταν από το Γενικό Αρχηγό  Κο. Κουτσοσπύρο Χρήστο και τους παίκτες της ομάδας του Παναιτωλικού, Σεμπάστιαν Έρικσον και Χουσιάδη Νίκο.

Η πρωτοβουλία ανήκει στον υπεύθυνο πολιτιστικών προγραμμάτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  Αιτ/νίας Κο. Χριστοδουλίδη Ρένο.

Κατά τη διάρκεια της δράσης, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου καθώς και αντιπροσωπεία των μαθητών και μαθητριών του Λυκείου, παρακολούθησαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου video που προβλήθηκαν από τον Κο. Χριστοδουλίδη με θέμα τη ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ και video που πιστοποιούσε τη μεγάλη αγάπη των ανθρώπων για το ποδόσφαιρο.

Στη συνέχεια μαθήτρια της Β τάξης του Γυμνασίου μετέφερε στους φιλοξενούμενους τις απόψεις των μαθητών αναφορικά με τους κανόνες καλής συμπεριφοράς στο χώρο του γηπέδου. Το πιο ενδιαφέρον σημείο αποτέλεσε όταν μαθητές και μαθήτριες απηύθυναν ερωτήσεις προς τους παίκτες του Παναιτωλικού οι οποίοι περιέγραψαν παραστατικά το ρόλο τους στο χώρο του ποδοσφαίρου μεταφέροντας την αξία του «ευ αγωνιζεσθαι» και την αξία των κανόνων που πρέπει να διέπουν τη συμπεριφορά αθλητών και οπαδών.  Μόλις τελείωσαν οι συνεντεύξεις των παικτών μαθήτριες της Α΄τάξης πρόσφεραν χριστουγεννιάτικες κάρτες φιλοτεχνημένες από τις ίδιες. Χρέη διερμηνέα έκανε η διδάσκουσα το μάθημα των Αγγλικών στο σχολείο μας Κα. Τριανταφυλλάκη Ελένη. Ο ενθουσιασμός των μαθητών και των μαθητριών εντάθηκε στο τέλος της δράσης όταν στο χώρο του προαυλίου οι παίκτες του Παναιτωλικού φωτογραφήθηκαν με μαθητές και μοίρασαν αυτόγραφα και χαμόγελα.

Τέτοιες δράσεις στο χώρο του σχολείου αποτελούν μια έξοχη βιωματική μέθοδο για να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με αξίες όπως αυτή του αθλητισμού, να καλλιεργήσουν τη συνεγατικότητά τους, να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα που απασχολούν την κοινωνία.

Ευχαριστούμε πολύ τον Κο. Χριστοδουλίδη Ρένο το Γενικό Αρχηγό  Κο. Κουτσοσπύρο Χρήστο και τους παίκτες της ομάδας του Παναιτωλικού, Σεμπάστιαν Έρικσον και Χουσιάδη Νίκο για τη δυνατή εμπειρία που βιώσαμε όλοι.

Εκ μέρους του συλλόγου διδασκόντων του Γυμνασίου και Λυκείου Ματαράγκας

 

 

Η Διευθύντρια

ΜΠΡΟΥΤΑ ΕΛΕΝΗ

Μεταπτυχιακό στην Εκπαίδευση Ενηλίκων

Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων

Υποψήφιος Διδάκτωρ του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Με την παρούσα ανακοίνωση επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για τη δράση κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης την οποία υλοποιούν και φέτος, για τέταρτη χρονιά, από κοινού οι σχολικές κοινότητες του Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου Ματαράγκας.

Με δεδομένη την πρωτοφανή οικονομική δυσπραγία της χώρας τα τελευταία επτά χρόνια, αναζητήσαμε ένα τρόπο δράσης που στόχο έχει αφενός να στηρίξει  αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας -είτε της τοπικής κοινωνίας της ευρύτερης περιοχής Μακρυνείας είτε στηριζόμενους από διάφορα κοινωφελή ιδρύματα- και να  αναδείξει τον κοινωνικό ρόλο που μπορεί να επιτελέσει το σχολείο αφετέρου. Οργανώσαμε λοιπόν ήδη από τον Οκτώβριο του 2012 ένα δίκτυο εθελοντικής προσφοράς και συλλογής ποσοτήτων ελαιολάδου φετινής εσοδείας, το οποίο απευθύνεται στους ντόπιους παραγωγούς και τους καλεί να συμμετάσχουν προαιρετικά. Κάθε φορά οι προσφερόμενες ποσότητες ελαιολάδου συγκεντρώνονται και συσκευάζονται από εθελοντές γονείς, καθηγητές και μαθητές στα κατά τόπους ελαιοτριβεία, προκειμένου να προωθηθούν και να διανεμηθούν σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη και σε κοινωφελή ιδρύματα της ευρύτερης περιοχής μας που εκδηλώνουν σχετικό ενδιαφέρον.

