Αγγελίες    Επικοινωνία

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Με συμμετοχή πολλών παραγωγών πραγματοποιήθηκε, σε συνεργασία με τη Δ/νση Δασών, το Δασαρχείο Μεσολογγίου και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσολογγίου και Ναυπακτίας "H Ένωση", ενημέρωση στο Άνω Κεράσοβο με τίτλο: "Η καλλιέργεια της καστανιάς και οι εχθροί της" .

Το κάστανο είναι ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας και το βασικότερο προϊόν που παράγει η περιοχή Αρακύνθου καλύπτοντας μια έκταση περίπου 5000 στρεμμάτων. Η εθνική παραγωγή κάστανου φτάνει τους 18.000 τόνους και κάθε χρόνο στο Δήμο μας συλλέγονται περίπου 300 τόνοι κάστανου οι οποίοι εξάγονται κυρίως στην Ιταλία.

Την ημερίδα χαιρέτησε ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Σπυρίδων Φλώρος ο οποίος επισήμανε ότι ο Δήμος Αγρινίου με το επιστημονικό γεωτεχνικό προσωπικό του Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής επιδιώκει τη συνεχή επιστημονική ενημέρωση για την παραγωγή, συλλογή, παρασκευή, προετοιμασία και συντήρηση των τοπικών προϊόντων με στόχο τη διατήρηση των τοπικών προϊόντων και παραδόσεων.

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου κ. Ζολώτας, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Κούστας, ο αντιπρόεδρος του συλλόγου κ. Δερβίσης, ο Δ/ντης του Αγροτικού Συνεταιρισμού κ Γκουρνέλος και πολλοί παραγωγοί καστάνου.

Η επιστημονική ομάδα του Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Αγρινίου κ Β. Καραπαπά, κ Β.Χατζηαγάπη κ Π. Σούμπασης, κ. Ζ. Χρυσικός και κ. Δ. Παπαβασίλη ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους για το πρόγραμμα του Δήμου Αγρινίου, αναφέρθηκαν στις σημαντικότερες ασθένειες και εχθρούς της καστανιάς και διανεμήθηκε ερωτηματολόγιο με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην περιοχή με την καλλιέργεια.

Ειδικότερα η γεωπόνος κ. Καραπαπά μίλησε για την επιζήμια ασθένεια της καστανιάς, τη μελάνωση, ενώ ζητήθηκε από τους παραγωγούς να μην πραγματοποιούν ψεκασμούς στις καστανιές τους με χρήση εντομοκτόνων την περίοδο της εξαπόλυσης και να αποφεύγουν τη μεταφορά του εντόμου με τα μολυσμένα δενδρύλλια/εμβόλια.

Ο δασάρχης Μεσολογγίου, δασολόγος, κ Φούντας αναφέρθηκε στη πετυχημένη βιολογική καταπολέμηση του μύκητα Cryphonectria parasitica που προκαλεί της ασθένεια του έλκους της καστανιάς ενώ η γεωπόνος - Τεχνολόγος Τροφίμων Α.Σ. Μεσολογγίου-Ναυπακτίας κ. Β. Τσούφη αναφέρθηκε στους παραδοσιακούς και σύγχρονους τρόπους συντήρησης και μεταποίησης των καστάνων και για τα διάφορα άλλα σκευάσματα όπως παρασκευάσματα ζαχαροπλαστικής (μαρόν γλασέ), αρτοσκευάσματα κλπ.

Η ενημέρωση επικεντρώθηκε και στην κατεύθυνση της μεταποίησης έτσι ώστε το προϊόν να πάρει την υπεραξία που του αναλογεί και να επεκταθεί και στις άλλες του μορφές προς τους καταναλωτές, όπως πχ. κρέμα κάστανου η οποία γίνεται εισαγωγή από την Ιταλία.

Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος του Δήμου Αγρινίου «Τοπικά αγροδιατροφικά προϊόντα στο Δήμο Αγρινίου: ανάδειξη και αξιοποίηση» που περιλαμβάνει επιμορφωτικά σεμινάρια και άλλες δράσεις σχετικά με τα τοπικά αγροδιατροφικά προϊόντα και την προώθηση τους σε ομάδες παραγωγών και σχολεία. Στόχος του προγράμματος είναι να προωθηθεί η αξία των τοπικών προϊόντων στην υγεία των πολιτών και των παιδιών, καθώς και οι επιστημονικές γνώσεις και οι παραδόσεις για την παραγωγή, συλλογή, παρασκευή, προετοιμασία και συντήρησή τους.

Στο πλαίσιο του προγράμματος του Δήμου Αγρινίου «Τοπικά αγροδιατροφικά προϊόντα στο Δήμο Αγρινίου: ανάδειξη και αξιοποίηση» θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα στο Άνω Κεράσοβο με τίτλο: ‘Η καλλιέργεια της καστανιάς και οι εχθροί της’ την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου και ώρα 10:00 πμ.

Πρόκειται για επιμορφωτικά σεμινάρια και άλλες δράσεις σχετικά με τα τοπικά αγροδιατροφικά προϊόντα και την προώθησή τους σε ομάδες παραγωγών και σχολεία. Η ημερίδα υλοποιείται σε συνεργασία με τη Δ/νση Δασών, Δασαρχείο Μεσολογγίου και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσολογγίου και Ναυπακτίας.

Το κάστανο Αρακύνθου Μακρυνείας είναι από τα βασικότερα προϊόντα που παράγει η περιοχή Αρακύνθου καλύπτοντας μια έκταση περίπου 5000 στρεμμάτων. Έχει υψηλή διατροφική αξία, είναι σημαντική πηγή βιταμινών πλούσιο σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, ελεύθερο γλουτένης και παρέχει αρκετή ενέργεια άμεσα αξιοποιήσιμη από τον οργανισμό, και δεν περιέχει χοληστερόλη. Η ενημέρωση θα εστιαστεί στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των εχθρών της καστανιάς καθώς και στην μεταποίησή του παράγοντες σημαντικοί για την αύξηση της παραγωγής και την ανάδειξη της ποιότητας του κάστανου του Αρακύνθου.

Ένα από τα κύρια θέματα της ημερίδας είναι η «σφήκα της καστανιάς», Dryocosmus kuriphilus, ένας νέος εχθρός που προσβάλει το δέντρο της καστανιάς, και ο ενδεδειγμένος βιολογικός τρόπος αντιμετώπισής του (η εξαπόλυση και εγκατάσταση του παρασιτοειδούς εντόμου Torymus sinensis (Hymenoptera, Torymidae).

Αναλυτικά το πρόγραμμα των ενημερώσεων :

Η καλλιέργεια της καστανιάς και οι κύριοι εχθροί και ασθένειές της’ Γεωπόνος του Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής, Δήμος Αγρινίου

‘Η σφήκα της καστανιάς’ Θ.Γ. Φούντας, Δασάρχης Μεσολογγίου, ΠΕ Δασολόγων και Γ. Δεληγιάννης ΠΕ Δασολόγων, Δασαρχείο Μεσολογγίου, Δ/νση Δασών.

‘Συντήρηση και μεταποίηση κάστανων’ Β. Σ. Τσούφη, Γεωπόνος - Τεχνολόγος Τροφίμων Α.Σ. Μεσολογγίου-Ναυπακτίας -η Ένωση’’

Τα τοπικά προϊόντα είναι προϊόντα με ευεργετικές ιδιότητες, υγιεινά, ποιοτικά, που συντηρούν τη βιοποικιλότητα και είναι φιλικά προς το περιβάλλον, λόγω της φυσικότητάς τους, της τοπικής προετοιμασίας τους και τις συντομότερες διαδρομές διακίνησής τους. Η παραγωγή μικρής κλίμακας διαφυλάττει τοπικές παραδοσιακές τεχνικές και πρακτικές, τεχνογνωσία, εξοπλισμό και συνήθειες, νοοτροπίες και τρόπους έκφρασης, μιας παράδοσης που μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά αποτελώντας βασικό στοιχείο της ταυτότητας των τοπικών κοινωνιών και μοχλό ανάπτυξης.

Φέτος ο Πολιτιστικός – Περιβαλλοντικός Σύλλογος που είχε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης φρόντισε να είναι όλα άψογα προκειμένου το χωριό να υποδεχθεί τους εκατοντάδες επισκέπτες από όλη την γύρω περιοχή.

Επειδή πέρυσι η γιορτή είχε γίνει στον κεντρικό δρόμο που δεν ήταν αρκετός για να φιλοξενήσει όλο τον κόσμο φέτος μετακόμισε στην αυλή του παλιού σχολείου, που ήταν σαφώς μεγαλύτερη, αλλά όχι αρκετή για να δεχθεί την κοσμοσυρροή.

Για την επόμενη χρονιά, ο πρόεδρος του Συλλόγου Χρήστος Ζολώτας, ζήτησε από την αρμόδια αντιδήμαρχο Αγρινίου, Μαρία Παπαγεωργίου, την παραχώρηση του γηπέδου για την διεξαγωγή της γιορτής.

Παρόλα αυτά όλοι διασκέδασαν με την ορχήστρα και απόλαυσαν παραδοσιακούς χορούς από χορευτικά συγκροτήματα της περιοχής, αλλά κυρίως είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα εξαιρετικά κάστανα που παράγει ο Αράκυνθος. Επίσης ο Σύλλογος προσέφερε κεράσματα όπως παραδοσιακό ραβανί, τσίπουρο και άλλα εδέσματα. Ο καιρός ήταν σύμμαχος αφού ο ήλιος έλαμπε πάνω από τον καταπράσινο δάσος του Αρακύνθου.

Οι εθελοντές εργάστηκαν πυρετωδώς αρκετές ημέρες νωρίτερα για να είναι όλα έτοιμα, καταφέρνοντας να δημιουργήσουν τις καλύτερες εντυπώσεις με την φιλοξενία και την ευγένειά τους. Η γιορτή κράτησε μέχρι αργά το απόγευμα και όλοι έφυγαν κατενθουσιασμένοι με την υπόσχεση να είναι παρόντες και του χρόνου.

Φώτο: Απόστολος Καρακώστας
ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

Ζημιές και στο Άνω Κεράσοβο προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση που έπεσε σήμερα το πρωί.

Τόνοι λάσπης και φερτών υλικών έπεσαν στο δρόμο που συνδέει το Άνω με το Κάτω Κεράσοβο με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκίνητων. Μάλιστα και οι μαθητές επιστρέφοντας από το σχολείο αναγκάστηκαν να περάσουν με τα πόδια μέσα από τις λάσπες και τις πέτρες για να φθάσουν στα σπίτια τους.

Σοβαρές είναι και οι ζημιές που προκλήθηκαν στο έργο που κατασκεύασε ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος στην περιοχή Βατόβρυση και το οποίο θάφτηκε κάτω από τα λασπόνερα.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Νίκος Σιάσος φρόντισε άμεσα για την αποκατάσταση των ζημιών με προτεραιότητα στην διάνοιξη του δρόμου για να ξεκινήσει και πάλι η κυκλοφορία, ενώ καθ’  όλη την διάρκεια των εργασιών ήταν παρών για την παροχή κάθε βοήθειας είτε στους χειριστές των μηχανημάτων είτε σε κατοίκους για έκτακτες περιπτώσεις. 

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

Μικρής έκτασης φωτιά εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα στο Κεράσοβο στο καστανόδασος, χωρίς ευτυχώς να προκαλέσει σοβαρές ζημιές.

Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικά οχήματα που την περιόρισαν άμεσα και έτσι δεν επεκτάθηκε. Διαφορετικά η ζημιά θα ήταν μεγάλη στις καστανιές που αποτελούν την βασική καλλιέργεια των κατοίκων του Άνω Κερασόβου.

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης: 04/10/2018

Της Βάσως Βήττα
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αγκάθι για τους κατοίκους η υπαγωγή τους στο δήµο Αγρινίου

 

Παραδοσιακά έγινε και φέτος η καθιερωµένη Γιορτή Κάστανου στο Άνω Κεράσοβο, µε πολλά κάστανα, τσίπουρο και τοπικά εδέσµατα, προσφορά του τοπικού συλλόγου, αλλά βέβαια µε κέφι, χορό και γλέντι.

Μιλάµε για το «Άνω Κεράσοβο Μεσολογγίου», που ο Καλλικράτης έστειλε στον δήµο Αγρινίου. Ένας τόσο µεγάλος δήµος δεν µπορεί να δώσει την σηµασία που απαιτείται στα προβλήµατα ενός τόσο µικρού χωριού που φυλάει «Θερµοπύλες» στον κτηνοτροφικό τοµέα, αλλά και στην καλλιέργεια κάστανου. Είναι το µοναδικό χωριό στην περιοχή µε αρκετά µεγάλη παραγωγή κάστανου και µάλιστα ποιοτικού που είναι παντού γνωστό. Το αισιόδοξο είναι ότι µε την παραγωγή ασχολούνται και πολλοί νέοι που επιλέγουν συνειδητά να µείνουν στο χωριό και να εργαστούν στη γη τους...

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΙΧΜΗΣ που κυκλοφορεί από την Πέμπτη 04/10 σε όλα τα περίπτερα του νομού

Σελίδα 1 από 3

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ, πρώτης σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ειδήσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, κοινωνικά, αθλητικά, μικρές αγγελίες

Η Αιτωλοακαρνανία