Οι παραδόσεις των ποσοτήτων για το σχολικό έτος 2018-2019 υπολογίζουμε να πραγματοποιηθούν κατά τους μήνες Φεβρουάριο - Μάρτιο, μετά από προηγούμενη συνεννόηση με τους υπεύθυνους των φορέων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Με μεγάλη χαρά διαπιστώνουμε ότι η πρωτοβουλία μας αυτή έχει τύχει της υποστήριξης της τοπικής κοινωνίας και των ελαιοπαραγωγών της περιοχής μας, όπως επίσης ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ποικίλους φορείς για τη χορηγία της προσπάθειάς μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κοινωνική αυτή πρωτοβουλία μας εντάσσεται για το σχολικό έτος 2018 - 2019 στα πλαίσια των προγραμματισμένων δράσεων του Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου Ματαράγκας για το τρέχον σχολικό έτος  και συνδέεται με τα  προγράμματα σπουδών των μαθητών Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου μέσω σχολικών δραστηριοτήτων, όπως  καλλιτεχνικές δημιουργίες και διδασκαλία λογοτεχνικών κειμένων, οι οποίες σχετίζονται με την πατροπαράδοτη καλλιέργεια της ελιάς, μιας δραστηριότητας ευρέως διαδεδομένης στην περιοχή μας και σπουδαίο στοιχείο της Τοπικής μας Ιστορίας, με την οποία επιδιώκουμε οι μαθητές μας να κρατούν μια συνεχή, ποιοτική και βιωματική επαφή.

Παρακαλούμε όπως αναρτήσετε στην ιστοσελίδα της ΔΔΕ Αιτ/νίας το ενημερωτικό υλικό της πρωτοβουλίας μας και ζητάμε τη συμβολή σας στην προώθησή της με την ενημέρωση των φορέων και των σχολικών μονάδων της αρμοδιότητάς σας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.

Ο Διευθυντής του
Γενικού Λυκείου Ματαράγκας
ΖΕΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Θεολόγος

Η Διευθύντρια του
Γυμνασίου Ματαράγκας
ΜΠΡΟΥΤΑ ΕΛΕΝΗ
Φιλόλογος

Ακολουθεί η πρόσκληση συμμετοχής και προσφοράς:

Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση που περνά η χώρα μας τα τελευταία χρόνια αναμφίβολα μάς έχει αγγίξει όλους και έχει αλλάξει σε σημαντικό βαθμό την καθημερινότητά μας. Μάλιστα, μια μεγάλη μερίδα συνανθρώπων μας αδυνατεί παντελώς να ανταπεξέλθει σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας.

Διοργανώνουμε και φέτος εθελοντική προσφορά ελαιολάδου φετινής εσοδείας με στόχο την ανακούφιση των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη και σας καλούμε να    συνδράμετε σε αυτή μας την προσπάθεια. Οι προσφερόμενες ποσότητες θα συγκεντρωθούν και θα συσκευαστούν με ευθύνη των εθελοντών μας στα κατά τόπους ελαιοτριβεία σε δοχεία που μας έχουν διατεθεί ειδικά για το σκοπό αυτό. Το συγκεντρωθέν ελαιόλαδο θα παραδοθεί από τα σχολεία μας σε κοινωφελή ιδρύματα του νομού μας που στηρίζουν ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού ανάλογα με τις ανάγκες.

Βοηθήστε με τη συνεισφορά σας να πετύχει η προσπάθεια και να συνεχιστεί.

Οι Μαθητικές Κοινότητες
Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων και οι Σύλλογοι Καθηγητών του Γυμνασίου και του Γενικού Λυκείου Ματαράγκας

Για συγκέντρωση ελαιολάδου επικοινωνήστε στα εξής τηλέφωνα:

α. Γυμνάσιο Ματαράγκας: 2635022147

β. Γενικό    Λύκειο Ματαράγκας: 2635022033

γ. Σύλλογοι γονέων – κηδεμόνων:

 Γυμνασίου Ματαράγκας: 6973387940

Γενικού Λυκείου Ματαράγκας: 6987339245

Ευχαριστούμε θερμά τους μαθητές και το Προσωπικό του Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου Ματαράγκας για τη συλλογή και προσφορά πλαστικών καπακιών στο σχολείο μας, τα οποία πωλούνται προς ανακύκλωση και τα χρήματα διατίθενται, είτε για αγορά εξαρτημάτων αμαξιδίων είτε για άλλες καθημερινές ανάγκες των μαθητών μας.

Η ευαισθητοποίηση των μαθητών σας τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για τις ανάγκες των συνανθρώπων μας, δημιουργεί βάσεις για μια καλύτερη κοινωνία, γεμάτη ανθρωπιά, ευαισθησία, αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή.

Ευχόμαστε καλή συνέχεια στο έργο σας και δύναμη για νέες δράσεις.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Οι Μαθητές και το Προσωπικό
του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου «Μαρία Δημάδη»

Σελίδα 1 από 2

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία